Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Hmmm Etobicoke je prilicno daleko a te zgrade stare 50 godina su malo geto. Trebali ste malo na forumu da se raspitate gde da se preselite posto za 50 dolara vise mogli bi ste biti u North Yorku sto je blize svemu.

Starije zgrade imaju velikih problema sa cevima I poplavama zimi. Nadam se da je management komp. Dobra I popravlja brzo.

Hmmm Etobicoke je prilicno daleko a te zgrade stare 50 godina su malo geto. Trebali ste malo na forumu da se raspitate gde da se preselite posto za 50 dolara vise mogli bi ste biti u North Yorku sto je blize svemu.

Starije zgrade imaju velikih problema sa cevima I poplavama zimi. Nadam se da je management komp. Dobra I popravlja brzo.

Generalno, moglo bi se reci da si u pravu ali sklop zgrada u reonu Etobicoke, i u tom kraju su u dobrom stanju.
Deo , koji gravitira ka Berry road, Park Lawn, su sa izuzetnim maloim kriminalom, porodicno opredeljen i sto je najvaznije,postoje i skole kako katolicka tako i Publik koje se dobro rangiraju, a i u blizini je svega, kako prodavnica tako i prevoza.

I mnogi nasi koji su se prvo nasli na tom mestu, kasnije su i kupovali i kuce a u ovom delu Etobika je velika Ekspanzija u Gradnji Stanova.

Blizina i Reke i setalista pored reke, kao i pristup biciklistickoj stazi do Jezera....

A kada ćeš ti da nas, konačno, obradješ sa nekim detaljnim utiscima iz Kalgarija?
Sada su emocije već malo splasnule pa možeš da počneš sa opisima............

Znam, nikako da sednem i sve utiske saberem.

U suštini, nama se način života ovde ne dopada preterano, ne dopadaju nam se ljudi, jeste svi su fini i ljubazni, ali su jako ograničeni. Sve to na prvi pogled deluje ok, vremenom se stvori jasna slika. Kalgari kao grad je ok, ništa posebno. Klima je dobra, ova zima je bila fantastična (danas smo šetali u kratkim rukavima), ali nema nekih dešavanja. Poznajemo ljude koji su ovde došli iz Toronta i očajni su, kukaju kako su došli u selo :D
Ne znam šta da kažem, ja nemam neke posebne utiske, meni je ok ovde za posao i novac, nisam emotivno vezana. Ali pošto u maju dolazimo u Bg i ostaćemo dosta dugo, napisaću utiske kada ih sagledam iz drugog ugla :)

- - - - - - - - - -

Janci sta je bilo sa papirima, jeste li uspeli da nesto sredite?

Ćao bokaruki :) jesmo, idemo za Bg da sačekamo da sve bude gotovo.

@mr. black - posto sam od takvih Balkanaca upravo i pobegla, hajde da prosto ne pričamo i ne komentarisemo vise medjusobno postove ovde na forumu. Hvala!
Uf... sto smo postali uvredljivi kako smo "uspeli u zivotu" tj. krocili nogom na kanadsko tle. Nemoj se mnogo uzdizati. Borba tek pocinje kada se u Kanadu dodje, ovo svo maltretiranje oko viza, WP i PR-ova je bilo samo zagrevanje.
Za balkancima ces tek da places i to vrlo brzo. Cekaj samo da prodje neko vreme i da kanadjani i svi ostali oko tebe pocnu da odbacuju svoje ljusture. Naglasak na mnozini - ljusturE. Buduci da ti jos uvek nije jasno o cemu pisem i da je sve oko tebe tako jako lepo i fino procitaj dva puta prethodni post od korisnika "Jannci". A komentarisem i komentarisacu, obicno kada neko pocne da pise nebuloze i nesto sto nema veze sa realnim stanjem. Pozdrav i srecno!

Poslednja izmena:
Sto je 100% fakt je da u Torontu poslova nema. Velika je borba postala cak I za poslove za minimalce.

Ja verujem da kada zaista prava borba za zivot pocne (tj. kada ustedjene pare pocnu da nestaju) mi od Laure86 necemo cuti :) To je sasvim normalno. Ali ja bih na primer voleo da vidim na primer update od Vrachara koji je blog entuzijasticno stavljao 2-3 meseca I onda mrak.

Zdravo, mi smo se doselili u Kalgari pre 5 meseci. Ovako izgleda troskovnik: Jednosobni stan kosta u proseku oko 1250 dolara, morate da imate nekog da garantuje za vas jer vam nece dati stan ukoliko bar jedno od vas nema posao plus garant. Izbegavajte rental u centru jer su preskupi a komsiluk nije bas zgodan za zivot to ce vam prijatelji objasniti. Idite na sajt Boardwalk communities za stan. Vrtic je skup ali idite u neku od neprofitnih organizacija i oni ce vam pomoci oko razni decijih dodataka na koje imate pravo i oko rezimea. Ne sklapajte ugovore sa telefonskim kompanijama jer ne mozete da se iz njih izvucete. Na ppcetku vam je svaki dolar strasno vazan. Chat-r vam daje za 25-35 dolara neograniceni broj poruka, razgovor i vice mesage.
U pocetku zaboravite na diplome koje imate osim ako ste programeri. To menja stvari. Trenutno je ovde recesija pa manje vise trazenje pristojnog posla traje par meseci, ali poslova za prezivljavanje ima. Ako imate jos pitanja rado cu vam pomoci

Stvar je kako se neko obraca,da li sa podcenivanjem da ne kazem vredjanjem.Ja kad sam se god obratio nekome sa postovanjem,ne postavljajuci se iznad, sa normalnim ljudima nije bilo problema.
Calgary jeste veliko selo i Toronto je metropola za ovo ovde.
Nekih velikih para se covek nece namlatiti, ali je ipak jos uvek bolje nego u Srbiji.Voleo bih da je drugacije,ali je neuporedivo.Tamo na jedan konkurs se javi 400 ljudi,ovde 40.Matematicki to je ipak 10 puta veca sansa.
Moja preporuka svima koji dodju da pocnu gledati neke skole i kurseve.Ako nisi programer slaba vajda od diploma.Priznaju kao i kod nas ali posao tesko.Znam da je to tesko ako covek ima decu,ali zaista se vredi pomuciti :)

Da dopunim. Hrana za troclanu porodicu sa kozmetikom je oko 600$. Vi cete imati i troskove oko vozackih dozvola oko 120$ po osobi, kupovina prvih kola jer ovde bar jedna kola morate pribaviti. Gradski saobracaj je ok ali je daleko o evropskog, a i za neke poslove ce vam trebati kola. Osiguranje za kola se placa mesecno i krece se od 120$ pa navise u zavisnosti od vrste kola i vozackog staza. Na pocetku je za vas najvaznije da pronadjete jedan posao, stan i kola, da bi ste mogli da opremite stan. Pretpostavljam da ce vam prijatelji naci nesto namestaja, a ostalo idite na kijiji free stuff ( stolice,stolovi, serpe lonci itd.) Krevete i duseke mozete da kupite u IKEA-i jer ovde ima nekih buba koje zovu bed bugs pa nije uputno uzimati kauce i fotelje od nepoznatih.

Ja radim property administraciju i kazem vam da vam niko nece odgovoriti, bar ne ozbilhno. Nemate kreditnu istoriju, niste tu i nemogu vas videti licno. Taj deo ustvari je najvazniji, jer ako im se dopadnete oni ce vas uzeti u obzir. Na kraju krajeva zaista vam preporucujem da ne gledate stanove u centru jer su preskupi i nedovoljno sigurni.a parking ubija ( od 135$ pa navise u zavisnosti od zgrade) Ovde cete videti da u neke zgrade ne primaju decu i druge budalastine. Samo strpljivo. Vaznije vam je da vam je gradski prevoz blizu verujte mi.

Da dopunim. Hrana za troclanu porodicu sa kozmetikom je oko 600$. Vi cete imati i troskove oko vozackih dozvola oko 120$ po osobi, kupovina prvih kola jer ovde bar jedna kola morate pribaviti. Gradski saobracaj je ok ali je daleko o evropskog, a i za neke poslove ce vam trebati kola. Osiguranje za kola se placa mesecno i krece se od 120$ pa navise u zavisnosti od vrste kola i vozackog staza. Na pocetku je za vas najvaznije da pronadjete jedan posao, stan i kola, da bi ste mogli da opremite stan. Pretpostavljam da ce vam prijatelji naci nesto namestaja, a ostalo idite na kijiji free stuff ( stolice,stolovi, serpe lonci itd.) Krevete i duseke mozete da kupite u IKEA-i jer ovde ima nekih buba koje zovu bed bugs pa nije uputno uzimati kauce i fotelje od nepoznatih.

Ja sam za svoj stari Dodge dok sam ziveo u Alberti placao $49 mesecno.
Vama svaka cast ako se troclana porodica nahrani za $600, ja sam nisam ispod $400-$500 mesecno

VW Jetta 2012 70$ месечно осигурање. Нас двоје на храну дајемо око 1000$ месечно али једемо шта хоћемо. Да нагласим да смо веганци значи сирова исхрана. Такође ово горе трочлана породица са козметиком 600$ али јуче:). Може али да једеш лебац и маргарин(кад се сетим 90-их).

mr black - Nemam problem sa nadmenoscu nikakav, ali sa Balkancima kao ti sto si imam, da, tako da bih zaista volela da ne budemo u kontaktu. Psihologije nam se razlikuju, za takvima nikad necu plakati, budi ubedjen.
U principu mi postaje jasno zasto ljudi vremenom prestanu da posecuju ove forume, naprimer, ja sam zaista htela da podelim par korisnih informacija za pocetak i onda naidjes na zid i negativnost, valjda bi glupo bilo kad bi nesto kod naseg naroda naislo na odobravanje.
Sta god da je, ni ja vise necu stavljati svoje postove ovde. Ako neko zeli da me bilo sta pita, slobodno nek mi posalje poruku. Svima zelim srecu i ostvarenje zacrtanog cilja.
Pozdrav.

jelena
kako 600$ za troclanu porodicu???
jel to po osobi il ukupno??
ja sto sam nalazila info i gledala cene po marketima oko 500$ po osobi da jedete iole normalno...bez nekih specificnih prohteva, veganstvo, gluten, organik i sl...znaci klasicni svastojed

jel bi mogla to malo da pojasnis, ako je ukupno 600$ kako?
pa to ispade ko i u srbiji dobro da se hranite (440e), a ipak je tamo skuplja hrana

- - - - - - - - - -

e imam pitanje za sve
kakvu vodu pijete? cesmusu ili samo flasiranu, kako stoji stvar sa cesmusom?

Htela sam da te zamolim da, kada skineš kecelju i odložiš varjaču, probaš da se raspitaš u imigracionom centru u koji ideš šta da radimo sa našim diplomama. Dok razgledam oglase za posao vidim da je svuda naveden najniži nivo obrazovanja koji se traži. Mi smo vršili evaluaciju naših diploma, ali na tom izveštaju stoji samo koji je ona ekvivalent kanadskom nivou obrazovanja, ne piše ni koja je škola u pitanju, ni koje je zvanje. Znam da nema puno vajdi od njih ali nemam da priložim čak ni srednjoškolsku diplomu koja se traži za neke poslove. Na WES-ovom sajtu sam pokušala da vidim kako ide evaluacija za opciju job seekers ali mi stalno daje poruku da je moja evaluacija uspešno završena i vraća me na početnu stranu.
Ja sam od fakulteta dobila i spisak svih položenih ispita sa njihovim sadržajima ali to nisam prevodila (to je bilo nekih šezdesetak stranica) pošto sam pretpostavila da ih izdaju po default-u i za one studente koji nameravaju da nastave školovanje u inostranstvu kako bi novi fakulteti imali uvid u ranije programe i položene ispite.
Dakle, čime se pokazuje nečije obrazovanje za nelicencirane poslove?

Druga stvar koja me interesuje je gde ste menjalu evre - u Srbiji ili u Kanadi.

Inače, mi još uvek čekamo MR, izludeh od muke...........:dash:

Emiiuki, pretpostavljam da je za nelicencirane poslove dovoljan taj izvestaj koji WES daje (pored diplome i prevoda). Takodje, postoji i opcija preko PLAR-a (tu je potrebno da prilozis i opise svih kurseva na fakultetu). Meni je, za sada, cilj da cim dodjemo podnesem papire za TESL i u tom slucaju je najlakse ici preko PLAR-a, barem za moju struku jer se kursevi gotovo u potpunosti poklapaju. Ne znam kako to ide za tvoju struku.

mr black - Nemam problem sa nadmenoscu nikakav, ali sa Balkancima kao ti sto si imam, da, tako da bih zaista volela da ne budemo u kontaktu. Psihologije nam se razlikuju, za takvima nikad necu plakati, budi ubedjen.
U principu mi postaje jasno zasto ljudi vremenom prestanu da posecuju ove forume, naprimer, ja sam zaista htela da podelim par korisnih informacija za pocetak i onda naidjes na zid i negativnost, valjda bi glupo bilo kad bi nesto kod naseg naroda naislo na odobravanje.
Sta god da je, ni ja vise necu stavljati svoje postove ovde. Ako neko zeli da me bilo sta pita, slobodno nek mi posalje poruku. Svima zelim srecu i ostvarenje zacrtanog cilja.
Pozdrav.

Опуштено Лаура немој да престајеш са јављањем, мислим да mr black није мислио ништа малициозно већ више да спустиш лопту иако је то тешко када се овде дође. Такође зависи из ког слоја друштва се долази. Некоме ко није имао ништа Канада може бити бајка а некоме ко је ок живео у Србији ово може бити или лошије или исто. Увек ће бити хејтера и дефетиста али ценим да реалност мањка.
Метло што се тиче воде ја пијем или флаширану или филтрирану.
У вези хране, кад сам био месождер коштало је рецимо између 800-900 месечно, сада као веган 1000-1100. Мада може да се живи и са мање наравно како ко.

Lepo 600$ sa sve kozmetikom, ali se kod kuce kuva normalno. Real Canadian Super Store jer u Co-opu bi bilo vise. Pijemo cesmovacu, mada je puno lrecnjaka u njoj hemijski i bioloski je potpuno ispravna. Sto se osiguranja kola tice to je oko 120$ sada, kako je bilo ne znam. Mi smo ovamo dosli iz Toronta i poredeci s njim hrana je skuplja, izbor suzen, stanovi su tu negde, a osiguranje kola je jevtinije kao i gorivo. Kalgari jeste veliko selo, ali nam se dopada. Mada, generalno gledano da sam tnala ono sto sada znam nakverovatnije nikada ne bih otisla iz Evropw... Verujem da su mnogi srecni ovde ali mi sve cesce razmisljamo o tome da batalimo sve i da se vratimo kuci

Postovanje i pozdrav svima,potrebna mi je pomoc ili saveti,sugestije kako god,iscitavao sam ovu temu ali uglavnom sam nailazio na stvari vezane za porodican zivot,a ono sto bi mogao iskoristiti za sebe deluje mi kompllikovano i nije mi jasno bas najbolje,nedavno sam dosao u Toronto i nikog ne poznajem ovde,imam 22 godine,glavna namera mi je bila da ovaj boravak u Torontu iskoristim radno ukoliko je to moguce,od dokumenta(papira) imam ID karticu I vozacku dozvolu kanadsku kao i kanadsku vizu,odnosno boravak na 6 meseci.Sto se boravka tice stvari su mi jasne,da bi produzio boravak uslovljavaju me da upisem ovde neku skolu ili kurs,medjutim to meni nije toliko bitno trenutno jer ja studiram i u Beogradu ali otom potom uvek mogu ako treba i fiktivno da upisem nesto,ali sto se posla i rada tice potrebno mi je da znam na cemu sam,pa ako moze bilo ko da me posavetuje gde,sta,kako da li uopste da se nadam itd...radio bi sta god,znanje engleskog mi je korektno...hvala unapred

Mogu da se slikaju jer u ugovoru koji su pitpisali stoji da deca nisu dozvoljena u zgradi. Jeste krsenje ljudskih prava ali su pristali na to potpisivanjwm ugovora. Znam da je sr... ali je tako

Draga Jelena, mogu Ti reci da nisi u pravu, i ako su potpisali takav lease, Property managemet se i tuzi i milion posto su gubili, tako da i one zgrade koje se vode kao retirement, niti mogu da uskrate Babama i Dedama , da kod njih borave deca....I tamo gde su Kondominiji , koji su privatni tj vlasnici su tamo, takvo uskracivanje ,nije zakonom dozvoljeno.

Cak je i to postala sudska praksa, te Tribunali uvek ama bas uvek donose odluke u korist stanara.

Osim , ako je sa remecenjem kucnoga reda i distribucijom droge, sto je izuzetno tesko i dokazati.

Ranije, pre nego sto su i dovedene i promene Tribunala, imadoh dosta posla u vezi " izbacivanjem ,mojih klijenata ili jos gore da su bili odbijeni...Osoba ,koja zna , zakon o zastiti .....veoma lako izlazi na kraj sa Property Managementom.

Citam, kako za porodicu nije dovoljno ni Hiljadu Dolara za ishranu, pa se slatko smejem....Moze se itekako i dobro hraniti i kvalitetno se i hraniti. i to sa daleko manjim novcanim sredstvima, UPS, onaj ko kupuje Gotovu Hranu, onaj ko se hrani u restoranima....mislim da je i to malo.......

Одлично за тебе. Нико није рекао да се не може преживети него причамо о исхрани, квалитетној или не и колико кошта. Ја сам ставио цифру за нас двоје. А реално као што сам и рекао можеш леба и масти без алеве паприке сваки дан, није проблем. То не би пуно изашло. Ако се храниш по ресторанима биће папрено. И не знам шта ти је смешно.

Одлично за тебе. Нико није рекао да се не може преживети него причамо о исхрани, квалитетној или не и колико кошта. Ја сам ставио цифру за нас двоје. А реално као што сам и рекао можеш леба и масти без алеве паприке сваки дан, није проблем. То не би пуно изашло. Ако се храниш по ресторанима биће папрено. И не знам шта ти је смешно.

pa , Sone, daj mi molim te reci ,kada stavis, a nadam se da i pripremas, sta ces kupovati u nedelju dana za ishranu ili za dve.
Recimo ,ovoga tj u sledecih nedelju dana u Sobey imas da kupis krastavaca po 99 centi a Hot House Tomate za 2.18 , meso a ima ga raznoga .Pork Back ribs je 6.59 kg ili Pork Tenderloan isto....,krompir je 1.99 za1680 grama, brokoli komad 1.49 i da ne bih nabrajao i dalje.Glavica slatkoga kupusa je 1.99 itd
Ako se kupuje u skupim prodavnicama, cene ce biti i prilagodjene tome.
Ako neko itekako obraca paznju i na ishranu i sta ce i kuvati i spremiti...Tada ce bit i drugacije.
Nego, da samo kazem da sam drzao , Life Skills, Money Management , licima koji su bili u...Sistemu i pokazao i dokazao , da se moze i kvalitetno i dobro jesti stim da se vecina stvari , radi u Svojoj Kuci i kupuje se , na Veliko, recimo -Basmati pirinac -narocito kada ga spuste, brasno Takodje, Sok Paradajza ili Konzerve Paradajza ili...Konzerve pasulja ....
A o mesu i mesnim preradjevinama da ne ulazim. Dal li znas za Bolonjeze-spagete , Pastasute, Makarone, koliko bi vas kostalo za vas cetvoro..... Ako su spageti 99 centi , 454 Extra lean tu negde oko 6 dolara , glavica crnoga luka, dva cesnjaka , paradajz pire ili konzerva paradjza u komadu.... i recimo Salata od Slatkoga kupusa...

Sone, mozes , veoma i lepo i dobro jesti i sto je najvaznije i Kvalitetno..... No ako se KUPUJE GOTOVO ILI NARUCUJE, To je vec druga prica.

Vec kada smo kod toga, lepa je strana kuhinja, ali eto vise volim sarmu od Kiseloga ,kupusa sa rebarcima i slaninom i Ah da, ima se jesti ne samo za jedan dan...A tek recimo Restovan krompir sa krmenadlama... Pa tek Pasulj sa suvim rebarcima....Djuvec, pa Podvarak.....;)

A supa, kokosija ili od povrca... Sve se moze dragi moj,i imati posle i za izlazak i za pice i za pozoriste i za bioskop...

Nemoj se ljutiti ali , nisi objasnio na sta trosite toliko novaca i sa cim se hranite.

i da u mom okruzenju se nalaze prodavnice , od onih ko je su medju skupljima do onih ,za koje se kazu da su -najeftinije tipa no -frils a tu su i kinezi , sa dobrom cenama i svezom robom. Evans/ Browns Line. Metro, Sobey, Wal Mart....

Ајде ево овако онда. Пошто сам већ навео да сам веган и да сву ту цркотину(сувомеснато, сиреве, јаја, месо, итд) што си побројао не конзумирам више ја ћу онда навести цене(воћа, поврћа, итд) које су добрано веће током зиме што је и логично. Поготово то свињско за срчку. А када помислим да си ти некоме предавао life skills са таквим саветима онда ми је и јасно зашто је Канада међу топ пет по гојазности.
А сад да ти објасним нашу исхрану. Гуглај vegan raw nutrition.А сада неке цене од прошле суботе:
Органске шпагете од браон пиринча=2$
Кокос органски млади у којем је феноменална кокосова вода а кад се попије поједемо кокосово месо или замрзнемо за смути=3$
Намаз од органских бадема који често правимо и сами=12$
Купус органски=2.5$
Kale органски=1.29$
Киви да се не понављам органски=5.5$ 1/2кг
Парадајз=3.14$
Јагоде=6$
Банане=6$
Млеко од кокоса или бадема=4$
Печурке=2$
Боранија=2.77$
Броколи=2$
Тиквице=3$
Кромпир слатки=3.76$
Боровнице=6$
Карфиол=2.5$
Краставац=2.99$
Лимун, ананас, јабуке, крушке, итд итд.
Накупи се и дође ту негде око 250$ сваке недеље. Наравно поред исхране цепамо смути и сокове који захтевају пуно воћа. Али дао бих и више само да знам шта једем и зашто. Здравље је мајка.

Bojim se da ti nisi u pravu jer je ugovor pbavezujuci za obe strane. Osim toga iz prakse znam da stanari i dobijaju i gube,ali uvek gube kada je pitanje krsenja potpisanog ugovora. Vlasnici zgrada, u skladu sa zakonom i imovinskim pravima određuju ko moze ziveti u zgradi. A posle se to dalje definise u skladu sa zakonom. To ne radi menadzment nego vlasnik i advokati. Menadzeri samo sve to sprovode i toliko. Ja nisam menadzer ali zakon znam

Back