Зилоти

Makedonska Pravoslavna Crkva je proizasla iz Makedonskog naroda.To sto vi ne citate nista osim ono sto vam odgovara to je vas problem.Ma koliko se ovde trudili da nesto dokazete bice uzaludni trud.I crkva i nacija i drzava je stvar svesti.Nikome se to ne moze pokloniti jos manje oduzeti.U Makedoniju ta svest je oduvek postojala, a danas je dominantna i preovladava celim drustvom.
Нажалост, тако је. Слажем се са тобом.... Нација и Држава јесу ствар свести. Много је ту генерација прошло, крв се помешала, и не можемо неком силом да кажемо : "Ви сте Срби". Ма, цео свет су Срби. Ало, људи, будимо реални. Најважније је пред Богом да се сачува Вера Светих сасвим чиста и исправна, а ко се како (по нацији) изјашњава је његова ствар. Грех је упадати у неки етнофилетизам и шешељевски (непросвећени) национализам.

Pa, trebamo što prije da pređemo na novi kalendar. U USA živio sam kraj lokalne Grčke pravoslavne Crkve i nikada nisam mogao ići na Božićnu liturgiju, jer dok Grčka Praavoslavna Crkva slavi Božić, mi još postimo...:sad2:

Па са једне стране није то лоше уједињење...Можемо слваити Божић у џамију..што да не ако је све то исти :evil:

Poslednja izmena:
Нико овде не намеће силом ништа, већ само полемишемо на форуму. Јел те неко јури? Слободан си човек...
У праву си кад кажеш да верујеш да ће "сви хришћани бити спасени". Тачно тако.
А онда у хришћане набрајаш: римокатолике, протестанте, итд....Али, они нису хришћани већ јеретици и отпали су од учења Цркве Христове. Питаш се: "кад је Господ говорио о Символу Вере или о папи као наследнику Св. Ап.Петра" и о другим предањским питањима. Па, није Господ о томе експлицитно говорио, али је рекао на Тајној Вечери да ће нам Отац послати Духа Светога који ће нас научити свему (Јован 14,26) и да ће нас Дух Свети (тј. Дух Утешитељ и Истине) увести у сву истину (Јован 16, 13). Значи, Дух Свети је крепио Апостоле и Свете Оце који су држали, у страху Божијем, наслеђено предање и таквима је Дух Свети откривао сву истину. Тако је на Васељенским Саборима запечаћена сва догматика Православља!

Иначе, твој став да "где си рођен ту и остајеш" је у старту погрешан. Значи, ти да си рођен као неки индијанац у Боцвани или абориџин остао би веран својој Kazes da je pogresanнезнабожачкој традицији: скакао би и даље око ватре и певао песме Манитуу (...то је онај са репом).
Ocigledno da neki ovde ne namecu svoj stvova ,ali pokisavaju da me ubede da ne pripadam crkvi vec samo grupi ljudi okupljenoj oko interesa. Na forumu me niko ne juri niti kog ja jurim jer i dalje sedim za ekranom, ni mrdno se nisam.Rimokatolici, protestanti i sekte su ubedjeni da su hriscani (iako pravoslavna crkva recimo kaze da nisu). Ako rimokatolicka crkva nema veze sa Hristom (i hriscanstvom) sto onda na prozorima rimokatolicke crkve vidim Hrista ili sto opevavaju u njihovim koralima Hrista? http://sr.wikipedia.org/wiki/Римокатоличка_црква i pogledaj prvu tezu Основне карактеристике pri kraju.
Citiram tvoju recenicu "Значи, Дух Свети је крепио Апостоле и Свете Оце" da li je neki od njih bio papa pre raskola na istocnu i zapadnu crkvu, ne znam pa me interesuje.
Ostajem pri svom stavu iako si ga malo preformulisao "где си рођен ту и остајеш" . Kazes da je pogresan ,aki svako ima svoje misljenje, i to nas cini ljudima. Da, i da sam Aboridzin pevao bi pesme oko vatre, jer verovatno ne bih cuo nista o hriscanstvu,sam ako me neki misionari ne bi preverili.

Ocigledno da neki ovde ne namecu svoj stvova ,ali pokisavaju da me ubede da ne pripadam crkvi vec samo grupi ljudi okupljenoj oko interesa. Na forumu me niko ne juri niti kog ja jurim jer i dalje sedim za ekranom, ni mrdno se nisam.Rimokatolici, protestanti i sekte su ubedjeni da su hriscani (iako pravoslavna crkva recimo kaze da nisu). Ako rimokatolicka crkva nema veze sa Hristom (i hriscanstvom) sto onda na prozorima rimokatolicke crkve vidim Hrista ili sto opevavaju u njihovim koralima Hrista? http://sr.wikipedia.org/wiki/Римокатоличка_црква i pogledaj prvu tezu Основне карактеристике pri kraju.
Citiram tvoju recenicu "Значи, Дух Свети је крепио Апостоле и Свете Оце" da li je neki od njih bio papa pre raskola na istocnu i zapadnu crkvu, ne znam pa me interesuje.
Ostajem pri svom stavu iako si ga malo preformulisao "где си рођен ту и остајеш" . Kazes da je pogresan ,aki svako ima svoje misljenje, i to nas cini ljudima. Da, i da sam Aboridzin pevao bi pesme oko vatre, jer verovatno ne bih cuo nista o hriscanstvu,sam ako me neki misionari ne bi preverili.
Да је СПЦ јеретичка је очигледна чињеница. А римокатолици газе многе догме али не све. На пример:признају Христа као Бога, итд. Али, довољно је погазити само једну догму па да се потпадне под анатему. Кад у брашно ставимо мало мишомора, оно споља личи на брашно, али кад се проба да поједе - отров убија!

А било је много западних Светих Отаца пре раскола из 1054.године, међу којима и Папе (св. папа Лав, свети папа Мартин, итд.итд....читај у Житијама Светих).

Сваки човек, ма где се родио, може да чује за праву и спасоносну веру, само ако хоће. Бог промишља о свима.

Да је СПЦ јеретичка је очигледна чињеница. А римокатолици газе многе догме али не све. На пример:признају Христа као Бога, итд. Али, довољно је погазити само једну догму па да се потпадне под анатему. Кад у брашно ставимо мало мишомора, оно споља личи на брашно, али кад се проба да поједе - отров убија!

А било је много западних Светих Отаца пре раскола из 1054.године, међу којима и Папе (св. папа Лав, свети папа Мартин, итд.итд....читај у Житијама Светих).

Сваки човек, ма где се родио, може да чује за праву и спасоносну веру, само ако хоће. Бог промишља о свима.

Sta da radim, onda sam jeres. (Ti kazes da jesam, otici cu u jedinu pravosalvnu crkvu u gradu (druge ni nema), recicu popi da sam krsten, da idem u crkvu i da sam vernik, pa cu pitati i zasto sam jeretik.)
Znaci pape su bile Sveti Oci, (pod Bozijim blagoslovom) a sad vise nisu.Nije se Bog predomislio vec su izbaceni iz Pravoslavne crkve.
"Сваки човек, ма где се родио, може да чује за праву и спасоносну веру, само ако хоће. Бог промишља о свима." -ako je recimo Hriscanstvo spasonosna vera ti tvrdis da je svaki covek na ovoj planeti cuo za hriscanstvo (cak i plemena u Juznoj Africi npr. Pigmeji koji nisu u kontaktu sa spoljnjim svetom).Mislim da za pravu veru ipak mi moramo da se potrudimo i da je trazimo srcem, nece nam ona doci sama. :bye:

Gregorijanski kalendar nije papa uveo da bi povećao jeres i proširio svoj uticaj, nego zato što je greška u računanju vremena to zahtevala.
Mislim da SVI HRIŠĆANI treba da pređu na Gregorijanski kalendar, da bi svi u isto vrijeme slavili najveće Hrišćanske praznike...:klap:
На Првом васељенском Сабору у 4. веку (када је и римски папа био православан) Свети оци, сви заједно уз призив Светога Духа, су донели одлуку да онај ко мења време празновања Пасхе (Васкрса) и месецослов (календар) као и сви који опште (саслужују) са таквима да су анатемисани (проклети). Имам цитирану ту одлуку (тај канон) и ако треба наћи ћу је и поставити. Дакле, сви други календари осим тог светоотачког, канонског, старог, јулијанског су неканонски, јеретички. И тада смо сви славили у исто време празнике, баш како ти хоћеш Аналитичару, али је твој идол римски папа то пореметио. Он је преко астролога увео нови, грегоријански календар (који се и назива по папи Грегору) и који такође по рачунањима модерне науке није астрономски тачан.

Када је римски папа прекршио канон Светих отаца и увео код себе нови календар православни су га осудили говорећи да је проклет онај који се држи календара који су измислили "папини безбожни астрономи" а један патријарх је бацио и још једну страшну клетву (имам и њу и језиво је читати, каже наример "...ко прекрши календар нека наследи губу Гијезијину и вешање Јудино...") на све оне који се држе папиног календара и све који опште са њима. Питање калнедара није астрономско већ црквено (јер и нови календар није тачан и на сваких сто година он би морао да се коригује па на шта би то личило да стално мењамо календар?), јер су Црква земаљска и Црква небеска (у којој су анђели и светитељи) повезане и променом календара доведена је дисхармонија између ове две Цркве. Дакле, папа је то нарушио, и папа је крив што не славимо празнике у исто време и да би до тога дошло, папа треба да се врати на стари канонски календар као и оне православне Цркве које су интервенцијом секте масона прешле на папски календар.

По старом календару силази благодатни огањ (небеска ватра) са неба на јерусалимског патријарха на Велику Суботу у цркви Христовог Вазнесења у Јерусалиму, римском папи неће да сиђе (пробао је једном па му није). По старом календару десило се чудо у Грчкој код Атине са појавом Часног Крста на небу који се ноћу светлео око сат времена. По старом календару су се десила и друга чуда.

Стари, јулијански календар је канонски и део Светог предања Цркве, он је светиња, и ко га не поштује или мења пада под анатему (проклетство) Светих отаца, Христове Цркве, Бога и Светог Духа, и постаје новокалендарски јеретик (секташ).

Па није проблем само у календару....јер ту је и небеска литургија...КАКО НА НЕБУ ТАКО И НА ЗЕМЉИ...
Ако се не варам

Makedonska Pravoslavna Crkva je proizasla iz Makedonskog naroda.To sto vi ne citate nista osim ono sto vam odgovara to je vas problem.Ma koliko se ovde trudili da nesto dokazete bice uzaludni trud.I crkva i nacija i drzava je stvar svesti.Nikome se to ne moze pokloniti jos manje oduzeti.U Makedoniju ta svest je oduvek postojala, a danas je dominantna i preovladava celim drustvom.
А такозвани Македонски народ (који до комунисте Тита никад није постојао) је произашао из Српског народа. И ти читаш оно што теби одговара и оно што вам пише Ватикан у циљу разбијања Српског народа и православља. А као што сте издали и продали своје српско порекло тако ћете сутра продати и издати и ово македонско у шта данас верујете само да вам неко понуди довољно пара. Треба да имате свест да сте потекли од Срба а не да прогоните Србе. До отцепљења БЈР Македоније многи су се изјашњавали као Срби а онда су преко ноћи почели да се изјашњавају као неки "Македонци" (лично сам то пратио и читао из македонских извора). Ето, ту свест да су Македонци (непостојећа нација) сте на силу наметнули Србима који живе на подручју БЈР Македоније. Ватикан и Запад који је ту силу спровео споља је силеџија и применио силу и лажну моду на вас, а не ми ваша браћа и сестре Срби који вам говоримо истину. Загреби мало у историју па види. Али немој да читаш само Ватиканске текстове које вам сервирају (као што су од Срба измислили "Муслимане-Бошњаке" и "Црногорце") него читај истиниту историју, питај своје бабе и деде и старије људе ако смеју да ти кажу јер су застрашени, јер они знају да су пореклом Срби.

Па није проблем само у календару....јер ту је и небеска литургија...КАКО НА НЕБУ ТАКО И НА ЗЕМЉИ...
Ако се не варам
Јесте. А рекао сам да постоје две Цркве - земаљска (војинствујућа) и небеска (торжествујућа) и кад се служи литургија на неки празник на земљи у земаљској Цркви служи се и у небеској, а новокалендарци су то пореметили и нису у сладу са небеском Црквом у којој су свететељи и анђели него су под анатемом светитеља (Светих отаца) и Светога Духа, они су под проклетством Бога Живога.

Нажалост, тако је. Слажем се са тобом.... Нација и Држава јесу ствар свести. Много је ту генерација прошло, крв се помешала, и не можемо неком силом да кажемо : "Ви сте Срби". Ма, цео свет су Срби. Ало, људи, будимо реални. Најважније је пред Богом да се сачува Вера Светих сасвим чиста и исправна, а ко се како (по нацији) изјашњава је његова ствар. Грех је упадати у неки етнофилетизам и шешељевски (непросвећени) национализам.
Сергиане, "свака ти част" позавидео би ти свако ко мрзи Србе, јер нико не мрзи Србе као сами Срби, баш као ти јер подстичеш оне који су се одродили од свог Србског народа. Успешно радиш за издајнике српства. Јако си ме разочарао. А то је и грех пред Богом, одрицати се свог рода, народа и националног порекла, одрицати се Истине је велики грех.

Јесте. А рекао сам да постоје две Цркве - земаљска (војинствујућа) и небеска (торжествујућа) и кад се служи литургија на неки празник на земљи у земаљској Цркви служи се и у небеској, а новокалендарци су то пореметили и нису у сладу са небеском Црквом у којој су свететељи и анђели него су под анатемом светитеља (Светих отаца) и Светога Духа, они су под проклетством Бога Живога.

ако се не варам то сам и назначио али нисам писао опширни јер...ко трага наћи ће...

Сергиане, "свака ти част" позавидео би ти свако ко мрзи Србе, јер нико не мрзи Србе као сами Срби, баш као ти јер подстичеш оне који су се одродили од свог Србског народа. Успешно радиш за издајнике српства. Јако си ме разочарао. А то је и грех пред Богом, одрицати се свог рода, народа и националног порекла, одрицати се Истине је велики грех.

Vlado , bas mi je zao sto si ovako shvatio Sergiana, jer ja se potpuno slazem sa njim i zaista ne mislim da se na ovaj nacin podsticu oni koji su se odrodili od svog naroda. Ja sam Srpkinja iz RS i znam zasigurno da nema nista teze i bolnije nego kad ti neko iz bilo kog razloga odrice da si ono sto celim srcem osecas da jesi. Nema mi teze i bolnije stvari kad me ujutro i uvece bombarduju preko medija a i u razgovoru "istinom" da ja nisam Srpkinja vec Bosanka pravoslavne veroispovesti, a ako verujem da jesam Srpkinja onda ko je Srbin neka ide u Srbiju...Koliko god da boli ja se radujem sto mi to govore, jer sto jace govore ja ih sve manje volim i sve sam dalja od njih.
Sigurna sam da i Makedonci osecaju ako ne isto( ne mogu isto, ipak smo blizi) a ono barem slicno kao mi Srbi iz Bosne.
Nemoj mi pisati o istorijskim cinjenicama i tvrditi da poredim neuporedivo, ja to znam,samo stavljam ljudska osecanja ispred svega jer samo srcem neko nekom moze biti pravi prijatelj i brat u Hristu.

Владо, ти си острашћен и немаш расуђивање. Сваки нормалан човек би моје речи схватио сасвим другачије али ти не можеш. Још ниси постао ни православни хришћанин а држиш овде предавања о патриотизму. Никог не подстичем на одрођавање од свог рода већ реално говорим о тренутном стању националне свести међу Македонцима. Понављам: неколико генерација је прошло и проблем није једноставан. Ако се они тако осећају, то је њихов избор, и пред Богом није то грех, ако живе православно и богоугодно. Многе нације су временом настајале, постајале и потом: нестајале. То је ствар историјских околности. Грех је одрицати се Бога и бити јеретик, и у том смислу би управо ти требао да се замислиш над собом.
Видиш како је то: оно што Бог не осуђује, ти си се дрзнуо да осудиш, а сам потпадаш под осуду!

Sta da radim, onda sam jeres. (Ti kazes da jesam, otici cu u jedinu pravosalvnu crkvu u gradu (druge ni nema), recicu popi da sam krsten, da idem u crkvu i da sam vernik, pa cu pitati i zasto sam jeretik.)
Znaci pape su bile Sveti Oci, (pod Bozijim blagoslovom) a sad vise nisu.Nije se Bog predomislio vec su izbaceni iz Pravoslavne crkve.
"Сваки човек, ма где се родио, може да чује за праву и спасоносну веру, само ако хоће. Бог промишља о свима." -ako je recimo Hriscanstvo spasonosna vera ti tvrdis da je svaki covek na ovoj planeti cuo za hriscanstvo (cak i plemena u Juznoj Africi npr. Pigmeji koji nisu u kontaktu sa spoljnjim svetom).Mislim da za pravu veru ipak mi moramo da se potrudimo i da je trazimo srcem, nece nam ona doci sama. :bye:
Тренутно јеси у јереси али то не значи да останеш стално тако. Можеш да се покајеш, још док ти Бог даје живот. А јеретички попови ти сигурно неће признати да су јеретици, не буди наиван.
Не тврдим да је сваки човек чуо за хришћанство, већ да може да чује ако хоће.
А Бог ће таквог довести до Истине када види труд у срцу тог човека да живи по својој здравој савести.

Тренутно јеси у јереси али то не значи да останеш стално тако. Можеш да се покајеш, још док ти Бог даје живот. А јеретички попови ти сигурно неће признати да су јеретици, не буди наиван.
Не тврдим да је сваки човек чуо за хришћанство, већ да може да чује ако хоће.
А Бог ће таквог довести до Истине када види труд у срцу тог човека да живи по својој здравој савести.

U svakom slucaju, svako sam treba da proceni koja strana je jeres, jer si u pravi kad kazes da se jeretici nece odati (sem ako su mocne sekte).Ti kazes oni jeres-oni kazu ti jeres... Te crkve koju ti pokazujes jednostavno nema u mom gradu ja idem u jedinu pravoslavnu u mom gradu (SPC) jer druge nema, a necu da idem u crkvu preko interneta, pa ja "ne verujem dok ne vidim" , zasada verujem SPC kao i vecina u ovoj zemlji. Ne smeta mi onda ako me nazovu jeres.
Do pre koji mesec nisam znao da je stvar ne samo SPC vec i dosta crkvi u svetu klimava, interesovacu se za to koliko mi vreme pruza, ali sam ubedljivo na strani SPC.
Verujem da pojedinci u SPC ne obavljaju posao kao sto bi trebalo,ali sumnjam da se cela crkva promenila. ;)

U svakom slucaju, svako sam treba da proceni koja strana je jeres, jer si u pravi kad kazes da se jeretici nece odati (sem ako su mocne sekte).Ti kazes oni jeres-oni kazu ti jeres... Te crkve koju ti pokazujes jednostavno nema u mom gradu ja idem u jedinu pravoslavnu u mom gradu (SPC) jer druge nema, a necu da idem u crkvu preko interneta, pa ja "ne verujem dok ne vidim" , zasada verujem SPC kao i vecina u ovoj zemlji. Ne smeta mi onda ako me nazovu jeres.
Do pre koji mesec nisam znao da je stvar ne samo SPC vec i dosta crkvi u svetu klimava, interesovacu se za to koliko mi vreme pruza, ali sam ubedljivo na strani SPC.
Verujem da pojedinci u SPC ne obavljaju posao kao sto bi trebalo,ali sumnjam da se cela crkva promenila. ;)

Ovi baš rešili da te prevedu....:hahaha::hahaha:

Истина је само једна. СПЦ се не држи Истине, већ деценијама....
Мало мешаш појмове: црквени живот није искључиво везан за цркву као грађевину (тј. храм) јер би у том случају и хришћани из прва три века били нецрквени ( а то би била хула) јер нису имали цркве као грађевине (већ по кућама и пећинама).
Тренутно је овако и сада у Србији. Нема цркве као грађевине али постоји заједница верних у Христу и са свима Светима. Цркве (као грађевине) су нам у Грчкој.
Па, кад смо могли некад на летовање тамо, можемо и сада ради Христа и светог Причешћа (јер само у Цркви Христовој постоје Свете Тајне). И не треба преко интернета тражити Цркву, већ лепо визу добијеш, па у Грчку...А тамо се и дан-данас пројављују свете Мошти новоупокојених угодника Божијих, што је потврда њихове православности (а тога у СПЦ нема већ деценијама).
Јесте већина народа уз СПЦ али већина никад није обавезно мерило истинитости.
У сваком случају: ко тражи истину - наћи ће!

А такозвани Македонски народ (који до комунисте Тита никад није постојао) је произашао из Српског народа. И ти читаш оно што теби одговара и оно што вам пише Ватикан у циљу разбијања Српског народа и православља. А као што сте издали и продали своје српско порекло тако ћете сутра продати и издати и ово македонско у шта данас верујете само да вам неко понуди довољно пара. Треба да имате свест да сте потекли од Срба а не да прогоните Србе. До отцепљења БЈР Македоније многи су се изјашњавали као Срби а онда су преко ноћи почели да се изјашњавају као неки "Македонци" (лично сам то пратио и читао из македонских извора). Ето, ту свест да су Македонци (непостојећа нација) сте на силу наметнули Србима који живе на подручју БЈР Македоније. Ватикан и Запад који је ту силу спровео споља је силеџија и применио силу и лажну моду на вас, а не ми ваша браћа и сестре Срби који вам говоримо истину. Загреби мало у историју па види. Али немој да читаш само Ватиканске текстове које вам сервирају (као што су од Срба измислили "Муслимане-Бошњаке" и "Црногорце") него читај истиниту историју, питај своје бабе и деде и старије људе ако смеју да ти кажу јер су застрашени, јер они знају да су пореклом Срби.

Necu da kvarim i prljam lepu temu Pravoslavlje politikom, ali mora da ti posocim sledece.
Srbi u R.Makedonija su ramnopravni gradjani i makedonski drzavljani.Za nacionalnost se izjasnjavaju kao Srbi,bez neko da ih za to progoni.Partija Srba u RM gospodina Stoiljkovica je deo vladine koalicije i ramnopravno sa ostalima uredjuje i organizuje politicki i drustveni zivot u zemlji.U opstinama gde se stanovnistvo sa vise od 20% izjasnilo da su Srbi ,srpski je sluzbeni jezik.Tu su jos skole,kulturna zbivanja i jos mnogo toga sto obara tvoje "argumente".Srpski narod i Makedonski narod su bliski i postuju se,a pravi ljudi u oba naroda koje za srecu ima mnogo vise,mrze soviniste ma bilo kom narodu da pripadaju.
Ja prihvatam tvoje stavove samo kao tvoja licna ubedjenja,a ne kao stav veliku vecinu Srba,i ja nemam namere da tebe ubedjujem da se promenis,a da si daleko od istine, daleko si.
Izvinjavam se ostalim ucesnicima zbog digresije sa teme.Necu vise da odgovaram bez obzira na provokacije.

SPC ne priznaje Makedonsku pravoslavnu crkvu (MPC) koja je 1967. proglasila autokefalnost (nezavisnost). SPC je 2003. godine odlučila da obnovi svoju autonomnu Ohridsku arhiepiskopiju i pozvala makedonske svestenike da se vrate pod okrilje SPC. Većina svestenika je, međutim, ostala verna MPC. Arhiepiskop MPC Stefan opisao je taj poziv kao napad na makedonsku drzavu i narod..Makedonci cak tvrde da su Pravoslavne crkve su obično nacionalne prirode.A Makedonski predsednik Boris Trajkovski, pripadnik Evangelističko-metodističke crkve, rekao je da bi konflikt između SPC i MPC trebalo da se resi tako sto će SPC prihvatiti bratsku MPC......Pa sad ici ovom logikom....Prisvajanja Hrista..Nemju li pravo i Ostali narodi na isto??? na primer....Hercegovacka Pravoslavna Crkva..Vlaska Pravoslavna Crkva...I tako u nedogled ako bi se vodili takvim razmisljanjem... Zasto da i Luzicki srbi nemaju svoju Srapsku Katolicku Ckvu...??????????

Истина је само једна. СПЦ се не држи Истине, већ деценијама....
Мало мешаш појмове: црквени живот није искључиво везан за цркву као грађевину (тј. храм) јер би у том случају и хришћани из прва три века били нецрквени ( а то би била хула) јер нису имали цркве као грађевине (већ по кућама и пећинама).
Тренутно је овако и сада у Србији. Нема цркве као грађевине али постоји заједница верних у Христу и са свима Светима. Цркве (као грађевине) су нам у Грчкој.
Па, кад смо могли некад на летовање тамо, можемо и сада ради Христа и светог Причешћа (јер само у Цркви Христовој постоје Свете Тајне). И не треба преко интернета тражити Цркву, већ лепо визу добијеш, па у Грчку...А тамо се и дан-данас пројављују свете Мошти новоупокојених угодника Божијих, што је потврда њихове православности (а тога у СПЦ нема већ деценијама).
Јесте већина народа уз СПЦ али већина никад није обавезно мерило истинитости.
У сваком случају: ко тражи истину - наћи ће!
Da ne listam u nazad, bilo bi lepo da se navedu osnovne razlike izmedju tvoje crkve i SPC, da ljudi vide i presude. Mislim da ce biti nepotrebno navoditi kako je jedna crkva okvakva ili onakva (znaci bez kritike obeju crkvi) , vec samo RAZLIKE. I da se ne navodi sve "Od Kulina bana" vec samo npr. 5 glavnih i 5 nekih manje vaznih (sporednih) razlika.
Verujem da mnogi ovde jos ne znaju razlike (i sam ih bas ne razumem) pa bi bilo dobro da se u ovoj temi pravoslavlje jasno razgranice pojmovi. :bye:

Necu da kvarim i prljam lepu temu Pravoslavlje politikom, ali mora da ti posocim sledece.
Srbi u R.Makedonija su ramnopravni gradjani i makedonski drzavljani.Za nacionalnost se izjasnjavaju kao Srbi,bez neko da ih za to progoni.Partija Srba u RM gospodina Stoiljkovica je deo vladine koalicije i ramnopravno sa ostalima uredjuje i organizuje politicki i drustveni zivot u zemlji.U opstinama gde se stanovnistvo sa vise od 20% izjasnilo da su Srbi ,srpski je sluzbeni jezik.Tu su jos skole,kulturna zbivanja i jos mnogo toga sto obara tvoje "argumente".Srpski narod i Makedonski narod su bliski i postuju se,a pravi ljudi u oba naroda koje za srecu ima mnogo vise,mrze soviniste ma bilo kom narodu da pripadaju.
Ja prihvatam tvoje stavove samo kao tvoja licna ubedjenja,a ne kao stav veliku vecinu Srba,i ja nemam namere da tebe ubedjujem da se promenis,a da si daleko od istine, daleko si.
Izvinjavam se ostalim ucesnicima zbog digresije sa teme.Necu vise da odgovaram bez obzira na provokacije.
Та твоја измишљања о наводној верској и националној слободи Срба једноставно нису тачна. Зашто, су онда македонци држали дуго у затвору невиног епископа Охридске архиепископије Јована који признаје СПЦ, зашто су га мучили, зашто су избацивали српске монахиње из манастира? Зашто су морале да реагују и међународне организације за поштовање верских слобода да се српски владика Јован пусти из затвора? Зашто су од отцепљења БЈР Македоније (можда још увек) српски свештеници морали да скину мантију испред границе пре него што уђу у БЈР Македонију јер су их на то терали македонски граничари? Зар то није гушење верске и националне слободе Срба? Зашто су се већина становника БЈРМ изјашњавало као Срби а после отцепљења БЈРМ због проблема на послу и у приватном животу, под присилом су морали да се изјашњавају као "Македонци" по националности? Сада оних који се изјашњавају као Срби има далеко мање? Значи систематски се гуи српство и затире српски народ (од Тита и комуниста па све до данас). Зашто се тзв. македонци понашају бахато по Србији и Београду, по београдским црквама, искоришћавају погодности које им пружа СПЦ (да преко ње оду у САД на студије, итд. знам више примера из личног живота), имам искуство из своје парохијске цркве у Београду, један верник пореклом из БЈР Македоније, млађи од мене, безобразно је дао себи за право и да ми прети да ће да ме бије, и то у сред порте (дворишта) парохијске цркве у крају Београда где сам рођен, испред свих других верника Срба, и нико му то није замерио? Тај момак толико мрзи Србе да у својој соби (лично сам видео) још од почетка рата 90-тих држи усташку шаховницу са објашњењем да тако хоће да нервира Србе које мрзи (а рођен је и живи у Београду). И том момку нико не замера што долази у СПЦ (његова рођена сестра која такође мрзи Србе пева у хору те цркве већ више од деценије) итд. Уопште речено сва права па и већа од Срба дају се Македонцима у Србији.

Ето, колика су права Срба у БЈР Македонији, а колика "Македонаца" у Србији.

Не замерам ти што си овде писао о овој теми, и она има везе са Православљем, али ако хоћеш отвори нову тему "Македонска православна Црква", "Православни македонци" или слично па пиши тамо ту фалсификовану комунистичко-ватиканску-антисрпску-антиправославну историју, и ти и остали (Сергиан, Сањалица и други ко хоће). Мени је одавно све јасно по питању претварања Срба у "Македонце", "Муслимане" (па "Бошњаке"), "Црногорце", "Горанце", "Хрвате", итд. о чему сам већ писао на овој теми и изнео тачне историјске податке.

А ти отвори слободно тему за "Македонце" и њихове љубитеље, па тамо пишите шта хоћете, изврћите истину, радите шта хоћете, волите се у лажној љубави, у ватиканским лажима, итд. немам ништа против, али ја на ту тему не верујем да ћу долазити јер сам овде већ довољно написао о македонском питању.

На овај мој пост и питање угоржавања људских, верских и националних права Срба у БЈР Македонији, можеш ми одговорити на овој теми или на тој македонској ако хоћеш да је отвориш, а исто важи (нека ми одговоре) и за Сергиана и Сањалицу.

Зашто смо ми Срби увек толико толерантни и попустљиви пема свима док од нас Срба комунисти, Ватикан и Запад (у својој борби за разбијање православља и православног српског народа) ствара непрестано неке нове измишљене народе (нације)? Очекујете ли од једног часног Србина да то подржи, да подржи затирање свог народа? И да још, као Сергиан каже, да то није грех, и да Бога то не занима. :!: Па Сергиане да ли можеш да замислиш Светога Саву или било ког српског светитеља да каже "Браћо и сестре, важно је да смо православни а свој народ слободно издајте, одродите се од својег порекла, од својих родитеља, својих дедова, својих предака, одреците се свог порекла, то уопште није важно." Е, мој Сергинае, црни синко.

И нису прошле многе генерације у БЈР Македонији које се погрешно изјашњавају као Македонска измишљена нација, него је све новије природе и потиче од времена Тита и СФР Југославије (када је област БЈР Македоније први пут постала република, до тада је била територија у склопу државе Србије. Зато "Македонци" воле и славе комунисте и Друга Тита јер им је он поклонио темеље државе први пут у историји). А и да су прошле многе генерације то нема везе, не може само због тога лаж и фалсификат да се сматрају истином, него свако ко је частан треба да се бори за очување истине да су тзв. данашњи "Македонци" пореклом Срби из македонске области која се звала "Стара Србија". Терате ме да понављам ко папагај једно исто, које је јасно свакоме ко је погледао у истиниту историју.

Владо, ти си острашћен и немаш расуђивање. Сваки нормалан човек би моје речи схватио сасвим другачије али ти не можеш. Још ниси постао ни православни хришћанин а држиш овде предавања о патриотизму. Никог не подстичем на одрођавање од свог рода већ реално говорим о тренутном стању националне свести међу Македонцима. Понављам: неколико генерација је прошло и проблем није једноставан. Ако се они тако осећају, то је њихов избор, и пред Богом није то грех, ако живе православно и богоугодно. Многе нације су временом настајале, постајале и потом: нестајале. То је ствар историјских околности. Грех је одрицати се Бога и бити јеретик, и у том смислу би управо ти требао да се замислиш над собом.
Видиш како је то: оно што Бог не осуђује, ти си се дрзнуо да осудиш, а сам потпадаш под осуду!
О македонском питању и греху одрицања од својег националног српског порекла и својих предака, родитеља и дедова, написао сам у горњем посту.

А овде да се осврнем на Сергианову реченицу коју сам подвукао.
Сергиан каже да ја још нисам постао православни хришћанин а већ држим предавања о патриотизму. Колико видим Сергиане теби су заиста потребна бар основна предавања о патриотизму јер размишљаш антисрпски, одрођено, издајнички, неистинито, лажно, заведен ватиканском фалсификованом антисрпском и антиправославном историјом и није ми јасно како си ти могао бити председник "Збора" (српска патриотска организација) две године????

А то да ја нисам још увек православни хришћанин хајде да појаснимо ради других који ово читају. Сергиан не сматра никог православним хришћанином ко не припада његовом Григоријевском Грчком Синоду, а пошто нико на овој теми (а можда ни на целом форуму) не припада њему онда Сергиане јавно кажи да не сматраш овде никог православним хришћанином, а не само мене.

А чудно је да то кажеш само мени, мени који се баш трудим да истражујем твоје зилоте матејевце којих има у Србији у три Цркве (твоја григоријевска, андрејевска и хризостомовска) а у Грчкој постоји још једна андрејевска (четврта).
Између те четири матејевске Цркве (свака за себе тврди да је Христова Црква а да су други расколници и јеретици) постоје високе, детаљне, компликоване теолошке (богословске) разлике и није нимало лако разумети их (прочитати и разумети све те богословске полемике) и схватити која је од њих истинита Црква Христова. И сада мени који се већ скоро годину дана трудим (читам и дописујем се са разним зилотима, значи вредно истражујем), мени си јединоме залепио етикету да нисам православни хришћанин. Онда буди искрен па напиши да овде на овој теми не сматраш никога православним хришћанином јер није крштен у твојој зилотској-матејевско-григоријевској Цркви, да буде људима јасније, да не мисле да су сви они православни хришћани а да само ја нисам.

Poslednja izmena:

Izgleda da te ne fermaju 5 %....:sad2:

Back