I u tom svom blogu o dispenzacionalizmu si izvrnuo naglavačke mnoge stvari. Evo da se dotaknem nekih tvojih „bisera“.
To što sam ti ja napisao nema nikakve veze ni sa kakvim „dispenzacionalizmom“ niti lažnim judejskim cionizmom i sl. nego samo sa biblijskom istinom kojoj si se i tu protivio. Ti kažeš:
Pogledajmo dalji tekst koji Dispenzacionailisti navode kao dokaz ispunnjenja prorocastava nad Izrailjom:
Jes 11:1 Ali će izaći šibljika iz stabla Jesejevog, i izdanak iz korena njegovog izniknuće.
Jes 11:2 I na Njemu će počivati Duh Gospodnji, duh mudrosti i razuma, duh saveta i sile, duh znanja i straha Gospodnjeg.
Jes 11:3 I mirisanje će Mu biti u strahu Gospodnjem, a neće suditi po vidjenju svojih očiju, niti će po čuvenju svojih ušiju karati.
Jes 11:4 Nego će po pravdi suditi siromasima i po pravici karati krotke u zemlji, i udariće zemlju prutom usta svojih, i duhom usana svojih ubiće bezbožnika.
Jes 11:5 I pravda će Mu biti pojas po bedrima, i istina pojas po bocima.
Jes 11:6 I vuk će boraviti s jagnjetom, i ris će ležati s jaretom, tele i lavić i ugojeno živinče biće zajedno, i malo dete vodiće ih.
Jes 11:7 I krava i medvedica zajedno će pasti, mlad njihova ležaće zajedno, i lav će jesti slamu kao vo.
Jes 11:8 I dete koje sisa igraće se nad rupom aspidinom, i dete odbijeno od sise zavlačiće ruku svoju u rupu zmije vasilinske.
Jes 11:9 Neće uditi ni potirati na svoj svetoj gori mojoj, jer će zemlja biti puna poznanja Gospodnjeg kao more vode što je puno.
Kazu oni da ce se ovo tek ispuniti.
Ali zapostavljju kada je to trebalo da se ispuni?
Za vreme Izdnaka, sibljike, klice, kako kaze tekst i konetst teksta. Za vreme kada dodje Mesija Isus ne posle.
Ali ako prihvate Sibljiku isusa.
DAKLE REC JE O ISUSU I NJEGOVOM PRVOM DOLASKU:
Jes 11:1 Ali će izaći šibljika iz stabla Jesejevog, i izdanak iz korena njegovog izniknuće.
Jes 11:2 I na Njemu će počivati Duh Gospodnji, duh mudrosti i razuma, duh saveta i sile, duh znanja i straha Gospodnjeg.
EVO DA POGLEDAMO I JOS POTVRDIMO DA JE TAKO:
Isaija 53:2 Jer izniče pred Njim kao šibljika, i kao koren iz suve zemlje; ne bi obličja ni lepote u Njega; i videsmo Ga, i ne beše ništa na očima, čega radi bismo Ga poželeli.
Jes 53:3 Prezren beše i odbačen izmedju ljudi, bolnik i vičan bolestima, i kao jedan od koga svak zaklanja lice, prezren da Ga nizašta ne uzimasmo.
Jes 53:4 A On bolesti naše nosi i nemoći naše uze na se, a mi mišljasmo da je ranjen, da Ga Bog bije i muči.
Jes 53:5 Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na Njemu našeg mira radi, i ranom Njegovom mi se iscelismo.
Jes 53:6 Svi mi kao ovce zadjosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na Nj bezakonje svih nas.
Jes 53:7 Mučen bi i zlostavljen, ali ne otvori usta svojih; kao jagnje na zaklanje vodjen bi i kao ovca nema pred onim koji je striže ne otvori usta svojih.
Jes 53:8 Od teskobe i od suda uze se, a rod Njegov ko će iskazati? Jer se istrže iz zemlje živih i za prestupe naroda mog bi ranjen
Mt 8:17 Da se zbude šta je kazao Isaija prorok govoreći: On nemoći naše uze i bolesti ponese.
Nema sumnje da je to Isus, on je sibljika, koren, i da je rec o njegovom vremenu kada Jjesve to trebalo da se ispuni; a nije jer je sve ocigledno bilo uslovno.
Odbacivanje Isusa, mesiju, klicu, spaistelja, izdanka,sibljiku, pravdnika, je dovelo do toga da se Bozja obecanja Izrailju data u Starom zavetu, nisu nad njima bukvalno ispunila niti ta obecanja imaju dalje znacenje,
pa ih zato ni Isus ni apostoli ni novi zavet i ne pominju.
Sva Bozja obecanja ce se ispuniti na kraju, na novjoj zemlji i u novom Jerusalimu.
Otk 21:1 I videh nebo novo i zemlju novu; jer prvo nebo i prva zemlja prodjoše, i mora više nema.
Otk21:2 I ja Jovan videh grad sveti, Jerusalim nov, gde silazi od Boga s neba, pripravljen kao nevesta ukrašena mužu svom.
Otk 21:3 I čuh glas veliki s neba gde govori: Evo skinije Božije medju ljudima, i živeće s njima, i oni će biti narod Njegov, i sam Bog biće s njima Bog njihov.
Otk 21:4 I Bog će otrti svaku suzu od očiju njihovih, i smrti neće biti više, ni plača, ni vike, ni bolesti neće biti više; jer prvo prodje
To je pravi Jerusalim i zemlja koju cekamo i kojoj trebamo da se nadamo i spremamo za nju.
Bukvalni Izrailj to jest Hanan i Jeruslim su slika buduce zemlje i nebeskog Jeruslaima koji ce sici na tom mestu gde je danasnji Jerusalim.
Na novoj zemlji ce ovako biti:
1.Kor 2:9 Nego kao što je pisano: Šta oko ne vide, i uho ne ču, i u srce čoveku ne dodje, ono ugotovi Bog onima, koji Ga ljube.
Po običaju mešaš istinu i laž kako bi lakše prevario neupućenije. Npr. iznosiš istinu da oni Jevreji koji nisu priznali Isusa za Mesiju neće videti i ući u obećano carstvo. Ali, ti onda unosiš laž i kažeš kako se ta proroštva odnose samo na Prvi dolazak, tj. da se tad trebalo ispuniti nad Jevrejima, ali pošto nisu priznali Isusa ispuniće se tek kad bude Novo nebo i zemlja i još kažeš da
„odbacivanje Isusa, mesiju, klicu, spaistelja, izdanka,sibljiku, pravdnika, je dovelo do toga da se Bozja obecanja Izrailju data u Starom zavetu, nisu nad njima bukvalno ispunila niti ta obecanja imaju dalje znacenje,
pa ih zato ni Isus ni apostoli ni novi zavet i ne pominju
“.
Prvo, nije potrebno da se nešto iz Starog Zaveta ponovo pomene u Novom da bi se ispunilo. Bitno je samo da se u Novom ne kaže da to više ne važi, kao što se to kaže za obrezanje i prinošenje životinjskih žrtava. Ali, u Novom Zavetu ne samo da se ne kaže da ta obećanja se neće ispuniti nego lepo piše da će se ispuniti, ali naravno nad onim Jevrejima koji se pokaju i prihvate Isusa za Mesiju. Recimo Rimljanima 11 detaljno govori o tome:
https://wwwyu.com/biblija/45rim011.htm, kao i drugi novozavetni spisi.
Npr. ovo što si ovde naveo:
„Jes 11:1 Ali će izaći šibljika iz stabla Jesejevog, i izdanak iz korena njegovog izniknuće.
Jes 11:3 I mirisanje će Mu biti u strahu Gospodnjem, a neće suditi po vidjenju svojih očiju, niti će po čuvenju svojih ušiju karati.
Jes 11:4 Nego će po pravdi suditi siromasima i po pravici karati krotke u zemlji, i udariće zemlju prutom usta svojih, i duhom usana svojih ubiće bezbožnika.
Jes 11:5 I pravda će Mu biti pojas po bedrima, i istina pojas po bocima.
Jes 11:6 I vuk će boraviti s jagnjetom, i ris će ležati s jaretom, tele i lavić i ugojeno živinče biće zajedno, i malo dete vodiće ih.
Jes 11:7 I krava i medvedica zajedno će pasti, mlad njihova ležaće zajedno, i lav će jesti slamu kao vo.
Jes 11:8 I dete koje sisa igraće se nad rupom aspidinom, i dete odbijeno od sise zavlačiće ruku svoju u rupu zmije vasilinske.
Jes 11:9 Neće uditi ni potirati na svoj svetoj gori mojoj, jer će zemlja biti puna poznanja Gospodnjeg kao more vode što je puno.“
prokomentarisao si rečima da je to trebalo da se ispuni za vreme prvog Hristovog dolaska i da pošto Jevreji nisu priznali Isusa ispuniće se tek „na kraju, na novoj zemlji i u novom Jerusalimu.“ Tačno je ovo što kažeš:
„Otk 21:1 I videh nebo novo i zemlju novu; jer prvo nebo i prva zemlja prodjoše, i mora više nema.
Otk21:2 I ja Jovan videh grad sveti, Jerusalim nov, gde silazi od Boga s neba, pripravljen kao nevesta ukrašena mužu svom.
Otk 21:3 I čuh glas veliki s neba gde govori: Evo skinije Božije medju ljudima, i živeće s njima, i oni će biti narod Njegov, i sam Bog biće s njima Bog njihov.
Otk 21:4 I Bog će otrti svaku suzu od očiju njihovih, i smrti neće biti više, ni plača, ni vike, ni bolesti neće biti više; jer prvo prodje
To je pravi Jerusalim i zemlja koju cekamo i kojoj trebamo da se nadamo i spremamo za nju.
Bukvalni Izrailj to jest Hanan i Jeruslim su slika buduce zemlje i nebeskog Jeruslaima koji ce sici na tom mestu gde je danasnji Jerusalim.
Na novoj zemlji ce ovako biti:
1.Kor 2:9 Nego kao što je pisano: Šta oko ne vide, i uho ne ču, i u srce čoveku ne dodje, ono ugotovi Bog onima, koji Ga ljube.“
Ali, nije tačno da će se sva ova obećanja ispuniti tek tada. Jer mnoga će biti ispunjena u hiljadugodišnjem carstvu koje je pre Novog neba i zemlje, a neka će se ispuniti i pre hiljadugodišnjeg carstva, dok su se neka već ispunila. Npr. ovo:
Jes 11:2 I na Njemu će počivati Duh Gospodnji, duh mudrosti i razuma, duh saveta i sile, duh znanja i straha Gospodnjeg.“
se već ispunilo prilikom Prvog Hristovog dolaska. A ovo iz Jes 11:4:
„i udariće zemlju prutom usta svojih, i duhom usana svojih ubiće bezbožnika.“
će se ispuniti prilikom Drugog Hristovog dolaska. O tome govori apostol Pavle gotovo istim rečima (podvukao sam i boldovao te reči):
„Pa će se onda javiti
bezakonik, kog će Gospod Isus ubiti duhom usta svojih, i iskoreniti svetlošću dolaska svog;
“ 2 Sol. 2:8
nasuprot tvojoj tvrdnji da
„niti ta obecanja imaju dalje znacenje,
pa ih zato ni Isus ni apostoli ni novi zavet i ne pominju
“. Dakle, u Starom Zavetu se kaže: "duhom usana svojih ubiće bezbožnika", a u novom: "bezakonik, kog će Gospod Isus ubiti duhom usta svojih". Dakle, još kako da Novi Zavet pominje starozavetna obećanja.
A ovo:
„Jes 11:6 I vuk će boraviti s jagnjetom, i ris će ležati s jaretom, tele i lavić i ugojeno živinče biće zajedno, i malo dete vodiće ih.
Jes 11:9 Neće uditi ni potirati na svoj svetoj gori mojoj, jer će zemlja biti puna poznanja Gospodnjeg kao more vode što je puno.“
će se ispuniti već u hiljadugodišnjem carstvu Hristovom, neće se morati za to čekati na Otkr. 21:1-4 iako će od tada, tj. od stvaranja Novog neba i zemlje i silaska Nebeskog Jerusalima na zemlju blaženstvo biti još veće.