Pozdrav B
Imam pitanje, nije baš konkretno...
Za mesec dana dolazimo u Toronto, suprug, ja i klinac od dve godine, kao i vaš kada ste stigli. Možda bezrazložno ali nekako me najviše hvata panika od toga kako će on prihvatiti promenu, jer čupamo ga iz apsolutno svega što poznaje. Suprug kreće od prvog dana na posao a i ja sam racunala da trazim posao čim se malo ustalimo, racunam posle jedno dva meseca. Ali ne znam koliko će detetu biti potrebno da prihvati novu sitaciju, kako će odreagovati na novi vrtićnovi vrtić... Razumem da su sva deca različita, ali ako imate bilo kakav savet po tom pitanju mnogo će značiti
Hvala
Pozz!
Vladester imam utisak da si htjeo da odgovoris SerbiaBgd ali kopi moj post. Nije ni bitno hvala za podjeljenom iskustvu . 3/4 poruke ispod je moj post gdje sam navela kako smo položili B vozačku u Torontu ali i pitanje oko škole za djecu niko mi nije odgovorio Vladester ako znaš piši. Naime ovdje gdje sam sad ćerka mi je prvi razred sa 6 godina ( kako stvari stoje informacije od advokata da će viza biti jul/avgust) E sad kakva je situacija u Torontu od koliko godina kreću u školu i ne znam šta i kako jer moje djete još ne zna engleski ono neke osnove, boje, ja se zovem, kako si i tako to. Pratiti nastavu nema šanse na engleskom, uči ovdje ali to je slabo i sporo po meni.... Kako tamo kad dodjem sa školom to mi je najveća briga za sad???
Ja imam dete od 8 godina (dosao je u Kanadu sa 2) pa mislim da sam dovoljno kompetentan da vam odgovorim na pitanja. Inace, kao i @botexag svratih posle duzeg vremena da vidim kako ste.
Moj stav svima koji mi postavljaju slicna pitanja je jasan i nedvosmislen - za decu se nemojte uopste brinuti kako ce se uklopiti. Pre se brinite kako cete se vi uklopiti, jer ste vi (kao i svi ostali odrasli ljudi) ocvrsli u zivotu, ukorenjeni u svojim stavovima i predrasudama, nerado spremni na promene i neotvoreni na novine. Deca su sa druge strane sve suprotno - upijaju sve novo kao sundjer, meki i laki za oblikovanje kao glina, spremni na sve. Deca ce se ovde prva uklopiti, necete ni trepnuti a ona ce vec biti Kanadjani - pricace kao oni, ponasace se kao oni, a kao svoju zemlju ce dozivljavati Kanadu. Ako imate vise dece, sva ona ce medju sobom pricati na engleskom, a ukoliko insistirate na maternjem jeziku - pricace ga samo kada se obracaju vama.
Moj sin je ovde dosao sa 2 godine, vrlo brzo je krenuo u vrtic jer smo mi krenuli da radimo. Nije znao ni rec engleskog, a srpski je lepo pricao. U pocetku je u vrticu samo cutao i slusao, pa je jednom prilikom moju suprugu pitao jedan stariji decak iz grupe - da li on uopste zna da govori? Medjutim, vec nakon 2 nedelje boravka u vrticu poceo je da prica engleski u kuci, a nakon nekoliko meseci se potpuno prebacio. Tome je dosta pomogla i televizija, tj. crtani filmovi na engleskom jeziku koje je gledao. Srpski je i dalje pricao povremeno, ali je poceo da brka padeze i rodove. Mi inace insistiramo da se u kuci prica na srpskom jeziku, pa su kasnije (oko 4-5 godine) padezi i rodovi poceli da se vracaju. Sada prica lepo i tecno srpski, medjutim, sto kaze moja majka: "prica ga kao stranci". Glasove izgovara onako kako se oni izgovaraju na engleskom jeziku.
U prvih mesec-dva je zalio za babom i dedom, ali je sve to prestalo sa polaskom u vrtic. Oni su kasnije i dolazili ovamo, a i mi smo isli tamo, tako da nije bio u potpunosti lisen prisustva nasih roditelja u zivotu. Zivota u Srbiji se apsolutno ne seca, cak ni prvog stana ni tog prvog vrtica u Kanadi. Kanada je njegova zemlja i ni po cemu nema osecaj da on ovde nije rodjen. Kao sto rekoh, prica kao oni, ponasa se kao oni, razmislja kao oni. Ono oko cega se mi borimo je da ne zaboravi svoje korene i jezik, kada vec ima priliku da bude bilingvalan, i to je otprilike vrhunac koji mozete postici kao roditelji deteta koje odrasta u inostranstvu.
Sve ovo vazi i za stariju decu - imam prijateljicu koja je dosla ovamo sa cerkom od 5 godina i sada ima 10. Prica je u potpunosti ista. Usudio bih se reci da je to put koji sva deca do nekih 10-12 godina predju, pre ili kasnije. Sa decom starijom od toga (teenagers) je vec druga prica, ali opet nista strasno oko cega bi se unapred trebalo brinuti. Deca su jednostavna, odrasli su ti koji su komplikovani.
@Selestija
Sa 6 godina se ovde ide u Grade 1 - to je vreme kada pocinju da uce slova i sklapaju prve reci (pocinju da uce "spelling"). Nemoj se uopste brinuti kako ce dete pratiti nastavu - jer nje uopste nema u onom smislu u kom je ima kod nas. Sve je opusteno, deca uce igrajuci se sa uciteljicom i drugarima. Ukoliko dete ne zna jezik, dobija pomocnika - strucno lice koje ga prati i pomaze mu da se uklopi. Sva deca kojima maternji nije engleski imaju i dodatni cas engleskog jezika sa profesorom engleskom. Tako da nemas brige, sve je ovde vec uigran sistem, imaju Kanadjani ogromno iskustvo sa uklapanjem dece u skolski sistem.