Zlatni Retriver

Pod definicijom 'sami' podrazumevam da ih jos kao stenad ostave u dvoristu tokom dana i noci, vlasnike vide samo kad im donesu hranu ili kad je lepo vreme pa ovi izadju da sede u dvoristu. Mogu da ih vidjaju i cesce ali kad se niko ne bavi psom on nema osecaj da pripada coporu. Ima teriroriju ali nema copor, i onemoguceno mu je da ga sam napravi. To bas bas lose utice na njih, i zato pocinju da se ponasaju onako kako retriveri ne bi trebalo da se ponasaju. Nema veze i ako ti je pas sam i vise od 6-7 sati, bitno je da mu se posvetis posle, da ga izvedes u setnju, medju ljude i pse, da ima neke navike i granice. Da jednostavno zna da ces biti tu u odredjeno vreme i da je siguran u to da vas dvoje zajedno cinite tim (da ne kazem copor).

mi smo stigli nazad :)
selili smo pa nam nije radio internet...
devojcica je dobro, navikla se, bolje nam je okruzenje,
vise livada, vise prostora za skakanje... ma idila...
jedino sto za ove dve nedelje nije ponovo naucila gde
da piski... utrefi ponekad, nagradimo je, izgrdimo je
kad promasi... al bar jednom u toku dana promasi...

evo jedne slikice nas dve, a nove, sa igralista, stizu uskoro :)

IMG_2776-1.jpg

Pa sada krenite sa 5 "toaletnih" šetnji dnevno... Posle ćete smanjiti na 4, pa na 3. 3 je, valjda, minimum. Ja ne zaboravljam naš ritam: 5, 9, 14, 19, 23 (sati). Pa sa 6 meseci smanjenje na 5.30, 10.30, 16, 22. Pa na 5.30, 14.30, 21.30. I to je minimum, s tim da bar dve šetnje u toku dana moraju biti po 2 sata. Kod nas su to one "poslepodnevne".
Najbolje je razviti uslovni refleks: a hrana - a šetnja (kakanje i piškenje). Brzo će to usvojiti.

P.S.
Prekrasna je, vaistinu!

mi idemo oko 6.30, 11.30, 15h, 18h i 21.30h
ali nam se konstantno desava sledece:
devojcica se plasi da se nosi... a nama lift ne
radi... i one sekunde kad vidi povodac, upiski se
dodatno (piski i napolju par minuta kasnije??)
sad smo to otkrili pa je drzimo na peleni dok trazimo
povodac, al zna da se upiski i iz protesta (npr kad je
samo jedno od nas dvoje tu, a ne posvecuju punu
paznju njoj - kuvam npr, i ne mogu da postignem
da vucem konopac sa njom dok kuvam... ***)
onda devojcica lepo sedne ispred mene i pis-pis.
popizdim. al valjda misli da je bolja bilo kakva paznja od
nikakve (tu je na mene :D ja sam kao mala, kad su me
ostavljali samu da spavam, plakala i zvala: "dodjite makar
da me tuceteeeee")

mi smo stigli nazad :)
selili smo pa nam nije radio internet...
devojcica je dobro, navikla se, bolje nam je okruzenje,
vise livada, vise prostora za skakanje... ma idila...
jedino sto za ove dve nedelje nije ponovo naucila gde
da piski... utrefi ponekad, nagradimo je, izgrdimo je
kad promasi... al bar jednom u toku dana promasi...

evo jedne slikice nas dve, a nove, sa igralista, stizu uskoro :)

IMG_2776-1.jpg

Jako je slatka.....čekamo ostale slike....:)

evo nas, dosli iz setnje :)
malo smo divljali po kraju, malo smo kopali... ih uzivancije :)
imamo i jednu sliku u kojoj smo u pokusaju stava (sama od sebe :P )

nego, imamo i slikicu pedigrea, stigao danas...
jel moze neko iskusan da baci pogled?
sta je hd 7:4? jel treba da brinem zbog ovih B-ova :think:?

pedigre:

Međunarodna kinološka federacija - FCI ima uniformni sistem ocenjivanja displazije kukova-HD u većem delu Evropskih zemalja.Klasifikacija HD je svrstana u 5 kategorija:A,B,C,D,E.
A ( bez znakova displazije); B (skoro normalni zglobovi kukova); C (blaga displazija); D (srednja displazija); E (teška displazija).
Po pravilima FCI i matičnih pasminskih klubova u priplod se mogu uključiti psi sa ocenama HD-A,HD-B,HD-C.
Dakle, ne brini. ;)
(za HD 7:4 ne znam šta znači, treba videti gde je rađen HD, pa videti njihova pravila)

Poslednja izmena:
Kod britanaca je bolje uređen hip score - kod njih je od 0-4 A kuk, 4-8 B kuk. Uvijek se upisuje onaj lošiji. Znači pas sa 7-4 ima B kukove.
B kukovi su fenomenalni! Vani su ti uzgajivači presretni da im pas ima B kukove. Imaš odličan pedigre! Ako misliš uzgajati s njom, imaš odlične pretke na kojima to možeš jako dobro raditi!
Eto, imamo zajedničkog pretka- Fiveshill How Dare You. Otac mog Pave je isto uvežen iz Fiveshilla, samo druga linija. Fiveshill Sea Hawk.

the.kath malecka je preslatka stvarno, a sto se tice propusta u nuzdi ne brini, sredice se to jos malo skroz, mala je ona jos i normalno je da napravi propust poneki put. :) Moj blesan je do 5-tog meseca znao da se upiski od srece kada nekog vidi, tako da, sve je to normalno. ;) A sto se tice izvodjenja u tom periodu i mi smo izlazili pet puta, oko 8, pa oko 11h, pa oko 15h, 19h i oko 22h. Ujutru i uvece su izlasci bili po 20-setak minuta, a ove tri po minimum sat vremena. Sada smo stali na 3 do 4 izlaska, kako kad, s tim sto je jedna setnjica minimalno sat ipo vremena. :)

Golden Leo, nemam reci za male bebice, izmazi ih i izljubi za mene punooooooooooo!:heart::heart::heart::heart::heart::heart:

o pa hvala hvala :)
bas sam se obradovala sad citajuci sve ovo :)

o izlozbama jos nismo razmisljali za ozbiljno, mada
ja mislim pokusati bar jednom :) hihihihi samo jos da
naucimo ring dresuru... to ce biti tezak ispit :)
...i da istrazimo kako stvar sa izlozbama funkcionise :P

Nisam ni sanjao da ću ovo ikada reći: NEMOJTE da učite ring dresuru! Kod ove pasmine se ne ocenjuje poslušnost, nego prirodnost. (hvala starijim članovima foruma koji su mi pomogli i ukazali na tu činjenicu)
Iz sopstvenih iskustava sa drugim rasama, znam da "ring dresura" ume i te kako da utiče na ocenu. Kod ove rase - ne!
A kako "stvar sa izložbama funkcioniše"... Ako je sudija muškarac, našminkaj se... (ukoliko ima sudija ovde, baš me briga!)
Težak je to posao, ocenjivati nečijeg ljubimca, i saopštiti mu u ringu gde je na skali. Dešava se da BOB bude izviždan, ali to "bob" će vlasniku (a i sudiji, ne sumljam) biti vrlo isplativo.
Moja je kera dobila PRM u BG, a posle nekoliko dana 4 u VŠ. Razlog: "baca kolena u polje". CAC jači od CACIB? bla bla.

Izvinjavam se zbog pristrasnosti, ali Mahmud Al Dagistani nije Tito, iako deluje kao "doživotni predsednik".

O Bože svašta.......
Ring dresura je neophodna za svakog izložbenog psa, ali ne rastezati psa nego naučiti psa da sam stane u stav.
Što se tiče opaske o šmnikanju za muške suca, stvarno ne kužim u čemu je fora!?
A ovo oko koja je jača izložba... jaka je ona izloža gdje je jak sudac a ne gdje mi pas dobije titulu. Što se tiče sudaca u Srbiji, nisam nikada izlagala kod nijednog tako da u to ne ulazim, bar u Srbiji ima izložbi na bacanje pa se može birati gdje će se izlagati.
I druga stvar, sad nemoj da te obeshrabrim, molim te, the kath, iako tvoja cura ima stvarno odličan pedigre, to ne mora značiti da ona baš odlično izgleda za izložbe, trebalo bi postaviti slike u stavu sa 8 tjedana, ali jako velika ti je vrijednost ako budeš htjela uzgajati jer ima stvarno dobar pedigree i ako budeš učila o goldenima, o linijama i svemu, imaš jako, jako dobar početak i možeš uzgojiti jako dobrog izložbenog psa. :)

Back