Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Normalnim sistemom vrednosti ? To je bajka koja se proteze korz milion usta, zivot u idealima o nekakvoj pravednosti... izlizanija prica od Snezane i sedam patuljaka.
Glupo bi bilo da ti navodim zasto nisi upravu, ne zelim nikom da rusim snove. Umesto "normalnog sistema vrednosti", bolje je reci sistem sa vecim nivom svesti o drustvenoj odgovornosti, eto to pije vodu. Sistem vrednosti je definisan samo iskljucivo u ovom znaku $$$, svuda na planeti, pa i u Kanadi.
Globalna poezija je da kao pravedna osoba zivis opusteno i normalno bilo gde, moras da budes bar minimalni spekulant da bi ti zivot bio jednostavniji.
.
Bar nema Vucica koji javno vredja sve gradjane na televiziji, a ni potpuno bahatih politicara koje za sve zabole.

A druga stvar je sto se radi puno ali se zarade novci.
Serbija se za one koji dugo nisu bili ovde pretvorila u kapitalisticko drustvo nalik na Viktorijansku englesku (da onu gde se radilo po 12 sati a dobijalo 5 centi) gde se kod privatnika rinta za 200 jura po 6 dana u nedelji ili gore.
U Kanadi se rinta ko konj koliko shvatam ali covek ima kompenzaciju.

A sto se ljudi tice, tamo je jasno na cemu si dok u Serbiji lako mozes biti okruzen gomilom licemera koji hoce da te iskoriste.
Ali kako se kome zalomi, bio sam u Norveskoj i video sopstvenim ocima da price o hladnim Nordijcima padaju u vodu.

-Имаш неке друге уместо Вучка.
-Ради се пуно али се просечним послом не зарађује већ улази у колотечину први телефон, таблет, комп, колица и на крају кућа која никад није твоја. Али можеш је "купити". Схватиш да када то све "зарадиш" ти у ствари изгубиш оно најдрагоценије: време, да би те материјалне ствари, којима ћеш се обрадовати првих пар месеци, купио. Ако ме капираш.
-И овде можеш бити окружен гомилом лицемера, тј већина су такви који као фол неће али хоће итекако.
-Такође, можеш и да радиш у струци бољи посао, одлазиш у 6 долазиш у 20:00, рокаш 100к годишње и видиш своју породицу и колица сат времена недељно. Има и тога ако ме капираш.
И не није поређење са Србијом само реалност коју ћеш доживети. Не у почетку али с временом.
Поздрав и свако добро.

Ne znam zasto je prva asocijacija na Srbiju - druzenje i bleja :) Evo, mi zivimo u Srbiji (jos uvek), a radimo i po 12h dnevno da zaradimo dovoljno za kakav-takav zivot (imamo dvoje male dece). Drustvo sam poslednji put videla pre nekoliko meseci (ako ne racunamo kontakte i chatovanje preko Facebook-a). I svaki put, kada nekome kazemo da zelimo da emigriramo dobijemo isti odgovor - "Samo da znate, tamo se mnogo radi". Zasto je rad prva asocijacija - nemam pojma. I da li bi to trebalo da nas uplasi? :) Suprug i ja volimo svoj posao i radimo ga sa uzivanjem, ali racunica je jasna - nas sat rada u Srbiji kosta 4$, a u Kanadi 30+$ . Da ne uporedjujemo gde ima vise mogucnosti
Ni meni ovo nije jasno, ujak mi radi 6 dana u nedelji preko 9 sati i dosta ljudi koje poznajem a sve za crkavicu.

Al kontam da to pricaju ovi sto su prvo ozbiljno zaposlenje dobili tek kad su otisli tamo.

- - - - - - - - - -

-Имаш неке друге уместо Вучка.
-Ради се пуно али се просечним послом не зарађује већ улази у колотечину први телефон, таблет, комп, колица и на крају кућа која никад није твоја. Али можеш је "купити". Схватиш да када то све "зарадиш" ти у ствари изгубиш оно најдрагоценије: време, да би те материјалне ствари, којима ћеш се обрадовати првих пар месеци, купио. Ако ме капираш.
-И овде можеш бити окружен гомилом лицемера, тј већина су такви који као фол неће али хоће итекако.
-Такође, можеш и да радиш у струци бољи посао, одлазиш у 6 долазиш у 20:00, рокаш 100к годишње и видиш своју породицу и колица сат времена недељно. Има и тога ако ме капираш.
И не није поређење са Србијом само реалност коју ћеш доживети. Не у почетку али с временом.
Поздрав и свако добро.
Pozdrav i tebi.

Pa dobro, whatever floats your boat.
Ali mi je gora varijanta da ceo zivot u Serbiji radim za 500 jura i da nista u zivotu ne steknem.
Ovamo bar znas sta si zrtvovao a sta si dobio (eh, you kinda know right).

A sto se Kanade tice, ja je nikad necu videti posto cu medicinu da studiram a tu profesiju stite i oni i Ameri setom ispita za koje prosecan Srbin nema ni para a ni mogucnosti da polozi.

Слажем се. Размењујемо мишљења, здраво и трезвено.
Штите је јер им тако одговара. Не можеш ти образованији да тек тако уђеш испред једног павијана одавде и преузмеш позицију без њихових јебених нострификација и разноразног дошколовања.
Мени ето дан данас није јасно како су то ови Канађани бољи од нас Срба и чиме су заслужили оволики део Северне Америке истребивши Америндијанце. Није ми јасно и никад неће бити.

Штите је јер им тако одговара. Не можеш ти образованији да тек тако уђеш испред једног павијана одавде и преузмеш позицију без њихових јебених нострификација и разноразног дошколовања.
Мени ето дан данас није јасно како су то ови Канађани бољи од нас Срба и чиме су заслужили оволики део Северне Америке истребивши Америндијанце. Није ми јасно и никад неће бити.

Neki su bolji, neki nisu.

Sto se doktora tice, specijalisti su manje vise ok. Bolnice u Kvebeku su uzas u poredjenju sa Ontarijom. Treba se paziti onih klinika ili tkzv "family doctor" gde konstantno daju pogresne dijagnoze. Uvek trazite da idete kod specijaliste.

Al izgleda da za inzenjere (elektor i masinske) + programere, nema zime nigde.
Steta sto mi ne ide matematika inace je sa tim faksom lako (nema nostrifikacija)....

Ћао људи. Ово је моје прво јављање. Иначе сам у Норвешкој тренутно а пријавио сам се својевремено за International Experience Canada са словеначким пасошем и извукли ме. Сад чекам још потврду из полиције овде па да могу да пошаљем и задњи документ. Моја дестинација је Едмонтон. Него питање у вези Едмонтона. Има ли наших удружења тамо, осим цркве наравно?

Питање за све оне који живе у Алберти. Каква је тренутна ситуација са пословима с обзиром на кризу везану за пад цена нафте? Да ли је тешко доћи до посла или се тржиште и даље држи?

Питање за све оне који живе у Алберти. Каква је тренутна ситуација са пословима с обзиром на кризу везану за пад цена нафте? Да ли је тешко доћи до посла или се тржиште и даље држи?

koliko ja znam sve je I dalje ok...ortak mi je otisao tamo sa porodicom pre par meseci...posao se moze naci ali sad zavisi I koja si struka-da li je in demand ili ne,mozda ne budes odmah mogao da radis svoju struku,mozda budu hteli malo da steknes Canadian experience-znaci volunteer koji mesec I sl,ali ne verujem-ako ti je Engleski dobar I imas dosta radnog iskustva I naravno ako je posao In demand trebalo bi odmah da pocnes da radis,najvise zavisi od toga koje ti je zanimanje
a gradjevina se provereno I dalje dobro drzi,mozda i najbolje,za gradjevinske inzenjere ne bi trebalo da bude problema,gomila nasih ljudi radi tamo na svim pozicijama,jedino ako ti mozda budu trazili da polazes tamo nesto dodatno to ne znam,raspitaj se-imate dosta oglasa za poslove jobbank,indeed,monster,kijiji itd

I naravno to pretpostavljam da znate-ako budete bili na radnoj vizi poslodavac mora prvo da obezbedi LMIA-document od vlade kojim mu dozvoljavaju da zaposljava strane radnike,to traje od 2 nedelje pa I do 6 meseci,ali ima I dosta firmi koje vec unapred imaju spremljene LMIA,tako da ne mora da se ceka...najbolje kao sto rekoh je da malo prolistate oglase pre nego da krenete ako mozete da sredite nesto unapred,ali je takodje I cinjenica da kada si vec tamo-u Kanadi posao se mnogo brze I lakse dobija ako si odmah tu na licu mesta....inace Edmonton je po svim statistikama najbolji grad sto se tice posla I ostalog I Alberta uopste

Poslednja izmena:
Ne razumem zasto je u prirodi naseg coveka da on sve zna i da se svugde trpa. Iako je udaljen hiljadama km i pogotovo ako je to "njegovo" glediste u stvari glediste drugog coveka koji je dosao pre par meseci i jos ne zna gde mu je d*pe, a gde glava. I ne zna kako ovde bilo pre par godina, pa nema sa cime da uporedi. Ali vec je nase gore list postao strucnjak za Albertansku ekonomiju i prosvetitelj. ON, NAS covek koji je jedinu ekonomiju video u seoskoj zadruzi prip*zdine u kojoj je ziveo.

Ne mogu a da ne primetim da je kako u Srbiji uopste, tako i ovde na forumu je u punoj snazi negativna selekcija. Ljudi koji su stvarno imali nesto da kazu su napustili forum jer nemaju vise volje da se bore sa raznim trovacima, vladsterima, brojacima123456789 i ostalim vesticama i vescima sa metle i ostalih pomagala. Ljudi zatrovani sopstvenim neuspehom ili nekim drugim kompleksom su resili da upropaste ovaj forum o zivotu u jednoj prelepoj zemlji punoj razlicitosti i izbora...
Izvinjavam se svim ostalim trovacima teme, koje nisam nabrojao ali sam vam na srecu vec zaboravio nadimke. Ne posecujem vise forum, digao sam ruke.
Sto bi u Mojoj divnoj Vojvodini rekli "Dosli divlji, pa oterali pitome" '46-te vozom, '95 na traktorima, a sada haraju internetom...napreDno.
Ovo je nesto sto me tisti vec neko vreme ali eto nikako da napisem, zao mi je samo ovih ljudi sto se javljaju na forum ocekujuci neki realan i normalan odgovor.

No, da se vratim analizi prethodnog odgovora. Koju to Alberta industriju ili privrednu granu ima a da nije oslonjena na izvoz nafte i ostalih sirovina koje vise nikom ne trebaju?!? I kakva crna gradjevina kada su cene nekretnina u oblacima i ljudi sve vise gube poslove. Balon samo sto nije eksplodirao, prodaja stoji i i dalje se gradi nesto sto ne moze da se proda.
Karte polako padaju zajedno sa cenom nafte vec vise od godinu ipo dana. Kakve LMIE i volontiranja ti danijele spominjes kada Aleksmi dolazi na godinu dana Work&Travel programa sa otvorenom radnom dozvolom. Zvaces 1000 puta prezvakanu temu bez potrebe.
Ne dolazi svako da tuca kamen, cekicem, ali eto kaze d. da takvih poslova i dalje ima. Isto tako i ti gradjevinski inzenjeri kao i svi ostali moraju da nostrifikuju svoje diplome i krenu iz blata... Poslova na ivici prezivljavanja tj.11-15$ ima koliko hocete I spremite se za trku sa milionima poluretardiranih filipinaca i kineza.
Aleksmi
Postoji tema Alberta koju mozes pronaci ovde na forumu.
Poslednji pozdrav forumasima iz Edmontona!

Ne raz...
Ne dolazi svako da tuca kamen, cekicem, ali eto kaze d. da takvih poslova i dalje ima. Isto tako i ti gradjevinski inzenjeri kao i svi ostali moraju da nostrifikuju svoje diplome i krenu iz blata... Poslova na ivici prezivljavanja tj.11-15$ ima koliko hocete I spremite se za trku sa milionima poluretardiranih filipinaca i kineza.
Aleksmi

Захваљујем се свима на информација и било чије гледиште ситуације је за мене у реду зато што желим да сазнам све што може о тренутној ситуацији у вези Алберте да се не би зезнуо и отишао тамо и губио време. Енглески ми је на Ц2 нивоу или барем тако каже IELTS. Овде у Норвешкој је довољан за живот а верујем да ће тамо бити још "довољнији". Хвала за информације око форума у вези Алберте, нисам знао за њега. Поздрав од једног Кикинђанина из белог света.

- - - - - - - - - -

koliko ja znam sve je I dalje ok......inace Edmonton je po svim statistikama najbolji grad sto se tice posla I ostalog I Alberta uopste
Енглески течан (Sp-C2 IELTS), отворена радна дозвола на годину дана, разнолико радно искуство. Електротехничар по струци, рачунари и та област, факултет у вези електронског пословања, америчка диплома за столара. Задње радно искуство као столар, две и по године, радио свашта у животу.
Хвала на свим информацијама.

Ne razumem zasto je u prirodi naseg coveka da on sve zna i da se svugde trpa. Iako je udaljen hiljadama km i pogotovo ako je to "njegovo" glediste u stvari glediste drugog coveka koji je dosao pre par meseci i jos ne zna gde mu je d*pe, a gde glava. I ne zna kako ovde bilo pre par godina, pa nema sa cime da uporedi. Ali vec je nase gore list postao strucnjak za Albertansku ekonomiju i prosvetitelj. ON, NAS covek koji je jedinu ekonomiju video u seoskoj zadruzi prip*zdine u kojoj je ziveo.

Ne mogu a da ne primetim da je kako u Srbiji uopste, tako i ovde na forumu je u punoj snazi negativna selekcija. Ljudi koji su stvarno imali nesto da kazu su napustili forum jer nemaju vise volje da se bore sa raznim trovacima, vladsterima, brojacima123456789 i ostalim vesticama i vescima sa metle i ostalih pomagala. Ljudi zatrovani sopstvenim neuspehom ili nekim drugim kompleksom su resili da upropaste ovaj forum o zivotu u jednoj prelepoj zemlji punoj razlicitosti i izbora...
Izvinjavam se svim ostalim trovacima teme, koje nisam nabrojao ali sam vam na srecu vec zaboravio nadimke. Ne posecujem vise forum, digao sam ruke.
Sto bi u Mojoj divnoj Vojvodini rekli "Dosli divlji, pa oterali pitome" '46-te vozom, '95 na traktorima, a sada haraju internetom...napreDno.
Ovo je nesto sto me tisti vec neko vreme ali eto nikako da napisem, zao mi je samo ovih ljudi sto se javljaju na forum ocekujuci neki realan i normalan odgovor.

No, da se vratim analizi prethodnog odgovora. Koju to Alberta industriju ili privrednu granu ima a da nije oslonjena na izvoz nafte i ostalih sirovina koje vise nikom ne trebaju?!? I kakva crna gradjevina kada su cene nekretnina u oblacima i ljudi sve vise gube poslove. Balon samo sto nije eksplodirao, prodaja stoji i i dalje se gradi nesto sto ne moze da se proda.
Karte polako padaju zajedno sa cenom nafte vec vise od godinu ipo dana. Kakve LMIE i volontiranja ti danijele spominjes kada Aleksmi dolazi na godinu dana Work&Travel programa sa otvorenom radnom dozvolom. Zvaces 1000 puta prezvakanu temu bez potrebe.
Aleksmi

mr.black brate,moram reci da previse kenjas.ako je neko od forumasa teski "kompleksas" to si ti,vec su te svi provalili,a I dovoljno je da se vidi po tvojim postovima po nacinu na koji pises:klasican si primer naseg coveka koji je tamo negde preko I ne daj boze da drugi sa nasih prostora dodju I uspeju,mozda I vise od vas,to vi-ti I slicni tebi ali nikako ne zelite,
hoces da kazes da se u Srbiji zivi bolje nego u Kanadi???
inace ovde ne uporedjujemo Kanadu sada I Kanadu od pre nekoliko godina,vec Srbiju I Kanadu.upravo zbog te velike razlike ljudi I zele da odu odavde,
I ovo sto pisem nije samo iskustvo jednog coveka,vec podosta njih koje licno poznajem,neki su I vec dugo godina tamo,vec drzavljani,npr brat od tetke,inzenjer po struci,I svako kaze isto,naravno da pare nigde ne padaju sa neba,mora da se radi naravno.ali tamo i moze da se zaradi,a da se uporedjuje Ca sa Srb?! svi odmahnu rukom na to.bez razmisljanja treba otici svako ko moze.inace te min satnice sto kazes da ima koliko hoces I po tvom izlaganju da je tesko da se nadje trenutno bolji posao je obicna nebuloza,evo primer "tucaca kamena" kako si rekao posto je za tebe rad na gradjevini ispod casti,ortak koji je otisao ima pocetnu satnicu 21$/h u firmi se krecu do 35$/h foreman,to isto radi jedan Hrvat,rade nekad I 10 sati,i imaju mogucnost da biraju da li ce ili nece raditi jedan ili oba dana vikenda...a posla ima preko glave,svaki dan se prave I PRODAJU nove kuce...posto eto vidimo da kazes da nekretnine propadaju :ok:

I zaboravio sam--zasto pored svega ovog sto si naveo nisi spomenuo I da si mi u privatnoj prepisci trazio da ti nadjem posao za zeta koji je tek bio stigao u Edmonton takodje stolar po struci,u ovoj firmi od koje sam imao ponudu-job offeriz istog grada?ja,iz ove moje "selendre" da nalazim tvojima posao tamo,pored tebe "sposobnoga" koji si vec toliko vremena u Kanadi? :lol:
samim ovim izlaganjem si pokazao svoj karakter,I svoju (ne)sposobnost da se snadjes sam u "tudjini"...zato molim te nemoj svoje frustracije da iskazujes ovde na forumu,jer ima I ozbiljnih ljudi odlucnih da odu tamo,negde gde je sigurno mnogo bolje za zivot od Srbije,I trebaju im prave informacije...

Poslednja izmena:
Ćao Danijele, šta si ti uradio? Jesi li otišao?

Jannci,na zalost I na sveopste cudjenje svih,pored ostalog I ljudi iz IOM-VFS centra u BG-u sa kojima sam pripremao aplikaciju I pripremio je I vise nego dobro,meni su odbili radnu vizu pod izgovorom da im nisam dostavio neke dokumente,sto nije istina naravno,poslao sam I vise nego sto treba,nisu cak ni trazili update,samo odbili.:eek:
a eto kolegi skoro isto pripremljenu su odobrili.inace imao je manje sanse od mene za odobrenje.samo mu je drugi officer pregledao appl.Ali eto,dobra stvar da je makar on otisao,sada je tamo vec skoro 6 meseci,sa porodicom I sredjuju se polako.
meni su rekli svi I ovde iz VFS centra da sam naisao na nekog "levog" sluzbenika u Becu,koji eto odbija appl I bez razloga,dovoljno je ako ustane na levu nogu..kazu nadje se istina retko I poneki takav,ja eto nisam imao srece...e ajde da znam da nisam aplikaciju dobro pripremio,da nije neki dokument u redu,pa da kazem ok pokusao sam I jbg nista...a ovako stvarno bezveze,I vise nego sto su trazili im je poslato I na kraju tako
ali sta je tu je,jbg,ovo ne umanjuje moje misljenje o Ca,niti gubim moral,sada cu najverovatnije ici na turisticku za koji mesec,pa cu odande I brze srediti radnu,za istu firmu naravno preko koje smo I dobili job offer I LMIA,ortak je tamo radi upoznao se sa vlasnikom I svima,drzi situaciju pod kontrolom...

Poslednja izmena:
Захваљујем се свима на информација и било чије гледиште ситуације је за мене у реду зато што желим да сазнам све што може о тренутној ситуацији у вези Алберте да се не би зезнуо и отишао тамо и губио време. Енглески ми је на Ц2 нивоу или барем тако каже IELTS. Овде у Норвешкој је довољан за живот а верујем да ће тамо бити још "довољнији". Хвала за информације око форума у вези Алберте, нисам знао за њега. Поздрав од једног Кикинђанина из белог света.

- - - - - - - - - -

Енглески течан (Sp-C2 IELTS), отворена радна дозвола на годину дана, разнолико радно искуство. Електротехничар по струци, рачунари и та област, факултет у вези електронског пословања, америчка диплома за столара. Задње радно искуство као столар, две и по године, радио свашта у животу.
Хвала на свим информацијама.

Odlicno ti je sto imas otvorenu radnu dozvolu,plus sa tim kvalifikacijama I zanimanjima posao ces bez problema naci,zavisi naravno sta zelis od toga da radis-da li lepsi ili bolje placeniji posao,jedino mozda budes morao da nostrifikujes diplomu Elektr. ili da polazes nesto dodatno
Inace stolari su jedna od najtrazenijih struka u Kanadi-in demand,i vrlo dobro placeni,pogotovo u AB
i meni je radna ponuda bila pod tim Nocom-tesar...inace sam krupije po struci,radio sam i gradjevinu ranije,ali sam eto odabrao to jer je duplo veca zarada

I ne nasedaj na price ovakvih likova kao sto je mr.black,ima ih I previse
ali eto otici ces I uverices se I sam kako je,svakako sto se tice standarda zivota sigurno mnogo bolje nego ovde

Poslednja izmena:
hoces da kazes da se u Srbiji zivi bolje nego u Kanadi???
Sve zavisi od ličnih aspiracija. Kad imaš dovoljno novca, i tamo i ovamo možeš da živiš dobro. Moj šef je recimo Australijanac, i ne pada mu na pamet da ide iz Srbije, iako sa svojim pasošem može da ide gde god mu padne na pamet. Ja imam kanadski permanent residence, pa opet mi je bolje u Srbiji, kad se sve sabere i oduzme. Naravno, ima i onih kojima je bolje u Kanadi.

Poenta je da ne treba generalizovati. Svakoga uvek savetujem da ode ako može, da proba, pa neka vidi gde mu je bolje.

Sone vrlo dobro si razumeo sta sam hteo da kazem. Pravo imam kada pogledam u sta se pretvorio moj grad posle dolaska kojecijih "zemara" i "Zare i Goci" kulture. A pitaj bilo koga iz Novog Sada o cemu pricam.
A tebi danijele ako je neko pomogao preko P.P.u vise navrata to sam ja. Mozda si zaboravio. Cini mi sa da sam ti cak ponudio i pomoc za smestaj kada dodjes.

Ni u jednom trenutku nisam uporedio stanje u Srbistanu i Kanadi! Ukoliko nisi primetio.
Samo otvaram oci ljudima i predocavam cinjenicu da u Alberti ljudi gube poslove, a poenta je da tada nema izdavanja LMIA-e. Kada vec moram da nacrtam sta je poenta.
Obratio sam ti se za pomoc oko posla stolara jer nije moja struka i to bas zbog toga jer je privreda stala. Sto LMIA-e nema za lek i sto se to parce papira trenutno placa i preko 10.000$ i ovo su cinjenice koje ljudi ne znaju.

Kada sve cveta kako ti kazes, sto ne dodjes i ne sredis papire. Samo tebe cekaju, ali Ne... uvek je neko drugi kriv, tebi vidim sluzbenik ambasade. Bas tebe uzeo na zub, a i uciteljica te cini mi se mrzela. Ti si potencijal, treba da ostanes u Srbiji da se uclanis u partiju kod Velikog Vodje. Garantujem da bi mogao i do ministra da doguras...
Ja sam svoj PR zaradio za manje od dve godine sa satnicom 30-32$ i ponosam sam na tu cinjenicu. Kazes da ti prijatelj radi za 21$ gradjevinu I da je to dobro?!?! Pa toliko moj poznanik zaradjuje u prodavnici el.aparata u molu i pri tome radi u Boss-ovom odelu...
Pokusavao sam na ovom forumu pomognem cinjenicnim stanjem i realnom pricom, ali vidim da ne vredi.
.
P.S. Kada sam nabrajao trolove, botove i trovace foruma u proslom postu zaboravih "Poznavaoca stvari" Izvinjavam mu se ovom prilikom ipak je on prvi medju jednakima.
Definitivno moj poslednji post. Svima ostalim, normalnima zelim puno upornosti i srece u procesu emigracije i posebno srece jer ce Vam trebati.

Sone vrlo dobro si razumeo sta sam hteo da kazem. Pravo imam kada pogledam u sta se pretvorio moj grad posle dolaska kojecijih "zemara" i "Zare i Goci" kulture. A pitaj bilo koga iz Novog Sada o cemu pricam.
A tebi danijele ako je neko pomogao preko P.P.u vise navrata to sam ja. Mozda si zaboravio. Cini mi sa da sam ti cak ponudio i pomoc za smestaj kada dodjes.

Ni u jednom trenutku nisam uporedio stanje u Srbistanu i Kanadi! Ukoliko nisi primetio.
Samo otvaram oci ljudima i predocavam cinjenicu da u Alberti ljudi gube poslove, a poenta je da tada nema izdavanja LMIA-e. Kada vec moram da nacrtam sta je poenta.
Obratio sam ti se za pomoc oko posla stolara jer nije moja struka i to bas zbog toga jer je privreda stala. Sto LMIA-e nema za lek i sto se to parce papira trenutno placa i preko 10.000$ i ovo su cinjenice koje ljudi ne znaju.

Kada sve cveta kako ti kazes, sto ne dodjes i ne sredis papire. Samo tebe cekaju, ali Ne... uvek je neko drugi kriv, tebi vidim sluzbenik ambasade. Bas tebe uzeo na zub, a i uciteljica te cini mi se mrzela. Ti si potencijal, treba da ostanes u Srbiji da se uclanis u partiju kod Velikog Vodje. Garantujem da bi mogao i do ministra da doguras...
Ja sam svoj PR zaradio za manje od dve godine sa satnicom 30-32$ i ponosam sam na tu cinjenicu. Kazes da ti prijatelj radi za 21$ gradjevinu I da je to dobro?!?! Pa toliko moj poznanik zaradjuje u prodavnici el.aparata u molu i pri tome radi u Boss-ovom odelu...
Pokusavao sam na ovom forumu pomognem cinjenicnim stanjem i realnom pricom, ali vidim da ne vredi.
.
P.S. Kada sam nabrajao trolove, botove i trovace foruma u proslom postu zaboravih "Poznavaoca stvari" Izvinjavam mu se ovom prilikom ipak je on prvi medju jednakima.
Definitivno moj poslednji post. Svima ostalim, normalnima zelim puno upornosti i srece u procesu emigracije i posebno srece jer ce Vam trebati.
:D
У канаЦкој клими алцхајмер је епидемична појава....
Бтв тема би се 'ЛАДНО могла преименовати у: Живот у Замрзивачу-питања и одговори.

Ljudi koji su stvarno imali nesto da kazu su napustili forum jer nemaju vise volje da se bore sa raznim trovacima, vladsterima, brojacima123456789 i ostalim vesticama i vescima sa metle i ostalih pomagala. Ljudi zatrovani sopstvenim neuspehom ili nekim drugim kompleksom su resili da upropaste ovaj forum o zivotu u jednoj prelepoj zemlji punoj razlicitosti i izbora...

bla, bla, bla......

Znaci ja sam trovac zato sto sam od pocetka ovde pisao da u Kanadi nema poslova i da bi ljudima bilo puno bolje da se sele u druge zemlje? Na kraju krajeva, pogledaj sta si ti napisao za Albertu pa si sada ti nesto bolji. Ja sam uvek ljudima savetovao da citaju malo po Kanadskim forumima kakva je prava situacija ovde (u stvari sada "tamo") nego da se oslanjaju na price i bajke dvoje Kanadjanina pumparosima. Mozda bi trebao i da prosledis Saletovu email adresu posto covek 100% Srbima nalazi posao u Kanadi. Tek tako da pumpanje bude nabijeno.

Ja ne znam sta ti radis u Kanadi i koliko si "uspeo" pa da drugima dajes label da su neusposni i iskompleksirani. Nemas pojma ni ko sam ni sta sam.

Usput, ljudi koji su imali nesto da kazu su napustili forum ne zbog "trovaca" kao sto sam ja nego zato sto su verovatno shvatili kako u Kanadi nema zezanja nego je zivot kuca poso, poso kuca. Nema vremena za druge stvari. Ja na srecu zivot nikada nisam uzimao ozbiljno tako da imam vremena da "doprinosim" o svom Kanadskom iskustvu na ovom forumu. Ako ti to smeta slobodno me ignorisi.

A za ekonomiju u Alberti mozes da zahvalis Harperu i njegovoj vizionarnoj ideji sa kojom se kladio 100% na naftu. Ja sam i zapoceo temu o Alberti dge sam i napisao da svaki majmun moze tamo da nadje posao. Ni ja nisam ocekivao da ce nafta bas ovako brzo da pukne. Divna zemlja, upropastena politicarima koji veze nemaju kako da diversifijuku ekonomiju nego samo lupaju jedno te isto. Najvise volim kada neki kreten Kanadjanin pocne da umotvoruje nezaposlenima kako su trebali da uzmu neku "vrednu" diplomu na univerzitetu unesto filozofiju, umetnost, ekonomiju.... etc. Da, divna zemlja koja samo zaposljava medicinske sestre i drzavne sluzbenike koji ucenjuju citavu populaciju sa svojim unijama (a i to ce da pukne kada drzava ostane bez para).

Naravno, ja mislim da ce cena nafte da ode gore i da ce situacija u Alberti da se malo popravi. U medjuvremenu Kanada ce i dalje biti bezvredna zemlja koja uopste ne ceni mlade, kvalifikovane ljude koji zele da rade i doprinose. U medjuvremenu vecina ljudi ce biti suocena sa ovim.....

PWtABqa.jpg

https://www.reddit.com/r/canada/comments/45f5qo/typical_canadian_job_posting/

Prilozi

• PWtABqa.jpg
    PWtABqa.jpg
    43,2 KB · Pregleda: 19

Back