Život na selu

Ko je živeo ceo život u gradu - zna da bude zaebano :D
Evo ja na jesen sadim 300 kalema vinove loze. Mada ja imam iskustva sa time i živeo sam dugo na selu.

Zna da bude izuzetno zaebano :D

Nisam nikad živeo na selu, rođen u gradu i ceo život sam bio tu, ali sam zato imao svoje selo gde su baba i deda i tamo je bilo od sađenja bašte, košenja trave na celom imanju, cepanja drva, ovaca, krava, svinja, svega živog, kokoške itd. Tek ko prođe to i kaže "ovo je super, ja bih ovako da živim" taj može da veliča selo i priča kako je to super.

Svaka čast za ovo, ali znaš i sam da vinograd traži slugu, ne gospodara. Tako da srećno :D

zasto mora covek koji da zivi na selu iskljucivo poljoprivredom da se bavi?
a neko ko zivi na selu ne moze da da bude lekar/programer/inzenjer, ili jednostavno radnik u fabrici ili su to zanimanja rezervisana isljucivo za one koji zive po gradovima?
pa normalno............nece valjda rudar da ide na selo da kopa rudu il seljak u rudnik da sadi kukuruz.
Selo je za seljaka radno mesto.

Keva ne prska ni sa čim, djubri samo kanom ili stajnjakom (ako nadje)
Svaka čast ako održi paradajz bez ikakvog prskanja, kod mene u kraju je relativno nisko i jutarnja rosa u kombinaciji sa sunčevim zracima probude plamenjaču na listovima.
Bakar i sumpor se rade i prihvatljivi su u organskoj proizvodnji mada znam za ekstreme koji koriste ono tipa, prskanje vodom u kojoj je bila potopljena kopriva, cedj od pepela i tako to

Zna da bude izuzetno zaebano :D

Nisam nikad živeo na selu, rođen u gradu i ceo život sam bio tu, ali sam zato imao svoje selo gde su baba i deda i tamo je bilo od sađenja bašte, košenja trave na celom imanju, cepanja drva, ovaca, krava, svinja, svega živog, kokoške itd. Tek ko prođe to i kaže "ovo je super, ja bih ovako da živim" taj može da veliča selo i priča kako je to super.
Treba se adaptirati na život na selu :D Mada ni svako selo nije isto, imaš ona bliže gradu na desetak km i to je skoro pa za malo da si u gradu, kao moje. A ima pravih sela, za život tamo treba biti čvrst kao beton
Svaka čast za ovo, ali znaš i sam da vinograd traži slugu, ne gospodara. Tako da srećno :D
Nisam često u Srbiji to mi je problem i videću kako ću to da rešim jer prskanje i održavanje mora da bude redovno... Kad sam tu ja recimo odradim samo neki deo posla

Treba se adaptirati na život na selu :D Mada ni svako selo nije isto, imaš ona bliže gradu na desetak km i to je skoro pa za malo da si u gradu, kao moje. A ima pravih sela, za život tamo treba biti čvrst kao beton

Nisam često u Srbiji to mi je problem i videću kako ću to da rešim jer prskanje i održavanje mora da bude redovno... Kad sam tu ja recimo odradim samo neki deo posla

To mi je dobra stvar, kad neko živi u Beogradu i kao ima selo u Barajevu, mislim se u sebi ne zezaj me :D

Moraš ti naći ozbiljnu ekipu koja će da se posveti tome, inače si bacio pare.

Pre 15 dana odem da vidim neki plac na selu, selo razudjeno na 5 brdašca, pada kiša, a ja tražim neki plac koji znam samo selo stanem pored lika koji po kiši čisti kanalić da otekne voda iz zabrana i pitam gde se nalazi kuća na placu i čovek kaže "ima samo jedna nenaseljena i nalazi se na onom brdu, pokazujući mi šumu na drugoj strani doline....U celom selu sa dobrim putevima samo jedna nenaseljena kuća!
Vratim se do tog brda i nadjem kuću na hektaru obradjene njive, prekoputa šuma duboka desetak kilometara...

Živim čitav život u selu.
Želja mi je da se odselim na salaš.
Kad se penzionišem.

Ne bavim se više poljoprivredom aktivno.
Radim terenski posao, vikendom sviram u kafani. Imam rasne pse, živinu i koze da mi pasu ispod voća da ne moram da kosim.
Ne postozavam.
Na jesen planiram da posadim 200 paulovnija u bašti.

Hoću konje ponovo da kupim.

Kad se penzionišem.

Radim terenski posao, vikendom sviram u kafani. Imam rasne pse, živinu i koze da mi pasu ispod voća da ne moram da kosim.
Ne postozavam.

Šta radiš sa konjima?

Kad se penzionišem.

Ne postozavam.

koliko znam mnogi su odustali od tog drveta, ne znam zašto....možda nije za brdovite krajeve, nego za ravnicu...

Evo jedan poni iz bg
IMG_20240509_185142~2.jpg

Back