O čemu razmišljate - Antony de Melo
Život je gozba, ali, na žalost, mnogi ljudi umiru od gladi. O tome, zapravo govorim.
Ima jedna zgodna priča o ljudima koji su bili na splavu blizu brazilske obale, i umirali su od žeđi.
Nisu imali pojma da je voda na kojoj su plutali slatka. Reka se s takvom silom
ulivala u okean, da je slatka voda u njega probijala više kilometara, tako da su imali slatke
vode tamo gde su bili, ali nisu imali pojma o tome. Na isti način smo i mi okruženi s radošću, srećom i ljubavlju.
Većina ljudi o tome nema pojma. Razlog: isprani su im mozgovi. Razlog: hipnotizirani su; spavaju. Zamisli mađioničara koji na pozornici hipnotiše nekoga tako da ta osoba vidi ono čega tamo nema, i ne vidi ono što je tamo. U tome je stvar.
Prihvatite novi način gledanja na stvari! Jer "kraljevstvo je među vama!" Retki su koji to shvataju ozbiljno.
Rekao sam vam da je prvo što trebate učiniti da se probudite, da se suočite s činjenicom da vam se ne sviđa kada vas probude.
Radije ćete zadržati one stvari za koje,zato što ste hipnotisani, mislite da su vam tako dragocene, tako važne, tako važne za vaš život i opstanak.Drugo: shvatanje. Shvatite da možda imate pogrešna mišljenja, i da ta mišljenja utiču na vaš život i od njega stvaraju takvu zbrku i da zbog njih ostajete spavati.Mišljenja o ljubavi, o slobodi, o sreći, i tako dalje.
I nije lako slušati nekoga ko stavlja u pitanje ta mišljenja koja su vama postala tako dragocena.
Ima zanimljivih studija o ispiranju mozga. Pokazalo se da ispiranje mozga počinje kada prihvatite ili "introicirate"
neko mišljenje koje nije vaše, koje je tuđe. Smešno je da ćete biti spremni umreti za to.
Zar to nije čudno?
Prvi test za proveru ispranosti mozga i introiciranja uverenja i mišljenja je kada su ona napadnuta. Zabezeknut ćete se i reagovaćete emocionalno.
To je prilično dobar znak, nije nepogrešiv, ali je prilično dobar znak da vam je mozak ispran.
Spremni ste umreti za neko mišljenje koje nikada nije bilo vaše.
Teroristi i takozvani sveci prihvate neko mišljenje, celog ga progutaju, i onda su spremni umreti za njega.
Nije lako slušati, posebno ako na neko mišljenje reagujete emocionalno.
Čak i ako ne reagujete emocionalno, nije lako slušati, jer slušate u stanju programiranosti,
uvjetovanosti, hipnotiziranosti. Sve što čujete vrlo često tumačite u okviru svoje
hipnotiziranosti, uvetovanosti i programiranosti. Kao kad je jedna studentica koja je slušala predavanje iz poljoprivrede rekla:
"Oprostite, profesore, znate da se u potpunosti slažem s vama da je najbolje gnojivo staro konjsko gnojivo. Da li biste nam mogli reći koliko bi konj morao biti star?"Možete li zaključiti odakle je bila ta studentkinja?
Svi mi imamo svoje stavove, zar ne?
I slušamo s tim stavovima.
"Henry, kako si se promenio! Bio si tako visok, a sada si puno niži. Bio si tako dobro građen, a sada si tako mršav. Imao si tako svetlu kosu, a sada ti je tako tamna. Što se dogodilo s tobom, Henry?"
Henry kaže: "Nisam ja Henry, ja sam John."
"Ooo, i ime si promenio?!"
Najteža stvar na svetu je čuti, videti. Ne želimo videti.
Mislite li da kapitalist želi videti pozitivne strane komunističkog uređenja?
Mislite li da komunist želi videti ono što je dobro i zdravo u kapitalističkom uređenju?
Mislite li da bogataš želi videti siromašne?
Ne želimo gledati, jer ako bismo gledati, mogli bismo se promeniti.
Ne želimo gledati.
Ako gledate,izgubite kontrolu nad životom kojeg tako nesigurno držite u rukama. I zato, da
biste se mogli probuditi, ono što vam je najpotrebnije nije energija, ni snaga, ni mladost,
čak ni velika inteligencija.
Ono što vam je najpotrebnije je spremnost da naučite nešto novo.
Mogućnost da se probudite srazmerna je količini istine koju možete prihvatiti bez
bežanja od nje.
Koliko toga ste spremni prihvatiti?
Koliko toga što držite vrednim ste spremni izgubiti, a da ne bežite?
Koliko ste spremni razmišljati o nečemu što ne poznajete?
Prava reakcija je strah.
Ali ne bojimo se nepoznatog.
Ne možete se bojati onoga što ne poznajete, niko se ne boji nepoznatoga.
Ono čega se zaista bojite je gubitak onoga što vam je poznato.
To je ono čega se bojite.