Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Наравно. Што се тиче Монтреала рецимо да је 80/20 у корист француског. У скоро целом граду причају оба језика мада ћеш налетети на ликове који знају само један и функционишу. Ја не капирам то јер имаш шансу да научиш светски језик за џ а то није мала ствар. А и француски је леп језик, додуше када га причају Французи:), јер ови овде имају свој поломљени акценат који се усталио још од доба освајања подручја када је најгори шљам долазио овде. Али, Боже мој...
Углавном, француски језик је веома битан овде. Мораш да знаш француски а ако знаш и енглески тим боље. Иначе, не воле се између себе што је и природно с обзиром на историјски конфликт.

Наравно. Што се тиче Монтреала рецимо да је 80/20 у корист француског. У скоро целом граду причају оба језика мада ћеш налетети на ликове који знају само један и функционишу. Ја не капирам то јер имаш шансу да научиш светски језик за џ а то није мала ствар. А и француски је леп језик, додуше када га причају Французи:), јер ови овде имају свој поломљени акценат који се усталио још од доба освајања подручја када је најгори шљам долазио овде. Али, Боже мој...
Углавном, француски језик је веома битан овде. Мораш да знаш француски а ако знаш и енглески тим боље. Иначе, не воле се између себе што је и природно с обзиром на историјски конфликт.

Samo mala ispravka.
U kvibeku se govori Francuski i to iz dela Bretonije, sa tvrdim naglaskom, jer je i vecina tada dosla sa toga dela...s druge strane u francuskoj je napravljena reforma obrazovanja ,pa i i jezika....
Onaj , ko je imao neka znanja o jeziku Francuskom , moze veoma brzo i da se navikne na isti.

Мислиш у Кебеку? Језици се пишу малим словом чисто да скренем пажњу. Друга ствар што се тиче нагласка је посебан само у Кебеку и зове се Joual. То је нека мешавина англицизама, популарног француског уличарског итд. Углавном када чујеш први пут мислиш се где си дошао. Ово је њихов индентитет. Обзиром на то да су досељеници били углавном из нижег сталежа тако се и језик третирао. Чак се дешава да Француз не разуме овог Кебекуанца одавде о чему овај трабуња. Мислим да ти исправка не пије воду.

Inace u Montréalu se prica 50% engleski 50% francuski. Avenue Parc je kao granica izmedju engleskog i francuskog dela. Naravno ima onih koji znaju samo engleski i samo francuski.
Cak i ovi Québécois de souche iz Montréala da odu malo na sever pr.Natashquan, treba ce im malo vremena da se sporazumeju sa svojim zemljacima.
Inace kako prica engleski Pauline Marois, ex-lider PQ.

Poslednja izmena:
Тешко да је тренутно 50/50. Али ће бити у будућности јер се ови не рађају. Зато арапи, хаићани и остала багра штанцује. Харперов француски и Полинин енглески су дно дна. Али може им се. Лова капље не раде ништа као и остали политичари илити замлате и курцотресци.

Da li si bre ti pri ciste pameti,kada ti pises o zemlji o kojoj nista ne znas.

kako si mogao da stavis da je harper ( namerno malim ) -premijer Francuske. ( inace se kod nas kaze prime minister)

Pise Kanade, a ti nemoj da prepravljas postove.

- - - - - - - - - -

Тешко да је тренутно 50/50. Али ће бити у будућности јер се ови не рађају. Зато арапи, хаићани и остала багра штанцује. Харперов француски и Полинин енглески су дно дна. Али може им се. Лова капље не раде ништа као и остали политичари илити замлате и курцотресци.

Sada je 50%, a ako ostane ovako prica se vise Engleski.

Da li si bre ti pri ciste pameti,kada ti pises o zemlji o kojoj nista ne znas.

kako si mogao da stavis da je harper ( namerno malim ) -premijer Francuske. ( inace se kod nas kaze prime minister)

Ало смирелаааа човече позавидео би ти на патриотизму и врх Британије са све Краљицом. Спусти мало лопту. Па Prime minister је премијер на српском, шта ти није јасно??

Poslednja izmena:
I treća konačno pa ću biti malo konkretniji i možda malo opširniji.

Više stvari me zanima, uostalom, kao i svakog potencijalnog emigranta. Više stvari odjednom preokupira čoveka, a posebno ove novine oko procedure tzv. ''ekspresnog'' ulaska u Kanadu. Taman kada sam počeo da razumem sve te silne skraćenice i postupke za apliciranje i sajtove i ambasade u Beču, Kanađani promeniše sistem i uvedoše ''Express Entry Program'' pa me je uhvatila panika. Međutim, vrlo brzo mi je stvar razjasnio jedan od skorašnjih postova koje je postavio mr.black i objasnio da je to isto ono što je snašlo Nemačku pre nekih 20-ak godina. Tako da me je to, što bi se reklo ''vratilo u kolosek''.

Prvo da se predstavim, ali bez imena (ne zamerite) pa da odatle nekako krenem svoje izlaganje i svoju neku matematiku. Oženjen sam i imam dvoje male dece (zapravo malo dete i bebicu). Supruga i ja smo fakultetski obrazovani.
E, sad, svako ima svojih razloga za donošenje odluke o odlasku odavLe i ne bih polemisao o tome u smislu neke pravde i odlučnosti tipa ''jer sunce tuđeg neba...'' jer sunce ovog neba slabo me greje sada kada imam i decu o kojoj treba brinuti... Svi koji smo ovde ili koji su bili ovde u zadnjih godinu dana, znaju koliko je loša situacija. To možda ne znaju oni koji su odavde otišli pre 2 godine, a oni koji su otišli pre 5 nemaju pojma! Kapitalizam u svom najsurovijem obliku pa još prilagođen našoj surovosti uveliko je osvojio Srbiju. Ovaj deo svoje priče povezujem na raspravu o upoređivanju načina i kvaliteta života ovde i tamo.

Prosto moram da objasnim pojedinima na ovom forumu da život u Srbiji nije onakav kakvim ga zamišljaju. Pa i u Slobino vreme (mrzim što to moram da kažem, ali to je istina) se bolje živelo! Život u Srbiji se u potpunosti promenio u odnosu na to što su pojedini naveli. I u finansijkom i u tzv. ''duhovnom'' ili društvenom smislu. Lični sam primer.

Dolazimo do prave matematike. Matematike života ovde i tamo. Na ovoj temi je u nekoliko postova navedeno (izvinjavam se što ne mogu tačno navesit ko je napisao, ali sam poruku iskopirao) i evo je
Soba $500-600 (moguce da moras komunalije posebno da platis,racunaj $100)
Mali stancic $900-1100 (komumalije su uvek ukljucene, osim struje koja je oko $30)
Telefon $40
Karta za prevoz $120
Osnovno zdravstveno soiguranje $70
Hrana $400-500

Trenutni troškovi u gradu u kome živim (a nije Beograd) prevedeno u kanadske dolare (oko 85 RSD za 1 $)
Stanarinu ne plaćam (nemam nekretninu ali da ne smaram)
Plata - 450$
Grejanje, voda i ostale gluposti ~115 can. $
struja ~45 $
net+kab+fixni ~ 40$
mobilni ~25$ (za oboje)
Hrana+pelene za bebe ~ 180$
Vrtić ~ 50$
Hrana ~koliko ostane

Pitanje 1.
Da li iko ima iskustva krajnjem istoku Kanade? Nova Scotia pa i Newfounland? Neka studentkinja je već pitala, ali niko ko živi tamo se nije javio...
I kakva su iskustva iz Sascatchewan-a (izgovara se saska čevan?)?

Pitanje 2.
Da li ima naših lekara koji su otišli i počeli da rade kao lekari u Kanadi? Na CICu se traži prethodno radno iskustvo lekara. (A kako to iskustvo da stekne lekar bez specijalizacije koji se u Srbistanu nikad nije uspeo zaposliti u struci?= Da li se kao radno iskustvo računa jednogodišnji volonterski staž za polaganje državnog ispita? Da li se računa ako ste u Srbistanu recimo radili za farmaceutske kuće? Dakle, koji bi najbolji put bio za lekara opšte prakse bez prethodnog radnog iskustva? Može da se učlani u Srpsko Lekarsko Društvo, ako je i to potrebno...

Pitanje 3.
Kada se izražava satnica tipa 11, 12, 40$ da li je to bruto ili neto? Kada se ugovara plata u Kanadi, da li se ugovara neto ili bruto cifra?

Unapred se zahvaljujem.

sto se lekara tice i bezanije odavde mnogo ih ide u skandinaviju
moj drug drzi privatne casove i jedva stize sve da ih uklopi i bas mi kaze sve lekari....pricaju mi ljudi i iz drugih delova evrope idu tamo....a crnohumorno je da dosta njih iz norveske (norvezani raznih profila) smugnu u kanadu kazu lakse je za zivot i rad....
e sad problem je jezik...ipak je eng problizniji nama, svi su ucili i upoznati su vise manje, nego neki skandinavski
eto setih se pa reko ti kazem mozda te zainteresuje, da prosiris opcije

Partibrejker, mogu ti preneti iskustvo naše prijateljice koja ovde u Kalgariju radi kao porodični lekar. Pre 7,8 godina kada su oni došli, ona je prvo morala da položi neki test znanja iz medicine (da bi je uopšte uzeli u obzir za dalje) i kaže da je to trajalo 8 sati, iz dva dela. U tih 8 sati ona je praktično morala da pokaže sve ono što je naučila u Srbiji. Nakon toga, pošto je to položila, prijavila se za studiranje (sve ispočetka) i pošto primaju samo 1 stranog studenta (i slovima: jednog!) a svi su joj govorili da odustane jer nema šanse da bude odabrana, ona je ipak uspela i primljena je u Edmonton. Tako da je 4 godine studirala tamo dok su muž i dete bili u Kalgariju. Nakon toga je morala godinu dana da volontira u nekoj medicinskoj ustanovi, i evo sad je porodični lekar u Kalgariju. Nije bilo lako ali ona je zaista jedna jako sposobna žena i sve je završila u roku i po ps-u.

E, sad, svako ima svojih razloga za donošenje odluke o odlasku odavLe i ne bih polemisao o tome u smislu neke pravde i odlučnosti tipa ''jer sunce tuđeg neba...'' jer sunce ovog neba slabo me greje sada kada imam i decu o kojoj treba brinuti... Svi koji smo ovde ili koji su bili ovde u zadnjih godinu dana, znaju koliko je loša situacija. To možda ne znaju oni koji su odavde otišli pre 2 godine, a oni koji su otišli pre 5 nemaju pojma! Kapitalizam u svom najsurovijem obliku pa još prilagođen našoj surovosti uveliko je osvojio Srbiju. Ovaj deo svoje priče povezujem na raspravu o upoređivanju načina i kvaliteta života ovde i tamo.

Prosto moram da objasnim pojedinima na ovom forumu da život u Srbiji nije onakav kakvim ga zamišljaju. Pa i u Slobino vreme (mrzim što to moram da kažem, ali to je istina) se bolje živelo! Život u Srbiji se u potpunosti promenio u odnosu na to što su pojedini naveli. I u finansijkom i u tzv. ''duhovnom'' ili društvenom smislu. Lični sam primer.

Dolazimo do prave matematike. Matematike života ovde i tamo. Na ovoj temi je u nekoliko postova navedeno (izvinjavam se što ne mogu tačno navesit ko je napisao, ali sam poruku iskopirao).

Pitanje 3.
Kada se izražava satnica tipa 11, 12, 40$ da li je to bruto ili neto? Kada se ugovara plata u Kanadi, da li se ugovara neto ili bruto cifra?

Unapred se zahvaljujem.

Не видим зашто би морао да објашњаваш и наводиш разлоге одласка нити ти то неко тражи. Мање више је све јасно и има више примера.
Одакле ти то да људи који су емигрирали немају појма како је у Србији? Можда мислиш на оне који су се потпуно отуђили, асимиловали и заборавили одакле су дошли? Могуће не кажем. Али моја једина отаџбина је Србија и наравно да знам како се живело раније а како сада. Маторци и сви остали си ми тамо и веома ме интересује како се живи. Звучи фраза али ме занима како и сам народ живи. Активно учествујем у разним пројектима тако да вараш се ако мислиш да одређени људи немају појма. Има људи који помажу нон стоп, упућени су као да живе тамо, тако да немојмо генерализовати. У вези Слобиног времена не бих много трошио речи, не поновило се више да радим на бувљаку и гинем за инфлацију једног комуњарског говнета(извињавам се на изразу) који ми је изгубио српске вековне земље и упропастио све чега се дохватио зарад своје столице. Наравно ови данас нису ништа бољи мада сви знамо шта је и зашто био 5-ти октобар.
Елем, што се тиче плате, цена и осталог увек је цифра пре таксе/пореза тако да бруто би био одговор.

Više stvari me zanima, uostalom, kao i svakog potencijalnog emigranta. Više stvari odjednom preokupira čoveka, a posebno ove novine oko procedure tzv. ''ekspresnog'' ulaska u Kanadu. Taman kada sam počeo da razumem sve te silne skraćenice i postupke za apliciranje i sajtove i ambasade u Beču, Kanađani promeniše sistem i uvedoše ''Express Entry Program'' pa me je uhvatila panika. Međutim, vrlo brzo mi je stvar razjasnio jedan od skorašnjih postova koje je postavio mr.black i objasnio da je to isto ono što je snašlo Nemačku pre nekih 20-ak godina. Tako da me je to, što bi se reklo ''vratilo u kolosek''.

Prvo da se predstavim, ali bez imena (ne zamerite) pa da odatle nekako krenem svoje izlaganje i svoju neku matematiku. Oženjen sam i imam dvoje male dece (zapravo malo dete i bebicu). Supruga i ja smo fakultetski obrazovani.

Dolazimo do prave matematike. Matematike života ovde i tamo. Na ovoj temi je u nekoliko postova navedeno (izvinjavam se što ne mogu tačno navesit ko je napisao, ali sam poruku iskopirao) i evo je

Trenutni troškovi u gradu u kome živim (a nije Beograd) prevedeno u kanadske dolare (oko 85 RSD za 1 $)
Stanarinu ne plaćam (nemam nekretninu ali da ne smaram)
Plata - 450$
Grejanje, voda i ostale gluposti ~115 can. $
struja ~45 $
net+kab+fixni ~ 40$
mobilni ~25$ (za oboje)
Hrana+pelene za bebe ~ 180$
Vrtić ~ 50$
Hrana ~koliko ostane

Pitanje 1.
Da li iko ima iskustva krajnjem istoku Kanade? Nova Scotia pa i Newfounland? Neka studentkinja je već pitala, ali niko ko živi tamo se nije javio...
I kakva su iskustva iz Sascatchewan-a (izgovara se saska čevan?)?

Pitanje 2.
Da li ima naših lekara koji su otišli i počeli da rade kao lekari u Kanadi? Na CICu se traži prethodno radno iskustvo lekara. (A kako to iskustvo da stekne lekar bez specijalizacije koji se u Srbistanu nikad nije uspeo zaposliti u struci?= Da li se kao radno iskustvo računa jednogodišnji volonterski staž za polaganje državnog ispita? Da li se računa ako ste u Srbistanu recimo radili za farmaceutske kuće? Dakle, koji bi najbolji put bio za lekara opšte prakse bez prethodnog radnog iskustva? Može da se učlani u Srpsko Lekarsko Društvo, ako je i to potrebno...

Pitanje 3.

Unapred se zahvaljujem.

Nije vam Kanada bas najbolji izbor ako zelite raditi kao doktori.Ovde vam to ne priznaju,a ipak ste ulozili puno truda i vremena u vase obrazovanje.
Da sam na vasem mestu video bih EU tamo nesto mozete napraviti sa vasim diplomama.Ovde ako dodjete za pocetak mozete raditi bezveze poslove,cak ne mozete dobiti ni da radite kao medicinske sestre/braca.
Znam da ovo nije ono sto bi voleli cuti ali takva je situacija

Partibrejker, mogu ti preneti iskustvo naše prijateljice koja ovde u Kalgariju radi kao porodični lekar. Pre 7,8 godina kada su oni došli, ona je prvo morala da položi neki test znanja iz medicine (da bi je uopšte uzeli u obzir za dalje) i kaže da je to trajalo 8 sati, iz dva dela. U tih 8 sati ona je praktično morala da pokaže sve ono što je naučila u Srbiji. Nakon toga, pošto je to položila, prijavila se za studiranje (sve ispočetka) i pošto primaju samo 1 stranog studenta (i slovima: jednog!) a svi su joj govorili da odustane jer nema šanse da bude odabrana, ona je ipak uspela i primljena je u Edmonton. Tako da je 4 godine studirala tamo dok su muž i dete bili u Kalgariju. Nakon toga je morala godinu dana da volontira u nekoj medicinskoj ustanovi, i evo sad je porodični lekar u Kalgariju. Nije bilo lako ali ona je zaista jedna jako sposobna žena i sve je završila u roku i po ps-u.

E ovaj Calgary je bas jedno veliko selo,svi se znaju :zcepanje:

imam dva pitanja vezana za tehniku

prvo - uticnice i napon su drugaciji http://en.wikipedia.org/wiki/Mains_electricity_by_country to je jasno i nema nosenja el aparata...ali sta sa mobilnim, moramo bar neki da ponesemo za prvih par dana, na punjacu pise moze od 100-240v 50/60Hz ali oblik uticnice izgleda ne odgovara...vase iskustvo?

drugo - ves masine, sta je sa americkim kontinetnom i ne pravljenje odvoda i dovoda u stanovima za ves masinu...jako malo ih ima da imaju prikljucak, polovna ves masine ima oko 100 dolara, a oni ipak idu u zajednicke perionice, zasto?

Зашто нема ношења апарата? Само купиш конвертор и цепај.
Што се тиче машина и мени је то чудно јер свакакви болиди перу од својих кућних љубимаца па надаље. То ми се никако не свиђа и честа је појава заједничких перионица где нико не чисти за собом. Ако већ имају одвод и све спремно за своју веш машину онда не знам шта бих рекао осим дебилизам.

imam dva pitanja vezana za tehniku

prvo - uticnice i napon su drugaciji http://en.wikipedia.org/wiki/Mains_electricity_by_country to je jasno i nema nosenja el aparata...ali sta sa mobilnim, moramo bar neki da ponesemo za prvih par dana, na punjacu pise moze od 100-240v 50/60Hz ali oblik uticnice izgleda ne odgovara...vase iskustvo?

drugo - ves masine, sta je sa americkim kontinetnom i ne pravljenje odvoda i dovoda u stanovima za ves masinu...jako malo ih ima da imaju prikljucak, polovna ves masine ima oko 100 dolara, a oni ipak idu u zajednicke perionice, zasto?

Postoje ti konvertori, kao što reče Šone, koji se nataknu na utikač i onda uključe u struju. Ne znam da li ovde ima da se nađe, ali mi smo se nakupovali toga pre par godina kada smo išli preko na aerodromu, koštaju po par evra. Za mobilne sam čula da neki aparati ne mogu da funkcionišu zbog različitih frekvencija koje se koriste u Kanadi. Nemam pojma šta to znači, možda ima neko upućen?
A za mašine je odgovor veoma jednostavan - ako mašina procuri, pola one gipsano/drvene zgrade ode dođavola i šteta je ogromna. Druga stvar je to što tura pranja košta 5-6 dolara, pa računaj.

Back