I treća konačno pa ću biti malo konkretniji i možda malo opširniji.
Više stvari me zanima, uostalom, kao i svakog potencijalnog emigranta. Više stvari odjednom preokupira čoveka, a posebno ove novine oko procedure tzv. ''ekspresnog'' ulaska u Kanadu. Taman kada sam počeo da razumem sve te silne skraćenice i postupke za apliciranje i sajtove i ambasade u Beču, Kanađani promeniše sistem i uvedoše ''Express Entry Program'' pa me je uhvatila panika. Međutim, vrlo brzo mi je stvar razjasnio jedan od skorašnjih postova koje je postavio mr.black i objasnio da je to isto ono što je snašlo Nemačku pre nekih 20-ak godina. Tako da me je to, što bi se reklo ''vratilo u kolosek''.
Prvo da se predstavim, ali bez imena (ne zamerite) pa da odatle nekako krenem svoje izlaganje i svoju neku matematiku. Oženjen sam i imam dvoje male dece (zapravo malo dete i bebicu). Supruga i ja smo fakultetski obrazovani.
E, sad, svako ima svojih razloga za donošenje odluke o odlasku odavLe i ne bih polemisao o tome u smislu neke pravde i odlučnosti tipa ''jer sunce tuđeg neba...'' jer sunce ovog neba slabo me greje sada kada imam i decu o kojoj treba brinuti... Svi koji smo ovde ili koji su bili ovde u zadnjih godinu dana, znaju koliko je loša situacija. To možda ne znaju oni koji su odavde otišli pre 2 godine, a oni koji su otišli pre 5 nemaju pojma! Kapitalizam u svom najsurovijem obliku pa još prilagođen našoj surovosti uveliko je osvojio Srbiju. Ovaj deo svoje priče povezujem na raspravu o upoređivanju načina i kvaliteta života ovde i tamo.
Prosto moram da objasnim pojedinima na ovom forumu da život u Srbiji nije onakav kakvim ga zamišljaju. Pa i u Slobino vreme (mrzim što to moram da kažem, ali to je istina) se bolje živelo! Život u Srbiji se u potpunosti promenio u odnosu na to što su pojedini naveli. I u finansijkom i u tzv. ''duhovnom'' ili društvenom smislu. Lični sam primer.
Dolazimo do prave matematike. Matematike života ovde i tamo. Na ovoj temi je u nekoliko postova navedeno (izvinjavam se što ne mogu tačno navesit ko je napisao, ali sam poruku iskopirao) i evo je
Soba $500-600 (moguce da moras komunalije posebno da platis,racunaj $100)
Mali stancic $900-1100 (komumalije su uvek ukljucene, osim struje koja je oko $30)
Telefon $40
Karta za prevoz $120
Osnovno zdravstveno soiguranje $70
Hrana $400-500
Trenutni troškovi u gradu u kome živim (a nije Beograd) prevedeno u kanadske dolare (oko 85 RSD za 1 $)
Stanarinu ne plaćam (nemam nekretninu ali da ne smaram)
Plata - 450$
Grejanje, voda i ostale gluposti ~115 can. $
struja ~45 $
net+kab+fixni ~ 40$
mobilni ~25$ (za oboje)
Hrana+pelene za bebe ~ 180$
Vrtić ~ 50$
Hrana ~koliko ostane
Pitanje 1.
Da li iko ima iskustva krajnjem istoku Kanade? Nova Scotia pa i Newfounland? Neka studentkinja je već pitala, ali niko ko živi tamo se nije javio...
I kakva su iskustva iz Sascatchewan-a (izgovara se saska čevan?)?
Pitanje 2.
Da li ima naših lekara koji su otišli i počeli da rade kao lekari u Kanadi? Na CICu se traži prethodno radno iskustvo lekara. (A kako to iskustvo da stekne lekar bez specijalizacije koji se u Srbistanu nikad nije uspeo zaposliti u struci?= Da li se kao radno iskustvo računa jednogodišnji volonterski staž za polaganje državnog ispita? Da li se računa ako ste u Srbistanu recimo radili za farmaceutske kuće? Dakle, koji bi najbolji put bio za lekara opšte prakse bez prethodnog radnog iskustva? Može da se učlani u Srpsko Lekarsko Društvo, ako je i to potrebno...
Pitanje 3.
Kada se izražava satnica tipa 11, 12, 40$ da li je to bruto ili neto? Kada se ugovara plata u Kanadi, da li se ugovara neto ili bruto cifra?
Unapred se zahvaljujem.