Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Molim vas da mi odovorite na pitanje , da li je neko cuo za kompaniju Go Fast Express I.N.C. ? , koja bi trebalo da se nalazi u Kvebeku a u pitanju je kompanija prevoznika kamiona . Naime moj muz je dobio ugovor o radu i trebalo bi da ode u Montreal da tamo vozi kamion , on odlazi u Montreal, najkasnije do 15 Aprila iz Srbije . Ukoliko neko ima informacije kojim slucajem , neka odgovori . Citam ovaj forum mesecima i do raznih informacija sam vec dosla citajuci :) . Hvala svima koji se trudite da date sto vise objasnjenja , nama koji tek planiramo da dodjemo u Kanadu i tamo da ostanemo . Nadam se da cemo i klinci i ja kroz neko vreme , dobiti papire za odlazak za njim .Da ne duzim ,hvala unapred na bilo kakvom odgovoru koji pristigne na nase pitanje.

ali koristis bokal sa filterom jer tako hoces, ne jer moras? jel tako to me interesuje dal morate kupovati vodu ili ne mora nego tako zelite i jel to vazi za celu kanadu il je mesovito, ima delova gde se ne pije? hvala za info oko troskova za hranu :D

Što se Toronta tiče (ne znam za druge gradove), česmuša je zvanično sasvim ok da se pije i gradske vlasti ulažu silan novac (bar kako kažu) da o tome edukuju ljude da ne bacaju pare na flaširanu vodu i ne prave otpad sa plastikom. Čak su i hvatali proizvodjače kao što su Dasani i Aquafina da ladno pakuju tu istu česmušu u flaše i da je prodaju u hiper lancima :)

Dakle, vodu ne treba kupovati ni u Torontu, mada ljudi ipak ne veruju instalacijama u zgradi, ulici, i slično. Ja lično koristim filter čisto kao preventivu * da joj malo promeni ukus jer njihova česmuša ima neki čudan ukus (ne smrad već nešto što verovatno mi u Srbiji nismo navikli). Kad prodje kroz filter bude mi mnogo lakše da je pijem.

Petkom je uvek najgore...danas sam zvala policiju, neka budala pokusavala je da otvori ulazna vrata misleci da nema nikog kod kuce, kada sam pogledala kroz kljucaonicu videla sam mrsavog lika od nekih 28 sa ranama po licu i poluizraslom bradom na kom je svo odelo visilo, prodrala sam se kroz vrata "sta hoces?" i on se okrenuo i otisao, pola 5 popodne, petak...garant je omasio kucu u potrazi za lokalnim prodavcima kojih fala bogu ima dvoje...proslog petka su nam obili kola ispred kuce, pukao mi je film i zvala sam opet muriju...a bebac je sav sretan trcao ka vratima misleci da ide tata sa posla, to me je smrzlo, on ume da otvori vrata...da sam bila u kupatilu, da je otvorio vrata, sta onda?
Po stoti put kazem sebi da nisam dosla ovde da bih zivela u strahu nego bas suprotno, i opet taj cvor u zelucu i mucnina od ovog grada ne nestaju.Dolazim u iskusenje da se vratim u Toronto, ovo je jezivo.Ne mogu da verujem da sam imala vise sigurnosti u 5 milionskom gradu nego u "klinicko univerzitetskom centru juznog ontarija".
Sta god da smo planirali kada smo razmisljali o dolasku i zivotu ovde, ovo sigurno nismo imali na umu, nisam sujeverna ali znam kada nesto ne ide kako treba ne vredi na silu, ovo nije dobro mesto za nas, ovo nije dobro mesto za moje dete, treba sto pre otici odavde.London pocinje da mi biva mucniji i od srbije, jer nju nisam mogla da biram, tamo sam se rodila a ovo je bio nas izbor, mislili smo najbolje ali nismo mogli ni da pretpostavimo...3 meseca u kiceneru nijedno lose iskustvo, godinu dana u torontu, nista, par meseci ovde: pokusaj provale, obijena kola, upaljena garaza ( neko je upalio stvari u podzemnoj garazi, sreca pa su nasa kola bila dalje od pozara za nekoliko mesta), igle i spricevi oko kuce i po travnjaku, i evo opet danas...a policajka koja je dosla se slaze sa menadzmentom da ovo nije los komsiluk...pa zar sam ja jedini baksuz il sta?
Preporucila mi je Bajron, kao tamo je fin komsiluk ako cemo da se selimo (stvarno je lep kraj ali vise nikom ne verujem, mada oni valjda znaju gde ih zovu a gde ne).
Da, selicemo se, rekla sam joj ali van Londona verovatno.
http://zivotukanadi.blogspot.com/201...-vrticima.html

Petkom je uvek najgore...danas sam zvala policiju, neka budala pokusavala je da otvori ulazna vrata misleci da nema nikog kod kuce, kada sam pogledala kroz kljucaonicu videla sam mrsavog lika od nekih 28 sa ranama po licu i poluizraslom bradom na kom je svo odelo visilo, prodrala sam se kroz vrata "sta hoces?" i on se okrenuo i otisao, pola 5 popodne, petak...garant je omasio kucu u potrazi za lokalnim prodavcima kojih fala bogu ima dvoje...proslog petka su nam obili kola ispred kuce, pukao mi je film i zvala sam opet muriju...a bebac je sav sretan trcao ka vratima misleci da ide tata sa posla, to me je smrzlo, on ume da otvori vrata...da sam bila u kupatilu, da je otvorio vrata, sta onda?
Po stoti put kazem sebi da nisam dosla ovde da bih zivela u strahu nego bas suprotno, i opet taj cvor u zelucu i mucnina od ovog grada ne nestaju.Dolazim u iskusenje da se vratim u Toronto, ovo je jezivo.Ne mogu da verujem da sam imala vise sigurnosti u 5 milionskom gradu nego u "klinicko univerzitetskom centru juznog ontarija".
Sta god da smo planirali kada smo razmisljali o dolasku i zivotu ovde, ovo sigurno nismo imali na umu, nisam sujeverna ali znam kada nesto ne ide kako treba ne vredi na silu, ovo nije dobro mesto za nas, ovo nije dobro mesto za moje dete, treba sto pre otici odavde.London pocinje da mi biva mucniji i od srbije, jer nju nisam mogla da biram, tamo sam se rodila a ovo je bio nas izbor, mislili smo najbolje ali nismo mogli ni da pretpostavimo...3 meseca u kiceneru nijedno lose iskustvo, godinu dana u torontu, nista, par meseci ovde: pokusaj provale, obijena kola, upaljena garaza ( neko je upalio stvari u podzemnoj garazi, sreca pa su nasa kola bila dalje od pozara za nekoliko mesta), igle i spricevi oko kuce i po travnjaku, i evo opet danas...a policajka koja je dosla se slaze sa menadzmentom da ovo nije los komsiluk...pa zar sam ja jedini baksuz il sta?
Preporucila mi je Bajron, kao tamo je fin komsiluk ako cemo da se selimo (stvarno je lep kraj ali vise nikom ne verujem, mada oni valjda znaju gde ih zovu a gde ne).
Da, selicemo se, rekla sam joj ali van Londona verovatno.
http://zivotukanadi.blogspot.com/201...-vrticima.html

takodje sa istog bloga....

Da li nam je dobro ovde, da.
Da li smo zadovoljni svojim životom, da.
Da li bismo se opet odlučili na taj korak znajući ono što sad znamo- da.
Da li je sve kako smo očekivali da će biti - ne, nešto je bolje a nešto i nije tako dobro.
Da li je ovo savršena zemlja i sistem- ne, nijedna stvar na svetu nije savršena, uvek može bolje.
Da li je mnogo bolje od ničega i neizvesne budućnosti koju smo imali pre dolaska, definitivno da.
Da li i dalje mislimo da smo doneli pravu odluku- da.
Da li se zbog nečega kajemo, još ne, ali čovek se uči dok je živ.

Molim vas da mi odovorite na pitanje , da li je neko cuo za kompaniju Go Fast Express I.N.C. ? , koja bi trebalo da se nalazi u Kvebeku a u pitanju je kompanija prevoznika kamiona . Naime moj muz je dobio ugovor o radu i trebalo bi da ode u Montreal da tamo vozi kamion , on odlazi u Montreal, najkasnije do 15 Aprila iz Srbije . Ukoliko neko ima informacije kojim slucajem , neka odgovori . Citam ovaj forum mesecima i do raznih informacija sam vec dosla citajuci :) . Hvala svima koji se trudite da date sto vise objasnjenja , nama koji tek planiramo da dodjemo u Kanadu i tamo da ostanemo . Nadam se da cemo i klinci i ja kroz neko vreme , dobiti papire za odlazak za njim .Da ne duzim ,hvala unapred na bilo kakvom odgovoru koji pristigne na nase pitanje.

Može li u Kvebeku da se prođe samo sa engleskim jezikom ili mora da se zna i francuski?

Može li u Kvebeku da se prođe samo sa engleskim jezikom ili mora da se zna i francuski?

La Charte de la langue française (communément appelée la loi 101) est une loi définissant les droits linguistiques de tous les citoyens du Québec et faisant du français la langue officielle du Québec
arret_bicyclette.jpg

Quebec_2012_Plate.JPG

Мени је то била прва ствар што сам хтео да научим. Не због ових овде дебила(који као форсирају француски, а пола речи на енглеском користе у свакодневном разговору) него због себе. И ваљда је боље да знаш два светска језика кад већ имаш прилику зар не? Не разумем људе који зазиру од тога.

zdravo svima,
tek skoro saznah i za ovaj forum vezano za imigraciju u kanadu, pa reko' da se prikljucim, od viska glava ne boli :)

mi smo u procesu dobijanja PR preko FSW programa, predali smo u nov 2014. dobili PER i cekamo sada na MR
mene interesuje sljedeca stvar: kako ste vi ostali, koji planiraju i koji su vec otisli, rijesili pitanje kabastih stvari? jeste li spakovali to i poslali (ili planirate to da uradite) brodom, ili necete nista ni nositi, vec cete polako tamo da se kucite? ili ste popakovali sve u kofere, platili visak (ono sto ne ulazi u kartu) i sve ponijeli odjednom?

zdravo svima,
tek skoro saznah i za ovaj forum vezano za imigraciju u kanadu, pa reko' da se prikljucim, od viska glava ne boli :)

mi smo u procesu dobijanja PR preko FSW programa, predali smo u nov 2014. dobili PER i cekamo sada na MR
mene interesuje sljedeca stvar: kako ste vi ostali, koji planiraju i koji su vec otisli, rijesili pitanje kabastih stvari? jeste li spakovali to i poslali (ili planirate to da uradite) brodom, ili necete nista ni nositi, vec cete polako tamo da se kucite? ili ste popakovali sve u kofere, platili visak (ono sto ne ulazi u kartu) i sve ponijeli odjednom?

Ja licno ne bih proporucio nosenje bilo kakvih stvari od kuce, osim garderobe.
Prvo veliko je cimanje, drugo skupo je, trece ovde cete ionako kupovati stvari, cetvrto ovde se ljudi mnogo vise sele iz stana u stan ili iz mesta u mesto, sve sa ciljem trazenja boljeg posla, i peto nemate predsavu koliki procenat ljudi se razocara ovde ili ih muci nostalgija, pa se vrate kuci.

Zato samo garderba, nadjes dobar posao i sagledas situaciju...i lagano kupujes stvari ili donosih uspomene od kuce

Ja licno ne bih proporucio nosenje bilo kakvih stvari od kuce, osim garderobe.
Prvo veliko je cimanje, drugo skupo je, trece ovde cete ionako kupovati stvari, cetvrto ovde se ljudi mnogo vise sele iz stana u stan ili iz mesta u mesto, sve sa ciljem trazenja boljeg posla, i peto nemate predsavu koliki procenat ljudi se razocara ovde ili ih muci nostalgija, pa se vrate kuci.

Zato samo garderba, nadjes dobar posao i sagledas situaciju...i lagano kupujes stvari ili donosih uspomene od kuce

ok, hvala na javljanju. to je bila i moja ideja, vec vidim u zadnje vrijeme da se mnogo oko toga prica po forumu, pa reko da provjerim, mozda sam u zabludi.

Mozes stvari prvo na traktor, pa posle trajektom u Kanade! Tako sam ja doneo mojega sporeta, smederevca! Sta ces... realno, bez nekih stvari se ne moze!?!

LOL :) Skoro je jedan prijatelj ovde tražio neki sličan šporet na drva. Ništa nije tako dobro kao stari dobri Smederavac :) Kanadjani imaju uglavnom ovako nešto.
http://www.homehardware.ca/en/cat/i...t/Heating/Stoves-Fireplaces/_/N-ntiml/Ne-lrrm džabe to sve kad nema rernu da staviš krompir pa da zamiriše :)

Poslednja izmena:
...iz danasnjeg Blica:

Da se najbolje razumeju oni koji su "skupiti hrabrost i otisnuli se u novi svet" dokaz je i ovaj oglas koji je jedan naš velikodušni sunarodnik iz Čikaga napisao:
"Ako ste skoro stigli u USA, nemate para, a potreban vam je auto, poklanjam 1995. Mercedes c280 u voznom stanju. Uslov - obećanje da i vi pomognete nekome kad budete u mogućnosti!"
Nadamo se da će ovaj oglas probuditi uskršnji duh u svima nama.

...Srbo-Kandjani..valjda nisu oni bolji od nas...pomozimo novopridoslim drugarima

Srecan Uskrs

Hoces da kazes da bi uz poklon trebao da mu plati i osiguranje?!? Khm... Najlakse je k*njati po drugima, a realno iz tvojih postova nisam bas primetio da si ti ikada ikome od novopridoslih ljudi ista poklonio...
A ni sa navedenom odokativnom cenom automobila i osiguranja se ne bih slozio, ja konkretno u Edmontonu placam 1030$ godisnje za sedan 2010god. naravno "one way" osiguranje.

Pozdrav,

Mi smo trenutno u procesu prikupljanja papirologije za express entry....Mislim da imamo velike sanse. Interesuje me da li neko moze da mi kaze kakve su sanse za nalazenje posla u Torontu, konkretno IT faks bez iskustva u struci. Da li je moguce naci neki entry level posao tamo i poceti od nule?

Back