Život pisan srcem

Katarina Kovačević - Klavir

-Vidim da Vas zbunjuje cena – rekao je agent. – Evo, ionako biste saznali…

Ovde je živela tročlana porodica. Muškarac je bio neki agresivac, vojnik, koji je godinama terorisao svoju dosta mlađu ženu i sina od nekih petnaestak godina.
Dečko je valjda bio vanserijski talentovan za klavir, što je ovaj video kao sramotu i pričaju da mu je jednom tako jako zalupio poklopac klavira da dete više nije moglo skroz da ispravi prste.
Onda ga je terao da samo u donjem vešu spava ispred kuće, dok je on celu noć stražario na prozoru i povremeno uzvikivao neke naredbe.
Komšije su pričale da je uvek za pojasom nosio pištolj iz kojeg je jednom opalio u kući, ali niko nije smeo da prijavi. Žena je, kažu, bila lepa, ali uvek bleda i suznih očiju. Išla je jedino u crkvu i u onu piljaru dole na uglu.

Jednog dana je samo pala na ovoj uzbrdici. Pričaju da je prizor bio jeziv i da su se jabuke kotrljale sve do raskrsnice. Ubrzo posle toga čovek je pronađen mrtav u kući – izgleda da ga je neki komšija, pijanac, svojom sekirom po stomaku, ovako… Taj je umro u pritvoru, pre saslušanja.
Dečaka su odveli u dom, jer još nije imao osamnaest. Komšije ispričaju svakom i niko neće…

-Uh, kakva smrt – rekao je čovek osmatrajući crep.

Kada se okrenuo prema agentu, poskočio je unazad. Agentove oči bile su iskolačene. Ljuljao se napred nazad. Onda se zacerekao i zakoračio ka čoveku:
-Niste poznavali mog oca.

• Podržavam
Reactions: Tea
Sve spremljene večere, svo oprano suđe, sva deca odškolovana i otišla u svet.
Ništa od toga ne ostaje.Sve nestaje. Nijedna biografija ni istorija im ne posvećuju nijednu jedinu reč.

Virdžinija Vulf

• Voli
Ernest Hemingvej o tome kako uspeti kao pisac u Holivudu:

„Vi njima bacite knjigu, oni vama bace novac. Onda uskočite u auto i vozite kao da vas sam đavo goni tamo odakle ste došli.“

• Podržavam
„Jer, šta je lepota ako ne sam početak strašnoga,
koji smo taman još kadri da podnesemo,
pa mu se toliko divimo, samo zato
što s nehajnim prezirom neće da nas razori.
Svaki je anđeo strašan.“

Rilke, odlomak iz „Prve elegije“

• Podržavam
Mogu voljeti tešku osobu ako znam da ima veliko srce.
Od ljudi sa malo srca, s druge strane, ne zanima me ni kakav karakter imaju.
(Antonio Curnetta)
419169902_764487732388666_349997669959224690_n.jpg

Da li znate kakav je osecaj kada je tisina.Kada ni jedna rec,ni sapat,ni dodir ne dopire do vas? Jako los.Toliko los da stvara onu knedlu u grlu koja vas polako gusi dok vam kroz glavu kao mravi mile stotine pitanja i ono jedno ..Zasto? Mozda i nije tako kako mislim ali ja uvek sve predimenzioniram toliko da je to za mene gotovo nepodnosljivo. Odgovor na zasto nemam i to me cini nervoznom toliko da razmišljam da se nocas napijem.Ali ne vredi..Ne pijem i nikada nisam bila pijana osim od ljubavi .Tako da taj performans otpada.Ipak cu pre prihvatanja istine od koje bezim,izbrisati njegov broj. Ne da mu ne bih poslala poruku,vec da ga ne pozovem i cujem njegov glas ..i setim se svega.Tada cu se rasplakati, znam i cmizdricu nevidjeno.

• Voli
Na dan kada je moja majka umrla napisao sam u svoj dnevnik, "Stigla je ozbiljna nesreća mog života. "Patio sam više od godinu dana nakon smrti moje majke. Ali jedne noći, u visoravnima Vijetnama, spavao sam u kolibi u svojoj pustinji. Sanjao sam svoju majku. Vidio sam sebe kako sjedim s njom i divno smo razgovarali. Izgledala je mlado i lijepo, kosa joj je lepršala. Bilo je tako ugodno sjediti tamo i razgovarati s njom kao da nikad nije umrla. Kada sam se probudio bilo je oko dva sata ujutro, i jako sam osjećao da nikad nisam izgubio majku. Utisak da je moja majka još uvijek sa mnom bio je vrlo jasan. Tada sam shvatio da je ideja da sam izgubio majku bila samo ideja. Bilo je očigledno u tom trenutku da je moja majka uvijek živa u meni.
Otvorila sam vrata i izašla napolje. Cijelo brdo je bilo okupano mjesečinom. Bilo je to brdo prekriveno biljkama čaja, a moja koliba je bila iza hrama na pola puta gore. Šetajući polako po mjesečini kroz redove biljaka čaja, primjetio sam da je moja majka još uvijek sa mnom. Bila je mjesečina koja me miluje kao što je to često radila, vrlo nježna, vrlo slatka... Divno! Svaki put kad su mi noge dotakle zemlju znao sam da je moja majka tamo sa mnom. Znao sam da ovo tijelo nije moje već živi nastavak moje majke i mog oca i bake i djeda i prabake. Od svih mojih predaka. Ta stopala koja sam vidio kao "moja" stopala su zapravo bila "naša" stopala. Zajedno smo moja majka i ja ostavljali tragove u vlažnoj zemlji.
Od tog trenutka, ideja da sam izgubio majku više nije postojala. Sve što sam trebao uraditi je pogledati u dlan svoje ruke, osjetiti povjetarac na licu ili zemlju pod nogama da se sjetim da je moja majka uvijek uz mene, dostupna u bilo koje vrijeme. ~Thich Nhat Hanh
(Knjiga: Nema smrti, nema straha

Kad bih samo mogao,
Vratio bih se u to vrijeme
kada su priče za laku noć bile sve ono što me je uspavalo,
ne suze..
kada su filmovi bili sve što mi je slomilo srce,
ne ljudi..
kada je moj bicikl bio jedina stvar koja me je ostavila ožiljke,
ne oni kojima sam najviše vjerovao.
kada je sve o čemu sam razmišljao je da naučim kako da igram igru,
ne postati onaj koji je izigran na-
i ono vrijeme kada je ljubav bila tako čista i idealna,
nije nešto u čemu se bojim da budem zarobljen sada.
Kad bih samo mogao,
Vratio bih se u to vrijeme
kada sam bio mlad i glup..
ne slab i otupljen.
"Putovanje kroz vrijeme"
— Cho Amisola

Želim ljubav, da stvaram,da putujem.Želim kucicu, omanju sa velikom kuhinjom i spavacom sobom. ogromnim prozorima,sa prostranim dvoristem.i travnjakom.Kucica sa drvenim salonima,sa cvecem ,lipom i lesnicima,sa dugackim tremom,ladovinom,sa bunarom,malim povrtnjakom iza kuce u kome gajim povrce samo za nas,u koji gledam kroz prozor kuhinje sa sarenim kariranim stolnjakom na stolu i istim takvim zavesicama na prozoru u kome se nalaze saksije sa cvecem i bosiljkom.Kuhinja u kojoj pecem pogacu,pohujem plavi paradajz,secem kriske sira, svez crveni paradajz koji jos mirise na peteljke i glavicu crnog luka.Patetika, znam ali ne mogu da ne mislim na tu kucu reku pored nje..

F6msZ8wXwAAt47i.jpg

Želim:
da posle snova
ne ostane trag moj na tvom telu.

Da poneseš od mene samo
tugu i svilu belu
i miris blag…
puteva zasutih lišćem svelim
sa jablanova

„Trag“, Miloš Crnjanski

• Voli
Deset... poljubi me u usta
Devet... pređi prstima po mojoj kosi
Osam... dodirni me... lagano
Sedam... drži to! Idemo pravo...

Do broja jedan

Šest... usne
Pet... prstiju
Četiri... igraj
Tri... do broja jedan

Do broja jedan

Poljubi me u usta
Pređi prstima po mojoj kosi
Dodirni me
Idemo pravo do broja jedan
Do broja jedan

• Voli
"Uzimali smo jedno drugom rec iz usta; mislili smo o istim stvarima i govorili o njima na isti nacin; izgledalo je da se poznajemo godinama.
U zivotu svakog coveka, govorio je, postoji samo jedna zena sa kojom moze da ostvari savrsenu vezu kao sto u zivotu svake zene postoji samo jedan muskarac sa kojim se oseca kompletna. Pronaci se, sudbina je malobrojnih. Svi ostali su prinudeni da zive u jednoj vrsti nezadovoljstva i neprekidne ceznje."
SuzanaTamaro
179136898_2845807125669043_1350115833640885787_n.jpg

Kad poslednje stablo bude posečeno,
kad poslednja reka bude zatrovana,
i kad poslednja riba bude upecana,
shvatićemo da se novac ne može jesti.

Proročanstvo Indijanaca plemena Cree (Kri)

12046865_805507942881262_1862376298109672175_n.jpg

• Voli
Nocas sam posla za tisinom tvojih koraka
dok je mesec dobijo odraz tvoga lica i kao
strela sa prstenom od ruzinog drveta..

Pravo u srce.

Ostala sam sama na obali mesecevog jezera
u nasoj kucici iz snova..stranac u vlastitoj kuci i
vlastitim predmetima..i oni me se odricu
samim tim sto ih u mraku ne prepoznajem

SAN​

Budiš se.
Nisi za lekara.
Bistar si.
Izbegavaš sve lekove.
Obećao si sebi i njoj da nećeš biti autodestruktivan.
Imao si san.
Tvoj pas razvlači kost
Dok sklanjaš stare Diznijeve stripove i crteže
Neko ti kaže: ne ljuti se na psa, faliće ti.
Majka te zove iz susedne sobe.
Nema više majke.
Nema ni psa.
Razmišljaš da joj napišeš poruku.
Uključuješ radio.
Uzimaš kocku čokolade.
Pališ cigaretu.
Ne pišeš poruku.
Pišeš pesmu.

san-blacksheep.rs_.jpg

Marko Antić

Back