Zivot nam vraca..

samo ono sto mi drugima dajemo, rekao je Ivo Andric.

Da li vasa iskustva potvrdjuju ovu recenicu ili naprotiv - opovrgavaju?

Vraca li vam se dobro dobrim ili ne..?

Jos uvek cekam da vidim da li je istina da se istom merom vraca, ali nikako da docekam...

Mozda ocekujem sa pogresne strane, mozda ocekujem pogresan nacin, a mozda i previse ocekujem...
.......a mozda moja percepcija dobrog i loseg nije ispravna

Neznam :confused:

na zalost ne
moje iskustvo je sa vecinom ljudi da sto sam ja bolja, oni su gori i bezobrazniji
tek kad psotanem grozna, oni se poprave

mada je tema dosta sveobuhvatna, zavisi od situacije, zavisi koje su osobe u pitanju, zavisi kakvi postupci se uzimaju u obzir, ili se uzima u obzir ceo odnos s nekim itd.
Odgovor je individualan zavisno od osobe, ali u mom slucaju su ljudi uvek bili gori i pojkvareniji sto sam ja bolja, osim par izuzetaka

Zivot ne vraca nikad tako! Da se dobro vraca dobrim, onda bi se i lose vracalo losim. Nema tu prevde, niti je zivot fer. Ako malo bolje pogledas stvari i sagledas cinjenice to je tako. Sami sebi stvaramo srecu, nece to samo od sebe. Moze da nas use*e al to nema veze sa ravnotoezom. I ljudi oko nas znaju da koriste dobrotu i to bas kako ne treba tako da preporucujem ne biti dobar cesto.

Naravno. Nema boljeg osećaja od altruizma.
Dajem sve što mogu, i ono što mi se traži i ono što ne, bez da očekujem zahvalnost. No, vraća se. Možda ne od iste osobe, ali od onog od koga se najmanje nadaš. Ja umem da kažem da onaj odozgo sve vidi. Ne mora da to što dajemo bude materijalno. Nekada topla reč više vredi od miliona...

Naravno. Nema boljeg osećaja od altruizma.
Dajem sve što mogu, i ono što mi se traži i ono što ne, bez da očekujem zahvalnost. No, vraća se. Možda ne od iste osobe, ali od onog od koga se najmanje nadaš. Ja umem da kažem da onaj odozgo sve vidi. Ne mora da to što dajemo bude materijalno. Nekada topla reč više vredi od miliona...

Rado
naravno da ne mislim(o) na materijalno nego pre svega na odnos medju nama ljudima.

Zivot ne vraca nikad tako! Da se dobro vraca dobrim, onda bi se i lose vracalo losim. Nema tu prevde, niti je zivot fer. Ako malo bolje pogledas stvari i sagledas cinjenice to je tako. Sami sebi stvaramo srecu, nece to samo od sebe. Moze da nas use*e al to nema veze sa ravnotoezom. I ljudi oko nas znaju da koriste dobrotu i to bas kako ne treba tako da preporucujem ne biti dobar cesto.

Smf,
nije rec o sreci, nego o dobroti odn. da li se dobro dobrim vraca, da li nam zivot vraca?!

Poslednja izmena:
na zalost ne
moje iskustvo je sa vecinom ljudi da sto sam ja bolja, oni su gori i bezobrazniji
tek kad psotanem grozna, oni se poprave

mada je tema dosta sveobuhvatna, zavisi od situacije, zavisi koje su osobe u pitanju, zavisi kakvi postupci se uzimaju u obzir, ili se uzima u obzir ceo odnos s nekim itd.
Odgovor je individualan zavisno od osobe, ali u mom slucaju su ljudi uvek bili gori i pojkvareniji sto sam ja bolja, osim par izuzetaka

MIslim da nije stvar u tome.

Lepo kaze naslov teme...zivot vraca, a ne covek, ne taj isti covek kome si dobra bila, ne sada i odmah... danas sutra kad ti bude najpotrebnije, neko deseti ce ti uciniti dobro, ili ce se nesto dobro desiti....

Smf,
nije rec o sreci, nego o dobroti odn. da li se dobro dobrim vraca?![/QUOTE]

Pa to htedoh i reci, samo sam dopunio. Jer smatram da jako mali broj ljudi ceni danas dobrotu i da uzvracaju njome iskreno. U vremenu smo u kojem svako uglavnom mora sebe da gleda i vodimo jedan jako brz nacin zivota. Kojekakvih tu ima okolnosti zasto se dobro ne vraca dobrim. Ne kazem da ne treba biti dobar i pomagati. Samo treba biti extra pazljiv, najgore su situacije kad nekom pomognes a on to ne ceni. Zar ne?
Dakle ja smatram da nije tako da se dobro vraca dobrim. Preporuka biti izuzetno pazljiv, jer nije bas i da imamo vreme svima i svakome da pomazemo.
Koliko ima ljudi samo da sam im ja pomogao pa sad ih nema vise, niti mislim vise da se secaju icega.

Poslednja izmena:
MIslim da nije stvar u tome.

Lepo kaze naslov teme...zivot vraca, a ne covek, ne taj isti covek kome si dobra bila, ne sada i odmah... danas sutra kad ti bude najpotrebnije, neko deseti ce ti uciniti dobro, ili ce se nesto dobro desiti....

zivot da, ljudi ne, ako pricamo o pojmu da verujem u dobor se dobrim vraca na taj nacin - verujem
zato me moja dobrota nikad nije napustila, a zivot mi jeste vracao dobrim kroz neke druge ljude i situacije

Kada bi se dobro vraćalo dobrim, svijet bi bio jedna isfolirana masa koja vaga dobrotu spram toga koliko želi da dobije.
Dobrog ti se vrati samo onoliko koliko si uložio u sebe. Sve ostalo je otišlo u etar i neće ga niko vratiti. Koliko dobrog ćeš dobiti od drugih zavisi od toga koliko ti otmeš i koliko su oni sami po sebi dobri.
A dobrota čovjeku samo donese duševni mir i lakoću podnošenja života. Ništa drugo.

Verujem da neka ravnoteža postoji...možda na nekom višem nivou, oku nevidljivom...možda se neće vratiti meni,ali vremenom nekom mom....možda...
Mada, život me svakodnevno demantuje....
Ipak, sve što činim, činim najpre zbog sebe -u smislu: ja želim dobro, hoću da učinim koliko mogu,a ako mi taj neko ne vrati, nema veze, ja sam radila kako sam osećala i jedino je to ispravno i jedino po tom principu mogu da funkcionišem...

Vjerujem u ovo...sve sto nam se desi, ma kako se cinilo u prvi mah, na kraju se ispostavi da je tako bilo najbolje, i da drugacije i nije moglo, ocigledno...
Do nedavno sam se cudila kako to da su neki pojedinci ispali toliko bezobzirni i bezobrazni, bez ijednog povoda sa moje strane...a onda shvatim da su mi samo bili dobar pokazatelj, da otvorim oci i vidim koliko ja nisam bila dobra, prvenstveno prema sebi, a prema drugima jesam...
...postoji ta ravnoteza, samo nije tako egzaktno mjerljiva, i cesto je nismo svjesni, jer lose stvari se duze pamte, a dobre katkad olako shvate, kao da se podrazumijevaju...

Kako si posejao,tako ces i znjeti...msm da u tome ima istine...dobro se vrati uvek mozda ne u obliku kako smo ocekivali,a bogme se vrati i zlo...pa se onda covek pita i pocne da vrti film sta je kome nazao ucinio...:think:

najbolje mi opisuje ona pricica sa vrapcem- da je ne kuckam, znate kada se smrzne, pa se krava posere na njega, macka ga otkopa i pojede ....

naravoucenije: ako te neko posere- ne znaci da ti je neprijatelj
ako te neko izvuce iz govana- ne znaci da ti je prijatelj
a kada si vec u govnima- keep y'r big mouth shut

zivot nije fer, ravnoteze menjaju centar

najbolje mi opisuje ona pricica sa vrapcem- da je ne kuckam, znate kada se smrzne, pa se krava posere na njega, macka ga otkopa i pojede ....

naravoucenije: ako te neko posere- ne znaci da ti je neprijatelj
ako te neko izvuce iz govana- ne znaci da ti je prijatelj
a kada si vec u govnima- keep y'r big mouth shut

zivot nije fer, ravnoteze menjaju centar
ha.ha:lol:bas me nasmeja...jos mi kazi da ako ma neko posere moze da mi proda to kao za moje dobro...to je bre samo u vicu...kad te neko posere onda si posran,to tako funkcionise na ovim prostorima...a za ovo drugo uopste ne znaci da ti je prijatelj...verovatno mu nesto treba...:rtfm:

Rado
naravno da ne mislim(o) na materijalno nego pre svega na odnos medju nama ljudima.

Ni ja nisam mislila na materijalno. Dajem sebe u svakom pogledu, pomažem fizički, umno, kakogod.
Podučavam decu mojih prijatelja i neprijatelja, neki me se sete samo pred pismeni. Ne očekujem niti dobijam bilo kakvu nadoknadu. Bog mi vraća tako što sam zadovoljna životom, onim što imam, pa i onim što nemam, porodica mi je zdrava, deca vaspitana...eto, tako mi život vraća.

put do pakla poplocan je dobrim namerama...pitanje je da li sam to sto sam na pr uradila stvarno dobro za nekog ili sam ja samo mislila d a je dobro..kad mi se vrati, ako mi se vrati i kako mi se vrati znacu...inace nisam tako poverljiva niti me je iskustvo naucilo da se dobro vraca ako dobro cinis ...nekako na zalost bas sam vidjala suprotno...neverovatno ali je tako, pri tom...spadam u one koji ne ocekuju...davno sam naucila da to ne radim...ako se i bavim dobrim...to sam uradila jer sam ja to zelela, a da li ce mi se vartiti kad cinim dobro..nije mi ni na kraj pameti ...ako se vrati super ako se ne vrati...takodje....verujem da ovo pitanje nije bilo upuceno na mikro nivo vec onako generalno sta mislimo...hm..pa ne mogu da razmisljam generalno, vec samo ovako...subjektivno i licno iskustveno

Back