ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A jel mozes nesto da mi napises o samom vadjenju,i izraslih i neizraslih,kako se radi,da li boli i jel se cuje ono uzasno krckanje kao kod vadjenja ostalih zuba? I naravno koliko dugo posle vadjenja boli rana?

A jel mozes nesto da mi napises o samom vadjenju,i izraslih i neizraslih,kako se radi,da li boli i jel se cuje ono uzasno krckanje kao kod vadjenja ostalih zuba? I naravno koliko dugo posle vadjenja boli rana?

Ne izrasli (impaktirani) umnjaci i polu impaktirani (vide se delom u ustima ali ne mogu da se vade standardnim metodamaekstrakcije) se vade hiruski dakle vadi ih oralni hirurg. Napravi se rez, pristup se zubu i zub se izvadi. Rez se pravi u ustma. Posle 7 dana se skidaju konci.

Izrasli umnjaci se vade standardno ko i svi zubi.

Krckanja moze da bude a i ne mora.

Sto se bola posle operacije tice, najbolje a to ce ti reci i doktor da uzmes odma posle intervencije neki analgetik koji ce preuzeti dejstvo nakon prestanka delovanja anestezije. Tako da bola ne bi trebalo da bude ako je sve odradjeno kako treba i ako pratis uputstva o post operativnom toku.

Bol kod vadjenja izraslih umanjaka zavisi. I od tezine vadjenja ce stomatolog proceniti da li da uzimate neki analgetik ili ne. Ja recimo nisam morao da uzimam nista nije ni malo bolelo.

da li neko moze da me posavetuje.Moja cerkica 13 god. popravjala jedinicu koju je zakacio karies ; a zubarka je rekla da mora da vadi i zivac i navodno zub nece pocrneti.Medjutim proslo je 20 dana i vec je zub poceo da menj boju tj da sivi.Da li ima pomoci?

da li neko moze da me posavetuje.Moja cerkica 13 god. popravjala jedinicu koju je zakacio karies ; a zubarka je rekla da mora da vadi i zivac i navodno zub nece pocrneti.Medjutim proslo je 20 dana i vec je zub poceo da menj boju tj da sivi.Da li ima pomoci?

Zub nece pocrneti ako se napuni kako treba!!! Naravno da pomoci ima. Potrebno je prvo izleciti kanal u koliko nije izlecen. A zatim zub napuniti do apeksa. Preporucujem da se sve radi uz kontrolu rendgena.

Posto mi zatvorise temu o vadjenju umnjaka, evo da ovde postasvim pitanje...

Dakle...Vadila sm umnjak pre 8 dana, bio je hirurski zahvat jer nije izrastao i sekli su vilicnu kost. Posle je jako oteklo, temp.bolovi...Dobila antibiotike i posle par dana se smirilo. Pre dva dana sam izvadila konce, kaze zubar sve u redu...

Ali mene opet kopka...Danas zavrsavam antibiotike, imam jos jako tvrd otok, kao veca bombona i ruzan uskus u ustima, kao da nesto curi slankasto, posebno nocu...

Ako je to gnoj, a ja zavrsavam antibiotike? Sta sad, da samo prodje?
Inace, uzela sam Lysobact tablete za sisanje.
Koliko treba vremena da otok ksroz prodje?

Posto mi zatvorise temu o vadjenju umnjaka, evo da ovde postasvim pitanje...

Dakle...Vadila sm umnjak pre 8 dana, bio je hirurski zahvat jer nije izrastao i sekli su vilicnu kost. Posle je jako oteklo, temp.bolovi...Dobila antibiotike i posle par dana se smirilo. Pre dva dana sam izvadila konce, kaze zubar sve u redu...

Ali mene opet kopka...Danas zavrsavam antibiotike, imam jos jako tvrd otok, kao veca bombona i ruzan uskus u ustima, kao da nesto curi slankasto, posebno nocu...

Ako je to gnoj, a ja zavrsavam antibiotike? Sta sad, da samo prodje?
Inace, uzela sam Lysobact tablete za sisanje.
Koliko treba vremena da otok ksroz prodje?

Otok obicno prodje posle 2-3 dana. Antibiotike popi do kraja celu kutiju. A Lusobact nisi trebala da uzimas na svoju ruku tek tako. Javi se svom zubaru tj. hirurgu zbog tog otoka.

Antibiotke sam juce zavrsila, znaci pila sam ih 7 dana. Lysobact mi je rekla dr opste prakse da uzimam, bila sam kod nje jer sam otvorila bolovanje, koje sam sad zatvorila.

Zubar je rekao da je to normalno, tj. taj tvrdi otok i posle 7 dana, tako da njega ne vredi vise da zovem.

Dakle, moje pitanje je da li je normalno da jos-dakle 9-ti dan imam mali tvrd otok iz koga povremeno osetim da izlazi neka tecnost i da li zbog toga treba da dobijem nove antibiotike?

Antibiotke sam juce zavrsila, znaci pila sam ih 7 dana. Lysobact mi je rekla dr opste prakse da uzimam, bila sam kod nje jer sam otvorila bolovanje, koje sam sad zatvorila.

Zubar je rekao da je to normalno, tj. taj tvrdi otok i posle 7 dana, tako da njega ne vredi vise da zovem.

Dakle, moje pitanje je da li je normalno da jos-dakle 9-ti dan imam mali tvrd otok iz koga povremeno osetim da izlazi neka tecnost i da li zbog toga treba da dobijem nove antibiotike?

Doktori opste prakse nisu stomatolozi.

Nije normalno da 9 ti dan imas otok. Javi se ako ne hirurgu koji je to radio ili stomatologu onda na kliniku za Oralnu i Maksilo facialnu hirurgiju u Dr. Subotica.

1 pitanje: zelim da izbelim zube, zubar mi je rekao da on radi tehniku kojom mi napravi providnu plasticnu protezu ili kakvu god u koju treba nocu da stavim pred spavanje tecnost koja beli zube.
Tako treba valjda da ponavljam nekoliko dana i to je to.
E sad mene zanima koliko je to stetno? Pretpostavljam da jeste ali me zanima koliko i da li postoji nesto sto je mozda manje stetno od ovoga?
Unapred hvala na odgovoru

dr:
O svemu tome na pocetnim stranama ove teme.
Ako nas ovde sve nije mrzelo da pisemo ne treba ni tebe da mrzis da procitas to, zar ne?

Ne znam samo cemu uvek ta drskost. Ali ajde.
Uostalom naravno da me nije mrzelo da citam, cak sta vise i procitala sam, ali NIGDE ne pise o tehnici koju sam spomenula, zato sam i postavila pitanje.

Ne znam sta nije bilo jasno iz onoga sto je vec napisano GENERALNO o beljenju zuba i to od strane stomatologa? Bez obzira na tehniku, da stetno je, posebno i tim pre ako se to radi u kucnim uslovima. Ne radi se ni o kakvoj drskosti vec o nepotrebnosti da vise puta ponovimo jednu istu stvar. IZBELJIVANJE ZUBA JE STETNO. A onda neko dodje i pita "da ali ako se radi ovom tehnikom? a onom tehnikom? a kod kuce? a u ordinaciji...?" Stetno je. Tacka.

Back