ti si se pozivao na novozavetne proroke kada se zapravo radilo o daru prorostva koji se izlivao preobilno da ih je bilo i po 2 ili 3 cak u istom momentu, a nisu kuci izracunali, pa se onda skuipli da saopste, vec im je Duh javljao po TROJICI U ISTOM MOMENTU, crkva se momentalno izgradjivala jer je bilo ocigledno da ovi nisu bili varalice, nije morao niko da ih pobija, jer su se prorostva odmah ostvarivala... to je sto se tice duha prorostva sto pomin je apostol Pavle, a sto se tice proroka
Matej 11:13 Jer su svi Proroci i Zakon
proricali do Jovana.
Luka 16:16 Zakon i Proroci su do Jovana; od tada se Carstvo Božije blagovesti, i svaki se trudi da udje u njega.
ja sam to mislim u detlje obradio ovde
http://geocities.ws/svetopismo/prokletstvo.htm#topic4
Dopuna: Darovi Duha - proroštvo i govorenje jezicima za generaciju 1. veka
Pošto si se i do sad pokazao kao služitelj oca laži od iskoni, tako si i ovde izvrnuo moje reči. Evo šta sam ja tačno rekao:
https://forum.krstarica.com/threads/zig-zveri.746069/page-132#post-37930474
vcbccbc vcbcvb:
to da se prorokuje u paru ja nigde nisam cuo, mozda ste vi topla braca
Avakum: "Nisi nigde čuo, jer slabo čitaš Pismo: "
A proroci dva ili tri neka govore, i drugi neka rasuđuju." 1.Kor. 14:29
Premda mi sebe i ne nazivamo prorocima već vi, ali ni to nije netačno s obzirom da svako objavljivanje nove istine Božije (čak i one koja nije o budućem događaju) je proroštvo, a mi prosto objavljujemo te nove istine koje smo spoznali u molitvi i ispitujući Pismo, svetootačke spise, prirodu Božiju i savremene događaje. Tako da kad govorimo i pišemo o ovome ovde
http://putgospodnji.com/biblijska-hronologija/tabela.html jesmo proroci više u tom novozavetnom smislu, ne u onom starozavetnom kao kad recimo prorok Jeremija ili Isaija kažu: "Ovako mi reče Gospod", tj. prenose ono što su dobili u direktnoj viziji od Njega."
Dakle, prvo si rekao da nisi čuo da se u paru prorokuje, ja sam te demantovao Svetim Pismom. I još ti rekao da mi sebe i ne nazivamo prorocima već vi, ali kad već insistirate možemo se nazvati i prorocima pošto to podrazumeva objavljivanje svake nove istine Božije čak i kad ne govori o nekom budućem događaju (a mi govorimo i o budućem) i da ako ćemo pronaći obrazac u Pismu najsličniji našem onda je to taj citat koji sam naveo. Pri tom nisam rekao da je istovetan već sličan tome kako sam ovde
https://forum.krstarica.com/threads/zig-zveri.746069/page-132#post-37930746
rekao:
"Nisam ovde mislio na dar govorenja jezika, premda smo i o tome pisali. To je tek široka tema. Ovde sam ja mislio na to što se na tom mestu koji sam citirao kaže da dva ili tri proroka govore, a ostali da rasuđuju, da je tako
slično i ovo naše, tj. mi govorimo ove istine koje smo spoznali na osnovu biblijske hronologije, a drugi neka rasuđuju jeli to tačno ili ne. Do sad niko nije pokazao da nije tačno. Ta proroštva koja pominješ od proroka Agava o velikoj gladi ili o smrti tih koji su slagali Duha Svetoga i sl. su mi dobro poznata i ne govorim o tome. Ona se jesu tada ostvarila. Inače, postoje novozavetna proroštva koja se još nisu ostvarila npr. proroštvo apostola Pavla da će se pojaviti Antihrist, sin bezakonja, da će biti Vaznesenje Neveste, da će Gospod doći drugi put, pa proroštvo apostola Petra da će se stihije raspasti, pa proroštvo Gospoda Isusa Hrista da će doći kao lupež noću, pa proroštva iz Otkrivenja Jovanovog i mnoga druga koja ne pomenuh ovde, a zapisana su u Novom Zavetu. I naravno da isti Bog govori i u Starom i u Novom zavetu."
Zašto sam rekao slično, a ne isto? Zato što tad kad su se sastajala dva ili tri proroka oni su dobijali viđenje od Boga i govorili šta su dobili. Mi pak nismo dobili viziju nego smo se pomolili, istraživali Pismo i dobili na taj način odgovor od Boga. Znači, ono što je zajedničko jeste da je nas dva ili tri i pri tom smo rasuđivali i onda objavili. To što se tiče proroštava o biblijskoj hronologiji. O njima sam govorio. Bila su i proroštva koja je moj brat u Hristu sam dobijao i to kao direktno otkriće od Boga u nekom vidu govorenja jezika, ali nije imao nekoga ko bi uz njega imao dar tumačenja jezika tako da smo shvatili da to ne treba više da objavljujemo. To je bilo pre par godina. Od tada samo objavljujemo ovo o biblijskoj hronologiji. Da dodam još da nisu novozavetna proroštva samo takva da dva ili tri prorokuju već može i jedan da prorokuje, kao recimo što je samo apostol Petar ili samo apostol Pavle ili samo apostol Jovan prorokovao. I to proroštvo Agava koje pominješ je takođe bilo proroštvo jednog čoveka. Itd. S druge strane, ni starozavetna proroštva nisu bila samo od jednog proroka već i od grupe proroka. Takođe, ove citate si pogrešno protumačio:
"Matej 11:13 Jer su svi Proroci i Zakon
proricali do Jovana.
Luka 16:16 Zakon i Proroci su do Jovana; od tada se Carstvo Božije blagovesti, i svaki se trudi da udje u njega.
"
jer oni ne znače da nema više proroštava i da nema više zakona već da oni nisu jedino što postoji, da oni nisu više dovoljni, da je potrebno i Evanđelje, tj. ono što Gospod Isus Hristos objavi i lično i preko apostola u Novom Zavetu, da je potrebna vera u Isusa Hrista kao Boga i Spasitelja. A da proroci u Novom Zavetu i dalje postoje dokaz je i prorok Agav i apostol Petar i Pavle i Jovan i mnogi drugi, pa i sam Gospod Isus Hristos (koga još i Mojsije najavljuje i kao Proroka) koji je u Matej 24 i drugde ostavio proroštva za buduća vremena, tj. ova naša i njima vrlo bliska buduća vremena...