Zivot u Svemiru

• Začetnik teme Začetnik teme Ganci
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Odlično rečeno! Ako smo mi (kao infekcija ove planete) ovakvi kakvi smo, šta mislite kakav je bog od koga potičemo?! Nešto, oduševila si me!

Izvini,Weishaupt,ali mislim da je ocigledno tvoje protivljenje Bogu. I to je,izgleda,jedini razlog zasto ti se toliko dopao njen post! Jer si ga pokusao iskoristiti da bi rekao koju protiv Boga...ali je pokusaj po meni jadan! Mislim,devojka je dala pretpostavku samo,i ti si je prihvatio kao iz topa,samo da bi rekao da je Bog gori od nas!!??
Ako sam pogresno protumacio,ispravi me...nisam te prozivao,nemoj ni ti mene,samo me ispravi!

Weishaupt se protivi onom bogu koji je prikazan u Bibliji i još nekim "svetim knjigama". Otkud ti ideja da je bog dobar? I zašto mora da bude dobar budući da je na vrhu, a onaj ko je na vrhu on je usamljen i samim tim pun zla. Naravno i dobra. A mi smo otpali od tog bića...

Milioni dece u Africi koji svaki dan skapavaju od gladi i bolesti su sasvim dovoljan dokaz da (dobrog) Boga nema. Mislite o tome.

starving_child-sudan2.jpg

Što bi rekao mudri čiča Epikur

Da li Bog želi da spreči zlo - a ne može? Znači da nije svemoćan.
Da li može, a neće? Znači da je zlonameran.
Da li i može i hoće? Odakle onda zlo uopšte?
Da li je istina da neće i ne želi? Zašto ga, onda, zovemo Bog?

Dobro. Odgovor na oba:
Ni ja u potpunosti ne verujem u Bibliju,ali verujem u Boga kao dobro.
Recimo da je ovo dolina suza(ne teram vas da verujete,ali zamislite),i da svaki afrikanac ide u raj,jer je on jaaako patio u dolini suza verovatno. A mislim da kao takav nije mogao nikom da naudi namerno,te da nije kao mi. Kontamo da je ovo mesto zlo,a onda opet nekog drugog tlacimo,povredjujemo,ubijamo.
Taj mali ce po Bibliji,recimo,ici u raj. I sta mu fali? A u raj i pakao su verovali svi,i prihvatale maltene sve religije dosad.
A u kakvog Boga ti verujes,WEISHAUPT? Da li si ti zadovoljan(ovo je kljucno pitanje,i mislim da ne vredja nikog)? I sa cim se tacno ne slazes u Bibliji? Nemoguce da nista nije dobro,plemenito,moguce...

Milioni dece u Africi koji svaki dan skapavaju od gladi i bolesti su sasvim dovoljan dokaz da (dobrog) Boga nema. Mislite o tome.

Bestraga mu glava! Ebeno si u pravu :)

Nikada mi nece biti jasno, da u vreme kada je sonda izasla iz suncevog sistema, neko veruje u Boga...

ovo cini mi se nije tema???

...ali zamislite),i da svaki afrikanac ide u raj,jer je on jaaako patio u dolini suza verovatno.

Ne vidim uopšte logičan razlog za verovanje u postojanje mesta kao što je raj.

U vezi sa temom, klikni na linkove ispod, vidi slike. Meni od ovakvih slika prođe jeza kroz kičmu. Kad pročitam u Bibliji da postoji drvo toliko visoko da se vidi sa svakog kraja Zemlje (Danijel, 4, ako se ne varam) meni pripadne muka zbog neznanja i mraka u kom je civilizacija vekovima živela, delimično zahvaljujući i toj knjizi.... ne znam da li se razumemo...

http://heritage.stsci.edu/1998/30/images/9830a.jpg
http://heritage.stsci.edu/2003/20/n49/p0320aa.jpg
http://heritage.stsci.edu/2006/01/images/p0601cb.jpg

Ne vidim uopšte logičan razlog za verovanje

pa da koristis logiku verovao bi jer zasto bi Bog koristio jedan misaoni neemotivan pristup kao sto je logika a ne ljubav kao emotivni vrhunac, jer Bog je ljubav ako bi koristio logiku da objasni ljubav onda ta ljubav nije savrsena ako trazi pomoc logike. znaci, logika je ljudska tvorevina i ona se koristi radi saznanja odredjenih stvari i pojave. mislim da je problem u tome sto su neki plasirali logiku tj naucnu misao kao neko bozanstvo a ti im poverovao.
A za ove sto im trebaju siroti mali crncici da bi rekli da ne veruju u bibilijskog Boga mogli su da nadju i neki bolji izgovor.

bog je samo simbol za dobro, za ono sto ne vidimo a osjecamo da postoji..to je samo fikcija....nije bog kriv za gladnu djecu u africi nego ljudi....a kako iko ocekuje da ce gladnu djecu da spasi nesto nevidljivo sa neba, nesto cije postojanje je veoma diskutabilno, nesto sto je izmisljeno prije toliko godina....?da nece da za novu god da im ON posalje porciju cevapa,zacinjenih sa lukom u lepinji?:neutral:
mislim da je totalno apsurdno pokusavati razumjeti svemir, kad ne razumijemo ni nasu planetu, a mnogi ni sami sebe....toliko naucnika pokusava otkriti kraj semira, a nikad ni do centra nase planete nismo stigli...ne znamo ni sa sigurnoscu kako smo mi nastali....:roll:

RAJ PAKAO...
ta podjela je odavno trebala da izgubi znacenje....nije svijet crno-bijeli....ne postoji dobro/lose kriv/neduzan....tu utice mnogo vise faktora, i stvarno bih voljela da vidim kriterijume za raj i pakao....pa vecina nas je negdje izmedju...a ipak svi smo razliciti...za svakog od nas bi trebalo postojati posebno mjesto ako se gledaju nase zasluge nakon smrti...

bog je ili samo dio covjekove psihe ili mozda nesto mnogo slozenije, vece, sto su ljudi naslutili da postoji, i tu ideju prilagodili sebi i podjednostavili je.....

svemir je beskonacan?a sta je beskonacnost?najjednostavnije nesto sto nema kraja....a da li zaista moze nesto da postoji bez kraja??koliko jos postoji miliona i miliona neotkrivenih, ne zamislivih stvari....koliko smo mi zapravo samo skoro zanemarljivi dio svega....i da li cemo ikada saznati sta sve postoji?

ja licno mislim da svi ljudi zive na odredjenoj talasnoj duzini, zapravo frekvenciji, i to je to....mozemo da vidimo i osjetimo samo odredjene stvari...dok mozda neka sasvim drugacija stvarnost protice pored nas.....mi koristimo samo mali, mali postotak naseg mozga...zamislite kad bi koristili cijeli...koliko je nama sve nepoznato..i na koliko maloj smo skali razvoja....

i zar nije lakse vjerovat u sebe, u mogucnost izbora nego u boga u nesto sto ne mozemo da kontrolisemo, u nesto sto odredjuje nasu sudbinu...?

savrsenstvo postoji...ali ono nema psihu...kraj postoji ali nikada necemo doci do njega....MI, mi smo samo dijelici slagalice.....
ali ipak imamo svoj svijet svoju stvarnost svoje zelje snove, vjerovanja..i to lijepo...to je proizvod nase psihe, nada....jer kad ne mozemo da spoznamo svemir zasto ne bi upoznavali nas same i stvarali svemir u glavi gdje cemo samo odrediti granice, pocetak i kraj...pomocu mozga stvarati nas svijet u kojem cemo zivjeti s vjerovanjima koje smo samo stvorili, a ipak uvijek traziti nesto vise, i ponekad provirivati iznad okvira, gledati svijet bez granica, jer u tom svijetu vidimo samo ono sto mi nazivamo beskonacnoscu, i nista vise..jer je jednostavno iznad nas, nasih moci, nasih shvatanja....
i zamislite kad bi se mogao uzeti ljudski mozak i staviti pod staklo ne upoznavajuci ga sa svijetom vec samo pratiti njegova razmiljanja, koja ne bi bila pod uticajem nicega....:think:

...mi koristimo samo mali, mali postotak naseg mozga...
To je prva stvar koja uopšte nije tačna, neverovatno da još neko veruje u taj mit.

Koji je taj VELIKI deo mozga koji ti ne koristiš? Ja koristim ceo, zato pitam....

Ova tvoja tvrdnja je odavno oborena, ali iz nekog čudnog razloga ljudi je još ponavljaju.

A sta ako je svemir ciklicno zatvoreno telo (NPR. KRUG) u koje je pocetak kraj i kraj pocetak, i sve ide u krug, sem centra koji je uzrok nastanka svetova.

ovo kao ono dal je starije koka ili jaje.... ili da li je zivot krug.... obozavam demagoske rasprave o necemu na sta niko nikada nece dati racionalan odgovor... ne znamo dal ce sutra biti rat ovde a raspravljamo o konacnosti svemira... ako je konacan, sta je onda iza te granice, ako je beskonacan pitam bilo kog filozofa kako moze zamisliti pucinu i na njoj brod koji se ne vidi. naravno sedma umetnost koja pretenduje da daje filozofske odgovore na mnoge stvari nepoznate ljudskom umu moze da nam zacrta rutu razmisljanja koja ce da nas obavezno kad tad dovede u one way street... onda imamo dva izbora, da se vratimo religiji ili da pocnemo da mizoginijom crne rupe didakticki objasnimo nastanak belog patuljka. zivot u "svemiru" kako ga realno vidimo i dozivljavamo sa onim sto znamo iz astronomije i astrofizike sigurno je moguc i to nam daju dokaz neke planete iz naseg solarnog sistema... nije uzalud rej bredberi pisao frost and fire misleci pri tom na crvenu planetu.. opet imamo najvecu misteriju naseg univerzuma saturnov satelit japet koje je sve samo ne prirodno nebesko telo.... e sad, da li je to putanja kojom nas um treba da pohodi nepoznatim vremenskim hodnicima i da se naravno tamo izgubi kao pol anderson ili pak treba da sledimo ono sto je mozda vaznije... da nadjemo taj odgovor ovde na zemlji, među ljudima. jer sve tajne pohranjene o svemiru su među nam vidljive prostim okom ali mi ljudi gledamo jako bistro samo mozda prvih nekoliko godina zivota... onda nam mozak kanonizuju sa glupostima i ostajemo lost in space za vijek i vekov.

To je prva stvar koja uopšte nije tačna, neverovatno da još neko veruje u taj mit.

Koji je taj VELIKI deo mozga koji ti ne koristiš? Ja koristim ceo, zato pitam....

Ova tvoja tvrdnja je odavno oborena, ali iz nekog čudnog razloga ljudi je još ponavljaju.

:) Da koristish sve mogucnosti svog mozga veruj mi ne bih bio ovde i blebetao na krstarici.

Tvrdnja jeste toliko banalizovana da je to preraslo u "nemam sta pametnije da kazem".. ali realno jeste istinita.

Три пута пречитавам све постове на овој теми и ништа ми није јасно.
Можда сам глуп? Све је могуће.
Постављач теме није био прецизан, ни пример није дао па овако формулисано питање изазива забуну.
Ако је хтео да пита да ли постоји живот у свемиру - постоји, доказ смо ми и, највероватније, још мали милион бића каква ни не можемо замислити.
Ако је, пак, желео да пита како је настао живот на нашој планети - случајно.
Могуће је да је нека цивилизација, на некој далекој планети, била у колапсу, спаковала своје ембрионе у стотине летелица и послала их у свемир. Једна од њих ја нашла плодно тле на нашој планети и ми смо створени.
Можда смо експеримент неких форумаша који су хтели да виде шта ће испасти ако се њихово семе посеје и развије без њиховог друштвеног и интелектуалног уплива...
Настанак живота у свемиру уопште - плод случајности!
Исто се може десити да сада нека комета наиђе у наш систем и, случајно, Јупитер јој скрене путању и она тресне у нашу планету и крај.
Човек је измислио и логику и љубав и сва остала с..ња и нема ничега осим пуке случајности.
Болно сурово, али је тако. А ко то не може да свари нека тражи утеху у Христу, Алаху, Буди, Архитекти, Луциферу, Зевсу....

Tvrdnja jeste toliko banalizovana da je to preraslo u "nemam sta pametnije da kazem".. ali realno jeste istinita.
Realno uopšte nije istinita, a da ne bude da ja tvrdim svoj pazar, evo pa pročitaj par zanimljivih tekstova od onih koji o toj temi znaju više od svih nas ovde zajedno.

Tekst sa sajta Univerziteta Washington:
http://faculty.washington.edu/chudler/tenper.html

Tekst sa snopes.com, čuvenog sajta koji ispituje mitove i urbane legende.
http://www.snopes.com/science/stats/10percent.asp

Google answers:
http://answers.google.com/answers/threadview?id=751682

Računam da je dosta...

e moj sizife kad bi sva istina bila sadrzana u par dokumenata koje mozesh tek tako da nadjesh svi bi mi bili daleko srecniji :)

Kazem tvrdnja "We use 10% of our brain" je neistinita. To se ne moze meriti na taj nacin. Postoje odredjene "funkcije" odredjene materije, odredjene zlezde koje vecina od nas ne koristi.

količina ljudi koji na svoj način banalno tumače boga i religiju, a onda taj njihov način postave za jedan jedini i po njemu pljuju onako najstrašnije i najodvratnije, iz samo sebi poznatih razloga, a pritom zaista vredjavši najstrašnije ljude koji veruju i shvataju to dublje, je enormna i više nije ni zabrinjavajuća.
jednostavno, sa takvima nema ozbiljne diskusije.

kako nije, kad lik dodje i kaže ''vaš bog nije inteligentan''
ne može to tako. on to shvata na drugačiji način a ne želi da veruje da postoje i drugačija tumačenja.

pa onda citiranje Epikura, njega i samo njega...

kapiraš? nema diskusije.
ja sam uvek za diskusiju.

Gledano kroz filozofiju hriscanstva, Bog je u bezgranicnoj ljubavi prema coveku istom poklonio slobodnu volju. Znaci, covek je slobodan da cini i dobro i lose, i Bog ga u tome nece spreciti, jer bi mu tako oduzeo slobodu, a samim tim i smisao zivota. Da li biste uopste imali zelju da zivite ako biste znali da nista ne zavisi od vas, da nemate slobodnu volju i da je sve zapisano? Ja ne bih.
Ako posmatramo drugu stranu, i zlo koje se desava na ovoj planeti, a ne prouzrukuju ga ljudi, vec priroda, vratimo se na bibliju i jabuku sa drveta poznanja. Covek je jeo sa drveta poznanja da bi spoznao i lose(s obzirom da je do tada poznavao samo dobro), jer je zeleo da bude ravan Bogu, da zna. I spoznao je...i dalje ga spoznaje.
Ne shvatajte pricu bukvalno, ali nije li u ljudskoj prirodi da zeli da zna, nije li u ljudskoj prirodi da ne zeli da bude srecan u ne znanju? Kada biste ziveli u ,,raju'' i kada bi sve bilo idealno, i kada u svojoj svesti ne bi imali pojam loseg, a onda cujete da postoji jos nesto, da li biste zeleli to da spoznate, ili biste bili srecni i ususkani sa zamazanim ocima?

Gledano kroz filozofiju hriscanstva, Bog je u bezgranicnoj ljubavi prema coveku istom poklonio slobodnu volju. Znaci, covek je slobodan da cini i dobro i lose, i Bog ga u tome nece spreciti, jer bi mu tako oduzeo slobodu, a samim tim i smisao zivota.
Slobodna volja je davno izmišljeni izgovor za očigledne neuspehe "božanskog stvaraoca". Nekako se moralo opravdati postojanje zla, i slobodna volja je, morate priznati, odličan izgovor. Niko pri tom ne pita, zašto je čovek, ako je već stvoren od strane savršenog bića, i sam nesavršen? Čim čovek ima mogućnost da izabere zlo, znači da nije dobro napravljen! Dalje, zašto narkoman ne izabere da ostavi drogu, ako već ima slobodnu volju? Zato što je za odlučivanje presudna hemija moždanih procesa, a slobodna volja je samo iluzija. Uvek ćemo odabrati lepšeg i sposobnijeg partnera da bi imali bolje potomstvo, uvek ćemo izabrati pre da budemo zdravi nego bolesni, uvek ćemo izabrati život u izobilju nego u siromaštvu, uvek ćemo izabrati ono što je bolje za nas. Naravno, pogrešne izbore pravimo kada je balans poremećen (fiziološki razlozi, retardiranost, intoksikacija, namerna žrtva radi spasavanja potomstva ili voljenih osoba, osveta, itd.) Dakle, čovek ipak funkcioniše po određenim pravilima, a ne po nekakvoj slučajnoj slobodnoj volji.

Da li biste uopste imali zelju da zivite ako biste znali da nista ne zavisi od vas, da nemate slobodnu volju i da je sve zapisano? Ja ne bih.
To stanje se zove "raj" u hrišćanskoj mitologiji. Kako drugačije zamisliti mesto gde se nađete posle smrti (pretpostavimo da ste bili uzoran i poslušan vernik), gde nema 95% vaših prijatelja, možda ni vaše dece ni supružnika, a vi provodite beskonačno vreme i srećni ste? To znači da vam je neko opasno isprao mozak... ili ste ideju toliko banalizovali pa i ne shvatate njenu strahotu.

jednostavno, sa takvima nema ozbiljne diskusije.
Uvek sam rapoložen za ozbiljnu diskusiju. Pošto ovo nije forum religija, diskusiju možemo prebaciti na PP.
e moj sizife kad bi sva istina bila sadrzana u par dokumenata koje mozesh tek tako da nadjesh svi bi mi bili daleko srecniji :)
Nikako se ne bih složio da se sva istina nalazi u par dokumenata. Jedino što čvrsto verujem je da se do istine stiže razumom, i proučavanjem dokumenata koji su dokazivi, proverivi i oborivi, a ne bajki koje su pisali matori monasi pre dve hiljade godina, koje je teško i dokazati i opovrgnuti.

Nikako se ne bih složio da se sva istina nalazi u par dokumenata. Jedino što čvrsto verujem je da se do istine stiže razumom, i proučavanjem dokumenata koji su dokazivi, proverivi i oborivi, a ne bajki koje su pisali matori monasi pre dve hiljade godina, koje je teško i dokazati i opovrgnuti.

Ne, ti se zapravao podrgavash jednoj pogresnoj stvari. Ti ostajesh zarobljen u limitaciji "otkrivenih stvari". Sve tvoja nazovi verovanja i tvrdnje zasnovane su na onome sto je vec poznato. Nikada se bi ne dajesh prostora da pogledash malo dalje ili kako bi se reklo da razmisljash "van kutije". Ja se totalno slazem sa tim sto ti govorish, cak sta vishe i ja sam bio takav. Ali .. kada ti se dese neke stvari u zivotu... nesto sto te ne ostavlja ravnodusnim... vidish da postoji nesto sto jednostavno nikada ne moze da se dokaze.. Sam sistem naseg univerzuma je toliko komplikovan, da veruj mi nikada necemo uspeti naucno da ga dokazemo. To mozesh i sam da uvidish. Prihvatish li to... novi vidovi ce ti se otvarati. Veruj mi bice ti mnogo zanimljiviji.

Ne, ti se zapravao podrgavash jednoj pogresnoj stvari. Ti ostajesh zarobljen u limitaciji "otkrivenih stvari". Sve tvoja nazovi verovanja i tvrdnje zasnovane su na onome sto je vec poznato. Nikada se bi ne dajesh prostora da pogledash malo dalje ili kako bi se reklo da razmisljash "van kutije".
Vidiš, potpuno pogrešno si me procenio. Baš naprotiv, ubeđen sam da je mašta jedan od najbitnijih elemenata za otkrivanje istine.

Niko nema iluziju da će sve tajne Univerzuma biti ikad otkrivene. Čak naprotiv, što više otkrivamo, to se više novih pitanja javlja. Ali to ne znači da treba da prestanemo da otkrivamo!

Jedino u vezi čega se mi zapravo ne slažemo je metod na koji dolazimo do istine: ja se zalažem za naučni metod, metod razuma, fizičkih i misaonih eksperimenata, logike i oborivosti svake tvrdnje. U prevodu - šta god tvrdim, smatram istinitim, ali uvek ostavljam prostor da se nekad, negde, javi bolje objašnjenje usled otkrivanja novih dokaza.

Religiiozni način mišljenja, naprotiv, ima drugi metod: unapred zacrtan, nepromenljiv i neproveriv. Mašta tu nije potrebna, i takav metod ne vodi napretku nego stagnaciji. (Zapravo, nepromenljivost religijske dogme je samo privid, kroz generacije menja se "Top lista" popularnih božanstava i objašnjenja.

Ako ti meni objasniš zašto ne veruješ u božansku prirodu Zoroastera i Zevsa, ja ću tebi objasniti zašto ne verujem u božansku prirodu Isusa. Veoma jednostavno!

Koje je vashe mishljenje o nastanku zivog sveta u svemiru?

Pazite se rechi Bog. Sledi katanac.

pre tricavih 12 milijardi godina desila se veeeelika eksplozija i nastao je svemir... Tako su nas ucili u skoli. E sad, da li je Bog tu umesao prste ili je ko zna kakvim slozenim procesima nastala prva kapljica vode, pa jednocelijski organizam... djavo ce ga znati. Svemir je i dalje misterija za nas uboge zemljane, sto ne znaci da je misterija za neke tamo vise oblike zivota. Pametni cika Ajnstajn re rekao:"Najneshvatljivija stvar, kada je u pitanju Svemir jeste to da je on shvatljiv."(njemu mozda shvatljiv). Sta sam ustvari hteo da kazem, a da, ako je Bog umesao prste, kako je on postao? Jel i on postao od amebe? I ako je on umesao prste, jel morao bas toliki svemir da napravi? I za kog je tako dubok zdenac kopao?
Ustvari, nista nisam ni rekao, samo sam hteo da proverim da li sam necijom milosti postao vidljiv...

Ja ne verujem ni u jedno ni u drugo.

Ako si pretpostavio da imam religiozan pogled na svet, onda cu te razuveriti. Ja sam isto kao i ti pragmaticne prirode. Ne verujem nista u ono sto ne vidim ili pak pazi 'osecam'. . Zivim veoma miran zivot s jedne strane i imam vremena da proucavam kako druge tako i sebe. Postoji milion osecaja u svakom od nas koji nam nesto govore, neki ih primete, neki ih ignorisu a neki ih pak proucavaju. Za mnoge od njih jednostavno nemamo fond rechi zato i ne mozemo da ih okarakterishemo ili pak objasnimo. Ovo je polje za nauku isto.. samo ta nauka je zapostavljena. A bice vremena kada ce se ona ponovo roditi, ispitivati i kada ce se prestati razmisljati o materijalnom svetu. A to vreme nam veoma brzo dolazi.

Tada ces dobiti svoje 'neoborive tvrdnje'. U sustini cenim tvoj stav, ali ga i ne volim. Ako primecujesh u svim tvojim postovima postoji odredjena 'agresivnost' neka vrsta indirektnog napada kao da pokushavash da nekim delom sebe svima nametnesh svoje razmisljanje. Jel si se zapitao zasto? Zbog cega? Kakav to ima uticaj na ljude?. Ne naravno :). Ta nauka je davno zapostavljena, kao sto rekoh.

Back