Znak Kaina

večera hleb i vino
svadba šta znam, možda je samo ribu jeo, ne deluje mi Isus opterećen hranom nemam takvu sliku u glavi. a gledajući naše monaštvo moguće je da prate isusov jelovnik.

Isusov život prema Novom zavetu

Tajna večera uredi. Glavni članak: Tajna večera. Došao je dan beskvasnih hlebova, kada se po običaju klalo pashalno jagnje.
Glavni članak: Tajna večera
Došao je dan beskvasnih hlebova, kada se po običaju klalo pashalno jagnje. Tada Isus posla apostole Petra i Jovana u grad, da u kući Svetog Jovana Bogoslova pripreme večeru za Pashu. Kasnije, kada je večera bila pripremljena, dođe Isus sa ostalim učenicima.

Isusov život prema Novom zavetu

Tajna večera uredi. Glavni članak: Tajna večera. Došao je dan beskvasnih hlebova, kada se po običaju klalo pashalno jagnje.
Glavni članak: Tajna večera
Došao je dan beskvasnih hlebova, kada se po običaju klalo pashalno jagnje. Tada Isus posla apostole Petra i Jovana u grad, da u kući Svetog Jovana Bogoslova pripreme večeru za Pashu. Kasnije, kada je večera bila pripremljena, dođe Isus sa ostalim učenicima.
pa sa tog sajta je slika sa ribom
800px-Last_supper_capp.JPG

mada ja mislim da je bilo samo hleb i vino
Lazar je organizovao kneževu večeru po uzoru na tajnu večeru

pa sa tog sajta je slika sa ribom
800px-Last_supper_capp.JPG

mada ja mislim da je bilo samo hleb i vino
Lazar je organizovao kneževu večeru po uzoru na tajnu večeru
kao sto ovi jehovisti imaju svoj AKRONIM jhvh, tako i mi hriscani, An ancient Hellenistic Christian slogan espoused the Greek acronym/acrostic[1] ΙΧΘΥΣ An ancient Hellenistic Christian slogan espoused the Greek acronym/acrostic[1] ΙΧΘΥΣ (ichthys) for "Ἰησοῦς Χριστός, Θεοῦ Υἱός, Σωτήρ" ("Iēsous Christos, Theou Yios, Sōtēr"), which translates into English as 'Jesus Christ, Son of God, Saviour'; the Greek word ichthys translating to 'fish' in English.
https://en.wikipedia.org/wiki/Variations_of_the_ichthys_symbol#:~:text=The ichthys symbol (or "Jesus,first appeared in the 1980s.
hleb i vino samo nije moglo da bude, vec i moce, inace ne bi imao da umoci zalogaj judi izdajniku

Tek poslije potopa Bog ljudima daje odobrenje da jedu meso. Možda su ljudi prije potopa i jeli meso ali je to bilo protivno Božjim zapovijestima i predstavljalo je grijeh.

Tek poslije potopa Bog ljudima daje odobrenje da jedu meso. Možda su ljudi prije potopa i jeli meso ali je to bilo protivno Božjim zapovijestima i predstavljalo je grijeh.
ja sam pitao gde to pise, kako znas, ko ti rece, zasto bas od potopa?
i sta sa onima koji nisu znali za boga? sto su jeli meso a nisu znali da se ne sme, pa se potom sme, a oni jadni opet ne saznadose

ja sam pitao gde to pise, kako znas, ko ti rece, zasto bas od potopa?
i sta sa onima koji nisu znali za boga? sto su jeli meso a nisu znali da se ne sme, pa se potom sme, a oni jadni opet ne saznadose
Pa piše tamo gdje poslije Potopa Bog Noju daje sve životinje za hranu. To je prvi put da se životinje pominju u kontekstu hrane.

Kain i Avelj

Ne znam koliki bi uvodni post trebao da bude, pa ću gledati da skratim. S'obzirom na kom pdf postavljam, računam da svi znaju priču o Kainu i Avelju.

Prvi put kada sam tu priču pročitao, bio sam zbunjen. Čak, pravdao sam Kaina. Nisam pravdao ubistvo brata, ali razumeo sam bes zbog nepravde.

Kasnije sam u delu "Demijan" naišao na Heseovo razmišljanje gde jedan izuzetan čovek "na čelu ima znak Kaina".

Zašto Bog svoju decu nije gledao podjednako? Zašto Kainova žrtva nije bila "bogougodna" a Aveljeva jeste? Zašto je Kaina doveo dotle da ubije Avelja? I poslednje pitanje: zašto čak i Herman Hese misli da je to bila nepravda i otvoreno podržava Kaina?

Nedavno se setih ove priče.
Razmišljala sam po ko zna koji put čemu svi ratovi, podele... i hodajući kroz istoriju dođem do ove priče.
Onako, sama za sebe sam promrmljala nešto kao; Lepo je čovek osmislio i ispisao Bibliju pa i ostale svete knjige, i tako sve pripisao Bogu.
...a meni lično poimanje Boga nikako ne ide rame uz rame sa svim zlom koje čine ljudi, a ne malo toga pozivajući se baš na "volju Njegovu i u ime Njegovo".

Pa piše tamo gdje poslije Potopa Bog Noju daje sve životinje za hranu. To je prvi put da se životinje pominju u kontekstu hrane.
jel se jelo sve sto se micalo? nije
znaci, nije isti kontekst
ne daje mu zivotinje da ih jede,. negio da ih sacuva od potopa, i kako sebi, tako i njima ponese hranu

1. Mojsijeva 6,20Od ptica po vrstama njihovijem, od stoke po vrstama njezinijem, i od svega što se miče na zemlji po vrstama njegovijem, od svega po dvoje neka uđe s tobom, da ih sačuvaš u životu.
1. Mojsijeva 6,21I uzmi sa sobom svega što se jede, i čuvaj kod sebe, da bude hrane tebi i njima.
aha,. pise posle ciste i neciste
1. Mojsijeva 7,8Od životinja čistih i od životinja nečistih i od ptica i od svega što se miče po zemlji,

jel se jelo sve sto se micalo? nije
znaci, nije isti kontekst
ne daje mu zivotinje da ih jede,. negio da ih sacuva od potopa, i kako sebi, tako i njima ponese hranu

1. Mojsijeva 6,20Od ptica po vrstama njihovijem, od stoke po vrstama njezinijem, i od svega što se miče na zemlji po vrstama njegovijem, od svega po dvoje neka uđe s tobom, da ih sačuvaš u životu.
1. Mojsijeva 6,21I uzmi sa sobom svega što se jede, i čuvaj kod sebe, da bude hrane tebi i njima.
Poslije Potopa mu daje i za hranu.

U tom slučaju u kontekstu žrtvoprinošenja.
aha, znaci drzimo se toga da su ljudi zrvoprinosili zivotinje bogu od avelja, do potopa, ali ih nisu jeli... e, pa vidis svasta covek od tebe nauci

samo onda je isti kontekst i kod noja, ni on onda ne jede meso, samo se zrtvoprinosi salo, i ptici
1. Mojsijeva 8,20I načini Noje žrtvenik Gospodu, i uze od svake čiste stoke i od svijeh ptica čistijeh, i prinese na žrtveniku žrtve paljenice.

Nedavno se setih ove priče.
Razmišljala sam po ko zna koji put čemu svi ratovi, podele... i hodajući kroz istoriju dođem do ove priče.
Onako, sama za sebe sam promrmljala nešto kao; Lepo je čovek osmislio i ispisao Bibliju pa i ostale svete knjige, i tako sve pripisao Bogu.
...a meni lično poimanje Boga nikako ne ide rame uz rame sa svim zlom koje čine ljudi, a ne malo toga pozivajući se baš na "volju Njegovu i u ime Njegovo".
Па Бог је људима дао слободу. Није им дао да буду роботи, ако већ бирају неко изабере зло, неко је рођен у лошим околностима па му је и тешко да изабере боље.

1. Mojsijeva 8,21I Jahve omirisa miris ugodni, i reče u srcu svojem: neću više kleti zemlje s ljudi, što je misao srca čovječijega zla od malena; niti ću više ubijati svega što živi, kao što učinih.
I onda dodje Hristos, tog jahvu ni ne pomenu, a za djavola rece da je covekoubica od iskoni!

sta mi trebamo onda da mislimo?

ja, adam sam svoje rekao: samo sam dva sina imao, kaina i avelja, set nije moj sin, a za taj potop znaju i drugi narodi, a ne samo jedna barka da je zavrsila na araratu u turskoj i sve zivo na zemlji iz nje ponovo se razvijalo- to je praslika buducnosti, sve, niko ne cita bibliju pravilno, to je sakupljanje genetickog materijala, pa rekreirace se mamuti bese!

ej da ta barka stoji nasukana na araratu, u turskoj, a nazovi hriscani da podrzavaju ratove, svako svoju zemlju, predsednika, ili proksi ratove - pa sunce mu, a svetski savez crkava da se bavi sa lgbt. da li ce da im se priznaju brakovi, posle grka ce srbija morati da se odluci.. pa jel tebi to SVE normalno? meni nije.

Poslednja izmena:
I onda dodje Hristos, tog jahvu ni ne pomenu, a za djavola rece da je covekoubica od iskoni!
kako da ga spominje kad nema ništa sa njim ako je postojao
u sz je postojao ali kao sin višnjeg koji je dobio u baštini ješe
i šta hrišćani imaju s njim
NIŠTA
a judeohrišćani ga konstantno dozivaju iako im hrist rekao da je taj jahve lažov otac laži
sad ti vidi šta se tu radi brale moj pa im malo još i isusa nazivaju jahve.
nek slepac vodi slepca, nek mrtvi zakopavaju svoje mrtve.

Back