Život posle smrti ??

Ovo je tačno. Duh je mentalno, a duša astralno. Astralno je podređeno mentalnom, a materijalno astralnom (i mentalnom).

Ja to tumacim ovako...
Postoji Stvaralacka Inteligentna Energija iliti - Tvorac, koja je odgovorna za nastanak materijalnog Kosmosa i svih stvari u njemu.
Ta energija - Tvorac stvara takodje i ziva bica, tako sto jedan deo te energije (duhovne - dusa) se nakaci na neko telo u zacetku i ozivi inace mrtvu materiju.
Mozemo jednu dusu posmatrati kao kap u Okeanu Inteligentne Energije.
Ta kap je povezana sa svim ostalim kapima ( a i celim Kosmosom), a koliko, to zavisi od sposobnosti odredjene duse.
Kada covek umre, ta kap se vraca u Okean.
Da li ona i dalje ostaje ista "kap" ili se molekuli ponovo mesaju?
Ko to zna?
Da li ta "kap" kasnije udje u neko drugo telo (reinkarnacija)?
Ili su to neke druge (preformulisane) kapi?

Ja to tumacim ovako...
Postoji Stvaralacka Inteligentna Energija iliti - Tvorac, koja je odgovorna za nastanak materijalnog Kosmosa i svih stvari u njemu.
Ta energija - Tvorac stvara takodje i ziva bica, tako sto jedan deo te energije (duhovne - dusa) se nakaci na neko telo u zacetku i ozivi inace mrtvu materiju.
Mozemo jednu dusu posmatrati kao kap u Okeanu Inteligentne Energije.
Ta kap je povezana sa svim ostalim kapima ( a i celim Kosmosom), a koliko, to zavisi od sposobnosti odredjene duse.
Kada covek umre, ta kap se vraca u Okean.
Da li ona i dalje ostaje ista "kap" ili se molekuli ponovo mesaju?
Ko to zna?
Da li ta "kap" kasnije udje u neko drugo telo (reinkarnacija)?
Ili su to neke druge (preformulisane) kapi?

Ima smisla.

To podešavanje i riktanje nema nikakve veze sa nama. Mi tu učestvujemo sa vrlo malim procentom. Život je jedan niz uzročno posledičnih veza nad kojima mi nemamo kontrolu, sem da odaberemo sledeći niz.

Ipak, ova tema nije o životu, nego o afterlife-u, nemoj da je spamujemo.

To podešavanje i riktanje nema nikakve veze sa nama. Mi tu učestvujemo sa vrlo malim procentom. Život je jedan niz uzročno posledičnih veza nad kojima mi nemamo kontrolu, sem da odaberemo sledeći niz.

Ipak, ova tema nije o životu, nego o afterlife-u, nemoj da je spamujemo.

He, to je već za posebnu raspravu... Svaka akcija izaziva reakciju i ne bih se baš složio da učestvujemo u malom procentu, to mi nekako ima prizvuk bežanja od odgovornosti.
E sad, život posle smrti... Možemo samo da zamišljamo kako to izgleda. Mene zanima koliko isti zavisi od ovog, pre smrti?

Svaka reakcija jeste akcija u sledećoj kariki niza. O odgovornosti ne bih sa tobom, nego sa nekim iskusnijem a i nije tema priče. Ako veruješ u sudbinu, onda i nemaš nekog izbora nego da odgledaš unapred snimljen film.

Odgovor na tvoje pitanje nećeš dobiti dok ne odeš tamo, ne zanima to samo tebe.

Svaka reakcija jeste akcija u sledećoj kariki niza. O odgovornosti ne bih sa tobom, nego sa nekim iskusnijem a i nije tema priče. Ako veruješ u sudbinu, onda i nemaš nekog izbora nego da odgledaš unapred snimljen film.

Odgovor na tvoje pitanje nećeš dobiti dok ne odeš tamo, ne zanima to samo tebe.

Ja diskusiju ne bih spuštao na lični nivo ako to diskutant "preko puta" sam ne dozvoli. Toliko o iskustvu i odgovornosti.
U sudbinu ne verujem, to se i vidi iz mog prethodnog posta. Zanima me koliko se odgovornost za postupke iz ovog života prenosi na eventualni život posle smrti. Mislim da je itekako bitan faktor, zato to i pominjem.
A sad ako ćemo pravo, "na to pitanje nećeš dobiti dok ne odeš tamo" može biti zaključak na čitavu temu.

Ja diskusiju ne bih spuštao na lični nivo ako to diskutant "preko puta" sam ne dozvoli. Toliko o iskustvu i odgovornosti.

Lični nivo si dotakao kada si spomenuo odgovornost, a ista je individualna stvar.

Ono što tebe zanima možeš da nađeš u religijama, a svaka svodi na isto. Dobar si ovde, bićeš nagrađen tamo. Taj koncept meni nekako ne štima. Verujem ni tebi, ali možda grešim.

Naravno da nećeš dobiti odgovore, samo špekulacije, ali to opet nije zaključak teme, jer tema je da li uopšte postoji život posle smrti, tj, neki oblik samosvesnosti. Ljudskom umu je nepojmljivo nepostojanje, iz toga i dolazi strah od smrti i vera u zagrobni život. Lično, voleo bih da postoji jer bi time isključio taj strah.

Sad, pod pretpostavkom da postoji, možemo nastaviti sa onim što tebe (i večinu nas) zanima.

Posledice ovog života na afterlajf.

Lični nivo si dotakao kada si spomenuo odgovornost, a ista je individualna stvar.

Ono što tebe zanima možeš da nađeš u religijama, a svaka svodi na isto. Dobar si ovde, bićeš nagrađen tamo. Taj koncept meni nekako ne štima. Verujem ni tebi, ali možda grešim.

Naravno da nećeš dobiti odgovore, samo špekulacije, ali to opet nije zaključak teme, jer tema je da li uopšte postoji život posle smrti, tj, neki oblik samosvesnosti. Ljudskom umu je nepojmljivo nepostojanje, iz toga i dolazi strah od smrti i vera u zagrobni život. Lično, voleo bih da postoji jer bi time isključio taj strah.

Sad, pod pretpostavkom da postoji, možemo nastaviti sa onim što tebe (i večinu nas) zanima.

Nismo se razumeli povodom ličnog nivoa, no nebitno.
Ne štima ni meni taj koncept kvazi mučeništva. Zato i ne mogu da se opredelim po tom pitanju.
Mogu samo reći da mi je šamanski pristup trenutno najinteresantniji.
"Ljudskom umu je nepojmljivo nepostojanje, iz toga i dolazi strah od smrti." Ovo je verovatno tačno, mada mi je interesantna ideja da ne postoji ništa jer samim tim što ima ime već predstavlja nešto. Isto kao ništavilo, koje je čak i numerisano.

Ne treba isključiti mogučnost reinkarnacije, time bi se isključio zagrobni život.

Tačno ali i to je život posle smrti, i pitanje je kada se točak ponovnog rođenja aktivirao... Da li se može izmeriti vremenom koje poznajemo?
Možda onostrano vreme uopšte nije linearno... Možda je i zamrznuto iz ugla iz kojeg ga mi posmatramo... Hoću reći, ko zna koliko vremena se provede u "zagrobnom životu" do ponovne inkarnacije. To onda ne isključuje ni jedno, ni drugo.

• Podržavam
Reactions: Nez
Ne bih se složio sa terminom "vreme" jer u drugim univerzumima, ili šta već, ne važe zakonitosti ovoga. Ovde se sve dešava jedno po jedno, (spomenuta akcija-reakcija-akcija koja plete lanac događanja) a posle smrti, (spekulišem, ne tvrdim ono što ne poznajem) se možda dešava sve istovremeno, kao u snu, ili snu bez snova gde samo što zažmirite, budi vas sat. Vaša subjektivna percepcija u tom periodu sna ne zna za vreme.

Tako i afterlife. Mislim da i ako postoji tamo vreme, neče imati neki faktor za našu percepciju (pod uslovom da je posedujemo)

Ne bih se složio sa terminom "vreme" jer u drugim univerzumima, ili šta već, ne važe zakonitosti ovoga. Ovde se sve dešava jedno po jedno, (spomenuta akcija-reakcija-akcija koja plete lanac događanja) a posle smrti, (spekulišem, ne tvrdim ono što ne poznajem) se možda dešava sve istovremeno, kao u snu, ili snu bez snova gde samo što zažmirite, budi vas sat. Vaša subjektivna percepcija u tom periodu sna ne zna za vreme.

Tako i afterlife. Mislim da i ako postoji tamo vreme, neče imati neki faktor za našu percepciju (pod uslovom da je posedujemo)

Upravo to sam i ja napisao, samo drugačije formulisano. :)

Problem mistike pa i metafizike (poz.isto) je u rečima koje delovanjem jedna na drugu proizvode novu misao...Primisao.
Umeso reči NIŠTA i NIŠTAVILO pravilno je koristiti za prestanak života ODSUSTVO,čak i ( )...
Operativni sistem može da podrži pravi izraz...

Mora da postoji neka teznja ka redu, otuda i takva propagiranja dobrog.
Isto tako, onaj sedi chikica u "Matriksu" je rekao da je morao da stvori nesavrsen svet (dakle, sa zlikovcima, nesrecama, tragedijama), zato sto u savrsenom svetu niko nije hteo da zivi.
Savrsen svet je dosadan.
Ovakav svet tera ljude na neprestanu akciju.
Na stalnu borbu.
A u borbi moraju da postoje neka pravila.
Otuda ono prvo, kao nedostizni ideal (ali, isto tako i kao potreban ideal).

Evo kako ja nekako gledam na sve ovo...

Postoji ta neka energija koja je izvor svega i zivog i mrtvog kako ga zovemo bog...
To nesto mrtvo ta zivotna energija dusa pokrece spoji se oba u jedno i onda dobijamo nesto sasvim posebno zivo bice...
Ta zivotna energija je dusa to smo mi ta energija koja potice od boga koja od pocetka kad je odvojena od izvora ostaje zauvek posebno ali ipak deo tog izvora koji nas privlaci da budemo sto blizi njemu...
Zivotna energija, ili dusa od samog pocetka kad je stvorena, iz jednog zivota prelazi u drugi i sve tako putuje dok se taj proces ne zaustavi i ostanemo u taj neki duhovni svet gde se taj put opet ne zavrsava nego jos traje dok se ne nadjemo konacno blizu tog izvora, dok ne nadjemo svoje mesto pored njega...
Posle svakog zivota provedenog na zemlji mi se vracamo u taj duhovni svet na jedan mislim veoma dug vremenski period, u kome se verovatno sagledavaju svi prosli zivoti, koliko smo toga naucili, zgresili, koliko smo se duhovno razvili, i jos mnogo toga, to cemo tek da saznamo kad odemo tamo...
Dusa od pocetka stvaranja se razvija uci jer tako zauvek odvojena od izvora mora da dodje do taj neki odredjeni nivo da bi nasla svoje mesto pored boga...
Svaka dusa u pocetku je mlada gde gresi i nagomilava pozitivnu i negativnu karmu i posle tek pocne da napreduje da cisti tu negativnu karmu u svaki sledeci zivot...Isto tako mislim kao sto dusa moze da napreduje moze i da ide umesto napred i nazad, da je ta negativna energija, otdjenost nas vuce nazad i tu onda nastupa verovatno ono sto mi nazivamo pakao...
Stalna negativna karma koja se nagomilava, stvara taj neki mali pakao a i tako ako predje tu neku granicu taj dozvoljeni na primer minus onda dusa odlazi konacno u taj neki svet gde ne moze da oseti prisustvo, energiju boga i to je vec onaj klasicni pakao gde dusa skroz sama treba da nadje svoj put da krene opet ispocetka i to stanje traje citavu skoro vecnost...

Onako kad dusa napreduje dolazi u taj duhovni svet pravi planove za sledeci zivot odmara se od onaj predhodni, vidja se sa dragim ljudima iz predhodng zivota a i iz onih ostalih koliko je covek imao i posle svega toga opet krece novi zivot...

Mislim da nas posle svakog zivota docekuje neko nama drag da nas odvede tj da mozemo lakse da odemo gore u taj duhovni svet i napustimo ovaj i one koje volimo...Ta neka pauza izmedju zivota to je kao neki mali raj o kome pricaju a onaj pravi za njega niko i ne zna jer do njega ko se bar malo priblizi ostaje zauvek u taj duhovni svet pa i verovatno i ne moze lepo da se nasluti zamisli kako bas izgleda i tako isto ne moze da se nasluti kako izgleda i taj pravi pakao...

Mislim da visa duhovna bica mogu da se svojom voljom vrate i prozive bilo kada neki zivot (ako imaju dobar razlog za to) ovde dok ona niza jos su obavezna da ispune taj neki broj zivota da bi mogli da stignu, razviju se do tog nivoa gde vise nema potrebe da za reinkrenacijom...

Nasa secanja iz predhodnih zivota su tu u nama sve to dusa pamti ali iz dosta opravdanih razloga nije nam dozvoljeno da se lako secamo njih, ta secanja su duboko ukopana u nasu podsvest i veoma tesko se dolazi do njih...

Znaci zivot posle smrti za mene je neko putovanje do te pocetne energije boga a usput se prave pauze, kao neka odmaralista plan za dalji napredak put ili ne daj boze vracanje nazad i skretanje sa tog puta...

Ovo sam napisao ukratko koliko sam mogo a opet kadse pogleda dugo a to je zato sto je tema jako zahtevna i opsirna...

I evo skoro sam imao jedno neobicno iskustvo gde sam sanjao svog pokojnog dedu koji je umro jos pre 16 godina, sanjao sam neka velika groblja i slave i razne strasne, jezive dogadjaje i sve su to ustvari bili dobri znaci na koji nisam bas dobro obratio paznju...Ubrzo se moj deda od majke razboleo i bas se dobro namucio dok nije umro, a i postoje opravdane sumnje da su doktori napravili gresku i iskomplikovali stvar da nije vise moglo nista da se ucini, zamislite samo doktor samo sto nije jasno i direktno trazio novac i rekao cime ste me vi zaduzili da me zovete svaki dan?I zalupio slusalicu:DDa ne gnjavim vise posle svega umro je sad devetog u isti dan kad i onaj moj deda pre 16 godina od oca...Sve to me je navelo da malo vise poverujem i razmisljam sta nas ceka iza...

Poslednja izmena:
Ako verujemo da sva ziva bica imaju dusu - kuda dusa odlazi nakon smrti?

Na kom mestu u prostoru i vremenu se akumuliraju duse ljudi, zivotinja i biljaka?

Ни на ком месту јер су простор и време форме опажања наше моћи сазнавања и постоје као такве само у свести субјекта који опажа. Изван свести... нема простора, нити времена већ сазнању непојмљиве ткз. "ствари по себи".

Тако да то твоје питање изникло је из апсурда и само је апсурд.

Шта нас онда чека после смрти?

Знамо да после смрти за нас јесте нешто.. та ткз. "ствар по себи". НЕ ЗНАМО ШТА ОНА ЈЕСТЕ али знамо шта није. Није ама баш ништа од онога што познајемо. Изван севсти нема објективног спољашњег света каквог га опажамо..то знамо апсолутно. Сва суштина спољашњег објективног света као таквог, садржи се у сазнању свесног бића и његове свести. Бити опажен је сво његово биће.
esse est percipi

Знамо да после смрти за нас јесте нешто.. та ткз. "ствар по себи". НЕ ЗНАМО ШТА ОНА ЈЕСТЕ али знамо шта није. Није ама баш ништа од онога што познајемо. Изван севсти нема објективног спољашњег света каквог га опажамо..то знамо апсолутно. Сва суштина спољашњег објективног света као таквог, садржи се у сазнању свесног бића и његове свести. Бити опажен је сво његово биће.
esse est percipi
Po prvi put da se složim s tobom. :) Mada ne u potpunosti...

Po prvi put da se složim s tobom. :) Mada ne u potpunosti...

Да си разумео сложио би се у потпуности јер ништа у ових пар реченица нисам изнео а што није апсолутна ткз. аподиктичка истина.

Међутим, тешко ћеш у њу уклопити те приче за малу децу о пројекцији аторитета родитеља са белом брадом на небу, а који кажњава штапом ако ниси добар а награђује те шаргарепом ако јеси.

Идеалистичка философија је озбиљна ствар . ултимативна истина .....а не нешто што ћеш упоређивати са наивностима прошлих заосталих времена догматских религија. којима је једини циљ да преводе људе жедне преко воде и остварују профит владаоцима света.

Back