Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Pozdrav svima!!

Suprug je dobio sansu da upise Master studije u Kalgariju, pa nas zanima da li je neko moze ovde da podeli licno iskustvo ili iskustvo poznanika koji su na taj nacin dosli u Kanadu/Kalgari i ostali? Isto nas zanima kakav je zivot u Kalgariju za porodicu ? Svaka informacija nam znaci :)

Hvala unapred! :)

Nije bas neka srecna opcija sredjivati dalji status preko master studija ako planirate da zivite u Kanadi. Dve godine sam bio na studentskoj pa sam posle dobio radnu, inace znam dosta ljudi koji nisu uspeli da srede papire posle studiranja. Najduze ziveo u Ottawi. Bio sam u pet velikih gradova Kanade za period mog boravka tamo, WINTERPEG, Calgary,Ottawa,Toronto i Vancouver... kako sam ih poredjao takav je i moj utisak od najgoreg ka najboljem, s tim da sam ziveo sam u Ottawi i neki period u Torontu. Ove ostale sam samo posetio zbog rodbine koja se doselila tu. U Calgary sam bio kod kumova na jesen 2011, mada tad nije bila ova tzv. recesija, iz njihove price dosta posla-provincija sa najboljim primanjima u zemlji-malo skuplja renta. Nas cetvoro smo tada placali krs od kuce 2000$ u Ottawi sa troskovima, ne verujem da moze da bude gore od toga ?
Generalno nisam bio nesto specijalno odusevljen, to je samo utisak na prvu loptu za tih 10ak dana mog boravka tamo. Dodjes iz Toronta koji je cist kosmopolitski grad, iz restorana od tri zvezde gde se ispijaju vina od vise stotina dolara i nabrijanog disko kluba, udjes u neki disco-pub(sta god ono bilo) sa kumom i njegovom elektricarskom ekipom u stoljnak-kosuljama da ispijas pivo do zore :mrgreen: malo mi je sve to delovalo na kaubojstinu na prvu loptu.
Ne zelim da se ovo poslednje receno lose protumaci, posle zivota u Becu,Beogradu, Torontu to je moj utisak za jako kratak period proveden u Calgaryu, nemam nista protiv bilo kog lifestyle, i ja sam vodim katastrofalan u Srbiji trenutno :D

Ja sam licno odustao od price sa Kanadom, u pocetku mi je prijao dolazak nazad u Srbiju, sad i nisam bas siguran da li je to bila dobra opcija.
Sve u svemu mislim da je Calgary nije los grad za porodican zivot, verovatno bolji od one dzungle od Toronta. Dok ne odes, nemas pojma da li ce vam odgovarati. Ja sam mislio da je Kanada zemlja gde cu sigurno da se skucim, a na kraju se ispostavilo da nije tako.

Poslednja izmena:
Nisam bio na forumu 100 godina, i setih se danas eto jedna interesantna pricica koja se desila skoro, i dosao sam da je napisem kao interesantan utisak.
Ocev brat od strica nije bio u Srbiji od 1995 godine, otisao je u Winnipeg posle rata na izbeglicki status i nije se vracao- neverovatno zvuci ali eto ima primera da ljudi nisu krocili vise od 20 godina-nazad na evropski kontinent.
Stigao u BG posle 20 godina, covek je mislio da mi ovde zivimo kao u Afganistanu, ja ne znam kako to drugacije da protumacim :D. Vodio sam ga par dana po malo boljim restoranim, smestio njega i zenu u neki rentirani lux stan na nbg, posle su otisli za Crnu Goru.
Kaze mi covek, "Ja u ovo ne mogu verovati, pa kod vas se voze bolji automobili 10x bolji nego u Winnipegu, za ceo zivot u Winnipegu nisam video ovoliko skupocenih automobila kao za mesec dana u Beogradu, Podgorici, restorani svi full sredjeni-non sto puni, ulice pune svi mnogo dobro obuceni, a plate su vam 200eura, kako je ovo moguce ?" Verovatno sam trebao posle toga da ga odvedem do nekog juznijeg i tuznijeg grada u Srbiji... Zaista interesatno mi je bilo, koliko je covek bio fasciniran nasim "DOBRIM" ekonomskim stanjem. :hahaha:

Nisam bio na forumu 100 godina, i setih se danas eto jedna interesantna pricica koja se desila skoro, i dosao sam da je napisem kao interesantan utisak.
Ocev brat od strica nije bio u Srbiji od 1995 godine, otisao je u Winnipeg posle rata na izbeglicki status i nije se vracao- neverovatno zvuci ali eto ima primera da ljudi nisu krocili vise od 20 godina-nazad na evropski kontinent.
Stigao u BG posle 20 godina, covek je mislio da mi ovde zivimo kao u Afganistanu, ja ne znam kako to drugacije da protumacim :D. Vodio sam ga par dana po malo boljim restoranim, smestio njega i zenu u neki rentirani lux stan na nbg, posle su otisli za Crnu Goru.
Kaze mi covek, "Ja u ovo ne mogu verovati, pa kod vas se voze bolji automobili 10x bolji nego u Winnipegu, za ceo zivot u Winnipegu nisam video ovoliko skupocenih automobila kao za mesec dana u Beogradu, Podgorici, restorani svi full sredjeni-non sto puni, ulice pune svi mnogo dobro obuceni, a plate su vam 200eura, kako je ovo moguce ?" Verovatno sam trebao posle toga da ga odvedem do nekog juznijeg i tuznijeg grada u Srbiji... Zaista interesatno mi je bilo, koliko je covek bio fasciniran nasim "DOBRIM" ekonomskim stanjem. :hahaha:

To i jeste taj fenomen, koji niko ne zna da objasni. Ponekad pročitam neke komentare na sajtovima na članke o ekonomiji, platama, emigraciji itd. Ljudi pišu, da svi rade za 200-300 eura mjesečno, pa sa tim primanjima nemoguče je da posjeduješ bilo kakva kola, pa taman da ti ih neko i pokloni. Pa opet od toliko automobila ne možeš opušak da baciš. Za ova skupocjena kola je tek nevjerovatno, ne samo u BG. Ne mogu sve to da budu biznismeni, kriminalci, političari, sportisti i estrada. Biće da je do snalažljivosti, bez obzira gdje živiš.

I meni nekad Balkan u odnosu na Kanadu izgleda kao film u boji ali to je prvenstveno zbog vremena. Gledam na fb kad postavljaju slike pa sve procvjetalo, olistalo, zelenilo svuda, ljudi na ulicama u kratkim rukavima... Onda pogledam kroz prozor a ono freezing rain, golo drvece, puste ulice, sivilo svuda okolo...

Ali zato ima i druga strana. Oni dole pate od forme, zato su dobro obuceni ali kad izadju u grad cijede jedno pice satima. A mi ovde za noc znamo da potrosimo nekoliko stotina dolara... easy... i da me niko ne gleda imam li na sebi hoodie ili kosulju od $300.

Mislim da je svako poredjenje Balkana sa Kanadom nerealno jer prosto stvari nisu uporedive...iz mog ugla nemoguce je razdvojiti kvalitet socijalnog zivota od stvari kao sto su sistem i uredjenost drzave i egzistencija... U Kanadi - sistem je takav kakav je, isti za sve, dobar ili los ali postoji... egzistencija se ne dovodi u pitanje, osim ako se neko nije bas dobro nasadio pa kupio kucu od milion plus bez plana B pa sad "grca" i radi 2 posla - ali barem moze da nadje 2 posla kad god, za jedan dan ako treba, pa se opet ne prica o stvarnoj egistenciji nego se vise upalo u "pos'o kuca" ritam...

Svi mi koji prdimo ovde po forumu smo dosli u Kanadu sa 30+ i naravno da nam je tamo negde ostao ogroman deo zivota koji niti moze niti treba da se zaboravi i izbrise, ali sa druge strane da li je nasa slika obojenih klubova Beograda u nasim dvadesetim iole bolja od klubova u Vancouveru ili Torontu ljudima koji su u dvadesetim? Isto tako - koliko stvarno vremena smo imali za druzenje sa "kumovima" u toku radne nedelje kad oboje rade i imaju decu? ... Ja stvarno ne mogu da uporedim ono tamo i ovo ovde, a nisam bio u skandinavskim zemljama, Australiji, Nemackoj pa da bih imao sa cime da poredim...

To i jeste taj fenomen, koji niko ne zna da objasni. Ponekad pročitam neke komentare na sajtovima na članke o ekonomiji, platama, emigraciji itd. Ljudi pišu, da svi rade za 200-300 eura mjesečno, pa sa tim primanjima nemoguče je da posjeduješ bilo kakva kola, pa taman da ti ih neko i pokloni. Pa opet od toliko automobila ne možeš opušak da baciš. Za ova skupocjena kola je tek nevjerovatno, ne samo u BG. Ne mogu sve to da budu biznismeni, kriminalci, političari, sportisti i estrada. Biće da je do snalažljivosti, bez obzira gdje živiš.

Vi oboje zaboravljate nacin zivota koji vode ljudi na zapadu I u ostalom svetu. To nema veze sa parama. U Tajlandu gde sada zivim ista je prica. Shopping centri I restorani 10x bolji nego u Torontu. Automobili bolji iako kostaju duplo vise zbog taksi. U kanadi ljudima je najvazniji posao I dug za kucu. Bukvalno ne znaju da zive. U ostalim zemljama "u razvoju" ljude vise interesuje drustveni zivot.

Да да феномен који нико не зна да објасни. Ево ја ћу да ти објасним тај необјашњиви феномен, систем је корумпиран, краде ко стигне и где стигне, а лова за све то улази у земљу задуживањем будућих генерација и политичким уступцима, рецимо око Косова и другде. Ето то је тај необјашњиви феномен.

U kanadi ljudima je najvazniji posao I dug za kucu. Bukvalno ne znaju da zive. U ostalim zemljama "u razvoju" ljude vise interesuje drustveni zivot.

Od kako sam se doselio, a evo skoro će 2 godine, ne prestaju da me pitaju "da li sam razmišljao da uzmem kuću, što nisam uzeo neki veći auto i sl, povoljne kamatne stope, ovo-ono..". Ne mogu da im objasnim da bih radije iznajmljivao i imao slobodu da sutra bez obzira šta se desi, mogu da dignem zadnjicu i da odem gde hoću sa tom nekom malom ušteđevinom kolika tolika je. Kamenčuga mi za vratom ne treba. Druga je priča kad deca stignu do školskog uzrasta, tad već moraš da se skrasiš negde, i onda možda ima smisla.

Ostaje mi nejasno kako u zemlji, u kojoj ljudi imaju mogućnosti da kupe novu odeću kad i gde hoće, gde se ne pravi 'projekat' da bi kupio cipele za zimu, nose jedne iste farmerke po 3-4 nedelje, sa čitavim jelovnikom na njima. Ne svi, ali ih ima dovoljno da ne budu izuzeci. I koliko vole hranu... Tirade o tome gde se jede, šta se jede i za koliko. Aman... Da su imali sankcije, pa da su željni, napaćeni, pa da ih razumeš.

Da nije da pljujem, kao što Boske83 reče, sistem je tu i primenjuje se (uglavnom, dok je kod nas ipak retko), i postoji kakva-takva predvidljivost na koju možeš da računaš. Kad je socijalni život u pitanju, da, naravno da se ionako ljudi ređe viđaju kako život odmiče (posebno u odnosu na život u dvadesetim), ali je činjenica i da nisi tu ni za te retke prilike (slave, krštenja deteta, venčanja...) i da 15-16 sati leta i nije tako blizu baš sa 10-15 dana godišnjeg odmora koliko većina ima u prvih nekoliko godina.

Sve mi se više mota po glavi da kad dobijemo pasoše odemo negde bliže, u Evropu. Što zbog blizine, što zbog mentaliteta.

Nije bas neka srecna opcija sredjivati dalji status preko master studija ako planirate da zivite u Kanadi. Dve godine sam bio na studentskoj pa sam posle dobio radnu, inace znam dosta ljudi koji nisu uspeli da srede papire posle studiranja. Najduze ziveo u Ottawi. Bio sam u pet velikih gradova Kanade za period mog boravka tamo, WINTERPEG, Calgary,Ottawa,Toronto i Vancouver... kako sam ih poredjao takav je i moj utisak od najgoreg ka najboljem, s tim da sam ziveo sam u Ottawi i neki period u Torontu. Ove ostale sam samo posetio zbog rodbine koja se doselila tu. U Calgary sam bio kod kumova na jesen 2011, mada tad nije bila ova tzv. recesija, iz njihove price dosta posla-provincija sa najboljim primanjima u zemlji-malo skuplja renta. Nas cetvoro smo tada placali krs od kuce 2000$ u Ottawi sa troskovima, ne verujem da moze da bude gore od toga ?
Generalno nisam bio nesto specijalno odusevljen, to je samo utisak na prvu loptu za tih 10ak dana mog boravka tamo. Dodjes iz Toronta koji je cist kosmopolitski grad, iz restorana od tri zvezde gde se ispijaju vina od vise stotina dolara i nabrijanog disko kluba, udjes u neki disco-pub(sta god ono bilo) sa kumom i njegovom elektricarskom ekipom u stoljnak-kosuljama da ispijas pivo do zore :mrgreen: malo mi je sve to delovalo na kaubojstinu na prvu loptu.
Ne zelim da se ovo poslednje receno lose protumaci, posle zivota u Becu,Beogradu, Torontu to je moj utisak za jako kratak period proveden u Calgaryu, nemam nista protiv bilo kog lifestyle, i ja sam vodim katastrofalan u Srbiji trenutno :D

Ja sam licno odustao od price sa Kanadom, u pocetku mi je prijao dolazak nazad u Srbiju, sad i nisam bas siguran da li je to bila dobra opcija.
Sve u svemu mislim da je Calgary nije los grad za porodican zivot, verovatno bolji od one dzungle od Toronta. Dok ne odes, nemas pojma da li ce vam odgovarati. Ja sam mislio da je Kanada zemlja gde cu sigurno da se skucim, a na kraju se ispostavilo da nije tako.

Hvala na ovim informacijama.. Mi smo ustvari odlucili da se vratimo sa Bliskog Istoka posle 3 godine i sad kada smo skoro sve sredili u Srbiji, dobili smo tu informaciju za studije.. Tako da smo bas u velikim razmisljanjima da li i sta raditi dalje. Voleli bismo da damo sansu i Srbiji, ipak ima ljudi koji zive normalno. S druge strane prve 3 godine u Kanadi bile bi veliko iscimavanje, jer suprug ne bi mogao da radi puno radno vreme.. Mislim da za njega ne bi bilo puno problema da posle studija nadje posao jer je inzenjer..

Koliko vec ima kako si u Srbiji i zasto mislis da na kraju to nije bio dobar izbor?

Sve mi se više mota po glavi da kad dobijemo pasoše odemo negde bliže, u Evropu. Što zbog blizine, što zbog mentaliteta.

Ma jok.

Ti znas moje generalno misljenje o Kanadi ali da ti iskreno kazem nema boljeg zdravstvenog sistema na sveku kao sto je u Kanadi. Da vidis sa kojim kretenima ja ovde moram da se raspravljam i to samo zbog obicne kiseline u stomaku. Sa kanadom si pokriven multimilionskim tretmanima ako dobijes rak ili slicno. Poseti, preseli se malo mozda ali nikada zauvek.

Hvala na ovim informacijama.. Mi smo ustvari odlucili da se vratimo sa Bliskog Istoka posle 3 godine i sad kada smo skoro sve sredili u Srbiji, dobili smo tu informaciju za studije.. Tako da smo bas u velikim razmisljanjima da li i sta raditi dalje. Voleli bismo da damo sansu i Srbiji, ipak ima ljudi koji zive normalno. S druge strane prve 3 godine u Kanadi bile bi veliko iscimavanje, jer suprug ne bi mogao da radi puno radno vreme.. Mislim da za njega ne bi bilo puno problema da posle studija nadje posao jer je inzenjer..

Koliko vec ima kako si u Srbiji i zasto mislis da na kraju to nije bio dobar izbor?

Pet godina. Lepo se skockao u pocetku, plivam i dalje koliko mogu, posle su dosli problemi kojekakvi. Konkretno ne mogu da krivim iskljucivo zemlju za neke svoje zivotne problematike u poslednjih godinu-dve. Taman kad mislis da je sve kul, zalegnes u lezaljku, stavis naocare za sunce i uzivas, bas tad padne neka cigla sa neba pogodite po sred glave... krenes kao nekim dobrim putem sa dobrim kartama u dzepu- a ono te saceka kamen u facu kad se najmanje nadas. :) , ali to se valjda sve zove zivot ?. Mislim da nije bio dobar izbor, zato sto se u Srbiji mnogo lakse desavaju nepredvidjene situacije nego recimo u Kanadi. Kao nacija smo nazalost tesko psihicki ne zdravi- da ne budem grublji pa da kazem oboleli. Pored tog problema koji je po meni i najveci imamo jos niz drugih, drzavne institucije ne funkcionisu, ne zelis da imas nista sa policijom, sudom... zastita obicnih gradjana je na jako niskom nivou, ne mozes da budes opusten. Zdravstveni sistem se raspada, egzodus medicinara u zapadnu evropu, pio sistem ne odrziv 1 zaposen na 2 penzosa-siguran problem u buducnosti koji ce usloviti dodatni pad standarda i dodatne probleme, potencijanlo nestabilan region sto se tice konflikta. Mogu da ispisem jos dosta stvari, mada za mene ovo prvo, sto se tice psihickog stanja stanovnistva, je kljucan faktor. Kad imas zdrave ljude, ili uvozis zdrave ljude, ne postoji problem koji je neresiv... kad imas svuda mentole, onda je nersiv problem i to sto je "nebo plavo".

Pozdrav svima,

Upravo sam se registrovao na forum u nadi da cete mi pomoci :)
Verenica i ja smo prosle godine zavrsili Ekonomski fakultet u Subotici (unoverzitet u Novom Sadu), ja osnovne studije, ona master.
Posle neuspesnog pronalazenja posla odlucili smo da probamo da odemo iz Srbije i najvise smo zainteresovani za Kanadu. Treba mi sva moguca pomoc, kako otici, sta je sve potrebno za useljenicku vizu, da li je moguce nostrifikovati nase diplome u Kanadi i slicno.

Svaka pomoc je dobro dosla.
Hvala svima unapred :))

Ima puno, suvise dugo da se pise po forumu. Nemam motiva da pisem u detalje, govorim o svom licnom iskustvu. Veoma nesaveseno mesto, ali je nase. Svejedno, novi i neiskusni cuvajte se, dobro otvorite oci, ovo nije Srbija, niti Evropa i stvari su drugacije.

Nisi morao ni toliko da napises.U stvari bolje da nisi nista napisao. samo nas zamajavas.

- - - - - - - - - -

У највећем броју случајева (бар ово што сам ја видео до сад), имаш 10 дана годишњег одмора (дакле 2 недеље) током прве 2 године. Е сад, ту су правила другачија, негде мораш једну недељу да искористиш у истој години, а негде можеш и све што ти остане да пренесеш (па онда рецимо наредне имаш 4 недеље и то је већ нешто). После 3 године рада добијаш 15 дана, после 10 година 4 недеље (дакле оно што у Србији имаш одмах, под условом да си пријављен(а) и да је све регуларно) итд... Али све зависи од фирме, места у ком радиш.

Back