Zlatni Retriver

Pozdrav svima. Citam forum par dana i uspeh nekako da stignem do kraja:D. Red je da predstavim moju kuju. Ja sam iz Kragujevca. Od pre 3-4 meseca dobio sam zenku retrivera staru 6 godina. Jedan rodjak mi je preminuo pa nije imao ko da je uzme i ja sam je uzeo. Imam dobre uslove, veliko dvoriste i volim zivotinje. Kuja se zove Azra, imam onaj papir o pedigreu i ocenjena je na izlozbi. Od nekog odgajivaca iz Zrenjanina. Za sada se dobro navikla, ocekivao sam da ce joj biti teze. Pustam je uglavnom preko dana da bude napolju i ne ide nigde. Malo ako svrljne do komsije al nista strasno. Uvece je zatvaram u staru stalu gde ima dosta prostora i toplo joj je tamo.
Citao sam po forumu o njihovim karakteristikama i uglavnom se uklapa u sve to. Poslusna je, voli da se igra. Voli kontakt sa svim ljudima i decom. Dobra je u setnji, ulazi u boks bez problema.
Pre neki dan je usla u teranje. Ne znam kad je tacno prokrvarila, bas u tom periodu nisam bio kuci 3 dana. U sredu popodne sam dosao kuci i primetio tragove krvi. Poceli su da se skupljaju dzukci i u nedelju ujutru sam zateko jednog malekcog komsijskog mesanca unutra, al se nadam da nista nije uradio:). Em je previse mali, a mozda nije bila u vrhuncu teranja. Posle sam zagradio da ne moze opet da udje. Mislio sam da je drzim zatvorenu dok ne prodje sve to, al sinoc dosao jedan caletov prijatelj i rece da ima dobrog muzjaka retrivera doduse nema papire.
Danas u ponedeljak sam je odvezao kod njega pustili smo ih u boks. Meni se svideo muzjak. Ima za razliku od Azre malo vise zutu dlaku i cini mi malo duzu. Prvo se Azra malo opirala i branila i izgledalo je kao da ne zeli da se pari, al su se posle uparili. Zatekli smo ih ''slepljene''. Ostavio sam je jos veceras tamo pa cu sutra da je vratim. Videcemo sta ce da ispadne. Samo se nadam da onaj mali komsijski nije zamrsio stvari. Mnogo je ruzan:D.
Evo malo slicica Azre za pocetak pa se cujemo. Pozz
2lcy5mw.jpg

dopbw8.jpg

2yyvzn9.jpg

241uib6.jpg

2m2axp2.jpg

21dlor9.jpg

Hvala na savetu. Desila se sinoc jedna komplikacija pa imam nekoliko pitanja za vas.
Juce sam je vratio, znaci bila je otprilike 24 sata sa muzjakom, video sam da su se parili. Dok sam je izveo iz kola i odveo do stale skupila se gungula kucica. Ja sam je dobro nahranio, napojio i zatvorio. Obisao sam je za vreme dana jos par puta. Stala ima vrata sa rezom i dva prozora visine jedno metar i po i mislio sam da je nemoguce da neki pas tu udje. Sad od svega desilo se najbolje. Komsija u blizini ima muzjaka sa kojim se ona ranije parila. Pas ima papire, al sad ja nisam hteo bas s njim da je uparim jer sam mislio da mogu da nadjem lepseg kera.
Sinoc kasno, bilo je 3-4 prosetam ja do stale da rasteram one dzukce i da malo pomazim Azru kad ovaj komsijin retriver usao unutra. Vrata su bila zatvorena. Jutros sam pregledao gde je on mogao da udje i prosto mi je neverovatno da krupni muzjak retrivera mogao negde da udje. Jedino logicno mi da se nekako popeo uz merdevine, koje stoje uz prozor i da je uskocio. Opet mi deluje nemoguce, al sa kucicima se nikad ne zna:D. Da li su se parili nemam pojma. Jedva sam uspeo da je nekako odvedem u kucu i zatvorim u garazu. Ako udje neki u garazu zvacu ga Hudini:D.
E sad par pitanja.
Da li kerusa moze da ostane skotna 36 sati nakon parenja sa drugim psom?
Da li u tom slucaju stenci mogu da imaju razlicite oceve, ono npr 3 od jednog 3 od drugog?
Da li cu nakon stenjenje moci da znam ko je otac, ova dva muzjaka se dosta razlikuju. Prvi ima jako zutu dlaku, lepsi oblik glave, malo duzu dlaku. Drugi je krupniji, belicaste dlake i grubljih crta glave.
Znam da je na moja pitanja nekad i tesko odgovoriti al da cujem sta mislite. Hvala.
pozdrav.

Sasvim je moguce da jedno leglo ima dva pa i vise oceva. E sad, po opisu, meni se vise svidja taj drugi muzjak, prilizniji je standardu i onome sto su goldeni bili pre nego sto je rasa unistena neplanskim parenjima i hiperprodukcijom. I samo jos : to nece biti 3 od jednog a 3 od drugog oca, pre mozda 4+4 ili 4+5 ili tako nekako. ;) A stencima boja moze da se oceni prema usima jer se okote skoro beli, samo se na usima nazire koje ce boje biti kad odrastu.

Znam za tu mogucnost da vise muzjaka budu ocevi nego sam mislio da li je to moguce u ovom slucaju s obzirom na vremensku razliku od 36 sati od prvog parenja. Al opet nije toliko ni vazno posto verujem da ne moze da se da bas najprecizniji odgovor.
Sto se tice izgleda retrivera o tome i ne znam mnogo. Gledao sam malo ovih dana izlozbene primerke i primecujem da krem beli dominiraju. Ne znam zasto je to tako ako su sve 3 boje dozvoljene i prihvacene. Lepi su i ovi krem beli, al se meni nesto vise svidjaju zlatni. Evo ovakav npr http://www.tt-group.net/Fotografije.../slike-psi/Dogs-Canis-lupus-familiaris-17.php. Takodje mi se ne svidjaju ni ovi takozvani americki. Imaju neki ostar pogled i vise me podsecaju na labradore. Retriver bi po meni morao da ima umiljat i lep pogled. Muzjaci malo grublji oblik od zenki, al u nekoj razumnoj granici.
Toliko od mene za sad i hvala na brzim odgovorima Mimi.

Trebala bih ovih dana da kupim retrivera ali plašim se da ne uzmem nekvalitetnog psa.
Zanima me kako se kreću cene kvalitetnog retrivera? Dvoumila sam se izmedju nemačkog ovčara i retrivera, ali ipak sam odlučila..
Da li neko od vas možda poznaje neke ljude koji prodaju kvalitetnog psa? Pozdrav svima!

Sandra, za pocetak, ako se dvoumis izmedju dve toliko razlicite rase, razmisli jos malo da li je to uopste tvoj konacan izbor. Drugo, nabavka psa se ne obavlja "ovih dana" jer to je clan porodice narednih deceniju-deceniju ipo i jako je bitno dobro se raspitati o potrebama psa, potencijalnim problemima, ako vec ides na opciju sa kupovinom, onda i o krvnim linijama, da pogledas snimke kukova i laktova roditelja svog potencijalnog ljubimca... Ili, postoji opcija i da pogledas po azilima i sinterajima, na sajtovima za udomljavanje, mozda ne bude bas zlatni retriver i verovatno nece biti vrhunski pas ali ces dobiti priliku da spasis zivot, ucinis dobro delo i zauzvrat dobijes najboljeg prijatelja koji ce ti biti dozivotno zahvalan sto si mu pruzila sansu. (Veruj mi, usvojeni psi to znaju i cene, bio u pitanju mesanac, rasan pas ili 100% dzukela-imala sam sve tri opcije.)

Odlučila sam i definitivno uzimam retrivera! Mesec dana sam se dvoumila i odlučila sam.
Informisala sam se o njihovim potrebama! Ja obožavam pse i želela bih da kupim retrivera, jednostavno tu rasu obožavam i jako su mi slatki!!
Zato želim da uzmem kvalitetnog psa :)

Moj otac ne želi odraslog psa, to je najveći problem.
Imala sam haskija od godinu dana, kupila sam ga za oko 200 ili 250e ne znam tačno, on nam je svake noći bežao, imamo veliko dvorište, nije bio usamljen, imao je društvo, pravio je probleme... Svakog dana su nam dolazili ljudi da se žale na njega sve dok jedan dana nije došao jedan čovek kod nas kući da kaže da mu je udavio gusku (ta guska je sigurno bila od zlata čim smo morali da damo 50e za nju), mom tati je tu prekipelo i vezao ga je ali on je naravno uvek našao način kako da se oslobodi i da pobegne. Jedne noći je preskočio zid (od 2 metra) i više se nikad nije vratio... Našli su ga na drugi dan uskrsa kako leži na putu i kako mu izlazi pena iz usta, tata je sve pokušao da uradi za njega kako bi ga spasao ali nije uspeo..
Prošlo je dve godine od kako se to desilo i uvek ga se prisećam, vezala sam se za njega kao ni za jedno kuče do sada, mnogo me boli kada ugledam njegovu sliku ali eto, takav je život...
Zbog toga ja hoću da uzmem stene, da on nauči na nas da mi se ne bi opet tako nešto desilo. Morala sam to da ti napišem da bi znala zašto želim stene, nadam se da me razumeš ..

Poslednja izmena:
Razumem te ali nikako ne mozes da povlacis paralelu izmedju haskija i retrivera, to su dve potpuno razlicite pojave, skoro kao da nisu ista vrsta zivotinje. U stvari ne ti, nego tvoj tata. Haskiji i uopste polarni psi imaju vrlo specificne potrebe kojima mali broj ljudi moze da izadje u susret na pravi nacin, i moj ujak je svog haskija morao na kraju da uspava jer nije od malena radio s njim kako i koliko treba. S druge strane, retriver moze da se rehabilituje. Ali vasa je porodicna odluka da potrosite novac pa srecno u potrazi. ;)

P.S. I ovi su u azilu:

534186_10200169822901133_1155641127_n.jpg

Naravno da praznina ostaje... :sad2: Svi se secamo prelepe Frensis, celokupne price i borbe za njen zivot, ali ne vredi, kada je zivot takav kakav je, ali ono sto je najvaznije je da u nama ostaju zivi dok smo i mi, da ih vecno cuvamo u srcu i mislima... :heart::heart::heart:
Slabo zbog obaveza navracam na forum, ali propratim povremeno desavanja, ono sto me je jako ganulo je slika koju je postavila mimi mom sa zlatnim retriverima u azilu... :sad2: Boze mili, pa to je strasno... Sta uradise ljudi i ne savesni vlasnici tokom svih ovih godina...? Posledica je ocajna... :sad2: Mi smo skoro usvojili jednu labradorku, isto prelepa, koja je bila lutalica, divan pas, ali zaista divan, da prosto ne verujem da je neko mogao takvo stvorenje poput nje da ostavi kao predmet na milost i nemilost... :( Ali sada je srecna kao i mi svi sa njom... :D Zato se slazem sa mimi, jos jedan apel da treba usvajati, usreciti te jadne zivotinje ni krive ni duzne, a one vracaju duplo vise, to sam se uverija po zna koji put... :heart:
A evo mog mesanca koji za 3 meseca puni 4 godine, samo sto i ako uskoro puni 4 godine energija ne splasnjava, i dalje je kao stene koje bi samo negde da jurca, raspolozen uvek za igru i zijane... ;) ali nas bas zbog te njegove nenormalne energije niko slatko ne nasmeje barem nekoliko puta dnevno kao on... :lol::heart:

Leks:heart:

aa9k7c.jpg
2z4lqgh.jpg
20zoemo.jpg

hehehehe, jel da? Pa mora da mu izbija kada samo misli kakav novi nestasluk moze na napravi... :zcepanje: A inace, ne znam da li i vi imate takav utisak, ja za ove cetiri godine samo cekam kada ce da progovori i da bude upisan u istoriju knjiga.... ;) On nas sve, ali bukvalno sve razume sta mu pricamo, uhvatimo ga kako prosto mimikom i govorom tela odgovara na pitanja, ponasanje mu ima i te kako veze od onoga kako se mi osecamo, oseca sve dusica... svi konstatujemo, da samo cekamo dan kada ce da progovori...:D

Da, mnogo su sposobniji za komunikaciju, samo su nama, ljudima tokom "evolucije" otupela cula pa vecina te stvari ne moze da prepozna. Tacno znam recimo kad moja Mrvica laje na jeza, na potencijalnog lopova, a kad na komsijske pse.

Da, mnogo su sposobniji za komunikaciju, samo su nama, ljudima tokom "evolucije" otupela cula pa vecina te stvari ne moze da prepozna. Tacno znam recimo kad moja Mrvica laje na jeza, na potencijalnog lopova, a kad na komsijske pse.

E, bas lepo receno, tacno je tako... Po lavezu, po faci, tacno znam sta misli, sta oseca, na koga laje, itd... Meni je najsimpaticnije kada neko od nas u prici podigne malo ton, tipa, ja udjem nesto iznervirana i pocnem da pricam malo ostrijim tonom, iste sekunde se pokupi i skloni pod sto, ili kod nekoga od mojih legne, skupi se, gleda u tebe, napravi onaj pogled koji je tuzan i zabrinut istovremeno, i samo sto ne kaze, nemoj da se ljutis.... :) e, tada kada ga pogledam ili bilo ko od nas, iste sekunde nastupi smeh i sve sto je negativno momentalno ispari iz nas, dodje mi da ga pojdem... :D e to je ta energija koju pruzaju, ma neverovatno...:)

Zdravo, dragi forumaši!

Vidim da ste dosta usmereni jedni na druge kad je život sa vašim zlatnim retriverima u pitanju i da razmenjujete fotografije i iskustva, delite savete i dajete podršku. Obzirom da sam novajlija na forumu i da mi je ovo tek prvi post, a nadam se da će ih biti još, za početak bih vas zamolio za jednu uslugu.

Naime, već duže vreme planiram da kupim zlatnog retrivera koji bi bio "samo" ljubimac (dakle, nemam nameru da ga vodim na izložbe i da oosvaja pehare). U tom smislu, ne raspitujem se preterano detaljno ko je štencima koji mi privuku pažnju otac, ko majka, ko je koliko nagrada osvojio i slično. Želim da imam kucu koja će meni i mojoj porodici ulepšavati dane, a imam sestriće koji imaju šest i četiri godine i znam da bi u njemu imali drugara iz bajke, što hoću da im pružim. Pročitao sam sve sajtove na kojima se nalaze karakteristike rase, istorijati, upozorenja na moguće bolesti, kako se hrane, koliko im je fizičke aktivnosti potrebno, kada i koliko se četkaju, kupaju, hrane... Počeo sam da čitam i ovaj forum, ali obzirom da planiram da ga kupim u skorije vreme, a nemam mnogo vremena da satima sedim i čitam sve postove u ovoj grupi, postavio bih vam jedno jedino pitanje koje me u ovom momentu kopka. Svi u kući smo zaposleni. Živim sa roditeljima i mama i ja radimo od osam do četiri, a tata ide na posao nešto posle nas. Zanima me koliko bi našem psu trebalo i koliko bi mu bilo teško da se navikne na to da ga ostavljamo samog. Naravno, sve što može da mu zatreba u tih osam sati bi mu bilo obezbeđeno (izuzev šetnje), dakle - hrana, voda, igračke... i sve bi, naravno, bilo najbolje i najkvalitetnije. Nakon tih osam sati planiram da mu se posvetim maksimalno, da ga izvodim u šetnje i na igranje i trčanje, da ga učim i vaspitavam i da od njega napravim porodičnog šampiona. Verujem da je ovo pitanje već postavilo više ljudi i da ste svima odgovorili, ali siguran sam da biste i meni mogli da izađete u susret obzirom da, ponavljam, ne znam kada ću stići do tih postova u ovom laganom iščitavanju foruma pre kupovine.

Pozdrav :bye:

Back