..evo mene posle duzeg vremena, da vidim kako ste
U Vankuveru mozes polagati voznju u ICBC centrima (Otkucaj ICBC na Google i naci ces deo o Driver Licensing)
Na zalost Kanada nema sporazum sa Srbijom, tako da ces morati da polazes testove i voznju. Ovo sto sam procitao u tvom postu da moras da polazes 2-3 puta, to nista nije tacno, to moze da se odnosi na primer ako hoces da polazes za kamion na primer.
Elem procedura je sledeca, doneses svoju vozacku dozvolu koja mora da pokazuje da si najmanje vozio 2 god, ako nisi poneo svoju internacionalnu dozvolu moraces onda original dozvolu da prevedes ovde. To lepo predas na salteru, polozis testove (tu u ICBC centru imas knjizizu sa teorijom) i posle toga pozajmis auto od nekoga i polazss voznju. Ne secam se vise ali recimo da je sve to oko $100.
Potvrda iz SUP da nisi pravio nikakve prekrsaje nigde ti ne treba niti ti sta pomaze.
Ono sto moze da ti pomogne oko cene osiguranja je potvrda iz osiguravajuce kuce (iz Srbije) da nisi od njih potrazivao nikakav novac od eventualne stete. Vrlo su nezgodni ovde, gledaju u sitna creva na tom dokumentu, mora da pisu tacni datimo od kad do kad si bio osiguran, koji auto si vozio, koja ti je registarska tablica....
Kako da dodjes do te potvrde ne mogu ovde da pisem, ali verujem da ti je jasno kako bi se to odradilo na Srpski nacin! U BC postoji samo jedna firma koja osigurava kola, a to je ICBC i svi druge firme su ustvari nj. brokeri, tako da ti potpuno svejedno gde osiguravas kola. Ako uspes da dokazes da si 10+ godina bez stete dobices maksimalan popust od 43% na osiguravajucu premiju. Ako ne uspes sa potvrdom, recimo da ce osiguranje da ti bude $300+ a ako imas popsut oko $150 (u zavisnosti od automobila koji kupis)
Za car sharing je dobro pitanje, ne znam ni ja to iako sam par puta razmisljao da ga koristim. Mozda da odes na sajt Car2go.com mozda ces tamo pronaci odgovore.
Javi ako saznas, bas me zanima.
Sto se tice frizera, mislim da ce ti to biti najmanja briga u pocetku

Srecno!
Pozdrav iz Vankuvera