Kalgari nije skroz mrtav, ali daleko je od toga da bas vlada izobilje poslova.
Ima veeeliikih razlika u odgovorima na sva ova pitanja, sve zavisi gde iznajmljujes stan ili kucu, gde kupujes, kako se snadjes. Ajde da probam da odgovorim...
1) i 2) Renta je od 1.000 do...nebo je granica, ali recimo za nesto prosecno do 1.500. Sad ima razlike da li je kuca ili stan, da li su utilities (grejanje, voda, djubre, struja uglavnom ne, to se placa posebno i bude oko 50 mesecno) ukljucene u rentu ili ne. Ja sam prosle godine zivela u kuci, placala 1,300 rentu plus utilities, u najskupljem, zimskom periodu placala oko 200 mesecno (za celu kucu je bilo $300 za dva nivoa pa mi placali 2/3, gazdarica, sama 1/3, oko 80km2 pa puta dva nivoa) i smrzla se ziva. Presli smo u novembru u apartman, Boardwalk, ko god zna nesto o Kanadi, zna da je to daleko od vrhunskog smestaja, uglavnom su novajlije tu, svih rasa i boja, ali ima i Kanadjana koji tu godinama zive. Meni odgovara, u dobrom je kraju, cisto, uredno i toplo. Placam 1,039 rentu za dvosoban apartman, grejanje i voda ukljuceni, struja oko 50, pa vidi ti kolika je to razlika, 500 mesecno. A toplo je i pretoplo, kompanija brine o svemu, nesto se pokvari samo zovnes i poprave, oni ciste sneg, brinu o svemu, meni super.
3) mesecna karta je 103.00 i da sva gradska prevozna sredstva su ukljucena u tu cenu i voz i autobusi, s kraja na kraj grad. Pojedinacna karta za odrasle je 3.50.
4) nemam tacan odgovor, recimo od 500-1000, zavisi sta kupujes i gde.
5) definitivno Shaw, Telus je bzvz, koci, spor je, imam ga sad jer ide u paketu sa rentom prvih godinu dana besplatan internet i kablovska, kad mi to istekne vracam se na Shaw. Imala sam paket neogranicen internet i super brz, oko $85 mesecno.
6) svakako avionom

i svakako je skupo i svakako iz Srbije bar jedno presedanje, ukupan put je oko 14 sati. Stos je u tome da se karta kupi mnogo ranije, skoro godinu dana ranije, onda bude povoljnije. Ima i caka da gledas da ti ulazak u Kanadu bude u Kalgariju, znaci nemoj prvo u Toronto pa presedanje, Kalgari je mali i nesto ih ne zanima mnogo da te gnjave i pretresaju, nikad nam nisu otvorili kofere, u Torontu obavezno sve preturaju.