Život pisan srcem

Lonely_dock_by_iNeedChemicalX.jpg

Njeno pamćenje se sastojalo iz delića života, nepomičnih i neprolaznih: vreme izmedju njih zapravo ne prolazi, a stvari koje su se dogodile u davna vremena povezane su ili objedinjene čudnim simpatijama i antipatijama. Ili možda izbijaju na površinu svesti sjedinjene apsurdnim ali snažnim vezama, kao što je neka pesma, šala ili mržnja. Kao što i sada, za nju, nit koja ih povezuje i utiče da se javljaju jedna za drugom, predstavlja nešto divlje u traženju nečega apsolutnog...

"Svaki nagon koji nastojima da prigušimo neprestano kljuca u mislima i truje nas. Telo greši jednom i onda je s gresima završeno, jer je delanje način pročišćenja...Jedini način da se čovek otarasi iskušenja jeste da mu popusti."

Uopste mi nije jasno ko smo to mi. Ja jedino o sebi ponesto znam. Niti mogu da zivim po nekom uzoru, niti mogu drugima da posluzim kao neki primer, ali sasvim sigurno mogu da zivim svoj zivot, i to nameravam po svaku cenu. Takvim ponasanjem ne zastupam nikakav princip, vec nesto mnogo cudesnije, nesto sto je u meni, sto vri od zivota, sto je puno radosti i samo gleda kako da se iskrade...
Lu Andreas- Salome

mogu sad reci nakon sto godina samoce, eda sam ja bio za sve kriv..
preko noci sam promijenio stavove o tome da ljubav mora da bude splet osjecaja..
nesto sto sam ja sam proklamirao dok sam bio u nizem stalezu..Kad mi je ujak ostavio ono bogatstvo najednom postadoh bonvivan i grof koji od grofofskog nije imao ni posetno slovo...Vracao sam sva vasa pisma i konacno vas u potpunosti odbacio.. serijal..nikad ne napisano pismo Onegina:heart::heart:

Poslednja izmena:
Spremnost na rizik

Zamislite oko sebe dva kruga.. jedan koji predstavlja područje
Vašeg svakodnevnog života, e oko njega jedan širi koji predstavlja područje
želja o čijem ostvarenju maštate. Koliko ste spremni da napravite napraviti
iskorak iz zone sigurnosti? Tu koraci nisu toliko sigurni, ali zato nude šansu
za sretna iskustva.

Dobro je imati novca i stvari koje mogu da se kupe
novcem, ali isto tako dobro je povremeno proveriti stanje
i uveriti se da niste izgubili stvari koje ne mogu da se kupe novcem.

Novac, kao što to veliki broj ljudi misli, nije odgovor na sve. Kada imamo dovoljno novca
za osnovne životne potrebe poput hrane i krova nad glavom, više novca neće bitno pridoneti našoj sreći",
kaže Seligman i poručuje da ljudi moraju da vodite dobar i osmišljen život da bi bili zaista srećni.
Sreća kao pojam, teško može da se definiše, a većina smatra da je svaka njena definicija relativna.
Britanski psiholog Ben Rensho, medjutim, smatra da sreća ima svoje zakonitosti.
On je napisao knjigu "Tajne sreće" u kojoj je ustanovio sledeću formulu:

Sreća = L+ (5xE) + (3xV)

Gde je:

L = Lične karakteristike (pogled na život, elastičnost i prilagodljivost)
E = Egzistencija (zdravlje, bogatstvo i prijateljstva)
V= Viši red (lične individualnosti : osećaj za humor, ambicije i samopoštovanje)

"Najdraži, uverena sam da ponovo gubim razum. Osećam da ne možemo da prođemo kroz još jedan od ovih strašnih perioda. Ovog puta se neću oporaviti. Počinjem da čujem glasove i ne mogu da se koncentrišem. Zato ću uraditi ono što deluje kao najbolja stvar koja može da se uradi. Ti si mi pružio najveću moguću sreću. Ti si u svakom pogledu bio sve što neko može da bude. Ne verujem da je dvoje ljudi moglo da bude srećnije, sve dok se nije pojavila ova užasna bolest. Ne mogu više da se borim s tim, znam da ti uništavam život, mada bi bez mene mogao da radiš. I znam da hoćes. Vidiš da ne mogu čak ni ovo da napišem kako treba. Ne mogu da čitam.
Ono što želim da kažem je da svu sreću mog života dugujem tebi. Bio si beskrajno strpljiv sa mnom i neverovatno dobar. Želim to da kažem - a svi to znaju. Da je iko mogao da me spase, to bi bio ti. Sve je isparilo iz mene sem uverenosti u tvoju dobrotu. Ne mogu i dalje da nastavim da ti kvarim život. Mislim da dvoje ljudi nije moglo biti srećnije nego što smo mi bili."

...
Poslednje pismo Virdžinije upućeno Leonardu Vulfu.
Na obali reke Uz, kraj imanja u Rodmelu, ostao je
štap i šešir koji je najčešće nosila. Bio je 28. mart 194l.

mogu sad reci nakon sto godina samoce, eda sam ja bio za sve kriv..
preko noci sam promijenio stavove o tome da ljubav mora da bude splet osjecaja..
nesto sto sam ja sam proklamirao dok sam bio u nizem stalezu..Kad mi je ujak ostavio ono bogatstvo najednom postadoh bonvivan i grof koji od grofofskog nije imao ni posetno slovo...Vracao sam sva vasa pisma i konacno vas u potpunosti odbacio.. serijal..nikad ne napisano pismo Onegina:heart::heart:

i to ne zbog glupog osjecaja pripadnosti svoje vrste nego samo zbog toga sto se nekome tako htjelo..Odbio sam i vase prijateljstvo iz istih razloga...nemojte za trenutak samo pomisliti da ste samo vi bili izlozeni pritisku nego i ja U SVOJ SVOJOJ BESKRUPUloznosti ja sam vam okrenuo ledja ni krivoj ni duznoj da se sami snalazite i trazite put ka sreci sama i bez pomoci..srecom nasli ste put i to me jedino raduje u ovom momentu..bilo bi glupo ne reci da me nije strah sutrasnjeg dvoboja sa covekom koga ne znam kako sam uvrijedio i cime, no sacekajmo sutrasnje jutro koje ce u mnogo cemu rijesiti mnoge dileme u mom i vasem zivotu.. Onegin..

Istočna medicina tvrdi da da bi bio zdrav čovek s vremena na vreme mora bolovati. Shodno tome mora on s vremena na vreme biti lud da bi dublje mislio i slep da bi dalje video. Da li to, međutim, znači da od vremena do vremena mora biti mrtav da bi uistinu živeo?
Borislav Pekić

Jedno je voleti sebe uopste, zbog svog laznog sjaja,
navodne nepogresivosti, naduvene idealnosti,
a sasvim je drugo voleti sebe bolesnog i zdravog,
bogatog i siromasnog, gresnika i pokajnika.
Samo takvo osecanje ljubavi ima svoju pravu vrednost.
Sta znaci nasa ljubav prema *pomodaru*, *neradniku*
ili *malogradjaninu* u sebi?
Zar nece biti cistije i lepse nase emocije prema onome
ko je spreman da prihvati gresku, ali i da plati za nju
i da taj dug ne prebacuje na druge?
Treba da se odlucimo kakvog sebe zelimo da vidimo:bye:

Tokom istorije, gotovo svi filozofi i sociolozi su se u svojim radovima bavili fenomenom sreće. Psiholozi su, medjutim, taj fenomen skoro sasvim zapostavljali sve do kraja prošlog veka, jer su oni svoja istraživanja prvenstveno posvećivali onima čiji su životi krenuli u pogrešnom smeru. Pri tome, naučno su analizirani svi oblici depresije, straha, poremećaji pažnje, volje, devijacije ponašanja, govora, pokreta, ali moderna psihologija ne zna gotovo ništa o tajnama srećnog života.
Optimizam je, misle psiholozi, jedan od dobrih načina obrane od nesreće, a to se može naučiti.
Mi možemo naučiti stav da je čaša napola puna, a ne napola prazna..Još jedan dobar recept je ne razmišljati o negativnim događajima iz prošlosti, jer nas to može odvesti u depresiju. Treba činiti suprotno i razmišljati o lepim stvarima koje su nam se dogodile. Razmišljanjem o pozitivnim stvarima, možemo da izgradimo štit protiv nesreće, a tako ćemo lakše savladati probleme koje život nosi

Back