Život u Kanadi - pitanja i odgovori

uzimam u obzir svakoga ko je covek bez obzira cime se bavi - posteno...
U Kanadi postoje dva tipa nasih ljudi, prvi koji normalno rade svoj posao ( bili oni medicinske sestre, knjigovodje ili inzenjeri i lekari - zato sam i stavio gradacije u zanimanjima) i relativno ili potpuno su zadovoljni svojim zivotom ili okruzenjem i drugi tip koji nije zadovoljan ni sobom, ni okruzenjem a, rekao bih, ni vremenom u kome zive bez obzira sta rade ili uopste ne rade. Tako ja imam kolegu na poslu koji je ovde 20 godina, PEng je ( inzenjer sa licencom) sa statusom principala ( ubija c$150k+ godisnje), otkupljenu nekretninu sa pogledom na Pacific i zalazak sunca nad velikim ostrvom (da, u Vancouveru koji je sranje mesto po nekima koji ovde pisu o Kanadi), deca mu studiraju na UBC ali svakog ma bas svakog dana ujutro kada sednemo u kancelariju sere o sranje zivotu u Kanadi, o hladnim ljudima ovde, o njegovom skorom napustanju svega ovoga ovde, glorifikuje zivot u Srbiji, glorifikuje nas narod, glorifikuje Putina i Ksija, glorifikuje svoj Bolec, svoju rodbinu, svoje roditelje, svoje detinjstvo i svoju mladost.

I kad mu kazem, brate Putine a sto se mucis evo vec 2 decenije u ovom sranju, ako ti je problem da nadjes kljuc od tamnice u koju te je neko nepoznat ali izgleda ekstremno mocan bacio plati profesionalce da te oslobode, naljuti se, prestane da razgovara sa mnom i ako nema posla ( a sto si na vecoj poziciji imas ga sve manje) ode da cita Blic, Kurir ili bistri drustvene mreze sa rodbinom iz Boleca sledecih sat-dva. I tako u krug do godisnjeg odmora koji svake, ama bas svake godine provede u Bolecu i na Halkidikiju ( 2 nedelje u Bolecu i 1 u Grckoj) pa kada se vrati dodje sa dijametralno suprotnom pricom, Srbija je sranje, korupcija, nepotizam, bahatost na svakom koraku, politika u svemu, sve se raspada, ljudi su koristoljubivi (koliko je samo vecera isplacao u Grockoj i BGD - a u Kanadi ima po zmiju za svaki dzep) i zavidni itd. I takva prica traje medec-mesec i po, dok ga ne prodju utisci, pa se vrati u "normalan mod", pluvacina po Kanadi i glorifikovanje Srbistana.

Jbg, moj problem je sto sam poslom naleteo na takvog lika, privatno smo pokusali da se druzimo ali smo dva razlicita sveta (od mesta odrastanja, nacina, bili smo na istom fakultetu ali nismo ista generacija pa se ne znamo ali recimo on u zivotu nije posetio KST, volimo razlicite vrste muzike, kulture, razlicito provodimo slobodno vreme, volimo razlicite kuhinje itd) i verovatno bi preko takvog lika u zivotu samo "protrcao". Glupo mi da ga totalno oladim jer sedimo na 3m jedan od drugoga pa gledam da promena bude ipak ta sto cu ga izbrisati iz mog zivota odlaskom u derugu firmu, 4 godine (srecom smo 1.5 god radili od kuce zbog corone) poznanstva sa njim je previse za mene.

U Kanadi postoje dva tipa nasih ljudi, prvi koji normalno rade svoj posao ( bili oni medicinske sestre, knjigovodje ili inzenjeri i lekari - zato sam i stavio gradacije u zanimanjima) i relativno ili potpuno su zadovoljni svojim zivotom ili okruzenjem i drugi tip koji nije zadovoljan ni sobom, ni okruzenjem a, rekao bih, ni vremenom u kome zive bez obzira sta rade ili uopste ne rade. Tako ja imam kolegu na poslu koji je ovde 20 godina, PEng je ( inzenjer sa licencom) sa statusom principala ( ubija c$150k+ godisnje), otkupljenu nekretninu sa pogledom na Pacific i zalazak sunca nad velikim ostrvom (da, u Vancouveru koji je sranje mesto po nekima koji ovde pisu o Kanadi), deca mu studiraju na UBC ali svakog ma bas svakog dana ujutro kada sednemo u kancelariju sere o sranje zivotu u Kanadi, o hladnim ljudima ovde, o njegovom skorom napustanju svega ovoga ovde, glorifikuje zivot u Srbiji, glorifikuje nas narod, glorifikuje Putina i Ksija, glorifikuje svoj Bolec, svoju rodbinu, svoje roditelje, svoje detinjstvo i svoju mladost.

I kad mu kazem, brate Putine a sto se mucis evo vec 2 decenije u ovom sranju, ako ti je problem da nadjes kljuc od tamnice u koju te je neko nepoznat ali izgleda ekstremno mocan bacio plati profesionalce da te oslobode, naljuti se, prestane da razgovara sa mnom i ako nema posla ( a sto si na vecoj poziciji imas ga sve manje) ode da cita Blic, Kurir ili bistri drustvene mreze sa rodbinom iz Boleca sledecih sat-dva. I tako u krug do godisnjeg odmora koji svake, ama bas svake godine provede u Bolecu i na Halkidikiju ( 2 nedelje u Bolecu i 1 u Grckoj) pa kada se vrati dodje sa dijametralno suprotnom pricom, Srbija je sranje, korupcija, nepotizam, bahatost na svakom koraku, politika u svemu, sve se raspada, ljudi su koristoljubivi (koliko je samo vecera isplacao u Grockoj i BGD - a u Kanadi ima po zmiju za svaki dzep) i zavidni itd. I takva prica traje medec-mesec i po, dok ga ne prodju utisci, pa se vrati u "normalan mod", pluvacina po Kanadi i glorifikovanje Srbistana.

Jbg, moj problem je sto sam poslom naleteo na takvog lika, privatno smo pokusali da se druzimo ali smo dva razlicita sveta (od mesta odrastanja, nacina, bili smo na istom fakultetu ali nismo ista generacija pa se ne znamo ali recimo on u zivotu nije posetio KST, volimo razlicite vrste muzike, kulture, razlicito provodimo slobodno vreme, volimo razlicite kuhinje itd) i verovatno bi preko takvog lika u zivotu samo "protrcao". Glupo mi da ga totalno oladim jer sedimo na 3m jedan od drugoga pa gledam da promena bude ipak ta sto cu ga izbrisati iz mog zivota odlaskom u derugu firmu, 4 godine (srecom smo 1.5 god radili od kuce zbog corone) poznanstva sa njim je previse za mene.
Tu si u potpunosti u pravu.
Osoba koja mi je pričala o Vankuveru i jeste pomalo negativno nastrojena.
Meni lično Vankuver deluje idilično. Sve je zeleno, možeš da se kupaš, možes da se skijas...Lepo izgleda....

Koliko se sećam, žalbe su bile na nostrifikaciju diplome, teško doći do posla, sve je preskupo, Kinezi okupirali grad, droge svuda ali zato si klošar ako pušiš cigarete i tome slično...

Poenta je da ti sebe nosis svuda sa sobom, ti si ti i u Srbiji i u Kanadi, otuda razlicita iskustva i misljenja.
Ne treba nista uporedjivati jer je to nemoguce, neuporedivo, ne u smislu da li je bolje ili gore, nego potpuno drugacije, to su jednostavno dva sveta, dva razlicita kontinenta i sto pre se to shvati tim bolje.
Meni je stalno u glavi recenica mog sina "Razmisljaj kao Kanadjanin, ne prevodi i ne poredi sa Srbijom."
I onda sve bude mnogo lakse, prihvatis to gde si, ta pravila, taj nacin zivota i guras dalje.
Ili se vratis ako ti ne odgovara, ima i takvih primera, ne malo.

Meni lično Vankuver deluje idilično. Sve je zeleno, možeš da se kupaš, možes da se skijas...Lepo izgleda....

Koliko se sećam, žalbe su bile na nostrifikaciju diplome, teško doći do posla, sve je preskupo, Kinezi okupirali grad, droge svuda ali zato si klošar ako pušiš cigarete i tome slično...
Jeste, takvi negativci svoj probelm sa sredinom i samim sobom nose u sebi i ma gde ziveli i ma kada ziveli (jos dok je nemoguce putovanje kroz vreme) imaju to strasno nezadovoljstvo, trava im je uvek zelenija 100 ili 7500km dalje, nije bitno.

Sta je to nostrifikacija diplome? Za inzenjere mora da se polozi nesto slicno srpskom drzavnom (strucnom) ispitu ako zelis da budes clan profesionalbe asocijacije ( PEng) odnosno imas licencu. Naravno ako nemas odgovarajuci broj godina prakse moras da polazes dodatne ispite ili cekas propisan broj godina prakse, lekari polazu 1-2 ispita, odrade praktican deo i poloze pravni deo da bi bili u asocijaciji, farmaceuti, dentisti i arhitekte su u problemu (bar oni po starom sitemu skolovanja) jer su njihovu fakulteti u Srbiji bili na nivou bachelora o ovde su na nivou mastera pa moraju da ispolazu dosta novih ispita ali oni koji su zavrsili po Bolonji nemju taj problem pa samo posle odgovarajuceg prakticnog rada u kanadskom sistemu mogu da polazu strucne ispite za profesionalne asocijacije (licence). Pravnici u Srbiji uce pravni sistem Srbije a ne Kanade pa nema smisla njihovu diplomu ni razmatrati u ovoj prici, ekonomisti takodje... u sustini ovde se ceni pre svega ono sto znas, i ako to uspes da prikazes poslodavcu platice te iako nemas kanadsku diplomu a "nostrifikacija" u vidu polaganja za clanstvo u profesionalnim asocijacijama je potrebna tamo gde svojim potpisom, pecatom, profesionalnom reputacijom i insurancem garantujes da je taj posao profesionalno uradjen.

Mozda je nekim zanimanjima teze doci do prvog posla ali daleko lakse je doci do posla nego u Srbiji, pa i u mnogim evropskim drzavama (ja sam radio i sa Englezima, Nemcima, Islandjanima, Ircima,) pogotovo onima koji su spremni da idu u vukojebine Alberte i slicnih krajeva. Inzenjeri mogu uvek naci posao (pogotovo u Alberti i Ontariju), medicinske setre (cak i bez sertifikovanja) takodje, zanatlije (zidari, tesari, masinisti, zavarivaci, bravari, elekltricari, mehanicari) su svugde trazene, zadnjih 10-tak godina je velika potraznja za vozacima kamiona pa svaki drugi nas mladji covek koga upoznas ovde je to.

Konkretno, sve jeste poskupelo u zadnjih 10-12 godina, otislo je skoro duplo, nekretnine u Vancouveru su strava skupe ( kuce krecu od 2miliona pa navise, 2-bedroom u betonskoj zgradi od 700k pa navise) a vidim da su i u Smorontu visoke, ostatak Kanade nije tako skup pa ako neko voli da se smrzava i dosadjuje u albercanskoj preriji nije ni to los izbor jer tamo skoro da biju po usima ko nece da se okuci. No, ne moramo ni ovde da svi zivimo na Vracaru (Vancouver) ili Dorcolu ( Smoronto), neko moze i u Bataju ( Hamilton ili Kelowna) ili Bosilegrad ( umalo ne rekoh Edmonton, ali mozda Lethbridge ili Kingston recimo). No usprkos svemu ako imate posao u Kanadi mozete daleko opustenije da zivite nego u Srbiji, nesto stekate za starost (ili kroz nekretnine, stockove ili trpate sa strane kesh), malo propujete svet, iskolujete decu pa cak i da stignete da se vratite u zavicaj i odzivite tamo zadnjih 15-20 godina ove muke sto optimisticni zovu zivot.

Inace Kinezi su totalno cool likovi, bar vecina sa kojima sam imao intezivnije kontakte. Gledaju svoja posla, drze se propisa i zakona, nece te zeznuti u poslovnoj saradnji a i poslovni su manijaci. Nemaju svi oni lovu do krova, veliki % i njih mora da se bori za svoju egzistenciju, da se skoluje, radi i grize u zivotu. A recimo da su njihova deca mnogo vrednija od druge pa zato ih nepropcionalno imate na studijama, to je vec normalna stvar.

Jeste, takvi negativci svoj probelm sa sredinom i samim sobom nose u sebi i ma gde ziveli i ma kada ziveli (jos dok je nemoguce putovanje kroz vreme) imaju to strasno nezadovoljstvo, trava im je uvek zelenija 100 ili 7500km dalje, nije bitno.

Sta je to nostrifikacija diplome? Za inzenjere mora da se polozi nesto slicno srpskom drzavnom (strucnom) ispitu ako zelis da budes clan profesionalbe asocijacije ( PEng) odnosno imas licencu. Naravno ako nemas odgovarajuci broj godina prakse moras da polazes dodatne ispite ili cekas propisan broj godina prakse, lekari polazu 1-2 ispita, odrade praktican deo i poloze pravni deo da bi bili u asocijaciji, farmaceuti, dentisti i arhitekte su u problemu (bar oni po starom sitemu skolovanja) jer su njihovu fakulteti u Srbiji bili na nivou bachelora o ovde su na nivou mastera pa moraju da ispolazu dosta novih ispita ali oni koji su zavrsili po Bolonji nemju taj problem pa samo posle odgovarajuceg prakticnog rada u kanadskom sistemu mogu da polazu strucne ispite za profesionalne asocijacije (licence). Pravnici u Srbiji uce pravni sistem Srbije a ne Kanade pa nema smisla njihovu diplomu ni razmatrati u ovoj prici, ekonomisti takodje... u sustini ovde se ceni pre svega ono sto znas, i ako to uspes da prikazes poslodavcu platice te iako nemas kanadsku diplomu a "nostrifikacija" u vidu polaganja za clanstvo u profesionalnim asocijacijama je potrebna tamo gde svojim potpisom, pecatom, profesionalnom reputacijom i insurancem garantujes da je taj posao profesionalno uradjen.

Mozda je nekim zanimanjima teze doci do prvog posla ali daleko lakse je doci do posla nego u Srbiji, pa i u mnogim evropskim drzavama (ja sam radio i sa Englezima, Nemcima, Islandjanima, Ircima,) pogotovo onima koji su spremni da idu u vukojebine Alberte i slicnih krajeva. Inzenjeri mogu uvek naci posao (pogotovo u Alberti i Ontariju), medicinske setre (cak i bez sertifikovanja) takodje, zanatlije (zidari, tesari, masinisti, zavarivaci, bravari, elekltricari, mehanicari) su svugde trazene, zadnjih 10-tak godina je velika potraznja za vozacima kamiona pa svaki drugi nas mladji covek koga upoznas ovde je to.

Konkretno, sve jeste poskupelo u zadnjih 10-12 godina, otislo je skoro duplo, nekretnine u Vancouveru su strava skupe ( kuce krecu od 2miliona pa navise, 2-bedroom u betonskoj zgradi od 700k pa navise) a vidim da su i u Smorontu visoke, ostatak Kanade nije tako skup pa ako neko voli da se smrzava i dosadjuje u albercanskoj preriji nije ni to los izbor jer tamo skoro da biju po usima ko nece da se okuci. No, ne moramo ni ovde da svi zivimo na Vracaru (Vancouver) ili Dorcolu ( Smoronto), neko moze i u Bataju ( Hamilton ili Kelowna) ili Bosilegrad ( umalo ne rekoh Edmonton, ali mozda Lethbridge ili Kingston recimo). No usprkos svemu ako imate posao u Kanadi mozete daleko opustenije da zivite nego u Srbiji, nesto stekate za starost (ili kroz nekretnine, stockove ili trpate sa strane kesh), malo propujete svet, iskolujete decu pa cak i da stignete da se vratite u zavicaj i odzivite tamo zadnjih 15-20 godina ove muke sto optimisticni zovu zivot.
Sve je to super a kazi ti nama kako da odemo u Kanadu?

Ja bih isla i u kanadski Bosilegrad uopste mi nije vazna lokacija samo da imam net i da zaradjujem.

Sve je to super a kazi ti nama kako da odemo u Kanadu?

Ja bih isla i u kanadski Bosilegrad uopste mi nije vazna lokacija samo da imam net i da zaradjujem.
Zavisi od zanimanja, finansijske situacije, znanja jezika, poznanstava sa nekim ko ti moze pomoci u Kanadi...

Ja sam dosao na klasican nacin, predao papire za iseljenja, platio takse, sacekao nesto preko 2 godine na celokupnu proceduru, seo sa porodicom na avion i to je to uglavnom. Za ovu varijantu ti je potrebno poznavanje jezika, da imas zanimanje sa njihovih imigracionih lista, novac i vreme ( cujem da je sad oricedura duza). U ovom slucaju postajes permanent resident i imas posle 3 godine da podneses zahtev za drzavljanstvo.

Dosta nasih, mislim i veci broj, dolazi na radnu vizu. Neki poslodavac odavde ti da ponudu za posao ( nadjes ih preko prijatelja koji su vec ovde ili specijalizovanih sajtova) i na osnovu nje dobijes radnu vizu, procedura traje do 6 meseci. Tako su dobrodosli zidari, tesari, bravari, zavarivaci, elektricari, vozaci kamiona, programeri... odnosno sva deficitarna zanimanja u Kanadi. Sa radnom vizom vezana si za to radno mesto ali kad si vec ovde mozes da nadjes novi posao i produzis boravak a posle nekog vremena mozes da konkurises za permanent residenta.

Dolaze mladji ljudi i na studije ali to je retko, moras da polizis engleski i da platis skolarinu koja je poprilicno velika, na boljim univerzitetima je za strance i do 40 hiljada c$ a na onim tipa Megableja 10-tak hiljada. Plus put, smestaj i ostali troskovi zivota, preskupo.

Znaci ili radna viza ili klasicna iseljenicka viza.

Uzgred, to zezanje sa kanadskim Bosilegradom je samo zezanje, nema veze gde zivis, ovde se svugde komforno zivi. Jedina razlika je gustina saobracaja i klima. I to sto u velikim gradovima ima vise posla.

Zavisi od zanimanja, finansijske situacije, znanja jezika, poznanstava sa nekim ko ti moze pomoci u Kanadi...

Ja sam dosao na klasican nacin, predao papire za iseljenja, platio takse, sacekao nesto preko 2 godine na celokupnu proceduru, seo sa porodicom na avion i to je to uglavnom. Za ovu varijantu ti je potrebno poznavanje jezika, da imas zanimanje sa njihovih imigracionih lista, novac i vreme ( cujem da je sad oricedura duza). U ovom slucaju postajes permanent resident i imas posle 3 godine da podneses zahtev za drzavljanstvo.

Dosta nasih, mislim i veci broj, dolazi na radnu vizu. Neki poslodavac odavde ti da ponudu za posao ( nadjes ih preko prijatelja koji su vec ovde ili specijalizovanih sajtova) i na osnovu nje dobijes radnu vizu, procedura traje do 6 meseci. Tako su dobrodosli zidari, tesari, bravari, zavarivaci, elektricari, vozaci kamiona, programeri... odnosno sva deficitarna zanimanja u Kanadi. Sa radnom vizom vezana si za to radno mesto ali kad si vec ovde mozes da nadjes novi posao i produzis boravak a posle nekog vremena mozes da konkurises za permanent residenta.

Dolaze mladji ljudi i na studije ali to je retko, moras da polizis engleski i da platis skolarinu koja je poprilicno velika, na boljim univerzitetima je za strance i do 40 hiljada c$ a na onim tipa Megableja 10-tak hiljada. Plus put, smestaj i ostali troskovi zivota, preskupo.

Znaci ili radna viza ili klasicna iseljenicka viza.

Uzgred, to zezanje sa kanadskim Bosilegradom je samo zezanje, nema veze gde zivis, ovde se svugde komforno zivi. Jedina razlika je gustina saobracaja i klima. I to sto u velikim gradovima ima vise posla.
Hvala na opsirnom odgovoru :heart:

Da li znas nekog ko je otisao sa express entry?

......i da je dobio nominaciju neke od provincije (ako se zovu provincije)?

P.S. Ja se nisam salila za Bosilegrad:lol:

Ne, ne znam. Od novije emigracije ( onih posle 2000te) znam da su dolazili ili na klasicnu iseljenicku vizu ili radnu pa su se kasnije prebacili na status permanent residenta. Mada ja znam mozda 20-tak nasih ljudi koji zive u Vankuveru sto i nije reprezentativan deo bivsih stanovnika Srbije pa ne mogu da budem neki izvor informacija.

No, nacin da dodjes u Kanadu ces naci samo ako zelis doci. it

Pozdrav svima. Suprug i ja već neko vreme razmišljamo o odlasku iz Srbije, on je mašinski ing. teške mehanizacije, sa 8 god. iskustva u struci, ja sam dipl. Hemičar-biohemičar, nikada nisam radila taj posao osim što sam godinu dana bila pripravnik u med. laboratoriji (ne znam da li se to računa :) ). Takođe imam srednju farmaceutsku školu završenu (bez iskustva), 7 god. bavila sam se kulturom i imam zvanje dipl. bibliotekara. Imamo dvoje male dece. Zanima me iskustvo nekoga ko je otišao u Kanadu, da nas uputi od nule šta i kako trebamo da radimo i kakve su nam šanse za zaposlenje. Hvala unapred!

Pozdrav svima. Suprug i ja već neko vreme razmišljamo o odlasku iz Srbije, on je mašinski ing. teške mehanizacije, sa 8 god. iskustva u struci, ja sam dipl. Hemičar-biohemičar, nikada nisam radila taj posao osim što sam godinu dana bila pripravnik u med. laboratoriji (ne znam da li se to računa :) ). Takođe imam srednju farmaceutsku školu završenu (bez iskustva), 7 god. bavila sam se kulturom i imam zvanje dipl. bibliotekara. Imamo dvoje male dece. Zanima me iskustvo nekoga ko je otišao u Kanadu, da nas uputi od nule šta i kako trebamo da radimo i kakve su nam šanse za zaposlenje. Hvala unapred!
Muz ima vece sanse da nadje posao u struci, mada tesko da ce naci posao iz prve. Puno verovatnije je da ce naci neki slabiji posao za pocetak, da ne krckate novac koji donesete.
Ta jedna godina koju si stazirala, pises kao iskustvo i upamti, AngloSaksonci su izmislili markenting i od buve da prave slona, pa kad si medju njima, ponasaj se isto.
Niko ziv ne moze da ti obeca da cete raditi u struci,ali ako vam gori pod nogama, mozete pokusati u Ca.

Nisam naisao na clanak tj. post na Krstarici o imigraciji u Kanadu, pa sam hteo da podelim neka svoja vidjenja i iskustva.

Dakle, preselili smo se u Kanadu 2015 godine, zena i ja i dvoje male dece. Cerka je imala 4 godine a sin 2 godine. Ja sam dobio posao u firmi u Londonu prvo, pa me ta ista firma zaposlila u Kanadi. Ja sam prvi dosao a ostatak porodice nekih 6 meseci kasnije. Ta prva godina mi je bila dosta pozitivna ali i jako teska. Pre dolaska u Kanadu sam proveo nekoliko godina u Londonu radeci pa mi je taj stres imigracije iz zemlje bio poznat. Nisam mislio da bi mi tako nesto bilo toliko stresno ali jeste, jako.

Stigao sam u Vankuver pocetkom 2015 i utisak mi je bio jako pozitivan. Prvo sto upada u oci je nedostatak negativnog vajba koji sam osecao stalno u Beogradu. Prisecao sam se starijih ljudi koji izlaze iz supermarketa sa deprimirajucim pogledima, nacinom hoda, namuceni. Ovde toga nije bilo. Svi setaju sa svrhom nekom, drze starbucks kafu u ruci i pice napred. Nekako je sve bilo nastimovano, kao sat, kliknce i cepa napred. Imao sam novca vise nego ikad, sto sam stedeo da kad porodica dodje mozemo da kupimo stan sto pre. Imali smo i nesto novca iz Srbije koji smo doneli i vec na leto smo kupili jedan stan. Mnogi su mi tada jos rekli da smo uradili jako veliku stvar jer dosta mladih ne razmislja o tome previse, iznajmljuju stan godinama i tamo negde u kasnim 30-im ili cak u 40-im kupe nesto na kredit. Mi smo bili vec na drugoj polovini 30-ih goina zivota, pa valjda smo se nekako uklopili u taj statisticki izvod kada se kupuje krov nad glavom. Zena i deca kad su dosla bilo je bas stresno zbog njihovog vrtica, gomile papirologije koju je trebalo srediti, ali opet je sve islo onlajn pa nije bilo toliko tesko. Tu prvu godinu smo proveli samo pokusavajuci da stanemo na noge, da se sve nekako uklopi. Zena nije mogla nikako da radi jer je bilo dosta posla oko dece, ne bi ni hteli da angazujemo dadilju i da ih neki tamo ljudi vaspitavaju pre nego mi sami. Nismo imali pomoc ovde, sva familija je bila u Srbiji.

Nakon godinu i po, dve, ovde su nekretnine buknule odjednom. U roku od mozda 6-7 meseci stanovi i kuce su otisle gore za 30-40%. Sve je pocelo da poskupljuje. Gorivo koje je kostalo 1.1$ skocilo je na 1.4m 1.6, sada je na 2$. Sve namirnice su skocile, rentanje stanova je skocilo dosta. Videli smo koliko smo zapravo uradili tom prvom kupovinom stana, i generalno stedeci novac. Medjutim, jedna plata u Vankuveru, cak i iznad prosecne, je skoro isto kao dve prosecne ili manje plate, za porodicu. Mene ce drzava oporezovati 40% godisnje, dok neki par koji radi neki bezveze posao ce skoro pa izaci na isto kao i ja, jos i sa manje stresa. A ja naravno po srpskim standardima radio sam u proseku 50-60 sati nedeljno, za oko 50% vise nego prosecna osoba. Radio sam vikendima, bilo je nedelja kada sam radio i 90 sati nedeljno. Nabijao sam prekovremenih sati vise nego vecina u firmi, ali kazem opet toliko drzava oporezuje ljude koji zaradjuju dosta da na kraju se pitate da li je zaista ovo vredno gubitka vremena sa porodicom. Decu sam jako malo vidjao, odrazilo se sve i na brak naravno. A sad da se izadje iz svega toga je teze, sto zbog kredita koji mora da se vraca, sto zbog utedjevine koju treba narpaviti za njihovo skolovanje, za penziju kad se predje ta 65-ta godina, ako je dozivimo.

Ali pravi razlog zasto ovo sve uopste pisem je da podelim iskustvo i misljenja vezana za kulturu ovde i kako stvari stoje. Da ne bih previse duzio precicu na sustinu, pa ako se ukaze prilika prosiricu pricu. Ovde je drustvo KATASTROFALNO. Ne deluje tako na prvi pogled uopste, ali ja licno nisam nikada cuo ni video naciju koja toliko ima, a koja ujedno toliko kuka i buni se za nekakva prava, nekakvo ugnjetavanje, priznavanje nekakvih identiteta...Nacija koja nije osetila sta znaci kada vam neko bombarduje grad, ili ajd mozda i da ne uzmemo to kao primer, nacija koja nije osetila nista sem blagoslova. Imaju sva prirodna bogatstva, u ogromnim kolicinama, imaju Ameriku koja ih prakticno stiti od bilo koga, imaju robnu razmenu sa Amerikom i ujedno jednu vrlo sigurnu i stabilnu egzistenciju. Naciju koja je duboko licemerna, koja samu sebe laze po pitanju skoro svega. Nesto tu manjka, a o tome niko nista ne govori. Stojim na raskrsnici i slikam grad fotoaparatom, prilazi mi neka devojka i pita "izvinite, jel vi to mene slikate?", na engleskom naravno. Ja kazem "ne" i nastavim da slikam tu ulicu a ona stane pored mene i krene da me snima telefonom, kao za nekakav dokaz valjda... da sam ja napasnik, cudak koji ide i slika zene vrebajuci iza semafora. To mi se desilo jos jednom u vozu, slikam neku reklamu i opet neka zena "are you for real?" u prevodu "jel me ti to zajebavas?" kao, ja nju slikam... jos je ona sa deckom. Ja uzmem i pokazem joj sta sam slikao, nema veze sa njom. Bilo mi je jasno odmah sta je u pitanju, to je ovaj pokret za prava zena i ravnopravnosti polova, muskarci su zli - zene su potlacene. Zene, pritom, koje ovde uzivaju prava za koje druge zene sirom sveta nisu ni cule. Nije ni stvar uopste o zenama, nego cela pricao oko prava manjina, jednakosti, podsetilo me je sve na nesto sto sam znao od ranije... stara Jugoslavija. Setio sam se "bratstva i jedinstva" samo sto se ovde to zove "diversity is our strength" (raznolikost je nasa snaga). Trebalo mi je nekoliko godina da shvatim sta se zapravo ovde desava. Ovo nije nacija. Ovo nije cak ni jedna zemlja. Ovo je poligon, eksperiment, koji ima formu drzave i nacije, ali nema dusu. Secam se kad mi je jedan prijatelj rekao, davno jos pre 17-18 godina, da je Srbija bolja jer ima dusu. On je naravno ziveo u Kanadi, pa se vratio u Srbiju, pa opet otisao u Ameriku. To je tek duga prica. Ali zaista je tako. U Srbiji svi ti ljudi, kakvi god da su, iz kojeg god sloja, price, ili u kom god tripu da su, imali su slicna iskustva koja ih vezuju. Kanada je potpuno obrnuta, ovde su svi stranci, potpuno razlicite kulture, pozadine, verovanja, ciljeva i a vezuje ih nekakav trip, nekakav trend. Jedna potpuno neprirodna sredina. Svaka zemlja ima neke svoje karakretistike i kulturu. To jeste zapravo kultura, nacin na koji funkcionise jedna sredina usled spoljnih i unutrasnjih uticaja i uslova. Ta neka sredina se uravnotezi i dobije svoj specifican karakter, nakon X broja generacija. Ovde toga nema, ovde imate kulture koje su duboko nekompatibilne. A celo drustvo je pod nekakvim staklenim zvonom, u kome sve mora da se regulise. Jedno vestacki konstruisano drustvo, na kulturoloskim sedativima, u kome su sve prirodne socio-imunoloske reakcije potisnute. Znam da nije cela Kanadi uniformna, ali nema generacijske "mudrosti" koja se prebacuje s' kolena na koleno, u vecini slucajeva barem. Nekako je svaka generacija za sebe, zivi svojim zivotom misleci da zna sve sto treba da zna, i sve hoce sad odmah. Bas pre neki dan pitam jednog starijeg gospodina koji ima blizu 90 godina - "kako se vama cini ova nova generacija, kad uporedite sa starom, vasom generacijom na primer", covek mi isprica sve i svasta, zakljucivsi sa "svi hoce sad odmah, ne cene to sto imaju, zato sto ne grade to sto imaju nego im to neko ostavlja ili daje/poklanja". Mislim da je mislio na njegovu cerku koja ce eto naslediti kucu od njega koja sad vredi 1.5 milion$ sigurno, ako ne i vise, plus sta joj sve ostavi. Nije to cak ni razmazenost, to je mala rec za ovo o cemu govorim. Ljudi su plitki, vecina njih. Cak i najobrazovaniji ljudi su plitki, opret, vecina njih. Nama najslicnije ljude koje sam upoznao su ljudi iz Latino Amerike, Kuba, Brazil, Argentina... ti ljudi kao da su nasi ljudi samo pricaju drugim jezikom. Imaju tu neku karakternu crtu koja potice iz socijalne kohezije, pricas sa njima i zaista kao da ih znas odnekuda. Ovo ovde je kao... MekDonalds kad uporedis sa bakinom kuhinjom. Baka je naucila da to zapece tako da to bude potaman... nema recepta, samo princip kojim se vodi kako bi to jelo ispalo autenticno. Ovo ovde je kao fabrika burgera, lepo islikanih da to deluje da prste polizes, a zapravo je sve plasticno.

Kako to sad sve ima veze sa mojom porodicom? Sve ovo o cemu pricam, u nekom obliku, ja prenosim i deci. Stalno im pricam kako moji nisu imali nista skoro ceo zivot, da sve sto ovde vide sada sto imamo je zaostavstina generacija. Stalno im pricam kako novac nije toliko bitan, da je na prvom mestu da si sam sa sobom ok, da radis ne samo za sebe nego i za svoju porodicu, da cenis to sto imas, da cak i ako si bogat ipak zivis donekle skromnim zivotom. Da sa ljudima dele vise od puke povrsinkog caskanja. Dosta toga im govorim, i dosta toga donekle razumeju, i sto vise razumeju i sto vise kapiraju o cemu zapravo govorim, to su sve udaljeniji od njihovih drugara i drugarica koji zive ovim tipicnim Kanadskim zivotom. I tu je zapravo problem, sto da bi odrasli koliko toliko normalno, po nekim mojim razumevanjima, zrtvovace uklapanje u okolinu. Moj sin koji sad ima 8 godina prkosi nastavnicima, i oni se cesto zale na njega. A mali je hiper inteligentan, van serijski. Na "intervjuu" za preleazak u drugu skolu je direktoru pricao o anatomiji pauka, neki strucni nazivi koje ni sam ne znam. Cesto govori da mu je dosadno u skoli, da nastavnici ga ne uce nicemu, kaze da vise voli samnom da prica o svemu, o mitologiji, o nauci, veronauci cak, to me iznenadilo. Isao je u Srpsku Crkvu i pruvuklo ga sve to. Imam osecaj kao da sta god da uradimo ne valja tj. nije dovoljno. Cerka opet ima neki umetnicki duh u njoj, voli da crta, pise pesme ponekad. Cesto pricamo o tome sta ako bi se vratili, a opet znam sta nas tamo ceka. Evo sad upravo imamo nekakve sudske sporove tamo koji su ciste greske korumpiranog katasrta, pravnih organa, sporova koji se vode 10 godina i vise. Znam da cu se vratiti u korupciju, gde nista se ne garantuje, pa ni elementarna pravicnost. O potencijalnim eskalacijama u regionu da ne govorim. Jedino sto mi pada na pamet je da se ovde u Kanadi, bas kao sto to rade Indijci recimo ili Kinezi, da se nasi ljudi drze vise zajedno i podpomazu se, u nekoj sredini koja je mozda i u ruralnijim krajevima, zarad manjeg uticaja ovih novih trendova. Ali naravno, iz nekih razloga nasi ljudi ovde, prema mom iskustvu, uopste nisu toliko slozni. Odusevile su me uciteljice iz Srpske Crkve, zaista su pravi ljudi da ih tako nazovem. A eto i te uciteljice pricaju o odlasku nazad u Srbiju jer im je ovo ovde nepojmljivo.

Poenta svega je, ako ne morate da idete, nemojte. Razumem sve, sta sve ne valja tamo u Srbiji, sta manjka, ali ovde gde svega ima i gde necete biti gladni, ovde cete se susresti sa kulturoloskim apsurdima. Sto bi rekao nas glumac Radoslav Milenkovic Raka "nesto manjka u ljudskosti". Ako se pak odlucite da dodjete, bolje krenite da radite na tome da socijalni zivot bude u skladu sa vasim kulturoloskim, duhovnim i filozofskim shvatanjima, jer para cete napraviti ali taj kulturoloski deo necete dobiti od okoline. Ako uspete da izgradite veze oko sebe i drzite se zajedno, bicete ok. Ali ako i ostvarite sve to u Kanadi, vi ne zivite u Kanadi zapravo vec u nekakvoj virtualnoj enklavi, u nekakvom virtualnom rezervatu. A da, jos nesto, izbegavajte ove velike gradove na zapadnoj obali. Klima jeste bolja i nema onih legendarnih Kanadskih zavejanih zima, ali budala ima na pretek. Mozda cete se bolje snaci u nekoj manjoj sredini, sto i mi sad upravo radimo...

Nisam naisao na clanak tj. post na Krstarici o imigraciji u Kanadu, pa sam hteo da podelim neka svoja vidjenja i iskustva.

Dakle, preselili smo se u Kanadu 2015 godine, zena i ja i dvoje male dece. Cerka je imala 4 godine a sin 2 godine. Ja sam dobio posao u firmi u Londonu prvo, pa me ta ista firma zaposlila u Kanadi. Ja sam prvi dosao a ostatak porodice nekih 6 meseci kasnije. Ta prva godina mi je bila dosta pozitivna ali i jako teska. Pre dolaska u Kanadu sam proveo nekoliko godina u Londonu radeci pa mi je taj stres imigracije iz zemlje bio poznat. Nisam mislio da bi mi tako nesto bilo toliko stresno ali jeste, jako.
toga nema, ovde imate kulture koje su duboko nekompatibilne. A celo drustvo je pod nekakvim staklenim zvonom, u kome sve mora da se regulise. Jedno vestacki konstruisano drustvo, na kulturoloskim sedativima, u kome su sve prirodne socio-imunoloske reakcije potisnute. Znam da nije cela Kanadi uniformna, ali nema generacijske "mudrosti" koja se prebacuje s' kolena na koleno, u vecini slucajeva barem. Nekako je svaka generacija za sebe, zivi svojim zivotom misleci da zna sve sto treba da zna, i sve hoce sad odmah. Bas pre neki dan pitam jednog starijeg gospodina koji ima blizu 90 godina - "kako se vama cini ova nova generacija, kad uporedite sa starom, vasom generacijom na primer", covek mi isprica sve i svasta, zakljucivsi sa "svi hoce sad odmah, ne cene to sto imaju, zato sto ne grade to sto imaju nego im to neko ostavlja
U jednom delu ovog svog izliva kazes da su Kanadjani nacija ( znaci homogena su grupa) koja nije osetila nista a u drugom opet govoris da su heterogeno drustvo sastavljeno iz razlicitih imigrantskih zajednica ( tebi odgovaraju kazes Latinosi). Jeste, Kanada je sastavljena od heterogenih nacionalnih grupa bar u njihovoj prvoj generaciji ali vec u 2-3 iteracije dolazi do stapanja, svi postaju Kanadjani. Neverovatno mi da neko moze misliti da je to sto je proziveo sankcije i neke ratove okolo od njega cini boljeg, sadrzajnijeg i coveka koji zna sta je pravi zivot u odnosu na nekog ko je svoj zivot gradio u mirnom i stabilnom drustvu. To je kao ona tvrdnja da su svi Srbi po defaultu dobri i pametni a oni iz druge nacije odreda zli i fasisti.

Ljudska dobrota i inteligencija su individualne stvari i kazu da nisu dominantne u jednom u odnosu na druge narode. Sto nas malo starije uci i zivot, jelte.

Dakle, u Vancouveru ima 15-tak hiljada Srba i nisu svi dobri, niti pametni, pogotovo ti koji se motaju po crkvama i skolama u njima. Mozes naci sebi duhovno blize ljude u drugim zajednicama ( meni je recimo ovde najbolji ortak Slovenac mladji od mene 15 godina a sporazumevamo se uglavnom na engleskom). Ima nas ovde iz razlicitih kultura, razlicitog obrazovanja smo a ja sam recimo blizi sa kolegom sa posla Kanadjaninom anglosaksonskog porekla ( bili smo pankeri s pocetka 80tih, on u Torontu ja u Beogradu) nego bratom od ujaka koji zivi na 10km od mene ali koji kuci pusta Grand paradu i slusa turbofolk ovde na kraju sveta.

A recimo da vec u drugoj generaciji iseljenika pocinje stapanje sa ovom kulturom te da ce tvoja deca daleko bolje govoriti engleski od srpskog ( koga ce verovatno otezano pricati sa malim fondom reci) pa ako im devojka/mladic budu Srbi poreklom oni ce medjusobno govoriti na engleskom i svoju decu nece uciti srpskom tako da ce treca generacija Topalovica u Vancouveru imati samo srpsko prezime ali sve ostalo ce biti kanadsko. Zato u nasim crkvama sluzbu drze i na engleskom jer je sve manje ljudi koji je razumeju na srpskom.

U jednom delu ovog svog izliva kazes da su Kanadjani nacija ( znaci homogena su grupa) koja nije osetila nista a u drugom opet govoris da su heterogeno drustvo sastavljeno iz razlicitih imigrantskih zajednica ( tebi odgovaraju kazes Latinosi). Jeste, Kanada je sastavljena od heterogenih nacionalnih grupa bar u njihovoj prvoj generaciji ali vec u 2-3 iteracije dolazi do stapanja, svi postaju Kanadjani. Neverovatno mi da neko moze misliti da je to sto je proziveo sankcije i neke ratove okolo od njega cini boljeg, sadrzajnijeg i coveka koji zna sta je pravi zivot u odnosu na nekog ko je svoj zivot gradio u mirnom i stabilnom drustvu. To je kao ona tvrdnja da su svi Srbi po defaultu dobri i pametni a oni iz druge nacije odreda zli i fasisti.

Ljudska dobrota i inteligencija su individualne stvari i kazu da nisu dominantne u jednom u odnosu na druge narode. Sto nas malo starije uci i zivot, jelte.

Dakle, u Vancouveru ima 15-tak hiljada Srba i nisu svi dobri, niti pametni, pogotovo ti koji se motaju po crkvama i skolama u njima. Mozes naci sebi duhovno blize ljude u drugim zajednicama ( meni je recimo ovde najbolji ortak Slovenac mladji od mene 15 godina a sporazumevamo se uglavnom na engleskom). Ima nas ovde iz razlicitih kultura, razlicitog obrazovanja smo a ja sam recimo blizi sa kolegom sa posla Kanadjaninom anglosaksonskog porekla ( bili smo pankeri s pocetka 80tih, on u Torontu ja u Beogradu) nego bratom od ujaka koji zivi na 10km od mene ali koji kuci pusta Grand paradu i slusa turbofolk ovde na kraju sveta.

A recimo da vec u drugoj generaciji iseljenika pocinje stapanje sa ovom kulturom te da ce tvoja deca daleko bolje govoriti engleski od srpskog ( koga ce verovatno otezano pricati sa malim fondom reci) pa ako im devojka/mladic budu Srbi poreklom oni ce medjusobno govoriti na engleskom i svoju decu nece uciti srpskom tako da ce treca generacija Topalovica u Vancouveru imati samo srpsko prezime ali sve ostalo ce biti kanadsko. Zato u nasim crkvama sluzbu drze i na engleskom jer je sve manje ljudi koji je razumeju na srpskom.
Pa bombordovanje, sankcije i uopste tezak zivot ne prave "bolje ljude" nego prave ljude koji vise cene ono sto imaju, a to je opet deo podloge da neko bude bolji covek. To nije isto, sad mislim da si ti stopio neke pojmove u jedan isti, a nije. Evo dacu ti primer jedan, da velika vecina ljudi, zena mozda vise nego muskaraca, se vise polomi da deci napravi buducnost ako ne dolazi iz ove sredine gde svega ima na pretek. Vecina ljudi koji su ovde odrasli sa srebrnom kasikom u ustima, kako se kaze, samo tu srebrnu kasiku i hoce, ne odgovara im nas nesto manje od toga. Meni je frapantno da, barem na mom licnom iskustvu i poznanstvima, marginalno mali broj porodica opstaje, ogromna vecina se razilaze. Tako je barem u ovom urbanijem delu u Kanadi, mozda nije tako kad se izadje u okolne gradice i sela. Ovde predominantno zene su te koje hoce razvod i jednostavno hoce bolji zivot. Znam nekoliko parova koji se drze dobro, ali od tih nekoliko dva imaju decu sa autizmom, pa znaju da nece naci drugog partnera kome trebaju autisticna deca, a drugo znaju da su zarobljeni na neki nacin i zarad te dece eto ostaju zajedno i guraju deleci muku zajedno. Ja ono sto vidim je da zaista ljudi koji imaju neki problem, a moze to biti na vise nacina, prosto su spoznali i tu drugu stranu zivota, da nije sve med i mleko. Evo jedna se sad razvodi, ima muza koji je super lik ja bar mislim. Odlicno zaradjuje, imaju kucerinu koja kosta jedno 3 miliona sigurno, dvoje dece... ona eto hoce razvod, nije joj dobro. Nece da se muci, previse joj je da se brine o deci, da ih razvozi do skole, aktivnosti, ona hoce slobodu. Drugi lik koga znam recimo, zena ga prevarila sa poslovnim partnerom, sa tim njegovim partnerom su i dobili dete, znaci nije njegovo... on je pritom prebogat, ima svoju kompaniju i desetine miliona. Razveo se od te kanadjanke, nasao neku ruskinju, samo sto je ta ruskinja neka sva izoperisana, izgleda kao lutka, koja mu je i napravila dete ali realno sa njim je samo zbog para. Ja jos nisam upoznao kanadjane ovde koji su vredni ljudi. Zaista nisam. Ne kazem da ih nema, ali su premala manjina. Prosto je statisticki nemoguce da 99% koje upoznam su takvi kakve sam naveo. Ove ljude iz crkve koje sam pomenuo, to su dve uciteljice koje su nedavno dosle ovde i zaista su zene kao iz bajke. Podsetila me ova jedna na Milenu Dravic iz one serije "Price iz Nepricave".

Iznenadjen sam malo da si odreagovao na ovo sto sam napisao. Kao da sam ne znam sta rekao, da nesto lazno osudjujem ljude ili ne znam sta. Ja samo prenosim ovo sto vidim i sto sam proziveo. Ima ovde i srba koje znam, mojih godina, koji su dosli ovde i vole da se na fejsbuku prezentuju kao da im je Tramp otac. Znaci slike na sve strane, u skupim kolima, iznajmljene prostorije, bazeni, putovanja... a nemaju realno nista, iznajmljuju stan, sljakaju i to sto odsljakaju to potrose. Ok, to je njihova zelja da tako zive, ko sam ja da im sudim. Ima i takvih. Ali ono sto je nemoguce poreknuti je da su ovde ljudi poremecenih vrednosti, vecina njih. Sta je ljudima bitno ovde, koji su im prioriteti, cime se generalno bave... Decu smo upisivali sad na plivanje, u okviru toga kao da bi ih upisao na grupne sportove traze ti da imas neki sertifikat o "pozitivnom odnosu prema navijanju", da tako prevedem. Budalastina. Sertifikat za pozitivno navijanje, i bez toga ne mozes da upises dete ovde na tu aktivnost. A da bi prosao taj onlajn kurs moras da odgledas nekih 2 sata o svemu i svacemu i da odgovras na pitanja posle. Pitanja koja moras tacno da odgovoris kako bi dobio sertifikat. Primer: Roditelj primeti sms poruku na telefonu od sina na kojoj pise "nemoj nista da pominjes u vezi trenera", sin je utucen i nece nista da kaze. Pitanje : sta otac treba da uradi 1) da ode i poseti tog tecaka koji je poslao poruku i vidi da li je ok, 2) da pozove roditelje i porazgovara sa svima i razmene informacije i utiske, 3) da porazgovara sa sinom oko toga i trazi da dobije vise informacija, 4) da pozove policiju odmah. Sta mislis da je pravi odgovor? Sta bi ti uradio? Moje misljenje je da bih se raspitao i probao da saznam sto vise, sto preko njega, sto preko roditelja, tog treceg decaka... ne, treba da pozoves policiju odmah, to je pravi odgovor. Nemoj ti nista da razmisljas, ia ko nemas apsolutno nikakav dokaz, ne znas nista, samo ti pozovi policiju. Drugi primer: Jedan od igraca na hokeju se zaleti i namerno i jako udari drugog igraca, otac od tog sina ustane i krene da vice sa tribina "sta to radis! nemoj tako da se zaleces! sudija, reaguj!!" - otac nije smeo da se dere tako na drugog igraca. Pitanje: ko je kriv za takvo ponasanje oca 1) igrac koji je udario, 2) sudija jer ne reaguje, 3) otac koji je odreagovao, 4) svi ljudi na tribini? Sta mislis da je pravi odgovor? Posto je u pitanju sertifikat o sportskom ponasanju tj. navijanju, predpostavio bi verovatno da je otac kriv posto on navija. Ne, svi ljudi na tribini su krivi sto mu nisu rekli da se tako ne ponasa. Znaci nije pitanje individualne odgovornosti nego kolektivne. Kriv si ti ako ne ustanes da ga opomenes. Pazi to. Ali to je sve deo ove kulture koja se forsira, kolektivno razmisljanje, puki socijalizam. Ne postoji individua, postoji samo celina. Ovce drugim recima. Ok ovaca ima svuda, ali ovde se to smatra komplimentom.

Ti si pomenuo ortaga sa kojim si super... a onda si interesantno nesto pomenuo, da tvoj ortak je slusao punk isto kao i ti! Punk je jedna podkultura, devijantna u odnosu na mainstream. Devijantna ne u negativnom smislu, i ako su mnogi smatrali negativno, nego prosto drugacija. Znaci i ti si nasao nekoga ko je kul,ali nije tog prostog indoktriniranog karaktera nego ima neko svoje JA kakvo god to bilo. A taj tvoj ujak koji slusa turbofolk spada u tu drugu grupu koja ide uz vecinu, sta vecina voli to cu i ja. Ja ni jednog momenta nisam rekao da su svi ljudi u Srbiji super ljudi, samo sam rekao da u poredjenju sa ovim ovde, ono tamo je sjajno. Pa i taj koji fura turbo folk i lozi se na skupa kola i slicno ipak zna sta znaci vredno raditi i zaraditi, oteliti se da napravis nesto. Ovde ogroman broj mladih smatra da je posedovanje kuce nekakvo moralno pravo, ljudsko pravo. Da drzava treba to da ti da, da ne bi bio beskucnik. Pa to ni kod nas nema, da smatras da Vucic treba da ti pokloni stan, svima, da nema beskucnika. To moras biti ispranog mozga, ili mozda samo jako bezobrazan da bi trazio da drustvo resava tvoje probleme umesto tebe samog. Kad si poslednji put cuo da je neka osoba kod nas, ispranog mozda poput ovih ovde, otisla uvece medju lutalice da proba da im pomogne... pa je ti isti siluju i ubiju? Jer ona nema pojma sta znaci tezak zivot nego je to nekakav pojam koji se provlaci u medijima i ona hoce da ide da pokaze svetu kako je ona plemenita, da ona voli ljude, da ne voli nepravdu, da je ona moralno superiorna u odnosu na zli svet, i ona ce da ode u sred noci da pomogne lutalicama u ulicici. Ovde su skole KATASTROFA. To je tek toliko duga tema da bi mi trebalo nekoliko postova da prodjem kroz sve. Nase skole su tri nivoa iznad. Ovde ako deci ne ide, pa nema veze samo cemo smanjiti kriterijume, obim, i bice opet svi odlicni djaci. Cevrti razred osnovne skole oni rade sabiranje jednocifrenih i dvocifrenih brojeva. Deca veze sa vezom nemaju. Najnaprednije sto sam video kod moje cerke u skoli u petom razredu je kategorizacija reci, razdvajanje na slogove, a prema ovom engleskom spelovanju nakaradnom, i pisanje poezije. Deca se ni ne trude da urade nesto, a nastavnici NE SMEJU da im daju nize ocene, nego su svi ili "proficient" ili "developing". Pricam sa zubarkom, koja je pozavrsavala skole ovde jel... o tome kako je Evropa podeljena posle 2 svetskog rata... ona mi kaze "stvarno?? nisam to znala". Ona nista ne zna, zna taj zub da popravi i to je to. Zna koja kafa u starbaksu je dobra, i da li je bolja i tim hortonsa mozda neka.

Ovo moram samo da ti ispricam jos, znam da sam se raspisao. Imali su seksualno predavanje u skoli, o polnim organima, odnosima itd. Ja sam bio skeptican a oni su pozvali sve roditelje na konference call da im svima daju uvidu to sta ce se pominjati, i ujedno dali su svima brosure u kojima pise o cemu ce se sve pricati. Jedna od stavki pise "sex is fun! it is an activity full of pleasure and joy!" i to za decu u 3 razredu. Ja na tom pozivu ih pitam "nije mi jasno ovo vezano za sex is fun... zasto je to tako sroceno?" ova zena sa druge strane "pa mi zelimo da deca ne shvate to kao negativno" ja kazem "ali ovo mozete da prenesete i na drugi nacin. Recimo da je u prirodi ljudsko telo evoluiralo vremenom da nas mozak dobija pozitivne signale u toku odnosa, i ti pozitivni signali, hemija u mozgu, nas stimulise da pravimo decu" i kazem jos "na taj nacin ne govorite da je sex nekakva igra, zabava, nego dajete dubinu celoj prici i zaintrigiracete ih otome kakvi su to signali, kako to radi...". Tacno sam video da joj to uopste nije palo na pamet. Ostala je bez ikakvog odgovora. Ono su pisali neki ljudi koji uopste nisu hteli da ukljuce mozak, nego razmisljaju i komuniciraju kao da su na tviteru odrasli. A verovatno i jesu.

Ja sam otisao na express entry, skilled worker. Tada mi je trebalo tipa 500 poena, ne mogu da se setim tacno koliko poena ali da kazemo da je 500, a imao sam tipa 120 poena manje, drugim recima nedovoljno da bi mi dali Permanent Residence (PR), nesto kao green card u Americi. I sa poslodavcima se dogovorim da mi daju puno zaposlenje a ne ugovor, znaci stalna postava u firmi, i dobijem jos 400 poena i imao sam vise nego sto je bilo potrebno. Apliciram odmah bukvalno posle par dana od dobijanja pozicije, i u roku od 2 nedelje Kanada prestane da daje te poente dodatne za stalno zaposlenje. Sva sreca pa je moja aplikacija vec usla u proces pa sam uredno dobio taj PR, i od tada zaista sve je islo po loju. Te prve godine sam bio pod velikim stresom jer sa dvoje male dece imati neresen dugorocni status je problem. Sad smo zavrsili pasose tako da smo ok sa tim. Da budem iskren ne znam kako stoje stvari sada, ali ima par specijalizovanih advokata u Beogradu koji se bave imigracijom za Kanadu, kostalo je oko 2000 evra cela zavrzlama. Inace treba biti svestan da ti treba dosta novca da bi ovde dosao. Treba ti za stanarinu za prvi mesec-dva, depozit za stan, racune, neki jeftin IKEA namestaj, ja mislim realno bez nekih 7000-8000 evra tesko da mozes da dodjes, a jos i put da platis... verovanto vise od toga i da se stekas.

Inace ovo za negativne ljude u Kanadi je tacno, ima ljudi koji su negativni svuda. Ali, mislim da ima dosta jako dobrih razloga da bi se nervirao oko ovog njihovog sistema. Ne mislim da ako si otisao/otisla iz Srbije da nekako sad nemas pravo da se bunis jer si ovo ovde izabrao. To je cista glupost. Prvo ne postoji idealno mesto, ili mozda i ako postoji to ne znas dok ne prozivis malo i uveris se. Drugo, neke stvari su toliko krucijalno bitne da te je realno strah kako ce se dugorocno odraziti sto na tebe sto na decu. Uvek se setim naseg nekog para koji je sa decom dosao u Kanadu, neke slike su isplivale da su slikali decu kako se kupaju u kadi kuci, deca mala, gologuza... stigla im ekipa iz socijalnog i oduzela decu nakog nekog vremena. Razvlacili se po sudovima, svasta se desavalo, a kod nas je to recimo uobicajno, slikas trogodisnjeg decaka kako su kupa, nije smak sveta. Nekako samo bi bolestan covek pomislio nesto seksulano u vezi toga... ovde eto nije to slucaj bio. Verujem da se tu jos stvari poklopilo, ko zna kako su ovi "nasi" odreagovali, da li su ih terali napolje, sta je tu policija mogla da vidi po ponasanju, prosto jedan kulturoloski raskorak. Mozda banalan primer isto, ali secam se i jednog naseg lika koji je zaklano prasence poneo u autobus, javni prevoz. Naravno uhapsili su ga jer je to nenormalno poptuno ovde, dok tamo u javnom prevozu oko Svilajinca ili tako nekog dela Srbije nije toliko neuobicalno. A obrnuto kod nas recimo ce da oteraju beskucnika da ne bleji na jednom mestu stalno nego ce ga oterati negde da se pomeri dalje, dok ovde to nece, cak ce da puste da naprave kamp mesto za 20-ak ljudi i vise u centru grada. Mogu da razumem svakoga ko se bunio za zivot u Kanadi. Ocekivali bi svi da sa izobiljem resursa i novca ima i socijalnog napredka a opet, ne mora da znaci.

Nekad davno je moglo veoma lako da se ode za Manitobu, nije trebalo znati engleski previše dobro, otvoreno je bilo za sve tehničke profile, mislim da je bila obaveza da se tamo živi i radi 3 ili 5 godina a posle možeš da ideš gde hoćeš. Video sam na karti gde je ta vukojebina i odustao.
I dan danas se kajem

Nekad davno je moglo veoma lako da se ode za Manitobu, nije trebalo znati engleski previše dobro, otvoreno je bilo za sve tehničke profile, mislim da je bila obaveza da se tamo živi i radi 3 ili 5 godina a posle možeš da ideš gde hoćeš. Video sam na karti gde je ta vukojebina i odustao.
I dan danas se kajem
Hahahaaha druze bejah tamo nedelju dana u sred zime, ono je kao neka zimska vetrovita pustinja.
Kriminal apsurdno visok, indijanaca narkomana i klosara koliko neces... Jedan Beograd ti je mega safe city za jednu rupetinu kao sto je Winnipeg.
Zapravo ne znam koliko neko mora da bude zaslepljen tim raspalim marketingom, da zapuca u Manitobu.
Ne da nisi pogresio. To nije vukojebina, to je subpolarna vukojebina.
Kao uostalom i citava Kanada.

Zvuci na prvu kao bajna fora.. Tri godine u Manitobi i onda se presaltas posle u prelepi HongKuver... na 10 stanovnika, 2 klosara i 5 narkomana.
Cene su kao da si na Azurnoj obali, i to u Monaku. Nica i Kan su low level za prelepi HogKuver, cak bi mu i jedan Cirih ili Zenava(centar banaka svetskih lopurdi) pozavideo na cenama. Ohhh ali tako je lep pogled na Pacific ocean... ohhh prelepo izgleda grad blahblahblah.

Ne, ipak se presaltas u Ontario.. tipa Toronto(MegaCity) kako kul... 5 pacova po stanovniku. Severni wannabe Njujork.
Kad bude bilo 10 pacova po stanovniku onda ce biti egal sa Njujorkom.
Mozda Ottawa-Montreal potez... e tu vec nesto moze da se nauci. Doduse ne moze ograniceni intelektualac tehicke struke, koji radi za platu i ide posao kuca, kuca posao. Moras da se kreces... Recimo da upoznas Italijanske komune... Onda skontas da su ovi nasi za tendere boranija. Ono je pravi lopovluk.
Kad tzv autoput Montreal-Ottawa radi Italijanska mafija... jbg dobili tender. Slika u svetu, kao "Kanada ima puteve kao staklo".
Koliko puta nisam znao da li mi je ispao bubreg ili tocak sa jebenog JEEP-a... kad naletim na one kratere tamo.
Tamo se vidi sva korupcije te zemlje, koliko su zapravo jadni... samo ih globalni budzetari pune sa brdom kreditiranja zato sto su kraljicina subpolarna vikendica, pa samim tim narod kao bolje zivi.
Ta vukojebina je lagano dobila 2.600 milijardi dolara kroz dug(odnosno primarnu emisiju novca). Zamisli jadnu Srbijicu jedva 70 milijardi duga dobismo u sred centra Evrope. No jbg, sad kad bude krenula naplata... onaj javorov list na zastavi, ce moci da promene u crvenu zvezdu :hahaha: E vi koji ste sad tamo, pamet u glavu, sta cete i kako cete. Ako ste u kreditu za nekretninu, onda vas ne racunam... izduvali ste ga. Nemate ni sansu da se izvucete iz predstojecih desavanja.

Sve u svemu, kao sto rekoh prosao sam dosta zemalja zapadnog sveta. Kanada mi je ubedljivo bila najgadnija... Par godina sam procerdao tamo, bio sam mlad i neiskusan. Pao sam na njihov glupavi marketing, ali hvala im.... i hvala bogu sto sam radio za ljude za koje sam radio tamo i nisam imao standardan posao. Zvuci apsurdno da to kaze jedan Srbin, ali ja sam tek tamo svhatio kako izgledaju spone drzave i kriminala(imao sam tu srecu i poznavao ljude).
Mozda bih se vratio u Kanadu, striktno zbog kesa i to striktno zbog kesa koji bih mogao da uzmem (neoporezovan)... ziveti i raditi u Kanadi? Makar imali jadnu platu u Srbiji od 500e- sto je nekih 700,800 kanadskih dolara... veruj te mi, bice vam bolje nego tamo sa nekim minimalcom od 20 dolara na sat i neto platom od 3000 dolara. Pre 7,8 godina rupetinu od kuce smo placali 2000 dolara mesecno. Ne mogu ni da zamislim koliko je renta za tu raspalu skupinu dasaka sada.

Ono sto bih rekao za kraj... kad vidim onog Justina Trudnog, ili recimo one Australijske smradove... i sva taj izmet ljudi koji vodi zatvorske i subpolarne vukojebine za krunu... Momentalno mi se jedno 15x manje povraca od Vucica, SNS, SPS-a, you name it... imam svaku mogucnost da se vratim opet u tu Kanadu relativno brzo, mozda i bih u nekim trenucima(striktno zbog para).. i kad vidim ove morone na celu tih drzava. Odjednom krene da mi se vraca zeludacna kiselina, sa potrebom da sto pre bljunem u wc solju.

Poslednja izmena:
Inace ulaziti u teoriju zivljenja tamo, nacija, manjina... Kanade kao ovakve ili onakve zemlje. Kao sto je pokusao uvazeni clan @tenet. Pa to je apsurd.
Kanada je kao virsla iz matijevica, sve sto imas stavis u smesu i sameljes... Ma sve ima, govedina, svinjetina, piletina, soja, otrov, brasno, emulgatori, minerali, soli, aditivi, pojacivaci, zasladjivaci... na kraju izvade i onu zlatnu ribicu iz akvarijuma i nju ubace u melting pot da povecaju tezinu smese... E to vam je Kanada. Matijevic "posebna virsla".

Hahahaaha druze bejah tamo nedelju dana u sred zime, ono je kao neka zimska vetrovita pustinja.
Kriminal apsurdno visok, indijanaca narkomana i klosara koliko neces... Jedan Beograd ti je mega safe city za jednu rupetinu kao sto je Winnipeg.
Zapravo ne znam koliko neko mora da bude zaslepljen tim raspalim marketingom, da zapuca u Manitobu.
Ne da nisi pogresio. To nije vukojebina, to je subpolarna vukojebina.
Kao uostalom i citava Kanada.

Zvuci na prvu kao bajna fora.. Tri godine u Manitobi i onda se presaltas posle u prelepi HongKuver... na 10 stanovnika, 2 klosara i 5 narkomana.
Cene su kao da si na Azurnoj obali, i to u Monaku. Nica i Kan su low level za prelepi HogKuver, cak bi mu i jedan Cirih ili Zenava(centar banaka svetskih lopurdi) pozavideo na cenama. Ohhh ali tako je lep pogled na Pacific ocean... ohhh prelepo izgleda grad blahblahblah.

Ne, ipak se presaltas u Ontario.. tipa Toronto(MegaCity) kako kul... 5 pacova po stanovniku. Severni wannabe Njujork.
Kad bude bilo 10 pacova po stanovniku onda ce biti egal sa Njujorkom.
Mozda Ottawa-Montreal potez... e tu vec nesto moze da se nauci. Doduse ne moze ograniceni intelektualac tehicke struke, koji radi za platu i ide posao kuca, kuca posao. Moras da se kreces... Recimo da upoznas Italijanske komune... Onda skontas da su ovi nasi za tendere boranija. Ono je pravi lopovluk.
Kad tzv autoput Montreal-Ottawa radi Italijanska mafija... jbg dobili tender. Slika u svetu, kao "Kanada ima puteve kao staklo".
Koliko puta nisam znao da li mi je ispao bubreg ili tocak sa jebenog JEEP-a... kad naletim na one kratere tamo.
Tamo se vidi sva korupcije te zemlje, koliko su zapravo jadni... samo ih globalni budzetari pune sa brdom kreditiranja zato sto su kraljicina subpolarna vikendica, pa samim tim narod kao bolje zivi.
Ta vukojebina je lagano dobila 2.600 milijardi dolara kroz dug(odnosno primarnu emisiju novca). Zamisli jadnu Srbijicu jedva 70 milijardi duga dobismo u sred centra Evrope. No jbg, sad kad bude krenula naplata... onaj javorov list na zastavi, ce moci da promene u crvenu zvezdu :hahaha: E vi koji ste sad tamo, pamet u glavu, sta cete i kako cete. Ako ste u kreditu za nekretninu, onda vas ne racunam... izduvali ste ga. Nemate ni sansu da se izvucete iz predstojecih desavanja.

Sve u svemu, kao sto rekoh prosao sam dosta zemalja zapadnog sveta. Kanada mi je ubedljivo bila najgadnija... Par godina sam procerdao tamo, bio sam mlad i neiskusan. Pao sam na njihov glupavi marketing, ali hvala im.... i hvala bogu sto sam radio za ljude za koje sam radio tamo i nisam imao standardan posao. Zvuci apsurdno da to kaze jedan Srbin, ali ja sam tek tamo svhatio kako izgledaju spone drzave i kriminala(imao sam tu srecu i poznavao ljude).
Mozda bih se vratio u Kanadu, striktno zbog kesa i to striktno zbog kesa koji bih mogao da uzmem (neoporezovan)... ziveti i raditi u Kanadi? Makar imali jadnu platu u Srbiji od 500e- sto je nekih 700,800 kanadskih dolara... veruj te mi, bice vam bolje nego tamo sa nekim minimalcom od 20 dolara na sat i neto platom od 3000 dolara. Pre 7,8 godina rupetinu od kuce smo placali 2000 dolara mesecno. Ne mogu ni da zamislim koliko je renta za tu raspalu skupinu dasaka sada.

Ono sto bih rekao za kraj... kad vidim onog Justina Trudnog, ili recimo one Australijske smradove... i sva taj izmet ljudi koji vodi zatvorske i subpolarne vukojebine za krunu... Momentalno mi se jedno 15x manje povraca od Vucica, SNS, SPS-a, you name it... imam svaku mogucnost da se vratim opet u tu Kanadu relativno brzo, mozda i bih u nekim trenucima(striktno zbog para).. i kad vidim ove morone na celu tih drzava. Odjednom krene da mi se vraca zeludacna kiselina, sa potrebom da sto pre bljunem u wc solju.
Nisam nikad bio u tim hladnijim delovima Kanade. Od kad smo dosli ovde zivimo u BC, okolina Vankuvera. Ne radim za minimalac, sta vise zaradjujem daleko vise nego prosecan kanadjanin. Nije problem novac, mi smo se ovde i skucili, investirali i to ide ok, nije problem novac. Problem je mentalitet koji ide sa razvakanim kulturama koje su nekompatibilne, problem su ljudi koji nemaju pojma sta znaci napatiti se u zivotu. Problem je skolovanje i vaspitavanje dece, strasno koliko idiotizma ima ovde. Kada bi bili u nekom delu gde ima normalnijih ljudi (sto je sad subjektivna ocena sa moje strane) ne bi bilo to sve toliko lose.

Pre neki dan mi sin prica kako je neki klinaci z kraja tu pricao svima u parku kako je on biseksualac, pritom ima 10-11 godina, i kako koristi tikvice za samozadovoljavanje. Ne salim se, stvarno to klinac prica. Naravno, rekao sam sinu da se mane tih idiota i da se druzi sa normalnijom decom. Neke drugarice od cerke, u skoli, su deo te LGBT grupe i tamo su zato sto je to kul, a ne zato sto su gej. Jedna devojcica se tako predstavljala kao gej, i ako nije, to je posle rekla, samo zato da bi bila prihvacena. Meni je to bolesno iskreno, uopste kako se to tako servira deci.

Ali pravo da ti kazem nije to sve toliko bitno ako uspes da izguras sve to i da ti deca ostanu normalna, sa normalnim vrednostima. A to automatski znaci da se ta deca nece tako lako uklopiti, i to je na srecu (ili nesrecu zavisi kako gledas) slucaj sa nasom decom. Imaju nekoliko drugara/drugarica koje su ok, ostalo sve sacuvaj boze. Najgore je kad ljudi dodju ovde, prepuste decu da ih vaspitava drzava ili ulica, zarad novca. Onda za 15-20 godina deca izrastu u debile potpune. Znam jednu zenu koja je ovde cerku odgajila, devojka nece decu, ima psa, zaradjuje dobro ali skoro sve i potrosi, a onda ce kad dodje u 50-u godinu da kuka kako nije uspela da kupi stan sebi ili kucu, kako je sistem nepravedan, kao sto to dosta njih rade. O raspalim brakovima da ne govorim.

To za korupciju me ne zanima toliko, ima mesta za prosecnog coveka da nadje gde da investira i napravi novac, bez da ima dodira sa korupcijom, samo treba imati malo kefalo za to. U Srbiji tih 500 evra mesecno bi nam pokrilo samo najosnovnije, ne bih se menjao za tako nesto, jos nije doslo do toga, a ako se ja pitam niti ce doci do toga, uradicu sta god treba da mi porodica ostane normalna i da imamo dovoljno novca. Za sad jos ne vidim naznake da ide u losem pravcu. Jesu klinci izlozeni debilizmu, ali pravo da ti kazem ja sam bio izlozen jos vecem debilizmu 90-ih kada su klinci skidali patike na ulizi, nosili pistolje u skolu, cak i bacali bombe po kaficima. Svega sam se nagledao kao klinac.

Tako da ja razumem sta ti govoris, slazem se sa tobom da je ovo jedna laz velika, da tu nista nije sjajno kao sto se prica. Ali opet, ovde neko ko zavrsi fakultet, i ostane nekako normalan, a ne bi verovao koliko edukovanim idiota ima ovde, opet moze da se zivi ok. U Srbiji bas i nema posla toliko za ljude sa zavrsenim skolama i specijalizacijama, a i nisu placeni nesto dobro. Ides skolujes se, potrosis pola mladosti na studiranje i onda radis neki glup malo placeni posao... ne znam. Ne iskljucujem ipak nista, ko zna, mozda nam ovde ovo sve toliko prekipi da se vratimo tamo, pa sta bude bice. Do sad me instinkt nije varao, dosta sam samokritican, nadam se da ce tako i ostati. Nemam problem da se vratim, ili razmotrim neku trecu opciju.

Kakav je i koliko dug proces do dobijanja radne i boravišne dozvole? Gde je umereno hladna zima gde ne piče minusi 24 7?
Jedino gde ne pici veliki minus je pacificka obala mada kad pogledas prosecnu zimsku temperaturu ni u Torontu nije zimi drasticno hladnije nego u Beogradu, verovao ili ne. Jeste da tamo ima vejavica i temperatura do -30C ali gradske sluzbe rade mnogo bolje nego u BGD pa nema takvih kolapsa kao kad se u BGD desi -10C i da pada sneg. Uostalom, u Kanadi se energija archi najzesce i sve je zagrejano do maksimuma a ne verujem ni da u Beogradu ides na Adu Ciganliji kada je napolju sneg, kosava ili mraz, verovatno se zavuces u kucu, kafic ili trzni centar - sto sve mozes i u snegom zavejanom Winnipegu. Meni licno mnogo veci problem je to sto recimo u Vankuveru nema sunca kada se desi da u vreme zimskog monsuna 30 dana uzastopce pada kisa. No generalno meni je ovde, u Br.Columbiji, klima daleko bolja nego u Beogradu, nema temperatura iznad +30~33C (sem u ekstremnim godinama), proleca i jeseni su suncani i topli, zime nisu hladne ali su kisne.

Dakle, ovi "slucajevi" koji iz svoje iskrivljene perspektive u Kanadi vide samo zlo, sranje i Matijevic virsle, su bas to - slucajevi a po svojoj viziji i dozivljaju pokusavaju i ostalima da skroje pogled na ovo ovde. Daleko vise nasih ljudi, ne samo nasih nego iz 120-130 nacija koje su ovde imigranti, ostaje u Kanadi a ne vraca se nazad jer su prepoznali neke vrednosti ovde, uklopili se u drustvo, stvorili svoj svet i zivot i njih je daleko vise nego onih koji su se vratili. Dakle ako zelite da normalno zivite od svog rada i znanja Kanada nije prevara, Kanada dopusta svakom da uspe u toj nameri. Opet, uvek ce biti onih kao ovaj ljubitelj Matijevic virsli koji ce siriti svoju jed, jed ljudi koji su nezadovoljni pre svega sami sobom ali koji to ne priznaju. Uostalom, ima dosta ljudi i u Srbiji koji odlicno zive i ne bi je menjali ni za sta na svetu, mada sve statistike i analize kazu da je Srbija medju najgorom decom u skoli, i niko tim ljudima ne kaze da lazu, to je njihov zivot.

Za ilustraciju, 2018 se u Kanadu uselilo 307 hiljada ljudi a iselilo 47 hiljada. Od tih 47 hiljada 24k (ili pola) se iselilo u USA, naravno zbog vecih plata, napredovanja u struci ili jednostavno sunca u Floridi. Od ostalih 23k iseljenika iz Kanade pola je zavrsilo u EU/UK (stare zemlje EU- Nemacka, Francuska itd) i Australiji a skoro pola u Kini (i u Kini se mlati dobra lova), skoro zanemarljiv broj je iseljenika u Rusiju, Nigeriju, Vijetnam, Hrvatsku ili Srbiju. U Srbiju su se vracali Sasa Radulovic (Dosta je bilo), penzioneri da pozive par godina jos na dedovini... i ljubitelji Matijevic virsli, naravno.

Poslednja izmena:
Jedino gde ne pici veliki minus je pacificka obala mada kad pogledas prosecnu zimsku temperaturu ni u Torontu nije zimi drasticno hladnije nego u Beogradu, verovao ili ne. Jeste da tamo ima vejavica i temperatura do -30C ali gradske sluzbe rade mnogo bolje nego u BGD pa nema takvih kolapsa kao kad se u BGD desi -10C i da pada sneg. Uostalom, u Kanadi se energija archi najzesce i sve je zagrejano do maksimuma a ne verujem ni da u Beogradu ides na Adu Ciganliji kada je napolju sneg, kosava ili mraz, verovatno se zavuces u kucu, kafic ili trzni centar - sto sve mozes i u snegom zavejanom Winnipegu. Meni licno mnogo veci problem je to sto recimo u Vankuveru nema sunca kada se desi da u vreme zimskog monsuna 30 dana uzastopce pada kisa. No generalno meni je ovde, u Br.Columbiji, klima daleko bolja nego u Beogradu, nema temperatura iznad +30~33C (sem u ekstremnim godinama), proleca i jeseni su suncani i topli, zime nisu hladne ali su kisne.

Dakle, ovi "slucajevi" koji iz svoje iskrivljene perspektive u Kanadi vide samo zlo, sranje i Matijevic virsle, su bas to - slucajevi a po svojoj viziji i dozivljaju pokusavaju i ostalima da skroje pogled na ovo ovde. Daleko vise nasih ljudi, ne samo nasih nego iz 120-130 nacija koje su ovde imigranti, ostaje u Kanadi a ne vraca se nazad jer su prepoznali neke vrednosti ovde, uklopili se u drustvo, stvorili svoj svet i zivot i njih je daleko vise nego onih koji su se vratili. Dakle ako zelite da normalno zivite od svog rada i znanja Kanada nije prevara, Kanada dopusta svakom da uspe u toj nameri. Opet, uvek ce biti onih kao ovaj ljubitelj Matijevic virsli koji ce siriti svoju jed, jed ljudi koji su nezadovoljni pre svega sami sobom ali koji to ne priznaju. Uostalom, ima dosta ljudi i u Srbiji koji odlicno zive i ne bi je menjali ni za sta na svetu, mada sve statistike i analize kazu da je Srbija medju najgorom decom u skoli, i niko tim ljudima ne kaze da lazu, to je njihov zivot.

Za ilustraciju, 2018 se u Kanadu uselilo 307 hiljada ljudi a iselilo 47 hiljada. Od tih 47 hiljada 24k (ili pola) se iselilo u USA, naravno zbog vecih plata, napredovanja u struci ili jednostavno sunca u Floridi. Od ostalih 23k iseljenika iz Kanade pola je zavrsilo u EU/UK (stare zemlje EU- Nemacka, Francuska itd) i Australiji a skoro pola u Kini (i u Kini se mlati dobra lova), skoro zanemarljiv broj je iseljenika u Rusiju, Nigeriju, Vijetnam, Hrvatsku ili Srbiju. U Srbiju su se vracali Sasa Radulovic (Dosta je bilo), penzioneri da pozive par godina jos na dedovini... i ljubitelji Matijevic virsli, naravno.
Hvala na detaljnom odgovoru. 🙂🍻

Ja sam citao da Vankuver ima klimu zimi kao Bg, a ne minuse, pa zato pitam. Opet što kažeš kad je ledeno unutra se sedi tc, kafic ili kuca. Ja hejtujem zimu. 😂
Meni je Ca mnogo privlačnija od SAD. Ne znam zašto.

Hvala na detaljnom odgovoru. 🙂🍻

Ja sam citao da Vankuver ima klimu zimi kao Bg, a ne minuse, pa zato pitam. Opet što kažeš kad je ledeno unutra se sedi tc, kafic ili kuca. Ja hejtujem zimu. 😂
Meni je Ca mnogo privlačnija od SAD. Ne znam zašto.
Nema na cemu.
Merni je trenutku kad sam odlucivao da se selim iz Srbije u igri sem Kanade bila i Australija ali sam se opredelio za Kanadu iz razlogasto mi nekako blize (u smislu klime, kulture, krajolika) delovala Kanada. Iz moje danasnje perspektive nisam pogresio ali ko zna kako bi mi bilo tamo.

Pozdrav svima koliko vas ima!!
Imam par pitanja.... Zeleo bih da dodjem sa porodicom u Kanadu.... :D
Naime, kuvar sam sa dobrim iskustvom (ozbiljni hoteli, restorani, recni kruzevi...) imam 35 godina, porodicu, dvoje dece 12 i 10 godina, i suprugu, ona ima 38 godina...Bio sam na nekom intervijuu za zaposlenje u kanadi preko SAFECRUISE agencije iz BG.... Sve je to lepo, obezbedjuju posao naravno, minimum ugovor 1 godina, zdravstveno, penziono, ne znam tacno za koji grad, ali to zavisi od potraznje.... Elem, zanima me koliko bi nama trebalo mesecno novaca za iole pristojan zivot tamo.... Ne trazim da mi se kaze u cent, nego onako okvirno (stan, rezije, skola, ovo ono...)
I da li ima neko ko je dosao preko te agencije tamo i kakva su iskustva. Citao sam svasta, od uklapanja u taj mentalitet, svasta nesto ljudi navode kao probleme, sto je razumljivo, odlazis od svega sto znas u totalnu nepoznanicu. Tezak je i trnovit put, ali ako je siguran bolji zivot onda se isplati...
Hvala unapred ukoliko neko moze da mi napise par reci, recenica, eto, da se ne nadam previse, ali da mi opet ne razbijete sve snove. :ok:

Pozdrav svima koliko vas ima!!
Imam par pitanja.... Zeleo bih da dodjem sa porodicom u Kanadu.... :D
Naime, kuvar sam sa dobrim iskustvom (ozbiljni hoteli, restorani, recni kruzevi...) imam 35 godina, porodicu, dvoje dece 12 i 10 godina, i suprugu, ona ima 38 godina...Bio sam na nekom intervijuu za zaposlenje u kanadi preko SAFECRUISE agencije iz BG.... Sve je to lepo, obezbedjuju posao naravno, minimum ugovor 1 godina, zdravstveno, penziono, ne znam tacno za koji grad, ali to zavisi od potraznje.... Elem, zanima me koliko bi nama trebalo mesecno novaca za iole pristojan zivot tamo.... Ne trazim da mi se kaze u cent, nego onako okvirno (stan, rezije, skola, ovo ono...)
I da li ima neko ko je dosao preko te agencije tamo i kakva su iskustva. Citao sam svasta, od uklapanja u taj mentalitet, svasta nesto ljudi navode kao probleme, sto je razumljivo, odlazis od svega sto znas u totalnu nepoznanicu. Tezak je i trnovit put, ali ako je siguran bolji zivot onda se isplati...
Hvala unapred ukoliko neko moze da mi napise par reci, recenica, eto, da se ne nadam previse, ali da mi opet ne razbijete sve snove. :ok:

Za kvalifikovane kuvare je oduvek bilo posla u Kanadi.
Da sam na tvom mestu, pozabavio bi se malo geografijom i nasao sve zimske skijaške centre, nacionalne parkove, i hotele koji se nalaze u njima. Skoro svi hoteli na svojim web site imaju rubrike za apliciranje poslova.
Ide zimska sezona, i sad je odlican tajming za to.
Sto se tiče troškova, zaista je sve poskupelo od korone pa do danas, a plate bas i nisu porasle. Svakako sa jednom platom porodica ce morati da se stegne u početku, dok sa dve plate to postaje komotnije.
Uklapanje i mentalitet zemlje dobacina - to ustvari zavisi od nas samih koji odlazimo u te zemlje, da li smo spremni da naučimo i prihvatimo nesto novo i nesto različito od našeg uobičajnog životnog stila iz Srbije.

Back