Definitivno nije kasno, ja sam imala 52 kad sam dosla u Kanadu.
Nikad nije kasno za promene.
Career collega ima mali milion, ja sam u Kalgariju, izguglala ovaj, isla na razgovor, polozila prijemni istog tog dana, engleski i neka obicna matematika, nista specijalno jer se nisam ni minuta spremala za to.
Koledz se zove CDI, firma je iz Vankuvera, ima tih koledza po celoj Kanadi.
Vlada, i savezna i provincijska ti daju student loan iliti kredit koji ti posle vracas, kostalo je ukupno nesto manje od $20.000, vracam mesecno $165, na 9 godina, i gradim svoju kreditnu istoriju tako usput.
Ima mnogo boljih koledza od ovog, sto sam naravno saznala kasnije.
Ja sam imala i srece da me pozovu da predajem, ali i pozvali su me jer sam blistala na casovima, desavalo se da po sat vremena ja pricam umesto nastavnice, razne primere, latinske poslovice, kojesta...
Ucila jesam, mnogo, ali ja sam ziheras i streber, moram da budem sigurna da znam kad je ispit.
Sto se tice biznisa, nisam bas merodavna da dajem savete jer nemam tog duha u sebi. Ja sam odlican, savestan i vredan radnik, ali nemam tu zicu za biznis.
Mnogo se traze vozaci i dalje, moj muz je sad kupio truck i vozi iz US kamperske prikolice, trailere za Kanadu, to nije lose placen posao.
Sta god da odlucite, nemojte da trosite mnogo para u pocetku. Drzite se izreke da je svaki potrosen dolar otisao zauvek i treba zaraditi novi. A nije lako. Bilo je dana i kad sam bila gladna, bilo je dana kad smo jedva skupili za kiriju, stvarno treba da prodje nekih 3-5 godina da se uhodas u sistem i steknes ovdasnje iskustvo. Zato kupujte samo najnuznije i najjeftinije. Nije sramota uzeti baceni komad namestaja, nije sramota kupovati na garage sale, narocito nije sramota skupljati flase i limenke i nositi ih u bottle depot da prodas, to svi rade, to odrazava i svest o reciklazi.
Eto toliko za sad, odoh da se pakujem, ujutru idemo na Kubu, dolazim za nedelju dana, tamo nema intereneta bas, pa necu moci da odgovaram, ali kad se vratim rado cu odgovoriti sve sto mogu. Nadam se da sam pomogla.