Zivot na Zapadu

Evropa ima malo beskucnika i narkomana u poredjenju sa SAD. Imao sam priliku da vidim kako izgledaju zombi ulice po LA-u... a ima i mnogo gorih, kao u gradu braCke ljubavi (tamo, srecom, nisam isao).

Broj beskućnika je otprilike isti u Evropi kao u sevrnoj Americi, to jest oko 17 osoba od 10000. Srbija tu nije iznimka. Razlika je, da je u EU zemljama to u glavnom nekako rešeno na državnim nivoima, pa su organizirana skloništa, javne kuhinje, sociala...dok je u USA to više manje prepušteno lokalnoj zajednici, pa neki gradovi (najpoznatiji je LA, jer se doseljavaju pored lokalnih i beskućnici iz kontinenta) ne žele da rešavaju problematiku beskućnika. No poznati su tako zvani "food stamps" ili markice za hranu, koje po zakonu federalna vlast deli svima koji imaju godišnje prihode ispod čini mi se 23000 USD.

u suštini nekima je to ok i tu ne vide ništa loše
meni nije i zato mi je bolje živeti u Srbiji sa tog konkretnog aspekta
naravno ovde govorimo samo o jednoj stvari a ima ih mnogo
Pogotovo ako živiš odminimalca ili socialne pomoći negde na jugu Srbije u trošnoj kući, koja samo što se nije raspala, ali se tešiš sa time, da si ti vlasnik, jelte....

Screenshot_20230902-214438.png

Rus u nekom selu na Donu koga budi poj petlova i miris pite od jabuka koju je napravila lepa Ruskinja.. deca vaspitana, vredna..pešaka do škole.. radi zemlju, stoku, domaća jaja, hleb, kajmak.. bez stresa, ljubav, mir tišina.. legne sa ženom spokojan sa osmehom na usnama..

Amerikanac u nekom kavezu na 25 tom spratu u Filadelfiji koga budi alarm u 6 da razveze male svinjare do škole.. da im po 5 $ za burgere i kolu..na putu do posla na semaforu mu preko haube legao nadrogirani , iskrivljeni crnac urađen Krokodilom i neće da se skloni dok mu ne da dolar ili dva.... šef mu jbe mater i preti otkazom zato što je ponovo zakasnio.. debela žena ga zove tel i govori mu kako će usput kupiti kofu KFC gova na za večeru... dođe kući ..gleda se neka serija..svinjari galame al ne sme im ništa zato što su im u školi rekli da zovu 911 ako ih roditelji fizički uznemiravaju..jedan od dva svinjara mu priđe i pita ga da l je u redu što se zaljubio u dečaka? rekli im u školi da je to sasvim ok..legne sje ban, umoran i rastavljen ..

al pazi taj Amerikanac može da otputuje u 196 država na svetu i kad bude u penziji može da uživa na nekoj plaži na Havajima onako iskrivljen i sje ban da se prži na suncu i pije koktele...a Rus ostaje u svom selu na Donu

Jbt,brt što ti kenjaš kao foka....kako nisi više dosadan i sam sebi?

Znači naveo si idiličan primer nekog rusa iz sela na Donu koji lepo živi u skladu sa prirodom,bude ga petlovi,gaji stoku,lepa žena mu pravi kajmak itd,itd.....a misliš da u USA ne postoji tako neki sličan američki farmer koji živi na svom ranču/farmi/selu/gradiću negde u Montani,Oregonu,Ajdahu i tako tim ruralnijim američkim državama?....da li imaš predstavu koliko je lepa priroda u tim državama?.......odakle ti (tako debilna) ideja da baš SVI u USA žive po nekim kavezima na 25 spratu i sreću drogirane crnce ili šta već?....evo kako to može da izgleda negde u USA,a takvih mesta ima baš punoo...

Tout.jpg

U USA postoji jako puno malih gradova (npr sa manje od 10.000 stanovnika) gde život uopšte ne liči na to kako si ti opisao.....i tamo se živi mnogo mirnije,opuštenije,mnogo je manje kriminala,deca takodje idu peške u školu itd....koji izgledaju npr ovako

26.%2520Deadwood%2C%2520South%2520Dakota.jpg

Isto tako ne žive ni svi Rusi onako idilično kao onaj hipotetički rus sa Don-a.....da li ti je palo na pamet da postoji i neki Rus koji živi u nekom velikom ruskom gradu (Moskvi,Sankt Peterburgu itd,itd) koji isto živi u nekom kavezu na 25 spratu,radi za neku jadnu platu,u zadnje vreme strahuje da ne bude mobilisan na front gde će ga ukrajinci ubiti,ne sme ništa da zucne protiv Putinovog totalitarnog režima jer će ga "pojesti mrak" itd,itd?

Uostalom,da li onaj (hipotetički) rus sa Don-a ima asfalt do svoje kuće?...da li ima brzi internet i kablovsku TV?......da li koristi još uvek poljski WC?....koristi konje i volove za obradu zemlje?.....tj živi kao pre 150 godina?

Poslednja izmena:
ok ja sam živeo u USA pa poredim al i dalje mislim da je život ovde bolji i kvalitetniji čak i kad se poredi sa Nemačkom, Švedskom itd
msm.. šta ima taj u Nemačkoj što nemam ja.. imam bukvalno sve što i on, samo ne moram da slušam njihov svinjski jezik i da gledam njihove ružne žene
ovaj iz Holandije mi priča..puna Belgija Arapa a u Holandiji crnci na sve strane.. nisam rasista al lepše mi je prošetati gradom i gledati naše ljude nego Arape i Crnce

Šta ima "taj" u Nemačkoj što nemaš ti?.....a ti si neka konstanta merila života u Srbiji?....tj svi Srbi žive kao ti,pa onda šta im drugo treba? :hahaha:

U zadnje vreme sve više srećem Srbe iz Srbije koji sve manje imaju problema sa parama,tj bolje zaradjuju nego pre 5,10,25 godina ali jednostavno hoće da odu iz ove budjave Srbije jer,baš kao što ti kažeš nije sve u parama.....tj ti ljudi hoće da imaju pravno uredjenu državu,pravni sistem koji funkcioniše,hoće da imaju kvalitetnu infrtastrukturu,puteve,bolnice......hoće da imaju razne ustanove i institucije (iz bilo koje oblasti života) koje zaista postoje i funkcionišu...

Srbija je zapravo karikatura od države....ovde sve kao imaš,a to ili ne funkcioniše kako bi trebalo (ili uopšte ne funkcioniše) pa ti onda dodje kao da ni nemaš tako neku ustanovu ili št aveć treba.....npr imaš sud u nekom gradu,ali već i vrapci na granama znaju da se u većini slučajeva tamo ne sprovodi zakon,pravda itd nego to je leglo korupcije,nepotizma gde najbolje prolaze oni koji daju najveći mito,koji imaju najbolju vezu,koji su stranački funkcioneri itd.......e vidiš to neće da imaju mnogi ljudi iz Srbije i zato idu na taj zapad gde toga ima....

Naravno,ni taj zapad nije savršen ima i tamo korupcije i kojekakvih gluposti,ali za razliku od Srbije tamo to nije način života nego su to izuzeci od pravila

Pozajmio sam sa Inerneta par pasusa u vezi premene države, što uopšte nije lako.

Emotivni izazovi mladih prilikom selidbe u inostranstvo​

Selidba u inostranstvo predstavlja jedno od najuzbudljivijih i emotivno izazovnih iskustava koje mladi ljudi mogu doživeti. Ovaj korak često nosi sa sobom emocionalne izazove koji se preplavljuju strašću, anksioznošću, nesigurnošću i nadom. Emotivni aspekti ovog putovanja često ostaju neprimećeni, iako su od suštinskog značaja za uspešnu integraciju i prilagođavanje u novoj sredini. Prvi koraci na nepoznatom terenu često donose uzbuđenje i osećaj slobode, ali istovremeno i tugu zbog rastanka sa domom, porodicom i prijateljima, starim navikama. Sposobnost suočavanja sa tim kontrastima može biti ključna za psihičko blagostanje. Kulturološki šok, jezičke barijere i izolacija su neizostavni deo stvarnosti koju prati selidba, a koje mogu voditi do osećaja usamljenosti, nesigurnosti i anksioznosti. Ovi izazovi mogu oblikovati ličnost u uticati na lični razvoj, ali i pružiti priliku za sticanjem novih veština.
Prilikom selidbe ne sme se zaboraviti i pitanje identiteta, kako se mladi iseljenici suočavaju sa pitanjima o sopstvenoj nacionalnoj, kulturnoj i etničkoj pripadnosti. Razumevanje ovih aspekata može pomoći u razvoju snažnog i fleksibilnog identiteta.
Postoji dosta strategija za prevazilaženje emotivnih izazova iseljenja, uključujući podršku zajednice, psihološku podršku.

Novi izazovi i prilike nakon selidbe u inostranstvo​

Selidba u inostranstvo predstavlja složeno emocionalno iskustvo za mlade ljude. To obuhvata preplitanje uzbuđenja i tuge zbog rastanka sa domom, porodicom i prijateljima, suočavanje sa različitim kulturama i jezičkim barijerama i potrebu za prilagođavanjem na novi način života. Pitanja identiteta i pritisak prilagođavanja novom okruženju takođe predstavljaju izazove. Nedostatak podrške i finansijski pritisak mogu dodatno otežati ovu tranziciju. Ipak, selidba u inostranstvo donosi i priliku za lični rast i razvoj kroz sticanje novih veština i iskustava.

Izazovi prilikom selidbe u inostranstvo mogu uključivati:

• Emocionalni konflikti : Mladi se suočavaju sa dve krajnosti odnosno nalaze se između osećaja uzbuđenja zbog novih mogućnosti i tuge zbog rastanka sa domom, porodicom i prijateljima.
  • Kulturološki šok: Različite kulture, običaji i vrednosti mogu izazvati nesigurnost i konfuziju.
  • Jezičke barijere: Nepoznavanje jezika zemlje u koju se selite može otežati komunikaciju i integraciju.
  • Izolacija: Mladi iseljenici se nakon selidbe mogu osećati usamljenima i izolovano u nepoznatom okruženju.
  • Izazovi po pitanju identiteta: Pitanja o nacionalnoj, kulturnoj i etničkoj pripadnosti mogu izazvati unuttašnje konflikte.
  • Psihološki pritisak: Prilagođavanje novom načinu života i stresovi povezani sa selidbom mogu uzrokovati anksioznost i druge emocionalne probleme.
  • Finansijski izazovi: Nedostatak finansijske sigurnosti može biti dodatno opterećenje za mlade koji se sele.
  • Gubitak socijalne mreže: Odlazak od prijatelja i porodice može izazvati osećaj gubitka podrške.
  • Nedostatak podrške: Nedostatak podrške zajednice ili psihološke podrške može otežati prevazilaženje emotivnih izazova selidbe.
  • Novi izazovi i prilike: Selidba takođe donosi prilike za sticanje novih veština i iskustava, što može biti pozitivna strana ovog iskustva.
Prevazilaženjesvih ovih izazova koje smo naveli zahteva vreme, podršku i razumevanje, ali takođe može doprineti ličnom rastu i razvoju mladih iseljenika. Sa bloga

Da li je zapad sa nacinom zivota satanizovan i sav okrenut ka materijalnom?
Da li je to zahvatilo i nase prostore da se vec sve pocelo gledati kroz pare?
Mada kod nas se jos moze vidjeti moba,dok na zapadu sve vise i bogatih ljudi placa samo sebi pice u kafani...
Jel vam bitniji novac ili moralne vrijednosti i dobro zdravo okruzenje?🧐
Novac i status u drustvu su kod nas uvijek bili daleko bitniji nego na zapadu. Kod nas se uspijeh u zivotu uvijek gledao kroz novac. Na zapadu me nikad niko ne pita koliko zaradjuem , kod nas obavezno svaki put ili koje auto vozim.

ima na zapadu nesto mnogo uzasnije od tog njihovog legendarnog materijalizma, sto je naravno rezultat trke za materijalizmom, a to je ubrzan protok vremena. Onoliko puta koliko je zapad bogatiji od nas, tolko puta njihovo vreme brze ide. Kod nas vreme tece 4 puta sporije nego u nemackoj...........sto znaci da imamo osecaj da zivimo 4 puta duze. Nasa godina je beskrajna dok je na zapadu skracena na 1 mesec.
Oni koji zive na zapadu neka razmisle o ovom vremenskom paradoksu. Dzaba im sva blaga ovog sveta ako mi je tamo duzina zivota skracena za najmanje 70 posto.Svi koji su tamo otisli pre 30-40 godina kazu da im je zivot protutnjao kao par godina. Ovde je ipak drugacije, ako zelis i trcis za parama, duzina zivota ce ti se prepoloviti al imas alternativu da zivis skromno negde u provinciji i da "zivis duplo duze" nego u BG, NS........
pa koja je logika tog osecaja da zivis duplo duze? kao, kada ce vise ove vecne muke od zivota da se zavrse? jes dzabalebarenje, tavorenje dosadno, pa se zato oduzi, takav je osecaj...
ali u pravu si, meni u americi uvek fali bar jedan dan u 5-odnevnoj radnoj nedelji

.evo kako to može da izgleda negde u USA,a takvih mesta ima baš punoo...

Tout.jpg

U USA postoji jako puno malih gradova (npr sa manje od 10.000 stanovnika) gde život uopšte ne liči na to kako si ti opisao.....i tamo se živi mnogo mirnije,opuštenije,mnogo je manje kriminala,deca takodje idu peške u školu itd....koji izgledaju npr ovako

26.%2520Deadwood%2C%2520South%2520Dakota.jpg
da, bukvalno na pola sata od mene, ali iza tih slika moze i krije se beda i siromastvo
jeste mirno, zivopisno, ima i istorije, ali sto se ide vise u ruralno sve je veca beda
po gradovima, predgradja znaju da budu bogata
takodje, ameri su selice, menjaju states u potrazi za "zelenijm pasnjacima", manjim porezima, jeftinijem zivotu koji vise pruza, narocito od skoro kako kriza steze, i od pandemije, tako da ima npr. tacan iznos koji trebas da zaradjujes da mozes da prisustis zivot u odredjenoj metropoli, ili bolje trazi mesto koje mozes da priustis sa tvojim mogucnostima da zaradis... isto i za penziju, nece svi na floridu, dzordza je pristupacnija ili tenesi... i onda te obare sa kulturnim sadrzajem, festivali, bla-bla, i toi vatas maglu, sta znam iz teksasa

e
pa koja je logika tog osecaja da zivis duplo duze? kao, kada ce vise ove vecne muke od zivota da se zavrse? jes dzabalebarenje, tavorenje dosadno, pa se zato oduzi, takav je osecaj...
ali u pravu si, meni u americi uvek fali bar jedan dan u 5-odnevnoj radnoj nedelji
eh da je samo jedan dan. Idealno bi bilo da radimo samo dva dana u nedelji.
Ustvari, racunica je cista: BNP Nemacke je po glavi oko 50 000 evra godisnje. Ako jedan nemac radi za jos 1,5 nemca taj nemac znaci zaradi 125 000 evra godisnje (prema statistici).........a koliko dobije, bruto....koliko mu se isplati na osnovu njegovog rada ? godisnje dobije samo 56 000 evra. (Bruto, znaci finansiranje i vojske i socijale i penzije i osiguranja........) stim parama su pokriveni svi troskovi i izdvajanja za drzavu. Daklem, di ode razlika od 69 000 evra ?
Pa kapitalisti u dzep. Daklem , za zivotne troskove moje porodice dovoljno je da radim samo 45 posto od sadasnjeg radnog vremena, sto znaci 18 sati nedeljno. SVE PREKO TOGA RADIM ZA KAPITALISTU I NJEGOVO BOGATSTVO.

Back