chuncha:
Ninochka,vidim ovi Italijani hoce da vam biju Mesica?????
mislim da mu to nije bio najpametniji korak,obzirom da ste u pregovorima za ulazak u EU....
A evo bas gledan i ne mogu se nacudit.. U svakoj puntati TG-a se prica o tome, a i pise se po svim novinama koliko vidin.. U startu mi je bilo smisno sta su u sukob dosli Mesic i Napolitano, oba ‘nako ljevicarski orjentirani

, i nisan iskreno ocekivala da ce to poprimit ove razmjere.
Procitala san i Napolitanov govor, i Mesicevu kritiku i blabla sve ostale komentare…
Po meni, Mesiceva je reakcija.. uhm diskutabilna.. Al nikako iz onih razloga koje talijani iznose.
(Mala premessa) Nema to veze s politickom orijentacijom i ‘drzanjem strana’ – u foibama su stradali civili, od strane partizana, opravdanja za to nema. To je cinjenica koja se ne dovodi u pitanje.
Samo tribali bi istovremeno bit svjesni i da u povijesti covjecanstva nije bilo nijednog rata u kojem su civili bili postedjeni ; a da partigiani nisu izasli ka pobjednici iste bi stvari
nastavili radit talijanski fasisti i hrvatski ustase nad preostalom populacijom. I to bi i danas, nakon 50 god, bilo jednako neopravdano.
Samo, ono sta niko ka da ne zeli vidit je da se Mesic u principu ni ne kaci na gore-spomenuto..
Vadin citate (Napolitano):
“Il dramma del popolo giuliano-dalmata fu scatenato «
da un moto di odio e furia sanguinaria e un disegno annessionistico slavo che prevalse innanzitutto nel trattato di pace del 1947, e che assunse i sinistri contorni di una pulizia etnica»”.
“…dolore e della fatica che costò a fiumani, istriani e dalmati ricostruirsi una vita nell'Italia tornata libera e indipendente ma umiliata e mutilata nella sua regione orientale.”
Na stranu to sta nisu niti “croati” vec "rijecani+istrijani+dalmatinci"

, ja ne znan odakle mu
ideja uopce nacet nekakav razgovor o reviziji doticnog sporazuma (jer to je ono sta Italija u konacnici zeli), uzimajuci u obzir cinjenicu da je na “diskutabilnim” podrucjima (Istra, Rijeka pa eto i nize–a.sto.ne.bi.moglo

) uvik bila vecina hrvatskog stanovnistva ; i jos za ne falit pricat o “aneksionistickim teznjama slavenskog naroda” ne bi da smo sam Rim ‘pikirali’ a ne ono sta je nase..
U principu mi je drago sta mu je Mesic reka ‘sta ga ide’ iako, ka sta san gori rekla, pitanje je da li je triba bit bas toliko glasan obzirom em na pregovore za EU em na dosad odlicnu suradnju s Italijom in particolare (ulazimo u zemlju bez putovnice + masu trgovackih poveznica i drustvenih suradnji..) i eto zato ne znan ni ja sta da mislin… S jedne strane, u danasnjem politickom kontekstu triba bit jako jako oprezan i izvagat svaki potez (a da vec imamo velikih problema s ulaskom u Zajednicu dovoljno pokazuje to sta su vec usle jedna Rumunjska i Bugarska, a mi ‘culimo’) ; ali s druge strane, ako se pokazes ka beskicmenjak (npr. presucujuci ovu situaciju-provokaciju) riskiras stav da te mogu ‘gazit do kraja’. A da su Talijani oduvik pucali na nase more, nije nikome nepoznanica. Heheh to mi naravno nije neshvatljivo, al nek' se drze svoga plota..
Ebate ja se ful raspisala, a imala u biti namjeru samo rec – osim sta me strahovito nervira terminologija “politicke korektnosti” koje se na kraju mora pridrzavat samo ona ‘slabija’ strana – sta se mene tice mogu oni mirno, i to svi skupa, tamo u ‘tri lepe’..
[Ni u dzep a, nadan se, ni iz dzepa.. ]
Hehehehe neka san ja bila kratka i jasna