Владо, пре него што ти одговорим на твоје злобне коментаре и клевете упућене мени на овом форуму, сви треба овде да знају следеће: да си се ти регистровао на овај форум само ради мене, јер си болесно опседнут мноме, мени је стварно жао тога, али то си ми признао у СМС поруци упућеној пре неколико дана. Разлог је тотално баналан: јер сам престао да ти одговарам мејлом на твоја питања. А зашто сам престао? Зато, јер сам схватио да тако губим време са лабилним човеком који не може да схвати просте ствари. Због тога сам те више пута (и преко мејла и СМС поруком) позивао да се видимо уживо и да све што треба, као цивилизовани људи, расправимо. Наравно, ти одбијаш сусрет уживо, и са „дистанце“ као кукавица нека пљујеш по мојој личности. То није ни хришћански, ни српски, ни витешки....
Нек ти то служи на част... (ако је имаш). Чак си ми у СМС поруци дословце написао: „..кад си тако луд, онда ћу се регистровати на Крстарицу па ћемо полемисати тамо....“. А „луд“ сам јер сам престао да унедоглед водим расправу преко приватних порука (тј. мејлом) јер сам схватио да је то бесмислено. Због тога те опет позивам: јави се, па ћемо се видети, велики Србине, а не да овако као нека баба трачара клевећеш.
...........................................................................................................................
Што се тиче твојих постова овде, ево одговора:
Прво да разјаснимо, потпуно се слажем да је србождер Тито (и комунисти) радио на разбијању српског национа. То је рађено систематски. Свако ко прочита моје претходне постове видеће да због тога изражавам жалост и да то не поричем. Међутим, што се тиче Македонаца, ту је мало специфична ситуација. Нису сви они потекли само од Срба. То, просто, није тачно. Историјски гледано, они су Словени (као и ми) и по томе смо ми браћа (по словенском пореклу). Временом, дошло је до асимилирања са Бугарима, и другима, па је сада тотално неозбиљно и шовинистички тврдити да су Македонци по пореклу искључиво само Срби.
То је безумно тврдити...
Друго, Србе је великим чинило то што су били православни хришћани и што су чували Православље као зеницу свога ока. Вера Православна је сачувала све наше идентитете и нашу културу. Што се тиче Старе Србије, тачније Вардарске Бановине раније, то јесте била српска земља, али су данас други историјски моменти. И у време Цара Душана смо имали пола Грчке, па шта сада? Хоћемо ли и то да тражимо назад? Реалност је таква каква је, и за своју правду се морамо борити смирено и са љубављу а не да ширимо шовинизам и злу крв са нашом словенском браћом.
Из тебе, просто, избија мржња према нашој словенској браћи, Македонцима.
То нема везе са Православљем. Они се осећају тако како се осећају, и нећемо никога посрбљавати, већ ћемо све нације христијанизовати (оправослављавати) мисијом Цркве, поштујући свакоме слободну вољу. Ти наводиш пример неког помраченог Македонца и по томе мериш њихову љубав према нама, Србима.
Треба да те буде срам због тога. Кад би само знао колико они воле Србе и Србију, не би тако говорио. Што се тиче епископа Јована, за њега и Срби,тамо и овде, знају да је муљао са парама и са свачим. И није тачно да не пуштају само српским свештеницима већ и грчким да иду у мантијама. Стално сам у контакту са нашом браћом ИПХ из Македоније и знам добро о чему се ради. Није гоњење у питању, већ чисто политичко питање (са Грцима) а са нама због нерешеног статуса МПЦ од стране СПЦ. И никад нисам поредио „македонско питање“ са „босанским“ или „црногорским“. То није исто, и немој да ми то инпутираш. Црногорце, као нацију, су створиле дукљанске усташе а бошњаке: неотитоисти.
Значи, то се са Македонцима не може поредити, буди мало разуман. И понављам, то није „одрођавање“ од свог рода, јер Македонци су словенског порекла, и нису сви од Срба настали. Само мало се смири, и биће ти јасно...
Што се тиче мог вођства у Збору: ни тада ни сада, Збор није ширио шовинизам већ је прихватао сву браћу, без обзира на националност, само ако су људи од карактера и морала. Сада сам председник организације „Све за Отаџбину!“, па ако неког интересује, поставићу овде наша Основна Начела и Смернице. Па онда доноси суд, а не да ме унапред оптужујеш за „велеиздају“ и слично. Уосталом, направи и ти неку организацију, ако си способан, окупљај људе, па ћемо се јавно такмичити.
Али, авај, како ћемо јавно такмичити кад не смеш ни да се видиш са мном и погледаш ме у очи? Седећеш поред екрана, и као баба Влајна, бацати клетве на све што ти се не свиђа. Мада, по духу си сличан овим шешељевцима...(можда те приме тамо).
У вези нашег Синода сам већ говорио на другим темама: то је једини Синод који је наследио Свето Предање Цркве Христове, и крштењем тамо човек постаје (истински) православни хришћанин. Ако неког занима више, нека пита па ћу одговорити после. Поздрав свима!
Срђан Црвенковић, Нови Београд
П.С. Тачно је да долазим касно са посла, а у задње време немам времена слободног много, јер радим и двократно понекад. И ти, Владо, ради нешто, не једи туђ хлеб јер то није благословено. Па кад будеш радио бар нешто, имаћеш много мање злобе а више здравог расуђивања.