ZIVOT U VIRTUELNOM SVETU,vasa zapazanja

"Inspirisana" jednom drugom temom, na drugom pdf, setila sam se ove.

Šta ljudi očekuju od foruma?
Da ih zabavi ?... izleči od usamljenosti? ... pomogne da se dokažu, budu primećeni, ižive svoje skrivene porive?

za mene samo jos jedan vid komunikacije... a u stvari dodje kao igraliste stavova, poligon za razmisljanje, razgledanje tudjih misljenja, cudno ogledalo, a u medjuvremenu i mesto gde se davi i polagano ubija vreme, nazalost... ali da i zabava...

Da ih zabavi ?... izleči od usamljenosti? ... pomogne da se dokažu, budu primećeni, ižive svoje skrivene porive?

... ne slazem se Borac, ni u jednom tvom pitanjskom razmisljanju !
Ovaj svijet / virtualni/ zahtijeva novu i sopstvenu stvarnost i odbija nase podvodjenje pod naucene stvarnosti ... odbija ostvarivanja nasa klasicna i ucmala . ... trazi 'opipavanja' i trazenja necega dubljeg i istinitijeg prije svagog lazno vizuelnog . Mislim da 'stvaran' susret poslije vizuelnog' susreta' je a-priorno poznanstvo koje podvodi sebi ustaljena poznanstva ....
Mislim da je virtualni svijet pokusaj da ispravi 'stvarni' svijet i izlijeci ga od pre-vizuelnog 'ulaza ' u saobracaje' !?

Mislim da samo u virtualu možemo naći misaono idealno,ta potraga je
zanimljiva,inspirativna nekad i vrlo bolna...čitam ali sama sam,razgovaram
al na razgovor utiče boja zida,okrnjena čaša,kraj stolnjaka koji visi preko stranice stola baš onako kako me nervira...ovde je to drugačije,samo je vazduh izmedju čiste/prljave misli i
idealnog ili ne zamišljenog sagovornika.
Na ovim stranicama,mrzi me da tražim...vodio se jedan lep razgovor izmedju dvoje ljudi i mislim da je dotaknuta istina...:)

...puni mi neke praznine Virt.
Nalazim otvorene odaje koje sam razmjestam i nalazim separe za svakog , ko me nasao , a mozda i tamo gdje i sam nijesam znao da postojim .
Ovdje nekako nijesam sam a prisustvo dajem i uzimam u vidu trenutne privrzenosti . Palim sijalice raznih boja i dozivljavam toplo-hladne tuseve.
Nasao je Faraon u ovom svijetu nekog drugog Faraonn_a , koji se raduje lijepu postu , lijepoj rijeci i spretno ubacenom 'biseru' . Zao mi je samo sto moze se desiti da neshvacena misao , moze upropastiti lijep saobracaj .
Volio bih jos, kad bi se rasprava vodila onako kako je neko poceo , a ne da se plasira svoje i da se respektuje posto-po to . Ovdje se ne proziva , zauzima stav . Ovdje se zivi onako kako bi i zeljeli ,- 'V ani ' !

Mislim da samo u virtualu možemo naći misaono idealno,ta potraga je
zanimljiva,inspirativna nekad i vrlo bolna...čitam ali sama sam,razgovaram
al na razgovor utiče boja zida,okrnjena čaša,kraj stolnjaka koji visi preko stranice stola baš onako kako me nervira...
ovde je to drugačije,samo je vazduh izmedju čiste/prljave misli i
idealnog ili ne zamišljenog sagovornika.
Na ovim stranicama,mrzi me da tražim...vodio se jedan lep razgovor izmedju dvoje ljudi i mislim da je dotaknuta istina...:)
ja tvoje misaono idealno virtuelno ne vidim u forumu... mozda mu pristupam drugacije... ali takvu virtualnost i cistinu misli, zar ne mozes doziveti i u rl? kada mislis, citas, pa cak i razgovaras-mozda vas stvarno vizueno previse ometa, ali i ovde iako navodno nemas telo i nemas ometanja i ne postoje karirani stolnjaci i svasta nesto- meni je to samo iluzija da nema ometanja i privida... ima samo je drugaciji...

ja tvoje misaono idealno virtuelno ne vidim u forumu... mozda mu pristupam drugacije... ali takvu virtualnost i cistinu misli, zar ne mozes doziveti i u rl? kada mislis, citas, pa cak i razgovaras-mozda vas stvarno vizueno previse ometa, ali i ovde iako navodno nemas telo i nemas ometanja i ne postoje karirani stolnjaci i svasta nesto- meni je to samo iluzija da nema ometanja i privida... ima samo je drugaciji...

Nisam naglasila ali pod virtualom ne podrazumevam samo forum...ima tu svašta nešto.Sve što se ovde doživljava,doživljava se i u reali ali moja impresija je ta da
se ovde javlja mogućnost izvlačenja paralela koje inače u reali budu iskvarene spoljašnjim uticajima ili neprimećene u moru usamljenih i skrivenih gledišta.
Nije vizuelno presudno u formiranju bilo kakvog stava ali je sasvim sigurno jedno od pokretača...kad izuzmemo takvog pokretača ostaje samo čista neiskvarena misao.

Prelistala sam ponovo temu od pochetka..kada sam je otvorila tek sam pochela da dolazim na forum...izvinjavam se borchici na onakvim odgovorima..tek sada vidim koliko toga nisam znala o svemu ovde....izvinjavam se takodje gospodinu sa koji je tad imao nick shon...nadam se da ce mi oboje oprostiti brzopletost i neznanje...:(

isto što i od ljudi,društva...dakle, skoro sve to što si rekla i možda još ponešto-ne može sve ni da se definiše ...a nekad i od ljudi tražiš đavola-to ti je ono kad hoćeš da ti neko pomogne da shvatiš ,pa ulaziš u "konflikte" ,al ne mora da bude onaj neurotični sindrom u pitanju ..

Rekla bih: virtuelni prostor sadržava naš virtuelni identitet, koji je daleko stvarniji i iskreniji od ovog realnog. Ali, da bismo ustanovili taj identitet kod drugih, potreban je biti ekstrasens… mag… a nije ni moguće prepoznati drugo, naizgled nevidljivo biće, prevučeno cyber lateksom na dopadljivom avataru, dok prvo ne spoznamo sebe. U vl se gubi ona Sartrova odrednica o Ja koje je sopstveno telo u obimu u kome jeste. Stanovnici ovog sveta su rasuti, oslobođeni tela kao ujedinjujućeg sidra. Ono postaje nebitno. Identitet više nije obličje već pisana reč, a reč je materijalizovana misao. Misao je, dalje, ono što nas čini unikatnim.
E, te misli, što nas spajaju ili razdvajaju, čine osnovu međuljudskih odnosa – svuda, i Tamo i Ovamo. Kad misao, u obliku napisanih reči, vrisne u virtuelnom svetu, ponekad postane slatki krivac za pronalaženje srodne kosmičke duše i to lakše nego u realnom, jer smo u stvarnosti zavedeni vizuelnim doživljajem telesnog. Zavodljivost vl je utoliko veća jer budi i rasplamsava maštu… koja može biti fina i kreativna, ali i da odvode u paranoju – onda kada nam se učini da ima previše sličnih identiteta.
Virtuelni svet nije ‘flojdovska’ (:)) tamna strana Meseca… nije ni tamna a nije čak ni kriška nas samih… samo je mimetički doživljaj naših unutrašnjih života, sagledanih u gomili sličnih ili različitih. Opušteno… što bi neki rekli. Breath, breath… look around and choose your own ground.

.
i ja ovako razmisljam ...
Da, misli su bitne .. nase misli, jer to smo mi.... :)

a evo dodacu moje zapaznje o virtelnom, tj realnom svetu... po meni... jer dok sam za netom i to je realnost, to sam ja, to su moje misli...
Ljudi slobodnije izrazavaju misli nego u realu, nekad nam izgled neke osobe samo stvori predrasude prema njoj ... Na ovaj nacin je lakse upoznati nekoga i neposrednije.....pod uslovom da je iskren a i da nije to se lako otkrije...
Meni se svidja ovakav vid komunikacije sa ljudima , jer su misli nase na prvom mestu... a to je nasa sustina , a ne okolnosti u kojima zivimo i koje mozda ne mozemo promeniti ... koje nas mozda i sputavaju, nasu licnost...

pozz
stidimtrep-1.gif

Poslednja izmena:
za mene samo jos jedan vid komunikacije... a u stvari dodje kao igraliste stavova, poligon za razmisljanje, razgledanje tudjih misljenja, cudno ogledalo, a u medjuvremenu i mesto gde se davi i polagano ubija vreme, nazalost... ali da i zabava...

da vid komunikacije , izrazavanje stavova... da i sukobljavanje stavova... to je valjda interesantno... i ovo mi se svidja - poligon za razmisljanje razgledanje tudjih misli... sve to...a sve je to korisno i zabavno :)

Uvek mi se dopadala ova tema.
Sad, posle više meseci aktivnog virtuelnog življenja, došla sam do nekih, veoma ličnih, zaključaka:

Dok sam bila novajlija, vrlo često se dešavalo da me ljudi ne razumeju. Koliko god se trudila da budem jasna, po sopstvenim kriterijumima jasnoće, neki su pogrešno tumačili moje postove.... Malu dozu ironije videli su kao sarkazam; kalamburi i ostale stilske začkoljice izgledali su im kao rasulo mojih misli ... sve dok – gle - nisam počela da koristim smajlije: onaj grohotan kad hoću da naglasim da me je nečiji post zbilja razglalio, zeleni/pakosni kada se kiselo osmehujem (a ovog potonjeg treba izbegavati, osim ako ne želite da imate reputaciju forumskog pakosnika). Poenta: mnogi me nisu čitali ... mrzelo ih je ... smaraju ih postovi duži od dve rečenice ... vide samo očigledno, tj. smajlije, srca, poljupčiće, vatromete koji, po svemu sudeći, u virtuelnoj komunikaciji polako, ali sigurno zamenjuju pisanu reč. Tako ćete imati prilike da 'čitate' postove koji se sastoje od niza istih ili svih mogućih izražajnih sredstava iz širokog tzv. emoticon dijapazona. Dakle: semiotika zamenjuje semantiku. Ovde nemamo mimiku, ali imamo tipske osmehe ili suze, nacrtana osećanja čiju istinitost nije moguće utvrditi nikako drugačije nego verovanjem na lepe oči u avataru. Pošto nema tela, fokus je na rečima i simbolima, ali - s druge strane, jedan izostavljen, odnosno pogrešan znak interpunkcije, ispušteno slovce, ili lapsus linguae mogu dovesti do komedije (ili tragedije) situacije. Manjkavost takvog oblika komunikacije rezultira nesporazumom koji je, ponekad, nerešiv iz jednog prostog razloga psihološke prirode: ako ste nekog nehotice povredili, a on je inače osetljiv i sklon da se ponaša kao uvređena mlada, i pri tom ga nikada nećete sresti oči u oči u realnom životu, vaš odnos je zauvek osuđen na antagonizam. Ako, pak, natrčite na agresivca ili paranoika koji svaki post tumači kao atak na njegovu ličnost, može se na vas sručiti sva silina osvetoljubivosti, pakosti, intrigarenja i, čak, mržnje. Verbalni klinč tada postaje perpetuum mobile ... beskonačna traka uvreda, provokacija, prozivki i repliciranja u istom maniru.

Istinitost je u ovom svetu vrlo problematična i diskutabilna. Korišćenje pseudonima dozvoljava da mnogi ljudi budu nešto drugo u odnosu na ono što jesu, ili da budu više oni sami nego što to normalno ispoljavaju.. Komunikacija preko pseudonima čini da se ljudi osećaju udobnije, voljniji da otkriju neke lične stvari. Anonimnost koju omogućava korišćenje pseudonima može razvijati socijalnu međuzavisnost i možda čak i intimnost. Nedostatak fizičkog tela dozvoljava ljudima da konstruišu identitete po svom izboru. Zato ljudi koriste slobodu neta da redefinišu sopstvene definicije sebe - identitete kojima izražavaju misli i osećanja. Neki dupliraju, tripliraju ... udesetostruče svoj identitet. Klon je aždaja sa više glava, ali sa jednim mozgom, i nije ga teško otkriti ako umete da čitate.
Virtuelni svet omogućava raznim frikovima da nesmetano vršljaju po vašim komentarima, analiziraju napisane misli (pa i one između redova), love slabosti i onda – pošto im to dozvolite – njima manipulišu. Znači - ulećete u kožu virtuelnog gladijatora, poput onog iz Ričardsovog SF filma The Running Man i, ukoliko se ne snađete u tom lavirintu spletki i podmetačina, jedina opcija je – exit. Ako ste, kojim slučajem, dobra duša, dolazite u situaciju da vas proglase mekanim (eufemizam za 'nesposoban') ili glupim.

A ako u međuvremenu niste naučili, onda: niko, ali baš NIKO vas ne može zaštititi od frikova osim vas samih; nikog nije briga ... štaviše, progon od strane istih je atrakcija, zanimacija posmatrača sa strane koji žive isključivo forumskim životom. Nema empatije, nema ničeg ... osim smajlija i aplauza čopora gladnih hijena.

Naravno, ima i toliko lepih stvari ... Vl je samo međusvet između priželjkivanog i realnog, i u određenim okolnostima može pružiti totalno zadovoljstvo kao i pravi, sa priželjkivanjem da baš upravo on postane realan. Ali - NIKADA ne treba poći od sebe i projektovati sopstvene predstave o nekom samo na osnovu intuicije ili površnog poznanstva. Dakle: ne biti brzoplet u odabiru virtuelnih prijatelja. Kad ih odaberete, potrudite se i da ih uživo sretnete – makar uz rizik da srušite sopstvene i njihove iluzije.

Gledala sam i videla na kraju sveta nezapaljenu lomaču oko koje se magle obavijaju jer ova naša Vračarska nije Svetog Savu pretvorila u pepeo već u živu vatru(apsurd).Videla sam zakasnele bogove kako dolaze žurno preko snegova i vaskrsavaju zaboravljene bogove poput Leonarda da Vinčija,Tuluza Lotreka,zaboravljene bogove poput Dzevada Karahasana,Skendera Kulenovića,a onda ti isti zakasneli bogovi kruže napolju,izvan kupole koju su sami sagradili(odustajanje).Videla sam svirače na rangi i na nepatiji kako uvežbavaju kompoziciju zvanu Maska krvi,za venčanje Smrti i Uništenja(kreacija).Videla sam kako gospodar prstenova i meni neznan gospodar Vaju dižu ruke i zaustavljaju uobičajeno kruženje vetrova kroz nebo(mašta)...potom sam videla kako su se fantomske mačke u šumi nesnosnih urlika,uznemirile i krenule najzad sigurnim putevima(strah).Videla sam suze jednog čoveka i jedne žene(ljubav).Čula sam smeh jedne boginje(sreća).Videla sam blistavo koplje naspram jutra uzdignuto,čula sam kletvu jednu....

Virtualna slika se znatno razlikuje od onoga što najčešće okružuje zanimanje zvano život(neprimećivanje usled prezauzetosti)...i lepo je,barem meni.

Sad, posle više meseci aktivnog virtuelnog življenja, došla sam do nekih, veoma ličnih, zaključaka:

Dok sam bila novajlija, vrlo često se dešavalo da me ljudi ne razumeju. Koliko god se trudila da budem jasna, po sopstvenim kriterijumima jasnoće, neki su pogrešno tumačili moje postove.... Malu dozu ironije videli su kao sarkazam; kalamburi i ostale stilske začkoljice izgledali su im kao rasulo mojih misli ... sve dok – gle - nisam počela da koristim smajlije: onaj grohotan kad hoću da naglasim da me je nečiji post zbilja razglalio, zeleni/pakosni kada se kiselo osmehujem (a ovog potonjeg treba izbegavati, osim ako ne želite da imate reputaciju forumskog pakosnika). Poenta: mnogi me nisu čitali ... mrzelo ih je ... smaraju ih postovi duži od dve rečenice ... vide samo očigledno, tj. smajlije, srca, poljupčiće, vatromete koji, po svemu sudeći, u virtuelnoj komunikaciji polako, ali sigurno zamenjuju pisanu reč. Tako ćete imati prilike da 'čitate' postove koji se sastoje od niza istih ili svih mogućih izražajnih sredstava iz širokog tzv. emoticon dijapazona. Dakle: semiotika zamenjuje semantiku. Ovde nemamo mimiku, ali imamo tipske osmehe ili suze, nacrtana osećanja čiju istinitost nije moguće utvrditi nikako drugačije nego verovanjem na lepe oči u avataru. Pošto nema tela, fokus je na rečima i simbolima, ali - s druge strane, jedan izostavljen, odnosno pogrešan znak interpunkcije, ispušteno slovce, ili lapsus linguae mogu dovesti do komedije (ili tragedije) situacije. Manjkavost takvog oblika komunikacije rezultira nesporazumom koji je, ponekad, nerešiv iz jednog prostog razloga psihološke prirode: ako ste nekog nehotice povredili, a on je inače osetljiv i sklon da se ponaša kao uvređena mlada, i pri tom ga nikada nećete sresti oči u oči u realnom životu, vaš odnos je zauvek osuđen na antagonizam. Ako, pak, natrčite na agresivca ili paranoika koji svaki post tumači kao atak na njegovu ličnost, može se na vas sručiti sva silina osvetoljubivosti, pakosti, intrigarenja i, čak, mržnje. Verbalni klinč tada postaje perpetuum mobile ... beskonačna traka uvreda, provokacija, prozivki i repliciranja u istom maniru.

Istinitost je u ovom svetu vrlo problematična i diskutabilna. Korišćenje pseudonima dozvoljava da mnogi ljudi budu nešto drugo u odnosu na ono što jesu, ili da budu više oni sami nego što to normalno ispoljavaju.. Komunikacija preko pseudonima čini da se ljudi osećaju udobnije, voljniji da otkriju neke lične stvari. Anonimnost koju omogućava korišćenje pseudonima može razvijati socijalnu međuzavisnost i možda čak i intimnost. Nedostatak fizičkog tela dozvoljava ljudima da konstruišu identitete po svom izboru. Zato ljudi koriste slobodu neta da redefinišu sopstvene definicije sebe - identitete kojima izražavaju misli i osećanja. Neki dupliraju, tripliraju ... udesetostruče svoj identitet. Klon je aždaja sa više glava, ali sa jednim mozgom, i nije ga teško otkriti ako umete da čitate.
Virtuelni svet omogućava raznim frikovima da nesmetano vršljaju po vašim komentarima, analiziraju napisane misli (pa i one između redova), love slabosti i onda – pošto im to dozvolite – njima manipulišu. Znači - ulećete u kožu virtuelnog gladijatora, poput onog iz Ričardsovog SF filma The Running Man i, ukoliko se ne snađete u tom lavirintu spletki i podmetačina, jedina opcija je – exit. Ako ste, kojim slučajem, dobra duša, dolazite u situaciju da vas proglase mekanim (eufemizam za 'nesposoban') ili glupim.

A ako u međuvremenu niste naučili, onda: niko, ali baš NIKO vas ne može zaštititi od frikova osim vas samih; nikog nije briga ... štaviše, progon od strane istih je atrakcija, zanimacija posmatrača sa strane koji žive isključivo forumskim životom. Nema empatije, nema ničeg ... osim smajlija i aplauza čopora gladnih hijena.

Naravno, ima i toliko lepih stvari ... Vl je samo međusvet između priželjkivanog i realnog, i u određenim okolnostima može pružiti totalno zadovoljstvo kao i pravi, sa priželjkivanjem da baš upravo on postane realan. Ali - NIKADA ne treba poći od sebe i projektovati sopstvene predstave o nekom samo na osnovu intuicije ili površnog poznanstva. Dakle: ne biti brzoplet u odabiru virtuelnih prijatelja. Kad ih odaberete, potrudite se i da ih uživo sretnete – makar uz rizik da srušite sopstvene i njihove iluzije.

gde god krenuh nesh da napishem sve zakljuchano :lol: ovaj post koji borcica napisa je sushtina. ja bih dodao samo jednu stvar.... vl je leglo mediokriteta i uvrnutih frikova koji svoj bolesni strah od drugih ljudi i sopstvene frustracije leche kompulsivnom onanijom po ovakvim mestima. vremenom shvatish samo jednu stvar.... ustvari nema veze... potpisujem ovaj post.

Posle ovoga sto si napisla ja stvarno nemam sta da kazem osim da se slozim ..i skromno dodam..da samo one osobe koje su ispunjene svojim radom ..svojim zivotom i svojom emotivnoscu..ovde ce naci casove razonode i razmenu misli ..ali nece podleci zamci obmane i zamene svog rl zivota u virtuleni..

Postoji tu jedan problem...sve što se dogadja-dogadja se nekom drugom,sve pokude ili loša mišljenja nekako se ne dotiču nas samih jer mi tobože ne spadamo u tu "drugu" grupu koju kude i branimo se kako znamo i umemo,neko inteligentnom malverzacijom,neko humorom,neko agresijom,cinizmom...da li možda zato što imamo/nemamo dovoljno ispunjen život ali nam,gle čuda,treba novi poligon za dokazivanje,nadmetanje,tajno ljubavisanje...ili nam treba rupa u koju ćemo zasaditi svoju tajnu,ko car Trojan?...kontradiktorno.
Zar nije istina ta da čovek želi uvek više od onog što ima...zar to nije vrlina?
Zašto smo neiskreni,prema kome...prema sebi možda?
Ovo je istina hteli mi to da priznamo ili ne...svi smo kolektivno opijeni virtualnim mogućnostima,blago rečeno:lol:

Back