Zlatni Retriver

Pitanje je gde bi kuca ostala sama? Ja sam svesna da ne bi bilo pozeljno ostavljati samo stene, ali obzirom da svi radimo ispadne da niko ne bi trebao imati psa. Dakle mora doci do prilagodjavanja. Tvoje je da se potrudis da stene ostane na sigurnom mestu, u nekom boksu ili kuci gde je zasticeno od svega sto mu moze predstavljati opasnost. Moja Iskra je sad u kuci, sama, i mogu ti reci da uziva u tim momentima jer verujem da svrlja po celoj kuci iako je naucena gde i koje prostorije sme posecivati. U manjem uzrastu nisu nauceni na posip, pa se moze desavati u toku prvih par nedelja da, ako ti je u kuci, zateknes svasta :) Tako da najbolje da imas deo dvorista koji ti je maksimalno obezbedjen da ne moze izaci (nemas pojma kroz koje rupice nadju izlaz) i da ima zaklon od kise. Dobro razmisli o svemu, i o kupovini. Nije bas da ne treba da gledas... taj pas je tvoja briga kasnije. Ne zelis da uzmes stene koje nije ocisceno, koje nije pravilno hranjeno, koje nije bilo u adekvatnim uslovima. Sto se tice bolesti i majka i otac mogu biti zdravi ko dren a da dodje do nekog oboljenja. Prosto receno, ove rase su sklone displaziji, epilepsiji, depresiji (u slucaju loseg rada i ophodjenja) i niko ti ne moze garantovati zdravog psa. Ja imam Iskru koja boluje od epilepsije, izazvana toplotnim udarom najverovatnije. Nisam htela pariti je zbog toga ali od strane veta mi je objasnjeno da nije nasledna u tom smislu majka pa ce imati stenci. Kasnije sam citala na netu i videla da se mnogi bune sto je veliki broj zenki obelezen kao nepodoban za leglo iz razloga epilepsije a sad se tvrdi da to uopste nije tacno i da nema nikakve veze. Dva legla je imala i niti jedno stene sa bilo kakvim oboljenjem :) Svi su zdravi i pravi. Ali pruzena im je maksimalna nega u tih dva meseca dok su bili kod mene, apsolutno sve sto je trebalo da imaju su imali, cesto se salimo pa kazemo da nasi stenci imaju dve majke :) Dakle proveri stanje kod odgajivaca, proveri i pogledaj i ostale stence, kontakt uzmi od nekog kupca ili bar slike na nekoj drustvaenoj mrezi stenadi sa vlasnicima (koje je prodao ranije) Svi koji rade po ps-u sigurno imaju kontakt bar sa vlasnicima stenadi prethodnog legla. Stene koje je hranjeno samo mlekom kuje a kasnije hlebom i vodom gde je mogucnost da je i kuja tako hranjena normalno da nece biti izgledno i zdravo kao ono na pravilnoj ishrani. Ipak se svede da se dobro raspitas gde ces i od koga kupiti. Nemoj se zaletati, sacekaj pozivaj, biraj. Ne veruj za vakcine ako ti ne pokazu neku dokumentaciju da je vakcinisano. Bolje i ono za koje ti kazu da nije vakcinisano nego da uzmes ono za koje mislis da jeste pa nakraju bude svasta. A veruj mi lazu samo tako. cak za stene staro 5 nedelja kazu i revakcinisano... toliko o strucnosti. Nadam se da ces doneti dobru odluku, zelim ti svu srecu. Izvinjavam se na greskama, nemam vremena sad proveravati... po obicaju :lol:

Pozdrav ljudi, opet ja.
Moj pas je skotan :)
Hteo sam da vas pitam da li sada trebam da obratim paznju na nesto ? Tipa drugacija ishrana, setnja ili sta god. Skotna je nepune dve nedelje. Primetio sam u poslednja 3 dana da je znatno opala aktivnost. Mislim i dalje je ona luda, skace, igra se, ali kao da gde legne - zaspi. I vecinu dana provede lezuci. Verovatno je to i zbog sunca, ali eto cisto da se informisem i kod vas :)

Inace, evo jedne slike
http://www.dodaj.rs/f/2m/RU/3sDe5pAn/2013-07-04-155008.jpg

I da, mozda cete na slici primetiti kako ima prevelike nokte. Nekako mi nije prirodno da joj ja secem nokte, pa sam ostavio kako jeste. Sta vi radite sa tim ?

Kako uziva! :heart: Nokte obicno trose na betonu, u protivnom, postoje specijalna klesta za to ili, jos bolje, za prvi put neka joj veterinar (ili frizer) to sredi, da vidis kako se to radi. Predugi nokti mogu u gorem slucaju da dovedu cak i do reume jer onda nepravilno gazi.

Zasad je OK sto se tice nege, negde od sredine bi trebalo da je prebacis na kvalitetniju hranu, sa vise minerala i proteina (idealna bi bila hrana za stence ako ti je tesko da ispratis ovako) i raspitaj se kod veterinara oko ciscenja od parazita i vakcinacija (kad treba, sta sme). I pripremi joj na vreme mesto gde ce da se osteni i da gaji stence.

Ma kakvi pedikiri, manikiri kad je prirodno lepa. Ako bas tebi smeta mozes da joj skratis vrhove obicnim grickalicom, al nemoj previse, da ne povredis nerve. Moja kuja se ostenila pre mesec i vise i negde oko 25-og dana od parenja joj je opao apetit. Tad joj daj manje obroke, a hrani je cesce i vidi da obroci budu kaloricniji, sa sto vise mesnog dela.Pred sam porodjaj ce joj verovatno opasti apetit, al to je privremeno. A kad stignu stenci tad ces morati junacki da je hranis. Po literaturi treba da izgubi 5-10 posto od telesne mase, al vratice se ona brzo, ako je budes fino hranio

Nije stvar samo u kalorijama, treba te stence od necega i napraviti, za to joj trebaju minerali i aminokiseline, opet kazem, junior formula bi bila idealna. Retriverke stene velika legla, veliki je to napor za organizam.

1010837_10201611350191583_643331251_n.jpg

Pozdrav forumasi,
Nova sam ovde,vidim da ste svi lepo upuceni u ovu rasu,a posto ja imam neku vrstu nedoumice oko mog retrivera mozda biste mogli i da mi pomognete nekako,bila bih vam zahvalna. Naime,moj retriver je star 9 meseci,u pitanju je zenka koja je veoma hiperaktivna (sto je sasvim normalno), medjutim ona na lobanji ima neku vrstu cvoruge sto mene brine. Nju to ne boli uopste i ne smeta joj,ali mene zanima da li je neko imao slicnu situaciju sto bi moglo da mi pomogne dodatno!?
Ja sam prvo mislila da se negde udarila,ali kad sam videla da to ne prolazi uplasila sam se.Neki ljudi su mi rekli da to ne moze biti opasno,tj. oni misle da je zbog rasta glave.Ali ne mogu nikako da ostanem ravnodusna. Obozavam svog retrivera iako je alava strasno,malo je deblja,ne znam sta cu sa njom a samo gleda kako ce nesto da jede.. Hvala unapred :):):):)

Daj jos malo informacija. Gde se nalazi cvoruga, koje je velicine? Da li si sigurna da je nije bilo pre? Moguce da je neki osteom. To je benigni tumor kostiju. Nije opasan ako je spolja i ne pritiska mozak. Moja retriverka ima npr na zadnjem delu glave-potiljak izbocinu i mislim da je to normalno. Da ne pomesas s tim

Retriverka ima na zadnjem delu glave izbocinu,oseca se pod rukom,ali zaista je ne boli i ne ometa u njenom rastu. To se pojavilo kad je imala 6 meseci ( a sada ima 9 meseci). Ne znam sta da mislim..od pocetka imam neki problem pa se sada brinem...prvo je imala rahitis na prednjim nogama,veterinar me uputio na snimanje,jer je mislio da je polomila sapu,zatim se ispostavilo da je to rahitis koji je izlecen zahvaljuci meni,jer sam prestala da posecujem tog veterinara i pocela da joj dajem odredjenu vrstu hrane i AD kapi. Pa sad i ovo..???? Svi imaju razlicito misljenje o toj izbocini- da li je tumor ili nesto drugo? Velicine je klikera i tvrdo je.

Ja se iskreno nadam da je to zbog njenog rasta,jer jos uvek nije formirana u potpunosti glava,tj ona svaki dan raste..ali ako se bude povecavalo moracu da potrazim strucnu pomoc. Nije to nesto veliko,ali ona je malo deblja,telo joj je vece od glave i onda se to mnogo vise i oseca na dodir. Moracu da je bacim na dijetu, ali ona je strasno alava i sve sto vidi to i pojede u istoj sekundi.

Zdravo, dragi forumaši!

Vidim da ste dosta usmereni jedni na druge kad je život sa vašim zlatnim retriverima u pitanju i da razmenjujete fotografije i iskustva, delite savete i dajete podršku. Obzirom da sam novajlija na forumu i da mi je ovo tek prvi post, a nadam se da će ih biti još, za početak bih vas zamolio za jednu uslugu.

Naime, već duže vreme planiram da kupim zlatnog retrivera koji bi bio "samo" ljubimac (dakle, nemam nameru da ga vodim na izložbe i da oosvaja pehare). U tom smislu, ne raspitujem se preterano detaljno ko je štencima koji mi privuku pažnju otac, ko majka, ko je koliko nagrada osvojio i slično. Želim da imam kucu koja će meni i mojoj porodici ulepšavati dane, a imam sestriće koji imaju šest i četiri godine i znam da bi u njemu imali drugara iz bajke, što hoću da im pružim. Pročitao sam sve sajtove na kojima se nalaze karakteristike rase, istorijati, upozorenja na moguće bolesti, kako se hrane, koliko im je fizičke aktivnosti potrebno, kada i koliko se četkaju, kupaju, hrane... Počeo sam da čitam i ovaj forum, ali obzirom da planiram da ga kupim u skorije vreme, a nemam mnogo vremena da satima sedim i čitam sve postove u ovoj grupi, postavio bih vam jedno jedino pitanje koje me u ovom momentu kopka. Svi u kući smo zaposleni. Živim sa roditeljima i mama i ja radimo od osam do četiri, a tata ide na posao nešto posle nas. Zanima me koliko bi našem psu trebalo i koliko bi mu bilo teško da se navikne na to da ga ostavljamo samog. Naravno, sve što može da mu zatreba u tih osam sati bi mu bilo obezbeđeno (izuzev šetnje), dakle - hrana, voda, igračke... i sve bi, naravno, bilo najbolje i najkvalitetnije. Nakon tih osam sati planiram da mu se posvetim maksimalno, da ga izvodim u šetnje i na igranje i trčanje, da ga učim i vaspitavam i da od njega napravim porodičnog šampiona. Verujem da je ovo pitanje već postavilo više ljudi i da ste svima odgovorili, ali siguran sam da biste i meni mogli da izađete u susret obzirom da, ponavljam, ne znam kada ću stići do tih postova u ovom laganom iščitavanju foruma pre kupovine.

Pozdrav :bye:
Skoro isti slucaj je kod mene. Supruga i ja na poslu od 7 do 15, klinci u skoli od 8 do 13. Zivimo u stanu. Bice na terasi. Sutra je uzimam.
Molim vas za savet.

Skoro isti slucaj je kod mene. Supruga i ja na poslu od 7 do 15, klinci u skoli od 8 do 13. Zivimo u stanu. Bice na terasi. Sutra je uzimam.
Molim vas za savet.

U mojoj zgradi je bio bracni par sa zlatnim retriverom, a oboje su radili, tako da je pas ziveo u stanu, ali su vrata od terase uvek bila otvorena pa je mogao da izlazi
kada zeli. Medjutim, on ( suprug) je svaki dan u podne dolazio i izvodio psa na pola sata u setnju. Ona ( supruga je dolazila oko 14.30 h tako da pas nikada
nije bio duze od 5 sati sam. Misljenja sam da pas ne bi smeo da se ostavlja sam vise od 4 sata.

Nista psu ne znace igracke ako nema s kim da se igra,, prica, koga da voli.

- - - - - - - - - -

Savet? Ne uzimajte psa da bi ga drzali na terasi, to je surovo i neodgovorno, trebalo je uzeti stene oko godisnjih odmora, tokom decijih raspusta, da se pas nauci osnovnom redu, onda bi smeo da ostaje i unutra.

Da, tako se pas uzima. Barem se prvih nekoliko nedelja provede zajedno s njim. Ostavljati stene satima samo nikako nece biti dobro.Ni za stene ni za njegovu porodicu.

Pozz svima.Danas sam uzela stence.Za 10-ak dana puni 3 meseca...Bilo je tuzno i uplaseno kad je stiglo,sto je i razumljivo.Ali nadam se da ce za par dana skroz da se opusti i navikne na sve nas.Dok mu kucica ne stigne spava na terasu na koju se ulazi iz dvorista,ima svoje uredjeno mesto i odmah je naucio tu da lezi.Vec zna da piski i kaki samo u travu,sto je super.Imam jedno pitanje.Jel ima nesto sto bas ne bih smela da my dajem da jede?Za sad jede granule ali planiram i drugu hranu polako da mu uvodim.

Poslednja izmena:
Zdravo svima! Vidim da ovaj forum nije aktivan vec dvije godine, ali se nadam da cu dobiti odgovor. Naime, prije 4 mjeseca sam dobila stene od drugarice. Rekla mi je da je cistokrvni retriver, i pustili su me da je uzmem samo zato sto je rasna. Znam da nije to okej, ali sta ja tu mogu. :( Nakon mjesec dana rekla mi je da nije sigurna da li je cistokrvna zato sto je njena retrivera u periodu tjeranja bila pustena van dvorista! Ja sam isla kod veterinara i rekli su mi da jeste, kada je vodim u setnju svi me pitaju da li je labrador ili retriver. Uzela sam je prije vremena, i bas sam se bojala da ce biti problema ali nije bilo nikakvih. Inace je drzimo u kuci, i bukvalno je gledamo kao covjeka! Obozava vodu, prepametna je, i koliko toliko je umiljata. Sada mi treba vase misljenje. Ona meni djeluje kao retriver ali opet, ne razumijem se u tu rasu jer sam prije nje samo imala boksera. Pa sam htjela da vas pitam sta vi mislite da li je cistokrvna ili neki mjesanac retrivera? Inace je na pocetku bila skroz bijela a sad je pocela i da dobija zutu poju po ledjima, i po uzima, tako da ima tu neku krem boju. Nadam se da cu ubrzo dobiti nekii odgovor! Pozdrav!
11015388_718995821550896_695666157_n.jpg
11063072_726676387449506_156181224_n.jpg
11072312_734846659965812_380847574_n.jpg
photo.php
11178580_750881838362294_1145523612_n.jpg
11160254_750882791695532_331125150_n.jpg
11198870_754940451289766_79868238_n.jpg

Back