Život pisan srcem

1701404-1.jpg

У ПРОЛАЗУ

Нисам дозивао:
Нађи ме,
А ти ме у беспућима
Пронашла.
Нисам ти рекао:
Буди ме,
А ти ми у око дугу
Довела.
Нисам заповедио:
Љуби ме,
А ти ме жудна тихо
Волела.
И онда пожелех:
Остани,
А ти си нетрагом
Нестала.

(Анђелко Заблаћански

Ako nemas ono sto zelis,ti voli ono sto imas,jer zivot je ono sto jeste,a ne ono sto bi trebalo da bude.I samo gledaj napred,ne okreci se nazad,zaboravi proslost i uvek budi nasmejana,ne dozvoli drugima da uzivaju u tvojim padovima,i tek ponekad se seti da imas nekoga tko te voli,i tko ce uvek biti tu za tebe....

Dok sam te imao

Jezik sam ptica razaznavao
i tajne ptičije odgonetao
biljke sam razumeo, i u noćima
... prepisivao razgovor trava
tolike sam pesme ispisao
prepisujući rukopis vetra
uz more, u noći,u planini
tolike nevoljnike saslušati umeo
i činiti im male radosti
bez napora, bez sebičnosti imalo
tolike sam dobrote i plemenitosti
umeo u druge utkati
a da i preveć ostane u meni
san sam s radošću na oči nanosio
i buđenju se kao drveće radovao
dok sam te imao…

( Pero Zubac )

Nista nije nevazno,nista nije manje vazno od bilo cega drugog.Deo predstavlja celinu kao sto seme u sebi sadrzi drvo.Seme je proslost - s obzirom da je svo drvece koje je ikada postojalo sadrzano u njemu.A seme je takodje i buducnost - svo drvece koje ce nekada izrasti, potencijalno je prisutno.Naravno, seme u sebi sadrzi i sadasnjost.Ono izgleda tako maleno,ali nije tako maleno kao sto se cini.Ako ga secirate,u njemu necete pronaci cvetove niti lepotu boja i mirisa,pa ce mozda vas zakljucak biti da je ono prazno;ipak,necete znati da je vas metod od pocetka bio pogresan.
To je ono sto nauka cini sa stvarnoscu - secira je,analizira je.Analiza je uvek destruktivna.Ono sto nam je potrebno je stanoviste jednosti,sinteza...deo postaje celina,celina deo.U njemu nema nikakve hijerarhije.Nema toga sto je nize ili vise,nema nicega sto je svetovno i nicega sto nije sveto - sve je jedno.

Nižem reči nepoznate neke
htela bih da ih pretvorim u stih
ne ide mi nešto,
na umem da kažem što želela bih.
O snove se saplićem,
previše ih ima u meni
zato se i tuge obnavljaju
a nisu samo od jeseni.

GGm3YLLsKme37t64hTk0kySvo1_400.jpg

Poslednja izmena:
Ne volim ništa kriti,
Ne volim igrati veštačke, lažne igre,
želim prestati s igrama.
želim biti iskren i spontan te biti ja,
ali mi ti moraš pomoći.
Moraš pružiti ruku
čak i kada se čini da je to poslednje što želim.
Samo ti možeš iz mojih očiju ukloniti prazan pogled živog mrtvaca.
Samo me ti možeš prizvati u život.

Ljubav je najlekovitija na svetu; ništa ne prodire tako duboko. One ne leči samo telo i um, veći dušu. Ako čovek može voleti, sve rane će se zaceliti. On postaje celovit, a biti celovit znači biti svet. Dok ne postanete celovit čovek ne možete biti svet. Fizičko zdravlje je površinska pojava, može se održavati medicinskom naukom, ali najskrivenija srž čovekovog bića može se izlečiti samo ljubavlju. Oni koji znaju tajnu ljubavi, znaju najskriveniju tajnu života. Za njih ne postoji ni jad, ni starost ni smrt. Naravno, telo će ostariti i umreti, ali ljubav vam otkriva istinu da niste telo; vi ste čista svesnost, niste ni rođenje niti smrt. Življenjem u čistoj svesnosti živite u skladu s postojanjem. Blaženstvo je propratna pojava života u skladu sa egzistencijom.

Od svih perverzija najčudniji je celibat: želja da se potre svaka žudnja i mrzi svaka žudnja. A ona ne dopušta da je jednom zasvagda uklonimo. Žudnja, kao i pokojnici, ili obrok koji ne prija - stalno se vraća - dok ne postane potpuno nesvarljiva. Za takve ljude užitak je vrtlog i ambis - ono što istovremeno prizivamo i čega se plašimo. Uživati znači isprljati ruke i misli i stajati ogoljen. To je strah, gadjenje, samoprezir i moralni pad. Uživati znači dobro se pomučiti, pa dosezanje užitka ne mogu podneti svi, čak možda ni većina nas.

Dionis i Had su jedno isto', rekao je najdublji mislilac drevnog sveta. Dionis, mladi i cvatući bog telesnog života, u punom naponu njegovih snaga, bog probuđene i plodotvorne prirode - isto je što i Had, bledi vladalac mračnog i nemog carstva senki. Bog života i bog smrti - jedan su isti bog. To je istina koja važi u svetu prirodnih organizama. Punoća životnih sila koja kipti u individualnom biću, ne čini njegov vlastiti život, to je tuđ život, život ravnodušne i po njega bespoštedne vrste, život koji je za njega smrt. U nižim klasama životinjskog carstva to je potpuno očigledno; tu jedinke postoje samo da bi proizvele potomstvo, a zatim nestale; kod mnogih vrsta one ne preživljavaju čin razmnožavanja, već umiru istog časa, kod drugih žive još neko vreme.
...
Tako, zakon identiteta Dionisa i Hada - života vrste i individualne smrti - ili, što je isto, zakon suprotnosti i borbe između vrste i jedinke, najjače deluje na najnižim stupnjevima organskog sveta, a sa razvojem viših oblika sve više i više slabi; a ako je tako, onda s pojavom bezuslovno najvišeg organskog oblika, koji izražava samosvesno i samodelatno individualno biće koje sebe odvaja od prirode i prema njoj se odnosi kao prema objektu - koje je , dakle, sposobno da se iznutra, u sebi, oslobodi diktata vrste - nije li s pojavom ovog bića došao kraj tiraniji vrste nad jedinkom? Ako priroda u biološkom procesu teži da sve više i više ograničava zakon smrti, nije li onda čovek dužan da u istorijskom procesu u potpunosti ukine taj zakon?

Samo po sebi je jasno da čovek, sve dok se razmnožava kao životinja, i umire kao životinja. Ali je isto tako jasno, s druge strane, da samo uzdržavanje od polnog akta ni u kom slučaju ne spasava od smrti: osobe koje su sačuvale nevinost umiru, umiru i uškopljenici; ni jedni ni drugi nemaju neki naročito dug život. To je i razumljivo. Smrt je, uopšte, dezintegracija bića, raspadanje sastavnih činilaca. Ali, podela na polove - koja se ne ukida njihovim spoljašnjim i prolaznim sjedinjenjem u polnom aktu - podela između muškog i ženskog elementa ljudskog bića je već sama po sebi stanje dezintegrisanosti i početak smrti. Prebivati u polnoj podvojenosti znači prebivati na putu smrti, a ko ne želi ili ne može da siđe s tog puta, po prirodnoj nužnosti mora da ga prođe do kraja. Ko podržava koren smrti, taj će neminovno okusiti i njen plod. Besmrtan može da bude samo celovit čovek i ako fiziološko sjedinjenje ne može istinski da vaspostavi celovitost ljudskog bića, onda to znači da to lažno sjedinjavanje mora biti zamenjeno istinskim sjedinjavanjem, a nikako ne uzdržavanjem od svakog sjedinjavanja, tj. težnjom da se očuva in statu quo podeljena, razbijena, pa, prema tome, smrtna čovečija priroda.

Ona se vrati s pregrstima malih karanfila,rasiri ruke i pusti ih da padaju.Cvece mu zasu lice i vrat.Nikada jos nije osetio tako divotan miris,nikada nije imao tako cudno osecanje,kao ovo koje su cvetici u njemu budili.Oni mu prionuse za kosu,za celo,za oci,jedan mu se cak prilepi za usne;i on se zagleda u nju kroz njihove krunice.U njegovim ocima moralo je tada biti neceg divljeg,neceg od onog osecanja sto mu je probadalo srce,jer njen osmeh zamre;ona se odmace i stade okrenuvsi lice od njega.Zbunjen i nesrecan,on sabra rasuto cvece;i tek kad je sve pokupio,ustade i i odnese joj ga postidjen,tamo gde je stajala kao ukopana i netremice gledala u dubine tisove sume...

Moram priznati, neiscrpne su visine misli,
neuhvatljive dubine srca iz kojih sada izlazim
i neiskorištena snaga mesečine kojom klizim.
Sve bogatstvo što me pretače u divne osećaje
i bezbrojni titraji nastali u pomaku vremena,
izvlače na moje dlanove najhrabrije pokušaje.
Ne uspevam uvek potpuno stići tvoje tijelo,
već krugovima plamenog prstena obuhvaćam
tvoj struk što se izvija neponovljivim žarom.
Prstima pomalo udišem toplinu mirisne kože,
oprezno skupljam svaku kap sjajnih uzvisina
i povremeno se vraćam, nudeći nove drhtaje.

Zal Kopp

Poslednja izmena:
Čula su naelektrisala vrhove prstiju kojima sam joj doticao kožu i pratio besprekornu liniju glatkih ramena tragajući uzalud za malom, najmanjom greškom. Mirisala je na Indiju, na breskvu, na izvor, biseri su virili tek odškrinute školjke njenih usana, osetio sam u bradi laki drhtaj, jeku jedne davne groznice, za koju sam mislio da umire kada te obuzme, i da se više ne može vratiti ako je jednom preboliš.

Inspiracija nikad ne dolazi sama od sebe. Ona jeste u nama, ali je sami ne možemo pokrenuti. Kao što jedan kamen ne može upaliti vatru dok ga drugim kamenom ne udarimo, tako i inspiracija neće doći dok nam neko drugi ne pomogne da tu varnicu stvorimo.

UMIJEĆE MALIH KORAKA

"Ne molim Te, Gospodine, za čuda i viđenja, nego za snagu u svakodnevnom životu. Nauči me umijeću malih koraka.
Učini me sigurnim u razdiobi vremena. Obdari me osjetljivošću da odredim što je veoma važno, a što manje važno.

Molim Te za razum da odredim suzdržanost i mjeru, da kroz život ne klizim, već da razumno određujem dnevni raspored, da zapazim svjetlost i vrhunce, da s vremenom na vrijeme nađem vremena za ljepotu, umjetnost i kulturu.

Dozvoli mi da spoznam da snovi o prošlosti i budućnosti ne vode daleko. Pomozi mi da dobro djelujem neposredno, da sadašnji trenutak prepoznam kao najvažniji.

Sačuvaj me naivnog stava da u životu mora sve dobro proticati. Obdari me trijeznom spoznajom da su teškoće, neuspjesi i udarci stalni pratitelji života - uz koje rastemo i zrijemo.

Podsjeti me da srce često zamućuje razum. U pravom mi trenutku pošalji prijatelje koji će mi strpljivo reći istinu.

Uvijek ću Tebi i ljudima pustiti da mi govore. Istinu ne možemo reći sami sebi, ona nam biva kazivana. Ti znaš koliko nam treba prijateljstvo. Daj mi da budem dorastao tom najljepšem, najzahtjevnijem i najosjetljivijem daru.

Daj mi dovoljno mašte da u pravom trenutku, na pravu adresu uputim paketić dobrote uz popratno pismo ili bez njega.

Stvori od mene čovjeka koji će brazdati duboko poput broda, kako bi dotakao i one koji su "ispod".

Oslobodi me straha da propuštam život. Ne daj mi ono što želim, već ono što mi treba.

Nauči me umijeću malih koraka."

Antoine de Saint-Exupéry

Back