Ma lepota,
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pozdrav svima!!
Suprug je dobio sansu da upise Master studije u Kalgariju, pa nas zanima da li je neko moze ovde da podeli licno iskustvo ili iskustvo poznanika koji su na taj nacin dosli u Kanadu/Kalgari i ostali? Isto nas zanima kakav je zivot u Kalgariju za porodicu ? Svaka informacija nam znaci
Hvala unapred!![]()
Nisam bio na forumu 100 godina, i setih se danas eto jedna interesantna pricica koja se desila skoro, i dosao sam da je napisem kao interesantan utisak.
Ocev brat od strica nije bio u Srbiji od 1995 godine, otisao je u Winnipeg posle rata na izbeglicki status i nije se vracao- neverovatno zvuci ali eto ima primera da ljudi nisu krocili vise od 20 godina-nazad na evropski kontinent.
Stigao u BG posle 20 godina, covek je mislio da mi ovde zivimo kao u Afganistanu, ja ne znam kako to drugacije da protumacim. Vodio sam ga par dana po malo boljim restoranim, smestio njega i zenu u neki rentirani lux stan na nbg, posle su otisli za Crnu Goru.
Kaze mi covek, "Ja u ovo ne mogu verovati, pa kod vas se voze bolji automobili 10x bolji nego u Winnipegu, za ceo zivot u Winnipegu nisam video ovoliko skupocenih automobila kao za mesec dana u Beogradu, Podgorici, restorani svi full sredjeni-non sto puni, ulice pune svi mnogo dobro obuceni, a plate su vam 200eura, kako je ovo moguce ?" Verovatno sam trebao posle toga da ga odvedem do nekog juznijeg i tuznijeg grada u Srbiji... Zaista interesatno mi je bilo, koliko je covek bio fasciniran nasim "DOBRIM" ekonomskim stanjem.![]()
To i jeste taj fenomen, koji niko ne zna da objasni. Ponekad pročitam neke komentare na sajtovima na članke o ekonomiji, platama, emigraciji itd. Ljudi pišu, da svi rade za 200-300 eura mjesečno, pa sa tim primanjima nemoguče je da posjeduješ bilo kakva kola, pa taman da ti ih neko i pokloni. Pa opet od toliko automobila ne možeš opušak da baciš. Za ova skupocjena kola je tek nevjerovatno, ne samo u BG. Ne mogu sve to da budu biznismeni, kriminalci, političari, sportisti i estrada. Biće da je do snalažljivosti, bez obzira gdje živiš.
To i jeste taj fenomen, koji niko ne zna da objasni. Ponekad pročitam neke komentare na sajtovima na članke o ekonomiji, platama, emigraciji itd. Ljudi pišu, da svi rade za 200-300 eura mjesečno, pa sa tim primanjima nemoguče je da posjeduješ bilo kakva kola, pa taman da ti ih neko i pokloni. Pa opet od toliko automobila ne možeš opušak da baciš. Za ova skupocjena kola je tek nevjerovatno, ne samo u BG. Ne mogu sve to da budu biznismeni, kriminalci, političari, sportisti i estrada. Biće da je do snalažljivosti, bez obzira gdje živiš.
U kanadi ljudima je najvazniji posao I dug za kucu. Bukvalno ne znaju da zive. U ostalim zemljama "u razvoju" ljude vise interesuje drustveni zivot.
Nije bas neka srecna opcija sredjivati dalji status preko master studija ako planirate da zivite u Kanadi. Dve godine sam bio na studentskoj pa sam posle dobio radnu, inace znam dosta ljudi koji nisu uspeli da srede papire posle studiranja. Najduze ziveo u Ottawi. Bio sam u pet velikih gradova Kanade za period mog boravka tamo, WINTERPEG, Calgary,Ottawa,Toronto i Vancouver... kako sam ih poredjao takav je i moj utisak od najgoreg ka najboljem, s tim da sam ziveo sam u Ottawi i neki period u Torontu. Ove ostale sam samo posetio zbog rodbine koja se doselila tu. U Calgary sam bio kod kumova na jesen 2011, mada tad nije bila ova tzv. recesija, iz njihove price dosta posla-provincija sa najboljim primanjima u zemlji-malo skuplja renta. Nas cetvoro smo tada placali krs od kuce 2000$ u Ottawi sa troskovima, ne verujem da moze da bude gore od toga ?
Generalno nisam bio nesto specijalno odusevljen, to je samo utisak na prvu loptu za tih 10ak dana mog boravka tamo. Dodjes iz Toronta koji je cist kosmopolitski grad, iz restorana od tri zvezde gde se ispijaju vina od vise stotina dolara i nabrijanog disko kluba, udjes u neki disco-pub(sta god ono bilo) sa kumom i njegovom elektricarskom ekipom u stoljnak-kosuljama da ispijas pivo do zoremalo mi je sve to delovalo na kaubojstinu na prvu loptu.
Ne zelim da se ovo poslednje receno lose protumaci, posle zivota u Becu,Beogradu, Torontu to je moj utisak za jako kratak period proveden u Calgaryu, nemam nista protiv bilo kog lifestyle, i ja sam vodim katastrofalan u Srbiji trenutno
Ja sam licno odustao od price sa Kanadom, u pocetku mi je prijao dolazak nazad u Srbiju, sad i nisam bas siguran da li je to bila dobra opcija.
Sve u svemu mislim da je Calgary nije los grad za porodican zivot, verovatno bolji od one dzungle od Toronta. Dok ne odes, nemas pojma da li ce vam odgovarati. Ja sam mislio da je Kanada zemlja gde cu sigurno da se skucim, a na kraju se ispostavilo da nije tako.
Sve mi se više mota po glavi da kad dobijemo pasoše odemo negde bliže, u Evropu. Što zbog blizine, što zbog mentaliteta.
Hvala na ovim informacijama.. Mi smo ustvari odlucili da se vratimo sa Bliskog Istoka posle 3 godine i sad kada smo skoro sve sredili u Srbiji, dobili smo tu informaciju za studije.. Tako da smo bas u velikim razmisljanjima da li i sta raditi dalje. Voleli bismo da damo sansu i Srbiji, ipak ima ljudi koji zive normalno. S druge strane prve 3 godine u Kanadi bile bi veliko iscimavanje, jer suprug ne bi mogao da radi puno radno vreme.. Mislim da za njega ne bi bilo puno problema da posle studija nadje posao jer je inzenjer..
Koliko vec ima kako si u Srbiji i zasto mislis da na kraju to nije bio dobar izbor?
Imas li neki konkretan primjer za tu tvrdnju?
Imas li neki konkretan primjer za tu tvrdnju?
Ima puno, suvise dugo da se pise po forumu. Nemam motiva da pisem u detalje, govorim o svom licnom iskustvu. Veoma nesaveseno mesto, ali je nase. Svejedno, novi i neiskusni cuvajte se, dobro otvorite oci, ovo nije Srbija, niti Evropa i stvari su drugacije.
Nisi morao ni toliko da napises.U stvari bolje da nisi nista napisao. samo nas zamajavas.
- - - - - - - - - -
Zdravo svima! Zanima me koliko odmora godisnje imate u Kanadi, koliko mozete da putujete (nazad na Balkan ili negde drugde), i generalno koliko slobodnog vremena se ima ako se radi neki prosecan posao?![]()