Život posle smrti ??

Mozem li da predvidimo buduce zivote?

Mnogi ljudi su tvrdili da se secaju predhodnog zivota. Tako je americki general Paton verovao da je nekada bio rimski legionar. Drugi tvrde da se secaju kako su navodno ziveli kao faraonska kci, seoski sluga, rudar ili mornar. Mnogi se pod hipnozom prebacuju u doba prethodnog zivota, a posle toga detaljno izvestavaju o tome. Americki istrazivac dr Helen Vormbak isla je u suprotnim smerom. Osnovala je radionicu na kojoj je ucesnike prebacivala u buducnost, tj. u doba od 2100. do 2300. godine. Njen osnovni cilj je bio prikupljane cinjenica o stanju u buducim vekovima. Dr Vormbak nije poslala ispitanike u neko odredjeno razdoblje. Prepustila je samim ucesnicima da opisu stadijum koji je ostavio najveci utisak na njih. Brojni "putnici" su opisali strasnu scenografiju poslednjeg dana u kojem se stanovnistvo Zemlje smanjilo na dvadeseti deo danasnjeg broja. Prema opisima 2100. godine Zemlja je bila pusta, a zemljiste radioaktivno. Preziveli su stanovali u gradovima pod kupolama i uzimali su samo vestacku hranu. Godine 2300. Zemlja ce izgledati mnogo bolje. Planeta ce se ocigledno oporaviti. Bice svezeg povrca, a stanovnistvo ce se udvostruciti. Osim toga, u to vreme ce mnoge planete biti nastanjene stanovnicima Zemlje. I drugi naucnik dr Brus Goldberg, dobio je prilikom slicnih eksperimenata slicne rezultate. I njegovi ispitanici govore o apokalipsi (smaku sveta). Osim toga, njegovi putnici kroz vreme su govorili o impresivnim podvodnim gradovima i geografskim promenama. Utesno je to da su i ispitanici dr Goldberga govorili o ponovnom nastanku Zemlje. Da bi pojacao verodostojnost hipnoze u buducnosti, dr Goldberg je hipnotisao Harija Martina, voditelja vesti iz Baltimora, i zamolio ga da pod hipnozom procita vesti. Nedelju dana kasnije te su se vesti mogle uporediti sa stvarnoscu: bilo je iznenadjujucih podudarnosti. Posebno je bio uverljiv tacan opis komplikovane saobracajne nesrece.

U to ne mogu da verujem, jer o tome niko ne moze da posvedoci.Tako da cu ja u ovom "sigurnom" da uzivam. :ok:

Ne moze da posvedoci onako kako su vecina ljudi navikli ill da kaze "Evo video sam da postoji" ali moze na drugi nacin..jer ovaj nacin "video sam" ne drzi vodu u ovakvim pitanjima.

Ili ti vidis da se sunce okrece oko zemlje ali misljenjem zakljucujes da to nije tako.
Isto i ovde. Niko nije video sta nas ceka posle smrti, ali su mnogi misiljenjem zakljucili o tome mnogo toga o cemu ti ne mozes ni da sanjas ako ne poznajes filozofiju.

Posto ne zelim da ovoj temi prilazim sa filozofske strane jer je ona otvorena i za razne prilaze sa drugih strana , ukazacu samo ne nesto sto mnogi ne znaju a sto definitivno moze da razbije iluziju ljudi da je posle smrti "NISTA".

NIsta je pojam bez znacenja ...nista je pseudopojam.

Ko procita ovaj moj blog gde sam ukratko obradio filozofske istine o tome shvatice i sam o cemu govorim:

NISTA
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=4928

Ako je "nista" pojam bez znacenja onda posle smrti subjektivno za nas nije NISTA vec nesto. Nesto nepoznato..transcendentno ali opet nesto.... nepojmljivo transcndnento bice ali i nasa najunutrasnjija imanentna sustina .
Tako da u tom smislu vecni zivot itekako postoji. Skoro neverovatno zvuci kada se ovako kaze ali taj zakljucak filozofije je nesumnjiva cinjenica zasnovana na neposrednoj cinejnici svesti i nemogucnosti pojma "nista"..

Posto tako zdusno fronzo reklamira svoj blog,. pitam se zastop ne reklamira i svoj sajt?
Mislim, prvi je u google pretrazivacu... :)

Posle smrti moz da bidne afterlife, a moz da bidne nista.
Nas mozak ne moze da pojmi samo nepostojanje, i zato izmislja svakakve filozofske dziri bu dziri ba teze i gluposti da bi sam sebe smirio.

Takodje, ljudi neispunjenih i promasenih zivota (ne kazem da su sami krivi za to) takodje se loze na to jer im je onda lakse.

Eto.. :)

Preskocu ove uvrede i provokacije
i ukazati na tvoje zablude u vezi teme.

Posle smrti moz da bidne afterlife, a moz da bidne nista

Upravo je ta rec koju si upotrebio problematicna.
Jer ako nesto nazeoves "jeste nista" isto je kao da si rekao "nesto". jer upotrebeljna recca "je" daje postojanje tome sto odrices.. tako da svaki takav sud cini protivurecnim.

Ove jednostavne misli kriju ogromnu snagu. Kao sto rekoh na svom blogu, raskrinkati pojam "nista" kao pseudopojam predstavlja veliki napredak u svacijem misljenju.

Sta trtljas da sam upotrebio rec "je", kad nisam.

Uptrebio si reci "moz da bidne" ..a to je sinonim jeste.
Ja bivam ili ja jesam....svejedno.

Nista znaci nista, ende kraj finito . Nistavilo. Ako mi ne verujes, uzmi cekic pa se lupaj po tintari dok ne dozivis to -nista.... :)

NIsta nema znacenja. Prazan pojam. Ili svaki susret sa svetom izvan pojave ne moze dobiti atribut "nista" vec coveka sudara sa transcedentnim ..sto znaci izvan mogucnsoti ljudskog saznanja.
Znaci posle smrti ne znamo sta nas ceka ali znamo da je to kontinuitet subjktivne egzistencije koju posedujemo i koju mozemo da naslutimo u sebi.

Jer sve sto jeste ..JESTE buduci da negacija od jeste nije moguca.

Ne moze da posvedoci onako kako su vecina ljudi navikli ill da kaze "Evo video sam da postoji" ali moze na drugi nacin..jer ovaj nacin "video sam" ne drzi vodu u ovakvim pitanjima.

Ili ti vidis da se sunce okrece oko zemlje ali misljenjem zakljucujes da to nije tako.
Isto i ovde. Niko nije video sta nas ceka posle smrti, ali su mnogi misiljenjem zakljucili o tome mnogo toga o cemu ti ne mozes ni da sanjas ako ne poznajes filozofiju.

Posto ne zelim da ovoj temi prilazim sa filozofske strane jer je ona otvorena i za razne prilaze sa drugih strana , ukazacu samo ne nesto sto mnogi ne znaju a sto definitivno moze da razbije iluziju ljudi da je posle smrti "NISTA".

NIsta je pojam bez znacenja ...nista je pseudopojam.

Ko procita ovaj moj blog gde sam ukratko obradio filozofske istine o tome shvatice i sam o cemu govorim:

NISTA
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=4928

Ako je "nista" pojam bez znacenja onda posle smrti subjektivno za nas nije NISTA vec nesto. Nesto nepoznato..transcendentno ali opet nesto.... nepojmljivo transcndnento bice ali i nasa najunutrasnjija imanentna sustina .
Tako da u tom smislu vecni zivot itekako postoji. Skoro neverovatno zvuci kada se ovako kaze ali taj zakljucak filozofije je nesumnjiva cinjenica zasnovana na neposrednoj cinejnici svesti i nemogucnosti pojma "nista"..

Ja ne verujem u afterlife zbog metaforickih dokaza.Dok se ne dokaze nesto opipljivo, ja si verujem u ovaj moj.
A ovo za Sunce ne kapiram...Ako se ne okrece, onda se kocka, ili sta?Mislim, naucnici su dokazali da se okrece i zbog toga imaju mesto u knjigama.

Kazem ti, mozak je cudo.
Pokusaj se izolovati negde da budes bez ijednog cula. Znaci, bez mirisa, bez ukusa, dodira i vida...

Znaci, simulirano nistavilo.
Nakon nekog vremena, mozak ce poceti divljati, tj proizvoditi raznorazne halucinacije. Ne moze da miruje, fale mu taktilni nadrazaji pa pocinje svoj cirkus.

Medjutim, nakon smrti celije odumiru, i nema i, tako da i na te halucinacije mozemo zaboraviti....

Kazem ti, mozak je cudo.
Pokusaj se izolovati negde da budes bez ijednog cula. Znaci, bez mirisa, bez ukusa, dodira i vida...

Znaci, simulirano nistavilo.
Nakon nekog vremena, mozak ce poceti divljati, tj proizvoditi raznorazne halucinacije. Ne moze da miruje, fale mu taktilni nadrazaji pa pocinje svoj cirkus.

Medjutim, nakon smrti celije odumiru, i nema i, tako da i na te halucinacije mozemo zaboraviti....

Sa nestankom objektivacije volje "hteti saznati" sto ti zoves "mozak", nestaju i svi opazaji slike ili predstave koje ti opet zoves "realan svet".
Pitanje je sta onda subjektivno ostaje?

Sal ce verovatno reci " Ostaje "crno" crna boja oko mene. A ako Sal malo napregne svoj mozak videce da je i crno osecaj.... tkz. pozitivna ideja sa negativnim uzrokom, i da posle smrti nema nikavog CRNOG.

Dakle ako nema ni crnog sta ima?

Odgovor je NE MOZEMO ZNATI jer je to izvan mogucnsoti saznanja..ili transcendentno.

A ako tome sada damo naziv "nista" samo smo to i uradili ..dali naziv...pod kojim ne mozemo niti nesto misliti, niti osetiti..niti doziveti. Posto ta rec "nista" nema znacenja.
Ono medjutim sto mozemo znati jeste da sustina opazaja slika, koje su sa mozgom nestale, ostaje kao stvar po sebi.
A stvar po sebi je razilicita od objekata i nju mozemo naslutiti kao svoju najunutrasnjoju sustinu... Ona jeste izvan svakog saznanja ali opet JESTE.

Mislim da ovo nije tesko razumeti ...iako se verovatno varam u tome videvsi komentare ovde :think:

Ipak ko god ima mogucnosti i kapaciteta da razume neka pokusa. Ovo znanje kao sto vec rekoh, veoma je mocno jer skoro da moze ukloniti strah od smrti.

lepo..samo sto te mene apsolutno ne interesuje.
Zao mi je kad vidim tako besposlenu omladinu kako se zaludjuje budalastinama.. :)

Ja sam ponudio eksperiment, i sta se desava sa mozgom kada ostane bez spoljnih nadrazaja, pa ko mi ne veruje, nek isproba. Ne kosta nista. Najbolje u kadi punoj vode, ili bure ili sl..i to uz ugaseno svetlo...

lepo..samo sto te mene apsolutno ne interesuje.
Zao mi je kad vidim tako besposlenu omladinu kako se zaludjuje budalastinama.. :)

Ja sam ponudio eksperiment, i sta se desava sa mozgom kada ostane bez spoljnih nadrazaja, pa ko mi ne veruje, nek isproba. Ne kosta nista. Najbolje u kadi punoj vode, ili bure ili sl..i to uz ugaseno svetlo...

pa ja znam za odredjene situacije kad mozak ne radi nikako ali ipak nije bas da nema nista:mrgreen:

Back