Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Тешко да бих се придружио било каквој групи која има везе са том нацијом. За разлику од нас хоћеш рећи? Па добро, ти можеш да им се придружиш. Какве везе има мој брат са њима?? Шта да посаветују? Како се ломе ћириличне табле? Па ја и јесам у праву што се тиче сатнице и опет испадне на крају далеко од 2100$ после пореза.

A ti si izgleda neki neogibaničar? Ja mislim da Kanada nije za tebe, nego da se ti vratiš među svoje?

A ti si izgleda neki neogibaničar? Ja mislim da Kanada nije za tebe, nego da se ti vratiš među svoje?

Не сећам се да смо чували овце заједно па да ме неко етикетира. Изразе које користиш приличе једном неолибералисти или турбокомуњари а са тим ликовима сам одавно раскрстио. Ако ти смета ћирилица јави се HOS-у. Мисли ти шта хоћеш и задржи за себе. Зашто толико покондирених само код Срба никада ми неће бити јасно. Извињавам се на скретању са теме.

Poslednja izmena:
Smesno je tu skoro sve! I neistinito...

Evo ja cu o lekarima objasniti.
I meni su rekli trazi Kanada lekare,ne " trazi" nego "vapi" za njima,tako su mi rekli. Ali tek kad dodjete ovde suocite se realnoscu i pravom Kanadom.

Neverovatno je to koliko je ovde zatvoren i jak lekarski lobi. Kanada cuva svoje doktore jako dobro. Ko je uspeo sa strane do sad da udje,usao je i sada je zaista tesko zaposliti se. Jer i kada polozite njihove ispite,takozvana nostrifikacija (koja,by the way,nekome uzme godinu dana,nekome dve) ,radite NEDELJU dana u jednoj od bolnica ,gde ste na takozvanom prakticnom delu ispita,pod nadzorom profesora. A odgovor od bolnice cekate cak i do godinu dana da li ste prosli prakticni deo ispita(do tad treba i ziveti od necega).
Tek tada imate pravo da konkurisete,i to samo dva puta -jednom na provincijskom nivou a drugi put na nivou citave Kanade. Ako ste odbijeni onda vise nemate pravo da konkurisete. Sto ce reci,mozete da se "slikate" sa diplomom i nostrifikacijom. A ako uspete da se match-ujete ,ne mozete da radite u provinciji u kojoj zivite ,vec odlazite u ruralnije krajeve dok zavrsite specijalizaciju, onda gde se zaposlite.

Drugi nacin je da krenete u skolu,pa da studirate par godina,pri tom i radite i nekako da dodjete do njihove diplome...sto opet zahteva dosta ucenja,para i zivaca!

Ne bih da mracim,ali sve sto vas interesuje i vezi zivota ovde pretresite vise puta,ne verujte svakom napisanom slovu po nasim novinama,jer bar do sad je ocigledno da su sada novinari i dopisnici,i "provereni izvori" vrlo diskutabilna kategorija.

P.S. Procitah skoro na jednom drugom forumu "nije Kanada za svakoga,a ni svako za Kanadu"-ziva istina!!!

Znas Kanadjani jesu cudni nama... Imam ozbiljan degree iz psihologije i opet mi je iz mog ugla trebalo puno vremena da ih razumem. Sada sam prosla sve njihove drustvene slojeve i sasvim se dobro osecam u bilo kojoj varijanti. Nije lako naci family doktora... Pre neki dan sam skakala od srece po kuci... Bukvalno, ne salim se, kada sam nasla nekog doktora koji prima nove pacijente. Dodjes u Kelowna, BC, otvoris ordinaciju i pacijenti ce sami da te nadju, ozbiljna je nestasica i problem. Jedva cekam da udjem kod onog doktora jer sam prava baba pomtom pitanju instalno radim neke analize i svaku glavobolju shvatam ozbiljno i stalno proveravam jel mi necega fali... Mnogo sam srecna sto cu sada imati doktora koji ce moci da mi pose te upute za analize... Ah, jos uvek sam srecna! A imam i neki mladez kojim hocu da operisem... Sigurno cu se setiti jos stvari! Oni puno para dobijaju od osiguranja za to i mnogo mi je drago sto cu moci da usrecim nekog doktora svojom analiticnoscu! Nego nisam imala prilike jer se doktori nemoguce nalaze... U manjim mestima doktori imaju posla od ljudi iz vecih mesta... Npr moja gazdarica ide 100 km da uradi koloniskopiju jer ovde kod nas ne moze da dodje na red, kaze umiru ljudi cekajuci... A onamo u manjem mestu moze kad oces... Nisu losa manja mesta.

Mislim da je u Kanadi jako vazno kakav ste covek, mozes sve da uradis ako hoces, eno ga moj sin na web sajtu njegove skole... I jos sam to postigla u prva dva meseca skolske godine u novoj skoli... Upoznali smo se sa direktorom... Moras da znas ljude, moras da se potrudis da ih upoznas i ne mogu da objasnim ukratko, ali sa njima treba da se nauci komunikacija. Ako se ponasas isto kao oni tj ako imitiras nista neces uraditi... Bar meni nije uspelo...

Не желим да имам ништа са нацијом која је толико зла нанела мом народу и мени лично јел ти то јасно? Срби никада нису мрзели нити ће. Али мора да се зна шта и како. Када добро проучиш историју јави се и не рисе више о добрим и лошим људима балване. За крај, зна се ко кога мрзи највише према томе иди код твојих комшија па их питај. Немој мени да намећеш и извлачиш из контекста капиш?

Naciguze, vidim da nisi bistar a i inače nemam šta s takvima da se raspravljam. Bar zadrži za sebe ono što misliš o ovima ili onima. A i dosta mi je takvih internet frajera, koji laju preko žice jer jedino to i mogu, pošto znaju da su na sigurnom. Uživo su manji od makovog zrna.

Dobro ti napisa maloprije, da ti nešto fali u glavi. Reci doktoru neka ti je dobro pregleda. Kakve veze ima pepsi, što neko mrzi neku naciju i ne zna da postoje samo dobri i loši ljudi.

P.S. Pacer te napravio.

Nemam ja pojma kakve mrznje i nacije, nemam pojma o cemu se svadjate niti me zanima! Nikog ja ne mrzim, niti podrzavam bilo kakvu netoleranciju i nerazumevanje... Ja volim sve ljude i verujem u dobro u ljudima... Ovaj Somi jeste hejter i neprijatan, ali ti brate nisi nista bolji od njega.

Ni ja nikog ne mrzim ali istina je da ne podnosim nacionalističku gamad. Počelo je tako što je neko napisao da u Kanadi postoji neka grupa žena, koja može možda nekome da pomogne ali one su bože moj Hrvatice. A našao se neko koji spominje neko razbijanje ćiriličnih tabli i kako ne želi da ima nikakve veze sa nekom nacijom. Kao da ga je neko pitao za njegovo mišljenje o njima. Ako su neki zlotvori ubijali i šta sve radili u ratu, bez obzira na kojoj strani bili, zašto meni da smeta neko ko rata ni vidio nije? Šta bi bilo da smo svi takvi kao on?

Molim vas za informaciju ako iko zna, da li je moguce da neko dodje kao turista u Kanadu i da se zaposli , pa da mu onda u konzulatu udare pecat radne vize? , na osnovu tog " ugovora o radu" ?? . Cula sam da su tako neki otisli ali mislim najbolje ovde da pitam pa dobijem informacije iz prve ruke :) . Hvala svima koji nesto napisu , pa makar bilo st akao odgovor na moje pitanje. :p

Када научиш шта значи национализам а шта шовинизам и фашизам јави се. Нико не оптужује целу нацију само сам рекао своје мишљење. Ти си се убацио у моју конверзацију а не ја теби јер си се вероватно осетио погођеним. И то је моје мишљење и могу да га искажем на слободном форуму. Иди мало пар постова изнад. И ко је тебе питао да коментаришеш моје одговоре? Значи да ти ту нешто смета. А могу и да наслутим и шта.
Ајде опусти се, почео си са вређањем људи без икаквог разлога. Ја се извињавам ако сам некога увредио.

Када научиш шта значи национализам а шта шовинизам и фашизам јави се. Нико не оптужује целу нацију само сам рекао своје мишљење. Ти си се убацио у моју конверзацију а не ја теби јер си се вероватно осетио погођеним. И то је моје мишљење и могу да га искажем на слободном форуму. Иди мало пар постова изнад. И ко је тебе питао да коментаришеш моје одговоре? Значи да ти ту нешто смета. А могу и да наслутим и шта.
Ајде опусти се, почео си са вређањем људи без икаквог разлога. Ја се извињавам ако сам некога увредио.
Културно.:klap:

ljudi molim malo pomoci..
Auto osiguranje? u BC sam.. pa mi treba pomoc kako to funkcionise i sta treba uzeti a sta ne. posto kad sam cisto radi reda trazio da mi daju quote, umalo nisam umro. 250$ mesecno.
Koliko je realno mesecno placati? imajte na umu da sam tek stigao, dozvolu imam 12 godina. Imam i papir iz mupa da dokazem. ali sto se osiguranja imam samo 1 godinu u srbiji da je bilo na mene.
Ako treba neka informacija dodatna vicite..

Hvala svima unapred..

Pozdrav.

Ја мислим да се искуство из Србије не рачуна и овде те сматрају као почетника ако се не варам. Који је ауто у питању? Ја плаћам 70$ у Квебеку за VW Jetta 2012. 250$ ми изгледа као драње коже са леђа и тотално нереално.

ljudi molim malo pomoci..
Auto osiguranje? u BC sam.. pa mi treba pomoc kako to funkcionise i sta treba uzeti a sta ne. posto kad sam cisto radi reda trazio da mi daju quote, umalo nisam umro. 250$ mesecno.
Koliko je realno mesecno placati? imajte na umu da sam tek stigao, dozvolu imam 12 godina. Imam i papir iz mupa da dokazem. ali sto se osiguranja imam samo 1 godinu u srbiji da je bilo na mene.
Ako treba neka informacija dodatna vicite..

Hvala svima unapred..

Pozdrav.

Wow! To je bas bas mnogo.

Molim vas za informaciju ako iko zna, da li je moguce da neko dodje kao turista u Kanadu i da se zaposli , pa da mu onda u konzulatu udare pecat radne vize? , na osnovu tog " ugovora o radu" ?? . Cula sam da su tako neki otisli ali mislim najbolje ovde da pitam pa dobijem informacije iz prve ruke . Hvala svima koji nesto napisu , pa makar bilo st akao odgovor na moje pitanje.

Ја бих угасио то осигурање да могу. Будалаштина чиста ем те зајебавају када се нешто стварно не дај Боже деси. Не знам зашто је толико скупо у другим провинцијама. Они нису нормални.

Mi placamo oko 110 dolara mesecno u BC-ju, ali imamo no claim bonus

Koliki bonus? meni je receno da ide po godini 5%...

pazi 240-250$ su mi dali quote za basic, plus extension third party liability 2 000 000$, collision (rate group 16) 500$. comprehensive (rate group 15) 300$, plus ima nove tablice, licence fee, enrolment fee....
E sad ako moze mala pomoc sta od ovoga ne uzeti ili smanjiti ili sta vec, posto im ne dam tolike pare mesecno, auto me manje izadje...

Hvala i pozdrav svima...

P.S. Novi smo i svezi u Vankuveru, pa ako nekom treba neka informacija, slobodno pitajte...

pazi 240-250$ su mi dali quote za basic, plus extension third party liability 2 000 000$, collision (rate group 16) 500$. comprehensive (rate group 15) 300$, plus ima nove tablice, licence fee, enrolment fee....
E sad ako moze mala pomoc sta od ovoga ne uzeti ili smanjiti ili sta vec, posto im ne dam tolike pare mesecno, auto me manje izadje...

Hvala i pozdrav svima...

P.S. Novi smo i svezi u Vankuveru, pa ako nekom treba neka informacija, slobodno pitajte...
Znas to smo popunjavali sa agentom kad smo kupovali nov auto pre vise od tri godine. Moram da pogledam te papire, u autu su... Ne znam da li ima veze sa tim stomsi u Vankuveru, a mi u Kelowni, ali i ovde je prilicno busy i ima puno udesa. Juce smo isli na West side i covece kako pice svi i to sve gusto pakovano i naravno bio udes... Uzas! Stvarno bi trebali da naprave neku zaobilaznicu. Kad budem isla po sina u skolu pogledacu sta imam tacno da ne ustajem sad iz kreveta malo sam dizzy od nekog antibiotika.

Pogledajte prilog 351433
Evo slikala sam, nemam pojma sta je to, ne zna ni moj muz.
Ali ono sto znam je da se ove cifre dele na mesecne rate i svaki mesec nam se 110 ili tako nesto skida sa racuna u banci.

Treba da sednes sa agentom i da prodjes kroz ceo application form, tako smo i mi i onda nam je ona na licu mesta racunala koliko nas sta mesecno kosta. Ne treba da s stidis da pitas tamo sta nije jasno. Mi se vise i ne secamo. Znam i da imam neke garancije od prodavca auta ali se vise ne secam ni to kako ide... Osiguranje je za mene mnogo dosadna stvar... Ovih dana cu da nabavim tenant insurance jer u slucaju vatre mozemo da izgubimo mnogo.
Ove godine je suvlje nego obicno, a 2003 je ovde nedaleko bio veliki pozar... Moram i neke stvar da stavim u storage za preko leta... Rizik od pozara preko leta je ovde dosta visok.

Poslednja izmena:
@Ejbisidi
Previsok vam je taj deductible od $1000. To znaci da ako nekoga udarite ili vas neko udari (ne daj Boze), vi placate prvih $1000 stete. Sto je zaista mnogo. No, to ujedno znaci da placate i manju mesecnu ratu osiguranja jer je vecina tereta prebacena na vas.

Hvala i pozdrav svima...

Dobro dosli u Vankuver. :ok:

Nazalost, osiguranje automobila je izuzetno visoko u ovom gradu i cifra od $250 mesecno za auto srednje klase (tipa Mazda 3, Honda Civic i sl.) je sasvim normalna za nekog ko je skoro dosao i tek pocinje da gradi istoriju. Ova rata se umanjuje za 5% sa svakom godinom bez udesa, pa onda ne treba da cudi sto neko ko se ovde rodio pre 35-40 godina i poceo da vozi sa 18, placa dvocifrenu mesecnu ratu. Mi dosljaci, nismo te srece.

No, ima resenje i za to. U BC-u mozete doneti pismo od osiguravajuce kuce iz Srbije da ste imali osiguranje kod njih i da niste imali potrazivanja, pa ce vam biti priznato do max. 8 godina sto je u startu popust do 40%. Potrudite se da pronadjite vezu u bilo kom osiguranju u Srbiji, i neka vam napisu "No claim letter" tj. da ste imali kod njih osiguranje i da niste imali potrazivanja. Za svaku godinu se mora napisati broj polise i datum vazenja iste. Ako treba i da potplatite nekoga u osiguranju u Srbiji, ucinite to, jer 100-200 EUR nije nista spram ustede koju cete ostvariti ovde. Potvrdu ti ne mora napisati direktor, vec bilo ko iz osiguranja, ko je spreman da ostavi svoj kontakt za eventualnu proveru iz Kanade.

Caka je sto u Srbiji osiguranje vazi za auto, dok u Kanadi za vozaca. Tako sam ja imao 4 godine osiguranja za sopstveni auto i jos 4 godine sam dobio potvrdu za ocev auto, gde su naveli da je on bio vlasnik, a ja korisnik vozila. I priznali su ovde bez problema. Treba samo sve da zvuci logicno i da bude u nekom kontinuitetu (ne priznaju osiguranja iz davne proslosti ili neke velike rupe izmedju dva, i sl.). Jos jedna bitna stvar je da ako i zena vozi auto ovde, i ona mora biti navedena u pismu iz Srbije da je vozila auto, inace ce popust vaziti samo za tebe, a ona krece od nule.

Mi smo, npr, na tih pocetnih 8 godina sakupili jos 3 godine u Kanadi, tako da sada za ukupno 11 godina placamo oko $145 mesecno za Hondu Civic 2012. A krenuli smo od $250 pre 3 godine. Racunaj da svaka godina nosi oko $10-tak popusta.

Sto se tice samih cifara sto si naveo, mi imamo sledece:

extension: $1 M (nema potrebe ici na $2 M jer cak i kada postoji smrtni ishod kod udesa, tesko da ce odsteta premasiti $1 M)
collision: $500 deductible (= vase ucesce u popravci ako vi nekoga udarite) - sto vece to manja polisa osiguranja/mesecna rata i obrnuto
comprehensive: $300 deductible (= vase ucesce u popravci ako vas neko udari) - sto vece to manja polisa osiguranja/mesecna rata i obrnuto

Kao sto kaze @Ejbisidi, popricajte sa agentom i neka vam razjasne sve sto vam nije jasno. To im je posao, uostalom. :)

Uglavnom, u Vankuveru u startu racunaj oko $500-600 mesecno za auto, ako uzimas novi auto srednje klase (dakle, mesecna rata kredita + osiguranje). To ti se sada verovatno cini veoma puno, medjutim, kada dvoje rade full time poslove, to se ni ne oseti. A bez auta se ovde ne moze ziveti. Racunaj da ti je sa autom dostupno i do 50% vise poslova nego samo sa gradskim prevozom.

Poslednja izmena:

Back