Зилоти

Vidite iako je mozda i tacno ovo sto segrian govori ja niti sam u mogucnosti da budem zilot nti me dusa ka tome vuce, jednostavno ova rasprava potice pre od demona nego od necega dobrog ja sam dugo razmisljao o ovom i zakljucio da je najbolje ne opterecivati dusu ovakvim mislima jer one mogu samo da podriju veru. Ja svoju dusu dajem bogu, a ne instituciji kojoj pripadam stoga ja se nadam krsticu se kao pravoslavac i biti jak u molitvama pa ako i pogresim uzdam se u boziju milost...

Vidite iako je mozda i tacno ovo sto segrian govori ja niti sam u mogucnosti da budem zilot nti me dusa ka tome vuce, jednostavno ova rasprava potice pre od demona nego od necega dobrog ja sam dugo razmisljao o ovom i zakljucio da je najbolje ne opterecivati dusu ovakvim mislima jer one mogu samo da podriju veru. Ja svoju dusu dajem bogu, a ne instituciji kojoj pripadam stoga ja se nadam krsticu se kao pravoslavac i biti jak u molitvama pa ako i pogresim uzdam se u boziju milost...
Црква Христова (православна) није институција, ни организација (као римокатоличка "црква") него организам, тело Христово. И још пише у Новом завету да је глава Цркве Христос а ми верници и свештеници смо њени удови. Ако поглавари неке помесне (националне) православне Цркве западну у јерес (погрешно духовно учење) и почну неправославно да уче, одступе од Христовог учења, то више није тело Христово и Христова Црква већ заједница јеретика (тј. секта) и сви верници који се код таквих свештеника моле, крсте, исповедају и причешћују (и примају друге Свете тајне) су јеретици, а јеретици неће наследити Царство Божије, неће ући у рај и неће задобити живот вечни.

Da ne listam u nazad, bilo bi lepo da se navedu osnovne razlike izmedju tvoje crkve i SPC, da ljudi vide i presude. Mislim da ce biti nepotrebno navoditi kako je jedna crkva okvakva ili onakva (znaci bez kritike obeju crkvi) , vec samo RAZLIKE. I da se ne navodi sve "Od Kulina bana" vec samo npr. 5 glavnih i 5 nekih manje vaznih (sporednih) razlika.
Verujem da mnogi ovde jos ne znaju razlike (i sam ih bas ne razumem) pa bi bilo dobro da se u ovoj temi pravoslavlje jasno razgranice pojmovi. :bye:

Ево брате за тебе и све остале.

Сестринство (монахиње, калуђерице) манастира Стјеник су пре неколико година напустиле СПЦ и присајединиле се зилотима-флоринцима које предводи у Србији духовник јеромонах Акакије (биле су прогоњене и саградиле су нови манастир у Кучајским планинама, о томе више зна Стефан са ове теме). Ево, шта су оне написале као разлог преласка у зилоте и ту се виде основне разлике између зилота и СПЦ.

Разлози (разлике између зилота „Истински православних“ и званичне СПЦ) Стјеничких монахиња који су их навели да напусте СПЦ и присаједине се зилотима:

1.) Антиканонско постављање „патријарха“ Германа од стране Тито-комунистичке богоборне власти (и других патријараха и владика СПЦ што је јерес сергијанства, додао ја)

2.) Дугогодишње пребивање СПЦ као органског члана у антихристовој, јеретичкој организацији Светском савету цркава, тј. у свејереси екуменизма (саслуживање и заједничке молитве са јеретицима).

3.) Пуно евхаристијско (литургијско, додао ја) општење са отпадницима од светог Православља: сергијанцима (Московска патријаршија), новокаледарским расколницима и новопасхалцима, а преко Александријске и Антиохијске патријаршије и са јеретицима монофизитима, анатемисаним од стране четири Васељенска сабора.

4.) Скидање анатеме из 1054. године против папске јереси, иако Римски папа остаје непокајан у својим новотаријама (и јересима, додао ја), као и склапање Уније од стране православних цркава са римокатоличком црквом, тј. њено потпуно признавање као сестринске цркве и признавање свих њених светих тајни (Баламанд, 1993.)

5.) Наплаћивање Светих Тајни од стране клира (свештенства) СПЦ (симонија) (Симонија је јерес објашњена у Новом завету и потиче од Симона мага – магијаша, додао ја)

6.) Извитоперење Свете Тајне Крштења латинском (римокатоличком) праксом прскања или обливања (или кропљења, а канонски правилно је трократно потпуно погруживање у воду крштаваног уз помињање Свете Тројице, додао ја)

Владо, пре него што ти одговорим на твоје злобне коментаре и клевете упућене мени на овом форуму, сви треба овде да знају следеће: да си се ти регистровао на овај форум само ради мене, јер си болесно опседнут мноме, мени је стварно жао тога, али то си ми признао у СМС поруци упућеној пре неколико дана. Разлог је тотално баналан: јер сам престао да ти одговарам мејлом на твоја питања. А зашто сам престао? Зато, јер сам схватио да тако губим време са лабилним човеком који не може да схвати просте ствари. Због тога сам те више пута (и преко мејла и СМС поруком) позивао да се видимо уживо и да све што треба, као цивилизовани људи, расправимо. Наравно, ти одбијаш сусрет уживо, и са „дистанце“ као кукавица нека пљујеш по мојој личности. То није ни хришћански, ни српски, ни витешки....
Нек ти то служи на част... (ако је имаш). Чак си ми у СМС поруци дословце написао: „..кад си тако луд, онда ћу се регистровати на Крстарицу па ћемо полемисати тамо....“. А „луд“ сам јер сам престао да унедоглед водим расправу преко приватних порука (тј. мејлом) јер сам схватио да је то бесмислено. Због тога те опет позивам: јави се, па ћемо се видети, велики Србине, а не да овако као нека баба трачара клевећеш.
...........................................................................................................................

Што се тиче твојих постова овде, ево одговора:
Прво да разјаснимо, потпуно се слажем да је србождер Тито (и комунисти) радио на разбијању српског национа. То је рађено систематски. Свако ко прочита моје претходне постове видеће да због тога изражавам жалост и да то не поричем. Међутим, што се тиче Македонаца, ту је мало специфична ситуација. Нису сви они потекли само од Срба. То, просто, није тачно. Историјски гледано, они су Словени (као и ми) и по томе смо ми браћа (по словенском пореклу). Временом, дошло је до асимилирања са Бугарима, и другима, па је сада тотално неозбиљно и шовинистички тврдити да су Македонци по пореклу искључиво само Срби.
То је безумно тврдити...
Друго, Србе је великим чинило то што су били православни хришћани и што су чували Православље као зеницу свога ока. Вера Православна је сачувала све наше идентитете и нашу културу. Што се тиче Старе Србије, тачније Вардарске Бановине раније, то јесте била српска земља, али су данас други историјски моменти. И у време Цара Душана смо имали пола Грчке, па шта сада? Хоћемо ли и то да тражимо назад? Реалност је таква каква је, и за своју правду се морамо борити смирено и са љубављу а не да ширимо шовинизам и злу крв са нашом словенском браћом.
Из тебе, просто, избија мржња према нашој словенској браћи, Македонцима.
То нема везе са Православљем. Они се осећају тако како се осећају, и нећемо никога посрбљавати, већ ћемо све нације христијанизовати (оправослављавати) мисијом Цркве, поштујући свакоме слободну вољу. Ти наводиш пример неког помраченог Македонца и по томе мериш њихову љубав према нама, Србима.
Треба да те буде срам због тога. Кад би само знао колико они воле Србе и Србију, не би тако говорио. Што се тиче епископа Јована, за њега и Срби,тамо и овде, знају да је муљао са парама и са свачим. И није тачно да не пуштају само српским свештеницима већ и грчким да иду у мантијама. Стално сам у контакту са нашом браћом ИПХ из Македоније и знам добро о чему се ради. Није гоњење у питању, већ чисто политичко питање (са Грцима) а са нама због нерешеног статуса МПЦ од стране СПЦ. И никад нисам поредио „македонско питање“ са „босанским“ или „црногорским“. То није исто, и немој да ми то инпутираш. Црногорце, као нацију, су створиле дукљанске усташе а бошњаке: неотитоисти.
Значи, то се са Македонцима не може поредити, буди мало разуман. И понављам, то није „одрођавање“ од свог рода, јер Македонци су словенског порекла, и нису сви од Срба настали. Само мало се смири, и биће ти јасно...
Што се тиче мог вођства у Збору: ни тада ни сада, Збор није ширио шовинизам већ је прихватао сву браћу, без обзира на националност, само ако су људи од карактера и морала. Сада сам председник организације „Све за Отаџбину!“, па ако неког интересује, поставићу овде наша Основна Начела и Смернице. Па онда доноси суд, а не да ме унапред оптужујеш за „велеиздају“ и слично. Уосталом, направи и ти неку организацију, ако си способан, окупљај људе, па ћемо се јавно такмичити.
Али, авај, како ћемо јавно такмичити кад не смеш ни да се видиш са мном и погледаш ме у очи? Седећеш поред екрана, и као баба Влајна, бацати клетве на све што ти се не свиђа. Мада, по духу си сличан овим шешељевцима...(можда те приме тамо).

У вези нашег Синода сам већ говорио на другим темама: то је једини Синод који је наследио Свето Предање Цркве Христове, и крштењем тамо човек постаје (истински) православни хришћанин. Ако неког занима више, нека пита па ћу одговорити после. Поздрав свима!
Срђан Црвенковић, Нови Београд

П.С. Тачно је да долазим касно са посла, а у задње време немам времена слободног много, јер радим и двократно понекад. И ти, Владо, ради нешто, не једи туђ хлеб јер то није благословено. Па кад будеш радио бар нешто, имаћеш много мање злобе а више здравог расуђивања.

Ових дана Сергиане, ако те баш занима, радио сам склапање намештаја неколико дана за дневнице, али данас је тешко наћи добар сталан посао. Немамо сви срећу као ти да радимо код родитеља који имају продавницу и који су разрадили добар посао. Видео бих те ја да немаш то, па да мораш да тражиш посао код непознатих и свакавих газда и шефова, како ли би се снашао.

Иначе, примећујем и из овог твог последњег поста (као и пре) да си човек нервозан, који се лако нервира, лако пада у ватру. Па све несугласице које имамо овако преко мејла, порука и форума, пренеле би се и у разговор уживо, а нисам баш расположен (као и нико ко је нормалан) да се свађам са тобом и уживо или да те слушам како вичеш на мене и падаш у ватру.

Што се тиче македонског питања види се да си њихов симпатизер а да не волиш српске родољубе, па не бих даље са тобом полемисао по том питању. Отворите, као што сам рекао, тему о македонцима и њиховим обожаваоцима па их тамо хвалите и улизујте им се колико год хоћете.

Што се тиче, организације коју водиш волео бих да прочитам ваш програм, и можеш га поставити на овој теми или отворити тему у подфоруму Политика а овде поставити линк који води на ту тему. А што се тиче тога да ја оснујем неку организацију, тиме сам се заносио раније одавно, али немам политичких амбиција, пратим православље и не могу да стигнем још и тиме да се бавим, а такође размиљам како да зарадим и оснујем породицу (оженим се и правим и подижем децу) или одем у манастир. Није мерило нечије православности колику неку организацију има, није већи православац онај који је негде нечега председник, није православнији онај који окупи што више присталица, и онај који говори на ТВ дуелима, итд. Све су то твоје жеље и политичке амбиције и жудња и жеља за земаљском славом, и ако све то постигнеш не значи да си већи православац од оних који нису председници ничега. Сети се Христових речи "Шта вреди човеку ако и сав свет задобије ако души свој науди? И шта ће дати човек као откуп (на Страшном Суду) за душу своју?".

Види свако из авиона да те нисам ничим изазвао да се толико нервираш и нападаш ме, па онда ти је ваљда јасно да немам воље да се виђам са тобом. Ми смо и преко мејла лоше комуницирали па зашто онда имаш жељу да ми говориш уживо? Кажеш да немаш времена да ми пишеш мејл а за разговор уживо имаш времена, што је тотално чудно. Зашто би се свађали и уживо? Ја и са својим пријатељима се ретко виђам већ комуницирамо преко мејла што се тиче православних питања јер хоћу да ми све буде забележено да могу на миру и полако са разумевањем да читам, памтим, читам поново, и да могу да пошаљем и другима или поставим на форуме делове тих преписки ради откривања православља другима. Написао си ми "Хоћу да се видим са тобом да бих после имао времена за друге људе." Дакле, теби су други људи пречи, па што онда хоћеш да се видиш баш са мном, виђај се са тим другим људима који су ти пречи? И оно што сам те питао преко мејла ниси успео да ми објасниш већ си стално понављао неке лажи, изврћући истину и историју Цркве онако како се теби свидело (хватао сам те много пута у лажи, скоро у свакој другој реченици). Ја и даље имам жељу да ми ти објасниш и докажеш ми да је учење (испоевдање) твоје Цркве православно али ти то или не умеш и лако се нервираш (много си нервозан, немаш смирење) или твоја Црква није истинита па и не можеш да ми пренесеш истину од некога ко је и нема. А ако си у истинитој Цркви онда би требао да у свом понашању имаш плодове истинске побожности а то су смирење, спорост на гнев, не вређање других, а ти се брзо и лако изнервираш што није добро првенствено за тебе. На тај начин никога нећеш приволети и приближити твојој Цркви, само ћеш одбити људе. То ти је мој пријатељски савет. Смирена непрестана молитва и одбацивање сујета овога света и жеље за земаљском славом би ти добро дошле... итд.

Црква Христова (православна) није институција, ни организација (као римокатоличка "црква") него организам, тело Христово. И још пише у Новом завету да је глава Цркве Христос а ми верници и свештеници смо њени удови. Ако поглавари неке помесне (националне) православне Цркве западну у јерес (погрешно духовно учење) и почну неправославно да уче, одступе од Христовог учења, то више није тело Христово и Христова Црква већ заједница јеретика (тј. секта) и сви верници који се код таквих свештеника моле, крсте, исповедају и причешћују (и примају друге Свете тајне) су јеретици, а јеретици неће наследити Царство Божије, неће ући у рај и неће задобити живот вечни.

OK to je telo Hristovo ali kako ja mogu da znam koje u jeresi a ko ne i ajde sad kao sta i ko bi ja trbao da se krstim? I u SPC postoje neki koji su skrenuli, ali idalje postoje dobri svestenici koji su u veri i kako sad to da shvatim???:?:

Владику Јована су Македонци ухапсили јер је служио молитве у једном стану (јер му цркву нису дозволили да сагради) и зато што је Србин и зато што је при СПЦ, а проневере пара су му накнадно измислили да би га задржали у затвору. Иначе, да докази стварно постоје одавно би га осудили.

Такође, је јако чудно да одобраваш, Сергиане, што Мекедонци терају српске и грчке свештенике да скину матије пре уласка у БЈР Македонију. Таква дискриминација није забележена ни у једној земљи. Јако је чудно да одобраваш такво гушење и малтретирање православља и српства. Чудим се чудом.:eek:

OK to je telo Hristovo ali kako ja mogu da znam koje u jeresi a ko ne i ajde sad kao sta i ko bi ja trbao da se krstim? I u SPC postoje neki koji su skrenuli, ali idalje postoje dobri svestenici koji su u veri i kako sad to da shvatim???:?:
Ко је Црква а ко секта, ко је православан а ко у јереси, то мораш сам да проучаваш, читаш књиге и текстове и једних и других и трећих, разговараш са људима, верницима и свештеницима и монасима (и из СПЦ и из зилотских православних Цркава). Један од начина је и да читаш форуме, као и овај, да питаш и добићеш одговоре. Препоручујем ти за читање и форум www.ihtus.us и сајт са текстовима www.pravoverje.com. Можеш писати и једнима и другима. Ови први су ревнитељи (тврда православна струја у СПЦ) и њима питања можеш поставити и јавно на форуму или отворити нову тему, а ови други су зилоти (за сада једни зилотски сајт на српском језику) и њима је драго кад им неко пише и врло брзо ће ти одговорити темељно, јасно, прецизно, аргументовано, документовано и упутити те који текст са њиховог сајта да прочиташ.

I bre ne dozvolite da svadja prodre i na temu o pravoslavlju pa zar vi ne treba da budete primer drugima...
У праву си. Господ Исус Христос у Јеванђељу каже "По томе ће сви познати да сте моји ученици ако имате љубави међу собом." Међутим, из ревности за веру је и Сам Господ Исус бичем истеривао трговце из Јерусалимског храма и превратао им тезге (прочитај у Новом завету), из ревности је Свети Никола (Свети Николај епископ Мириклијски Чудотворац) на Првом Васељенском сабору ошамарио јеретика Арија па је Богородица то оправдала јер је учињено из ревности према православној вери.

Видиш, зато и ја не смем да се видим са Сергианом уживо да ме он из своје ревности неби ошамарио и то још са благословом Богородице :)
Ако погледаш шта је написао у свом предходном посту на почетку, ако прочиташ на који начин ме зове да се видимо уживо, јасно ти је да ме не зове на пријатељски разговор него на свађу или бокс меч. А ја нешто нисам за то расположен. Од агресивних људи који немају смирење се треба клонити, држати се на дистанци (безбедној удаљености) од њих. Али оно што Сергиан пише о православљу ја 90% прихаватам и подржавам.

Владо, драго ми је што си почео нешто да радиш. Осетићеш побољшање свог духовног стања јер је доказано да када човек ленствује онда ђаво свашта дошаптава.
Што се тиче мог посла: не радим код родитеља, лепо сам ти објаснио да је то наш заједнички посао, а формално је само регистрована продавница на моју мајку. Моји родитељи су сиромашни, потичем из радничке породице а ти си овде створио слику као да је то нека велика фирма у питању. У тај посао смо сви уложили а мој део новца који сам уложио сам зарадио тако што сам 10 година радио, скоро свакодневно, најтеже физичке послове (истовари камиона, итд.). То питај оне који ме познају па ће ти ово све потврдити. Што се тиче моје „нервозе“, јесам нервозан и нисам равнодушан кад неко стално износи небулозе и тврдоглаво опонира истини. Не могу да се правим као „преподобни“ фарисеј и да лицемеришем.
То нема везе са мојим „несмиреноумљем“. Имаш предрасуда према мени, не знам ко ти је тако „напунио“ главу.
Што се тиче Македонаца: волим их јер су наша браћа по пореклу (словенском).
А ти их не волиш, а ко не воли браћу по пореклу, тај не воли ни свој народ. Препоручујем ти да читаш руског публицисту Иљина и његов текст: "О хришћанском национализму". Читај то, и учи се родољубљу!

Брате, не треба да се плашиш мене. Вероватно су ти ово причали неки који нису прави мушкарци већ су женствени и не трпе мушке разговоре. Такође, судиш о мени да тежим „земаљској слави“. Већ сам ти о овоме раније СМС-ом одговарао. Политички ангажман за хришћанина није никакав грех, сам по себи, јер је брига за Државу и Нацију благословена. Грех је, ако је идеологија у супротности са хришћанским догмама, тј. са Православљем. Што се тиче тебе, то није обавезујуће, јер сваки човек има неке своје афинитете и животне жеље.
Наравно, спасење душе је изнад свега и све треба томе потчинити.
Поставићу касније наша Начела и Смернице, па нек свако суди.

У вези нашег виђања уживо, си извукао из контекста моје речи. Ако се сећаш, тада сам ти написао, да ми је боље (тј. економичније) да се видим са тобом и у разговору од пар сати да све разјаснимо него да сваки дан одвајам по два сата за писање писма. Сем тога, мени је неумесно да се месецима дописујем са неким кога никад нисам ни видео у животу. А у истом граду живимо. Можда смо прошли неколико пута један поред другог, а не знамо се. Ти си и даље као Н.Н. лице за мене.
Такође, ниси искрен. Стално тврдиш да испитујеш историјат и исповедање истинског Православља (тј. зилота) а само са нама (из Григоријевог Синода) ниси разговарао уживо. Све сам ти лепо објаснио преко порука али је твоје срце тврдо и камено да прихвати истину. Треба да докажеш то да „у свакој другој мојој реченици сам слагао и извртао истину“. Указао сам ти на очигледне чињенице, али их ти, у свом слепилу, не видиш. То је твој проблем што одбијаш истину, као и скоро половина од седамдесеторице (бивших) апостола који су се саблазнили на Христову проповед и отишли од Њега. Значи,од Живога Бога се саблазнили (!!), од Саме Љубави и Сунца Правде се одвојили, па се сада не чудим што неки отпадају од моје проповеди, мене грешног али православног.
Ипак, опрости ако сам те нечим лично увредио, само сам био искрен, а као што знаш: није сваки гнев грешан. Постоји и „гнев по Богу“,тј. када се гневимо на лаж и разобличавамо разне заблуде.

Да додам и ово најновије: не одобравам гоњење еп.Јована већ кажем да то нема везе са гоњењем Срба (јер би онда све Србе гонили). То је због нерешеног канонског статуса МПЦ-е. Такође, и за Грке (због политике). То јесте глупост што раде, али је то из чисте параноје (Наиме, плаше се да неко не ровари у МПЦ).

У вези "бокс меча": Ајде, брате Србине, шта си се уплашио. Имај вере у Господа. Навикао си да разговараш са неким женственима, па су те они духовно омлитавили.

Poslednja izmena:
Постави овде текст који си поменуо "О хришћанском национализму". Постоји и текст Светог владике Николаја Србског "Национализам Светога Саве" и ја сам доста читао о том јеванђелском национализму. Пратио сам рад "Отачаственог покрета - Образ" од његовог оснивања, ишао на многа предавања и трибине које је држао његов председник покојни Небојша М. Крстић и слушао га, прочитао и његове две књиге, читам и даље о православном родољубљу, био сам и на једном састанку "Народног покрета - Збор" (www.snp-zbor.com) који си ти некад водио, тако да пратим јеванђелски национализам (родољубље) одавно, од пре око 18 година.

Постави и начела и смернице твог покрета и напиши адресу сајта ако га имате.

Сергиан је написао у последњем посту: "Што се тиче Македонаца: волим их јер су наша браћа по пореклу (словенском)."

И на то ћу рећи. "Што се тиче Македонаца: волим их јер су наша браћа по пореклу (СРБСКОМ)."

Истинита је она изрека "Македонци су Срби са говорната мана".

Владо, пре него што ти одговорим на твоје злобне коментаре и клевете упућене мени на овом форуму, сви треба овде да знају следеће: да си се ти регистровао на овај форум само ради мене, јер си болесно опседнут мноме, мени је стварно жао тога, али то си ми признао у СМС поруци упућеној пре неколико дана. Разлог је тотално баналан: јер сам престао да ти одговарам мејлом на твоја питања. А зашто сам престао? Зато, јер сам схватио да тако губим време са лабилним човеком који не може да схвати просте ствари. Због тога сам те више пута (и преко мејла и СМС поруком) позивао да се видимо уживо и да све што треба, као цивилизовани људи, расправимо. Наравно, ти одбијаш сусрет уживо, и са „дистанце“ као кукавица нека пљујеш по мојој личности. То није ни хришћански, ни српски, ни витешки....
Нек ти то служи на част... (ако је имаш). Чак си ми у СМС поруци дословце написао: „..кад си тако луд, онда ћу се регистровати на Крстарицу па ћемо полемисати тамо....“. А „луд“ сам јер сам престао да унедоглед водим расправу преко приватних порука (тј. мејлом) јер сам схватио да је то бесмислено. Због тога те опет позивам: јави се, па ћемо се видети, велики Србине, а не да овако као нека баба трачара клевећеш.
...........................................................................................................................

Што се тиче твојих постова овде, ево одговора:
Прво да разјаснимо, потпуно се слажем да је србождер Тито (и комунисти) радио на разбијању српског национа. То је рађено систематски. Свако ко прочита моје претходне постове видеће да због тога изражавам жалост и да то не поричем. Међутим, што се тиче Македонаца, ту је мало специфична ситуација. Нису сви они потекли само од Срба. То, просто, није тачно. Историјски гледано, они су Словени (као и ми) и по томе смо ми браћа (по словенском пореклу). Временом, дошло је до асимилирања са Бугарима, и другима, па је сада тотално неозбиљно и шовинистички тврдити да су Македонци по пореклу искључиво само Срби.
То је безумно тврдити...
Друго, Србе је великим чинило то што су били православни хришћани и што су чували Православље као зеницу свога ока. Вера Православна је сачувала све наше идентитете и нашу културу. Што се тиче Старе Србије, тачније Вардарске Бановине раније, то јесте била српска земља, али су данас други историјски моменти. И у време Цара Душана смо имали пола Грчке, па шта сада? Хоћемо ли и то да тражимо назад? Реалност је таква каква је, и за своју правду се морамо борити смирено и са љубављу а не да ширимо шовинизам и злу крв са нашом словенском браћом.
Из тебе, просто, избија мржња према нашој словенској браћи, Македонцима.
То нема везе са Православљем. Они се осећају тако како се осећају, и нећемо никога посрбљавати, већ ћемо све нације христијанизовати (оправослављавати) мисијом Цркве, поштујући свакоме слободну вољу. Ти наводиш пример неког помраченог Македонца и по томе мериш њихову љубав према нама, Србима.
Треба да те буде срам због тога. Кад би само знао колико они воле Србе и Србију, не би тако говорио. Што се тиче епископа Јована, за њега и Срби,тамо и овде, знају да је муљао са парама и са свачим. И није тачно да не пуштају само српским свештеницима већ и грчким да иду у мантијама. Стално сам у контакту са нашом браћом ИПХ из Македоније и знам добро о чему се ради. Није гоњење у питању, већ чисто политичко питање (са Грцима) а са нама због нерешеног статуса МПЦ од стране СПЦ. И никад нисам поредио „македонско питање“ са „босанским“ или „црногорским“. То није исто, и немој да ми то инпутираш. Црногорце, као нацију, су створиле дукљанске усташе а бошњаке: неотитоисти.
Значи, то се са Македонцима не може поредити, буди мало разуман. И понављам, то није „одрођавање“ од свог рода, јер Македонци су словенског порекла, и нису сви од Срба настали. Само мало се смири, и биће ти јасно...
Што се тиче мог вођства у Збору: ни тада ни сада, Збор није ширио шовинизам већ је прихватао сву браћу, без обзира на националност, само ако су људи од карактера и морала. Сада сам председник организације „Све за Отаџбину!“, па ако неког интересује, поставићу овде наша Основна Начела и Смернице. Па онда доноси суд, а не да ме унапред оптужујеш за „велеиздају“ и слично. Уосталом, направи и ти неку организацију, ако си способан, окупљај људе, па ћемо се јавно такмичити.
Али, авај, како ћемо јавно такмичити кад не смеш ни да се видиш са мном и погледаш ме у очи? Седећеш поред екрана, и као баба Влајна, бацати клетве на све што ти се не свиђа. Мада, по духу си сличан овим шешељевцима...(можда те приме тамо).

У вези нашег Синода сам већ говорио на другим темама: то је једини Синод који је наследио Свето Предање Цркве Христове, и крштењем тамо човек постаје (истински) православни хришћанин. Ако неког занима више, нека пита па ћу одговорити после. Поздрав свима!
Срђан Црвенковић, Нови Београд

П.С. Тачно је да долазим касно са посла, а у задње време немам времена слободног много, јер радим и двократно понекад. И ти, Владо, ради нешто, не једи туђ хлеб јер то није благословено. Па кад будеш радио бар нешто, имаћеш много мање злобе а више здравог расуђивања.

Sergian,možeš li nama, koji nismo upućeni u Vaše Crkvdenu organizaciju i ustrojstvo da napišeš nešto o tome...:D

Pročitaj Pravilnik.
Прочитао сам. Испаде да је све забрањено :eek:
И како сад Сергиан да нам изложи (напише) начела и смернице његовог покрета? Јел може у подфоруму Политика или Огласи или неком другом подфоруму а овде да нам постави линк?

Sergian,možeš li nama, koji nismo upućeni u Vaše Crkvdenu organizaciju i ustrojstvo da napišeš nešto o tome...:D
Разлике између зилота "Истинито православне Цркве" и званичних православних Цркви навео сам на овој страни у 6. тачака Стјеничких монахиња.

Ту се ради о зилотима флоринцима а постоје и зилоти матејевци којима Сергиан припада (који се такође слажу са ових 6. тачака флоринаца) и између њих постоје неке разлике. Матејевци су тврђи и по мени исправнији. Нешто у вези разлика између зилота флоринаца и зилота матејеваца можеш прочитати овде
http://www.banjalukalive.com/forum/viewtopic.php?f=43&t=2887&start=60

Аналитичару, наша организација није "црквена" како си написао већ национално-родољубива а вођство чине (истинити) православни хришћани. То тек треба да прерасте у политичку организацију. Значи, члан Цркве није обавезан да буде и члан ове организације. Такође, члан организације може да буде и неко ко није члан Цркве а поштује Статут организације и Начела и Смернице.

Из Збора сам отишао споразумним раскидом, јер је Збор тада (а и сада) везан за исповедање флоринских расколника. Наиме, они су чинили већину у Врховном Савету (највиши орган Збора).

Што се тиче овог последњег, могу ли да то објавим или не? То није рекламирање.
Сајт тренутно немамо, из неких објективних разлога, али ће бити ускоро.
У вези текста Владике Николаја "Светосавски национализам", оцењујем то као одличан текст.

У вези браће Македонаца сам се већ изјаснио и нећу да понављам. Само кажем: не треба ширити ту злу крв међу њих и нас, јер је бесмислено (поготово сада после неколико генерација).

И на крају, Иљинов текст (ово смо, такође, објавили у нашем билтену "Син Отаџбине"). Морам у наставцима ово.
...............................................................................................................................

О ХРИШЋАНСКОМ НАЦИОНАЛИЗМУ (1.део)
И. А. Иљин.....................(познати руски мислилац идеје монархизма)

«Културу не ствара један човек. Она припада многим људима, духовно обједињеним међу собом. Свака два друга стварају у свом општењу одређени културни ниво и стварају одређене културне садржаје. Тако је у свакој породици, у сваком друштву,
у свакој организацији, у сваком сталежу и у сваком народу.
Људи ce не сједињују случајно једни са другима: њих једне ка другима привлаче сличности духовних и материјалних интереса; из те сличности настаје општење , дуго општење им повећава узајамну сличност, и ако општење носи стваралачки карактер, тада расте и узајамна привлачност и јача веза.
Ta веза утврђује се традицијом која се предаје из пoкoлења у поколење. Тако постепено настаје једна и свима заједничка култура.
Најдубље јединство људи ниче из духовне сродности, из сличног духовног склопа и начина живота, из сличне љубави ка појединачном и општем, из једне судбине која повезује људе у животу и смрти, из једног созерцања, из једног језика, из исте вере и из заједничке молитве. Управо је такво национално једин¬ство људи.
Национално осећање не само да не противуречи хри¬шћанству, оно добива од њега виши смисао и основу, јер оно изграђује јединство људи у Духу и љубави, и повезује срца ка оном што је највише на Земљи - ка даровима Светог Духа, који се дарују свакоме народу и које сваки народ на cвoj нaчин примењује у историји и у културном стваралаштву.
Ето зашто је хришћанска култура остварива на земљи баш као национална култура, a национализам не подлеже осуди него стваралачком и радосном прихватању.
Сваки народ има инстинкт који му је дан од природе (а то значи и од Бога), и дарове Духа који се на њега изливају из Творца свега. У сваком народу инстинкт и Дух живе на свој начин и граде драгоцену својеобразност.

Тако сваки народ на свој начин ступа у брак, рађа се, болује и умире, на свој начин ленствује и ради, газдује и одмара се, тужи, плаче и очајава, смеје се и радује се, по своме хода и плеше, по свом пева и ствара музику, по своме декламује, шали се и држи говоре, по своме посматра, созерцава, и слика, пo своме истражује, препо¬знаје, расуђује и доказује, пo своме сиротује, чини добро и прима госте, пo своме гради куће и храмове, пo своме се моли и чини херојске подвиге, пo своме ратује...
Он се на свој начин узноси и пада духом, на свој нaчин организује.
У свакога народа је другачије, своје осећање права и праведности, други карак¬тер, друга дисциплина, различита представа о моралном иде¬алу, друга политичка визија и други државнички инстинкт.
Речју: у свакога је народа други и особит склоп душе и духов¬но-стваралачки чин.
И кoд свакога је народа нарочита национал¬но-рођена, национално-ношена и национално-отстрадана култура.
Тако је то и од природе и од историје. Тако је и у инстинкту и у духу и у свему културном стваралаштву... Тако је нама свима дано од Бога. И тo je добро. To je дивно. И никада није било осуђено у Светом Писму. Различите су траве и цветови у пољу. Различи¬то je дрвеће, воде и облаци. "Друга је слава сунцу, друга месецу, друга звездама, и звезде се од звезде разликују у слави" (1. Кор 15,41).
Богат и прекрасан је врт Господњи, обилује врстама, блешти облицима, сија и радује се различитошћу. И свакоме народу доликује да буде, и да се поноси својом лепотом и да слави Бога - на cвoj начин, и у самој тој различитости облика већ се узноси слава Творцу. И треба бити духовно слеп и глув пa тo не видети.
Мисао - да се избрише та многообразност слављења Бoгa, да се избрише то богаство историјског врта Божијег да се сведе све на мртви и једнообразни кaлyп, нa "униформу", на једнакост зрнца песка, на безразличност након што је већ у свету просијала духовна разноликост - може да се роди само у болесној души, као последица злокобног и пуног зависти грча, или у мртвом и слепом разуму.
Таква плитка и офуцана, анти¬културна и разорна идеја била би истинско појављивање безбо¬жништва. Црпети такву идеју из Хришћанства, из Еванђеља, за православне je тo савршено немогуће.
Јер Хришћанство је даровало свету идеју личне и бесмртне
душе, индивидуалне пo свом дару и пo својој одговор¬ности, засебне у греху, активне у покајању и љубави т.ј. идеју метафизичке својеобразности човека.
Сагласно тиме идеја мета¬физичке својеобразности народа је само верно и доследно разви¬јање хришћанског става.
Преподобни Серафим Саровски говорио је да cе Бог брине о сваком човеку као да је тo једини човек... To je речено о личносном човеку, a о индивидуалном народу? Зар се о њему Бог у потпуности не брине? Одбацује га, исуђује и проклиње?
Сваки љиљан одева у различиту и дивну одећу, сваке cе небеске птице сећа и храни је, и све власи нa глави човека пребраја a својеобразност народног живота проклиње као принцип зла, и одбацује као грех и ругобу? Може ли хри¬шћанин да се придржава таквих ставова?
Сваки народ служи Богу онако како најбоље зна- целом својом историјом, целом културом, целим својим трудом и певањем својим. Један народ служи стваралачки и цвета духов¬но, a други нестваралачки и духовно пропада.
Постоје и такви народи кojи престају да служе Богу и постају отпад историје, и постоје такви народи који се у свом малом и сиромашном-бес¬помоћном служењу гace нe досегавши никада процват. A пос¬тоје и тaкви који могу да реализују своје служење само под вођством другог духовно јачег народа....»

(наставиће се)

Back