Nisam imao sta pametno da pisem na ovoj temi mesecima, nema ni vremena ni zelje, otisao sam iz Kanade davno, a nemam sta ni da kazem iskreno. Ispadalo je da uvek pricam negativno, mada mislim da je bolje i da citate negativne stvari, onda ste spremniji na moguce situacije. Iznecu jedno desavanje iz mog zivota, od pre par dana, mozda bude poucno za nekog.
Odjednom tako zvoni viber, dugogodisnji prijatelja iz daleke Kanade koji ne moze inace ni da se javi od posla a kamoli da me se ovako seti, nismo se culi duze vreme. Radi on radi zena, sve je super islo. Trosi se lepo, kuca 200 kvadrata, 2 vozila. Onda zena nesto ostade na kratko bez posla, mada nije to problem navodno. Doduse prodje neko vreme ona i dalje na drzavnim jaslama ne radi, on navodno smanjio broj sati- dobro je  ali kao za maler zdravlje ga malo zeza, pitam se od cega ? Nije mu jasno sto ne moze da rinta po 60-70 sati nedeljno tako lako kao nekad, a tek ulazi u petu deceniju nije mator, stvarno cudno a zivi ustvari gore nego moj pas. Kad sam mu pricao smanji posao, ajmo teretana, ajde cardio ulazi u skuplju hranu, ulazi  u svoje telo, ne u glupavu dascaru od kuce, "ne mogu imam overtime" "koja budala daje 10$ za pola litra organskog soka i 40$ za kilo sveze ribe" i slicne konstatacije.  Zena hoce Audi..pa opet kao za maler neki veliki kvar na autu, pa nesto ulagao u kucu, pa jos i ispozajmljivao pare rodbini...okreni obrni i isparilo mu i ono sto je imao sa strane. Kreditne kartice prezaduzene, kredit redovno tece za kucu, za auto, osiguranje.. ostali troskovi veliki, child support nikakav, mali raste, trosi, konzumerizam tece venam, nisu otisli u Kanadu da zive kao u Srbiji, nego da zivi bolje nego u Srbiji i slicno. Sustina cele price, lose se preracunao, pa da premosti... eto da mu pustim samo jedan wire transfercic mali, od desetak hiljadica, samo da premosti do kraja godine, imam sve pare u 2015, zena da krene da radi tralalla, da mu se ne daj boze ne desi da nekretnina ode u foreclosure, to bi za njega bio kraj. Taj covek inace nikad od nikog pare trazio nije, od kako ga znam. Dok je ziveo ovde, u ovoj nasoj rupi, on je drugima pozajmljivao da opstanu. 
Nadam se da ce ovo nekom da bude poucno, malo pre sam zavrsio razgovor sa njim i osecam se kao da pricam sa nekim jadnijim od ovih sto su uzimli kredite kod nas u Svajcarcima, osecam da mu je Kanada dzigericu pojela i da se suzdrzava da krene da vristi
Ako ne znate da racunate, probajte bar da naucite, zivot na crtu je najgora varijanta, da li je to crta kod banke ili kod prijatelja... kako god, doduse prijatelj vam nece uzeti kucu to je sigurno. 
Sa druge strane, ako odete u Kanadu, pa zivite manje vise slicno kao u Srbiji, eto bolji auto neko vreme i kredit na lepu kucu i onda odjednom virsla situacija, nemam ni za mortgage i zovete prijatelja iz SRBIJE da vam salje pare, moje logicno pitanje STA VI UOPSTE RADITE TAMO ?