Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Selestija - za skolu stvarno ne znam. Nikada nisam imao decu ali kako ce to najverovatnije biti u Kanadi ubacice je u regularnu skolu pa ce morati da se snalazi. Sa jezikom ce biti problema u pocetku ali tako u drustvu I skoli ce biti najbrzi nacin da se nauci. Ali bolje da to pitas nekoga ko bolje zna.

SerbiaBgd....Za penziju to bas nije tacno. Posle 20 godina imam pravo na sumu koju si navela (oko 250 mozda 300 dollara). Da bih dobio vise moram ziveti u kanadi. Svaku godinu koju provedem van kanade mi se ne racuna za penziju.

Takodje da dobijam taj dodatak (zove se OAS) moram provesti najmanje 6 meseci svake godine u Kanadi tako da sto se toga tice crno mi se pise. Na sta ja racunam je da potpuno odplatim stan za par godina pa ce mi to biti neki dodatak u penziji....ako dozivim.

Takodje ziveci van kanade izgubljeno mi je zdravstveno. Da bih to dobio nazad moram da zivim najmanje 3 meseca u Ontariju.

OK, sve to stoji i za penziju i za zdravstveno.
Jedino mislim da za OAS nisi u pravu - ne moras biti u Kanadi cak ni 6 meseci godisnje, ukoliko ne zelis...uslov je da si izmedju ostalog ziveo 20 godina u Kanadi, sto ispunjavas (ili da Kanada ima potpisan sporazum sa zemljom iz koje dolazis, mislim sa Srbijom)...mada mozda gresim. ali nije ni bitno...

Narode, imam jedno pitanje pa ako neko zna da mi pomogne, lakse cu se sporazumeti ovde nego sa tetkicama u ambasadi. Elem - mi smo rezidenti u Kanadi - Vankuveru- vec evo malo vise od godinu dana, imamo srpski pasos jos uvek i klincu nam istice pasos u avgustu ove godine. Pokusali bi da preskocimo da idemo u Toronto, a pogotovo nazad u Srbiju da bi to obnovili. Pasos nam treba jer bas cesto prelazimo US granicu (imamo turisticke vize u njemu) i nije bas opcija da cekamo jos 3 godine dok ne dobijemo kanadski pasos, tako da ako neko ima konstruktivan predlog - pomagajte :)

Narode, imam jedno pitanje pa ako neko zna da mi pomogne, lakse cu se sporazumeti ovde nego sa tetkicama u ambasadi. Elem - mi smo rezidenti u Kanadi - Vankuveru- vec evo malo vise od godinu dana, imamo srpski pasos jos uvek i klincu nam istice pasos u avgustu ove godine. Pokusali bi da preskocimo da idemo u Toronto, a pogotovo nazad u Srbiju da bi to obnovili. Pasos nam treba jer bas cesto prelazimo US granicu (imamo turisticke vize u njemu) i nije bas opcija da cekamo jos 3 godine dok ne dobijemo kanadski pasos, tako da ako neko ima konstruktivan predlog - pomagajte :)

Na zalost ne mozete nista u Vankuveru da zavrsite, ja sam morao u Otavu da idem. S obzirom da tamo deru za cenu novog pasosa, ni odlazak u Srbiju nije uopste losa ideja.

Zdravo svima,

ja sam u Kanadi i moram na redovnoj bazi slati neke pare u Srbiju. Koji je najbolji način da se to uradi? Pokušao sam prvo sa wire transfer-om na svoj nekadašnji račun u Srbiji, novac je stigao brzo i podignut je bez problema ali baš smo MNOGO izgubili na kursnim razlikama (prodajni kurs za CAD u Srbiji je baš nizak). Gledao sam Western union, tu je kurs nešto bolji ali je velika provizija i limtiran iznos (40 CAD provizije na max. 999 CAD).
- Da li je opcija da izvadim još jednu fizičku debitnu karticu ovde, pa da rodbina u Srbiji nju koristi?
- Da li neko ima iskustva sa drugim money transfer provajderima osim WU (napr. Ria) i kako tu stoje stvari?
- Ako bih ovde kupovao EUR ili USD pa to slao, da li je to bolja opcija?

Hvala puno!

Zdravo svima,

ja sam u Kanadi i moram na redovnoj bazi slati neke pare u Srbiju. Koji je najbolji način da se to uradi? Pokušao sam prvo sa wire transfer-om na svoj nekadašnji račun u Srbiji, novac je stigao brzo i podignut je bez problema ali baš smo MNOGO izgubili na kursnim razlikama (prodajni kurs za CAD u Srbiji je baš nizak). Gledao sam Western union, tu je kurs nešto bolji ali je velika provizija i limtiran iznos (40 CAD provizije na max. 999 CAD).
- Da li je opcija da izvadim još jednu fizičku debitnu karticu ovde, pa da rodbina u Srbiji nju koristi?
- Da li neko ima iskustva sa drugim money transfer provajderima osim WU (napr. Ria) i kako tu stoje stvari?
- Ako bih ovde kupovao EUR ili USD pa to slao, da li je to bolja opcija?

Hvala puno!

Ja koristim VISA e-transfer preko online servisa svoje banke.
Cini mi se da do $1000 naplacuju $8.5 provizije. Prakticno sa svojVISA kartice se pare prebacuju na VISA deviznu karticu u Srbiji.
Ceka se oko 5 radnih dana da novac legne na racun.
Na zalost oko provizija u Srbiji ne mozemo mnogo da uticemo.

raspitaj se dal imas CIBC banku , i ako imas devizni racun u SRBIJI , recimo Banka POSTA ili rajfvazen , tada za prebacivanja novca i koliko kosta e transfer, se moze videti.

DO pre nekoliko godina slao sam novac tako , podizalo se ili kanadski dolari ili se dobijali dinari , po kursu.

u banci , ce ti tacno reci , koje informacije su potrebne i posle obrade , uplacujes , tj vrsis transfer preko internet banking.

Pozdrav B

Imam pitanje, nije baš konkretno... :)

Za mesec dana dolazimo u Toronto, suprug, ja i klinac od dve godine, kao i vaš kada ste stigli. Možda bezrazložno ali nekako me najviše hvata panika od toga kako će on prihvatiti promenu, jer čupamo ga iz apsolutno svega što poznaje. Suprug kreće od prvog dana na posao a i ja sam racunala da trazim posao čim se malo ustalimo, racunam posle jedno dva meseca. Ali ne znam koliko će detetu biti potrebno da prihvati novu sitaciju, kako će odreagovati na novi vrtićnovi vrtić... Razumem da su sva deca različita, ali ako imate bilo kakav savet po tom pitanju mnogo će značiti :)

Hvala :)

Pozz!

Vladester imam utisak da si htjeo da odgovoris SerbiaBgd ali kopi moj post. Nije ni bitno hvala za podjeljenom iskustvu . 3/4 poruke ispod je moj post gdje sam navela kako smo položili B vozačku u Torontu ali i pitanje oko škole za djecu niko mi nije odgovorio Vladester ako znaš piši. Naime ovdje gdje sam sad ćerka mi je prvi razred sa 6 godina ( kako stvari stoje informacije od advokata da će viza biti jul/avgust) E sad kakva je situacija u Torontu od koliko godina kreću u školu i ne znam šta i kako jer moje djete još ne zna engleski ono neke osnove, boje, ja se zovem, kako si i tako to. Pratiti nastavu nema šanse na engleskom, uči ovdje ali to je slabo i sporo po meni.... Kako tamo kad dodjem sa školom to mi je najveća briga za sad???

Ja imam dete od 8 godina (dosao je u Kanadu sa 2) pa mislim da sam dovoljno kompetentan da vam odgovorim na pitanja. Inace, kao i @botexag svratih posle duzeg vremena da vidim kako ste. :)

Moj stav svima koji mi postavljaju slicna pitanja je jasan i nedvosmislen - za decu se nemojte uopste brinuti kako ce se uklopiti. Pre se brinite kako cete se vi uklopiti, jer ste vi (kao i svi ostali odrasli ljudi) ocvrsli u zivotu, ukorenjeni u svojim stavovima i predrasudama, nerado spremni na promene i neotvoreni na novine. Deca su sa druge strane sve suprotno - upijaju sve novo kao sundjer, meki i laki za oblikovanje kao glina, spremni na sve. Deca ce se ovde prva uklopiti, necete ni trepnuti a ona ce vec biti Kanadjani - pricace kao oni, ponasace se kao oni, a kao svoju zemlju ce dozivljavati Kanadu. Ako imate vise dece, sva ona ce medju sobom pricati na engleskom, a ukoliko insistirate na maternjem jeziku - pricace ga samo kada se obracaju vama.

Moj sin je ovde dosao sa 2 godine, vrlo brzo je krenuo u vrtic jer smo mi krenuli da radimo. Nije znao ni rec engleskog, a srpski je lepo pricao. U pocetku je u vrticu samo cutao i slusao, pa je jednom prilikom moju suprugu pitao jedan stariji decak iz grupe - da li on uopste zna da govori? Medjutim, vec nakon 2 nedelje boravka u vrticu poceo je da prica engleski u kuci, a nakon nekoliko meseci se potpuno prebacio. Tome je dosta pomogla i televizija, tj. crtani filmovi na engleskom jeziku koje je gledao. Srpski je i dalje pricao povremeno, ali je poceo da brka padeze i rodove. Mi inace insistiramo da se u kuci prica na srpskom jeziku, pa su kasnije (oko 4-5 godine) padezi i rodovi poceli da se vracaju. Sada prica lepo i tecno srpski, medjutim, sto kaze moja majka: "prica ga kao stranci". Glasove izgovara onako kako se oni izgovaraju na engleskom jeziku.

U prvih mesec-dva je zalio za babom i dedom, ali je sve to prestalo sa polaskom u vrtic. Oni su kasnije i dolazili ovamo, a i mi smo isli tamo, tako da nije bio u potpunosti lisen prisustva nasih roditelja u zivotu. Zivota u Srbiji se apsolutno ne seca, cak ni prvog stana ni tog prvog vrtica u Kanadi. Kanada je njegova zemlja i ni po cemu nema osecaj da on ovde nije rodjen. Kao sto rekoh, prica kao oni, ponasa se kao oni, razmislja kao oni. Ono oko cega se mi borimo je da ne zaboravi svoje korene i jezik, kada vec ima priliku da bude bilingvalan, i to je otprilike vrhunac koji mozete postici kao roditelji deteta koje odrasta u inostranstvu.

Sve ovo vazi i za stariju decu - imam prijateljicu koja je dosla ovamo sa cerkom od 5 godina i sada ima 10. Prica je u potpunosti ista. Usudio bih se reci da je to put koji sva deca do nekih 10-12 godina predju, pre ili kasnije. Sa decom starijom od toga (teenagers) je vec druga prica, ali opet nista strasno oko cega bi se unapred trebalo brinuti. Deca su jednostavna, odrasli su ti koji su komplikovani. :)

@Selestija

Sa 6 godina se ovde ide u Grade 1 - to je vreme kada pocinju da uce slova i sklapaju prve reci (pocinju da uce "spelling"). Nemoj se uopste brinuti kako ce dete pratiti nastavu - jer nje uopste nema u onom smislu u kom je ima kod nas. Sve je opusteno, deca uce igrajuci se sa uciteljicom i drugarima. Ukoliko dete ne zna jezik, dobija pomocnika - strucno lice koje ga prati i pomaze mu da se uklopi. Sva deca kojima maternji nije engleski imaju i dodatni cas engleskog jezika sa profesorom engleskom. Tako da nemas brige, sve je ovde vec uigran sistem, imaju Kanadjani ogromno iskustvo sa uklapanjem dece u skolski sistem.

Poslednja izmena:
Покушавам да нађем следећу информацију, али некако ми не успева. Шта је обавезно од пратеће опреме за возила у Канади/Онтарију? (мислим на прву помоћ, троугао...). Зна ли неко где се те информације могу наћи?

Покушавам да нађем следећу информацију, али некако ми не успева. Шта је обавезно од пратеће опреме за возила у Канади/Онтарију? (мислим на прву помоћ, троугао...). Зна ли неко где се те информације могу наћи?

Ja zivim u Kanadi, u Ontariju, i nikakav trougao niti first aid imam u kolima. Da ti pravo kazem, ne znam nikog ko to nosi.Slazem se za First Aid Kit da bi trebao imati uvek, i u kolima, kuci, radnom mestu. Mislim da je to stvar licnog izbora. Ali evo ako ovo nesto pomaze, evo link:
http://www.canadiansafetysupplies.c...FuvypTbzhvn-53mOZZXIoCKjA7VzpMZ18YaAoJb8P8HAQ

Pozdrav svima!

U blizoj buducnosti planiram da se selim u Kanadu,tacnije u Toronto.
Zanima me kakvo je stanje tamo sto se tice zivota,posla,drustvenog zivota?
Kako su placeni "pocetnicki" poslovi? U pocetku bih radio bilo sta,a posle nekog vremena bih zeleo da napredujem (zato i imam cilj da se preselim u Kanadu). Zanima me da li postoje neki kursevi koji mogu da se zavrse i sa njima da se radi,posto ovde u Bgd-u ne planiram da zavrsavam faxx.

Hvala na odgovorima unapred.

Pozdrav Kanadjanima a i onima koji to namjeravaju da postanu. Zanima me kako se zivi u vasim provincijama, prije svega mislim na ON. Ovde na Newfoundland-u udarila kriza otkako je cijena nafte pala pa je sve vise ljudi na EI. Oko 1000 menadzera u vladi provincije je dobilo layoff, takodje i sve vise radnika u naftnoj industriji, cak i inzinjeri. Kakva je situacija u Ontario? Pozdrav!

Pozdrav Kanadjanima a i onima koji to namjeravaju da postanu. Zanima me kako se zivi u vasim provincijama, prije svega mislim na ON. Ovde na Newfoundland-u udarila kriza otkako je cijena nafte pala pa je sve vise ljudi na EI. Oko 1000 menadzera u vladi provincije je dobilo layoff, takodje i sve vise radnika u naftnoj industriji, cak i inzinjeri. Kakva je situacija u Ontario? Pozdrav!

Sa obzirom da je cena moga stana otisla 50% gore od 2009 ne moze biti toliko lose.

@ ivana311
Preko crkve mozes da odes u Ca. jedino ako se zamonašiš ili udas za svestenika :)
Znam da je pre desetak i više godina bilo aktuelno iseljavanje Rusina iz Vojvodine, iz Ruskog Krstura u Saskačevan. Kao fora "preko crkve" ali tu je crkva bila samo cisto savetodavni organ koji je ljudima pomagao da bolje shvate i pripreme se za proceduru.
Tada nije bilo foruma ali ni LMO-LMIA-e. Bilo je dovoljno da vam neko ko ima firmu u Sa. nažvrlja da ce vas zaposliti i posle par meseci papirologije se automatski dobijao PR. "Poslodavac" čak uopste nije bio u obavezi da vas zaposli... Ali masa ljudi jednostavno nije bila svesna te cinjenice.

@mty09
Planirao sam i ja jedno 10 godina da se selim u Kanadu, pa sam jedva nekako na prevaru :) uspeo .
Naravno da ima kurseva ali za njih moras imati study dozvolu... Mikimalac je izmedju 11-12$ zavisno od provincije I i imaćes tek toliko love da platis troskove zivota.

@filodox
Alberta je pukla jos oko pre dve godine, čim je cena nafte pala. I kontinuirano je sve lošije i losije.

Nego da i ja konačno nesto priupitam :)
Kakva su vam iskustva sa ICBC auto osiguranjem u Britanskoj Kolumbiji. Interesuje me provera potvrde auto osiguranja iz Srbije.
Naravno da sam potvrdu nabavio i prilozio u cilju umanjenja troskova auto osiguranja. I to cirka 10 godina bez udesa, jedini je problem sto ja nikada nisam imao auto osiguran na svom imenu ;)

Sluzbenik u ICBC mi je rekao da ce potvrda iz Srbije biti proverena ali da to moze da potraje i par meseci.
Ajde Britanski Kolumbijanci javljajte se, znam da ste krivotvorili potvrde ????

@mr. Black

Mi smo doneli potvrde za poslednje 3 godine, prilozili ih i odmah su spustili za tih 15% ili koliko vec... i sad kako vreme tece ovde nastavljaju da spustaju... nikakvu proveru nisu spomenuli, tako da im je to mozda fora samo - sto se tebe tice neka proveravaju ali neka odmah spuste ili ti kasnije kad "provere" refundiraju troskove...

Voljni su da mi priznaju "potvrdu" odmah i daju 30% popusta. Ne punih 40% jer mi fali 2 godine kada sam dosao u Ca i bio bez auta.
Naknadno ce potvrdu navodno proveriti, a problem je cini mi se sto je potvrda malo konfuzna. Nema datuma pocetka osiguranja.
Nesto su mi to pisali na brzinu i pise samo da do odredjenog datuma nisam imao udes.

Citiram " da do momenta izdavanja potvde nije imao štete po riziku obaveznog osiguranja motornih vozila- autoogovornost"
I datum kada je potvda izdata.
Potvrda je od DDOR-a Novi Sad koje na zalost jos uvek postoji :)

Sada se dvoumim se da li da uopste prolozim tu fake potvrdu i sta da kazem kada me za par meseci nazovu i kazu da ne postojim u DDOR-u?!

Poslednja izmena:
Mozda se nesto jos uvek moze nesto resiti!?! :) Nabavim novu potvrdu i odem u drugu poslovnicu ICBC...
Koje su osiguravajuce kuce propale?! Nisam bas nesto pratio. A mozda se nadje i neki zaboravljeni pecat :)

Ok je meni i ovih 30% koje mi daju sada ali cu ih izgubiti kada me provere i vide da me nema u sistemu. Mozda me jos i kazne...

Posle Edmontonskih 80$ sve je puno :) Da ne spominjem jos i trenutnu cenu benzina 1.42$ Kada sam poslednji put sipao u Alberti bio je 0.82$ za litar. U Vancouveru je automobil definitivno luksuz.

Pozdrav svima! :)
Vec duze vreme suprug i ja pratimo temu na forumu, ali nismo uspeli da nadjemo iskustva nekoga ko zivi i radi u Saskatoun-u. Naime suprug je u pregovorima za posao u ovom gradu. Ako sve bude kako se nadamo trebalo bi da ode pocetkom juna, za sad samo na sezonski rad, ali imamo u planu da kasnije dodjemo klinac i ja. Pa bi nam znacilo ako neko moze sa nama da podeli svoja iskustva o troskovima zivota, mogucnostima za zaposljavanje i nacinom zivota u ovom gradu uopste.
Hvala unapred na odgovoru! :)

Pozdrav svima!!

Suprug je dobio sansu da upise Master studije u Kalgariju, pa nas zanima da li je neko moze ovde da podeli licno iskustvo ili iskustvo poznanika koji su na taj nacin dosli u Kanadu/Kalgari i ostali? Isto nas zanima kakav je zivot u Kalgariju za porodicu ? Svaka informacija nam znaci :)

Hvala unapred! :)

Poslednja izmena:

Back