Zlatni Retriver

Pozdrav svima!Ovo je moj najdrazi mali stvor!Zove se Lunja i sada ima 6,5 meseci,mada su ove slike kada je imao 2,5 meseca,tj,kad smo ga kupili.
picture.php
,
picture.php

A ovo mu je jedna od omiljenih poza za spavanje,i ovo je slika od pre nedelju dana
picture.php

Cao svima,

Ja sam nova na ovom forumu. Razlog mog uclanjenja je sto ce se, Boze zdravlja, u moju kucu useliti jedan slatki, mali zlatni retriver, star 2 meseca.

z:dm5:

Kako so i ja i moje troje dece totalni laici po ovom pitanju, ocekujte razna (i pametna i glupa i smesna) pitanja.

Za pocetak, moze li malo osnovnih saveta za prve dane u novoj porodici, a pogotovo za hranjenje. Ja bih volela da se nasa mala vesela druzina potpuno pripremi za jos jednog veselog clana.

Cao svima,

Ja sam nova na forumu a razlog je sto nasa vesela druzina (mama + 2 sina + 1 princeza) krajem Februara ocekuje jos jednog veselog clana: stene zlatnog retrivera staro 2 meseca

Jedva cekamo ali nemamo pojam ni ocemu...

Потребна ми је помоћ, хитно.
Овако: Мој брат је пре недељу дана (9. јануара) купио малог златног ретривера који ће сутра напунити два месеца. Ретривер је преееесссллладааккк, не одвајам се од њега.
Он је купио Бадија (тако се зове) за моју сестру, али баба и деда јој не дају да га држе тако да сад је код нас.
Али имамо и ми велики проблем. Немамо велико двориште за њега, и још му ни кућицу нисмо купили. А моји родитељи су брату и мени рекли да не смемо да га држимо у кући због непријатног мириса, бла, бла, бла.
И сад изгледа само смемо напољу да га држимо. Али ја се плашим за њега. Дал он сме да буде напољу по овој хладноћи?
Молим вас, што пре ми одговорите...хаос је настао у кући. Стварно желим да га задржим. И много ми је драг. Изузетно је паметан.

Prilozi

• badi1.jpg
    badi1.jpg
    21,6 KB · Pregleda: 17
  • badi.jpg
    badi.jpg
    17,3 KB · Pregleda: 17
@Skippy8
U principu retriveri su opremljeni dobrim krznom pa malisa moze da izdrzi napolju dosta, medjutim morate mu napraviti kucicu pod hitno jer ne mozete da ocekujete da spava na snegu i to po ovim temperaturama, prehladice se sigurno. Drugi problem je sto je on jos stene i treba mu drustvo, paznja, igra, itd. Ako je napolju sam velike su sanse da cete imati problema sa socijalizacijom vaseg psa jer oni uce kroz igru, potrebne su im granice i vaspitanje da bi se razvili u zdravog i srecnog psa koji zna gde pripada. Samoca kod retrivera dovodi do preterane agresivnosti ne samo prema psima vec i prema ljudima. Oni ovako jesu cakani i neodoljivi, i kao veliki i kao mali, ali su svejedno psi koji kad se naljute uopste nisu vise tako cakani i neodoljivi, tacnije mogu biti veoma opasni, a takav karakter se ispoljava iskljucivo ako je pas ostavljan sam da bude sebi drustvo. Dakle ako nemate mogucnosti da budete sa njim stalno kada ste kod kuce, i da se on oseca kao clan porodice onda bi najpostenije bilo da ga date nekome ko moze da mu pruzi takve uslove. Znam koliko ga obozavate, ali samacki zivot u dvoristu zaista nije sredina za jednog retrivera koji zivi za drustvo i paznju.

@Blondy 05
A sta vas konkretno brine oko cuvanja? Evo mogu odmah da vam kazem da batine kod retrivera nisu preporucljive jer su osteljivi na fizicko kaznjavanje, a posto vrlo lako i brzo kapiraju nije ni potrebno da ih tako vaspitate. Naravno to ne znaci da nikada u njegovom zivotu ne smete da ga udarite po guzi ako uradi nesto sto nije smeo, vec da ne treba da ga tuchete nesto ozbiljnije.
Sto se tice ishrane steneta u pocetku je najbolje da jede granule za stenad, mozete da mu kupite i friskies ako niste u mogucnosti da mu uzmete nesto skuplje, sasvim su ok. Pored toga mozete da mu dajete jogurt, razne supe (ali da nisu masne), hleb (ali ne u prevelikim kolicinama jer goji, a gojaznost utice na pravilan rast i razvoj), kiselo mleko, pirinac, meso (bez kostiju i po mogucstvu da nije svinjsko), sargarepu, krompir (ali opet u manjim kolicinama jer goji), jabuke, banane (ako hoce da ih jede, neki psi obozavaju voce a neki ne). Izbegavajte da mu dajete grickalice, tipa chips, masnu, preterano slanu i preterano zacinjenu hranu. Parizer i ostalo meso tog tipa mozete da mu dajete ali nemojte od toga da mu pravite obrok.
Inace sto se tice obavljanja nuzde, ako zivite u Bg imate u pet centru na NBg pelene za stenad, to je kao krpica koju stavite na odredjeno mesto u stanu koje prakticno privlaci stene da obavlja nuzdu tu, pa onda menjate tu krpicu po potrebi.
Pitajte slobodno sta god vas jos zanima.

Hvala puno.

Ne zivimo u Beogradu. Mi smo u Boru i upravo sam saznala od jednog prijatelja da ovde ima nekoliko zlatnih retrivera ali da su svi muzjaci. Nema ni jedne zenke, pa ako nekome treba muzjak eto prilike. Sto se nuzde tice - naucicemo ga valjda nekako, mada sam ja vec razmisljala da za prvo vreme podignem sve tepihe u stanu ( za svaki slucaj). E sad jedino ne znam kako se snalaze po parketu, ako se bude klizao, bice veselo.

Ne znam sta bih mogla da pitam za sada, kupicu korpu za spavanje, cinijice za vodu i hranu, nekoliko igrackica, pesak za nuzdu ( ako treba), ponesto od hrane za tako male kuce (dok ne vidim sta ce najvise da mu se svidi) i to je, nadam se to (za pocetak)

Pretpostavljam da ce mi sadasnja vlasnica dati sve neophodne informacije oko vakcinisanja, pa kako nam bude.

Ma nece nam biti lose sigurno. A komsiluk? Ko ih sisa! z:hi:

@Skippy8
U principu retriveri su opremljeni dobrim krznom pa malisa moze da izdrzi napolju dosta, medjutim morate mu napraviti kucicu pod hitno jer ne mozete da ocekujete da spava na snegu i to po ovim temperaturama, prehladice se sigurno. Drugi problem je sto je on jos stene i treba mu drustvo, paznja, igra, itd. Ako je napolju sam velike su sanse da cete imati problema sa socijalizacijom vaseg psa jer oni uce kroz igru, potrebne su im granice i vaspitanje da bi se razvili u zdravog i srecnog psa koji zna gde pripada. Samoca kod retrivera dovodi do preterane agresivnosti ne samo prema psima vec i prema ljudima. Oni ovako jesu cakani i neodoljivi, i kao veliki i kao mali, ali su svejedno psi koji kad se naljute uopste nisu vise tako cakani i neodoljivi, tacnije mogu biti veoma opasni, a takav karakter se ispoljava iskljucivo ako je pas ostavljan sam da bude sebi drustvo. Dakle ako nemate mogucnosti da budete sa njim stalno kada ste kod kuce, i da se on oseca kao clan porodice onda bi najpostenije bilo da ga date nekome ko moze da mu pruzi takve uslove. Znam koliko ga obozavate, ali samacki zivot u dvoristu zaista nije sredina za jednog retrivera koji zivi za drustvo i paznju.
.

Hvala vam puno! :)
Ma moj Badi je u kuci trenutno. Situacija se malo smirila...jer i moji roditelji su ga zavoleli.
Napravicemo mu kucicu ovih dana, a do tada ce biti kod nas u kuci.
Mnogo vremena provodim sa njim tako da mi to za sada nije neki problem. Ali kada skola pocne, tad necu imati mnogo vremena za njega...jer sam stalno druga smena u skoli a jos i treniram.
Ali maksimalno cu se truditi da sto vise vremena provedem sa njim.
Kuca je izuzetno pametna, naucila sam ga da ne sme da ide u wc u kuci...nego napolje.
Procitala sam na ovom forumu da cim jede da ga vodim napolje u setnju i tada on ide u wc. I od juce je poceo da slusa, i bas sam se iznenadila. Jer ipak je kod nas samo nedelju dana.
Obozava da se igra i da seta. Juce je neka kuca pocela da laje na njega...i on ga je samo pogledao...i nije uopste reagovao...ja sam mislila da ce pobeci ili da ce poceti da laje na njega. On je samo nastavio da seta. Hehe, drago mi je sto nije plasljiv.
E da...imam jos jedno pitanjce...sestra mu je kupila neki sampon...koji je za kucice...
pa hocu da znam...dal ja smem njega da kupam? Jer covek od kojeg sam kupila Badija mi je rekao da ga ocistim tako sto pomesam sirce sa vodom pa onda krpom...
Jel' samo tako smem?
Hvalllllla unapred. I hvala Mackic na savetuuuu!!! :)

Sirće razblaženo vodom može, ali nemoj da ga previše kvasiš - samo po površini dlake, jer je još uvek previše hladno a on je mali z;) kupanje zasad nikako, sve dok ne poraste i dok ne dođu topliji dani z:)
Što se temperamenta tiče - takvi su z:lol: vesele i hrabre blente blentave! To nekada može da bude problem, moj pas je par puta nadrljao (kao stariji, ne kao štene) zato što se ne plaši a i ne brani od drugih pasa koji ga napadaju, on to jednostavno ne kapira jer je previše dobar a ne vidi ni razlog da se skloni, valjda uvek polaze od sebe pa misle da su svi takvi z:) to se ne može promeniti ali moraš da ga paziš i sklanjaš od onih pasa koji žele da mu naude kada odraste.

Što se temperamenta tiče - takvi su z:lol: vesele i hrabre blente blentave! To nekada može da bude problem, moj pas je par puta nadrljao (kao stariji, ne kao štene) zato što se ne plaši a i ne brani od drugih pasa koji ga napadaju, on to jednostavno ne kapira jer je previše dobar a ne vidi ni razlog da se skloni, valjda uvek polaze od sebe pa misle da su svi takvi z:) to se ne može promeniti ali moraš da ga paziš i sklanjaš od onih pasa koji žele da mu naude kada odraste.

Da, ja jos nisam cula moje kuce da laje. Pa kad se to desilo (to kad je ono kuce pocelo da laje na njega) on ga je samo pogledao, ali imala sam neki osecaj da se uplasio jer je gledao u mene...i ja sam ga zvala da me prati...pa da zaobidjemo to drugo kuce.
Naravno, uvek cu ga paziti. Presrecna sam sto ga imam! :)
Hvala ti puno na savetu!

Lunja je presladak :heart: a Badi je jedna prelepa pufna, baš onakva kakva je i Soni bio kao beba z:lol:
Dugo nas nije bilo sa sličicama iz straha da ne preteramo z:p i da vas ne gnjavimo z;) evo jedne iz hodnika zgrade na kojoj se vidi kako Soni svakoga dana vodi sam sebe na povocu z:p sada se bukvalno otimamo ko će da drži povodac z:D

sa komsijama je sve moguce.koliko sam ja obavestena po zakonu smes da drzis 2 psa u stanu.komsije nemaju sta da se zale ako tvoji psi ne prave probleme.jer je ulaz zgrade javno mesto kao i dvoriste zgrade,a tvoj stan je tvoj stan. Mi imamo problema sa pojedinim isfrustriranim penzionerima, ali ne mogu nam nista ;)

bigbear23 Soni je kao meeeed!ovako i moja lora vodi samu sebe hehehehe

poz!

Soni je genije! Medic jedan presladak!!z:girl:z:lol:z:lol:

Sto se tice te saglasnosti komsija za drzanje psa, koliko ja znam to uopste nije po zakonu nego je to trebao da bude propis ali mislim da uopste nije prosao. A i da jeste posto ne postoji zakon koji moze da te natera da trazis komsijsku saglasnost tehnicki ti ne mogu nista osim da se zale. Mi smo imali par komsija koji su bili "uzasnuti" time sto moraju da dele zgradu sa psom, ali vremenom su iskulirali. Retriveri su takve dobrice od pasa da im ni najgori mrzitelji ne mogu da nadju manu. Dobri su i sa drugim zivotinjama i sa ljudima, decom, starijima, tako da stvarno nece moci nista da vam zamere.

Hvala vam puno.

Nas predsednik kucnog saveta drzi pcele u stanu koji su mu ostavili da cuva, tako da posle haosa koji je nastao letos kad ih nije dobro zatvorio pa su izasle ... videcemo da li ce moci da nam prave probleme.

A penzioneri su cudo, njima ne smetaju samo kuce vecina njih smetaju sami sebi.

Ma retriveri su slatkisi !

Pozz svima!Retriveri su prave dobrice,i stvarno ne shvatam kako neko moze njih da ne voli,ali ima i takvih (moj komsija ,npr.).Inace,mene zanima da li i oni moraju da nose korpu kad idu u setnju?Sinoc je mog brata zaustavio policajac s namerom da mu pise prijavu sto seta psa bez korpe.Jedva mu je objasnio da je Lunja,pored toga sto je retriver,prava dobrica,i beba,ima samo 6 meseci(doduse,u cetvrtak puni 7).

Hvala svima.

Mi smo trenutno u fazi pripreme za dolazak novog sasavog clana, obzirom da moramo da sacekamo da napuni 2 meseca da bi ga uzeli, a to ce biti krajem Februara, pa onda pitamo tako sve i svasta.

Evo jedne slicice koju sam dobila od vlasnice, ne mogu da garantujem da ce to biti bas nas mali blenta (trenutno smo u fazi izbora imena - a kad imate troje dece svasta mozete da cujete, naravno ovo mu sigurno nece biti ime) ali sladak je pa eto. Tu je star 3 nedelje. (Jos kad bih znala kako se ovo radi, mozda bi uspela da prikacim sliku)z:ddm:

maleni.jpg

Ha uspela sam. Ko kaze da su plavuse glupe?

Joj, ovo je baš beba! z:) Bez brige za komšije, moraće da se priviknu a uostalom ni nema puno toga što bi ih uznemirilo, retriveri su veoma pitomi i tihi psi - Soni je za dve godine u stanu zalajao dva puta z:D i to dok je gledao tv :zstidljivko:
Srećna okolnost je da u mom gradu policija ne kažnjava vlasnike pasa koji psu nisu stavili korpu, jer skoro uvek šetamo bez povoca, koji nosimo kao ''ukras'' i uz čiju pomoć samo ''privodim'' Sonija kući z:)
Hvala na komplimentima z:lol:z:poz:

Pozz svima!Retriveri su prave dobrice,i stvarno ne shvatam kako neko moze njih da ne voli,ali ima i takvih (moj komsija ,npr.).Inace,mene zanima da li i oni moraju da nose korpu kad idu u setnju?Sinoc je mog brata zaustavio policajac s namerom da mu pise prijavu sto seta psa bez korpe.Jedva mu je objasnio da je Lunja,pored toga sto je retriver,prava dobrica,i beba,ima samo 6 meseci(doduse,u cetvrtak puni 7).

odakle ste?

mislim da je to cista glupost da mora pas da nosi korpu, nije opasna zivotinja ali mogu da ti pisu kaznu valjda,ako nije na povodniku.mislim da po zakonu vlasnik koji seta psa po gradu mora da ga vodi na povodniku.ali ko zna...sve je moguce,kao i ovo sa ludim komsijama.

p.s.ova beba je premedena.muzijak ili zenka?

Soni je bas sladak,jos kako sam sebe vodi!!!A kazes ne laje?Moj Lunja ima obicaj da kad cuje nesto odmah izadje na terasu i mora da prokomentarise i on!A kad zalaje!!!Joj,da pomislis laje neki ogromni,opasni pas.Cak je par puta lajao oko 4,5 ujutru.Probudilo ga ulicno kuce.Mada se moje komsije(osim ovog jednog) ne bune,jer skoro svi imaju psa-u ulici imamo labradora,dalmatinca,pekinezera,mesance.....

Back