Žig zveri

Pogledaj celi taj svoj citat na koji ti ja odgovaram. Znam da smatraš da će biti obećanja ispunjena nad onima koji prihvate Isusa bilo da su Jevreji, bilo da su neznabošci, to je pravilno, tako i ja smatram, ali ti si rekao da ta starozavetna obećanja nemaju dalje značenje i da ih Novi zavet ne pominje, a ja sam te demantovao, npr. napisao sam ono iz Poslanice Solunjanima da će Gospod ubiti bezakonika, tj. Antihrista duhom usta svojih što je starozavetno obećanje ("duhom usana svojih ubiće bezbožnika") koje si upravo ti citirao, a tvrdio si da se ne pominje u Novom zavetu. I još si tvrdio da su ta obećanja trebala biti ispunjena prilikom Prvog dolaska, a pošto Jevreji nisu priznali Isusa biće ispunjena tek na Novom nebu i zemlji, a iz ovog se vidi da neće biti samo na Novom nebu i zemlji već neka i prilikom samog Drugog dolaska nakon kojeg sledi hiljadugodišnje carstvo Hristovo gde će živeti u rajskim uslovima pravednici, a tek potom dolazi Novo nebo i zemlja.
Kakav bezakonik za vreme Mesije crni ti?
Jovan i Danilo ga nagovestavaju u poslednje vreme.
Kakav demantovanja sa necim sta veze sa vezom nema?
kakvi rajski usklovi za vreme hiljadu godina?
Sto nisi odma presao u svedoke da se ne mucis?
Sto ne upita arijanu da te prime?

Tu se nisam obraćao u svemu tebi nego i objašnjavam svoj stav. Na tebe se odnosi to što sam rekao da ne mora u Novom zavetu nešto da se pomene da bi se ispunjavalo, npr. ne mora da se pominje desetak i blagoslovi koji ga prate da bi i dalje važilo davanje desetka. Dovoljno je da nigde u Novom zavetu ne piše da ne treba više davati desetak, a plus što uz to još i piše da treba i dalje (naveo sam onaj stih od Gospoda u Jevanđelju). O tome sam i kasnije pisao. Isto tako objašnjavam svoj stav između ostalog i time što navodim čitavu Poslanicu Rimljanima 11 gde piše da se spasavaju i Jevreji i neznabošci koji veruju u Hrista i još sam napisao da to govore i drugi biblijski stihovi, ti si u ovom tvom odgovoru sada naveo neke od njih, a koji su mi svi poznati, koje i ja godinama na forumu postavljam i pišem nasuprot onima koji tvrde da se spasavaju samo Jevreji po telu, a ne i po duhu, ali sve to tebi ne smeta da me i ovde ponovo oklevećeš da sam dispenzacionalista. Ali, Gospod preko apostola Pavla kaže da klevetnici neće ući u Carstvo Božije.
Niogde ne govori da treba da se daje desetak, rec je o starozavetnom zakonu koji je jos bio na snazi.
Ne moze da se daje desetak u svetsenstvu koje je ukinuto.
desetak se daje u melhisedekovom svestenstvu i zbog tog svetsenstva jer se sada nalazimo pod tim svetsenstvom.
Tebe to svetsenstvo uoste i ne zanima, jer ti ne ide uz pricu.
Za poznavaoca biblije, dovoljan dokaz da ti je sva nauka pogresna.
Ne mozes da prihvatas neke stihove koji ti odgovaraju tvom trenutnom verovanju a koji ne odgovaraju odbacujes i pravis se kao da i ne postoje?

Naravno da ne mora nesto uvek da dtoji u novom zavetu, niti je to bio ikakv problem.
A tebi je to glavna tema ovde?
Dispenzacionalista ne tvrde da se spasavaju samo jevreji, iako ima i ovih i onih.
Tvoja cela prica je Dispenzacionalizam, i ima ga u raznim nijansama.

Nisam ja isfilozofirao nego ti i već sam pokazao da si religiozni varalica i da upravo ti propovedaš drugo jevanđelje zbog čega je na tebi anatema iz Gal 1:8 pošto (između ostalog) tvrdiš da u ono što više ne važi spadaju i praznici, a to apostol Pavle nigde ne kaže. On pominje da se ukidaju samo žrtve kakve su tada prinošene, a ne i sam praznik. Žrtve jesu bile deo praznovanja, ali nisu bile jedino što je činilo praznik. Npr. za Praznik beskvasnih hlebova izbacivao se kvasac iz kuće i to treba činiti i danas. Sama Pasha takođe treba da se praznuje, samo više ne žrtvujemo i ne prinosimo jagnje, jer je "Jagnje zaklano od početka sveta za nas" ispunilo plan Predvečnog saveta svojom smrću i vaskrsenjem i zato od tada životinjske žrtve više nisu potrebne i od tad se za Pashu više ne prinosi jagnje nego hleb i vino kako je Hristos ustanovio. Za Jom Kipur se od večeri do večeri ništa ne jede i ne pije, tada čovek potpuno preispituje svoju savest (što treba uvek da radi, ali tada posebno) i tako se i danas obeležava taj praznik. Za Sukot se stanuje u kolibama ili improvizovanim kolibama i veseli se 7 dana uz najlepše voće i sl., prvi i poslednji dan se ništa ne radi, a tako i prvi i poslednji dan Praznika beskvasnih hlebova, Pedesetnice, Praznik truba i Jom Kipur su neradni dani. Tad se naročito misli posvećuju Bogu, čita Sveto Pismo i drugi duhovni spisi, pomažu nevoljni, itd. Dakle, nije deo praznika samo žrtvoprinošenje nego i sve ostalo što navedoh. Prema tome, jedino se ukida prinošenje životinjskih žrtava (ostaje samo prinos u biljnim plodovima), a sve ostalo ostaje. Praznici se ne ukidaju nego se samo menja način na koji se slave, jer je došao Hristos. Sam stih koji citiraš glasi:
Jev 7:12 Jer, kad se promeni sveštenstvo, mora se i zakon promeniti.
Dakle, sveštenstvo nije ukinuto nego je Aronovo sveštenstvo zamenjeno Melhisedekovim. I zakon je izmenjen (dakle ne ukinut, jer Isus kaže: "Nisam došao da ukinem zakon već da ispunim", kao i "neće ostati ni jota koja se neće ispuniti") u smislu što nemamo više telesno obrezanje nego obrezanje srca i nemamo više prinošenje životinjskih žrtava već sveto pričešće i isti zakon (koji je Bog dao Mojsiju, a koji obuhvata 10 zapovesti, zakone o desetku, o praznicima, o čistom i nečistom jelu, o opraštanju duga,...) važi i dalje, samo je sad izmenjen, jer je napisan u našim srcima i još pooštren. Dakle, nije ukinut već pooštren (npr. Gospod Isus kaže: "kazano je Ne ubij, a ja vam kažem da svaki koji kaže bratu svome budalo ni za što biće kriv paklu ognjenom") i napisan u našim srcima, pa iako je pooštren sad ga je lakše ispuniti nego dok je bio Stari zavet, jer sad zahvaljujući Hristovom primeru i žrtvi imamo blagodat Svetoga Duha koja nas osnažuje i p(r)osvećuje da možemo da držimo zakon Božiji. U tom duhu je i Kol. 2:16,17 za šta sam ostavio objašnjenje na linku ka temi na našem sajtu. Apostol Pavle tu kaže da vas niko ne osuđuje što slavite (jer su ih neki tada za to kritikovali), a ne što ne slavite praznike, apostol Pavle opravdava njihovo slavljenje starozavetnih biblijskih praznika, jer nisu predstavljali neku talmudističku izmišljotinu (kakvih ima danas) nego su praznici zapoveđeni samim Hristom (na drugom mestu isti apostol kaže "a ta stena (iz koje Mojsije po Božijem čudu izvede vodu) beše Hristos") izobražavali Hrista koji će doći i zato i treba da ih slavimo. Naravno, sa Hristovim dolaskom na drugi način, ali i dalje se slave.
Nije sija nego vrat.
Zamenjeno ili ukinuto, isto.
Isus je ispunio zakon i zato on vise nije aktuelan.
A videli smo da apostoli zbog toga dele zakona na dva dela i jedno i drugio zovu zakon.
Isus nije dosao i rekao, starozavetni zakon vise ne vazi.
Vec ga je ispunio, ceo taj zakon je bio jevandjelje, govorio je o njemu unapred.
Sada je on svojim zivotom, radom, i smrcu, ispunio sve sto je zakon sa svim svojimc eremonijama i praznicima unapred o njemu govoiro.
Starozavetni zakon je bio senka Hristovog zivota i dela.
Sada je dosla stvarnost, ne treba nam vise senka.
Dok moralni zakon ostaje, nije bio senka i apsotoli ga zovu posbenim zakonom.
Kada ti ovo osnovno ne znas, ja neznam sta da ocekume od tebe?

A sada o ukidanju:

Jev 7:11 Ako je, dakle, savršenstvo postalo kroz levitsko sveštenstvo (jer je narod pod njim zakon primio), kakva je još potreba bila govoriti da će drugi sveštenik postati po redu Melhisedekovom, a ne po redu Aronovom?
Jev 7:12 Jer, kad se promeni sveštenstvo, mora se i zakon promeniti.
Jev 7:13 Jer za koga se ovo govori On je od drugog kolena, od kog niko ne pristupi k oltaru.
Jev 7:14 Jer je poznato da Gospod naš od kolena Judina izadje, za koje koleno Mojsije ne govori ništa o sveštenstvu.
Jev 7:15 I još je više poznato da će po redu Melhisedekovom drugi sveštenik postati,
Jev 7:16 Koji nije postao po zakonu telesne zapovesti nego po sili života večnog.
Jev 7:17 Jer svedoči: Ti si sveštenik vavek po redu Melhisedekovom.
Jev 7:18 Tako se ukida predjašnja zapovest, što bi slaba i zaludna.
Jev 7:19 Jer zakon nije ništa savršio; a postavi bolju nadu, kroz koju se približujemo k Bogu.
Jev 7:20 I još ne bez zakletve:
Jev 7:21 Jer oni bez zakletve postaše sveštenici; a Ovaj sa zakletvom kroz Onog koji Mu govori: Zakle se Gospod i neće se raskajati: Ti si sveštenik vavek po redu Melhisedekovom.
Jev 7:22 Toliko boljeg zaveta posta Isus jamac.
Jev 7:23 I oni mnogi biše sveštenici, jer im smrt ne dade da ostanu.

Ne smatramo sebe nekim posebnim ljudima, već jednostavno ispunjavamo Hristove zapovesti ("ako me volite zapovesti Moje držite", kaže Hristos), trudimo se da ispravljamo svoje grehe i pogreške, da živimo sveto kako Gospod zapoveda, molili smo se 2011. godine da nam Gospod otkrije o žigu i Drugom dolasku pošto je tad bila aktuelna tema o žigu zbog pojave biometrijskih dokumenata, proučavali smo Bibliju i hronologiju zapisanu u njoj, kucali smo i otvorilo nam se, iskali smo i dobili smo, tražili smo i našli smo, verovali smo reči Hristovoj o tome i po našoj veri nam je i bilo. Prema tome, Otac nam je preko Hrista u Duhu Svetom otkrio godinu Hristovog dolaska, a to ne znači da znamo bolje od Oca kako ti imputiraš nego da sad znamo to što nam je otkrio Otac, a naravno da Otac i dalje bolje zna bilo šta, jer On ne samo da "bolje zna" od bilo koga nego sve zna.

Na osnovu proučavanja biblijskih i istorijskih dokumenata. Ne pada hronologija, pada samo neistina. Mi smo biblijski i istorijski došli do godine smrti Hristove i ove hronologije i ona je toliko čudesna da čovek može samo pasti pred Lice Božije i diviti se tolikoj Njegovoj mudrosti, kako se sve poklapa po toj hronologiji, kako je sve predodređeno bez remećenja slobodne volje čovekove, kako svi bitni događaji iz Biblije padaju u subotnje ili jubilarne godine i druga poklapanja se vide.

Ne znam na šta misliš. Ako misliš na hronologiju ona je deo teme, jer govori o tome kada će biti žig zveri implementiran na planetarnom nivou i kada će se to završiti. Ako misliš na ovo o dispenzacionalizmu i sl. iako je i to u širem smislu povezano sa temom ipak i ja smatram da je dovoljno o tome rečeno, ali onda nemoj ti dalje da namećeš tu temu, na koju ti ja odgovaram, ja sam dovoljno biblijskih argumenata naveo koji te razobličuju, tvoj problem je što ti ne želiš da se pokaješ i izvineš nego nastavljaš da me klevećeš u vezi dispenzacionalizma i drugih tvrdnji, pa ti ja opet odgovaram na tvoje neistine. Ali, ja svakako kad procenim da ti ne vredi dalje odgovarati, da opet ponavljaš iste lažne optužbe na koje sam ti već odgovorio onda te ostavljam tvojoj (nažalost) nepokajanoj savesti, a ja ću razgovarati dalje o temi sa drugim članovima foruma. Prema tome, ne propovedam "neka svoja učenja" (kako ti tvrdiš, a nisu moja nego Njegova, tj. Božija) da pošto poto zadobijem nove članove, lepo bi bilo da ljudi prihvate istinu, Gospod nam je između ostalog i rekao da propovedamo Jevanđelje i da širimo Njegovo Carstvo, da pridobijamo nove duše za to Carstvo, ali sam svestan proroštva Hristovog o sveopštem odstupništvu od vere u poslednje vreme i o tome da "Sin čovečiji kada dođe drugi put hoće li naći veru na zemlji". To je retoričko pitanje, naravno da će naći, ali toliko malo da skoro kao da je nema (a pogotovu u samo poslednje vreme i neće biti na zemlji (ili sasvim malo) već "pod zemljom" - u katakombama, kao u prvo vreme Hrišćanstva). Ali, zato je rekao i "Ne boj se malo stado, evo Ja sam sa vama u sve dane do svršetka veka". Ipak, verujem i vidim da moje pisanje ovde ima efekta, da je pored mnogih koji tvrdoglavo odbijaju Božiju istinu koju ovde objavljujem i protive joj se, na mnoge i pozitivno uticalo i ako i jednu dušu zadobijem za Gospoda velika je stvar urađena.

Zadnjih par decenija sam imao prilike da cujem od raznih grupa koje su se molile postile vapile istrazivale, koale, preklinjale i onda im je navodno bog otrkio pa i Njegov dolazak.
Neverovatne hronologije itd.
Ali sve je to ostalo unazad.
Svaka teroija koja proracunava njegov dolazak, je osudjeno na propast.

Bog nece otkriti svoj dolazak do pred sam kraj, jer ako bi ga otrio, mnogi bi rekli:

Do 2035 cu raditi sta hocu a onda cu 2035. 31 decembra prihvatiti Hrista.
Upravo zato je bog zadrzao Hristov dolazak kao tajnu za sve generacije.

A kada ce ta Bozja tajna biti otrkivena?

Otk 10:1 I videh drugog andjela jakog gde silazi s neba, koji beše obučen u oblak, i duga beše na glavi njegovoj, i lice njegovo beše kao sunce, i noge njegove kao stubovi ognjeni;
Otk 10:2 I imaše u ruci svojoj knjižicu otvorenu, i metnu nogu svoju desnu na more, a levu na zemlju.
Otk 10:3 I povika glasom velikim, kao lav kad riče; i kad on povika, govoraše sedam gromova glasove svoje.
Otk 10:4 I kad govoriše sedam gromova glasove svoje, htedoh da pišem, i čuh glas s neba koji mi govori: Zapečati šta govoriše sedam gromova, i ovo ne piši.
Otk 10:5 I andjeo kog videh gde stoji na moru i na zemlji, podiže ruku svoju k nebu,
Otk 10:6 I zakle se Onim koji živi va vek veka, koji sazda nebo i šta je na njemu, i zemlju i šta je na njoj, i more i šta je u njemu, da vremena već neće biti;
Otk 10:7 Nego u dane glasa sedmog andjela kad zatrubi, onda će se svršiti tajna Božija, kao što javi svojim slugama prorocima.
Otk 10:8 I glas koji čuh s neba, opet progovori sa mnom i reče: Idi i uzmi knjižicu otvorenu iz ruke onog andjela što stoji na moru i na zemlji.

U dane sedmog andjela ce Bog objaviti tu tajnu, jer vremna nece vise biti.
Ocigledno ce to za bezboznike biti kao grmljavina a za verne glas bozji koji im objavljuje cas dolaska.
Kao ohrabrenje da izdrze par dana jos.

Zato bog nece otrkiti ovoj ili onoj grupi, jer bi bilo mnostvo prevara.

Sedmi andjeo, Hristov dolazak unistenje, zakon bozji se pokazuje u nebeskoj svetinji po kome ce se suditi zemlji.
Kraj.
Tada bog objavljuje svoju tajnu, svoj dolazak za verne koji su progonjeni na zenlji i stradaju.
Izdrzite.

Otk 11:15 I sedmi andjeo zatrubi i postaše veliki glasovi na nebesima govoreći: Posta carstvo sveta Gospoda našeg i Hrista Njegovog, i carovaće va vek veka.
Otk 11:16 I dvadeset i četiri starešine koje sedjahu pred Bogom na prestolima svojim, padoše na lica svoja i pokloniše se Bogu.
Otk 11:17 Govoreći: Hvalimo Te, Gospode Bože Svedržitelju, koji jesi, i beše, i bićeš, što si primio silu svoju veliku, i caruješ.
Otk 11:18 I neznabošci se progneviše, i dodje gnev Tvoj i vreme mrtvima da se sudi, i da se da plata slugama Tvojim, prorocima i svetima, i onima koji se boje imena Tvog, malima i velikima, i da se pogube oni koji zemlju pogubiše.
Otk 11:19 I otvori se crkva Božija na nebu,
i pokaza se kovceg zaveta Njegovog u crkvi Njegovoj; i biše sevanja munja, i glasovi, i gromovi, i tresenje zemlje, i grad veliki.

Sedmi andjeo objavljuje da pocinje hristovo casrtvo na zemlji, vreme dato gresnicima i raznim politickim sistemima je zavrseno, car dolazi sledi unistenje zla i zlih.
desava se vaskrsenje mrtvih i da prime platu, vecni zivot.

Sedmi andjeo zaista dovodi sve kraju i zato se objavljuje tajna Bozja Hristov dolazak.
Otk 16:17 I sedmi andjeo izli čašu svoju po nebu, i izidje glas veliki iz crkve nebeske od prestola govoreći: Svrši se.

Imas srece da zastupas citav niz neznabozackih ucenja kao zivot posle msrit i slicno, inace bi te napljuvali vec hiljadu puta zbog proracunjavanje Hristovog dolaska.
Jer u principu znaju oni da u tome nema nista lose, ali kada vide da je neko protivan njihovom ucenju, onda to proracunjavanje koriste kao najveci okidac za pljuvanje.

Sta se desilo sa tobom i tvojom grupom Carstvo Bozje.
Bozja rec daje dovoljno informacija.
Ali je treba dobro i strpljivo proucavati sa molitvom da u njoj nadjemo odgovor.
Ono sto je tamo otkriveno, Bog nece posebno nekome otkrivati izvan nje, jer je vec dato.
Ali kada ljudi pored pogace traze hleba.
Cesto im se javi necastivi pa im daje i informacije a oni misle Bog.
FB_IMG_15650686970486953.jpg

Poslednja izmena:
Ovo mi je nejasno:

zašto anđeo desnu nogu drži u moru, a levu na zemlji?
I čemu mu služi ta knjižica, da nešto zapiše ili pročita?
Voda predstavlja u bibliji narode, jezike plemena, nastanjenija mesta, a zemlja manje nastanjenija.
Nije to moje tumacnje vec sama biblija kaze to.
Mrzi me sada trenutno da ti trazim te stihove.

Knjiga je otvorena sto znaci da to sto treba da se objavi nije vise tajna, i treba da se objavi svim narodima na celoj zemlji.
Verovatno je pre toga knjiga bila zatvorena.
Podseca me na knjigu priroka Danila, to je jedina knjiga koja je bila zatvorena, zapecacena do poslednjeg vremena.
Neki kazu da je rec o samoj bibliji, itd.
Postoji jos mislenja, ali ne bih ih pominjao jer se ne uklapaju u dogadjaj.

Otk 10:1 I videh drugog andjela jakog gde silazi s neba, koji beše obučen u oblak, i duga beše na glavi njegovoj, i lice njegovo beše kao sunce, i noge njegove kao stubovi ognjeni;
Otk 10:2 I imaše u ruci svojoj knjižicu otvorenu, i metnu nogu svoju desnu na more, a levu na zemlju.
Otk 10:3 I povika glasom velikim, kao lav kad riče; i kad on povika, govoraše sedam gromova glasove svoje.
Otk 10:4 I kad govoriše sedam gromova glasove svoje, htedoh da pišem, i čuh glas s neba koji mi govori: Zapečati šta govoriše sedam gromova, i ovo ne piši.
Otk 10:5 I andjeo kog videh gde stoji na moru i na zemlji, podiže ruku svoju k nebu,
Otk 10:6 I zakle se Onim koji živi va vek veka, koji sazda nebo i šta je na njemu, i zemlju i šta je na njoj, i more i šta je u njemu, da vremena već neće biti;
Otk 10:7 Nego u dane glasa sedmog andjela kad zatrubi, onda će se svršiti tajna Božija, kao što javi svojim slugama prorocima.
Otk 10:8 I glas koji čuh s neba, opet progovori sa mnom i reče: Idi i uzmi knjižicu otvorenu iz ruke onog andjela što stoji na moru i na zemlji.
Otk 10:9 I otidoh k andjelu, i rekoh mu: Daj mi knjižicu. I reče mi: Uzmi i izjedi je; i gorka će biti u trbuhu tvom, ali u ustima biće ti slatka kao med.
Otk 10:10 I uzeh knjižicu iz ruke andjelove, i izjedoh je; i beše u ustima mojim kao med slatka, a kad je izjedoh, beše gorka u trbuhu mom.

Otk 10:11 I reče mi: Valja ti opet prorokovati narodima i plemenima i jezicima i carevima mnogima.

Prevedeno je sa knjigom, danasnjim jezikom, ali rec je o svitku.
Mozda je rec i o ovom svitku, knjizi?

Otk 5:1 I videh u desnici Onog što sedjaše na prestolu knjigu napisanu iznutra i spolja, zapečaćenu sa sedam pečata.
Otk 5:2 I videh andjela jakog gde propoveda glasom velikim: Ko je dostojan da otvori knjigu i da razlomi pečate njene?
Otk 5:3 I niko ne mogaše ni na nebu ni na zemlji, ni pod zemljom da otvori knjige ni da zagleda u nju.
Otk 5:4 I ja plakah mnogo što se niko ne nadje dostojan da otvori i da pročita knjigu, niti da zagleda u nju.
Otk 5:5 I jedan od starešina reče mi: Ne plači, evo je nadvladao lav, koji je od kolena Judinog, koren Davidov, da otvori knjigu i razlomi sedam pečata njenih.
Otk 5:6 I videh, i gle, nasred prestola i četiri životinje, i posred starešina Jagnje stajaše kao zaklano, i imaše sedam rogova, i sedam očiju, koje su sedam duhova Božijih poslanih po svemu svetu.
Otk 5:7 I dodje i uze knjigu iz desnice Onog što sedjaše na prestolu.
Otk 5:8 I kad uze knjigu, četiri životinje i dvadeset i četiri starešine padoše pred Jagnjetom, imajući svaki gusle, i zlatne čaše pune tamjana, koje su molitve svetih.

Andjeo donosi sada knjigu otvorenu, mozda zato sto je njen sadrzaj sada vec jasan ljudima?
To je ogromna tema i treba predznanja onomga kome objasnjvas..
Tako da ne mogu sada da se upustam dublje u ovo, a i nije naslov teme.

Voda predstavlja u bibliji narode, jezike plemena, nastanjenija mesta, a zemlja manje nastanjenija.
Nije to moje tumacnje vec sama biblija kaze to.
Mrzi me sada trenutno da ti trazim te stihove.

Ne, voda u Bibliji simboliše znanje, istinu, a živa voda koju, recimo, Isus spominje u priči o Samarićanki simboliše objektivno znanje ili objektivnu istinu.
Krstiš se vodom kako bi telo očistio od neznanja i laži. Sad sam počeo na stih da gledam iz tog ugla.
Zemlja je suprotnost vodi, dakle neznanje.
Dakle, anđeo bi trebao da bude vlasnik i znanja i neznanja, a knjižica je otvorena verovatno kako bi preneo znanje.
Desna ruka ili u ovom slučaju noga predstavlja davanje, a leva uzimanje.
Dakle, u pitanju je davanje znanja/istine onim nižim na zemlji koji hoće da ga prime.

Ne, voda u Bibliji simboliše znanje, istinu, a živa voda koju, recimo, Isus spominje u priči o Samarićanki simboliše objektivno znanje ili objektivnu istinu.
Krstiš se vodom kako bi telo očistio od neznanja i laži. Sad sam počeo na stih da gledam iz tog ugla.
Zemlja je suprotnost vodi, dakle neznanje.
Dakle, anđeo bi trebao da bude vlasnik i znanja i neznanja, a knjižica je otvorena verovatno kako bi preneo znanje.:dosadno::dosadno:
Dakle, u pitanju je davanje znanja/istine onim nižim na zemlji koji hoće da ga prime.
Samo onako jel ti volja?:dosadno:
E zato me mrzelo da idem u detalje.
Kako god, ti ces reci naopako.
Kada Isus pominje zivu vodu, on ne kaze samo vodu, onda taj dodatak daje vodi odredjeno znacenje sa kontekstom.
Ziva voda o kojoj on govori, predstavlja bas ovo sto ovde pisemo na forumu.
Ucenje biblije, jevandjelje.
.
Ali kada bi tako radili da svi tumacimo kako nam se dopada, onda ne bi smo nikada imali isitnu.
Imali bi haos.
U tome je razlika izmedju raznih religija, upravo sto postupaju tako.
Ne oslanjaju se na bibliju da ona tumaci sebe, vec sami tumace kako im odgovara prici..

Ali ovde nikoga ne zanima sta bi neko od nas hteo da znaci.

Kada govorimo o simbolici u Otrkivenju o kojemu sada ovde govorimo da te podsetim, vode simboliziraju ono sto sama biblija kaze, ne sta mi hocemo.

A to je:

Otk 17:15 I reče mi: Vode, što si video, gde sedi k urva, ono su ljudi i narodi, i plemena i jezici.
;)

Poslednja izmena:
Otk 17:15 I reče mi: Vode, što si video, gde sedi *****, ono su ljudi i narodi, i plemena i jezici.
Pa naravno, tamo gde sedi bludnica tu niko nikog ne razume, baš kao na ovom forumu. To su narodi, plemena i različiti jezici kojima je potrebna ta voda.
Inače ta k.urva koja se spominje u otkrovenju je duša koja je sa neba pala na zemlju. Na nebu je bila svetica, a na zemlji je postala bludnica.

Pa naravno, tamo gde sedi bludnica tu niko nikog ne razume, baš kao na ovom forumu. To su narodi, plemena i različiti jezici kojima je potrebna ta voda.
Inače ta k.urva koja se spominje u otkrovenju je duša koja je sa neba pala na zemlju. Na nebu je bila svetica, a na zemlji je postala bludnica.
:think::manikir:

Pos 6:5 I Gospod videći da je nevaljalstvo ljudsko veliko na zemlji, i da su sve misli srca njihovog svagda samo zle,
Pos 6:7 I reče Gospod: Hoću da istrebim sa zemlje ljude, koje sam stvorio, od čoveka do stoke i do sitne životinje i do ptica nebeskih; jer se kajem što sam ih stvorio.
Pos 6:8 Ali Noje nadje milost pred Gospodom.

Dakle, anđeo bi trebao da bude vlasnik i znanja i neznanja, a knjižica je otvorena verovatno kako bi preneo znanje.
ma kakvi crni andjeli da daju ili da su vlasnici, to su pali andjeli i sada vas lazu, jer vas laze pisac laznog otkrivenja, a ovo je istina
1. PETROVA 1,12 Njima (STAROZAVETNIM PROROCIMA) se otkri da ne sebi, nego vama služahu u onom što vam se sad javi preko onih koji vam propovediše Jevandjelje Duhom Svetim poslanim s neba, u što andjeli žele zaviriti.
GALATIMA 1,8 Ali ako i mi, ili andjeo s neba [OTK. 14,6] javi vam jevandjelje drukčije nego sto vam javismo, anatema da bude!

Ako je propoved Jevandjelja uslov spasenja koje apostoli javiše i koje primismo i u koje poverovasmo, i evo posle 19 vekova držimo to jevandjelje Gospoda našega, kako možemo verovati lažnom otkrovenju 14,6 da "večno jevandjelje" tek treba da bude predato ljudima od nekog andjela, a čak i andjeli žele zaviriti u Jevandjelje Gospodnje predato ljudima preko apostola i propovedano Duhom Svetim?
Ne zavisi spasenje ljudi od andjela, nego se Božiji andjeli šalju na služenje onima koji će naslediti spasenje (JEVREJIMA 1,14), tj. Gospod zapoveda andjelu svojem da takve čuva (PSALAM 91,11), čak i ako je čovek privremeno manji od andjela (JEVREJIMA 2,7)...
I KORINĆANIMA 6,3 Ne znate li da ćemo andjelima suditi, a kamoli stvarima ovoga sveta? (vidi GALATIMA 1,8 i 9)!!!
KOLOŠANIMA 2,18 Niko da vas ne vara po svojoj volji izabranom poniznošću i službom andjela, istražujući i što ne vide, i uzalud nadimajući se umom tela svoga
JEVREJIMA 2,5 Jer Bog ne pokori andjelima vasionoga sveta, koji ide i o kome govorimo.

ili verujete otkrovenju dato licno apostolu Pavlu koga primise svi apostoli kroz koje bi istina jevandjelja Gospodnjeg, ili verujete laznom otkrivenju koje su mnogi odbacivali kroz vekove, a kada je naspisano apostola nije ni bilo da ga opovrgnu

ili verujete otkrovenju dato licno apostolu Pavlu koga primise svi apostoli kroz koje bi istina jevandjelja Gospodnjeg, ili verujete laznom otkrivenju koje su mnogi odbacivali kroz vekove, a kada je naspisano apostola nije ni bilo da ga opovrgnu

Stvarno nema potrebe Jevanđeljima verovati ni neverovati jer ona ništa ne dokazuju. Ona su napisana kako bi shvatili duhovnu prirodu čoveka sa svim njegovim i dobrim i lošim osobinama i kako bi uvideli šta je to u nama što je potrebno menjati, transformisati.
Način na koji su napisana nam pomaže da izoštrimo našu mentalnu prirodu kako bi pravilno shvatili svete stihove.
Barem ja tako posmatram Jevanđelja, ne bavim se njihovom istinitošću. Treba sve te metafore i alegorije dešifrovati, ali to je i draž ovog učenja.

Stvarno nema potrebe Jevanđeljima verovati ni neverovati jer ona ništa ne dokazuju. Ona su napisana kako bi shvatili duhovnu prirodu čoveka sa svim njegovim i dobrim i lošim osobinama i kako bi uvideli šta je to u nama što je potrebno menjati, transformisati.
Način na koji su napisana nam pomaže da izoštrimo našu mentalnu prirodu kako bi pravilno shvatili svete stihove.
Barem ja tako posmatram Jevanđelja, ne bavim se njihovom istinitošću. Treba sve te metafore i alegorije dešifrovati, ali to je i draž ovog učenja.
Ajd bar jednu ili dve?
Isus rece Zaheju.
1.Valja mi danas u tvojoj kuci biti?

2. Isus povika s krsta,, Eliiiii Eliii lama sabahtani i izdahnu.

3. Talita kumi. ..

Moze objasnjenje kako kaza, za ove tri metafore!

Auu.
Iskrenost ti uopste nije jaca strana.
Ja zapoceo o zigu zveri a ti zapoceo sa svim ovim sto nema veze sa temom.
A onda sam te ja otuzio?
Auuu
Ovo sto ti unazad pises, nema veze sa zigom zveri i zasniva se na bazi, ja tako kazem i gotovo.
Evo i ovde pokazuješ da iskrenost nije jača strana tebi, a ne meni. Upravo si ti počeo ovu temu o dispenzacionalizmu i 7 biblijskih praznika, a ja sam ti na to odgovorio.
Evo tih postova gde si započeo tu temu:
https://forum.krstarica.com/threads/zig-zveri.746069/page-140#post-38223331
https://forum.krstarica.com/threads/zig-zveri.746069/page-140#post-38223430
Ali, nemam ništa protiv ni toga, jer i to je povezano sa temom. I ne zasniva se kod mene ništa "na bazi, ja tako kazem i gotovo" nego na Svetom Pismu. Svako to vidi iz mojih poruka. Za razliku od tebe koji navedeš reči apostola Pavla o podeli zakona na one koji i dalje važe i one koji više ne važe, a onda ti sam ubaciš svoju interpretaciju da u te druge spadaju i davanje desetka, držanje biblijskih praznika i sl. iako to nigde ne piše u Pismu. A ja upravo iz Pisma navodim da ne važe samo više krvne žrtve i obrezanje, a sve ostalo važi i dalje. Tako da upravo kod tebe važi to da mnogo toga što pišeš "zasniva se na bazi, ja tako kazem i gotovo".

Evo i ovde pokazuješ da iskrenost nije jača strana tebi, a ne meni. Upravo si ti počeo ovu temu o dispenzacionalizmu i 7 biblijskih praznika, a ja sam ti na to odgovorio.
Evo tih postova gde si započeo tu temu:
https://forum.krstarica.com/threads/zig-zveri.746069/page-140#post-38223331
https://forum.krstarica.com/threads/zig-zveri.746069/page-140#post-38223430
Ali, nemam ništa protiv ni toga, jer i to je povezano sa temom. I ne zasniva se kod mene ništa "na bazi, ja tako kazem i gotovo" nego na Svetom Pismu. Svako to vidi iz mojih poruka. Za razliku od tebe koji navedeš reči apostola Pavla o podeli zakona na one koji i dalje važe i one koji više ne važe, a onda ti sam ubaciš svoju interpretaciju da u te druge spadaju i davanje desetka, držanje biblijskih praznika i sl. iako to nigde ne piše u Pismu. A ja upravo iz Pisma navodim da ne važe samo više krvne žrtve i obrezanje, a sve ostalo važi i dalje. Tako da upravo kod tebe važi to da mnogo toga što pišeš "zasniva se na bazi, ja tako kazem i gotovo".
Kako da nigde ne pise u pismu?
To sto ti neznas da pise a meni prebacujes da ne pise?
Lepo ti pise da praznici vise ne vaze i da su ispzmunjeni.
Nemaju vise svrhu.
Lepo ti pise da je Aronovo svestenstvo ukinuto.
A svestenicka sluzba u kojoj spadaju sve ceremonije i praznici.
Par puta ti to navodim i opet on kaze ne pise?
Cak ne znas ni o desetku u Melhusedekovom svestenstvu da pise?

Sto se tice apostola Pavla?
Meni zvuci kao da ti njega odbacujes?
Nekako ti se njegova pisanja ne uklapaju u tvoje ucenje?

Lepo sam ti pokazao kada ce bog objaviti svoj dolazak i to ne nekoj grupi, vec svim vernima istovremeno.
Nema manipulisanja.

U dane sedmog andjela ce Bog objaviti tu tajnu, jer vremna nece vise biti.
Ocigledno ce to za bezboznike biti kao grmljavina a za verne glas bozji koji im objavljuje cas dolaska.
Kao ohrabrenje da izdrze par dana jos.

Zato bog nece otrkiti ovoj ili onoj grupi, jer bi bilo mnostvo prevara.

Sedmi andjeo, Hristov dolazak unistenje, zakon bozji se pokazuje u nebeskoj svetinji po kome ce se suditi zemlji.
Kraj.
Tada bog objavljuje svoju tajnu, svoj dolazak za verne koji su progonjeni na zenlji i stradaju.
Izdrzite.

Otk 11:15 I sedmi andjeo zatrubi i postaše veliki glasovi na nebesima govoreći: Posta carstvo sveta Gospoda našeg i Hrista Njegovog, i carovaće va vek veka.
Otk 11:16 I dvadeset i četiri starešine koje sedjahu pred Bogom na prestolima svojim, padoše na lica svoja i pokloniše se Bogu.
Otk 11:17 Govoreći: Hvalimo Te, Gospode Bože Svedržitelju, koji jesi, i beše, i bićeš, što si primio silu svoju veliku, i caruješ.
Otk 11:18 I neznabošci se progneviše, i dodje gnev Tvoj i vreme mrtvima da se sudi, i da se da plata slugama Tvojim, prorocima i svetima, i onima koji se boje imena Tvog, malima i velikima, i da se pogube oni koji zemlju pogubiše.
Otk 11:19 I otvori se crkva Božija na nebu,
i pokaza se kovceg zaveta Njegovog u crkvi Njegovoj; i biše sevanja munja, i glasovi, i gromovi, i tresenje zemlje, i grad veliki.

Sedmi andjeo objavljuje da pocinje hristovo casrtvo na zemlji, vreme dato gresnicima i raznim politickim sistemima je zavrseno, car dolazi sledi unistenje zla i zlih.
desava se vaskrsenje mrtvih i da prime platu, vecni zivot.

Sedmi andjeo zaista dovodi sve kraju i zato se objavljuje tajna Bozja Hristov dolazak.
Otk 16:17 I sedmi andjeo izli čašu svoju po nebu, i izidje glas veliki iz crkve nebeske od prestola govoreći: Svrši se.

Evo kada ce Bog objaviti svoj dolazak i kome.
Da si ovo znao, ne bi bio prevaren moj Cb.

Kakav bezakonik za vreme Mesije crni ti?
Jovan i Danilo ga nagovestavaju u poslednje vreme.
Kakav demantovanja sa necim sta veze sa vezom nema?
kakvi rajski usklovi za vreme hiljadu godina?
Sto nisi odma presao u svedoke da se ne mucis?
Sto ne upita arijanu da te prime?
Bezakonik će biti ubijen duhom usta Mesije prilikom Njegovog drugog dolaska. Vreme Mesije nije samo vreme Njegovog prvog nego i drugog dolaska i vreme posle toga. Jovan i Danilo ga nagoveštavaju u poslednje vreme u koje spada i vreme drugog Dolaska. Naravno da su rajski uslovi na zemlji tokom tih hiljadu godina, a ne pusta zemlja tokom 1000 godina kako nasuprot Svetom Pismu učiš ti i ostali adventisti. Arijana i Jehovini svedoci ispravno uče da će tada biti rajski uslovi samo za razliku od nas pravoslavaca Jehovini svedoci ne priznaju Isusa za Boga i zato će najverovatnije oni prihvatiti Antihrista za Mesiju i primiti njegov žig pošto su već i sad postali antihristi, jer po Svetom Pismu svaki koji ne ispoveda da je Isus Hristos (JAHOŠUA ha MEŠIJAH) u telu došao je antihrist. Pošto JAHOŠUA znači Bog koji spasava apostol Jovan zapravo govori da svaki koji ne priznaje da je Bog u telu došao je antihrist, a Jehovini svedoci ne priznaju da je Bog u telu došao nego samo Sin Božiji koji po njima nije Bog iako Sveto Pismo jasno uči da je Sin Božiji Isus Hristos Bog. Prema tome, oni su se već sada opredelili za Antihrista, a kad se on pojavi i zavlada samo će još i formalno to da potvrde primanjem njegovog žiga osim malog broja koji bi se eventualno do tada pokajali i izašli iz te jeretičke zajednice koja ne priznaje da je u telu došao Bog Spasitelj. Antihrist kad se pojavi će proglasiti sebe za Isusa Hrista i obmanuće mnoge da je on taj obećani mesija koji će doći drugi put da uspostavi hiljadugodišnje carstvo. To će biti prevara na koju će mnogi nasesti. Ali, on neće uspeti da formira nikakvo hiljadugodišnje carstvo već samo 3,5 - godišnje carstvo, a onda dolazi istinski Isus Hristos (JAHOŠUA ha MEŠIJAH) da ubije lažnog Isusa, tj. Antihrista duhom usta svojih i osnuje pravo hiljadugodišnje carstvo. Takođe, postoji i Kerintovo viđenje hiljadugodišnjeg carstva koje je Crkva osudila i ono se razlikuje od viđenja koje ima Crkva. O razlici između jeretičkog i pravoslavnog, tj. biblijskog hilijazma sam već detaljno pisao na ovom forumu.

Kako da nigde ne pise u pismu?
To sto ti neznas da pise a meni prebacujes da ne pise?
Lepo ti pise da praznici vise ne vaze i da su ispzmunjeni.
Nemaju vise svrhu.
Lepo ti pise da je Aronovo svestenstvo ukinuto.
A svestenicka sluzba u kojoj spadaju sve ceremonije i praznici.
Par puta ti to navodim i opet on kaze ne pise?
Cak ne znas ni o desetku u Melhusedekovom svestenstvu da pise?

Sto se tice apostola Pavla?
Meni zvuci kao da ti njega odbacujes?
Nekako ti se njegova pisanja ne uklapaju u tvoje ucenje?

Lepo sam ti pokazao kada ce bog objaviti svoj dolazak i to ne nekoj grupi, vec svim vernima istovremeno.
Nema manipulisanja.
Strpi se da ti prvo odgovorim na prethodne tvoje poruke, pa mi onda odgovaraj, da se ne ponavljaju neke stvari bespotrebno...

Niogde ne govori da treba da se daje desetak, rec je o starozavetnom zakonu koji je jos bio na snazi.
Ne moze da se daje desetak u svetsenstvu koje je ukinuto.
desetak se daje u melhisedekovom svestenstvu i zbog tog svetsenstva jer se sada nalazimo pod tim svetsenstvom.
Tebe to svetsenstvo uoste i ne zanima, jer ti ne ide uz pricu.
Za poznavaoca biblije, dovoljan dokaz da ti je sva nauka pogresna.
Ne mozes da prihvatas neke stihove koji ti odgovaraju tvom trenutnom verovanju a koji ne odgovaraju odbacujes i pravis se kao da i ne postoje?

Naravno da ne mora nesto uvek da dtoji u novom zavetu, niti je to bio ikakv problem.
Dispenzacionalista ne tvrde da se spasavaju samo jevreji, iako ima i ovih i onih.
Tvoja cela prica je Dispenzacionalizam, i ima ga u raznim nijansama.
Desetak nije ukinut, ranije se davao Aronovom sveštenstvu, udovicama, strancima, siročadi, a sada se daje Melhisedekovom sveštenstvu, udovicama, strancima, siročadi.
Ja ne odbacujem stihove koji navodno ne odgovaraju mom verovanju već upravo ti. Ja prihvatam sve stihove iz Svetog Pisma, a ti samo one koji ti odgovaraju i pri tom im izvrćeš smisao. Npr. kad pominješ da je Melhisedekovo sveštenstvo zamenilo Aronovo i sl. ignorišeš stihove oko toga koji govore da se radi o ukidanju životinjskih krvnih žrtava i obreda povezanih sa tim
("26 Jer takav nama trebaše poglavar sveštenički: svet, bezazlen, čist, odvojen od grešnika, i koji je bio više nebesa;
27 Kome nije potrebno svaki dan, kao sveštenicima, najpre za svoje grehe žrtve prinositi, a potom za narodne, jer On ovo učini jednom, kad sebe prinese."),
a ne sveštenstva ili praznika i sl. Moja priča uopšte nije dispenzacionalizam, nego Sveto Pismo koje kaže da će u hiljadugodišnjem carstvu biti i svi Jevreji po duhu, ali i još neki, jer biće tamo i grešnika koji će imati priliku da uzrastaju i čije će se pravo srce pokazati nakon isteka hiljadugodišnjeg carstva.
Kažeš još i ovo:
"Naravno da ne mora nesto uvek da dtoji u novom zavetu, niti je to bio ikakv problem.
Nije mi glavna tema već jedna od tema koju si ti nametnuo, ali mi ne smeta, jer je vezano za ovu temu o žigu zveri pošto od poštovanja zapovesti Božijih zavisi hoćemo li biti deo Neveste ili ne, tj. da li ćemo zbog nedržanja zapovesti ući u Veliku Nevolju kad bude Antihrist vladao. Pa kad i sam priznaješ da ne mora da stoji u Novom Zavetu i da to nije bio nikakav problem, zašto onda ne priznaješ da i dalje važi desetak, biblijski praznici i sl.? Jer, nigde u Novom Zavetu ne piše da se od tada to ukida. A plus što ne samo da to ne piše već kako sam ti i ranije pisao, čak se pominju u Novom Zavetu situacije gde se vidi da se i u Novom Zavetu to drži. To ću navesti u sledećem postu.

"7 Očistite dakle stari kvasac, da budete novo testo, kao što ste presni; jer i pasha naša zakla se za nas, Hristos.

8 Zato da praznujemo ne u starom kvascu, ni u kvascu pakosti i lukavstva, nego u presnom hlebu čistote i istine." 1 Kor. 7,8
Vidimo da apostol Pavle kaže da treba da i dalje praznujemo taj praznik samo na drugi način pošto je sada došao Hristos koji je naša Pasha.

"3 I videvši da je to po volji Jevrejima nastavi da uhvati i Petra (a behu dani presnih hlebova),

4 Kog i uhvati i baci u tamnicu i predade ga četvorici četvrtnika vojničkih da ga čuvaju, i mišljaše ga po pashi izvesti pred narod.
5 I tako Petra čuvahu u tamnici; a crkva moljaše se za njega Bogu bez prestanka.
6 A kad htede Irod da ga izvede, onu noć spavaše Petar među dvojicom vojnika, okovan u dvoje verige, a stražari pred vratima čuvahu tamnicu.
7 I gle, anđeo Gospodnji pristupi, i svetlost obasja po sobi, i kucnuvši Petra u rebra probudi ga govoreći: Ustani brže. I spadoše mu verige s ruku.

8 A anđeo mu reče: Opaši se, i obuj opanke svoje. I učini tako. I reče mu anđeo: Obuci haljinu svoju, pa hajde za mnom.
9 I izišavši iđaše za njim, i ne znaše da je to istina što anđeo činjaše, nego mišljaše da vidi utvaru.

10 A kad prođoše prvu stražu i drugu i dođoše k vratima gvozdenim koja vođahu u grad, ona im se sama otvoriše; i izišavši prođoše jednu ulicu, i anđeo odmah odstupi od njega.
Dela 16:26
11 I kad dođe Petar k sebi reče: Sad zaista vidim da Bog posla anđela svog te me izbavi iz ruku Irodovih i od svega čekanja naroda jevrejskog.
"
I ovde se pominje Pasha i Praznik beskvasnih hlebova. Vidimo da je u to vreme apostol Petar oslobođen tamnice baš kao što su Jevreji u te dane oslobođeni iz tamnice egipatskog ropstva.

"5 Ovi otišavši napred čekahu nas u Troadi.
6 A mi se odvezosmo posle dana presnih hlebova iz Filibe, i dođosmo k njima u Troadu za pet dana, i onde ostasmo sedam dana" Dela 20:5,6
U sledećem postu ću pomenuti i druge novozavetne stihove koji govore o biblijskim praznicima.

Poslednja izmena:
"16 Jer Pavle namisli da prođemo mimo Efes da se ne bi zadržao u Aziji; jer hićaše, ako bude moguće, da bude o Pedesetnicama u Jerusalimu." Dela 20:16
Vidimo koliko je apostolu Pavlu bilo stao da proslavi taj biblijski praznik, toliko da on hita da stigne tamo za praznik Pedesetnica.

"21 Nego se oprosti s njima govoreći: Valja mi, makar kako bilo, ovaj praznik što ide provesti u Jerusalimu; nego, ako Bog htedbude, vratiću se opet k vama. I odveze se iz Efesa; a Akila i Priskila ostaše u Efesu." Dela 18:21

"7 Sad vas u prolaženju neću videti, a nadam se neko vreme ostati kod vas, ako Gospod dopusti.
8 A u Efesu ću ostati do Pedesetnica;
9 Jer mi se otvoriše velika i bogata vrata, i protivnika ima mnogo.
"

Ovde ću napraviti digresiju, pa ću ponoviti ono što sam odgovorio Glasniku o negiranju, i ovde vidimo kako apostol Pavle kaže da ima puno protivnika, to su ti što negiraju istinu, pa se zato suprotstavljaju apostolima, pa je morao apostol Pavle sve njih da "negira".

Primer za Jom Kipur (Praznik iskupljenja):
"9 A pošto prođe mnogo vremena, i već plovljenje ne beše bez straha, jer i Post već beše prošao, savetovaše Pavle." Dela 27:9 Ovaj Praznik iskupljenja se često prevodi i kao Post pošto se po zapovesti Božijoj taj celi dan posti, odnosno ništa se ne jede i ne pije. U ovim prevodima se još jasnije vidi da se radi o Jom Kipuru:
"9 And since considerable time had been lost and it was already unsafe for a voyage, because Yom Kippur had already come and gone; therefore, Rav Sha'ul gave them this eitza (suggestion),"(https://biblehub.com/ojb/acts/27.htm)
"9Much time had been lost, and sailing had already become dangerous because by now it was after the Day of Atonement. " (https://biblehub.com/niv/acts/27.htm)
"9Now much time having passed, and the voyage being already dangerous because of even the Fast a already being over, Paul was admonishing them," (https://biblehub.com/blb/acts/27.htm "a 9 That is, Yom Kippur, the Day of Atonement")

Primer za Sukot:
"1 I potom hođaše Isus po Galileji; jer po Judeji ne htede da hodi, jer gledahu Jevreji da Ga ubiju.
2 Beše pak blizu praznik jevrejski, građenje senica.

3 Tada Mu rekoše braća Njegova: Iziđi odavde i idi u Judeju, da i učenici Tvoji vide dela koja činiš;
4 Jer niko ne čini šta tajno, a sam traži da je poznat. Ako to činiš javi sebe svetu.
5 Jer ni braća Njegova ne verovahu Ga.

6 Tada im reče Isus: Vreme moje još nije došlo, a vreme je vaše svagda gotovo.
7 Ne može svet mrzeti na vas: a na mene mrzi, jer ja svedočim za nj da su dela njegova zla.
8 Vi iziđite na praznik ovaj: ja još neću izići na praznik ovaj, jer se moje vreme još nije navršilo.
9 Rekavši im ovo osta u Galileji.
10 A kad iziđoše braća Njegova na praznik, tada i sam iziđe, ne javno nego kao tajno.
11 A Jevreji Ga tražahu na praznik i govorahu: Gde je on?

12 I behu za Nj mnoge raspre u narodu: jedni govorahu da je dobar, a drugi: Nije, nego vara narod.
13 Ali niko ne govoraše javno za Nj od straha jevrejskog.
14 Ali odmah u polovini praznika iziđe Isus u crkvu i učaše.
"

Vidimo koliko se puta pominje da je Sukot (Praznik senica) i dalje praznik. I vidimo (a primera u Pismu ima još mnogo) koliko su Gospoda mrzeli i napadali, kao i apostola Pavla i druge apostole, pa tako i mene mnogi ovde bezrazložno napadaju, kao Gospod što i proreče svojim učenicima: "Ako su Mene gonili i vas će goniti, jer nije sluga veći od Gospodara svoga", "ali ne bojte se, jer Ja pobedih svet" i još kaže da smo blaženi ako nas usprogone i reknu na nas "svakojake rđave reči lažući Mene radi, velika je plata vaša na Nebesima, jer su tako progonili i proroke pre vas".

Poslednja izmena:

Back