. Da li je krv Hristova očistila od greha?
EGV: NE"Krv Hristova trebalo je da oslobodi pokajanog grešnika od osude zakona, ali nije imala za cilj da ukine greh... greh će ostati u nebeskoj svetinji do dana konačnog očišćenja" (Patrijarsi i Proroci, str. 357)
BIBLIJA: DA"U kome imamo izbavljenje krvlju Njegovom, i oproštenje greha, po bogatstvu blagodati Njegove"(Efescima 1:7). Takođe:"Ako li u videlu hodimo, kao što je On sam u videlu, imamo zajednicu jedan s drugim, i krv Isusa Hrista, Sina Njegovog, očišćava nas od svakog greha."(1. Jovanova 1:7). Takođe:"Blago onima koji se oprostiše bezakonja, i kojima se gresi prikriše. Blago čoveku kome Gospod ne prima greha"(Rimljanima 4:7.8)
NAPOMENA:Adventističko učenje o Istražnom Sudu kaže da Isus od 1844. godine pa do dana Drugog Dolaska sprovodi Istražni Sud, na kome sudi SPAŠENIMA. Ne samo da će pravednici koji veruju u Hrista biti SUĐENI na ovome sudu, već ni njihovi gresi neće biti oprošteni ni očišćeni sve do samog kraja ovog Istražnog Suda.Hristova prolivena krv na Golgoti nije bila dovoljna da se greh oprosti i očisti. Imajte u vidu da oproštenje greha znači isto što i "očišćenje" od greha, jer kada nekome oprostite neki dug, to znači da taj dug više ne postoji. Dokle god greh nije oprošten, on postoji, on nije ni očišćen. Ako je greh oprošten, on je nestao, iščezao, zaboravljen, poništen i očišćen. Apostoj Jovan kaže da nas krv Isusa Hrista očišćava od svakog greha. Apostol Pavle kaže da kroz Isusovu krv primamo oproštenje od greha, opraštanje bezakonja, da Bog ZABORAVLJA naše grehe zahvaljujući Hristovoj prolivenoj krvi. Ali EGV kaže drugačije: Isus je u Svojoj prečistoj krvi poneo naše grehe sa Sobom na nebo, tamo su ti naši gresi u Isusovoj krvi zaprljali Nebesku svetinju, te Hrist sada mora da sprovede suđenje i istragu tih greha (to su gresi ljudi koje će Hrist spasiti, to su gresi "svetaca", to nisu gresi "grešnika"). Tek na tom sudu Hrist će odlučiti kome od vernih ljudi će oprostiti i očistiti greh, a kome neće. Još jednom, lažno jevanđelje iumanjenje Hristove zasluge na Golgotiod strane jednog lažnog proroka.
10. Da li se ispovedani grehovi prenose u nebesku svetinju u krvi Isusa Hrista?
EGV: DA"Kao što su se grehovi ljudi ranije prenosili na figurativan način, u zemaljsku svetinju kroz krv žrtve koju su ljudi prinosili za grehove, tako se i naši gresi u stvari prenose u nebesku svetinju kroz krv Isusa Hrista" (Velika Borba, str. 266, izdanje iz 1886. godine). Takođe je rekla i sledeće, u istoj knjizi: "Kao što su se gresi ljudi u davnim vremenima prenosili na žrtvu paljenicu i kroz njenu krv se prenosili na simboličan način u nebesku svetinju, tako se u Novome Zavetu gresi pokajanih grešnika putem vere prenose na Hrista i kroz Njega se prenose u nebesku svetinju" (Velika Borba, str. 421, izdanje iz 1911. godine)
BIBLIJA: NE- "U kome imamo izbavljenje krvlju Njegovom, i oproštenje greha, po bogatstvu blagodati Njegove"(Efescima 1:7). Takođe:"Ako li u videlu hodimo, kao što je On sam u videlu, imamo zajednicu jedan s drugim, i krv Isusa Hrista, Sina Njegovog, očišćava nas od svakog greha."(1. Jovanova 1:7).
NAPOMENA:Nigde u Bibliji ne možete naći opravdanje za ovo učenje Elen Vajt, po kome se ispovedani gresi prenose u nebesku svetinju kroz "krv Isusa Hrista". Biblija jasno uči da sunaši gresi potpuno očišćeni i pokriveni krlju Jagnjetovom. Čak će se mnogi hrišćani iskreno sablazniti kada im kažete da je Hrist u svojoj krvi preneo naše grehe na nebo kada se uzneo u slavi i seo s desne strane Oca. Dakle, Hrist je s našim grehovima u Svojoj krvi stao pred Oca, seo kraj Njega, i isprljao nebesku svetinju našim grehovima koje On nije mogao da očisti???
- - - - - - - - - -
13. Da li možemo sa pravom da kažemo: "Prestao sam da grešim"?
EGV: DA"Hrist je umro da bi nam omogućio da prestanemo da grešimo, a greh je prekršaj zakona" (Adventistički Glasnik - Review and Herald- tom 71., broj 35, strana 1, za 28. avgust 1894). Takođe govori u istom časopisu: "Biti otkupljen znači prestati grešiti" (Review and Herald, tom 77, broj 39, str. 1, za 25. septembar 1900). Na drugom mestu ona kaže: "Oni koji kroz veru u Hrista poštuju sve Božije zapovesti, postići će stanje bezgrešnosti u kome se nalazio Adam pre svoga pada. Oni svedoče o svojoj ljubavi prema Hristu tako što se pokoravaju svim Njegovim naredbama" (Manuskript 122iz 1901. godine, citiran u Biblijskim Komentarima, tom 6, str. 1118). Opet, u adventističkom Glasniku, EGV kaže sledeće: "Svakome ko se u potpunosti preda Bogu data je privilegija da živi bez greha, u pokornosti nebeskom zakonu... Bog zahteva od nas savršenu pokornost. Mi treba da očistimo sebe dok ne budemo čisti poput Njega. Držanjem Njegovih zapovesti treba da pokažemo svoju ljubav prema Vrhovnim Vladarom univerzuma" (Glasnik, Review and Herald, za 27. septembar 1906, str. 8)
BIBLIJA: NE"...krv Isusa Hrista, Sina Njegovog, očišćava nas od svakog greha. Ako kažemo da greha nemamo, sebe varamo, i istine nema u nama. Ako priznajemo grehe svoje, veran je i pravedan da nam oprosti grehe naše, i očisti nas od svake nepravde. Ako kažemo da ne sagrešismo, gradimo Ga lažom, i reč Njegova nije u nama" (1. Jovanova 1:7-10). Isto kaže i apostol Pavle:"Jer ste blagodaću spaseni kroz veru; i to nije od vas, dar je Božji, ne od dela, da se niko ne pohvali"(Efescima 2:8.9)
14. Da li će moje izvršavanje zapovesti da zaradi milost Božiju?
EGV: DA"Poštovati zapovesti Božije je jedini način da zaradimo Njegovu milost" (Svedočanstva, tom 4, str. 28).
BIBLIJA: NE- Naša pravednost je nečista haljina (Isaija 64:6), a apostol Pavle kaže uGalatima 3:11:"A da se zakonom niko ne opravdava pred Bogom, poznato je: jer pravednik od vere živeće."
- - - - - - - - - -
Da li hrišćani stoje pred Bogom kao optuženi?
EGV: DA"U vreme kada nam je objavljena zdravstvena reforma, i od tog perioda, pitanja su se svakodnevno gomilala: 'Praktikujem li istinsku krotkost u svemu?' 'Da li je moj način ishrane takav da može da me dovede u položaj u kome mogu da učinim najviše dobroga?' Ako nismo u stanju da potvrdno odgovorimo na ova pitanja, stajaćemo optuženi pred Bogom" (Saveti o ishrani, str. 19, 20).
BIBLIJA: NE"Nikakva, dakle, sad nema osuđenja onima koji su u Hristu Isusu i ne hode po telu nego po Duhu."(Rimljanima 8:1). Takođe iJovan 3:17.18"Jer Bog ne posla Sina svog na svet da sudi svetu, nego da se svet spase kroza Nj. Koji Njega veruje ne sudi mu se, a koji ne veruje već je osuđen, jer ne verova u ime Jedinorodnog Sina Božijeg." Tu su i reči iz Jovana 5:24: "Zaista, zaista vam kažem: Ko moju reč sluša i veruje Onome koji je mene poslao, ima život večni, i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život."
17. Da li je Isus ušao u nebesku Svetinju nad Svetinjama pre 22. oktobra 1844?
EGV: NE"Pokazano mi je kako se... otvaraju vrata u Svetinji nad Svetinjama u nebeskom Hramu, gde se nalazi kovčeg zaveta, u kome se nalaze Deset Zapovesti. Ova vrata nisu bila otvorena sve dok se posredništvo Isusovo u Svetinji nije završilo 1844. godine. Potom je Isus ustao i zatvorio vrata Svetinje, i otvorio vrata Svetinje nad Svetinjama, i ušao u deo iza zavese, gde sada stoji pokraj Kovčega" (Rani Spisi,str. 42).
BIBLIJA: DA"A ovo je glava od toga što govorimo: imamo takvog Poglavara svešteničkog koji sedi s desne strane prestola Veličine na nebesima; koji je sluga svetinjama i istinitoj skiniji, koju načini Gospod, a ne čovek."(Jevrejima 8:1.2). Apostol Pavle ide još eksplicitnije u naglašavanju da je Isus ušao u Svetinju nad Svetinjama (seo s desne strane Oca) još na vaznesenju. UJevrejima 9:12.13on kaže"Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovog stvorenja, ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju [nad svetinjama], i nađe večni otkup". Oba citirana stiha napisana su oko 60. godine posle Hrista, i još tad, u vreme apostola Pavla, govorili su da je Isus već u to vreme posredovao u Svetinji nad Svetinjaba u nebeskoj skiniji. Direktni sukob sa Svetim Pismom
- - - - - - - - - -
18. Da li su grehovi svetaca oprošteni ili čekaju da dobiju oproštenje u dan velike nagrade?
EGV: NISU"Krv Hristova imala je za cilj da oslobodi pokajanog grešnika od osude zakona, ali nije imala za svrhu da poništi greh; on će uvek ostati zapisan u nebeskoj svetinji sve do konačnog otkupljenja... U veliki dan kada se bude delila konačna nagrada, knjige se otvaraju, "i sud primiše mrtvaci kao što je napisano u knjigama, po delima svojim." (Otkrivenje 20:12). Potom su vrlinama pročišćujuće krvi Hristove, svi grehovi istinski istrajnih ljudi biće obrisani iz zapisa na nebesima" (Patrijarsi i Proroci, str. 357).
BIBLIJA: JESU"Jer ću biti milostiv nepravdama njihovim, i grehe njihove i bezakonja njihova neću više spominjati"(Jevrejima 8:12). Takođe i:"Ja, ja sam brišem tvoje prestupe sebe radi, i grehe tvoje ne pominjem."(Isaija 43:25).
19. Šta je "pečat Božiji"?
EGV: SUBOTA"Neprijatelji zakona Božijeg, počev od sveštenika sa najnižih crkvenih nivoa, imaju novi koncept istine i dužnosti. Prekasno shvataju da subota iz četvrte zapovesti predstavlja Pečat Boga živoga" (Velika borba, str. 640)
BIBLIJA: DUH SVETI"Kroz kog i vi, čuvši reč istine, jevanđelje spasenja svog, u kome i verovavši zapečatiste se Svetim Duhom obećanja"(Efescima 1:13). Isti pisac u istoj poslanici kaže:"I ne ožalošćavajte Svetog Duha Božijeg, kojim ste zapečaćeni za dan izbavljenja."(Efescima 4:30)
Završićemo još jednim citatom Elen Vajt, koji je sam po sebi osuđuje."Biblija mora biti vaš savetnik. Proučavajte nju i svedočanstva koja je Bog [preko mene] dao; jer ta svedočanstva ne protivureče Reči Božijoj"(Odabrane poruke, tom 3, str. 32)