Žig zveri

Neverni ne mogu nista ciniti bez Boga i bez vere,jer ne bi se zvali nevernima onda.
Hristos je insistirao na veri i onoga ko leci silom Bozijom i onoga ko treba da bude izlecen.
Nije stvar u gonjenju demona ,nego o milosrdju i prastanju ,pokajanju ...to su plodovi vere i to ce moci da nas spasava ,a ti kao pravoslavni u hriscanin kako se predstavljas bi trebao to dobro da znas a ne da skreces u neka ljudska umovanja i mudrovanja .
Ovo da dodam,u danasnje vreme pogotovo,demone moze samo svestenik da izgoni Bozjom Silom i niko vise ,a znamo da svestenik ima dar Svetoga Duha ,dar svestenstva.
Gospod je dopustao u ono vreme da i drugi ljudi cine cuda ,da bi pokazao koliko je zapravo vera veoma vazna ,da bi se naucili i da bi i buducim pokoljenjima bilo na spasenje duse i bez Boga i bez vere,jer ne bi se zvali nevernima onda...
Ne spasavaju nas cuda i cudovista ,nego pokajanje i ridanje zbog brojnih grehova.
Gospod je rekao :"Milosti hocu a ne zrtvoprinosenja"
Mnogo smo mi raslabljeni duhovno da bismo uopste pricali o cudima ,pogotovo danasnje generacije hriscana .
Pokajanje je pravo cudo i onaj ko iskreno vidi svoje grehove i pad ,a ne andjele ili da isteruje demone ....
Evo, ovde sam ujedno i tebi odgovorio: https://forum.krstarica.com/threads/zig-zveri.746069/post-42364454
Naravno, da nas ne spasavaju čuda i da je najvažnije videti svoje grehove i pad, a ne anđele ili da se isteruju demoni i sl. Ali, važno je i isterivati demone, isceljivati i sl. Bog je to poverio određenim ljudima, pre svega sveštenicima, ali zbog otpadništva i drugim nekim ljudima kao u prvo vreme Hrišćanstva. Bez vere u silu Božiju, u ime Isusovo niko ne može izgoniti demone. Zato i nevernici (oni koji ne žive po svim zapovestima Božijim) koji veruju (i po tome su vernici) u silu imena Božijeg čine čuda. Bog više voli da čuda čine pravi vernici (koji vrše zapovesti Njegove i veruju u silu imena Njegovog) nego nevernici odnosno delimični vernici (koji veruju u silu imena Božijeg), ali ipak dopušta i ovim drugima da to čine zbog proslavljanja Njegovog imena i dobrobiti onih iz kojih se izgone demoni, koji se isceljuju od bolesti i sl.

Схвати да си ученик, и да учитељ никад нећеш бити... ни ти, нити било ко од живих после 15тог века ... стога се држи светих отаца - Учитеља...

Богословље је доживело свој крајњи врхунац, са светим Григоријем Паламом, тако да су се духовни појмови и релације потпуно јасно разрадили и чврсто утемељили у Предању Цркве
Već rekoh da se treba držati većine iz Predanja Crkve, jer većina je tačno, ali ipak ne svega, jer ponešto nije tačno, a navedoh već 2 primera. Takođe, Bog je pozvao sve ljude da budu sveti: "Budite mi sveti kao što sam Ja svet", zapovest je Božija.

To pitaj sihirbaze iz Bosne sa cijom silom isteruju sejtane ,tako da ipak postoje ,zato sam i naveo ,ne pisem nista napamet.
Carstvo Bozije nije u pravu a ni ti.
Gospod ih nikad nije znao zato sto ih nikad nije ni pozvao da to cine,da isceljuju ,da lece .....to je lepo objasnio sveti Kiril ali dzaba ne cita se nista i ne razume .
Već smo pominjali da postoje i lažna čuda, kao ona što činiše pagani u Egiptu. I sam si naveo taj primer...

Već rekoh da se treba držati većine iz Predanja Crkve, jer većina je tačno, ali ipak ne svega, jer ponešto nije tačno, a navedoh već 2 primera. Takođe, Bog je pozvao sve ljude da budu sveti: "Budite mi sveti kao što sam Ja svet", zapovest je Božija.
Previse protestantizma ...
Razbojnik na krstu nije bio svet niti je drzao sve zapovesti Bozije ,pa je opet usao u raj sa Gospodom .
Pretezno insistiranje na zapovestima je tipicno protestanski .

Evo, ovde sam ujedno i tebi odgovorio: https://forum.krstarica.com/threads/zig-zveri.746069/post-42364454
Naravno, da nas ne spasavaju čuda i da je najvažnije videti svoje grehove i pad, a ne anđele ili da se isteruju demoni i sl. Ali, važno je i isterivati demone, isceljivati i sl. Bog je to poverio određenim ljudima, pre svega sveštenicima, ali zbog otpadništva i drugim nekim ljudima kao u prvo vreme Hrišćanstva. Bez vere u silu Božiju, u ime Isusovo niko ne može izgoniti demone. Zato i nevernici (oni koji ne žive po svim zapovestima Božijim) koji veruju (i po tome su vernici) u silu imena Božijeg čine čuda. Bog više voli da čuda čine pravi vernici (koji vrše zapovesti Njegove i veruju u silu imena Njegovog) nego nevernici odnosno delimični vernici (koji veruju u silu imena Božijeg), ali ipak dopušta i ovim drugima da to čine zbog proslavljanja Njegovog imena i dobrobiti onih iz kojih se izgone demoni, koji se isceljuju od bolesti i sl.
Nema tu delimicno vernici ili si vernik ili nisi ili si dobar ili los vernik ,nema delimicni vernik,to prvi put cujem .
Takav izraz nigde ne postoji a pogotovo u Svetom Pismu.
A valjda i sam znas iz Prologa o monahu koji je bio lenj ,nemaran ,sa brojnim gresima ali se na kraju spasio jer nije nikog osudio ,nije imao greh osudjivanja.

Poslednja izmena:
kao pola anđeli, pola ljudi, tj. hibridna vrsta nastala ukrštanjem palih anđela i žena zbog čega je Bog i poslao Potop u doba Nojevo (a u ovo vreme će pustiti ognjeni potop zbog druge vrste hibridizacije - menjanje DNK čoveka u mutirani kiborg transumanistički DNK kroz kovid vakcinaciju).
Poredis nefilime sa vakcinisanim penzionerima :lol:
Ovo je lep primer dokle seze internetsko bunilo... a bunila je bilo oduvek, tako u knjizi Enoha stoji podatak da su ti nefilimi bili visoki 1500 metara.
Dakle, ako hoces da genetski modifikujes jednu vrstu, ne mozes to postici na penzionerima koji ne prenose svoje gene dalje, a matori su da se menjaju sami. Dalje ne mozes ni sa mladjima ako od toga postaju sterilni. ili modifikacija ili depopulacija, mora da se napravi izbor izmedju to dvoje.

Razbojnik na krstu nije bio svet niti je drzao sve zapovesti Bozije ,pa je opet usao u raj sa Gospodom .
Naprotiv, upravo dosta protestanata govore da se ne mora insistirati na zapovestima, da je to bilo u starozavetno doba Jevreja i sl. nebuloze. Zapovesti je Bog prstom svojim ispisao i predao Mojsiju da ih drže ne samo Jevreji nego svi narodi koji hoće s njima da žive. Zato se i Jevanđelje propoveda i Jevrejima i neznabošcima da bi svi spoznali jevanđeljske zapovesti koje su još strože nego starozavetne, ali je i veća blagodat, pa se lakše mogu držati nego starozavetne koje su bile blaže. Razbojnik na krstu nije stigao da vrši zapovesti Božije kako treba za života, ali je stigao pred samu smrt da se pokaje. Svi smo mi razbojnici, jer "svi sagrešiše i izgubiše slavu Božiju, a opravdaće se badava verom u Gospoda Isusa Hrista", a oni koji veruju Hristu, koji ga vole, oni i drže zapovesti: "Ako me ljubite, zapovesti Moje držite", kaže Hristos (http://putgospodnji.com/vera-dela-spasenje/vera-jeste-delo.html). Bitno je samo da postupimo kao razbojnik na krstu s desne strane Gospodnje koji se pokajao i otišao u Raj, a ne kao razbojnik s leve strane Gospodnje koji je pohulio na Njega i otišao u Pakao. Mi, za razliku od razbojnika na krstu s desne strane Hrista imamo mnogo više vremena od njega, imamo pred sobom i Jevanđelje i celo Sveto Pismo, imamo svetu Crkvu sa svetim tajnama i celokupnim predanjem pred sobom, nama je mnogo više dato nego tom razbojniku i zato se na nas odnose reči Gospodnje: "Kome je više dato od njega će se više i tražiti". Sam apostol u pismu kaže: "U jednom si sagrešio u svemu si sagrešio". Zato je bitno izvršavati sve zapovesti. One su svete, kako kaže Pismo i od njih će čovek živ biti.

Poslednja izmena:
Nema tu delimicno vernici ili si vernik ili nisi ili si dobar ili los vernik ,nema delimicni vernik,to prvi put cujem .
A valjda i sam znas iz Prologa o monahu koji je bio lenj ,nemaran ,sa brojnim gresima ali se na kraju spasio jer nije nikog osudio ,nije imao greh osudjivanja.
Ne postoji ni izraz "Sveta Trojica" u Pismu pa ipak govori o postojećem Bogu kojega pominje Pismo (Otac, Sin i Sveti Duh). Sam si rekao "ili si dobar ili loš vernik". Loš vernik je upravo delimični vernik. Takve upravo pominje Pismo, npr. već citirano mesto da će Gospod onima koji su isceljivali i isterivali demone u ime Njegovo, a nisu držali zapovesti njegove, Njegov zakon, reći: "Idite od Mene svi koji činite bezakonje, jer vas ne poznajem". Sam Gospod kaže da ne poznaje one koji čine bezakonje, tj. koji ne vrše Njegov zakon, Njegove zapovesti.
Čak je Gospod ukoreo i apostole kad su tek krenuli za njim, pa nisu mogli isceliti nekoga: "o rode maloverni, dokle ću vas trpeti". Tu je isto bio nedostatak vere, ali s druge strane, tj. nedostatak vere u natprirodnu silu Božiju što su apostoli kasnije ispravili kroz svoje duhovno uzrastanje u Gospodu, pa su počeli i sami neustrašivom silom Duha Svetoga da leče, da izgone demone i čine druga čuda, pogotovu nakon Pedesetnice. A kod bezakonika pak reč je o nedostatku vere u potrebu za življenjem po zapovestima Božijim (dok nedostatak vere u natprirodno dejstvo sile Božije nisu imali) zbog čega ih Gospod i naziva bezakonicima koji će biti odbačeni u oganj večni, pripravljen đavolu i slugama njegovim (poput ovog na tvom avataru). Amin! Maran ata (a to je uskoro: http://putgospodnji.com/biblijska-hronologija/youtube.html Aliluja!)!
Taj primer iz Prologa ne govori protiv obaveznosti držanja zapovesti. Niko nije rekao da čovek na svom putu ka Bogu i spasenju neće nikad pasti, neće nikad sagrešiti Bogu, zato i postoji ispovest, ali bitno je da se čovek iskreno kaje, da se trudi da više ne čini pokajani greh, da čini vrline suprotne tom grehu, da se trudi i dalje i to sa još većom revnošću da vrši sve zapovesti Božije dok ne dostigne svetost (kojoj je naravno temelj i krov smirenoumlje, ali istinsko smirenje, a ne licemerno).

Схвати брате, ухватио си се теме којој ниси дорастао, ту је твој протестантски проблем... за изучавање (а не бављењем - што нико више ни неможе) Догматиком, је потребно, по светим оцима, познавање гомиле нижих научних дисциплина, попут астрономије, реторике, лингвистике, филозофије, више математике, омилитике и сл...

Цело, а не селективно је Свето Предање... јер Светост значи Целовитост - каже се ''холинес'' на енглеском... Дакле, Светост нечега је синоним за целовитост и целомудреност...

Схвати, ти ниси још ни на нивоу ученика Догматике, како ни већина данашњих људи, који се без оуквирене и контекстуалне Целости Светог Предања - баве Догматиком, која из Светог Предања вуче корене...

Схвати да је Свето Предање (писана и неписана Традиција), а не Свето Писмо основ за изучавање вере, јер се код Православних узвишене теме изучавају на нивоу учитељ-ученик, а не ученик-књига...

Ovo da dodam,u danasnje vreme pogotovo,demone moze samo svestenik da izgoni Bozjom Silom i niko vise ,a znamo da svestenik ima dar Svetoga Duha ,dar svestenstva.
Gospod je dopustao u ono vreme da i drugi ljudi cine cuda ,da bi pokazao koliko je zapravo vera veoma vazna ,da bi se naucili i da bi i buducim pokoljenjima bilo na spasenje duse ....
Мали бих само допунио твоју мисао брате...

Поред свештеника који су сачували праву веру у Христа, многи подвижници, имају чак и веће дарове од дара свештенства (нпр. дар расуђивања или васкрсавање мртвих)... Бог никог не ограничава у хијерархији местом службе коју врши...

То што си споменуо је историјски развој служби и редова у Цркви, јер је у древна времена, због већих степена продуховљености Хришћана, служба истеривање демона додељена нижим чиновима - црквењацима званим ''заклињачи'', који су због свог побожног молитвеног живота, могли да растерете свештенике од гомиле обавеза које су имали кад је народ био побожнији и гладнији духовности...

Zato ja i kažem da i nevernici mogu činiti čuda.
:cross:
То нису чуда Божија, већ демонска, то је православно учење... не може безбожник Бити сасуд Духа Светога, схвати да Бог обитава ИСКЉУЧИВО у светима својим...

То што је Бог свеприсутан, не значи да и дејствује рецимо кроз демоне, јер Бог не ограничава слободну вољу и дејства словесних бића (људи и анђела)...

Не дејствује Живот кроз смрт, него кроз Живот...

Не дејствује Чистота и Светост кроз прљавштину и проклетство, него кроз Чистоту и Светост...

Схвати брате, ухватио си се теме којој ниси дорастао, ту је твој протестантски проблем... за изучавање (а не бављењем - што нико више ни неможе) Догматиком, је потребно, по светим оцима, познавање гомиле нижих научних дисциплина, попут астрономије, реторике, лингвистике, филозофије, више математике, омилитике и сл...

Цело, а не селективно је Свето Предање... јер Светост значи Целовитост - каже се ''холинес'' на енглеском... Дакле, Светост нечега је синоним за целовитост и целомудреност...

Схвати, ти ниси још ни на нивоу ученика Догматике, како ни већина данашњих људи, који се без оуквирене и контекстуалне Целости Светог Предања - баве Догматиком, која из Светог Предања вуче корене...

Схвати да је Свето Предање (писана и неписана Традиција), а не Свето Писмо основ за изучавање вере, јер се код Православних узвишене теме изучавају на нивоу учитељ-ученик, а не ученик-књига...
Malo ko je obrazovan kao ja, ali to nigde ne ističem, jer to nije ni bitno, a ti vidim već drugi ili treći put oko toga. Apostol Pavle je za ondašnje vreme bio obrazovan, a Petar neobrazovan, ali i jedni i drugi dišu premudrošću koja je odozgo koja nadilazi sve ovozemaljsko. "Mudrost ovoga sveta" ludost je pred Bogom. Bog posramljuje "mudre ovoga veka", kao što je posramio i ondašnje književnike i fariseje osim par izuzetaka koji su shvatili da je pred njima ovaploćena Premudrost pred kojim je svaka zemaljska mudrost mnogo manje vredna. Bog nije protiv teologije, naprotiv. Teologija je dobra i sve propratne nauke, ali ako nije praćena životom u Hristu, ako nije protkana mudrošću Duha Svetoga, onda je uzaludna, čak može biti i štetna. A nije ni neophodna za suštinsko poznavanje tajni Božijih. U predanju Crkve ima i nepismenih koji su se udostojili svetosti i bliskog opštenja sa Bogom. Vrlo je moguće da si završio neki bogoslovski fakultet (onaj u Beogradu bi bio najgora varijanta) pa te to nadulo. Trebaš se smiriti i pokoriti istinskom duhu pravoslavlja. Mnogi pravednici su govorili još u prethodna dva veka da su mnoge duhovne akademije pogubile mnoge duše, ugasile onu pravu revnost za Boga. A šta tek reći za današnji bogoslovski sistem protkan ekumenizmom. Ako nisi završio bogoslovski fakultet nešto drugo te je nadulo. Ne kažem da će to biti sa svakim ko završi taj fakultet, mnogi izađu odatle neokrnjene duše, jer su prethodno bili protkani živim pravoslavljem, ali onda je nešto drugo uzrok tvoje potpuno nepotrebne gordosti.
Ko kaže da je selektivno Sveto Predanje. Ono je celo, ali problem je što ti svako predanje nazivaš svetim. Ti si kukolj koji se uvukao u predanje nazvao svetim predanjem, a ništa što je suprotno Svetom Pismu i celokupnom Svetom Predanju ne može biti deo tog svetog predanja već je deo nesvetog predanja koje su neki suprotno volji Božijoj proglasili delom svetog predanja. Za takve Gospod kaže: "Ukinuste zapovesti Moje za predanja ljudska".
Naravno da je Sveto Predanje (i pisano i nepisano) osnov vere, ali ne samo ono nego i Sveto Pismo. Ja o tome i pišem i govorim. Navodim često reči apostola Pavla koje razobličuju protestante koji govore "Soli scriptura", tj. "samo Pismo", a baš u tom istom Pismu se tvrdi da treba gledati i Predanje (ap. Pavle kaže: "Stojte čvrsto, predanja držite" i "Držite sve što vam predadoh bilo rečju, bilo poslanicom", znači i usmeno i pisano predanje), ali isto tako ne treba otići u drugu krajnost i odbaciti Sveto Pismo kao merilo ispravnosti bilo kog učenja, kao osnov vere, jer kazano je od istog apostola: "Sve je Pismo bogonadahnuto, potrebno za popravljanje, poučavanje...".
Ja sam sve uzvišene teme izučavao upravao na nivou učenik-učitelj, ali i učenik-knjiga. Sve što je dobro i saglasno sa Pismom i Predanjem sam usvojio od učitelja, što nije to sam odbacio, tako i kad je o knjigama reč. Učio sam takođe u iskustvu svog života i od samoga Hrista. Sve što znam, što imam delim sa drugima i ovde i u životu. "Zabadava dobiste, zabadava dajite", kaže Gospod. Kao Hrišćanin dužan sam, imam obavezu i pravo da svedočim i propovedam o Hristu.

:cross:
То нису чуда Божија, већ демонска, то је православно учење... не може безбожник Бити сасуд Духа Светога, схвати да Бог обитава ИСКЉУЧИВО у светима својим...

То што је Бог свеприсутан, не значи да и дејствује рецимо кроз демоне, јер Бог не ограничава слободну вољу и дејства словесних бића (људи и анђела)...

Не дејствује Живот кроз смрт, него кроз Живот...

Не дејствује Чистота и Светост кроз прљавштину и проклетство, него кроз Чистоту и Светост...
Već sam to objasnio. Nigde nisam rekao da je bezbožnik sasud Duha Svetoga već da može u ime Božije da izgoni demone. I kad su starozavetni Izraelci grešili Bog ih nije odmah prepuštao kazni, tj. porazu od neprijatelja nego je često, kako On kaže, samo zbog časti svog svetog imena pobeđivao Izrailjove neprijatelje. Prizivanje imena Božijeg privlači silu Duha Svetoga koja je u tom imenu i ta sila izgoni demone, isceljuje bolesne i sl. Baš zato što kako kažeš "Бог не ограничава слободну вољу и дејства словесних бића (људи и анђела)", On neće da bude i zato ne može da bude na silu ispunilac srca bezbožnika, može se samo tim čovekom poslužiti kao oruđem svoje volje, tj. da zbog prizivanja imena Božijeg proslavi svoje ime i učini dobro bolesnima i đavoimanima. A kad taj bezbožnik, kao negdašnji Izraelci, prevrši meru bezakonja, dolazi čas suda i Gospod ga šalje daleko od sebe u oganj večni iako je pobeđivao Njegove neprijatelje, tj. demone imenom Njegovim. "Ne nama nego imenu Tvome neka je slava", kaže se u Pismu.
Inače, Bog koristi i satanu da ostvari svoje ciljeve. Npr. dopustio je satani da iskuša Jova da bi Jov izašao kao pobednik i da bi ga još više (duplo) nagradio, a satanu posramio. Ili, recimo kad je dopustio demonima da Ga ispovede, kad su rekli: "Znamo te ko si - Svetac Izrailjev, što si došao pre vremena da nas pogubiš". Oni znaju da ih čeka kazna u vidu ognjenog jezera kad dođe, ali nisu očekivali da to tad bude. Oni su (pogrešno, jer "u strahu su velike oči", a znamo da "i đavoli veruju i drhte" pred Bogom) pomislili da će već tad to da uradi s njima. Znači, prepoznali su u Njemu Boga koji ima vlast da ih kazni u jezeru ognjenom, a ne nekog običnog drvodeljinog sina ("Znamo mu oca i mati", "Može li šta dobro izaći iz Nazareta", govorahu nerazumni ljudi koji ne prepoznaše u Isusu Nazarećaninu predvečnog Boga Mesiju, pa ih Gospod Isus posrami i urazumi preko demona što je Gospod inače retko činio, jer nije želeo da demoni koji su tako nisko pali, daleko niže nego čovek, se pokažu mudrijim od čoveka koji je stvoren po liku Njegovom, ali nekad je bio potreban i tako gorak lek).
Koristiće i Antihrista i deset careva da kazne Vavilon, jer se kaže u Pismu da je Bog dao u srca njihova da imaju volju jednu, da spale i ogologuze vavilonsku bludnicu dokle se ne svrše reči Božije. Kaže se i za ovo apokaliptično vreme za koje se reče da će u to poslednje vreme ljudi verovati laži (najviše na TV - npr. u laž da je vakcina spas) da će im Bog poslati (tj. dopustiti) silu obmane da veruju laži, da prime sud svi koji čine nepravdu, jer ljubavi prema istini ne primiše da bi se spasili.

Poslednja izmena:
Ako Bog da (Jakov 4:15), živi bili pa videli. Uverićeš se u ovo što ti pisah, jer ne pisah fantazije nego sve na osnovu Pisma. A to što kažeš samo nedelju dana, neki pogrešno tumače. Naime, to se odnosi samo na pola sata tišine na Nebu prilikom otvaranja 7. pečata. U Pismu postoji princip dan za godinu. Dan ima 24 sata, tj. 48 x pola sata, pa kad godinu, tj. 360 dana podelimo sa 48 dobijemo 7,5. Dakle, 7,5 dana se odnosi samo na otvaranje 7. pečata. A u Apokalipsi se pominje 7 pečata, 1. pečat je korona. Dakle, ima još dosta toga da se odvije do 24.09.2029. tj. do armagedonske bitke.
Druze sve ovo sto pises da ce se desiti, znam da se nece desiti jer ti je sve pogresno.
Znam sta govorim poznajem stvari.
Strasno ti je pogresno.
Zato sto niste sa poniznoscu stupili u poroúcavanje da vam Bog otrkije istinu vec ste vi njemu otrkivali.
A dokaz za ovo sto kazem je 2022 ti se neces pokajati i reci, ok spreman sam da ucim, vec ces nastaviti da dlaje pomeras i i pronalazis datume.i ucis boga,
uh, pogresili smo za malo evo novi datum, jos godinu dana ili u tom stilu?

Kada sam rekao nedelju dana, nisam mislio na prorocanstvo vec pored danasnje tehnike ko moze izdrzati proitv zveri vise?
Nikako 7 god.
Pricali smo o tome unazad, encud a ponavljam.
Kada se tumaci apokalipsa, znacenje simbola se trazi u bibliji a ne izmislja se iz trenutnih dogadjaja.
Da si zivio u vreme hice, rekao bi da je zig zveri kukasti krst, ahica zver, a da si zivio u vreme komunizma rekao bi da je zig zveri petokraka a komunizam zver,.
Tako su mnogi govorili u to vreme.
Sada kada je bio I..sis, mnostvo videa su izasli gde su tumaci rekli da ce zver biti islam a zig zveri je islamski znak mesec .
Cim je i...sis pao, nestale su price o tome.
slazems e sa tobom dan za godinu to jeste tako.
Pola sata koji se na priemr pominju u otrkivenju, nisu tacno 7,5 dana.
Otkrivenje 8,1I kad otvori sedmi pečat, posta tišina na nebu oko po sahata.
Rec oko, regulise stvar da je 7 dana jer ne moze da nam kaze, 28 minuta koma sekundi itd.

Kazes da je prvi pecat korona?
Jahac nema krunu vec venac.
U vreme jovana se pobednicima davao lovorov venac ne kruna,
Negde je pogresno prevedeno kao kruna.
Otkrivenje 6,1I vidjeh kad otvori jagnje jedan od sedam pečata, i čuh jednu od četiri životinje gdje govori kao glas gromovni: dođi i viđi.
Otkrivenje 6,2I vidjeh, i gle, konj bijel, i onaj što sjeđaše na njemu imadijaše strijelu; i njemu se dade vijenac, i iziđe pobjeđujući, i da pobijedi.

Malo ko je obrazovan kao ja, ali to nigde ne ističem, jer to nije ni bitno,

:hahaha:

U predanju Crkve ima i nepismenih koji su se udostojili svetosti i bliskog opštenja sa Bogom. Vrlo je moguće da si završio neki bogoslovski fakultet (onaj u Beogradu bi bio najgora varijanta) pa te to nadulo. Trebaš se smiriti i pokoriti istinskom duhu pravoslavlja.

Истински дух православља и богословља је умо-зритељно Богоопштење, ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ СА НЕВИДЉИВИМ БОГОМ... да ли то можеш да схватиш...?

Mnogi pravednici su govorili još u prethodna dva veka da su mnoge duhovne akademije pogubile mnoge duše, ugasile onu pravu revnost za Boga. A šta tek reći za današnji bogoslovski sistem protkan ekumenizmom.

Нагађаш брате, почео си да се бавиш критичарем, а не критиком...

Ko kaže da je selektivno Sveto Predanje. Ono je celo, ali problem je što ti svako predanje nazivaš svetim.

Светост је целост, већ ти је објашењно... мани се протестантски редукција мислених одредница Светог Предања - које означава његову непогрешивост због светости... Светост предања долази кроз светост светих отаца, то ти не схваташ, јер одричеш непогрешивост, целост и светост Предња Духа Светога кроз свете људе - обичним људима

Ti si kukolj koji se uvukao u predanje nazvao svetim predanjem, a ništa što je suprotno Svetom Pismu i celokupnom Svetom Predanju ne može biti deo tog svetog predanja već je deo nesvetog predanja koje su neki suprotno volji Božijoj proglasili delom svetog predanja.

Рекох већ, ако смеш, прочитај књигу Одговори од 602 до 610 одговора светог Варсанифија Великог једном боготражитељу, кога је та погрешивост несавршених хришћана, бунила због Светости и целости Предања

Naravno da je Sveto Predanje (i pisano i nepisano) osnov vere,

Ето сад си и сам признао светост Предања, које се негирао пре пар реченица

ali ne samo ono nego i Sveto Pismo.

Свето Писмо је МАЊИ део Светог Предања, јер је писани документ... Пошто Свето предање преноси и у себе укључује и усмене и локалне наредбе и учења апостола (попут разних богослужбених радњи и сл...), схвати да је Свето Предање шире и значајније од Светог Писма, јер је Библија само централни део Предања, али не и накнадна историјска потпора и разрада Библије на делу кроз векове...

Ja o tome i pišem i govorim. Navodim često reči apostola Pavla koje razobličuju protestante koji govore "Soli scriptura", tj. "samo Pismo", a baš u tom istom Pismu se tvrdi da treba gledati i Predanje (ap. Pavle kaže: "Stojte čvrsto, predanja držite" i "Držite sve što vam predadoh bilo rečju, bilo poslanicom", znači i usmeno i pisano predanje), ali isto tako ne treba otići u drugu krajnost i odbaciti Sveto Pismo kao merilo ispravnosti bilo kog učenja, kao osnov vere, jer kazano je od istog apostola: "Sve je Pismo bogonadahnuto, potrebno za popravljanje, poučavanje...".

Свето предање је ''исправније'' јер је обимније, појашњеније и разрада је Светог Писма у Пракси, није то друга крајност већ историсјка последица развоја Православне Цркве

Ja sam sve uzvišene teme izučavao upravao na nivou učenik-učitelj, ali i učenik-knjiga. Sve što je dobro i saglasno sa Pismom i Predanjem sam usvojio od učitelja, što nije to sam odbacio, tako i kad je o knjigama reč. Učio sam takođe u iskustvu svog života i od samoga Hrista.
Жестока гордост и прелест је ово болдовано, не живиш како отшелник да би морао анђео или Христос да те просвећује... Страшно је ово што си написао... сматрај себе недостојним, а не достојним било чега, да те ђаво не би самлео гордошћу

Sve što znam, što imam delim sa drugima i ovde i u životu. "Zabadava dobiste, zabadava dajite", kaže Gospod. Kao Hrišćanin dužan sam, imam obavezu i pravo da svedočim i propovedam o Hristu.
Недостојан си проповеди, схвати то, нит си апостол, нит си добро утврђен у Православној духовности, више си протестант него православац...

Poredis nefilime sa vakcinisanim penzionerima :lol:
Ovo je lep primer dokle seze internetsko bunilo... a bunila je bilo oduvek, tako u knjizi Enoha stoji podatak da su ti nefilimi bili visoki 1500 metara.
Dakle, ako hoces da genetski modifikujes jednu vrstu, ne mozes to postici na penzionerima koji ne prenose svoje gene dalje, a matori su da se menjaju sami. Dalje ne mozes ni sa mladjima ako od toga postaju sterilni. ili modifikacija ili depopulacija, mora da se napravi izbor izmedju to dvoje.
Ja sam celu i Prvu i Drugu knjigu Enohovu pročitao pre nekoliko godina. Skoro je sve bogonadahnuto, osim nešto malo teksta koji je kasnije ubačen, pogrešno prevedeno i sl. Npr. to što navodiš za visinu nefilima je potpuno pogrešno. Evo ti objašnjenja:
https://www.quora.com/How-tall-were-the-giants-in-the-Book-of-Enoch
uz komentare koji to dodatno objašnjavaju:
"
https://www.quora.com/profile/Bill-Ross-22

In Chapter 7 the offspring from the mating of the Watchers (who were angels) with women were 3000 ells tall:
[Chapter 7]
1 And all the others together with them took unto themselves wives, and each chose for himself one, and they began to go in unto them and to defile themselves with them, and they taught them charms 2 and enchantments, and the cutting of roots, and made them acquainted with plants. And they 3 became pregnant, and they bare great giants, whose height was three thousand ells: Who consumed 4 all the acquisitions of men. And when men could no longer sustain them, the giants turned against 5 them and devoured mankind. And they began to sin against birds, and beasts, and reptiles, and 6 fish, and to devour one another's flesh, and drink the blood. Then the earth laid accusation against the lawless ones.
Books of Enoch
An “ell” was about 18 inches. So they were 4500 feet tall.
Something seems amok with this account.
"
According to the other answer, their height is 4500 feet in the Book of Enoch. That must make it the tallest of tall stories. No wonder they decided to omit the Book of Enoch from the Bible.
There is the following reference in the Bible to the last survivor of those giants:
Deuteronomy 3:11 . . . only Og king of Bashan remained of the remnant of the giants. His bedstead was an iron bedstead. (Is it not in Rabbah of the people of Ammon?) Nine cubits is its length . . . (NKJV).
So the length of his bed was nine cubits which is approximately 4 metres, so Og was just under 4 metres tall. (Even that is a tall story).
Prema tome divovi su bili visoki ne više od 4m. Bilo ih je i oko 2 i nešto metara.
3000 "ell" je oko 3000 x 18 inča, a to je 3000 x 18 x 25,4 mm (https://www.metric-conversions.org/hr/duljina/inci-u-metri.htm) odnosno 1371,6 m što je približno tome 1500 m što ti govoriš. 4500 feet je 4500 x 304,8 mm (https://www.metric-conversions.org/hr/duljina/stope-u-metri.htm), tj. 1371,6 m. Dupla provera. :) A to je u ovom tekstu demantovano (https://www.quora.com/How-tall-were-the-giants-in-the-Book-of-Enoch).
Već sam pomenuo da se vrši i modifikacija i depopulacija (uključujući i sterilizaciju). Evo šta je za stare planirano još 1981., kao i za sve ostale: http://borbazaveru.info/content/view/14227/1/ Pa neka neko još jednom teoretiše o "teorijama zavere". Neko ne mora biti visok preko 2m da bi bio nefilim. A nisam ni rekao da je isti postupak kao uoči potopa. Isti je proces (genetska modifikacija), ali na 2 različita načina - uoči potopa ukrštanjem palih anđela i ljudi, a danas genetskim vakcinama. Uskoro će one doneti i lažnu besmrtnost pored lažnog zdravlja što će se kroz neko vreme pokazati kao laž i prava mora.

:hahaha:

Истински дух православља и богословља је умо-зритељно Богоопштење, ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ СА НЕВИДЉИВИМ БОГОМ... да ли то можеш да схватиш...?

Нагађаш брате, почео си да се бавиш критичарем, а не критиком...

Светост је целост, већ ти је објашењно... мани се протестантски редукција мислених одредница Светог Предања - које означава његову непогрешивост због светости... Светост предања долази кроз светост светих отаца, то ти не схваташ, јер одричеш непогрешивост, целост и светост Предња Духа Светога кроз свете људе - обичним људима

Рекох већ, ако смеш, прочитај књигу Одговори од 602 до 610 одговора светог Варсанифија Великог једном боготражитељу, кога је та погрешивост несавршених хришћана, бунила због Светости и целости Предања

Ето сад си и сам признао светост Предања, које се негирао пре пар реченица

Свето Писмо је МАЊИ део Светог Предања, јер је писани документ... Пошто Свето предање преноси и у себе укључује и усмене и локалне наредбе и учења апостола (попут разних богослужбених радњи и сл...), схвати да је Свето Предање шире и значајније од Светог Писма, јер је Библија само централни део Предања, али не и накнадна историјска потпора и разрада Библије на делу кроз векове...

Свето предање је ''исправније'' јер је обимније, појашњеније и разрада је Светог Писма у Пракси, није то друга крајност већ историсјка последица развоја Православне Цркве

Жестока гордост и прелест је ово болдовано, не живиш како отшелник да би морао анђео или Христос да те просвећује... Страшно је ово што си написао... сматрај себе недостојним, а не достојним било чега, да те ђаво не би самлео гордошћу

Недостојан си проповеди, схвати то, нит си апостол, нит си добро утврђен у Православној духовности, више си протестант него православац...
Nažalost, u prelesti si, kažeš da se bavim kritičarem, a ti se upravo mnome baviš. Nigde nisam negirao svetost predanja nego svetost lažno nazvanog svetog predanja. Nije zlato sve što sija. Tako isto, nije sve sveto predanje što ljudi nazovu sveto predanje. Ako se nešto ne uklapa i u Sveto Pismo i u Sveto Predanje onda to nije sveto predanje ma kako neki to pogrešno nazivali. Itd...

Druze sve ovo sto pises da ce se desiti, znam da se nece desiti jer ti je sve pogresno.
Znam sta govorim poznajem stvari.
Strasno ti je pogresno.
Zato sto niste sa poniznoscu stupili u poroúcavanje da vam Bog otrkije istinu vec ste vi njemu otrkivali.
A dokaz za ovo sto kazem je 2022 ti se neces pokajati i reci, ok spreman sam da ucim, vec ces nastaviti da dlaje pomeras i i pronalazis datume.i ucis boga,
uh, pogresili smo za malo evo novi datum, jos godinu dana ili u tom stilu?

Kada sam rekao nedelju dana, nisam mislio na prorocanstvo vec pored danasnje tehnike ko moze izdrzati proitv zveri vise?
Nikako 7 god.
Pricali smo o tome unazad, encud a ponavljam.
Kada se tumaci apokalipsa, znacenje simbola se trazi u bibliji a ne izmislja se iz trenutnih dogadjaja.
Da si zivio u vreme hice, rekao bi da je zig zveri kukasti krst, ahica zver, a da si zivio u vreme komunizma rekao bi da je zig zveri petokraka a komunizam zver,.
Tako su mnogi govorili u to vreme.
Sada kada je bio I..sis, mnostvo videa su izasli gde su tumaci rekli da ce zver biti islam a zig zveri je islamski znak mesec .
Cim je i...sis pao, nestale su price o tome.
slazems e sa tobom dan za godinu to jeste tako.
Pola sata koji se na priemr pominju u otrkivenju, nisu tacno 7,5 dana.
Otkrivenje 8,1I kad otvori sedmi pečat, posta tišina na nebu oko po sahata.
Rec oko, regulise stvar da je 7 dana jer ne moze da nam kaze, 28 minuta koma sekundi itd.

Kazes da je prvi pecat korona?
Jahac nema krunu vec venac.
U vreme jovana se pobednicima davao lovorov venac ne kruna,
Negde je pogresno prevedeno kao kruna.
Otkrivenje 6,1I vidjeh kad otvori jagnje jedan od sedam pečata, i čuh jednu od četiri životinje gdje govori kao glas gromovni: dođi i viđi.
Otkrivenje 6,2I vidjeh, i gle, konj bijel, i onaj što sjeđaše na njemu imadijaše strijelu; i njemu se dade vijenac, i iziđe pobjeđujući, i da pobijedi.
Nisam još nijednom do sad pomerio datum. Neću ni tada. Naravno da bih se pokajao kad bih pogrešio, ali smo ovo dobro utvrdili na osnovu Pisma. O pečatima sam već raspravljao sa tobom i dokazao na nekoliko stranica ranije, pa neka čitaoci pogledaju da ne ponavljamo to što već piše.

Nažalost, u prelesti si, kažeš da se bavim kritičarem, a ti se upravo mnome baviš. Nigde nisam negirao svetost predanja nego svetost lažno nazvanog svetog predanja. Nije zlato sve što sija. Tako isto, nije sve sveto predanje što ljudi nazovu sveto predanje. Ako se nešto ne uklapa i u Sveto Pismo i u Sveto Predanje onda to nije sveto predanje ma kako neki to pogrešno nazivali. Itd...
Kada sebe smatras dostojnim da rasudjujes o tome sta je istinsko Sveto Predanje a sta lazno ,i da bolje znas od svetih ljudi koji su potvrdili svojim zivotima i dali sebe Hristu zar to nije gordost i prelest 🤔 ?

Već sam to objasnio. Nigde nisam rekao da je bezbožnik sasud Duha Svetoga već da može u ime Božije da izgoni demone.

Не може обичан човек да изгони демоне... само Дух Свети, у светом човеку то може

I kad su starozavetni Izraelci grešili Bog ih nije odmah prepuštao kazni, tj. porazu od neprijatelja nego je često, kako On kaže, samo zbog časti svog svetog imena pobeđivao Izrailjove neprijatelje.

То је милост Божија, а ти нон стоп спомињеш људе као неки фактор...

Prizivanje imena Božijeg privlači silu Duha Svetoga koja je u tom imenu i ta sila izgoni demone, isceljuje bolesne i sl.

Не привлачи људско призивање Имена Божијег, већ Божија милост (Христ) привлачи Духа Светога да освећује природу...

Baš zato što kako kažeš "Бог не ограничава слободну вољу и дејства словесних бића (људи и анђела)", On neće da bude i zato ne može da bude na silu ispunilac srca bezbožnika, može se samo tim čovekom poslužiti kao oruđem svoje volje, tj. da zbog prizivanja imena Božijeg proslavi svoje ime i učini dobro bolesnima i đavoimanima.

То што Бог неће да нешто буде, не значи да то спречава... Бог има и допуштење у Свом Промисаоном управљању спасењем човека, људски и демонски хаос усмерава у спасносном правцу за цело ново човечанство

A kad taj bezbožnik, kao negdašnji Izraelci, prevrši meru bezakonja, dolazi čas suda i Gospod ga šalje daleko od sebe u oganj večni iako je pobeđivao Njegove neprijatelje, tj. demone imenom Njegovim. "Ne nama nego imenu Tvome neka je slava", kaže se u Pismu.

Не разликујеш вољу Божију од допуштења Божијег

Inače, Bog koristi i satanu da ostvari svoje ciljeve. Npr. dopustio je satani da iskuša Jova da bi Jov izašao kao pobednik i da bi ga još više (duplo) nagradio, a satanu posramio. Ili, recimo kad je dopustio demonima da Ga ispovede, kad su rekli: "Znamo te ko si - Svetac Izrailjev, što si došao pre vremena da nas pogubiš". Oni znaju da ih čeka kazna u vidu ognjenog jezera kad dođe, ali nisu očekivali da to tad bude.

Опет погрешно тумачење... Бог је присилијо да демони исповеде Њега, кад већ људи који су видели чуда то нису желели због зависти и невере у ''локалног пророка''... дакле то је опет Промисаоно Дејство које допушта да се из уста прљавих демона чује да је он Бог... ретко је примењивао такву чудну технику, углавном тамо где је безбожништво крајњег степена...

Oni su (pogrešno, jer "u strahu su velike oči", a znamo da "i đavoli veruju i drhte" pred Bogom) pomislili da će već tad to da uradi s njima. Znači, prepoznali su u Njemu Boga koji ima vlast da ih kazni u jezeru ognjenom, a ne nekog običnog drvodeljinog sina

Нису га препознали, већ су само осетили његову силу... демони су неспособни за Божију спознају, јер су изгубили духовну енергију којом то може да се постигне... Тек је ова тема о ''скривености и недокучивости Бога за демоне и грешнике'' Кога гледаш а не видиш, исповедаш, а ниси свестан ко је Тај кога исповедаш... Да су знали Бога, Његове би заповести творили...

("Znamo mu oca i mati", "Može li šta dobro izaći iz Nazareta", govorahu nerazumni ljudi koji ne prepoznaše u Isusu Nazarećaninu predvečnog Boga Mesiju, pa ih Gospod Isus posrami i urazumi preko demona što je Gospod inače retko činio, jer nije želeo da demoni koji su tako nisko pali, daleko niže nego čovek, se pokažu mudrijim od čoveka koji je stvoren po liku Njegovom, ali nekad je bio potreban i tako gorak lek).

Само овако кориговано има смисла да ти се објашњава... поента је да грешници ништа тачно не знају већ нагађају кад кажу ''знамо''... Христос прво није имао телесног оца, а друго, ни мати му Нису познавали, јер Богородица скоро да није ни излазила из куће...

Koristiće i Antihrista i deset careva da kazne Vavilon, jer se kaže u Pismu da je Bog dao u srca njihova da imaju volju jednu, da spale i ogologuze vavilonsku bludnicu dokle se ne svrše reči Božije. Kaže se i za ovo apokaliptično vreme za koje se reče da će u to poslednje vreme ljudi verovati laži (najviše na TV - npr. u laž da je vakcina spas) da će im Bog poslati (tj. dopustiti) silu obmane da veruju laži, da prime sud svi koji čine nepravdu, jer ljubavi prema istini ne primiše da bi se spasili.
http://www.orthodoxchristianbooks.com/downloads/174_APOCALYPSE_THE_BOOK_OF_THE_END.pdf

Poslednja izmena:
Nisam još nijednom do sad pomerio datum. Neću ni tada. Naravno da bih se pokajao kad bih pogrešio, ali smo ovo dobro utvrdili na osnovu Pisma. O pečatima sam već raspravljao sa tobom i dokazao na nekoliko stranica ranije, pa neka čitaoci pogledaju da ne ponavljamo to što već piše.
Carstvo Bozje: Ranije smo npr. mislili da će 2029. godine biti Vaznesenje, a Armagedon 2036. godine. Od Praznika beskvasnih hlebova prošle godine smo sigurni da je Vaznesenje 2022., a Drugi dolazak 2029. godine.
Pa jeste od 2029 unzad na 2022. i od 2036 na 2029.

2022 14 jula to jest 15 jula ces reci da ste pogresili da je to ipak 2029.;)

Nema potrebe o pecatima jer nije rec o kruni vec u izvornoj reci govori o lovorovom vencu ne kruna.

To pitaj sihirbaze iz Bosne sa cijom silom isteruju sejtane ,tako da ipak postoje ,zato sam i naveo ,ne pisem nista napamet.
Carstvo Bozije nije u pravu a ni ti.
Gospod ih nikad nije znao zato sto ih nikad nije ni pozvao da to cine,da isceljuju ,da lece .....to je lepo objasnio sveti Kiril ali dzaba ne cita se nista i ne razume .
Изгледа да ипак пишеш напамет. Демон демона не изгони. Јасно пише у Писму.
То говори и проста логика. Тама се изгони једино светлошћу, а не тамом. Оно што ти тврдиш је да се тама тамом изгони, што је потпуна бесмислица.

Господ их није знао не зато што их није позвао него зато што их није изабрао. „Много је званих али мало изабраних“. Они који су „звани“ јесу они који верују а не живе по вери, а они који су „изабрани“ јесу они који верују и који живе по вери. Ови први изгоне демоне баш зато што верују и нису потпуни неверници, него вером знају силу имена Исусовог. Христос каже да то није довољно, јер „вера без дела је мртва“, то јест, вера без живота по вери не спасава.

Кад понестане аргумената из Писма онда преостају само сламчице – лажни егзорцизми „sihirbaze iz Bosne”.

Напротив.
За "протестанте" је управо карктеристично учење о спасењу кроз веру мимо дела.

Наравно да постоје делимични верници. О томе Христос говори на много места у Писму. Нарочито у параболама.
Једна од њих је прича о мудрим и лудим девама. Обе су имале "лампе" које у Писму симболизују "реч Божију", због чега су обе назване "девама" то јест, обе групе се односе на вернике. Али су само "мудре" имале и уља у лампама + упаљене лампе, то јест, неугашену благодат крштења Духом Светим.

Изгледа да ипак пишеш напамет. Демон демона не изгони. Јасно пише у Писму.
То говори и проста логика. Тама се изгони једино светлошћу, а не тамом. Оно што ти тврдиш је да се тама тамом изгони, што је потпуна бесмислица.

Господ их није знао не зато што их није позвао него зато што их није изабрао. „Много је званих али мало изабраних“. Они који су „звани“ јесу они који верују а не живе по вери, а они који су „изабрани“ јесу они који верују и који живе по вери. Ови први изгоне демоне баш зато што верују и нису потпуни неверници, него вером знају силу имена Исусовог. Христос каже да то није довољно, јер „вера без дела је мртва“, то јест, вера без живота по вери не спасава.

Кад понестане аргумената из Писма онда преостају само сламчице – лажни егзорцизми „sihirbaze iz Bosne”.
Ne pisem napamet i nemoj da me lazno optuzujes ,nego malo podrobnije istrazi o tome sto sam pisao...
Takodje sam primetio da opasno izvrces reci onoga sto je receno i u kojem kontekstu i uvek navodis na svoju vodenicu,evo ponovo reci Svetog Kirila o pozvanima nigde on ne spominje izabrane.

Dakle, da pređem na Vaše pitanje, o tom citatu iz Sv. Pisma, Sv. Ćiril Aleksandrijski, između ostalog, kaže: …“Hristos reče ‘…Ne branite; jer ko nije protiv vas s vama je’, jer s nama koji Hrista volimo, su svi koji žele da rade Njemu na slavu, i s time su krunisani Njegovom blagodaću.“ Međutim, dodaje: „Moramo veoma pažljivo posmatrati takve događaje. Zaista ima ljudi koji, iako nisu dostojni Hristove blagodati, stvaraju ugled da su sveti i časni te ga koriste kao priliku za zaradu. O takvima se može kazati da su bezobrazni licemeri, koji grabe čast za sebe iako ih Bog nije pozvao…’Ja nisam poslao proroke, ali su pošli; Ja im nisam govorio, ali su prorokovali.’ (Jer. 23, 21) . Dakle, mogao je da kaže i o ovima – Ja ih nisam blagoslovio, ali su se lažno ponašali kao da su ovi darovi njihovi. Možda se neki i ne slažu sa time, ali ko, o Godpode, zna šta je u srcu čoveka? Ko vidi šta se to krije tu? Samo Ti, Koji si srca stvorio i ispitivao! “

Lepo je rekao da ih Gospod nije pozvao da rade to sto rade ,nigde ne pise o izabranima ,nego vadis iz konteksta da bi pokazao kako si navodno u pravu.

Lazno su se predstavljali da imaju Bozje darove ,da je to od Boga a ustvari nije ,da su koristili Boga lazno da bi se prikazali kako su navodno pobozni ,sveti ,verni ...i tako obmanuli ljude oko sebe koji ne poznaju veru ispravno da bi stekli zaradu i cast ,slavu,e takvima ce reci na Strasnome Sudu "idite od mene ne poznajem vas .,nikada vas nisam poznavao (niste Meni sluzili niti bili Moji).."
Da ponovim jos jednom ,takvi se ponasaju kao lazni vernici ,da cine "Bozja dela Bozjom silom" zavode narod i zato ce vecma biti osudjeni...ako ih Gospod nije pozvao da to rade sto rade,onda im ni silu nije dao tj.blagoslov i to lepo pise.

A prica o izabranima je nesto drugo .
Mnogo je pozvanih je u kontekstu mnogo je krstenih ali nece se svi spasti ,cak kaze i malo ce se spasti...

Poslednja izmena:

Back