Zivot u Italiji???

• Začetnik teme Začetnik teme napoletana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
8 godina...od kojih 5 god..u samom vrhu njihovog dzet seta...batalimo molim vas...svuda na drugom mestu...mada sad je kasno..pozdrav...javite se novajlije za svaku informaciju...i pomoc...ne naplacujem...ali bih zeleo da ne gresite..jer ovo je zemlja gde se sve moze i sve ne moze..

ovde sam vec skoro godinu dana. prvih sest meseci sam proveo u Vicenzi (bas u vicenzi:)). uzasnih 6 meseci... radio kao zidar preko dana, a nocu i vikendom u ketering servisu u vili imperiali, u ankoneti. za to vreme sam upoznao stotine ljudi ali mozda samo jedna ili dve vrede nesto. uzas! i srbi i italijani, a i ostali svi su losi. od prvog aprila sam u milanu(bas u milanu, porta venezia:)). studiram audio inzinjering. milano je druga prica skroz. ali nije kao bg! za ovo relativno kratko vreme mislim da sam skontao italijane. nisu bas sjajni. nisu opusteni. ali nisu zli. nisu nista gori od nas ili mozda bolji nacin da to kazem: losi su isto koliko i mi! samo na drugaciji nacin! ... i da, italija generalno nije zemlja mogucnost. cak 80% mladih zabara zele da odu odavde![/QUOTE]

sad si me totatalno razocarao,ja se spremam za vicenzu..da li znas da li tamo imaju nase osnovne skole???

]

sad si me totatalno razocarao,ja se spremam za vicenzu..da li znas da li tamo imaju nase osnovne skole???

ima gomile mladih sa nasih prostora koji su tamo par godina i nisu zavrsili ni osnovnu. tako da verovatno nema nase osnovne skole.
....mojom porukom nisam hteo nikog da razocaram, vec samo sam napisao sta sam ja iskusio . vicenza je ok za pocetak dok se ne "pokrenes" malo.
jos jedan savet: mi smo poznati po tome da se bas i ne pomazemo mnogo u tudjini, cak sta vise radimo lose jedan drugome iz inata, zato je mozda bolje (moje iskustvo) da izbegavas sto vise sve one koji pricaju tvojim jezikom. uostalom zasto odlaziti u svet ako ces i dalje da budes sa nasima, sta ces da naucis novo... i da... mi smo u plusu ovde, jer za razliku od zabara znamo kako funkcionise jedna zemlja i upoznacemo i drugu zemlju:) ideje dolaze same posle:)
jezik je najbitnija stvar! uci uci uci uci keve mi! bez jezika si ko mrtav!

ps

ovo sto sam napisao o nama kako ne pomazemo i to.... mislim nisam hteo nikog da uvredim niti da generalizujem nego samo da skrenem paznju kako ima medju nama i onih losih. nazalost nekada i suvise. idu po svetu i brukaju celu naciju.

hmm...dobro, ne preterujte bas toliko...ne mogu da se porede Calabria i npr. sever...Piemont recimo..
po mogucnostima, standardu, platama...
Samo hocu da kazem, da ako dolazi u Italiju, neka izabere ako moze dobru lokaciju da ne bi posle bilo kuku lele!

Da, samo što se za te severne lokacije, pre svega otimaju Italijani sa juga...prvenstveno zbog posla. Inače, mada nisam nikada živela u srpskoj provinciji, ipak, tvrdim da se Srbija makar po onome što se da videti u srpskim gradovima, puno više razvila od italijanskog juga. Sve je za tri glave bolje: i standard, i saobraćaj i šanse da se dobije dobar posao, i mogućnosti obrazovanja, zabave, kupovine, provoda.. Jedino što ovde ne možeš da promašiš more.., hrana je super, a zdravstvene usluge besplatne i na znatno višem nivou od srpskih. Inače, italijanski jug je tuga... Mada ni sever nije više kao što je bio davnih dana...

Doći u Italiju, i raditi na crno u današnje vreme je avantura koja se obično vrlo loše zavšava po one koji se u nju upuštaju. Tražiti i davati savete na tu temu neznancima sa interneta je - imbecilno...

Što se mene tiče, ako se ikada budem ponovo udavala, a ne udam se za Srbina, da živim kod kuće - udaću se za Grka. U Grčoj su Srbi - skoro svoj na svome....

Da, samo što se za te severne lokacije, pre svega otimaju Italijani sa juga...prvenstveno zbog posla. Inače, mada nisam nikada živela u srpskoj provinciji, ipak, tvrdim da se Srbija makar po onome što se da videti u srpskim gradovima, puno više razvila od italijanskog juga. Sve je za tri glave bolje: i standard, i saobraćaj i šanse da se dobije dobar posao, i mogućnosti obrazovanja, zabave, kupovine, provoda.. Jedino što ovde ne možeš da promašiš more.., hrana je super, a zdravstvene usluge besplatne i na znatno višem nivou od srpskih. Inače, italijanski jug je tuga... Mada ni sever nije više kao što je bio davnih dana...

Doći u Italiju, i raditi na crno u današnje vreme je avantura koja se obično vrlo loše zavšava po one koji se u nju upuštaju. Tražiti i davati savete na tu temu neznancima sa interneta je - imbecilno...

Što se mene tiče, ako se ikada budem ponovo udavala, a ne udam se za Srbina, da živim kod kuće - udaću se za Grka. U Grčoj su Srbi - skoro svoj na svome....

Ovo je sve tacno!
Najvaznije bih podvukao: nikako rad na crno u Italiji, jer nije Italija ono sto je bila! Pa kad intelektualci i fakultetski obrazovani Italijani traze bolje uslove zivota u drugim zemljama Evrope, sta onda tek da traze ljudi koji dodju da rade na crno poslove koji su jako slabo placeni...
Sever nije ono sto je bio pre samo 20 godina, ali ipak je najbolje resenje...i jos nesto: ako idete u Veneto kao i vecina ljudi sa nasih prostora, znajte da ce biti muke za pronalazak dobrog posla...ali zato u zoni Torina i Milana, situacija je znatno bolja!

E sad, ako hocete lepe devojke onda juris na jug :mrgreen: (salu na stranu, severnjakinje su blagi uzas)

ljudi treba pod hitno da odlucim da li da idem u milano da studiram arhitekturu (polimi) ili da ostajem u bg-u!! procitala sam sve sto ima o italiji i utisci su masovno losi! :neutral::sad2:
i sad ne znam sta da radim - ako ostanem ovde, uvek cu se pitati sta bi bilo kad bi bilo, a opet, ne zelim ni da mi najbolje godine zivota prodju bezveze, da budem sama i ucim (svi pisu da su italijani zatvoreni, mozes naci drugove, ali ne i pravog prijatelja :dash:)

ima li neko sa ovog faxa da mi kaze nesto...ista?
ili neko ko zivi u milanu?
nije valjda sve takav shit???
:confused:

HVALA VAM PUUUUUNO!!!!!!!

Volela bih da odem na univerzitet za strance u Reggio Calabria na kurs Italijanskog u trajanju od 3 meseca. Bila sam na sajtu unistrada.it, ali me interesuju jos neke stvari. Ako neko zna, molim vas da mi napise kakva je procedura oko upisa? Kada uplatis skolarinu, da li taj papir nosis kao potvrdu u ambasadu da bi dobio vizu ili potvrdu treba da ti posalje i univerzitet? Kako se nalazi smestaj tamo, preko univerziteta ili nekih agencija? Kolike su cene stanova? Ako je neko bio ili zna makar nesto u vezi ovoga, molim vas, napisite mi! Hvala unapred!

marija..,posmatraj tvoj odlazak ovako-ti imas mogucnost da odes,a to isto zeli 70% omladine,ali ne moze. znaci,ti si odabrana! zato ne razmisljaj vise nego pali. ako ti se ne svidi,ako ti budu nedostajale prljave beogradske ulice i dosade ti milanski trgovi uvek se mozes vratiti. pozz

marija..,posmatraj tvoj odlazak ovako-ti imas mogucnost da odes,a to isto zeli 70% omladine,ali ne moze. znaci,ti si odabrana! zato ne razmisljaj vise nego pali. ako ti se ne svidi,ako ti budu nedostajale prljave beogradske ulice i dosade ti milanski trgovi uvek se mozes vratiti. pozz

skroz se slažem...iskoristi priliku vidi odgovara li ti.....uvek imaš gde da se vratiš.....:heart:

Back