CarstvoBožije
Aktivan član
- Poruka
- 1.793
Videli smo dakle da nasuprot Glasnikovoj tvrdnji da apostol Pavle tvrdi da u Novom Zavetu od zapovesti iz Starog Zaveta važe samo 10 Božijih zapovesti, Sveto Pismo uči da važe i zapovesti o biblijskim praznicima i zakoni o desetku i prinosima. Evo 1 primer kako u Novom Zavetu i dalje važe i druge zapovesti koje je Bog dao ljudima u Starom Zavetu:
"1 I kad uđe u Jerihon i prolažaše kroza nj,
2 I gle, čovek po imenu Zakhej, koji beše starešina carinički, i beše bogat,
3 I iskaše da vidi Isusa da Ga pozna; i ne mogaše od naroda, jer beše malog rasta;
4 I potrčavši napred, pope se na dud da Ga vidi; jer Mu je onuda trebalo proći.
5 I kad dođe Isus na ono mesto, pogledavši gore vide ga, i reče mu: Zakheju! Siđi brzo; jer mi danas valja biti u tvojoj kući.
6 I siđe brzo; i primi Ga radujući se.
7 I svi, kad videše, vikahu na Njega govoreći da grešnom čoveku dođe u kuću.
8 A Zakhej stade i reče Gospodu: Gospode! Evo pola imanja svog daću siromasima, i ako sam koga zaneo vratiću onoliko četvoro.
9 A Isus mu reče: Danas dođe spasenje kući ovoj; jer je i ovo sin Avraamov.
10 Jer je Sin čovečiji došao da nađe i spase šta je izgubljeno." Luka 19:1-10
Vidimo da Zakhej postupa po zakonu koji je Bog dao još u Starom Zavetu:
"1 Ko ukrade vola ili ovcu ili kozu, i zakolje ili proda, da vrati pet volova za jednog vola, a četiri ovce ili koze za jednu ovcu ili kozu." 2 Moj. 22:1
i još kaže da je za takav postupak poštovanja Božije zapovesti date u Starom Zavetu došlo spasenje kući njegovoj i da je zbog toga on sin Avraamov, tj. da je pravedan. Vidimo da Zakhej ide i dalje u činu pokajanja, pa kaže da će i pola imanja dati siromasima što je saglasno i sa Hristovim Jevanđeljem koje je još strože od Tore, jer Gospod kaže: "kazano je: ne čini preljubu, a ja vam kažem da svaki koji pogleda na ženu sa željom u srcu svome već je učinio preljubu" i sl., a u pogledu davanja mimimum je desetak i prinosi kao u Starom Zavetu, a "ko hoće savršen da bude neka razda sve svoje imanje i ide za mnom", kao što su činili u istoriji mnogi hrišćanski monasi, ali i mnogi Hrišćani u prvoj Crkvi. U pogledu vraćanja ukradenog mimimum je 2 Moj. 22:1 i sl. starozavetne zapovesti, kao što je Zakhej učinio rekavši: "vratiću onoliko četvoro", uz to on je postupio i više od toga, tj. jevanđeljski rekavši da će i pola imanja dati siromasima.
"1 I kad uđe u Jerihon i prolažaše kroza nj,
2 I gle, čovek po imenu Zakhej, koji beše starešina carinički, i beše bogat,
3 I iskaše da vidi Isusa da Ga pozna; i ne mogaše od naroda, jer beše malog rasta;
4 I potrčavši napred, pope se na dud da Ga vidi; jer Mu je onuda trebalo proći.
5 I kad dođe Isus na ono mesto, pogledavši gore vide ga, i reče mu: Zakheju! Siđi brzo; jer mi danas valja biti u tvojoj kući.
6 I siđe brzo; i primi Ga radujući se.
7 I svi, kad videše, vikahu na Njega govoreći da grešnom čoveku dođe u kuću.
8 A Zakhej stade i reče Gospodu: Gospode! Evo pola imanja svog daću siromasima, i ako sam koga zaneo vratiću onoliko četvoro.
9 A Isus mu reče: Danas dođe spasenje kući ovoj; jer je i ovo sin Avraamov.
10 Jer je Sin čovečiji došao da nađe i spase šta je izgubljeno." Luka 19:1-10
Vidimo da Zakhej postupa po zakonu koji je Bog dao još u Starom Zavetu:
"1 Ko ukrade vola ili ovcu ili kozu, i zakolje ili proda, da vrati pet volova za jednog vola, a četiri ovce ili koze za jednu ovcu ili kozu." 2 Moj. 22:1
i još kaže da je za takav postupak poštovanja Božije zapovesti date u Starom Zavetu došlo spasenje kući njegovoj i da je zbog toga on sin Avraamov, tj. da je pravedan. Vidimo da Zakhej ide i dalje u činu pokajanja, pa kaže da će i pola imanja dati siromasima što je saglasno i sa Hristovim Jevanđeljem koje je još strože od Tore, jer Gospod kaže: "kazano je: ne čini preljubu, a ja vam kažem da svaki koji pogleda na ženu sa željom u srcu svome već je učinio preljubu" i sl., a u pogledu davanja mimimum je desetak i prinosi kao u Starom Zavetu, a "ko hoće savršen da bude neka razda sve svoje imanje i ide za mnom", kao što su činili u istoriji mnogi hrišćanski monasi, ali i mnogi Hrišćani u prvoj Crkvi. U pogledu vraćanja ukradenog mimimum je 2 Moj. 22:1 i sl. starozavetne zapovesti, kao što je Zakhej učinio rekavši: "vratiću onoliko četvoro", uz to on je postupio i više od toga, tj. jevanđeljski rekavši da će i pola imanja dati siromasima.