ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@Nokia, bicje da imash isti problem kao i ja... tj poceo je da ti se stvara proces... Shta god radio, nikako ne gledaj po netu, nego pravac stomatolog dok ti se to nije iskomplikovalo... imam ja jednog dobrog stomatologa, ako ne budes mogao da nadjes javi se na pp

A sto to ne pitas svog stomatologa.
Jel mislis da bi neko uspeo da stvori onoliku ordinaciju da ne radi kako treba i da nema odlicne doktore da rade za njega?
Pitaj svog stomatologa sve sto te zanima,
Aco ,izvini ali sam u tvom profilu procitala da si 82.godiste,sto znaci da si skoro zavrsio fakultet ,ako jesi naravno.Svi tvoji odgovori su knjiski,ali praksa je nesto drugo,sto znaci da bi postavio dg,moras uzeti anamnezu,sto jedino mozes na forumu da uradis,a drugi vrlo bitan segment je klinicki pregled,pa pomocna dg. sredstva,sto svakako ovde ne mozes da priustis.Tako da na forumu mozes da das neke moguce ideje o cemu se radi. Kao sto mozes da primetis mnogi postavljaju pitanja ne zato sto im je dosadno nego zato sto mi je to nepoznanica,pa ako hoces odgovori fino,ako neces iskuliraj.U stolicu sedaju razliciti ljudi ,neke interesuje sve,od toga sta je sa zubima do toga da pitaju za broj obrtaja mikromotora,a neke samo da ih lisimo bola ,ali sa svima pazljivo.Nadam se da te nicim nisam uvredila,ovo je sve bilo dobronamerno.:super:

Aco ,izvini ali sam u tvom profilu procitala da si 82.godiste,sto znaci da si skoro zavrsio fakultet ,ako jesi naravno.Svi tvoji odgovori su knjiski,ali praksa je nesto drugo,sto znaci da bi postavio dg,moras uzeti anamnezu,sto jedino mozes na forumu da uradis,a drugi vrlo bitan segment je klinicki pregled,pa pomocna dg. sredstva,sto svakako ovde ne mozes da priustis.Tako da na forumu mozes da das neke moguce ideje o cemu se radi. Kao sto mozes da primetis mnogi postavljaju pitanja ne zato sto im je dosadno nego zato sto mi je to nepoznanica,pa ako hoces odgovori fino,ako neces iskuliraj.U stolicu sedaju razliciti ljudi ,neke interesuje sve,od toga sta je sa zubima do toga da pitaju za broj obrtaja mikromotora,a neke samo da ih lisimo bola ,ali sa svima pazljivo.Nadam se da te nicim nisam uvredila,ovo je sve bilo dobronamerno.:super:

....Ne dirajte nam Acu !!! ...koliko god da je mlad on se bar trudi da onoliko objasni , pa i taj teoretski deo , a forumasi pitaju, zato sto im njihovi zubari ne objasnjavaju jer ih mrzi da budu ''pazljivi''.
Ima raznih pacijenata ali ima i raznih doktora , tako da diploma ne znaci apriori zainteresovanost za pacijentove muke.
Forum svakako ne leci ,ali daje neke smernice zainteresovanima sta da rade i koje opcije u lecenju imaju ...
Isto tako , treba sesti i iscitati temu od pocetka , pa tu eventualno naci neki odgovor i za sebe
U svakom slucaju , Aco samo napred i hvala ti na utrosenom vremenu za odgovore , pa makar i teoretske , nekima to puno znaci ! :super:

Aca na zalost nije jos ni do polovine fakulteta stigao (a kad ce - ne znamo! :) ), ali zato ovd epostoje i drugi stomatolozi koji kontrolisu sta Aca pise (bar onda kad svracaju) i umesaju se kad je potrebno, a i moderatori koji se umesaju kad Aca postane predramatican ili ga ponese sttrast studentska. Tako da - samo polako.

Aca na zalost nije jos ni do polovine fakulteta stigao (a kad ce - ne znamo! :) ), ali zato ovd epostoje i drugi stomatolozi koji kontrolisu sta Aca pise (bar onda kad svracaju) i umesaju se kad je potrebno, a i moderatori koji se umesaju kad Aca postane predramatican ili ga ponese sttrast studentska. Tako da - samo polako.

Ma naravno .....jos davno sam se ja raspitala u kojoj je fazi studiranja Aca , ali on se bar trudi da nesto objasni a ''drugi svrseni stomatolozi samo svracaju '' i trecim postom ga ''dobronamerno'' kritikuju . Bilo bi dobro da se malo vise ukljucuju i svojim doprinosom iz prakse vise pomognu .... Poz...

Ma naravno .....jos davno sam se ja raspitala u kojoj je fazi studiranja Aca , ali on se bar trudi da nesto objasni a ''drugi svrseni stomatolozi samo svracaju '' i trecim postom ga ''dobronamerno'' kritikuju . Bilo bi dobro da se malo vise ukljucuju i svojim doprinosom iz prakse vise pomognu .... Poz...
S obzirom da se ovaj post odnosi na mene ,moram da odgovorim.Nemam nista protiv Ace i drago mi je ako neko ko je na fakultetu ima zelju i volju da pomogne stecenim znanjem,ali u par prethodnih postova komentarise nesto u sta ne moze biti siguran da je zaista tako.Recimo neko je pitao za zelenu masu koja mu je stavljena,a Aca tvrdi da je bocica zelena ,kao da je bio tamo.Slazem se da su neki stomatolozi ne zainteresovani za svoje pacijente,ali zato uvek mozete otici u drugu ordinaciju.Koliko Vi zavisite od nas,toliko i mi od Vas ,pa se treba maximalno truditi u onom sto radis.Da li ce se neko od stomatologa pridruziti forumu i podeliti svoje znanje sa Vama to ne znam,a ako se pitate otkud ja ovde,saznala sam od jednog pacijenta ,koji je dosao naplasen sa foruma,ali ne ovog,pa sam odlucila da malo prosetam po forumima da vidim sta se tu desava i mogu Vam reci da sam iznanadjena.Aci zelim sve najbolje i da uskoro postanemo kolege.:bye:

Narode za mene je svaki bol, osom ako nije ocekivan i opravdan (npr. nakon hiruske intervencije) nesto sto nije normalno. Ja kazem "kad zub zaboli onda ste zakasnili". Znaci niko ne moze da me ubedi da je bol na slatko normalan bol. Mali bol ce samo postajati sve jaci i jaci. Moje diplome sto se tice, pa ovako, za neke doktore a posebno ovde sada generacije koje izlaze a izvadili su recimo 4 zuba za celo studiranje , i moze toliko uspeli da poprave predstavljam doktora nauka. 90% doktora ima rezone koje ja ne mogu da shvatim. Nije mi jasno kako nekome moze da padne na pamet da radi endodonciju bez rendgena recimo. Ali to su valjda neki rezoni. Devojka zavrsi faku u roku sa prosekom 9 i nesto i ne zna da drzi ogledalce u ruci kako treba. Jedna druga popravlja zub iz neke joga pozicije. Ocu da kazem da ja kad napravim sranje a to se do sad nije desilo hvala bogu, meni ma ko da kaze, mnogo su opasniji ovi sto imaju diplomu a nemaju pojma i ne moze niko da im kaze posto su "doktori". Doktor se pravi dok je student , jer tad mozete da mu ****** majku kad mu okacite titulu doktora onda mozete da se radujete svom delu ili da se drzite za glavu. Velika je zalost da neki okace titulu doktora , ali iz njih ne izadje seljober. Pa tako mozete da vidite i masu strokavih ordinacija. Ne kazem ja da mora ordinacija da bude de luks ali bar moze da bude cista i uradna ako nista drugo.

Ja odlicno znam koliko znam a znam mnogo za svoje godine. I zaista nije potrebno da mi iko soli pamet. Jer zaista ucim od vrha nase stomatologije sto se tice prakse, i uspesno izlecenih pacijenata.

Pitanje za moderatore foruma:

Moze li se otvoriti podforum - stomatologija?:D

Pozdrav!

Moze, naravno, ali taj podforum bi bio nezavistan od Zdravlja i o tome moze odlucivati samo Administrator Krstarice pa je to prava adresa da se podnese zahtev. I naravno, stoji ovo sto dr kaze - Admin bi morao pronaci stomatologa koji bi vodio odgovorno takav forum.

Sto se onog bola na slatko tice, ja bi tu pogledao da li ima karijesa ili ne. Ako ima karijesa, obrada i plomba ako nema karijesa probao bi sa dental silerom i preporucio senzodin pastu ako i to ne pomogne stavio bi plombu da zastitim.

Plombirane su mi obe jedinice i obe dvojke, još davno. Te plombe sada već ružno izgledaju, a jedna jedinica mi je i okrnjena. Da li preporučujete samo zamenu plombi, ili navlake, ili već nešto treće?

Plombirane su mi obe jedinice i obe dvojke, još davno. Te plombe sada već ružno izgledaju, a jedna jedinica mi je i okrnjena. Da li preporučujete samo zamenu plombi, ili navlake, ili već nešto treće?

Ne vidim zasto bi ste placali navlake ili nesto trece ako je osnova dobra i ako mogu da se stave plombe. U svakom slucaju treba da se pogleda kako to izgleda u ustima.

Sto se onog bola na slatko tice, ja bi tu pogledao da li ima karijesa ili ne. Ako ima karijesa, obrada i plomba ako nema karijesa probao bi sa dental silerom i preporucio senzodin pastu ako i to ne pomogne stavio bi plombu da zastitim.
bol na slatko, hladno, toplo ... sta jos??
da znam da isprobam, nikad me zub ne zaboli ali kad mi ga popravljaju, uvijek nalete na neki veliki kvar :D

E, zdravo svima, drago mi je da sam naletela na ovu temu, zato sto mi treba strucno misljenje. Naime, imam krive jedinicu i dvojku (jedinica preko dvojke) u donjoj vilici i sa te jedinice su mi se prilicno povukle desni. Kada sam pitala stomatologa za misljenje, rekao je da to nije paradentoza, da ce se kad uradim protezu (uskoro) sve vratiti u normalu. Kada sam otisla kod drugog stomatologa, on mi je rekao da je to zato sto mi resica koja povezuje unutrasnjost usne i vilicu povlaci desni i da nju treba "zaseci". Koristila sam nanu, zalfiju, gingival, ali nista ne pomaze, desni se ne vracaju na staro i cesto krvare i bole, a ja i dalje mislim da je u pitanju paradentoza. Sta vi mislite? I da, kako bi to trebalo leciti, da li je lecenje bolno, zato sto imam nenormalan strah od zubara :eek:? Hvala unapred. pozzz

E, zdravo svima, drago mi je da sam naletela na ovu temu, zato sto mi treba strucno misljenje. Naime, imam krive jedinicu i dvojku (jedinica preko dvojke) u donjoj vilici i sa te jedinice su mi se prilicno povukle desni. Kada sam pitala stomatologa za misljenje, rekao je da to nije paradentoza, da ce se kad uradim protezu (uskoro) sve vratiti u normalu. Kada sam otisla kod drugog stomatologa, on mi je rekao da je to zato sto mi resica koja povezuje unutrasnjost usne i vilicu povlaci desni i da nju treba "zaseci". Koristila sam nanu, zalfiju, gingival, ali nista ne pomaze, desni se ne vracaju na staro i cesto krvare i bole, a ja i dalje mislim da je u pitanju paradentoza. Sta vi mislite? I da, kako bi to trebalo leciti, da li je lecenje bolno, zato sto imam nenormalan strah od zubara :eek:? Hvala unapred. pozzz

Frenulum (sto ti kazem povezuje unutrasnju stranu usne i vilicu tacnije desni) bi trebalo otstraniti i tu nema sumnje posebno ako ces nositi protezu. Ako ti desni krvare i bole te to je svakako los znak tj. znak pocetka paradentoze. Ono sto svakako treba da praktikujes je skidanje kamenca na svakih 6 meseci i koriscenje konca i interdentalne cetkice kod kuce. Pitala si da li je lecenje paradentoze bolno, pa generalno lecenje upaljenih desni zna da bude neprijatno, koriscenje konca i interdentalne cetkice kod kuce moze u prvo vreme da bude neprijatno i dovodi do krvarenja ali se vremenom ako postujes sta ti se kaze neprijatnosti svedu na minimum tj. nestanu posto nestane i upala. Da kazemo da je prvo ciscenje ultra zvukom kod stomatologa neprijatno za one sa upaljenim denisma (krvarenje desni je pokazatelj upale) vec sledece ciscenje je sasvim prihvatljivo. Naravno uvak je moguce dati anesteziju.

Poslednja izmena:

Back