- Poruka
- 66.887
Opet si pogrešio, dosta sam razmišljao o tome. Svestan sam da moj stav nekima zvuči agresivno. To je zato što on zaista jeste agresivan.Ako primecujesh u svim tvojim postovima postoji odredjena 'agresivnost' neka vrsta indirektnog napada kao da pokushavash da nekim delom sebe svima nametnesh svoje razmisljanje. Jel si se zapitao zasto? Zbog cega? Kakav to ima uticaj na ljude?. Ne naravno.
A zbog čega je agresivan - pokušaću da odgovorim primerom: neke stvari u životu prosto ne možeš ostaviti po strani. Na isti način sam agresivan prema mizoginiji, rasizmu, basmislenom nasilju, blatantnoj gluposti. Isto ovako kako me vidiš na ovom forumu dok se zalažem za vladavinu razuma, bio sam sposoban da krenem agresivno da branim prijatelja Muslimana koga su u njegovom odsustvu napali (verbalno, na svu sreću) neki moji poznanici. "Svi su oni isti, njima ne možeš verovati..." - to sam čuo iz usta vajnog Hrišćanina kad je govorio o Muslimanima. E - taj govor je posledica emocija, a ne razuma, i to pogrešnih emocija. Ne možeš prosto stajati po strani, moj moral kao ateiste mi ne dozvoljava da ćutim kad vidim da neznanje, glupost i nepravda pišu pravila. Previše je stvari na kocki da bih jednostavno zažmurio. Da je sve tako, još bi smo imali robovlasničko društvo. Biblija dozvoljava držanje i mlaćenje robova, ali moj razum ne.
Razum se sa dogmom mora boriti jedan na jedan. Činjenicama.
.