Zimske gume - istorijat i šta ćete vi povodom toga.

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
236.409
Bila je jesen 1934. godine i bilo je to doba kada je prvi put konstruisana i proizvedena jedna guma koja je namenjena isključivo eksploataciji u zimskim uslovima. Pre ovog pneumatika je bilo prosto nezamislivo proizvesti gumu od mekšeg materijala s izraženijim šarama. Zasluge za to pripadaju, kome drugom do severnjacima.
Dok se pronalazak moderne gume, odnosno one koja bi bila punjena vazduhom, od 1888. godine pripisuje kompaniji Dunlop, finski Nokian je prvi u zimskoj kategoriji. Na naslovnoj fotografiji možete videti kamionet s prvim zimskim pneumaticima finske firme,
1728745263604.png

1728745283922.png

Čak i danas, devedeset godina kasnije, nasleđe ovog pneumatika živi, a čak se ni ime nije promenilo. Nokian Hakkapeliitta je jedan od najpoznatijih svetskih brendova u segmentu zimskih guma. Njegov dizajn je pogodniji za ekstremnije uslove, mada postoje i drugi modeli za srednjoevropske zime.
https://autorepublika.com/2024/10/1...dk0WYwfaQvFb8OShIA_aem_FjZxrQzT1u3aBCy9iBodYQ

To je dakle bilo nekad, a kako sad stojite s ovim? Da li planirate kupovinu i koju marku tačno. Zimske ili za sve sezone?
Šta vam je bolje i zašto?

To je dakle bilo nekad, a kako sad stojite s ovim? Da li planirate kupovinu i koju marku tačno. Zimske ili za sve sezone?
Šta vam je bolje i zašto?
imao sam do skoro dva privatna auta + službeni i na svakom po dva para guma. to je ukupno 24 točka 🤦
preko glave mi je menjanja guma! pre par meseci sam uzeo novi auto (umesto ona dva) i dobio sam ga sa letnjim gumama... i baš su mi pre dana stigle gume za sve 4 sezone... treba da ih namontoram do kraja meseca, a letnje su skoro nove (prešle ca. 10.000 km) prodaću ih na proleće, sigurno ima neko ko ima i ddljd volje da stalno menja letnje)zimske gume. ;)

IMG-20241013-102433.jpg

imao sam do skoro dva privatna auta + službeni i na svakom po dva para guma. to je ukupno 24 točka 🤦
preko glave mi je menjanja guma! pre par meseci sam uzeo novi auto (umesto ona dva) i dobio sam ga sa letnjim gumama... i baš su mi pre dana stigle gume za sve 4 sezone... treba da ih namontoram do kraja meseca, a letnje su skoro nove (prešle ca. 10.000 km) prodaću ih na proleće, sigurno ima neko ko ima i ddljd volje da stalno menja letnje)zimske gume. ;)

IMG-20241013-102433.jpg
Dam ti 100 evra za sve četri :mrgreen:

Poslednja izmena:
Јел то M+S
M+S znaci Mud+Snow (blato+sneg), to je oznaka koja ide sa zimskim gumama, obicno uz njih stoji i oznaka pahuljice

Imas "all season tires" - gume za sve sezone ali su samo za 3 godisnja dona, odnosno nisu za sneg

Imas i "all weather tires" - odgovaraju i letnjim i zimskim uslovima voznje, znaci mozes da ih teras i preko snega i po uzarenom asfaltu

Za sadasnje zime u Srbiji i ako se ne penjes na Kopaonik dovoljne su ti gume koje imaju oznaku "all weather tires".

I kada kupuješ zimsku ili univerzalku glavni parametri su kočenje po mokrom. Pošto je ugl mokro.
I kako se ti parametri "kocenja po mokrom" oznacavaju? Koja je njihova zvanicna oznaka i gde to proizvodjaci navode te treba nas forumas u to da gleda?
Parametri kocenja po mokrom su kao osnovno brzina vozila ( prilagodjena brzina) i dubina sare ( nista ispod 3mm dubine ti ne garantuje da neces "hidroplanovati" - plivati na vodi) na gumama. Pa tek onda ide tvrdoca pneumatika (da li je letnja ili zimska guma).

M+S znaci Mud+Snow (blato+sneg), to je oznaka koja ide sa zimskim gumama, obicno uz njih stoji i oznaka pahuljice

Imas "all season tires" - gume za sve sezone ali su samo za 3 godisnja dona, odnosno nisu za sneg

Imas i "all weather tires" - odgovaraju i letnjim i zimskim uslovima voznje, znaci mozes da ih teras i preko snega i po uzarenom asfaltu

Za sadasnje zime u Srbiji i ako se ne penjes na Kopaonik dovoljne su ti gume koje imaju oznaku "all weather tires".
Хвала на детаљном објашњењу.

Ko kaze da nisu za sneg ,,Nisu dobre kao zimske na snegu,,, u Norveskoj i u Svedskoj spadaju pod obaveznu zimsku opremu..Sto znaci da se mogu koristiti umesto zimskih guma ali sara ne sme biti ispod 3mm .Razlika je u tvrdoci smese ,ona je negde imedu zimskih i letnjih ..Nijr idealno ali nije tacno da nisu za sneg ,,Imas pahuljicu na njima sa nactranom planinom sto znaci da su prosle test za sneg

Poslednja izmena:

Back