Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Pozdrav svima ������������������������

Pratila sam ovaj forum, jos u periodu dok smo pripremali papire za iseljenicku vizu, i mnogo nam je pomogao, i evo godinu i po dana posto smo dosli u Ca, vidim neka poznata imena, i jako mi je drago da znam da je vecina uspela da dodje. ������������
Kao sto rekoh, pre godinu i po dana, cerka muz i ja smo dosli u Toronto, i ok smo se snasli, sve je onako kako smo i ocekivali. Zivot u Ca ima svojih prednosti i mana, ali definitivno ni trenutka nismo zazalili sto smo pokrenuli celu pricu i dosli. Ono sto najvise nedostaje je sigurno ....drustvo, i ljudi koje smo ostavili u Beogradu, a druzili smo se od vrtica. Socijalni zivot nam je bio veoma razvijen, a sada ovde drugare mozemo da izbrojimo na prste jedne ruke.
Upravo iz tog razloga sam resila da se oglasim ovde u nadi da cu inicirati neka nova poznanstva, nadam se i prijateljstva.... vecina nas ima slicnu pricu i predpostavljam da smo dosli u isto vreme, tako da sigurno prozivljavamo slicne stvari...... mi zivimo u Scarborough i nemamo puno prilike da upoznajemo Srbe u " prolazu " ....... volela bih , da se jave u pp ili na zidu, oni koji se nalaze u slicnoj prici, pa mozemo s vremena na vreme da popijemo kafu ������������������

Sa nasima jednom u tri mjeseca, mozda cak ni toliko. Nema se vremena za blejanje kao kod nas, to je jedan razlog. A drugi je taj da mi ne pada napamet da se druzim s nasim samo zato sto je nas. Ako se s nekim ne bih druzio kod nas zasto bih se onda s tim istim druzio u inostranstvu? Od nasih koje ja znam u Kanadi ima jako finih ljudi ali ima i djubradi, zato oprez kad su nasi u pitanju. To ti je neki moj savjet a ti kako 'oces. Lol

Sa nasima jednom u tri mjeseca, mozda cak ni toliko. Nema se vremena za blejanje kao kod nas, to je jedan razlog. A drugi je taj da mi ne pada napamet da se druzim s nasim samo zato sto je nas. Ako se s nekim ne bih druzio kod nas zasto bih se onda s tim istim druzio u inostranstvu? Od nasih koje ja znam u Kanadi ima jako finih ljudi ali ima i djubradi, zato oprez kad su nasi u pitanju. To ti je neki moj savjet a ti kako 'oces. Lol

Postovani
Upravo iz tog razloga sam i napisala post, ali avaj verovatno niste procitali detaljno. Svakako sam ocekivala i ovakve odgovore, sto samo olaksava situaciju, hvala vam na tome.
Izuzetno cenim toplinu vaseg saveta
Pozdrav

Nisu ni druge nacije bolje.....svakakvih ljudi ima ;)
Zato svi mi izvrsimo selekciju pa nadjemo ljude koji nam odgovaraju

Ja sam u Vankuveru, tesko da cu na kafu sa Toronto drugarima, ali nikad se ne zna :bye:

@Cilemish

Схватам ту потребу да се нађе неко ко је у сличној ситуацији, јер је обично најлакше "кликнути" са људима који пролазе или су недавно прошли кроз исто, имају сличне дилеме, размишљања, погледе на све што је још увек релативно ново. На пример, видим да се не разумем баш најбоље са људима који су овде 15-20 година (неки од њих мисле да наше садашње власти раде праву ствар на пример за нашу земљу, јер нису имали никаквог искуства са њима).
Али, осим тог "background"-а, постоји и море других ствари које (не) изађу на површину док не упознаш ту особу. А то опет зависи од обе стране, некога ћеш упознати кроз пар месеци, док неко ће успети да те изненади и после 20 година пријатељства/познанства. И то је одлика свих људи, не само у Србља.
Мој савет - смањите мало критеријуме, немојте да очекујете од тих нових познаника, пријатеља све оно што сте имали са свим оним људима који су остали тамо, и поставите границу тамо где мислите да треба. Па ако то прерасте у неко право пријатељство, супер, ако не , ништа. Тотална изолација није решење.

Hvala na savetima.
Ja uvek ostajem pozitivna, i mislim da stvarno ne mogu uticati na to da li ce nekome posle 20 godina sinuti da pokaze svoje pravo lice. Izolaciju ne bih nikome savetovala. I nisam se ovde pojavila da bih prosipala pamet, nemam puno iskustva sa forumima( vidi se iz prilozenog), mislim da je moja poruka ( da ne kazem oglas) jasna, i mislim da treba da ostanemo na tome , sve dalje od toga potencijalno moze da se razvije u sukob misljenja, ili raspravu, a to je poslednje sto zelim.
Hvala

...citao danas interesantan clanak o troskovima zivota u Vankuveru, pa rekoh da izvucem najbitine stavke..mozda ce nekog interesovati....
NIsu bas sve cifre najtacnije ali recimo da su u tim okvirima

Monthly rent for 85 m2 (900 Sqft) furnished accommodation in NORMAL area C$1,886
Monthly rent for a 45 m2 (480 Sqft) furnished studio in NORMAL area C$1,176
Utilities 1 month (heating, electricity, gas ...) for 1 person in 45 m2 (480 Sqft) studio C$80
Internet 15 Mbps (1 month) C$56
Volkswagen Golf 1.4 TSI 150 CV (or equivalent), with no extras, new C$29,595
1 liter (1/4 gallon) of gas C$1.29
Monthly ticket public transport C$107
Taxi trip on a business day, basic tariff, 8 km. (5 miles) C$21
Basic lunchtime menu (including a drink) in the business district C$17
Combo meal in fast food restaurant (Big Mac Meal or similar) C$9
500 gr (1 lb.) of boneless chicken breast C$7
1 liter (1 qt.) of whole fat milk C$2.74
12 eggs, large C$4.88
1 kg (2 lb.) of tomatoes C$3.99
500 gr (16 oz.) of local cheese C$12
1 kg (2 lb.) of apples C$3.41
0.5 l (16 oz) domestic beer in the supermarket C$4.16
1 bottle of red table wine, good quality C$20
Cold medicine for 6 days (Tylenol, Frenadol, Coldrex, or equivalent brands) C$10
1 box of antibiotics (12 doses) C$22
Short visit to private Doctor (15 minutes) C$103
1 pair of jeans (Levis 501 or similar) C$73
1 summer dress in a High Street Store (Zara, H&M or similar retailers) C$53
1 pair of sport shoes (Nike, Adidas, or equivalent brands) C$124
1 pair of men’s leather business shoes C$148Basic dinner out for two in neighborhood pub C$48
2 tickets to the movies C$28
2 tickets to the theater (best available seats) C$212
Dinner for two at an Italian restaurant in the expat area including appetisers, main course, wine and dessert C$96
1 cocktail drink in downtown club C$11
Cappuccino in expat area of the city C$4.50
1 beer in neighbourhood pub (500ml or 1pt.) C$7
1 month of gym membership in business district C$61
1 package of Marlboro cigarettes C$13

Jeli golf zaista skiro 30,000 dolara? Pa to je uzas. Bolje dati downpayment za stan. To barem ne izgubi vrednost 15% cim se uselite.

Jednosoban stan u centru grada u novijoj zgradi je dostigao vrednost od 500.000 do 750.000 dolara
Za depozit ti treba 20% da bi izbegao dodatna osiguranja...sto znaci treba min 100.000 dolara sto je na zalost za vecinu ljudi postalo nedostizno

Jednosoban stan u centru grada u novijoj zgradi je dostigao vrednost od 500.000 do 750.000 dolara
Za depozit ti treba 20% da bi izbegao dodatna osiguranja...sto znaci treba min 100.000 dolara sto je na zalost za vecinu ljudi postalo nedostizno

Mozes li, molim te, da objasnis sta boldovano znaci. Mi smo u fazi razmisljanja o kupovini kuce, pa mi svaka informacija znaci, narocito ti skriveni troskovi...

Mozes li, molim te, da objasnis sta boldovano znaci. Mi smo u fazi razmisljanja o kupovini kuce, pa mi svaka informacija znaci, narocito ti skriveni troskovi...

Ako imas depozit manji od 20% (minimum je 5%) onda banke smatraju da je to kredit sa visokim rizikom, i traze da se osiguras kod Canada Morgage and Housing Cooperation (CMHC) kao vid dodatnog osiguranja.
Cisto konverzacije radi, ako kupujete nekretninu od $500.000 sa 10% ucesca, CMHC je dodatnih $14.000 na 25 godina
Ima tu dosta polemike oko toga, jer postoje i neka misljenja da je povoljnije dati manji depozit i platiti CMCH, a kes pare iskoristiti za nesto drugo.

Eh pa sad ljudi be moraju da zive u centru vankuvera. Najvise mrzim kada neki balavac sto zivi sa roditeljima pocne da kmeci sto ne moze da priusti kucu od million dolara.

U cutavom svetu vecina ljudi zive u apatrmanima I to ne u centru grada. U kanadi moze da se I dalje kupi jako jeftinuh dvosobnih stanova na periferiji.

Ako imas depozit manji od 20% (minimum je 5%) onda banke smatraju da je to kredit sa visokim rizikom, i traze da se osiguras kod Canada Morgage and Housing Cooperation (CMHC) kao vid dodatnog osiguranja.
Cisto konverzacije radi, ako kupujete nekretninu od $500.000 sa 10% ucesca, CMHC je dodatnih $14.000 na 25 godina
Ima tu dosta polemike oko toga, jer postoje i neka misljenja da je povoljnije dati manji depozit i platiti CMCH, a kes pare iskoristiti za nesto drugo.

Hvala

Eh pa sad ljudi be moraju da zive u centru vankuvera. Najvise mrzim kada neki balavac sto zivi sa roditeljima pocne da kmeci sto ne moze da priusti kucu od million dolara.

U cutavom svetu vecina ljudi zive u apatrmanima I to ne u centru grada. U kanadi moze da se I dalje kupi jako jeftinuh dvosobnih stanova na periferiji.

U okolini Vankuvera postalo nenormalno skupo...
Dosta ljudi se seli sve dalje od grada, cak i do 100km. To vec postaje nocna mora kad moras svaki dan da putujes na posao.

Bas me zanima koliko su stanovi u drugim gradovima, da uporedimo...?

Poslednja izmena:
U okolini Vankuvera postalo nenormalno skupo...
Dosta ljudi se seli sve dalje od grada, cak i do 100km. To vec postaje nocna mora kad moras svaki dan da putujes na posao.

Bas me zanima koliko su stanovi u drugim gradovima, da uporedimo...?

Ove godine smo bili u poseti Vankuveru za vreme BC Tech Summit-a jer je moj muz bio jedan od govornika.
Uvek kad idemo u Vancouver idemo kod jedne zene preko Airbnb u blizini MainSt. I tamo u nekoj setnji vidimo neku krs kucu, ali bas krs... ne bih se tamo uselila nikad i bas sam htela da vidim koliko taj krs zbog lokacije kosta. Kuca je bila preko 3 mil dolara!!!
Ako imas toliko para sigurno neces da zivis u toj kuci. Srusis kucu, napravis palatu, mora sve zajedno biti preko 4mil

- - - - - - - - - -

Ipak za te pare sigurno mozes naci bolju opciju.

Ove godine smo bili u poseti Vankuveru za vreme BC Tech Summit-a jer je moj muz bio jedan od govornika.
Uvek kad idemo u Vancouver idemo kod jedne zene preko Airbnb u blizini MainSt. I tamo u nekoj setnji vidimo neku krs kucu, ali bas krs... ne bih se tamo uselila nikad i bas sam htela da vidim koliko taj krs zbog lokacije kosta. Kuca je bila preko 3 mil dolara!!!
Ako imas toliko para sigurno neces da zivis u toj kuci. Srusis kucu, napravis palatu, mora sve zajedno biti preko 4mil

- - - - - - - - - -

Ipak za te pare sigurno mozes naci bolju opciju.

..Sto je najgore Main St. i nije neka lokacija :lol:

Sto se cene tice, stanovi su i dalje u znacajnoj porasti. Nema velika ponuda, skoro sve se proda cim se oglasi.
Kuce miruju, cak neke imaju i nizu cenu nego prosle godine, mada je sve to i dalje prenaduvano (kao primer koji navodis)

Vlada pokusava nekim restriktivnim merama da obuzda trziste (extra taksa na kupovinu za strance 15%, 1% dodatni porez na imovinu ako je prazan stan vise od 6 meseci) pa cemo videti da li ce to dati rezultate.

..Sto je najgore Main St. i nije neka lokacija :lol:

Sto se cene tice, stanovi su i dalje u znacajnoj porasti. Nema velika ponuda, skoro sve se proda cim se oglasi.
Kuce miruju, cak neke imaju i nizu cenu nego prosle godine, mada je sve to i dalje prenaduvano (kao primer koji navodis)

Vlada pokusava nekim restriktivnim merama da obuzda trziste (extra taksa na kupovinu za strance 15%, 1% dodatni porez na imovinu ako je prazan stan vise od 6 meseci) pa cemo videti da li ce to dati rezultate.
Zavisi koji deo, Main St je bas dugacak. Mislim da je to odlicna lokacija u gradu i sve je blizu, stavise sve je walking distance :) o tome smo pricali, zar ne?

...citao danas interesantan clanak o troskovima zivota u Vankuveru, pa rekoh da izvucem najbitine stavke..mozda ce nekog interesovati....
NIsu bas sve cifre najtacnije ali recimo da su u tim okvirima

Monthly rent for 85 m2 (900 Sqft) furnished accommodation in NORMAL area C$1,886
Monthly rent for a 45 m2 (480 Sqft) furnished studio in NORMAL area C$1,176
Utilities 1 month (heating, electricity, gas ...) for 1 person in 45 m2 (480 Sqft) studio C$80
Internet 15 Mbps (1 month) C$56
Volkswagen Golf 1.4 TSI 150 CV (or equivalent), with no extras, new C$29,595
1 liter (1/4 gallon) of gas C$1.29
Monthly ticket public transport C$107
Taxi trip on a business day, basic tariff, 8 km. (5 miles) C$21
Basic lunchtime menu (including a drink) in the business district C$17
Combo meal in fast food restaurant (Big Mac Meal or similar) C$9
500 gr (1 lb.) of boneless chicken breast C$7
1 liter (1 qt.) of whole fat milk C$2.74
12 eggs, large C$4.88
1 kg (2 lb.) of tomatoes C$3.99
500 gr (16 oz.) of local cheese C$12
1 kg (2 lb.) of apples C$3.41
0.5 l (16 oz) domestic beer in the supermarket C$4.16
1 bottle of red table wine, good quality C$20
Cold medicine for 6 days (Tylenol, Frenadol, Coldrex, or equivalent brands) C$10
1 box of antibiotics (12 doses) C$22
Short visit to private Doctor (15 minutes) C$103
1 pair of jeans (Levis 501 or similar) C$73
1 summer dress in a High Street Store (Zara, H&M or similar retailers) C$53
1 pair of sport shoes (Nike, Adidas, or equivalent brands) C$124
1 pair of men’s leather business shoes C$148Basic dinner out for two in neighborhood pub C$48
2 tickets to the movies C$28
2 tickets to the theater (best available seats) C$212
Dinner for two at an Italian restaurant in the expat area including appetisers, main course, wine and dessert C$96
1 cocktail drink in downtown club C$11
Cappuccino in expat area of the city C$4.50
1 beer in neighbourhood pub (500ml or 1pt.) C$7
1 month of gym membership in business district C$61
1 package of Marlboro cigarettes C$13

15mbps 56$.... amazing 2017 i dalje cene katastrofa, kakva neoliberalna korporacijska bagra, dno... Smrdljivom Rogersu sam placao 10mbps 2011, 100$ sa ogranicenjem dl/up protoka, necu da lupam koliko tacno gigabajta.
Jes ova Serbia ima ma mane do bola, ali net mi je jedan od poslova u sustini i bas mi znaci cena istog, placam 150 down 50 up 30% manje para.
Kanada tu zaostaje za Amerikom toliko bedno, kao i u celom u IT sektoru, da mi je to prosto nejasno.
P.S. Ponekad i shvatim zasto vas Ameri smatraj seljanima, zemlja koja sece drva i vadi prljavstinu od nafte, i to je to u sustini.

Poslednja izmena:
Zavisi koji deo, Main St je bas dugacak. Mislim da je to odlicna lokacija u gradu i sve je blizu, stavise sve je walking distance :) o tome smo pricali, zar ne?

Main St. se sve vise razvija, narocito delovi izmedju 1 - 16 Ave. Ima dosta zanimljivih restorancica i malih nezavisnih radnji.
I pored toga, nije ulica koje bi me 'kupila" da tu stanujem. Kitsilano i Mount Pleasant su u komsiluku i mnogo bolji za zivot.

....i na kraju, svako od nas bira sta mu odgovara....tako da mogu da razumem da vam se tu svidja :)

15mbps 56$.... amazing 2017 i dalje cene katastrofa, kakva neoliberalna korporacijska bagra, dno... Smrdljivom Rogersu sam placao 10mbps 2011, 100$ sa ogranicenjem dl/up protoka, necu da lupam koliko tacno gigabajta.
Jes ova Serbia ima ma mane do bola, ali net mi je jedan od poslova u sustini i bas mi znaci cena istog, placam 150 down 50 up 30% manje para.
Kanada tu zaostaje za Amerikom toliko bedno, kao i u celom u IT sektoru, da mi je to prosto nejasno.
P.S. Ponekad i shvatim zasto vas Ameri smatraj seljanima, zemlja koja sece drva i vadi prljavstinu od nafte, i to je to u sustini.

Nevidjen monopol drze u tv, mobilnoj i internet industirji. Uspesno odolevaju (zakonski) da dozvole americkim firmama da udju na trziste.
Naravno ima svega da se kupi, ali je sve dosta skuplje nego u Americi.
Kanada je nemerljivo manja drzava od Amerike (trziste) i neminovno je da su vece cene, ali se zaista cini da u nekim stvarima preteruju.
Svakako ne mozes cene u Srbiji da poredis sa ovdasnjim, jer nije sto su Srpske kompanije dobrotvori nego ne mogu da prodaju po visoj ceni.

Sto se tice odnosa sa Amerikancima, ja imam iskustva uglavnom na zapadnoj obali i vecinom svi koji dodju da posete Vankuver su vise nego zadovoljni i vrlo prijatni.

Main St. se sve vise razvija, narocito delovi izmedju 1 - 16 Ave. Ima dosta zanimljivih restorancica i malih nezavisnih radnji.
I pored toga, nije ulica koje bi me 'kupila" da tu stanujem. Kitsilano i Mount Pleasant su u komsiluku i mnogo bolji za zivot.

....i na kraju, svako od nas bira sta mu odgovara....tako da mogu da razumem da vam se tu svidja :)
Ja nikad ne bih stanovala tamo jer ne mogu to da priustim. Ovu kucu sto imamo ovde smo srecni sto smo mogli da kupimo.

Ja nikad ne bih stanovala tamo jer ne mogu to da priustim. Ovu kucu sto imamo ovde smo srecni sto smo mogli da kupimo.

Ljudi u Vankuveru i Torontu ce morati da se naviknu na nove okolnosti.
A to su ili da nadju bolje placene poslove da bi mogli priustiti kupovinu stana/kuce, da se zadovolje manjim brojem kvadrata (sto je trend u Vankuveru), da se sele u prigradska naselja i okolne gradove ili da rentiraju nekretnine.

Back