joiv
Iskusan
- Poruka
- 5.265
Pitanje je gde bi kuca ostala sama? Ja sam svesna da ne bi bilo pozeljno ostavljati samo stene, ali obzirom da svi radimo ispadne da niko ne bi trebao imati psa. Dakle mora doci do prilagodjavanja. Tvoje je da se potrudis da stene ostane na sigurnom mestu, u nekom boksu ili kuci gde je zasticeno od svega sto mu moze predstavljati opasnost. Moja Iskra je sad u kuci, sama, i mogu ti reci da uziva u tim momentima jer verujem da svrlja po celoj kuci iako je naucena gde i koje prostorije sme posecivati. U manjem uzrastu nisu nauceni na posip, pa se moze desavati u toku prvih par nedelja da, ako ti je u kuci, zateknes svasta
Tako da najbolje da imas deo dvorista koji ti je maksimalno obezbedjen da ne moze izaci (nemas pojma kroz koje rupice nadju izlaz) i da ima zaklon od kise. Dobro razmisli o svemu, i o kupovini. Nije bas da ne treba da gledas... taj pas je tvoja briga kasnije. Ne zelis da uzmes stene koje nije ocisceno, koje nije pravilno hranjeno, koje nije bilo u adekvatnim uslovima. Sto se tice bolesti i majka i otac mogu biti zdravi ko dren a da dodje do nekog oboljenja. Prosto receno, ove rase su sklone displaziji, epilepsiji, depresiji (u slucaju loseg rada i ophodjenja) i niko ti ne moze garantovati zdravog psa. Ja imam Iskru koja boluje od epilepsije, izazvana toplotnim udarom najverovatnije. Nisam htela pariti je zbog toga ali od strane veta mi je objasnjeno da nije nasledna u tom smislu majka pa ce imati stenci. Kasnije sam citala na netu i videla da se mnogi bune sto je veliki broj zenki obelezen kao nepodoban za leglo iz razloga epilepsije a sad se tvrdi da to uopste nije tacno i da nema nikakve veze. Dva legla je imala i niti jedno stene sa bilo kakvim oboljenjem
Svi su zdravi i pravi. Ali pruzena im je maksimalna nega u tih dva meseca dok su bili kod mene, apsolutno sve sto je trebalo da imaju su imali, cesto se salimo pa kazemo da nasi stenci imaju dve majke
Dakle proveri stanje kod odgajivaca, proveri i pogledaj i ostale stence, kontakt uzmi od nekog kupca ili bar slike na nekoj drustvaenoj mrezi stenadi sa vlasnicima (koje je prodao ranije) Svi koji rade po ps-u sigurno imaju kontakt bar sa vlasnicima stenadi prethodnog legla. Stene koje je hranjeno samo mlekom kuje a kasnije hlebom i vodom gde je mogucnost da je i kuja tako hranjena normalno da nece biti izgledno i zdravo kao ono na pravilnoj ishrani. Ipak se svede da se dobro raspitas gde ces i od koga kupiti. Nemoj se zaletati, sacekaj pozivaj, biraj. Ne veruj za vakcine ako ti ne pokazu neku dokumentaciju da je vakcinisano. Bolje i ono za koje ti kazu da nije vakcinisano nego da uzmes ono za koje mislis da jeste pa nakraju bude svasta. A veruj mi lazu samo tako. cak za stene staro 5 nedelja kazu i revakcinisano... toliko o strucnosti. Nadam se da ces doneti dobru odluku, zelim ti svu srecu. Izvinjavam se na greskama, nemam vremena sad proveravati... po obicaju