U ovim stihovima nema nigde da su apostoli slavili te praznike ili da treba da se slave.
Cak stihovi koje si naveo govore protiv pashe.
Slaviti neki od tih praznika nije greh niti ce ti biti neki plus.
Osim ako ne osudis nekoga ko ne slavi, onda ce ti biti minus.
Nisam ocekivao od tebe da toliko ne vidis da ovi stihovi ne govre u korist pashe, to nam govori i kakva su vam prorocanstva.
Cak ni nemas referencu vecinom gde se kojis tih nalazi, knjiga, glava?
Ili toliko ne vidis ili si namerno belfirao da pokazes kao da izgleda da imas pravo?
Pa da pogledamo tvoje stihove:
1. "
7 Očistite dakle stari kvasac, da budete novo testo, kao što ste presni; jer i pasha naša zakla se za nas, Hristos.
--------------------------------------------------------------------------------
Ovde se samo uzima simbolika, kvasac je simbol za greh, kao sto kvasac zauzme cleo testo tako i greh i da sada ocistimo nase telo od greha koji deluje kao kvasac. isus je sada nasa pasha ne jagnje koje su klali jevreji.
2. "3 I videvši da je to po volji Jevrejima nastavi da uhvati i Petra (a behu dani presnih hlebova),
4 Kog i uhvati i baci u tamnicu i predade ga četvorici četvrtnika vojničkih da ga čuvaju, i mišljaše ga po pashi izvesti pred narod.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ovaj tekst govori da je Irod u te dane ucinio po volji jevrejima u vreme njihove pashe, oni su jos slavili ne hriscani.
3. 8 Zato da praznujemo ne u starom kvascu, ni u kvascu pakosti i lukavstva, nego u presnom hlebu čistote i istine." 1 Kor. 7,8
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vidimo da apostol Pavle kaže da treba taj praznik da praznujemo na drugi način, pošto je sada došao Hristos koji je naša Pasha.
Pavle ovde govori kako se slavi pasha, ne kao jevreji vec je sada slavljenje pashe da odbacimno ono sto je kvasac simbolizovao, greh.
Pa nabraja neke grehe.
Pakost, lukavstvo, i da zivimo kao bez kvasca, kao sa presnim hlebom bez greha a to je cistim zivotom i pravom istinom.
Ovo sto si ti izneo nije istina vec tesko izvrtanje stihova.
4. 10 A kad prođoše prvu stražu i drugu i dođoše k vratima gvozdenim koja vođahu u grad, ona im se sama otvoriše; i izišavši prođoše jednu ulicu, i anđeo odmah odstupi od njega.
11 I kad dođe Petar k sebi reče: Sad zaista vidim da Bog posla anđela svog te me izbavi iz ruku Irodovih i od svega čekanja naroda jevrejskog."
I ovde se pominje Pasha i Praznik beskvasnih hlebova. Vidimo da je u to vreme apostol Petar oslobođen tamnice baš kao što su Jevreji u te dane oslobođeni iz tamnice egipatskog ropstva. Dela 12:3-11
------------------------------------------------------------------
Pominje se pasha ali je ocigledno rec da se dogadjaj desio u vreme kada su jevreji slalvili pashu nista vise.
Kao sto mi danas u inostranstvu kazemo, idemo kuci za vreme uskrsa, milsimo na aktolicki.
To ne znaci da ga slavimo.
5. "
5 Ovi otišavši napred čekahu nas u Troadi.
6 A mi se odvezosmo posle dana presnih hlebova iz Filibe, i dođosmo k njima u Troadu za pet dana, i onde ostasmo sedam dana" Dela 20:5,6
---------------------------------------------------------------------------------
Ista stvar kao pod 4, vidimo da su neki otisli unapred nisu cekali da budu tu za pashu jer nisu ni slavili zato su otisli, jer za vreme pashe se ne putuje ili pak tesko, jevreji slave pashu ne voe se brodovi nema toliko putnika,, dok su jedni ostali u vreme jevrejske pashe mozda nije bilo mesta u prvoj ladji ili su ostali da svedoce jevrejima, i prvom prilikom kada je nesto putovalo i oni su otisli. nema nikakvo njihovo slavljenje pashe.
6. "16 Jer Pavle namisli da prođemo mimo Efes da se ne bi zadržao u Aziji; jer hićaše, ako bude moguće, da bude o Pedesetnicama u Jerusalimu." Dela 20:16
Vidimo koliko je apostolu Pavlu bilo stao da proslavi taj biblijski praznik, toliko da on hita da stigne tamo za praznik Pedesetnica.
"
21 Nego se oprosti s njima govoreći: Valja mi, makar kako bilo, ovaj praznik što ide provesti u Jerusalimu; nego, ako Bog htedbude, vratiću se opet k vama. I odveze se iz Efesa; a Akila i Priskila ostaše u Efesu." Dela 18:21
"
7 Sad vas u prolaženju neću videti, a nadam se neko vreme ostati kod vas, ako Gospod dopusti.
8 A u Efesu ću ostati do Pedesetnica;
9 Jer mi se otvoriše velika i bogata vrata, i protivnika ima mnogo."
-------------------------------------------------------------------------------------------
Da li tebi i jednom padne na pamet kada sve ove stihvoe citas da se nigde ne kaze ni jednom da idemo da slavimo ili slavise ili slicno?
Pavle hoce da bude u Jeruslaimu jer kako kaze u 9 stihu:
OTVORISE MI VELIKA VRATA. za propvoedanje jevrejima.
kako inace sve te jevreja da dosegne nego na tim praznicnim danima kada su svi tu?
Nije imao internet ili forum, tada su internet i forum bili praznici.
Nigde ne kaze da oni slave praznik ili pashu, vec za vreme jevrjeskih praznika ce biti tu.
Pa oni su od tamo, nisu dosli iz Srbije u Izrail pa da sve to bude cudno?
7.
Primer za Sukot:
"
1 I potom hođaše Isus po Galileji; jer po Judeji ne htede da hodi, jer gledahu Jevreji da Ga ubiju.
Jn. 5:16, Jn. 11:53, Jn. 13:1, Jn. 17:1
2 Beše pak blizu praznik jevrejski, građenje senica.
3 Moj. 23:34, Jn. 7:8
3 Tada Mu rekoše braća Njegova: Iziđi odavde i idi u Judeju, da i učenici Tvoji vide dela koja činiš;
Mt. 12:46, Mk. 3:31, Mk. 3:32, Mk. 6:3, Lk. 8:19, Jn. 2:12, Dela 1:14, 1 Kor. 10:5, Gal. 1:19
4 Jer niko ne čini šta tajno, a sam traži da je poznat. Ako to činiš javi sebe svetu.
5 Jer ni braća Njegova ne verovahu Ga.
Ps. 69:8, Priče 27:10, Mk. 3:21
6 Tada im reče Isus: Vreme moje još nije došlo, a vreme je vaše svagda gotovo.
Prop. 3:1, Jn. 2:4, Dela 1:7
7 Ne može svet mrzeti na vas: a na mene mrzi, jer ja svedočim za nj da su dela njegova zla.
Jn. 3:19, Jn. 15:19
8 Vi iziđite na praznik ovaj: ja još neću izići na praznik ovaj, jer se moje vreme još nije navršilo.
Jn. 8:20
9 Rekavši im ovo osta u Galileji.
10 A kad iziđoše braća Njegova na praznik, tada i sam iziđe, ne javno nego kao tajno.
11 A Jevreji Ga tražahu na praznik i govorahu: Gde je on?
Jn. 11:56
12 I behu za Nj mnoge raspre u narodu: jedni govorahu da je dobar, a drugi: Nije, nego vara narod.
Mt. 21:46, Lk. 7:16, Jn. 6:14, Jn. 9:16
13 Ali niko ne govoraše javno za Nj od straha jevrejskog.
14 Ali odmah u polovini praznika iziđe Isus u crkvu i učaše." Jovan 7:1-14
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sve ove zadnje stihove pod 7 koje navodis, su iz vremena pre hriscanstva kada je jos vazio stari zavet i svi praznici, zrtvovanja itd.
Njih je slavio i Hristos i apostoli.
Tada pasha Hristovo delo jos nije bilo zavrseno.
Posle Hristove smrti i vaskrsenja, praznici su nasli svoje ispunjenje.
Pa Pavle kaze da vas niko ne oosudjuje za praznike ili subote kako su svih tih 7 praznika nazivali.
Nazivali su ih i subotama.
Ili Pavle kaze oberezanje ne pomaze niti ne obrezanje vec drzanje Bozjih zapovesti.
Sve si izvrnuo po običaju. Prvo, ovo si otvoreno slagao: "Cak ni nemas referencu vecinom gde se kojis tih nalazi, knjiga, glava?". Za sve sam naveo glavu i stih iz Pisma. Jedino sam nehotice izostavio da stavim izvor ovde: "
"
7 Sad vas u prolaženju neću videti, a nadam se neko vreme ostati kod vas, ako Gospod dopusti.
9 Jer mi se otvoriše velika i bogata vrata, i protivnika ima mnogo.", ali i to nije problem, jer sam jasno naveo cele stihove i svako lako može proveriti gde se oni nalaze u Svetom Pismu (1. Kor. 16).
"Potom kažeš: "Ovde se samo uzima simbolika, kvasac je simbol za greh, kao sto kvasac zauzme cleo testo tako i greh i da sada ocistimo nase telo od greha koji deluje kao kvasac. isus je sada nasa pasha ne jagnje koje su klali jevreji." Ja sam i rekao da se sada ne kolje jagnje kao u starom zavetu i da mi slavimo kao apostol Pavle bez klanja jagnjeta, tj. bez prolivanja krvi, jer se Hristos, večna Pasha, naša zakla jednom za svagda za sve (koji hoće da Ga prime).
Zatim: "Vidimo da apostol Pavle kaže da
treba taj praznik da praznujemo na drugi način, pošto je sada došao Hristos koji je naša Pasha.
Pavle ovde govori kako se slavi pasha, ne kao jevreji vec je sada slavljenje pashe da odbacimno ono sto je kvasac simbolizovao, greh.
Pa nabraja neke grehe.
Pakost, lukavstvo, i da zivimo kao bez kvasca, kao sa presnim hlebom bez greha a to je cistim zivotom i pravom istinom.
Ovo sto si ti izneo nije istina vec tesko izvrtanje stihova."
To sam i rekao, kao i ap. Pavle - da praznujemo na drugi način. Na drugi način, ali da praznujemo, kako i sam (sebi protivrečeći) priznaješ.
Kažeš i ovo: "Pominje se pasha ali je ocigledno rec da se dogadjaj desio u vreme kada su jevreji slalvili pashu nista vise.
Kao sto mi danas u inostranstvu kazemo, idemo kuci za vreme uskrsa, milsimo na aktolicki.
To ne znaci da ga slavimo.
"
Da misle na
jevrejsku pashu, onda bi tako bilo i pomenuto, bilo bi rečeno da je u pitanju judejska Pasha, kao što se na drugom mestu u Pismu pominje: "a beše Pasha
judejska" (Jovan 2:13) - jedino se te godine kad je Gospod raspet desilo da judeska pasha padne u isti dan kad pasha pada i po kalendaru kojeg su se držali apostoli. Pošto nije reč o jevrejskoj, odnosno judejskoj Pashi onda je rečeno samo Pasha i Praznik beskvasnih hlebova, a ne judejska Pasha i judejski Praznik beskvasnih hlebova. Kalendar kojeg se držao apostol Pavle je onaj kalendar kojeg su se držali istinski poštovaoci zapovesti iz Levitska 23 po istinskom kalendaru, a ne po kalendaru njemu savremenih fariseja.
Dalje kažeš: "Da li tebi i jednom padne na pamet kada sve ove stihvoe citas da se nigde ne kaze ni jednom da idemo da slavimo ili slavise ili slicno?
Pavle hoce da bude u Jeruslaimu jer kako kaze u 9 stihu:
OTVORISE MI VELIKA VRATA. za propvoedanje jevrejima.
kako inace sve te jevreja da dosegne nego na tim praznicnim danima kada su svi tu?
Nije imao internet ili forum, tada su internet i forum bili praznici.
Nigde ne kaze da oni slave praznik ili pashu, vec za vreme jevrjeskih praznika ce biti tu.
Pa oni su od tamo, nisu dosli iz Srbije u Izrail pa da sve to bude cudno?
"
I tu otvoreno izvrćeš Sveto Pismo, otvoreno lažeš da se to iz 9. stiha: "otvoriše mi se velika vrata" odnosi na Jerusalim. To se ne odnosi na Jerusalim nego na Efes. Pavle se obraća Korinćanima i kaže: "
9 Jer mi se otvoriše velika i bogata vrata, i protivnika ima mnogo."
Znači, u Efesu (a ne Jerusalimu) su mu se otvorila velika vrata i planira da ostane u Efesu do Pedesetnica. Prema, tome na Pedesetnice ide u Jerusalim da slavi kako je i zapoveđeno u starom zavetu. Očito je da taj zakon i dalje važi. "Nisam došao da ukinem zakon nego da ispunim", kaže Gospod. Suprotno ovome što ti kažeš:
"Sve ove zadnje stihove pod 7 koje navodis, su iz vremena pre hriscanstva kada je jos vazio stari zavet i svi praznici, zrtvovanja itd.
Njih je slavio i Hristos i apostoli.
Tada pasha Hristovo delo jos nije bilo zavrseno.
Posle Hristove smrti i vaskrsenja, praznici su nasli svoje ispunjenje.
Pa Pavle kaze da vas niko ne oosudjuje za praznike ili subote kako su svih tih 7 praznika nazivali.
Nazivali su ih i subotama.
Ili Pavle kaze oberezanje ne pomaze niti ne obrezanje vec drzanje Bozjih zapovesti."
Svi zakoni iz starog zaveta očigledno i dalje važe, pa tako i zakoni o praznovanju praznika (šabata) iz Levitska 23. Izmenjen je samo način na koji se oni slave, jer su ukinute krvne žrtve pošto je Hristos prolio svoju krv jednom za sve (zato je ukinuto i obrezanje koje pominješ pošto je i to prolivanje krvi, umesto njega je duhovno obrezanje, tj. krštenje). Pavle kaže "da vas niko ne osudjuje za praznike ili subote", smisao je "da vas niko ne osuđuje zato što ih slavite", a ne "da vas niko ne osuđuje zato što ih ne slavite".
A ovo ti je tek biser:
"
5 Ovi otišavši napred čekahu nas u Troadi.
6 A mi se odvezosmo posle dana presnih hlebova iz Filibe, i dođosmo k njima u Troadu za pet dana, i onde ostasmo sedam dana" Dela 20:5,6
"Ista stvar kao pod 4, vidimo da su neki otisli unapred nisu cekali da budu tu za pashu jer nisu ni slavili zato su otisli, jer za vreme pashe se ne putuje ili pak tesko, jevreji slave pashu ne voe se brodovi nema toliko putnika,, dok su jedni ostali u vreme jevrejske pashe mozda nije bilo mesta u prvoj ladji ili su ostali da svedoce jevrejima, i prvom prilikom kada je nesto putovalo i oni su otisli. nema nikakvo njihovo slavljenje pashe."
Smešno je i istovremeno žalosno kako ti je nategnuto tumačenje, kako pokušavaš da dokažeš nedokazivo. Pa nisu samo Jevreji bili prevoznici, pa da nema ko da ih preveze pogotovu što je u pitanju Filiba, neznabožački grad. Dakle, nije razlog što nema ko da ih preveze već što hoće da slave kako im je Gospod i zapovedio. Isti Gospod koji je dao Levitsku 23 je bio na krstu i ispunio sav zakon i predao nam da ga i mi ispunjavamo. Zakon je potvrđen Njegovom krvlju i tim još više utvrđen. Čak je i stroži nego pre. Ranije je rečeno "ne ubij", a sad Gospod kaže: "A Ja vam kažem svako ko kaže bratu "budalo" ni zbog kakvog razloga biće kriv paklu ognjenom". Itd.