Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Hvala puno bokaruki i Cume,

ja sam u međuvremenu stigao i smestio se ovde u Vankuveru. Na sreću, poneo sam iz Srbije potvrdu o autentičnosti dozvole (imam dozvolu 11 godina) pa se nadam da će sve biti u redu. Ako sam dobro razumeo, moraću tri puta da polažem - G1, G2 i konačno G? Idem danas u supermarket, nadam se da ću naći tu Road Rules knjigu!

Za osiguranje - čuo sam različita iskustva, neko je uspeo da nešto završi sa tom potvrdom, neko ne. Uglavnom imaću potvrdu na engleskom od kasko osiguranja (Wiener) da tri godine nisam imao claim-ove pa ćemo videti. Nadam se da je bar tih $280 mesečno samo prve godine, da ako ne budem imao nezgoda da će već sledeće biti manje?
Ako neko zna osiguravača u Vankuveru koji priznaje potvrde (mislim da sam ovde pročitao da je neko uspeo ali u Calgary-ju) molim neka javi!

Još jedna banalna stvar - trebaće mi frizer, prilično hitno :) Kako i gde se to traži, još bolje ako je neki naš čovek, valjda ih ima u Vankuveru? Jedino sam u prolazu video u kineskom tržnom centru u Richmondu neke, za $10, bio sam nekako skeptičan :)

- - - - - - - - - -

I još samo brzo - ako recimo položim vožnju, pa koristim car sharing umesto svog auta (tada nema osiguranja, tako?) da li mi se to računa u iskustvo koje bi spustilo premiju. U Srbiji na primer se ne bi računalo, jer se tamo premija računa spram konkretnog vozača na konkretnom automobilu, tj. ako promenim auto ide sve ispočetka...

Mi smo u Torontu i pre par meseci smo polozili za G i odmah kupili auto. Nama je fora sa potvrdom iz osiguravajuce kompanije iz Srbije upalila i znacajno su nam spustili premiju. Pokusaj, nista te ne kosta, Takodje, osiguranje je jeftinije za automobile americke proizvodnje. Pozdrav!

Hvala puno bokaruki i Cume,

ja sam u međuvremenu stigao i smestio se ovde u Vankuveru. Na sreću, poneo sam iz Srbije potvrdu o autentičnosti dozvole (imam dozvolu 11 godina) pa se nadam da će sve biti u redu. Ako sam dobro razumeo, moraću tri puta da polažem - G1, G2 i konačno G? Idem danas u supermarket, nadam se da ću naći tu Road Rules knjigu!

Za osiguranje - čuo sam različita iskustva, neko je uspeo da nešto završi sa tom potvrdom, neko ne. Uglavnom imaću potvrdu na engleskom od kasko osiguranja (Wiener) da tri godine nisam imao claim-ove pa ćemo videti. Nadam se da je bar tih $280 mesečno samo prve godine, da ako ne budem imao nezgoda da će već sledeće biti manje?
Ako neko zna osiguravača u Vankuveru koji priznaje potvrde (mislim da sam ovde pročitao da je neko uspeo ali u Calgary-ju) molim neka javi!

Još jedna banalna stvar - trebaće mi frizer, prilično hitno :) Kako i gde se to traži, još bolje ako je neki naš čovek, valjda ih ima u Vankuveru? Jedino sam u prolazu video u kineskom tržnom centru u Richmondu neke, za $10, bio sam nekako skeptičan :)

- - - - - - - - - -

I još samo brzo - ako recimo položim vožnju, pa koristim car sharing umesto svog auta (tada nema osiguranja, tako?) da li mi se to računa u iskustvo koje bi spustilo premiju. U Srbiji na primer se ne bi računalo, jer se tamo premija računa spram konkretnog vozača na konkretnom automobilu, tj. ako promenim auto ide sve ispočetka...

..evo mene posle duzeg vremena, da vidim kako ste :)

U Vankuveru mozes polagati voznju u ICBC centrima (Otkucaj ICBC na Google i naci ces deo o Driver Licensing)

Na zalost Kanada nema sporazum sa Srbijom, tako da ces morati da polazes testove i voznju. Ovo sto sam procitao u tvom postu da moras da polazes 2-3 puta, to nista nije tacno, to moze da se odnosi na primer ako hoces da polazes za kamion na primer.
Elem procedura je sledeca, doneses svoju vozacku dozvolu koja mora da pokazuje da si najmanje vozio 2 god, ako nisi poneo svoju internacionalnu dozvolu moraces onda original dozvolu da prevedes ovde. To lepo predas na salteru, polozis testove (tu u ICBC centru imas knjizizu sa teorijom) i posle toga pozajmis auto od nekoga i polazss voznju. Ne secam se vise ali recimo da je sve to oko $100.

Potvrda iz SUP da nisi pravio nikakve prekrsaje nigde ti ne treba niti ti sta pomaze.
Ono sto moze da ti pomogne oko cene osiguranja je potvrda iz osiguravajuce kuce (iz Srbije) da nisi od njih potrazivao nikakav novac od eventualne stete. Vrlo su nezgodni ovde, gledaju u sitna creva na tom dokumentu, mora da pisu tacni datimo od kad do kad si bio osiguran, koji auto si vozio, koja ti je registarska tablica....
Kako da dodjes do te potvrde ne mogu ovde da pisem, ali verujem da ti je jasno kako bi se to odradilo na Srpski nacin! U BC postoji samo jedna firma koja osigurava kola, a to je ICBC i svi druge firme su ustvari nj. brokeri, tako da ti potpuno svejedno gde osiguravas kola. Ako uspes da dokazes da si 10+ godina bez stete dobices maksimalan popust od 43% na osiguravajucu premiju. Ako ne uspes sa potvrdom, recimo da ce osiguranje da ti bude $300+ a ako imas popsut oko $150 (u zavisnosti od automobila koji kupis)

Za car sharing je dobro pitanje, ne znam ni ja to iako sam par puta razmisljao da ga koristim. Mozda da odes na sajt Car2go.com mozda ces tamo pronaci odgovore.
Javi ako saznas, bas me zanima.

Sto se tice frizera, mislim da ce ti to biti najmanja briga u pocetku :)
Srecno!

Pozdrav iz Vankuvera

..evo mene posle duzeg vremena, da vidim kako ste :)

U Vankuveru mozes polagati voznju u ICBC centrima (Otkucaj ICBC na Google i naci ces deo o Driver Licensing)

Na zalost Kanada nema sporazum sa Srbijom, tako da ces morati da polazes testove i voznju. Ovo sto sam procitao u tvom postu da moras da polazes 2-3 puta, to nista nije tacno, to moze da se odnosi na primer ako hoces da polazes za kamion na primer.
Elem procedura je sledeca, doneses svoju vozacku dozvolu koja mora da pokazuje da si najmanje vozio 2 god, ako nisi poneo svoju internacionalnu dozvolu moraces onda original dozvolu da prevedes ovde. To lepo predas na salteru, polozis testove (tu u ICBC centru imas knjizizu sa teorijom) i posle toga pozajmis auto od nekoga i polazss voznju. Ne secam se vise ali recimo da je sve to oko $100.

Potvrda iz SUP da nisi pravio nikakve prekrsaje nigde ti ne treba niti ti sta pomaze.
Ono sto moze da ti pomogne oko cene osiguranja je potvrda iz osiguravajuce kuce (iz Srbije) da nisi od njih potrazivao nikakav novac od eventualne stete. Vrlo su nezgodni ovde, gledaju u sitna creva na tom dokumentu, mora da pisu tacni datimo od kad do kad si bio osiguran, koji auto si vozio, koja ti je registarska tablica....
Kako da dodjes do te potvrde ne mogu ovde da pisem, ali verujem da ti je jasno kako bi se to odradilo na Srpski nacin! U BC postoji samo jedna firma koja osigurava kola, a to je ICBC i svi druge firme su ustvari nj. brokeri, tako da ti potpuno svejedno gde osiguravas kola. Ako uspes da dokazes da si 10+ godina bez stete dobices maksimalan popust od 43% na osiguravajucu premiju. Ako ne uspes sa potvrdom, recimo da ce osiguranje da ti bude $300+ a ako imas popsut oko $150 (u zavisnosti od automobila koji kupis)

Za car sharing je dobro pitanje, ne znam ni ja to iako sam par puta razmisljao da ga koristim. Mozda da odes na sajt Car2go.com mozda ces tamo pronaci odgovore.
Javi ako saznas, bas me zanima.

Sto se tice frizera, mislim da ce ti to biti najmanja briga u pocetku :)
Srecno!

Pozdrav iz Vankuvera

Postovanje Komsija, kako je u Vankuveru trenutno, ima li kise :?:
Pozdrav iz Seattle :)

Pozdrav svima!

Vec duze pratim sve teme vezano za imigraciju, I dosta zanimljivih stvari sam procitao…kako god, imam jednu nedoumicu…
Pre oko godinu dana supruga I ja smo dobili kanadsku iseljenicku vizu, medjutim jos se nismo odlucili da odemo. Imam 39 godina, suprugu I tek rodjenu bebu. Razlozi zbog kojih smo aplicirali su vezani za opste stanje u drzavi I nesigurnost za nas I nasu decu, kao I zelju da na kraju ipak zivimo kvalitetnijim zivotom nego ovde.
Pa zasto onda ne idemo, neko se mozda pita…razlog sto jos nismo definitivno odlucili za odlazak je taj da imamo solidan standard ovde (za srpske uslove)…oboje radimo u stranim kompanijama u Srbiji I za nase uslove imamo sasvim solidna primanja, tu sun am prijatelji rodbina…
Mnoge price vezano za nepriznavanje radnog iskustva I fakultetskih diploma sam cuo I to nas koci da prelomimo…jasno mi je da bi u pocetku bilo tesko, mislim cak na par godina…ali problem je ako ne uspemo da nadjemo koliko toliko solidne poslove I onda celog zivota radimo za male plate tamo I imamo losiji standard nego sto bi imali ovde…a opet dolazimo u godine kada ne mozemo tako lako da se vratimo ako se tabo zeznemo….

Neko da podeli svoje misljenje?

Pozdrav SerbiaBgd,

"Razlozi zbog kojih smo aplicirali su vezani za opste stanje u drzavi I nesigurnost za nas I nasu decu" - jel se od ovoga nesto promenilo? Bolje stanje u drzavi, veca sigurnost? :)

Mi smo dosli u Vankuver pre malo vise od godinu dana sa klincem od 2 godine i prezadovoljni smo. Poslednji sto smo razmatrali prilikom odlaska je bilo materijalno, ali vrlo se ne mozemo pozaliti ni sa tog aspekta. A sve ostalo - neuporedivo...

Ukoliko imas neka konkretna pitanja slobodno posalji poruku.

Pozz
B

Pročitala sam dobar dio foruma, zaista ima ljudi koji žele pomoći, svaka čast pojedincima na ovom forumu.
Mi smo takođe u procesu oko odlaska u Kanadu pa vidjećemo šta će biti. Inače 2 godine pokušavamo od tad i pratim forum i evo odlučila sam da se registrujem da se i ja javim, napokon. Divno je vidjeti ljude koji su otišli i javljaju svoja iskustva ovdje. Nadam se da neko zna odgovor na moje prethodno pitanje, ja ga nisam našla na prošlim stanicama?

Čitala sam forum, tj pratim ga odavno ali sam se tek sad registrovala.... Na predhodnim porukama ne znam ime ali neko je pitao za vozačke dozvole pa evo da napišem naša iskustva možda nekom bude od pomoći. U pitanju je ON bili smo turistički i vozačku dozvolu ful G ( autoput sve ) za 10 dana gotovo bez ikakve veze i ostalog.
Tipkam na telefonu pa ako bude grešaka ne zamjerajte :)
Ovako doneseš iz SUPa ako imaš vozačku dozvolu preko 10 god onda je lako dobijaš full G ako ne zabrljaš na polaganju tj položiš iz prve mi uspjeli tako da može se. Prijaviš sve i tom potvrdom ima link na netu odakle učiš testove to nalupaš za 2 dana izađeš odmah zašto? Zato što oni ti kažu prvi slobodan termin je za 2/3 mj ali to nije tako jer ti ustaneš u 7 dodješ i uvjek je nekom bilo mrsko da ustane ili kasni i ti se prijaviš da si tu ako neko odustane i onda upadaš položiš ako padneš opet uplatiš čini mi se 14 dolara za ponovo i možeš isti dan ako uhvatiš vremena i kad riješiš testove ide vožnja. To je znači za one koji imaju potvrdu iz SUPa da voze min 10 god. E sad to smo mi riješavali prije nekoliko mj. ne vjerujem da se išta promjenilo. Dalje uzmeš par časova pošto ima caka šta kako da voziš npr na auto put moraš da izletiš sa brzinom 100 na sat a kod kod nas prva/ druga hahahaha i da 90% su automatici i samo gas gas i nema brige. I vozačka je bila gotova za nekih 15 dana. Evo nadam se da će nekom smanjiti brigu i stres moj post oko B vozačke dozvole. Opet kažem to je lično iskustvo ali nama je to bilo najlakše u poređenju s drugim stvarima. Pozdrav od mene i nadam se da neko zna odgovor na moje pitanje koliko mogu sa HR pasošem ostati kao turista u Kanadi ako neko zna? Pozzz

Pozdrav svima!

Vec duze pratim sve teme vezano za imigraciju, I dosta zanimljivih stvari sam procitao…kako god, imam jednu nedoumicu…
Pre oko godinu dana supruga I ja smo dobili kanadsku iseljenicku vizu, medjutim jos se nismo odlucili da odemo. Imam 39 godina, suprugu I tek rodjenu bebu. Razlozi zbog kojih smo aplicirali su vezani za opste stanje u drzavi I nesigurnost za nas I nasu decu, kao I zelju da na kraju ipak zivimo kvalitetnijim zivotom nego ovde.
Pa zasto onda ne idemo, neko se mozda pita…razlog sto jos nismo definitivno odlucili za odlazak je taj da imamo solidan standard ovde (za srpske uslove)…oboje radimo u stranim kompanijama u Srbiji I za nase uslove imamo sasvim solidna primanja, tu sun am prijatelji rodbina…
Mnoge price vezano za nepriznavanje radnog iskustva I fakultetskih diploma sam cuo I to nas koci da prelomimo…jasno mi je da bi u pocetku bilo tesko, mislim cak na par godina…ali problem je ako ne uspemo da nadjemo koliko toliko solidne poslove I onda celog zivota radimo za male plate tamo I imamo losiji standard nego sto bi imali ovde…a opet dolazimo u godine kada ne mozemo tako lako da se vratimo ako se tabo zeznemo….

Neko da podeli svoje misljenje?

Eh sad ovo zvuči tako da sve na sigurno bez rizika e nije tako jednostavno svi mi idemo u rizik. Svi koji su otišli imali su isto prijatelje i rodbinu kao i vi. Neki su kao profesori otišli znajući da im se diploma ne prizna i hiljadu slučajeva koje znam. Imam rodjake, njih nekoliko u Kanadi redovno skajp tako da znam dosta priča, ali opet po tvom pisanju ja bi ti rekla da ako niste spremni na rizik da ne pokušavate... Jeste teško spakovati se u 2 kofera, ali evo ima nas moj se fakultet tamo ne prizna tj imam toliko ispita da položim da je bolje da idem ispočetka a ipak bi otišla prvim avionom svjesno na posao pranja suđa u nekom restoranu. Objasniću i zašto, zato da sutra diploma moje djece ne kupi prašinu na polici kao što je moja. Tako da nikog ne pitajte niko vam nema odgovor na takvo pitanje to se zove sudbina koju krojite vi sami :)

Pozdrav B

Imam pitanje, nije baš konkretno... :)

Za mesec dana dolazimo u Toronto, suprug, ja i klinac od dve godine, kao i vaš kada ste stigli. Možda bezrazložno ali nekako me najviše hvata panika od toga kako će on prihvatiti promenu, jer čupamo ga iz apsolutno svega što poznaje. Suprug kreće od prvog dana na posao a i ja sam racunala da trazim posao čim se malo ustalimo, racunam posle jedno dva meseca. Ali ne znam koliko će detetu biti potrebno da prihvati novu sitaciju, kako će odreagovati na novi vrtićnovi vrtić... Razumem da su sva deca različita, ali ako imate bilo kakav savet po tom pitanju mnogo će značiti :)

Hvala :)

Pozz!

Uh, imam jedno skakljivo pitanje. Kako bi funkcionisalo vencanje na odmoru u Srbiji (pa povratak nazad u Kanadu ili drugu zemlju)? Pretpostavljam da bi promena prezimena mogla da bude problem zbog pasosa, karata...? Ima li neko ikakvog iskustva sa tim i da li zna da li je neko imao neku slicnu situaciju?? Ali valjda ako se zadrzi svoje prezime pri vencavanju, sve bi trebalo da bude ok??

Pozdrav B

Imam pitanje, nije baš konkretno... :)

Za mesec dana dolazimo u Toronto, suprug, ja i klinac od dve godine, kao i vaš kada ste stigli. Možda bezrazložno ali nekako me najviše hvata panika od toga kako će on prihvatiti promenu, jer čupamo ga iz apsolutno svega što poznaje. Suprug kreće od prvog dana na posao a i ja sam racunala da trazim posao čim se malo ustalimo, racunam posle jedno dva meseca. Ali ne znam koliko će detetu biti potrebno da prihvati novu sitaciju, kako će odreagovati na novi vrtićnovi vrtić... Razumem da su sva deca različita, ali ako imate bilo kakav savet po tom pitanju mnogo će značiti :)

Hvala :)

Pozz!

Pozz okiloki,

Pa konkretno je pitanje... e sad - ne mogu ja da ti odgovorim jer nisam u detetovoj glavi, ali ti mogu opisati situaciju iz mog ugla.

Klinac je jos dok smo bili u Srb isao u vrtic i lepo poceo da prica srpski i da sastavlja recenice, sve super, i onda smo dosli ovamo nedelju dana posle njegovog rodjendana i odmah oboje uleteli u poslove - bukvalno posle 3 nedelje od sletanja smo oboje radili. Njega smo dali u group daycare, i ok je to prihvatio - standardno par dana navikavanja, nista strasno... ali mu je verbalna komunikacija bila poprilicno nikakva - ucutao je i srpski sa nama, i engleski u vrticu, kao da se malo povukao u sebe... i to je trajalo nekih pola godine dok nismo isli na odmor u Srb, i tu je sa babom bukvalno propricao... e sad, napunio je vec 3 godine - vise prica engleski nego srpski, sve je ok, razume oba, sa nama komunicira mesano - valjda kako mu je lakse, a u vrticu prica engleski kao veliki. Ono sto primecujem je da JAKO ne voli promene, znaci nece ni da cuje za nove patike, trenerku, duks, da ne pricam klizaljke ili ski odelo, i muka je dok prvi put ne obuce i ne prihvati kao svoje... ali dobro - mozda je dete takvo, i mozda nema veze sa nasom imigracijom, i sigurno ce proci kako bude rastao... Sve u svemu nije tako strasno, ali nekad neki detalj ume da zaboli kao roditelja koji je doneo odluku da dete prebaci na drugi kraj sveta... :) Kad se sve sabere - mi i jesmo dosli ovde zarad njega a ne zarad nas, tako da ce to sve vremenom doci na svoje. Mislim da je sa starijom decom jos strasnije nego sa dvogodisnjacima, tako da sto pre to bolje i lakse :)

Trebali bi za par mjeseci biti u Kanadi, suprug je u procesu ( bez mene i djece, duga priča) E sad ja bih s djecom došla u Kanadu turistički na HR pasoš, e sad da li će moći ići u školu djeca ne znam ali očekujemo odgovor od advokata iz Kanade, nego mene interesuje da li ima neko s djecom ili da zna od koliko godina kreću u školu i kako u školskom uzrastu oko jezika??? Ovdje gdje smo sad pošla je u školu sa nepunih 6 god. u prvi razred i završavamo ove godine 1.raz. Ako neko zna kako je u Kanadi ili iskustva koji su otišli s školskom djecom? Javite nam :) Toronto je u pitanju. Hvala :)

Pozdrav SerbiaBgd,

"Razlozi zbog kojih smo aplicirali su vezani za opste stanje u drzavi I nesigurnost za nas I nasu decu" - jel se od ovoga nesto promenilo? Bolje stanje u drzavi, veca sigurnost? :)

Mi smo dosli u Vankuver pre malo vise od godinu dana sa klincem od 2 godine i prezadovoljni smo. Poslednji sto smo razmatrali prilikom odlaska je bilo materijalno, ali vrlo se ne mozemo pozaliti ni sa tog aspekta. A sve ostalo - neuporedivo...

Ukoliko imas neka konkretna pitanja slobodno posalji poruku.

Pozz
B

Pozdrav Boske83!

Naravno da se nije promenilo ista...kao sto rekoh cilj nam je najvise da odemo zbog razloga koje smo naveli...samo cini mi se da je ipak razlika ako je neko tehnicke struke (inzenjer ili programer) ili ako ima neki dobar zanat u smislu mnogo lakseg snalazenja za posao, nego kao sto smo supruga i ja ekonomske struke... Kao sto sam i rekao, meni je jasno da cemo sigurno u pocetku imati poteskoca, jer se krece od nule, ali ne bih voleo da mi kvalitet zivota na dugi rok bude losiji nego ovde...
da li mozes da mi kazes kako je sto se tice posla u Vankuveru? koliko se tesko nalaze poslovi?

Eh sad ovo zvuči tako da sve na sigurno bez rizika e nije tako jednostavno svi mi idemo u rizik. Svi koji su otišli imali su isto prijatelje i rodbinu kao i vi. Neki su kao profesori otišli znajući da im se diploma ne prizna i hiljadu slučajeva koje znam. Imam rodjake, njih nekoliko u Kanadi redovno skajp tako da znam dosta priča, ali opet po tvom pisanju ja bi ti rekla da ako niste spremni na rizik da ne pokušavate... Jeste teško spakovati se u 2 kofera, ali evo ima nas moj se fakultet tamo ne prizna tj imam toliko ispita da položim da je bolje da idem ispočetka a ipak bi otišla prvim avionom svjesno na posao pranja suđa u nekom restoranu. Objasniću i zašto, zato da sutra diploma moje djece ne kupi prašinu na polici kao što je moja. Tako da nikog ne pitajte niko vam nema odgovor na takvo pitanje to se zove sudbina koju krojite vi sami :)

Hvala Selestija...

naravno da nista ne moze da bude potpuno sigurno...drugo ime za "zivot" je "rizik"...ono sto pokusavam da taj rizik ukalkulisem i smanjim sto je vise neocekivane dogadjaje. Posebno posto sam pratio i strane forume, pa sam upoznat sa time da i mnogi drzavljani evropskih zemalja imaju problem sa nalazenjem posla osim nekih slabo placenih poslova...

SerbiaBgd
Potpuno te razumijem sve otprilike svi smo u sličnim situacijama, manje/više. Imam rođake u Torontu njihova priča ti je da se niakvo iskustvo van Kanade ne prizna samo Kanadsko iskustvo e sad zavisi o čemu je riječ, kao i sve treba gledati s rezervom, mislim na to ako imaju radnike onda te ne trebaju ako nemaju pa si im potreban onda priznaju i iskustvo i sve kao i sve u životu rekli bi, biti na pravom mjestu u pravo vrijeme. Ali svi mi tvrde da se ako si dobar u svom poslu lako napreduje i penje na bolju poziciju nije baš kao kod nas :) Uglavnom, moj suprug je boravio malo i on je prezadovoljan sa Kanadom dok npr. Beč i Grac mu se ne sviđaju. Moje lično mišljenje je ipak da se tamo može bolje živjeti nego ovdje kako god da okreneš ;)

- - - - - - - - - -

@ kanadsko iskustvo ( malim slovom, totalno odsutna dok tipkam sori znam da se zakače i na gramatičke greške još vam lupam -ijekavicu hahaha :) )

SerbiaBgd
Potpuno te razumijem sve otprilike svi smo u sličnim situacijama, manje/više. Imam rođake u Torontu njihova priča ti je da se niakvo iskustvo van Kanade ne prizna samo Kanadsko iskustvo e sad zavisi o čemu je riječ, kao i sve treba gledati s rezervom, mislim na to ako imaju radnike onda te ne trebaju ako nemaju pa si im potreban onda priznaju i iskustvo i sve kao i sve u životu rekli bi, biti na pravom mjestu u pravo vrijeme. Ali svi mi tvrde da se ako si dobar u svom poslu lako napreduje i penje na bolju poziciju nije baš kao kod nas :) Uglavnom, moj suprug je boravio malo i on je prezadovoljan sa Kanadom dok npr. Beč i Grac mu se ne sviđaju. Moje lično mišljenje je ipak da se tamo može bolje živjeti nego ovdje kako god da okreneš ;)

- - - - - - - - - -

@ kanadsko iskustvo ( malim slovom, totalno odsutna dok tipkam sori znam da se zakače i na gramatičke greške još vam lupam -ijekavicu hahaha :) )

Jel' mogu ja da ti odgovorim? Mogu? Hvala.

Neki mene ovde znaju kao pljuvaca kanade, sto mozda I jeste jeli sam se posle 20 godina muvanja I dosadnog zivota preselio u tajland.

Evo nekih fakata o kanadi posebno Toronto (proveo sam 15 godina u Montrealu I 5 u Torontu).

Kanadsko iskustvo se 100% trazi. Ja sam bio totalni idiot I zavrsio Fine arts degree u Montrealu I mogao sam da se slikam. Ekonomski Iz srbije ce takodje biti bezvredan ali nije sve tako crno.

Ja sam sa svojim bezvrednim fakultetom otvorio sopstveni biznis I napokon poceo da pravim parice. Necu ti reci sta jeli mi ne treba konkurencija :-P ali moras upamtiti da ovde internet, e commerce I takozvani freelance work je popularan tako da imas dosta opcija za prezivljavanje. Ja sam ti poprilicno lenj (radim 2-3 sata dnevno) pa sam samcat uspeo da kupim mali stan u centru grada I sakupim dosta ustedjevine da se preselim.

Druga opcija ce biti da nastavis ili dopunis svoju diplomu. To je verovatno bolja opcija na duze vreme I veca sigurnost. Cak I neka trivijalna diploma kao real estate agent (gde u Torontu nema promasaja) ce ti otvoriti dosta vrata.

U kanadi a posebno u Torontu ima jako malo preduzeca gde im "trebaju radnici". Toronto je melting pot ili mecca raznih imigranata I ima jako puno konkurencije. Kanadsko iskustvo se apsolutno trazi.

Licno, ja sam otisao iz kanade zbog dosadnog zivota. Mislim zemlja je jako depresivna I jako je tesko naci nove prijatelje posebno posle 2 razvoda. Bilo mi je 39 godina kada sam otisao I secam se svaki dan mi je bio totalna depresija. Sta mi najvise smeta je sto zemlja kao kanada koja je okruzena prirodom I zdravstvenim osiguranjem koje je verovatno najbolje na svetu ima toliko debih, depresivnih debila da je to za ne poverovati.

Ja nisam mogao da se prilagodim I na kraju mi je puklo ali iskteno ako budem imao zdravstvenih problema sigurno se vracam. Kanadski healthcare je top notch u poredjenju gde zivim. Ako imate decu to bi u stvari trebao biti glavni razlog za odlazak.

Poslednja izmena:

Neki mene ovde znaju kao pljuvaca kanade, sto mozda I jeste jeli sam se posle 20 godina muvanja I dosadnog zivota preselio u tajland.

Evo nekih fakata o kanadi posebno Toronto (proveo sam 15 godina u Montrealu I 5 u Torontu).

Kanadsko iskustvo se 100% trazi. Ja sam bio totalni idiot I zavrsio Fine arts degree u Montrealu I mogao sam da se slikam. Ekonomski Iz srbije ce takodje biti bezvredan ali nije sve tako crno.

Ja sam sa svojim bezvrednim fakultetom otvorio sopstveni biznis I napokon poceo da pravim parice. Necu ti reci sta jeli mi ne treba konkurencija :-P ali moras upamtiti da ovde internet, e commerce I takozvani freelance work je popularan tako da imas dosta opcija za prezivljavanje. Ja sam ti poprilicno lenj (radim 2-3 sata dnevno) pa sam samcat uspeo da kupim mali stan u centru grada I sakupim dosta ustedjevine da se preselim.

Druga opcija ce biti da nastavis ili dopunis svoju diplomu. To je verovatno bolja opcija na duze vreme I veca sigurnost. Cak I neka trivijalna diploma kao real estate agent (gde u Torontu nema promasaja) ce ti otvoriti dosta vrata.

U kanadi a posebno u Torontu ima jako malo preduzeca gde im "trebaju radnici". Toronto je melting pot ili mecca raznih imigranata I ima jako puno konkurencije. Kanadsko iskustvo se apsolutno trazi.

Licno, ja sam otisao iz kanade zbog dosadnog zivota. Mislim zemlja je jako depresivna I jako je tesko naci nove prijatelje posebno posle 2 razvoda. Bilo mi je 39 godina kada sam otisao I secam se svaki dan mi je bio totalna depresija. Sta mi najvise smeta je sto zemlja kao kanada koja je okruzena prirodom I zdravstvenim osiguranjem koje je verovatno najbolje na svetu ima toliko debih, depresivnih debila da je to za ne poverovati.

Ja nisam mogao da se prilagodim I na kraju mi je puklo ali iskteno ako budem imao zdravstvenih problema sigurno se vracam. Kanadski healthcare je top notch u poredjenju gde zivim. Ako imate decu to bi u stvari trebao biti glavni razlog za odlazak.

Hvala vladster na odgovoru!
Meni nije strano niti da se "doskolujem" ili dopunim svoju diplomu, samo mi je frka zbog nalazenja posla....I ja tako vidim stvari, u Kanadi je svake godine upliv velikog broja ljudi i mogu da biraju iz celog sveta koga hoce...
Hvala jos jednom na tvom vidjenju stvari, a takodje zelim da tvoj biznis krene jos bolje!

Vladester imam utisak da si htjeo da odgovoris SerbiaBgd ali kopi moj post. Nije ni bitno hvala za podjeljenom iskustvu . 3/4 poruke ispod je moj post gdje sam navela kako smo položili B vozačku u Torontu ali i pitanje oko škole za djecu niko mi nije odgovorio Vladester ako znaš piši. Naime ovdje gdje sam sad ćerka mi je prvi razred sa 6 godina ( kako stvari stoje informacije od advokata da će viza biti jul/avgust) E sad kakva je situacija u Torontu od koliko godina kreću u školu i ne znam šta i kako jer moje djete još ne zna engleski ono neke osnove, boje, ja se zovem, kako si i tako to. Pratiti nastavu nema šanse na engleskom, uči ovdje ali to je slabo i sporo po meni.... Kako tamo kad dodjem sa školom to mi je najveća briga za sad???

Zaboravih jos jednu stvar iz tvog posta koja mi se cini takodje bitnom.
Naime ti mozes da zivis posle boravka u Kanadi i na Tajlandu. Hocu da kazem da posle 20 godina imas pravo i na Kanadsku penziju i na neke dodatke na panziju (ako me razumes) u tom smislu kada dodje vreme za to. Minimalni mesecni iznos iz Kanade je veci i od najvece penzije u srbiji, pa bi sa tom penzijom mogao bilo gde da zivis. znam penzionere koji imaju 250 dolara posle 35 godina rada, i naravno nikakvu zdravstvenu zastitu.
Ipak treba imati i dostojanstvenu starost....

Selestija - za skolu stvarno ne znam. Nikada nisam imao decu ali kako ce to najverovatnije biti u Kanadi ubacice je u regularnu skolu pa ce morati da se snalazi. Sa jezikom ce biti problema u pocetku ali tako u drustvu I skoli ce biti najbrzi nacin da se nauci. Ali bolje da to pitas nekoga ko bolje zna.

SerbiaBgd....Za penziju to bas nije tacno. Posle 20 godina imam pravo na sumu koju si navela (oko 250 mozda 300 dollara). Da bih dobio vise moram ziveti u kanadi. Svaku godinu koju provedem van kanade mi se ne racuna za penziju.

Takodje da dobijam taj dodatak (zove se OAS) moram provesti najmanje 6 meseci svake godine u Kanadi tako da sto se toga tice crno mi se pise. Na sta ja racunam je da potpuno odplatim stan za par godina pa ce mi to biti neki dodatak u penziji....ako dozivim.

Takodje ziveci van kanade izgubljeno mi je zdravstveno. Da bih to dobio nazad moram da zivim najmanje 3 meseca u Ontariju.

Back