Necu da kvarim i prljam lepu temu Pravoslavlje politikom, ali mora da ti posocim sledece.
Srbi u R.Makedonija su ramnopravni gradjani i makedonski drzavljani.Za nacionalnost se izjasnjavaju kao Srbi,bez neko da ih za to progoni.Partija Srba u RM gospodina Stoiljkovica je deo vladine koalicije i ramnopravno sa ostalima uredjuje i organizuje politicki i drustveni zivot u zemlji.U opstinama gde se stanovnistvo sa vise od 20% izjasnilo da su Srbi ,srpski je sluzbeni jezik.Tu su jos skole,kulturna zbivanja i jos mnogo toga sto obara tvoje "argumente".Srpski narod i Makedonski narod su bliski i postuju se,a pravi ljudi u oba naroda koje za srecu ima mnogo vise,mrze soviniste ma bilo kom narodu da pripadaju.
Ja prihvatam tvoje stavove samo kao tvoja licna ubedjenja,a ne kao stav veliku vecinu Srba,i ja nemam namere da tebe ubedjujem da se promenis,a da si daleko od istine, daleko si.
Izvinjavam se ostalim ucesnicima zbog digresije sa teme.Necu vise da odgovaram bez obzira na provokacije.
Та твоја измишљања о наводној верској и националној слободи Срба једноставно нису тачна. Зашто, су онда македонци држали дуго у затвору невиног епископа Охридске архиепископије Јована који признаје СПЦ, зашто су га мучили, зашто су избацивали српске монахиње из манастира? Зашто су морале да реагују и међународне организације за поштовање верских слобода да се српски владика Јован пусти из затвора? Зашто су од отцепљења БЈР Македоније (можда још увек) српски свештеници морали да скину мантију испред границе пре него што уђу у БЈР Македонију јер су их на то терали македонски граничари? Зар то није гушење верске и националне слободе Срба? Зашто су се већина становника БЈРМ изјашњавало као Срби а после отцепљења БЈРМ због проблема на послу и у приватном животу, под присилом су морали да се изјашњавају као "Македонци" по националности? Сада оних који се изјашњавају као Срби има далеко мање? Значи систематски се гуи српство и затире српски народ (од Тита и комуниста па све до данас). Зашто се тзв. македонци понашају бахато по Србији и Београду, по београдским црквама, искоришћавају погодности које им пружа СПЦ (да преко ње оду у САД на студије, итд. знам више примера из личног живота), имам искуство из своје парохијске цркве у Београду, један верник пореклом из БЈР Македоније, млађи од мене, безобразно је дао себи за право и да ми прети да ће да ме бије, и то у сред порте (дворишта) парохијске цркве у крају Београда где сам рођен, испред свих других верника Срба, и нико му то није замерио? Тај момак толико мрзи Србе да у својој соби (лично сам видео) још од почетка рата 90-тих држи усташку шаховницу са објашњењем да тако хоће да нервира Србе које мрзи (а рођен је и живи у Београду). И том момку нико не замера што долази у СПЦ (његова рођена сестра која такође мрзи Србе пева у хору те цркве већ више од деценије) итд. Уопште речено сва права па и већа од Срба дају се Македонцима у Србији.
Ето, колика су права Срба у БЈР Македонији, а колика "Македонаца" у Србији.
Не замерам ти што си овде писао о овој теми, и она има везе са Православљем, али ако хоћеш отвори нову тему "Македонска православна Црква", "Православни македонци" или слично па пиши тамо ту фалсификовану комунистичко-ватиканску-антисрпску-антиправославну историју, и ти и остали (Сергиан, Сањалица и други ко хоће). Мени је одавно све јасно по питању претварања Срба у "Македонце", "Муслимане" (па "Бошњаке"), "Црногорце", "Горанце", "Хрвате", итд. о чему сам већ писао на овој теми и изнео тачне историјске податке.
А ти отвори слободно тему за "Македонце" и њихове љубитеље, па тамо пишите шта хоћете, изврћите истину, радите шта хоћете, волите се у лажној љубави, у ватиканским лажима, итд. немам ништа против, али ја на ту тему не верујем да ћу долазити јер сам овде већ довољно написао о македонском питању.
На овај мој пост и питање угоржавања људских, верских и националних права Срба у БЈР Македонији, можеш ми одговорити на овој теми или на тој македонској ако хоћеш да је отвориш, а исто важи (нека ми одговоре) и за Сергиана и Сањалицу.
Зашто смо ми Срби увек толико толерантни и попустљиви пема свима док од нас Срба комунисти, Ватикан и Запад (у својој борби за разбијање православља и православног српског народа) ствара непрестано неке нове измишљене народе (нације)? Очекујете ли од једног часног Србина да то подржи, да подржи затирање свог народа? И да још, као Сергиан каже, да то није грех, и да Бога то не занима.

Па Сергиане да ли можеш да замислиш Светога Саву или било ког српског светитеља да каже "Браћо и сестре, важно је да смо православни а свој народ слободно издајте, одродите се од својег порекла, од својих родитеља, својих дедова, својих предака, одреците се свог порекла, то уопште није важно." Е, мој Сергинае, црни синко.
И нису прошле многе генерације у БЈР Македонији које се погрешно изјашњавају као Македонска измишљена нација, него је све новије природе и потиче од времена Тита и СФР Југославије (када је област БЈР Македоније први пут постала република, до тада је била територија у склопу државе Србије. Зато "Македонци" воле и славе комунисте и Друга Тита јер им је он поклонио темеље државе први пут у историји). А и да су прошле многе генерације то нема везе, не може само због тога лаж и фалсификат да се сматрају истином, него свако ко је частан треба да се бори за очување истине да су тзв. данашњи "Македонци" пореклом Срби из македонске области која се звала "Стара Србија". Терате ме да понављам ко папагај једно исто, које је јасно свакоме ко је погледао у истиниту историју.