Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Znam, potpuno te razumem. Meni je sve to ostalo u Bg. Slike, knjige.. ali nadam se da će sve biti ok i da ću moći to nekada da donesem. Moj dever je godinama nosio stvari i knjige, tako da ima vremena za sve :)

Mnogo je to knjiga da bi se nosilo, cak i kad bi taj proces trajao godinama. Na slike i ne pomisljam. Mislim o tome koje jos papire da prevedem na engleski, gde sve treba da se odjavim i kako (mup, ljekar, banka, biro...)
Takodje me zanima taj fenomen "kulturoloskog soka" koji su svi doziveli. Sta je tebe konkretno najvise sokiralo?

Nisi mene pitao ali dok se jannci javi samo da napomenem da za nekog ko dolazi iz Evrope nema nikakavog kultoroloskog soka :) Mozda za neke iz bas bas drugacijih kultura. Ovo je sve manje vise slicno iako je razlicito :) videces i sam.
To oni sebi dizu cenu i cak stavrno i misle da su kulturoloski iznad svih, ali nije bas tako.
To naravno ne znaci da je lose u Kanadi ili USA, mnoge stvari su super ali neke bogami i nisu super, pa moze da se prica i o kultoroloskom soku Evropljana kad dodju ovde...

* za stvari, kad budete sigurni da ostajete u Kanadi iznajmite kontejner za knjige i sve ostalo kabasto i tesko.

Poslednja izmena:
Nisam mislila na slike sa zida već fotografije u albumu :D a pošto se mi godinama bavimo fotografijom, možeš misliti koliko toga ima (iz perioda dok nije bilo digitalnih fotoaparata).. A dever je ovde 18 godina, mislim da svake godine kad dođe u Srbiju spakuje nešto od stvari (moj suprug se šokirao kad je vidio da su ovde i neke njegove knjige,haha).

Mi se nismo odjavljivali (sem sa biroa), i dalje plaćamo račune odande (naše mobilne i internet). Ja sam ugasila e-banking na svom računu jer mi to naplaćuju a suprug je produžio svoje kartice jer ih koristimo i ovde. Nismo čak ni dečju štednju podizali, stoji na računu pa neka kaplje kamata.

Uradili smo neke osnovne lekarske preglede, čisto da bi ovde bili mirni, opšta praksa, ginekolog, zubar, klinca odveli na sistematski i kod očnog (ima 3 godine a negde sa 3 i po se kod nas radi očni pregled), uzeli smo uverenja iz suda i iz policije da nismo osuđivani i krivično gonjeni (posebno u sudu a posebno u policiji), skenirali diplome, preporuke bivših poslodavaca, za klinca karton vakcinacije i potvrdu da je preležao boginje... ne mogu sad svega da se setim pa ću dopisivati.

Pazi, drugačije je. Putevi su drugačiji, saobraćaj je drugačiji (i dalje mi je šok da je svuda ograničenje 60km/h a na autoputu max je 110). U radnjama nema puno poznatih marki, moraš sve probati da bi znao šta ti se dopada. Mnogo različitih kultura, kineza i indijaca čini mi se ima najviše. Više se niko ne obazire na strani jezik, najmanje čujem engleski.

@VanZandt, pitao sam @Jannci ali podrazumeva se da pitanje vazi za sve forumase i zato zelim da ti iskazem zahvalnost sto si nasla vremena da izneses svoje misljenje. Ako ti nije tesko napisi malo detaljnije sta je to super a sta i nije bas toliko super. Nista u zivotu nije sigurno ali pri ovoj pameti ostacu u Kanadi. Dobio sam PER, a povratak na Balkan mi ne pada na pamet.

@Jannci, fotografija je sjajna stvar! Imam skolskog kolegu koji zivi na zapadnoj obali i profesionalni je fotograf. Mislim da je u ogromnoj konkurenciji uspeo da se izbori za svoje mesto pod suncem i da lepo zivi od toga. Pa ti vidi. :) Rodjena sestra mi zivi u Kanadi takodje vec punih 18 godina. :) I ona je nosila dosta knjiga nakon posete nama ali to nije ni 5% od kucne biblioteke a da ne govorimo o mojoj strucnoj literaturi. Ovo sa kontejnerom, sto rece kolegica @VanZandt, mi se cini dobrom opcijom. Eto vidis sto pitam, ima "milion" nekih birokratskih sitnica koje treba zavrsiti. S obzirom da idem za stalno namjeravam da se odjavim sa svega, da se ne vuku nikakvi repovi za mnom. Diplome, preporuke, uverenja, razne dozvole i potvrde... sve to imam prevedeno na engleski od strane sudskog tumaca.To je zavrseno.
Sto se tice soka, poprilicno sam upoznat sa Kanadom i kanadskim nacinom zivota. Najvise iz sestrinih prica, zet mi je Kanadjanin, roditelji su mi nekoliko puta bili gore...Mislim da dosta toga znam i otprilike znam sta me ceka kad dodjem. Ipak, zelim da cujem sto vise iskustava ljudi koji su od nedavno u Kanadi. Nije isto iskustvo useljenja iz 1996. i sada, primera radi to za saobracaj nisam znao, tako da je za mene dragoceno sve sto napisete i na tome sam vam neizmjerno zahvalan.

Poslednja izmena:
Hvala Botexag na informacijama. Ako si vec raspolozen za pomoc mogao bi mi jos i reci kakva je procedura za dobijanje vozacke dozvole za auto i kamion.

Vozacka dozvola mora sve ispocetka. Sa sobom moras da imas nasu dozvolu koju u nekim pokrajinama oduzimaju a negde samo uzmu kopiju.
Polazes testove a zatim ispit voznje. Opet u nekim pokrajinama dobijes odmah level 5, a negde uslovni level 5 na 2 godine (da ne sirim temu, ne znam u kojoj si pokrajini)

Za kamion mora kompletna obuka sa casovima.

Nisam imao sta pametno da pisem na ovoj temi mesecima, nema ni vremena ni zelje, otisao sam iz Kanade davno, a nemam sta ni da kazem iskreno. Ispadalo je da uvek pricam negativno, mada mislim da je bolje i da citate negativne stvari, onda ste spremniji na moguce situacije. Iznecu jedno desavanje iz mog zivota, od pre par dana, mozda bude poucno za nekog.

Odjednom tako zvoni viber, dugogodisnji prijatelja iz daleke Kanade koji ne moze inace ni da se javi od posla a kamoli da me se ovako seti, nismo se culi duze vreme. Radi on radi zena, sve je super islo. Trosi se lepo, kuca 200 kvadrata, 2 vozila. Onda zena nesto ostade na kratko bez posla, mada nije to problem navodno. Doduse prodje neko vreme ona i dalje na drzavnim jaslama ne radi, on navodno smanjio broj sati- dobro je ali kao za maler zdravlje ga malo zeza, pitam se od cega ? Nije mu jasno sto ne moze da rinta po 60-70 sati nedeljno tako lako kao nekad, a tek ulazi u petu deceniju nije mator, stvarno cudno a zivi ustvari gore nego moj pas. Kad sam mu pricao smanji posao, ajmo teretana, ajde cardio ulazi u skuplju hranu, ulazi u svoje telo, ne u glupavu dascaru od kuce, "ne mogu imam overtime" "koja budala daje 10$ za pola litra organskog soka i 40$ za kilo sveze ribe" i slicne konstatacije. Zena hoce Audi..pa opet kao za maler neki veliki kvar na autu, pa nesto ulagao u kucu, pa jos i ispozajmljivao pare rodbini...okreni obrni i isparilo mu i ono sto je imao sa strane. Kreditne kartice prezaduzene, kredit redovno tece za kucu, za auto, osiguranje.. ostali troskovi veliki, child support nikakav, mali raste, trosi, konzumerizam tece venam, nisu otisli u Kanadu da zive kao u Srbiji, nego da zivi bolje nego u Srbiji i slicno. Sustina cele price, lose se preracunao, pa da premosti... eto da mu pustim samo jedan wire transfercic mali, od desetak hiljadica, samo da premosti do kraja godine, imam sve pare u 2015, zena da krene da radi tralalla, da mu se ne daj boze ne desi da nekretnina ode u foreclosure, to bi za njega bio kraj. Taj covek inace nikad od nikog pare trazio nije, od kako ga znam. Dok je ziveo ovde, u ovoj nasoj rupi, on je drugima pozajmljivao da opstanu.

Nadam se da ce ovo nekom da bude poucno, malo pre sam zavrsio razgovor sa njim i osecam se kao da pricam sa nekim jadnijim od ovih sto su uzimli kredite kod nas u Svajcarcima, osecam da mu je Kanada dzigericu pojela i da se suzdrzava da krene da vristi
Ako ne znate da racunate, probajte bar da naucite, zivot na crtu je najgora varijanta, da li je to crta kod banke ili kod prijatelja... kako god, doduse prijatelj vam nece uzeti kucu to je sigurno.
Sa druge strane, ako odete u Kanadu, pa zivite manje vise slicno kao u Srbiji, eto bolji auto neko vreme i kredit na lepu kucu i onda odjednom virsla situacija, nemam ni za mortgage i zovete prijatelja iz SRBIJE da vam salje pare, moje logicno pitanje STA VI UOPSTE RADITE TAMO ?

Veliki pozdrav za sve! Zivim u Bijeljini, RS, BiH, trazim nacin kako da odem u Kanadu, tacnije u Kalgari. Imam tamo djevojku s kojom sam vec tri godine, ona studira pa i ja pokusavam nekako da dodjem. Dvadeset mi je godina, sad ce i 21, zavrsio sam opstu gimnaziju, idem ovdje na pravni fakultet, ocistio sam prvu godinu ali nista ne vazi ovaj faks u Kanadi. Zdrav i prav sam, jak, vrijedan, ne zazirem od bilo kakvog posla samo mi treba malo pomoci da dodjem gore. Ako moze neko da pomogne na bilo koji nacin, oduzicu mu se desetostruko. Hvala vam unaprijed!

Vjerujem da ima i ovakvih iskustava kao sto @123456789 napisa ali to je em rijedak slucaj, em ce se i on brzo izvuci iz krize. Na Balkanu su ovakvi slucajevi nesto uobicajeno i masovna pojava a iz krize ne izlazimo posljednjih par decenija.

Jao kamo srece da su retki slucajevi. Pa toliki ljudi ostadose bez poslova, para, kuca, zdravlja u Americi a i Kanadi. Citajte malo vesti.
To naravno ne mora i ne treba da plasi novopridosle, ali kao upozorenje je dobro - cuvajte pare i ne rasipajte se (sve dobro proracunajte da li vam nesto stvarno treba) a pogotovo budite oprezni kod kredita.

Jao kamo srece da su retki slucajevi. Pa toliki ljudi ostadose bez poslova, para, kuca, zdravlja u Americi a i Kanadi. Citajte malo vesti.
To naravno ne mora i ne treba da plasi novopridosle, ali kao upozorenje je dobro - cuvajte pare i ne rasipajte se (sve dobro proracunajte da li vam nesto stvarno treba) a pogotovo budite oprezni kod kredita.

Ne odgovori ti meni sta je super a sta ne u Kanadi...

A za ovo drugo, poznajem dosta ljudi koji zive u Kanadi, rodbina, prijatelji, poznanici... I niko ali bas niko se ne zali na to kako zive niti im pada na pamet da se vrate.

Ako imate nekih pitanja u vezi zivota u Kanadi posaljite mi priv.
Za sve ove sto pricaju sami sa sobom, tj. odgovaraju i hvale sami sebe

E, neka si mu rekao! Ne mogu da verujem da ta osoba još uvek nije banovana sa foruma. Troluje na sve i jednoj temi koju sam pročitala, bez ikakvih argumenata a i iskustva. Sve više mislim da je to neki tinejdžer kome su hormoni podivljali i dolazi ovde da se istresa i nervira ljude. Dobra stvar je to što ga je većina pročitala pa se više niko ni ne nastavlja sa njim.
@ 123456789 - zaista tužna priča ali predstavlja tipičan primer ljudske gluposti i "pokondirenosti". Čuj, u dugovima su do guše a i dalje se vozi audi?!??! Žena godinu dana na socijali i ne može da nađe BAŠ nikakav posao? Čisto sumnjam, čak i u Srbiji je to moguće ako baš želiš. Naravno i ovde je minimalac katastrofa ali ako krče creva nema biranja. Razlika je što od socijalne pomoći u Srbiji nemaš ni struju da platiš. Pa, kuća od 200 kvadrata koju možeš da prodaš i kupiš nešto manje i smanjiš ratu, bar je tržište likvidno i možeš da prodaš. I ja ovde imam kuću od 200 kvadrata pa hoću da se ubijem od spremanja kada dođe vikend, ništa drugo ne stignem. Sutra bih je menjala za nešto manje ako bih dobila minimum realne vrednosti. Ponavljam, žao mi ga je ali to se ne može porediti sa situacijom u Srbiji. Ovde te zeza i zavrće ko stigne i nemaš kome da se požališ i tražiš neku pravdu, a on je sam sebe zeznuo.

@ 123456789 - zaista tužna priča ali predstavlja tipičan primer ljudske gluposti i "pokondirenosti". Čuj, u dugovima su do guše a i dalje se vozi audi?!??! Žena godinu dana na socijali i ne može da nađe BAŠ nikakav posao? Čisto sumnjam, čak i u Srbiji je to moguće ako baš želiš. Naravno i ovde je minimalac katastrofa ali ako krče creva nema biranja. Razlika je što od socijalne pomoći u Srbiji nemaš ni struju da platiš. Pa, kuća od 200 kvadrata koju možeš da prodaš i kupiš nešto manje i smanjiš ratu, bar je tržište likvidno i možeš da prodaš. I ja ovde imam kuću od 200 kvadrata pa hoću da se ubijem od spremanja kada dođe vikend, ništa drugo ne stignem. Sutra bih je menjala za nešto manje ako bih dobila minimum realne vrednosti. Ponavljam, žao mi ga je ali to se ne može porediti sa situacijom u Srbiji. Ovde te zeza i zavrće ko stigne i nemaš kome da se požališ i tražiš neku pravdu, a on je sam sebe zeznuo.

Pa sad, dok je ovaj radio kao crnac, verovatno joj posao nije ni trebao. Kad se zdravlje narusi, krece covek drugacije da razmislja.. Manji prihodi, rashodi neplaceni. Nisu oni bez hrane i u bankrotu, ali ih dave minusi, ne shvataju ljudi da bogatstvo ne znaci velika plata i pompezno trosenje para. Ja im isto rekao, sto ne prodaju kucu, nadju neki stancic od 60,70 kvadrata, navikli ljudi na komfor, nece nema sanse. Sustina je sto bas sad moze da se proda za dobre novce i dalje, ali oni misle da ce cena navodno i dalje da raste, u sta ja iskreno ne verujem.
Sve je individualno, eto naprimer jedan porodica koju sam upoznao pre par godina, inace vratili su se iz Kanade nazad u Srbiju, sad planiraju nazad za Kanadu, kazu ova zemlja se totalno raspada. Neki iz Kanade kad god pricam sa njima, kukaju kako im je sve dojadilo, mada ne vracaju se nazad. Ja imam utisak da dosta imigranata posle odredjenog vremena na zapadu, ni sami vise ne znaju sta zele.

Pocinju price da ce Alberta da pukne ako cene goriva padnu ispod $80. Devedeset posto rafinerija ce da se pozatvara I doci ce do masovnih odpustanja.

Sto se tice videa mnogo je bolje biti gluplji nego pametniji. Mislis da se glupaci lome prepirati po internet I praviti pametni. Ne... mnogo im je lepse.

Ja sam nova u Kanadi, ali samo mogu da potvrdim ovo za kulturoloski sok... Nema ga. Ja sve cekam i cekam da me to zadesi, a ono nista. Meni sve ovde deluje totalno poznato i kao u Srbiji. Ima nekih sitnih razlika (na primer, da je uljudno zahvaliti se vozacu kada izlazis iz autobusa i sl.) ali nista krupno. Cak nekad sebe uhvatim na ulici da se zacudim kada cujem da ljudi pricaju na engleskom a ne na srpskom i onda se setim: hej, ovo je Kanada.

Mada, ne znam, to valjda zavisi na sta je covek navikao. Ono cega ovde generalno nema jeste kafenisanje i druzenje sa komsijama. Posto se ja time ne bavim ni u Srbiji, ne smeta mi sto ovde ni ne znam kako izgledaju komsije (doduse, sreli smo se jednom kada se ukljucio protivpozarni alarm pa smo morali da sacekamo ispred zgrade dok vatrogasci nisu proverili zgradu). Takve stvari. Ovo pominjem jer znam da se mnogi nasi ljudi zale da su Kanadjani (i zapadnjaci uopste) hladni i da "ne vole da se druze" (sto je zanimljivo, posto Kanadjani medju zapadnim svetom vaze za izuzetno - cak i previse srdacne - sto nisam primetila, mada jesu generalno ljubazni, i to ne na izvestacen nacin). Ne znam sta da kazem na ovo. Da nema kafenisanja - nema, i na to se treba pripremiti. Ali nije da ljudi mrze da se druze. Jednostavno je drugacije. Kod nas je najbitnije da pozoves goste i da ih nakljukas, da se vidi da si domacin, da imas cime da ih ugostis. Kod njih to nije fora. Ovde ljudi cene privatnost pa nema da ti, recimo, neko bane nenajavljen a ti moras da mu se smesis i jos ga dvoris. Ne znam. Kazem, sve zavisi na sta je covek navikao i sta ocekuje. Ja ni u Srbiji ne kafenisem i ne izlazim nesto posebno, pa ovde ni ne primecujem razliku.

Ja sam nova u Kanadi, ali samo mogu da potvrdim ovo za kulturoloski sok... Nema ga. Ja sve cekam i cekam da me to zadesi, a ono nista. Meni sve ovde deluje totalno poznato i kao u Srbiji. Ima nekih sitnih razlika (na primer, da je uljudno zahvaliti se vozacu kada izlazis iz autobusa i sl.) ali nista krupno. Cak nekad sebe uhvatim na ulici da se zacudim kada cujem da ljudi pricaju na engleskom a ne na srpskom i onda se setim: hej, ovo je Kanada.

Mada, ne znam, to valjda zavisi na sta je covek navikao. Ono cega ovde generalno nema jeste kafenisanje i druzenje sa komsijama. Posto se ja time ne bavim ni u Srbiji, ne smeta mi sto ovde ni ne znam kako izgledaju komsije (doduse, sreli smo se jednom kada se ukljucio protivpozarni alarm pa smo morali da sacekamo ispred zgrade dok vatrogasci nisu proverili zgradu). Takve stvari. Ovo pominjem jer znam da se mnogi nasi ljudi zale da su Kanadjani (i zapadnjaci uopste) hladni i da "ne vole da se druze" (sto je zanimljivo, posto Kanadjani medju zapadnim svetom vaze za izuzetno - cak i previse srdacne - sto nisam primetila, mada jesu generalno ljubazni, i to ne na izvestacen nacin). Ne znam sta da kazem na ovo. Da nema kafenisanja - nema, i na to se treba pripremiti. Ali nije da ljudi mrze da se druze. Jednostavno je drugacije. Kod nas je najbitnije da pozoves goste i da ih nakljukas, da se vidi da si domacin, da imas cime da ih ugostis. Kod njih to nije fora. Ovde ljudi cene privatnost pa nema da ti, recimo, neko bane nenajavljen a ti moras da mu se smesis i jos ga dvoris. Ne znam. Kazem, sve zavisi na sta je covek navikao i sta ocekuje. Ja ni u Srbiji ne kafenisem i ne izlazim nesto posebno, pa ovde ni ne primecujem razliku.
Никад га није ни било.
Домаћи гастоси су том халуцинацијом себи дизали цену кад би у завичају распредали бајке о тој субполарној забити.

Никад га није ни било.
Домаћи гастоси су том халуцинацијом себи дизали цену кад би у завичају распредали бајке о тој субполарној забити.

Subpolarna zabit :zcepanje:

Da se razumemo, sve price o kulturoloskom soku vezano za Kanadu (i Severnu Ameriku uopste) za koje ja znam bile su u kontekstu kako je u Severnoj Americi GORE nego u Srbiji. Ljudi hladni i nadrkani, nema nikog da ti pruzi ruku i porazgovara, zivis u zgradi godinama a ni ne znas ko su ti komsije, prijatelji te ne pozivaju kod sebe u kucu nikad a ako izadjete u restoran svako placa svoj racun, ljudi su sebicni, odvratni, samo misle na pare, moras da se nekom najavis nedelju dana ranije ako hoces da mu odes u posetu, izadjes napolje a ono nema zive duse na ulici, itd, itd.

Ne secam se nijedne "kulturoloski sok" price koja je bila pozitivna za Severnu Ameriku, samo kako je sve to gore i kako su ljudi grozni (za razliku, jelte, od Srbije) i kako nasi ljudi na to ne mogu da se naviknu.

Back