Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Првих 10 година углавном плаћаш главницу интереса јер те некретнина не изађе 200к$ него скоро па дупло на крају када отплатиш плус наравно инфлација што ти нимало не иде у прилог. Људи који плаћају мање од рентирања вероватно имају неку шупу или пореде непоредиве ствари. То је највећи корак и за људе са просечним платама итекако стресна ситуација. Можеш да останеш без посла свеједно. Чињеница је ако немаш кеш не исплати се куповати осим ако ти је рента стана/куће у рангу плаћћања некретнине. У сваком случају није као до 2000-те када су још станови и куће били повољни.

Odes na sajt bilo koje banke,ukucas imaginarne cifre tipa kuca 450k,placas na 25.godina uz depozit od 5% i dobijes rate.Nigde,cak ni u Srbiji ne placas kamatu 10 godina.
Daleko su te kuce od supa,vrlo daleko :)

P.S gde zivis u CA?

Аха важи хахахахахах. У Кебеку сам. Распитај се мало који део хипотеке се плаћа у првим годинама отплате. Прочитај који чланак неће да шкоди. Или питај стручњаке на пп.

Evo ovih likova sa "prepoznavanjem"

Usput cene nekretnina u Kanadi su jako niske. Ne znate vi cene u ovim getoima u aziji gde se stanovi prodaju za vece pare nego Toronto I Vankuver kombinovano.

U Kanadi stranci mogu slobodno da kupuju kuce I stanove I to im ujedno daje eventualno pravo na stalni boravak. Nije nikakva tajna da stranci naduvavaju cene nekretnina.

Najozbiljnije, Kanada nije u nikakvom "bubble". Ima to jos da ide gore osim ako se ne uvedu neka pravila za nekretnine od stranih investora.

Evo ovih likova sa "prepoznavanjem"

Usput cene nekretnina u Kanadi su jako niske. Ne znate vi cene u ovim getoima u aziji gde se stanovi prodaju za vece pare nego Toronto I Vankuver kombinovano.

U Kanadi stranci mogu slobodno da kupuju kuce I stanove I to im ujedno daje eventualno pravo na stalni boravak. Nije nikakva tajna da stranci naduvavaju cene nekretnina.

Najozbiljnije, Kanada nije u nikakvom "bubble". Ima to jos da ide gore osim ako se ne uvedu neka pravila za nekretnine od stranih investora.

Mozda je nekad ranije moglo da se sa kupovinom nekretnine obezbedi stalni boravak, to sada vise ne moze.
Investitor viza je ogranicena na 500 aplikacija godisnje, i aplikant mora da dokaze da poseduje minimum 10 miliona dolara, sto Kanadu vise ne svrstava u pozeljne zemlje za ovaj vid imigracije.
Svakako ti investitori ne kupuju jendosobne stanove ili kuce koje kostaju 1 milion, sto znaci da neko/nesto drugo odrzava cene na visokom nivou

Boxetag.... tsk. tsk, tsk

Pa moja bivsa devojka je emigrirala u Kanadu sa bednih 20 hiljada dolara.

Tata kupi stan za sina ili cerku studentkinju I posle 3 godine citava familija pravac u Kanadu.

Naravno ko je lud da od tih ljudi zivi u Kanadi I placa takse? Ti ljudi su dobro utabali svoj zivot a Kanada im samo sluzi kao safety net.

Boxetag.... tsk. tsk, tsk

Pa moja bivsa devojka je emigrirala u Kanadu sa bednih 20 hiljada dolara.

Tata kupi stan za sina ili cerku studentkinju I posle 3 godine citava familija pravac u Kanadu.

Naravno ko je lud da od tih ljudi zivi u Kanadi I placa takse? Ti ljudi su dobro utabali svoj zivot a Kanada im samo sluzi kao safety net.

Ne mogu vise ni studenti, jer po novom sistemu nece imati dovoljno bodova da imaju prednost u odnosu na ostale skolovane kadrove.
Takodje i sponzorstvo familije je opasno skresano, samo jedan rodjak i to ako nemas nikog zivog ovde

...izgleda da polako dolaze pameti, pa zatvaraju sve 'rupe' koje su pre postojale

Evo da se i ja javim i podelim prve utiske sa drustvom sa foruma ;)

Sleteli smo drugog marta u Toronto, stan smo unapred bili rezervisali preko jedne preporuke, tako da smo odmah krenuli sa opremanjem stana i sredjivanjem sve potrebne papirologije. Prvih nekoliko dana vam je za setkanje po institucijama presudna jedna velika fascikla gde cete sva svoja dokumenta dobro organizovati jer vam ih svuda traze, a onda i dodaju nova, naravno ;) SIN broj se moze uzeti i na aerodromu, ako radi salter Service Canada u vreme vaseg dolaska. Odmah smo aplicirali i za health card i predali zahtev u nasem konzulatu da nam izvade potvrdu o tome koliko dugo imamo vozacku dozvolu da bismo mogli lakse da startujemo i sa time. Naravno, racun u banci smo isto odmah po dolasku otvorili, izabrali smo TD banku.

Prvi utisci o Kanadi su pozitivni, vidi se da su bogata zemlja, kao i da se ljudi ponasaju mnooooogo opustenije nego u Srbiji. Kada smo isli da izvadimo metropass, jedna devojka je primetila da gledamo okolo kao izgubljeni i trazimo salter i sama je prisla da nam pomogne i pitala sta nam treba. Meni licno taj odnos prema ljudima prija, stvarno se trude da budu maksimalno fer i ljubazni. Za ovih nekoliko dana jurnjave sretala sam ljude razlicitih socijalnih statusa i razlicite odece, ali kod vecine je stav bio potpuno isti. Pesaci se jako postuju, sto mi za sada jako prija ;) Naravno, izvinjenja i zahvaljivanja se podrazumevaju. Znam da je to naucen obrazac ponasanja, ali kako god da je, opet daleko lepse izgleda od vike i medjusobnog nerviranja.

Hladno je i duvao je hladan vetar periodicno, ni to ne moze nikako da se poredi sa Srbijom. Ali grejanje je odlicno, barem je kod nas na jako visokom nivou, a cujem da oko tog grejanja i ne smeju da omanu ;)

Veeeeeliki pozdrav iz Toronta!

Sleteli smo drugog marta u Toronto, stan smo unapred bili rezervisali preko jedne preporuke, tako da smo odmah krenuli sa opremanjem stana i sredjivanjem sve potrebne papirologije. Prvih nekoliko dana vam je za setkanje po institucijama presudna jedna velika fascikla gde cete sva svoja dokumenta dobro organizovati jer vam ih svuda traze, a onda i dodaju nova, naravno ;) SIN broj se moze uzeti i na aerodromu, ako radi salter Service Canada u vreme vaseg dolaska. Odmah smo aplicirali i za health card i predali zahtev u nasem konzulatu da nam izvade potvrdu o tome koliko dugo imamo vozacku dozvolu da bismo mogli lakse da startujemo i sa time. Naravno, racun u banci smo isto odmah po dolasku otvorili, izabrali smo TD banku.

Prvi utisci o Kanadi su pozitivni, vidi se da su bogata zemlja, kao i da se ljudi ponasaju mnooooogo opustenije nego u Srbiji. Kada smo isli da izvadimo metropass, jedna devojka je primetila da gledamo okolo kao izgubljeni i trazimo salter i sama je prisla da nam pomogne i pitala sta nam treba. Meni licno taj odnos prema ljudima prija, stvarno se trude da budu maksimalno fer i ljubazni. Za ovih nekoliko dana jurnjave sretala sam ljude razlicitih socijalnih statusa i razlicite odece, ali kod vecine je stav bio potpuno isti. Pesaci se jako postuju, sto mi za sada jako prija ;) Naravno, izvinjenja i zahvaljivanja se podrazumevaju. Znam da je to naucen obrazac ponasanja, ali kako god da je, opet daleko lepse izgleda od vike i medjusobnog nerviranja.

Hladno je i duvao je hladan vetar periodicno, ni to ne moze nikako da se poredi sa Srbijom. Ali grejanje je odlicno, barem je kod nas na jako visokom nivou, a cujem da oko tog grejanja i ne smeju da omanu ;)

Koliko tvoja porodica broji clanova? I koliki vam je stan potreban obzirom na broj clanova porodice?

Хвала за брисање коментара. Изгледа да само позитивно сме да се пише овде. Никако да изађемо из комуњарског робовласничког окружења. Немојте случајно нека своја искуства да изнесете да не бисте узнемирили новопридошле. И не ово није трол него обично лично мишљење. Ако вам смета избришите и овај коментар.

Verujem da cemo svi mi koji jos uvek cekamo vize imati ihahaaaj pitanja za vas :)

@vladster - zivimo u Etobicoke, The Kingsway. Stan je one bedroom apartment ali je ogroman, po nasoj proceni ima oko 60 kvadrata. Placamo ga 940$+struja. Parking mesto je 40$, to ne moramo da placamo dok ne kupimo kola. Metropass za odrasle je od proslog meseca skocio na 140$ uz objasnjenje da se sada sva deca do 15 godina valjda voze besplatno, tako da smo mi platili tu pomenutu cifru. Ali nije mi zao, stvarno odlicno funkcionise prevoz. Jedan zaposleni u TTC nas je castio voznju i pustio da prodjemo kroz metro kad je video da hocemo da idemo da kupimo mesecne karte, a realno nije morao to da radi.
Vidi se ipak da je ovo jedno potpuno drugo drustvo, nekako zdravije i bolje "nasadjeno" i ponovicu opet da su stvarno stress free. Kad uporedis mentalitet prosecnog srpskog coveka poslednjih godina sa tim dodje ti da places koliko je narod tamo upropasten.

@vladimirsh - nas je dvoje odraslih i za sada nam je one bedroom apartment sasvim dovoljan. Posto je stvarno ogroman, salimo se da bismo mogli da izdajemo lezaj u dnevnoj nekom studentu :D

Inace, da napomenem nesto sto meni nije bilo u glavi kada sam iznajmljivala stan, ali sam prosto imala srece. Pokusajte da saznate da li vam je gradnja zgrade ona "nasa", znaci cigle, beton, jaca gradnja, ili je pak sistem gradnje po principu "kuce i zgrade od kartona" kakve se cesto vidjaju na ovom kontinentu. Ovo je da biste se osigurali da ce vam stan biti topao, sto je izuzetno vazno. Ja kad sam saznala da je nasa zgrada stara 50 godina prvo sam pomislila "sta li je to", ali kad sam dosla i videla taj srpski predratni sistem gradnje odusevila sam se. Posto mi u Beogradu nismo bili potpuno zadovoljni grejanjem i stalno smo ga uporedjivali sa drugim tipovima zgrada i svega, mozemo sa sigurnoscu da kazemo to ;)
Treba biti oprezan pri kupovinama jer su cene jako razlicite za potpuno iste stvari. Takodje, proverite da li se u odredjenoj kutiji nalazi bas ono sto zelite da kupite - u suprotnom se mozete i neprijatno iznenaditi. Ovde je return policy na visokom nivou, sto mnogi zloupotrebljavaju, naravno.

Inace, da napomenem nesto sto meni nije bilo u glavi kada sam iznajmljivala stan, ali sam prosto imala srece. Pokusajte da saznate da li vam je gradnja zgrade ona "nasa", znaci cigle, beton, jaca gradnja, ili je pak sistem gradnje po principu "kuce i zgrade od kartona" kakve se cesto vidjaju na ovom kontinentu. Ovo je da biste se osigurali da ce vam stan biti topao, sto je izuzetno vazno. Ja kad sam saznala da je nasa zgrada stara 50 godina prvo sam pomislila "sta li je to", ali kad sam dosla i videla taj srpski predratni sistem gradnje odusevila sam se. Posto mi u Beogradu nismo bili potpuno zadovoljni grejanjem i stalno smo ga uporedjivali sa drugim tipovima zgrada i svega, mozemo sa sigurnoscu da kazemo to ;)

Najvise volim ove postove tipa kada zena ostavi varjacu i preko noci postane strucnjak za gradjevinu. Verovatno ljudi dobiju inspiraciju iscitavajuci na forumu raznorazne strucnjake i "poznavaoce stvari" koje treba pitati - jer oni sve najbolje znaju.
To da li je stan cvrsta gradnja ili ne nema nikakvog uticaja na toplotnu izolaciju jer ovde u Kanadi postoje norme koje se moraju zadovoljiti i objekat ne moze dobiti upotrebnu dozvolu ukoliko ih ne zadovoljava. Kako nasi ljudi u zargonu kazu "kuce od kartona" nisu nista losije od zidanih, mozda jedino malo sto se tice zvucne izolacije. Upotrebom novijih izolacionih materijala ostvaruju se izuzetni rezultati i ne morate se brinuti dali ce vam stan biti dovoljno topao i to je poslednja stvar na koju treba da obratite paznju.

Primera radi ja u Emontonu komotno drzim potpuno otvoren prozor (0.5x1.5m ) do nekih -10,-12C, preko minus 15 ga pritvorim, a na nizim temperaturama je zatvoren i to u kako ti rece "kartonskoj zgradi".Druga stvar je da ovde grejanje radi non stop, cak i u sred leta ( nocu kada padnu temp.) i temperatura u stanu ne zavisi od tamo nekog pijanog lozaca (koji se zapio sa komsijom Djurom) vec je sve reseno temperaturnim senzorima koji regulisu jacinu grejanja u zavisnosti od spoljne tamperature.

Poslednja izmena:
@vladster - zivimo u Etobicoke, The Kingsway. Stan je one bedroom apartment ali je ogroman, po nasoj proceni ima oko 60 kvadrata. Placamo ga 940$+struja. Parking mesto je 40$, to ne moramo da placamo dok ne kupimo kola. Metropass za odrasle je od proslog meseca skocio na 140$ uz objasnjenje da se sada sva deca do 15 godina valjda voze besplatno, tako da smo mi platili tu pomenutu cifru. Ali nije mi zao, stvarno odlicno funkcionise prevoz. Jedan zaposleni u TTC nas je castio voznju i pustio da prodjemo kroz metro kad je video da hocemo da idemo da kupimo mesecne karte, a realno nije morao to da radi.
Vidi se ipak da je ovo jedno potpuno drugo drustvo, nekako zdravije i bolje "nasadjeno" i ponovicu opet da su stvarno stress free. Kad uporedis mentalitet prosecnog srpskog coveka poslednjih godina sa tim dodje ti da places koliko je narod tamo upropasten.

@vladimirsh - nas je dvoje odraslih i za sada nam je one bedroom apartment sasvim dovoljan. Posto je stvarno ogroman, salimo se da bismo mogli da izdajemo lezaj u dnevnoj nekom studentu :D

Treba biti oprezan pri kupovinama jer su cene jako razlicite za potpuno iste stvari. Takodje, proverite da li se u odredjenoj kutiji nalazi bas ono sto zelite da kupite - u suprotnom se mozete i neprijatno iznenaditi. Ovde je return policy na visokom nivou, sto mnogi zloupotrebljavaju, naravno.
Наравно да чврста градња има предности код сваког нормалног човека, што је неко раније рекао у зградама од картончине ни машину за прање веша по становима не дозвољавају, али неки због ниских примања немају избора па прихвате живот у картонским кутијама и потом се теше хвалећи оно што је за презир, али кад будеш куповала стан купиш у чврстој градњи, њима и временски спорије опада вредност, него није ми јасно што ти се 60квм чини огромним?
И у СФРЈ 60их, 70их, 80их година то је био стандардни породични стан?
Нпр рођака ми је радила у новосадском Урбису(предузеће за изградњу града) и стандардни породични стан је имао 63 квм.

Da se javi jos jedna zena sa varjacom ;) Odlicno, to je otprilike velicine naseg stana u Srbiji i pretpostavljam da je, u najmanju ruku, dovoljno za vas dvoje. Jako mi je drago da su vam utisci tako pozitivni (a ne bih drugacije ni ocekivala kada si i ti pozitivac). Sve najbolje!

@mr. black - posto sam od takvih Balkanaca upravo i pobegla, hajde da prosto ne pričamo i ne komentarisemo vise medjusobno postove ovde na forumu. Hvala!
@Poznavalac - mi prosto nismo ocekivali 60 kvadrata za one bedroom apartment, mislili smo da ce to biti neki manji stan, s obzirom da u Beogradu imamo dve sobe i dnevnu u 62 kvadrata.
@ljiljsdm - hvala, čujemo se :*

Poslednja izmena:
Значи ту си Лаура у крају мог ортака из детињства:). Леп је тај део Торонта. Овде 60 квадрата није као код нас. Овде се то сматра малим станом зато и јесте једнособан хехе. Као да гледам себе када сам дошао:). Што би ти било жао за карту? Свеједно мораш да платиш.
Поредити Канаду без ратова и Србију са нашим патњама плус менталитет не иде. Срећно Лаура и добродошли.
@Mr Black, ти остављаш отворен прозор до -12?? Муххахаххаха.

@Sone - hvala puno :) Da, ja ovaj Etobicoke kapiram kao Beograd, prepun je Srba inace, po bankama se isto govori srpski i tako ;) The Kingsway je jako lep kraj. Ne bih da zvucim kao snob, stvarno mi nije namera, ali mislim da bi kod izbora stana i kraja gde ce ziveti buduci Kanadjani trebalo da se raspitaju kakav je kraj, u smislu koji tip stanovnistva zivi okolo. Naravno da svako iz bilo kog dela Toronta moze doci ovde i napraviti neko s....e, ali u dobrom kraju cete smeti na miru da se vratite naprimer kuci uvece (pricam iz zenske perspektive), da parkirate kola bez straha da vam izbuse gume, ili naprimer bicikli stoje opusteno na parkingu ovde kod nas u kraju, imaju samo katanac, naravno. U Beogradu smo mi uvek naprimer drzali bicikle u stanu, nema sanse da bih ga tamo tek tako ostavila na parkingu, Boze sacuvaj.
Uclanili smo se besplatno u gradsku biblioteku, na to imaju pravo svi stanovnici Toronta, i to je sjajno, s obzirom na sve sadrzaje koje biblioteka nudi. Takodje smo bili i u teretani na pet spratova koja izgleda wow, jedva cekam da se vratim treninzima :)
Svi buduci Kanadjani neka obavezno posete YMCA, to je centar za pomoc novim imigrantima i zaista neverovatne informacije cete dobiti tamo i to sve shodno vama licno, vasoj struci i interesovanjima. Sve brosure sa aerodroma dooooobro iscitajte, sve su nevidjeno korisne ;)
E da, nasli smo radnju koja se zove Bulk Barn, nesto kao zdrave hrane po Srbiji i odusevljeni smo izborom bas one hrane koju mi volimo. Preporucujemo :)
Pozdrav svima!!!

E da, nasli smo radnju koja se zove Bulk Barn, nesto kao zdrave hrane po Srbiji i odusevljeni smo izborom bas one hrane koju mi volimo. Preporucujemo :)
Pozdrav svima!!![/QUOTE]

posjeti strarsky ...dundas 2040....ducan sa nasom hranom ...i po meni jako je dobra poljska plaza na krizanju dixie i burnhamthorpe koja ima jako meso i nase hrane...e i da imas na krizanju dixie i bloor kinesku plazu ( isto nasi prozvodi ali jeftiniji nego na poljskoj plazi)

@mr. black - posto sam od takvih Balkanaca upravo i pobegla, hajde da prosto ne pričamo i ne komentarisemo vise medjusobno postove ovde na forumu. Hvala!
@Poznavalac - mi prosto nismo ocekivali 60 kvadrata za one bedroom apartment, mislili smo da ce to biti neki manji stan, s obzirom da u Beogradu imamo dve sobe i dnevnu u 62 kvadrata.
@ljiljsdm - hvala, čujemo se :*

Htela sam da te zamolim da, kada skineš kecelju i odložiš varjaču, probaš da se raspitaš u imigracionom centru u koji ideš šta da radimo sa našim diplomama. Dok razgledam oglase za posao vidim da je svuda naveden najniži nivo obrazovanja koji se traži. Mi smo vršili evaluaciju naših diploma, ali na tom izveštaju stoji samo koji je ona ekvivalent kanadskom nivou obrazovanja, ne piše ni koja je škola u pitanju, ni koje je zvanje. Znam da nema puno vajdi od njih ali nemam da priložim čak ni srednjoškolsku diplomu koja se traži za neke poslove. Na WES-ovom sajtu sam pokušala da vidim kako ide evaluacija za opciju job seekers ali mi stalno daje poruku da je moja evaluacija uspešno završena i vraća me na početnu stranu.
Ja sam od fakulteta dobila i spisak svih položenih ispita sa njihovim sadržajima ali to nisam prevodila (to je bilo nekih šezdesetak stranica) pošto sam pretpostavila da ih izdaju po default-u i za one studente koji nameravaju da nastave školovanje u inostranstvu kako bi novi fakulteti imali uvid u ranije programe i položene ispite.
Dakle, čime se pokazuje nečije obrazovanje za nelicencirane poslove?

Druga stvar koja me interesuje je gde ste menjalu evre - u Srbiji ili u Kanadi.

Inače, mi još uvek čekamo MR, izludeh od muke...........:dash:

Back