Žig zveri

Papa nikada nije odustao od ideje svetskog carstva
Zato su oni i dalje drzava i rade na tome.
Kada zavesa bude,sklonjena tada xe te se cuditi.

Otkrivenje 13,3 U vidjeh jednu od glava njezinijeh kao ranjenu na smrt, i rana smrti njezine izliječi se. I čudi se sva zemlja iza zvijeri, i pokloniše se zmiji, koja dade oblast zvijeri.

Otkrivenje 13,4 I pokloniše se zvijeri govoreći: ko je kao zvijer? i ko može ratovati s njom?

Otkrivenje 13,8 ]I pokloniše joj se svi koji žive na zemlji kojima imena nijesu zapisana u životnoj knjizi jagnjeta, koje je zaklano od postanja svijeta

Nisu to hipoteze vec ti pokazijes sam svoj karakter, ali ja ti nisam tvoja zena.
Sramota za pravoslavlje.
Pogledaj kako se ponasas.
Osnove ljudskosti, i kulture ne postoje kod tebe.
Arogancija i bezobrazluk bez mere.
Kao beki divljak.
Ja se tebi nisam tako obratio, ti si poceo da omalovazavas.
Ali mozda to i ne primecujes jer je to tvoj karakter.
A to pokazuje da sam imao pravo.
Ako ne znas da se obratis kao covek, nemoj da se obracas.
Ako ne znas normalno da se obratis sagovirniku, nemoj onda.
Ako imas nesto sa otkrivenjem, iznesi dokaze a ne psovanje i pljuvanje.
Pljuvanjem i blacenjem se ne argumentuje.
To samo pokazuje da nemas argumente.
a u jednoj rečenici o tebi
da si teški seronja :D

e sad serčo

luka 9
27. А заиста вам кажем: имају неки међу овима што стоје овде који неће окусити смрт док не виде царство Божје.
28. А кад прође осам дана после оних речи, узе Петра и Јована и Јакова и изиђе на гору да се помоли Богу

otkud ovde 8 dana kad potenciraš 6 po mateju?

Papa nikada nije odustao od ideje svetskog carstva
Zato su oni i dalje drzava i rade na tome.
Kada zavesa bude,sklonjena tada xe te se cuditi.

Otkrivenje 13,3 U vidjeh jednu od glava njezinijeh kao ranjenu na smrt, i rana smrti njezine izliječi se. I čudi se sva zemlja iza zvijeri, i pokloniše se zmiji, koja dade oblast zvijeri.

Otkrivenje 13,4 I pokloniše se zvijeri govoreći: ko je kao zvijer? i ko može ratovati s njom?

Otkrivenje 13,8 ]I pokloniše joj se svi koji žive na zemlji kojima imena nijesu zapisana u životnoj knjizi jagnjeta, koje je zaklano od postanja svijeta

Treba mudrosti za ovo razumijeti. 'Zvijer', kojoj se klanja sva zemlja, je Kristoubojica. A kako ne može ubiti Krista kao prije dvije tisuće godina ubija najnevinije i najnezaštićenije, nerođenu djecu djecu u majčinim utrobama. Vidjesmo, i tvoja subotarska sekta poklonila se Zvijeri i čini ono što Zvijer traži, ubija nevine i žrtvuje ih Molohu i Ballu.

Treba mudrosti za ovo razumijeti. 'Zvijer', kojoj se klanja sva zemlja, je Kristoubojica. A kako ne može ubiti Krista kao prije dvije tisuće godina ubija najnevinije i najnezaštićenije, nerođenu djecu djecu u majčinim utrobama. Vidjesmo, i tvoja subotarska sekta poklonila se Zvijeri i čini ono što Zvijer traži, ubija nevine i žrtvuje ih Molohu i Ballu.
2 deo antihrist.

pavle jevrejima

37. Јер још мало, врло мало, па ће доћи Онај који треба да дође и неће одоцнити.

dvomilenijumsko zavlačenje vernika da je "vreme blizu"
Кад умреш, дође твоје време, да те Бог приупита и постави тамо где ти је место... О том времену личног сусрета је апостол Причао...

Пошто већ сутра може да дође твој час, тј. Време, разуми да је твој лични сусрет "врло близу", ко и тим Хришћанима пре 20 векова

Кад умреш, дође твоје време, да те Бог приупита и постави тамо где ти је место... О том времену личног сусрета је апостол Причао...

Пошто већ сутра може да дође твој час, тј. Време, разуми да је твој лични сусрет "врло близу", ко и тим Хришћанима пре 20 векова
jel to "nije kako piše nego kako ti ja kažem "?

Zakon je sila greha jer ja ne znadoh za greh dok zakon ne reče ne poželi. Tako zakon u nama izazove želju i mi prestupivši zakom umiremo. Hristos nas oslobađa greha tako što nas oslobađa službe zakonu. A Antihrist je upravo onaj koji insistira na sprovođenju zakona. Biće uvedena totalna kontrola i svako ko slaže, ukrade ili učini nešto nasuprot zakonu biće kažnjavan. To je suština Antihristove vladavine koju je EGW lepo objasnila učeći nas da budemo sluge zakona. A Hristos nas je oslobodio od zakona i mi sada vršimo Božiju volju ne po sili zakona već iz ljubavi. Razuman čovek je pozvan da rasudi da li u nekoj situaciji nije dobro slediti zakonske norme, Zamisli da nečiji život, nekog nedužnog čoveka, Srbina Hrvata , jevreja zavisi od ttoga da li ćemo posvedočiti da je on to. Hoće ustaše da ubiju Peru jer je srbin, Mi nismo dužni da se povinujemo zakonu i da tako dovedemo peru u životnu opasnost svedočeći istinu da je on srbin. U Rusiji je je nekada bio zakon da se ubije onaj ko ukrade. Neki lik je ukrao crkveno zlato i kada je milicija pozvala popa da posvedoči da je to crkveno zlato koje je ovaj ukrao, pop je rekao da mu je on poklonio to zlato. Vidite kako pravi Hrišćanin ne služi zakonu na zlo. A EGW svoje sledbenike uči da budu sluge antihrista i da prijavljuju vlastima komšije kada vide da čine nešto mimo zakona.

Zakon je sila greha jer ja ne znadoh za greh dok zakon ne reče ne poželi. Tako zakon u nama izazove želju i mi prestupivši zakom umiremo. Hristos nas oslobađa greha tako što nas oslobađa službe zakonu. A Antihrist je upravo onaj koji insistira na sprovođenju zakona. Biće uvedena totalna kontrola i svako ko slaže, ukrade ili učini nešto nasuprot zakonu biće kažnjavan. To je suština Antihristove vladavine koju je EGW lepo objasnila učeći nas da budemo sluge zakona. A Hristos nas je oslobodio od zakona i mi sada vršimo Božiju volju ne po sili zakona već iz ljubavi. Razuman čovek je pozvan da rasudi da li u nekoj situaciji nije dobro slediti zakonske norme, Zamisli da nečiji život, nekog nedužnog čoveka, Srbina Hrvata , jevreja zavisi od ttoga da li ćemo posvedočiti da je on to. Hoće ustaše da ubiju Peru jer je srbin, Mi nismo dužni da se povinujemo zakonu i da tako dovedemo peru u životnu opasnost svedočeći istinu da je on srbin. U Rusiji je je nekada bio zakon da se ubije onaj ko ukrade. Neki lik je ukrao crkveno zlato i kada je milicija pozvala popa da posvedoči da je to crkveno zlato koje je ovaj ukrao, pop je rekao da mu je on poklonio to zlato. Vidite kako pravi Hrišćanin ne služi zakonu na zlo. A EGW svoje sledbenike uči da budu sluge antihrista i da prijavljuju vlastima komšije kada vide da čine nešto mimo zakona.
da...ljubav je jedini zakon za prave hriščane.. da naglasim da je to ljubav za sve da ne pomisli neko da je ok krasti jer voliš svoju decu

A zasto tvoj Vatikan salje pobacenu i abortiranu decu u pakao?
Sta su ona skrivila?

Tema je zver, zasto postavljas ovo na ovoj temi???
Zasto upropastis svaku temu?
Imas teme za to.
Ti mora da si skrenuo?

UDAR IZ UN: Vatikan dozvolio svojim sveštenicima da siluju decu.​

https://www.kurir.rs/planeta/1215597/udar-iz-un-vatikan-dozvolio-svojim-svestenicima-da-siluju-decu

Poslednja izmena:
gledao sam neki video koji ukazuje da je žig zveri u stvari promena DNK tako da se izbriše Božji potpis i da se doda 3 lanac DNK i omogući besmrtnost tela (u zadnja vremena ljudi će tražiti smrt ali neće moći da je dobiju) uz odvajanje tela od duše...to su pokušali prema videu sa mrnk bockama...Otkrivenje kaže da će zver prevariti sve da uzmu žig magijama a za reč magija koristi se grčka reč Pharmakeia tj. farmacija.....kad se kaže da se žig biti priman u desnu ruku to je po videu samo prikaz toga da DNK ima orjentaciju desne ruke...

ono što mi je bilo interesantno je da mi imamo 144 000 gena a da bi dodavanjem trećeg lanca imali 216 000 i da su u Otkrivenju onih 144 000 devica koji se nisu opoganili ženama u stvari predstava originalnih 144 000 gena tj. svih onih koji ih sačuvaju...inače 216 000 = 600 x 60 x 6... geni su device ako nisu modifikovani bockama

eto teme za razmišljanje
mislim da je ovo taj video
https://odysee.com/@soulpurpose:1/TULhAOWKGj7v:5

gledao sam neki video koji ukazuje da je žig zveri u stvari promena DNK tako da se izbriše Božji potpis i da se doda 3 lanac DNK i omogući besmrtnost tela (u zadnja vremena ljudi će tražiti smrt ali neće moći da je dobiju) uz odvajanje tela od duše...to su pokušali prema videu sa mrnk bockama...Otkrivenje kaže da će zver prevariti sve da uzmu žig magijama a za reč magija koristi se grčka reč Pharmakeia tj. farmacija.....kad se kaže da se žig biti priman u desnu ruku to je po videu samo prikaz toga da DNK ima orjentaciju desne ruke...

ono što mi je bilo interesantno je da mi imamo 144 000 gena a da bi dodavanjem trećeg lanca imali 216 000 i da su u Otkrivenju onih 144 000 devica koji se nisu opoganili ženama u stvari predstava originalnih 144 000 gena tj. svih onih koji ih sačuvaju...inače 216 000 = 600 x 60 x 6... geni su device ako nisu modifikovani bockama

eto teme za razmišljanje
mislim da je ovo taj video
https://odysee.com/@soulpurpose:1/TULhAOWKGj7v:5
Ako mogu samo moje misljenje zasnovano na Biblijskom ekstu.

Covek ima izmedju 20 i 30 hiljada gena.
Tacnije treba da bude 20 do 23 hiljade.

U celoj 5 trubi ce neki traziti smrt pre ziga zveri, a zig zveri dolazi na sam kraj pete trube.
Mi zivimo u petoj trubi.
Ljudi ce stradati sve vise psihicki.
O tome je rec.
Jer ce ih demoni dovoditi do toga, jer se vreme milosti svodi kraju, i sto vise ljudi odbacuju Biga, to vise demoni imaju pravo na njihov zivot .
Sve vise ce upadati u zavisnost, i medjusobne psihicke nesuglasice.
Brakovi i familiharne veze sve vise stradaju.
Sve vise ce biti samo ubistva.
Na zapadu se sve vise otvaraju takve medicinske ustanove za psihicki obolele.
Pogotovo broj mladih u tim ustanovama raste.
Kod nas tih ustanova ima malo, pa sve vise ulicom hodaju opasni i kao eksplozivom napunjeni ljudi.

Pogledajmo samo forum, ne mozes da nadjes osobu sa kojom mozes normalno uz respekt i medjusobno uvazavanje da razmenis misljenje.

Otkrivenje uzima primer i slike iz Starog zaveta.
Ko poznaje Bibliju vidi to
Izrail je imao bojnu frakciju od 144000 koja je uvek bila spremna da odma deluje ako treba.
U istom momentu.
12000 iz svakog plemena puta 12= 144000

A ako bude potrebno, ostali narod pristize kasnije dok se pripreme.

Tako 144000 predstavlja simbolicki Bozju vojsku u poslednjoj bici sa zveri.
Naravno taj broj nije ogranicen.

Poslednja generacija je predatavljena Levitima.
Kao sto Leviti nisu imali basledstva u Obexanoj zemlji koja je trebalo da bude minijaturna slika buduce zemlje.
Njihovo nasledstvo je bilo Bog.

Tako ce poslednja generacija obelezena kao 144000 biti stalno uz Boga citave vecnosti.
Nece imati nasledstva na zemlji.

Osim toga, ako ljudi budu prevareni da im se usprica nesto i da ne znaju o cemu je rec.
Onda nemaju krivicu pred Bogom i ne mogu biti kaznjeni.
Dok Otkrivenje jasno govori da ce biti kaznjeni zbog toga.
Sto znaci da su Sami doneli odluku.
Nisu prevareni tako sto im je nesto navodno uspricano a oni e znaju sta je.

Bice mnogo natprirodnih cuda i prevarice vecinu da pomisle da je zver i sve sto ona kaze i cuda koja se cine, da su od Boga..

Ali za one koji se prevariti ne daju, biice 2 nacina da ih navedu da prihvate zig i zveri.
Ekonomski embargo i pretnja smrcu.

Ako mogu samo moje misljenje zasnovano na Biblijskom ekstu.

Covek ima izmedju 20 i 30 hiljada gena.
Tacnije treba da bude 20 do 23 hiljade.

U celoj 5 trubi ce neki traziti smrt pre ziga zveri, a zig zveri dolazi na sam kraj pete trube.
Mi zivimo u petoj trubi.
Ljudi ce stradati sve vise psihicki.
O tome je rec.
Jer ce ih demoni dovoditi do toga, jer se vreme milosti svodi kraju, i sto vise ljudi odbacuju Biga, to vise demoni imaju pravo na njihov zivot .
Sve vise ce upadati u zavisnost, i medjusobne psihicke nesuglasice.
Brakovi i familiharne veze sve vise stradaju.
Sve vise ce biti samo ubistva.
Na zapadu se sve vise otvaraju takve medicinske ustanove za psihicki obolele.
Pogotovo broj mladih u tim ustanovama raste.
Kod nas tih ustanova ima malo, pa sve vise ulicom hodaju opasni i kao eksplozivom napunjeni ljudi.

Pogledajmo samo forum, ne mozes da nadjes osobu sa kojom mozes normalno uz respekt i medjusobno uvazavanje da razmenis misljenje.

Otkrivenje uzima primer i slike iz Starog zaveta.
Ko poznaje Bibliju vidi to
Izrail je imao bojnu frakciju od 144000 koja je uvek bila spremna da odma deluje ako treba.
U istom momentu.
12000 iz svakog plemena puta 12= 144000

A ako bude potrebno, ostali narod pristize kasnije dok se pripreme.

Tako 144000 predstavlja simbolicki Bozju vojsku u poslednjoj bici sa zveri.
Naravno taj broj nije ogranicen.

Poslednja generacija je predatavljena Levitima.
Kao sto Leviti nisu imali basledstva u Obexanoj zemlji koja je trebalo da bude minijaturna slika buduce zemlje.
Njihovo nasledstvo je bilo Bog.

Tako ce poslednja generacija obelezena kao 144000 biti stalno uz Boga citave vecnosti.
Nece imati nasledstva na zemlji.
po čemu znaš da je prvih četiri truba prošlo? Koji su njihovi znaci koje si prepoznao da su se desili?

meni se čini da se ništa od ovog dole nije još desilo

Otkrivenje 8,7 prvi anđeo zatrubi, i posta grad i oganj, smiješani s krvlju, i padoše na zemlju; i trećina drva izgorje, i svaka trava zelena izgorje.
Otkrivenje 8,8 drugi anđeo zatrubi; i kao velika gora ognjem zapaljena pade u more; i trećina mora posta krv.
Otkrivenje 8,9 umrije trećina stvorenja koje živi u moru, i trećina lađi propade.
Otkrivenje 8,10
I treći anđeo zatrubi, i pade s neba velika zvijezda, koja goraše kao svijeća, i pade na trećinu rijeka i na izvore vodene.
Otkrivenje 8,11 I ime zvijezdi bješe Pelen; i trećina voda posta pelen, i mnogi ljudi pomriješe od voda, jer bijahu grke.
Otkrivenje 8,12 četvrti anđeo zatrubi, i udarena bi trećina sunca, i trećina mjeseca, i trećina zvijezda, da pomrča trećina njihova, i trećina dana da ne svijetli, tako i noći.
Otkrivenje 8,13I vidjeh, i čuh jednog anđela gdje leti posred neba i govori glasom velikijem: teško, teško, teško onima koji žive na zemlji od ostalijeh glasova trubnijeh trojice anđela, koji će trubiti.

Poslednja izmena:
po čemu znaš da je prvih četiri truba prošlo? Koji su njihovi znaci koje si prepoznao da su se desili?

meni se čini da se ništa od ovog dole nije još desilo

Otkrivenje 8,7 prvi anđeo zatrubi, i posta grad i oganj, smiješani s krvlju, i padoše na zemlju; i trećina drva izgorje, i svaka trava zelena izgorje.
Otkrivenje 8,8 drugi anđeo zatrubi; i kao velika gora ognjem zapaljena pade u more; i trećina mora posta krv.
Otkrivenje 8,9 umrije trećina stvorenja koje živi u moru, i trećina lađi propade.
Otkrivenje 8,10
I treći anđeo zatrubi, i pade s neba velika zvijezda, koja goraše kao svijeća, i pade na trećinu rijeka i na izvore vodene.
Otkrivenje 8,11 I ime zvijezdi bješe Pelen; i trećina voda posta pelen, i mnogi ljudi pomriješe od voda, jer bijahu grke.
Otkrivenje 8,12 četvrti anđeo zatrubi, i udarena bi trećina sunca, i trećina mjeseca, i trećina zvijezda, da pomrča trećina njihova, i trećina dana da ne svijetli, tako i noći.
Otkrivenje 8,13I vidjeh, i čuh jednog anđela gdje leti posred neba i govori glasom velikijem: teško, teško, teško onima koji žive na zemlji od ostalijeh glasova trubnijeh trojice anđela, koji će trubiti.

Mora da nam Biblija protumaci znaxenje ne ja ili ti ili bilo ko.

Evo bez uvoda iako je on jako vazan.

Prva truba

[td]Otkrivenje 8,7[/td][td]I prvi anđeo zatrubi, i posta grad i oganj, smiješani s krvlju, i padoše na zemlju; i trećina drva izgorje, i svaka trava zelena izgorje.[/td]

Prva truba pogadja
gradom i ognjem smesani skrvlju koji padaju na zemlju, samo na drva i zelenu travu, ne ljude.
Sto je nemoguce da ne stradaju i ljudi.
I to nam pokazuje da je rec o simbolici.

U proslosti je Bog gradom i ognjem smesanim s krvlju kaznjavao neprijatelje njegovog naroda Izraila:
2 Moj 9 23-25.
Isaia 30,30.
Jezekija 38,32,33,

U Bibliji su trava i drvece simboli za verne, to jest tadasnji Izrail.
Pogledajmo:

[td]Jeremija 11,16[/td][td]Gospod te nazva maslinom zelenom, lijepom radi dobroga roda; ali s hukom velikoga vjetra raspali oganj oko nje, i grane joj se polomiše.[/td]

[td]2. Samuilova 23,3[/td]
[td]Reče Bog Izrailjev, kaza mi stijena Izrailjeva: koji vlada ljudima neka je pravedan, vladajući u strahu Božijem;[/td]
[td]2. Samuilova 23,4[/td][td]I biće kao svjetlost jutrenja, kad sunce izlazi jutrom bez oblaka, i kao trava koja raste iz zemlje od svjetlosti iza dažda.[/td]

[td]Jeremija 17,8[/td][td]On je kao drvo usađeno kraj vode, koje k potoku pruža korijenje svoje. Ono se ne treba ništa bojati, kada dođe žega. Lišće njegovo ostaje zeleno; u sušnoj godini nema nikakve potrebe. Ne prestaje donositi plod.[/td]

[td]Jezekilj 37,19[/td][td]Reci im: ovako veli Gospod Gospod: evo, ja ću uzeti drvo Josifovo, što je u Jefremovoj ruci, i plemena Izrailjevijeh, drugova njegovijeh, i sastaviću ga s drvetom Judinijem, i načiniću od njih jedno drvo, i biće jedno u mojoj ruci.[/td]

Kada se jovan krstitelj obraca Jevrejskim vodjama kaze sledece:

[td]Matej 3,10[/td][td]Već i sjekira kod korijena drvetu stoji; svako dakle drvo koje ne rađa dobra roda, siječe se i u oganj baca.[/td]

Isus kaze sledece:
[td]Matej 7,16[/td][td]Po rodovima njihovijem poznaćete ih. Eda li se bere s trnja grožđe, ili s čička smokve?[/td] [td]Matej 7,17[/td][td]Tako svako drvo dobro rodove dobre rađa, a zlo drvo rodove zle rađa.[/td] [td]Matej 7,18[/td][td]Ne može drvo dobro rodova zlijeh rađati, ni drvo zlo rodova dobrijeh rađati.[/td] [td]Matej 7,19[/td]
[td]Svako dakle drvo koje ne rađa roda dobra, sijeku i u oganj bacaju.[/td]

Isus govori za stanovnike Jerusalima :

[td]Luka 23,31[/td][td]Jer kad se ovako radi od sirova drveta, šta će biti od suha?[/td]

Isus govori onda sta ce biti sa suhim drvecem koje je bilo zeleno, stradace u unistenju jerusalima:

[td]Luka 21,20[/td][td]A kad vidite da Jerusalim opkoli vojska onda znajte da se približilo vrijeme da opusti.[/td]

Na taj nacin prva truba najavljuje Bozji sud nad onima iz Bozjeg naroda koji su bili ukljuceni u progonstvo Hrista i prve crkve.
Mnogi su prihvatili Hrista ali vecina ga je sa svojim vodjama odbacila i postali su protivnici Jevanjdelja.
Kao rezultat oni su sebe stavili van zastite ponudjene kroz zavet.
Sada su oni prvi da iskuse posledice odbacivanja zaveta.
Sud pocinje od kuce Bozje citamo u 1 Petrovoj 4,17.

I kao sto su grad i oganj u proslosti korisceni protiv neprijatelja Izraila, tako i zvuk prve trube ovom simbolikom najavljuje sud nad narodom Bozjim koji je odbacio zavet i okrenuo se da bude ugnjetavac i progonitelj Hristovih sledbenika.

Tako prva truba prikazuje propast Jevrejske nacije i razorenje Jerusalima od Rimljana 70 god. n.e.

Druga truba.

[td]Otkrivenje 8,8[/td][td]I drugi anđeo zatrubi; i kao velika gora ognjem zapaljena pade u more; i trećina mora posta krv.[/td] [td]Otkrivenje 8,9[/td][td]I umrije trećina stvorenja koje živi u moru, i trećina lađi propade.[/td]

Na zvuk druge trube nesto sto podseca na veliku zapaljenu goru palo je u more.
Trecina mora se pretvorilo u krv ubijajuci trecinu stvorenja u moru i nanoseci stetu brodovima.
Kako brodovima?
A gde su ljudi u brodovima?

Ocigledno je rec o simbolici, mnoge teorije kruze oko ovoga.
Ali znacenje ove simbolike moramo potraziti u Bibliji, jer niko na ovom svetu ne zna znacenje.

Sta predstavlja gora u Bibliji?

Gore ili brda cesto u bibliji predstavljaju carstva ili imperije koje su pod Bozjim sudovima.
Ovde je brdo opisano vliko da bi se naglasio kvalitet imperije.
Rec je o velikoj imperiji.

Ovaj prizor u drugoj trubi podseca na Jeremijino prorostvo usmereno ka Vavilonu kao gori koja unistava, zbog okrutnosti prema Judi, jednom delu Izraila.

Vavilon ce biti spaljena gora i bacen u reku Eufrat da potone i da se vise nikada ne pojavi:

[td]Jeremija 51,25[/td][td]Evo mene na tebe, goro, koja satireš, govori Gospod, koja zatireš svu zemlju, i zamahnuću rukom svojom na te i svaliću te sa stijena, i načiniću od tebe goru izgorjelu.[/td]

[td]Jeremija 51,24[/td][td]I platiću Vavilonu i svijem stanovnicima Haldejskim za sve zlo koje učiniše Sionu, na vaše oči, govori Gospod.[/td]

[td]Jeremija 51,63[/td][td]A kad pročitaš ovu knjigu, veži kamen za nju, i baci je u Efrat.[/td] [td]Jeremija 51,64[/td][td]I reci: tako će potonuti Vavilon i neće se podignuti oda zla koje ću pustiti na nj, i oni će iznemoći. Dovde su riječi Jeremijine.[/td]

Isti jezik se koristi u Otrkivenju 18,21 da bi se opisala propast Vavilona poslednjeg vremena.

[td]Otkrivenje 18,21[/td][td]I uze jedan anđeo jak kamen veliki, kao kamen vodenični, i baci u more govoreći: tako će sa hukom biti bačen Vavilon grad veliki, i neće se više naći[/td]

Jermijino prorocanstvo daje kljuc za otkljucavanje simbolizma druge trube.

U Jovanovim danima Vavilon je simbolicki predstavljao Rimsku imperiju.
Zbog toga sto je Rim kao i Vavilon, razorio Jeruslaim i hram, i on treba da dozivi sudbinu Vavilona.

Apostol Petar je koristio izraz Vavilon kao kripticno ime za Rim.

[td]1. Petrova 5,13[/td][td]Pozdravlja vas crkva s vama izbrana u Vavilonu, i Marko sin moj.[/td]

Hriscani Jovanovog vremena su Rim posmatrali kao Vavilon, sto nam govori da je i sila koja se u Otkrivenju naziva Vavilonom i koja vlada i tlaci Bozji narod u poslednje vreme, isto tako simbolckim jezikom nazvana Vavilon.
Uz karakteristike koje su nam date o toj poslednjoj sili da bi je prepoznali ko je ona sa pravim imenom.

Tako su hriscani Jovanovog vremena mogli lako da indetifikuju drugu trubu i simbolicno zapaljenu goru koja pada u more novi Vavilon, Tadasnji Rim.
I celi prizor druge trube je oznacavao pad te tlacilacke imperije.

More i njegove vode u Bibliji predstavlja ljude koji se nasilno suprostavljaju Bogu, u ovom slucaju druge trube, Rimsku imepriju.

[td]Otkrivenje 17,15[/td][td]I reče mi: vode, što si vidio, gdje sjedi *****, ono su ljudi i narodi, i plemena i jezici.[/td]

Brodovi, su svi njihovi poslovi i biznisi, ekonomija, jer se u to vreme najveca trgovina i biznis obavljala brodovima.
Nisu bili avioni, vozovi, kamioni, itd.
Rec je o potpunom padu tog sistema.
Izraz trecina se odnosi na to da je deo sotonskog carstva pogodjen drugom trubom, ali nece biti jos potpuno unistenje.

Setimo se na uvod ove teme i trube koje su bile svakdonevnica u Izrailu.
Ove dve trube i njihovi prizori, hronoloski najavljuju Bozje sudove nad dva naroda ukljucena u Isusovo usmrcenje i progonstvo prve crkve, u pokusaju da sprece sirenje Jevandjelja po svetu.

Treca i cetvrta truba hronoloski dalje slede prve d
ve.

Treca truba.
Otkrivenje 8,10 I treći anđeo zatrubi, i pade s neba velika zvijezda, koja goraše kao svijeća, i pade na trećinu rijeka i na izvore vodene. Otkrivenje 8,1 ime zvijezdi bješe Pelen; i trećina voda posta pelen, i mnogi ljudi pomriješe od voda, jer bijahu grke.

Po oglasavanju trece trube, velika svetla zvezda je pala sa neba na trecinu reka i vodenih izvora.

Posledica je da je trecina voda postala gorka i izazavala je smrt mnogih ljudi.

Ova zvezda pogadja ciljano reke i izvore, ali zar je moguce da tako ne dotakne i more?

More je iskljuceno u ovom slucaju, imali smo ga u drugoj trubi, jer je ocigledno rec o simbolici jer u ovom slucaju reke i izvori ne predstavljaju ljude sto je slucaj sa morem.

Razne price postoje oko ovoga sto je masta veca.

Da pogledamo znacenje ovoga u Bbliji.

Zvezede u bibliji cesto predstavljaju andjele.

Pogledaj:

Jov 38,7.

Otrk 1,20.

Ova zvezda u 3 trubi je okarakterisana kao velika, sto pokazuje da je ovde rec o narocitom andjelu, vrlo uzvisenog ranga.

To ukazuje na Isaiju koji opisuje sotonu palog andjela kao jutarnju zvezdu, sjajnu zvezdu palu sa neba:

Isaija 14,12 ]Kako pade s neba, zvijezdo danice, kćeri zorina? kako se obori na zemlju koji si gazio narode? Isaija 14,13 A govorio si u srcu svom: izaći ću na nebo, više zvijezda Božijih podignuću prijesto svoj, i sješću na gori zbornoj na strani sjevernoj; Isaija 14,14 Izaći ću u visine nad oblake, izjednačiću se s višnjim. Isaija 14,15 A ti se u pakao svrže, u dubinu grobnu.

Kasnije u Otrkivenju Jovan opisuje sotonu kao poglavara palih andjela koji je zbacen sa neba na zemlju.

Otkrivenje 12,9 I zbačena bi aždaha velika, stara zmija, koja se zove đavo i sotona, koja vara sav vasioni svijet, i zbačena bi na zemlju, i anđeli njezini zbačeni biše s njom.

Zvezda je nazvana pelen po biljci poznatoj zbog svog jakog gorkog ukusa i otrovnosti.
5 Mojsijeva 29,18 Neka ne bude među vama čovjeka ni žene ni porodice ni plemena, kojemu bi se srce odvratilo danas od Gospoda Boga našega da ide da služi bogovima onijeh naroda; neka ne bude među vama korijena na kom bi rastao otrov ili pelen.

Ova zvezda pelen pretvara vode u gorke i od nje mnogi umiru.

Jeremija je zapisao kada su se ljudi u Izrailu odvratili od Boga i odbacili njegov zavet, tada im je dat pelen kao hrana i otrovna voda da je piju.

Jeremija 9,13 Jer Gospod reče: što ostaviše zakon moj, koji metnuh pred njih, i ne slušaše glasa mojega i ne hodiše za njim, Jeremija 9,14 Nego hodiše za mislima srca svojega i za Valima, čemu ih naučiše oci njihovi,[/td] Jeremija 9,15 Zato ovako veli Gospod nad vojskama, Bog Izrailjev: evo ja ću nahraniti taj narod pelenom i napojiću ih žuči.
Jeremija 23,14[/td][td]Ali u proroka Jerusalimskih vidim strahotu: čine preljubu i hode u laži, ukrjepljuju ruke zlikovcima da se nitko ne vrati od svoje zloće; svi su mi kao Sodom, i stanovnici njegovi kao Gomor. Jeremija 23,15 Zato ovako veli Gospod nad vojskama o tijem prorocima: evo, ja ću ih nahraniti pelenom i napojiću ih žuči; jer od proroka Jerusalimskih izide oskvrnjenje po svoj zemlji.

Sta simbolisu reke i izvori?

Oni simbolisu duhovnu hranu, rec Bozju i nauku spasenja za duhovno zedne ljude.

Otkrivenje 22,17 IDuh i nevjesta govore: dođi. I koji čuje neka govori: dođi. I ko je žedan neka dođe, i ko hoće neka uzme vodu života zabadava.

Jovan 4,10 Odgovori Isus i reče joj: da ti znaš dar Božij, i ko je taj koji ti govori: daj mi da pijem, ti bi iskala u njega i dao bi ti vodu živu. Jovan 4,11 Reče mu žena: Gospode! ni zahvatiti nemaš čim, a studenac je dubok; odakle ćeš dakle uzeti vodu živu?

Jovan 4,13 Odgovori Isus i reče joj: svaki koji pije od ove vode opet će ožednjeti; Jovan 4,14 A koji pije od vode koju ću mu ja dati neće ožednjeti dovijeka; nego voda što ću mu ja dati biće u njemu izvor vode koja teče u život vječni.

Dakle sotona pretvara jevandjelje u pelen proizvodeci lazna ucenja i ljudske tradicije.

Prizor trece trube prikazuje sotonu kako zagadjuje izvore i tokove istine i spasenja ljudskim ucenjima prouzrokujuci da imaju otrovan i smrtonosan uticaj za ljude koji to piju.

Upravo posle pada Rimskog carstva pocinje period mracnog srednjeg veka, i velikih kompromisa sa neznabostvom i hriscanstvom gde se uvlace ili iskrivljuju mnoge Biblijske istine a ista zabranjuje i smrtnom kaznom,a oni koji se suprote tome bivaju gonjeni i ubijeni.

Treca tuba nam ukazuje na ovaj period koji sotona koristi da iskrivi nauku jevandjelja i nauku spasenja.

Ova truba sluzi danas mnogima kao opomena da preispitaju ucenja srednjovekovne crkve koja i danas jos postoje i ne vode ljude istini i spasenju.

Druga truba je najavalia pad Rimske imperije, treca truba nam predstavlja vreme posle toga.

Apotol pavle je upozorio rane hriscane o nadolazecem otpadu kada ce lazni ucitelji izvrtati jevandjelje i uneti u crkvu lazna ucenja.

Dela 20, 26-31-

2 Tim 4,3,4.

Pavle je takodje predskazao veliki otpad koji ce uci u Crkvu:

2 Sol 2,1-2.

Ali taj otpad se nece pojaviti dok onaj koji sprecava, a to je Rimska imperija, jer je tada ona sprecavala hriscanstvo, dok ona ne bude sklonjena.

2. Solunjanima 2,7 Jer se već radi tajna bezakonja, samo dok se ukloni onaj koji sad zadržava.

Pavle ocigledno skrivenim jezikom govori o Rimu (dok se ukloni ONAJ) kao mi danas sto koristimo razne izraze za MERIKU Cemerika, V brat itd.

Da nas nebi izbrisali na netu ili okarakterisali na neki svoj nacin.

Znaci, vidimo da posle propasti Rimske imperije, svet je potonuo u srednji vek.

Tokom ovog razdoblja glavna struja hriscanstva otisla je od apostolskog jevandjelja i pokvarila ucenje Biblije.

Izvrnute doktrine su se uvukle u crkvu, zamenjujuci Bibliju tradicijom i sholastickim ucenjima.

Istina Jevandjelja je bila zagadjena i izvrnuta u sistem dogmi sa pogubnim delovanjem.

Treca truba opisuje srednjovekovni otpad i njegove posledice, duhovnu smrt mnogih koji su pili zagadjene i otrovne vode.

Tako je velika zvezda koja je pala, osnovala svoje carstvo i instituciju kojom je vladala nad istinom i vodila ljude u propast 12 vekova, misleci da sluze Bogu.

Treca truba nama danas jeste trubeci alarm, da ispitamo i danas postojeca ucenja iz srednjovekovnog doba Biblijom, ako se nalazimo u dielmi ili u takvoj instituciji iz tog vremena, i pronadjemo istinu u Bozjoj reci.

Cistu vodu, zivu vodu.

Poslednja izmena:
08
Cetvrta truba.

Otkrivenje 8,12 I četvrti anđeo zatrubi, i udarena bi trećina sunca, i trećina mjeseca, i trećina zvijezda, da pomrča trećina njihova, i trećina dana da ne svijetli, tako i noći.
Zlo cetvrte trube je pogodilo trecinu sunca, meseca i zvezda prouzrokujuci tamu na trecini zemlje.

Ovaj prizor podseca na deveto zlo koje je izazvalo tamu nad Egipatskom zemljom.
2 Moj 10,21-23.

U Starom zavetu pomracenje nebeskih tela najavljivalo je dolazak Bozjeg suda.
Isaija 13,9-11.
Jezekija 32,7,8.
Joilo 3,15.
Tama je takodje simbol suda protiv otpada.
Mihej 3,6.

Svetlost u Novom zavetu predstavlja Jevandjelje .
Kol 1,13,
1 Pet 2,9.
Isus je pravo videlo, oni koji veruju u njega nece hodati po tami.
Jovan 8,12. 12,46.

Ovo nam sve govori da je tama odsutnost Jevandjelja.
Kada ljudi odbace Jevandjelje i izaberu tamu, oni na sebe navlace Bozje sudove.

Jovan 3,19[/td][td]A ovo je sud što vidjelo dođe na svijet, i ljudima omilje većma tama negoli vidjelo; jer njihova djela bijahu zla.
Cetvrta truba hronoloski predstavlja uslove u svetu za vreme perioda koji je usledio nakog srednjeg veka.
Reformacija 16 veka je ponovo otkrrila Jevandjelje i uspostavila Bibliju kao pravilo vere i ucenja.
Ali generaciju reformatora punu zivota, nasledila je bezivotna generacija, poznata pod imenom reformatroskih skolastika koju su obelezavale teoloske rasprave i sukobi.
U to vreme je posle svetla, hriscanstvo postalo manje zajednistvo sa Hristom, a u vecoj meri samo clanstvo u zvanicnoj crkvi.
Ovakva situacija je prouzrokovala smrtnonosno dejstvo na hriscanstvo.

Iako je reformacija obelezila kraj srednjovekovne religiozne dominacije nad ljudskim umovima ljudi, i pocetak intelektualne revolucije u Evropi, za vreme 17 i 18 veka, period dominacije i prosvetiteljstva se zvrsio ipak dominacijom hriscanske vere u zapadnom svetu.

Nova situacija posle mracnog srednjeg veka je dovodila do porasta racionalizma, skepticizma, humanizma, liberalizma, materijalizma, i rodjenje sekularizma a prosvetljenje nije drzalo korak sa ovim raznim pogledima i stavovima.
Iako je nova verska sloboda imala pozitivan uticaj na nauku, politiku, religijsku slobodu, i obrazovanje, koje je sve kroz mracni srednji vek bilo sputavano, nova MATERIJALISTICKA orjentacija poricanje natrpirodnog i sketicizam prema bilo kakvoj veri, ucinili su da ljudski razum zameni biblisjki autoritet i um coveka skrene na sebe i razna svetovna ucenja i odvrati ga od Boga i Biblije.
Tako da je sve to postepeno izbrisalo stvarnu ili uopste hriscansku veru iz umova ljudi i uklonilo bilo kakvu nadu u spasenje.
Tako je zavladao veliki ali delimicni mrak.

Cetvrta truba opisuje zatamljivanje duhovne svetlosti koja ja pocela da sija posle mracnog srednjeg veka, i tako pod preovladajucim uticajem racionalizma, skepticizma, humanizma, liberalizma, materijalizma, sekularizma potamnela.
To je prouzrokovalo duhovnu tamu u svetu i njeno produbljivanje
To je sve omogucilo vece delovanje silama tame, a sa time petu i sestu trubu i sve ono sto one donose.

Iako sekularizam ima i pozitivne strane, on je iskoriscen i za slabljenje religoznosti kod ljudi.
Sto se odslikava i na slabljenje morala u svetu.
Poslereformatorske generacije nisu imale vise takvu snagu i energiju, opisali smo unzad, i nisu mogli da stoje ravnopravno novim uticajima i pravcima koja su u stvari iskorisceni da bi zatamneli svetlost jevandjelja u umovima ljudi.
Tako da je jevandjelje tu, ono nije vise zabranjeno, sekularizam mu to i garantuje, istina je tu, ali ljude ona ne zanima.

Tako da je tama koju opisuje 4 truba, u stvari odsutnost Jevandjelja i Hrista u srcima i umovima ljudi i njihova nezainteresovanost za isto.

Sesta truba.
I sesti andjeo ja zatrubio:
Otkrivenje 9,13
I šesti anđeo zatrubi, i
čuh glas jedan od četiri roglja zlatnoga oltara koji je pred Bogom,
[/td]
[td]Otkrivenje 9,14
[td]Gdje govori šestome anđelu koji imaše trubu: odriješi četiri anđela koji su svezani kod rijeke velike Eufrata.
Otkrivenje 9,15 I biše odriješena četiri anđela koji bijahu pripravljeni na sahat, i dan, i mjesec, i godinu, da pobiju trećinu ljudi. Otkrivenje 9,16 I broj vojnika na konjima bijaše dvjesta hiljada hiljada; i čuh broj njihov. ]Otkrivenje 9,17 I tako vidjeh u utvari konje, i one što sjeđahu na njima, koji imahu oklope ognjene i plavetne i sumporne; i glave konja njihovijeh bijahu kao glave lavova, i iz usta njihovijeh izlažaše oganj i dim i sumpor. ]Otkrivenje 9,18 I od ova tri zla pogibe trećina ljudi, od ognja i od dima i od sumpora što izlažaše iz usta njihovijeh. Otkrivenje 9,19 Jer sila konja bješe u ustima njihovima, i u repovima njihovima; jer repovi njihovi bivahu kao zmije i imahu glave, i njima iđahu. [
Otkrivenje 9,20 I ostali ljudi koji ne biše pobijeni zlima ovima, ne pokajaše se od djela ruku svojijeh da se ne poklanjaju đavolima, ni idolima zlatnima i srebrnima i mjedenima i kamenima i drvenima, koji ni mogu vidjeti, ni čuti, ni hoditi; Otkrivenje 9,21 Niti se pokajaše od ubistva svojijeh, ni od čaranja svojijeh, ni od kurvarstva svojega, ni od krađa svojijeh.

Trublenje seste trube je u skoroj buducnosti.

Prethodni biblijski izvestaji nam kazu da sesti andjeo ne moze da zatrubi dok verni ne budu zapecaceni na svojim celima, a sto znaci da ce i ostali koji prihvate zig zveri, biti zigosani na svojim celima i desnoj ruci do seste trube.

Govorimo simbolckim jezikom.

Da se podsetimo sta je prouzrokovalo truebljenje sestog andjela:

Pocetak seste trube:

Otkrivenje 7,2 I vidjeh drugoga anđela gdje se penje od istoka sunčanoga, koji imaše pečat Boga živoga; i povika glasom velikijem na četiri anđela kojima bješe dano da kvare zemlju i more, govoreći:[
Otkrivenje 7,3 Ne kvarite ni zemlje, ni mora, ni drveta, dokle zapečatim sluge Boga našega na čelima njihovima.

Cetiri andjela se ne pustaju dok se poslednji verni koji ce preziveti zver i njen zig a neki ce stradati, ne zapecate.

I kada se to zapecacenje desava?
Otkrivenje 9,13 I šesti anđeo zatrubi, i čuh glas jedan od četiri roglja zlatnoga oltara koji je pred Bogom,
Otkrivenje 9,14 Gdje govori šestome anđelu koji imaše trubu: odriješi četiri anđela koji su svezani kod rijeke velike Eufrata.
Otkrivenje 9,15
I biše odriješena četiri anđela koji bijahu pripravljeni na sahat, i dan, i mjesec, i godinu, da pobiju trećinu ljudi.

Znaci da su verni sviranjem seste trube vec zapecaceni, to znaci da se zapecacenje odvija krajem pete trube.

A to i znaci da su ostali zigosani zigom zveri.

13 stih nam kaze kada je seti andjeo zatrubio da je Jovan cuo glas sa zlatnog kadionog oltara sa 4 rogova koji se nalazi u nebeskoj Svetinji.
Ovaj oltar predstavlja pred Bogom molitve vernih na zemlji:

Nastavak 6 truba:

Otkrivenje 8,3 I drugi anđeo dođe i stade pred oltarom, i imaše kadionicu zlatnu; i bijaše mu dano mnogo tamjana da da molitvama sviju svetijeh na oltar zlatni pred prijestolom.
Otkrivenje 8,4 I dim od kađenja u molitvama svetijeh iziđe od ruke anđelove pred Boga.

Ovaj dogadjaj pokazuje da iako su se dogadjaji sa zveri i njenom ikonom vec odigrali, verni su zapecaceni a ostali su primili zig zveri, da milost Bozja jos nije zavrsena i da Bog jos uvek daje poslednju sansu tim ljudima da se pokaju i da se verni, oni koji su odbili zig zveri i dalje mole Bogu da ih zastiti.

Znaci Bog je milostiv do maksimuma, on se ne raduje odluci gresnika da su ga odbacili i da on ne caka jedva da ih unisti.
Ocigledno su se dogadjaji sa zigom zveri dogodili i svet je vidio da je prevaren, sada se vidi iz opisa da postoji sansa da se ne verni ljudi jos uvek predomisle.

Ali njihove predjasnje odluke da prihvate zver i progone one koji su odbili, su doveli do toga da je je sotona stekao pravo da na njih jos vise utice.
U petoj trubi smo citali da nije mogao direktno da utice na one koji odbacuju Boga, dok u sestoj trubi to moze da direktno utice na njih, sto govori da su sotoni ruke sada odlukom ljudi da prime zig zveri i time odbace Boga, odresene.

On ce sve uciniti da se oni ne pokaju.
14 stih nam kaze da su 4 andjela bila odresena od sestog andjela koji je trubio.
U petoj trubi imamo izraz da se dade kljuc zvezdi koja je otvorila bezdan, sada nam se daje druga simbolika, cetiri andjela koja su zadrzavala su odresena.

Sto cemo videti dalje, da to znaci da se demonskim silama sada daje potpuna moc nad nevernima jer su to sami prouzrokovali i oni se nece pokajati i sluziti Bogu, vec ce poslusati demoske sile ili ce nastaviti da i dalje cine idolopoklonicku sluzbu koja je protivna Bogu.

Cetiri andjela su odvezana na dan, mesec i godinu,i to u izvornom tekstu znaci da je taj dan Bog odredio unapred odavno i da taj dogadjaj sigurno sledi u buducnosti, sada vec skoroj buducnosti.

Cetiri andjel ne ubijaju ljude kako se to cini iz teksta, vec to u stvari cine demonske sile:

Otkrivenje 9,18 I od ova tri zla pogibe trećina ljudi, od ognja i od dima i od sumpora što izlažaše iz usta njihovijeh. Otkrivenje 9,19 Jer sila konja bješe u ustima njihovima, i u repovima njihovima; jer repovi njihovi bivahu kao zmije i imahu glave, i njima iđahu.

Zla koja kazu da ljudi bivaju ubijeni, prouzrokuju demosnke sile.
Andjeli su sada samo podigli zastitu da mracne sile mogu da imaju potpuni uticaj na ljude koji nemaju Bozji pecat na svojim celima, koji su govorilid a sluze bogu ali u stvari nisu to cinili.

Sada ljudi mogu da vide da je Bog od kako postoji svet, stitio i dobre i zle, jer bi ove sile odavno unsitile sve ljude na zemlji.

Setimo se Jova.
14 stih nam kaze da su 4 andjela odvezana kod reke Eufreta.
Zasto bas kod reke Eufreta, zasto nisu samo nad zemljom odvezana?

Ili samo odvezana?

Rec je o ciljanoj simbolici koja pokazuje da ce ove demonske sile u stvari napasti one koji su primili znanje o Bogu i trebali da budu njegov narod, culi su istinu o Bozjem zakonu i zigu zveri, pecatu bozjem, govorili su da su hriscani.

Sada stoje sami pred demonskim silama bez onoga koga su odbacili.

a te mracne sile ce spreciti svakoga ko je do tada odbio Boga, da ga ne prihvati.

Jer na kraju seste trube citamo da se vise niko nije pokajao iako vreme za pokajanja jos nije zavrseno.

Pokajali su se ljudi do zapecacenja i tu je gotovo.

Bog je do seste trube drzao ruku nad gresnim ljudima kako ih demosnke sile nebi u potpunosti sprecile i zamracile im svaku mogucnost da se obrate Bogu.

Sada Bog zbog njihovog konacnog odbijanja i upornog prihvatanja prevare sila tame preko raznih indirektnih uticaja o kojima smo govorili u petoj trubi, ne moze vise da ih zastiti.

Vreme Bozje zastite i milosti je proslo, jer su ljudi uvek sve cinili bez Boga i obacivali ga.

Sada moraju i sami kako su hteli, da stoje bez njegove zastite pred mracnim silama.

Da pogledamo:

U starom zavetu je reka Eufrat bila granica koja je odvajala Bozji anrod od njihovih neprijatelja.
Deuteronom 11,24 Sva mjesta koja će gaziti taban vaših nogu bit će vaša; od pustinje i Libana, od rijeke Eufrata sve do Zapadnog mora, to će biti vaša zemlja

Izaija 27,12 Onog dana, GOSPOD će pristupiti vršidbi od toka Eufrata sve do potoka Egipta . A, vi ste ti koji ćete biti pokupljeni jedan po jedan, sinovi Izraelovi.

Isaija 7,20 Tada će Gospod obrijati britvom zakupljenom ispreko rijeke Eufreta, carem Asirskim, glavu i dlake po nogama, i bradu svu.

Jeremija 40,6 I tako dođe Jeremija ka Godoliji sinu Ahikamovu u Mispu, i osta s njim u narodu, koji još osta u zemlji.
Jeremija 40,10 ]A ja evo ću stajati u Mispi da dočekujem Haldejce koji će dolaziti k nama; a vi berite vinograde i voće i ulje, i ostavljajte u sudove svoje, i stojte u gradovima svojim koje držite.

Ostace u Mispi da docekuje Haldjece koji dolaze preko rke Eufreta.

Napad tih neprijateljskih naroda je bio opisivan kao reke Eufreta koje prepljavljuju zemlju zemlju Judinu.
Jeremija 46,8 Misir se diže kao potok i njegove se vode kolebaju kao rijeke; i veli: idem, pokriću zemlju, zatrću grad i one koji žive u njemu.
Jeremija 46,10 Jer je ovaj dan Gospodu Gospodu nad vojskama dan osvete, da se osveti neprijateljima svojim; mač će ih proždrijeti i nasitiće se i opiće se krvlju njihovom; jer će biti žrtva Gospoda Gospoda nad vojskama u zemlji sjevernoj na rijeci Efratu.

Nekada je Bog stitio Izraila od neprijatelja koji su dolazili sa reke Eufrat, cesto su i sami ti neprijatelji opisivani simbolikom reka, voda, koje dolaze na izraila sa te strane.

Ali cesto Bog zbog toga sto ga je Izrail odbacivao, nije mogao da zastiti Izraila, pa su ga carevi sa one strane reke Eufrata, plenile, osvajale, unistavale ili odvodile u ropstvo. setimo se haldejaca,Vaivlonjana, Egipcana, Asiraca itd.

Znaci odvezivanje 4 andjela kod reke Eufreta jeste u ovom slucaju napad demonskih sila na otpalo hriscanstvo, na sve one koji su govorili da sluze Bogu ali su ga svojim zivotima i praksom i nacinom bogosluzenja u stvari odbacili i prkosili mu.
To jest, prihvatili su zig zveri i progonili one koji su ga odbili.

Odbacivsi Boga i prihvativsi zig zveri, otpalo hriscanstvo je sada svojom krivicom potpuno izlozeno uticaju sotoninih sila u 15 stihu, kao i Izrail koji je cesto odbacivao Gospoda, pa su neprijatelji dolazili preko reke i na reku Eufrat da ga napadaju i kaznjavaju.

Bozja milost im i dalje kao i tada Izrailu, a sada otpalom hriscanstvu u 6 trubi stoji na raspolaganju za kratko, ali oni ce i to odbiti jer su sada pod kontrolom onih kojima su sluzili zigom zveri.

Sedma truba.

Otkrivenje 11,15 I sedmi anđeo zatrubi i postaše veliki glasovi na nebesima govoreći: posta carstvo svijeta Gospoda našega i Hrista njegova, i carovaće va vijek vijeka. Otkrivenje 11,16 dvadeset i četiri starješine koje sjeđahu pred Bogom na prijestolima svojima, padoše na lica svoja i pokloniše se Bogu.
Otkrivenje 11,17
]Govoreći: hvalimo te Gospode Bože svedržitelju, koji jesi, i bješe, i bićeš, što si primio silu svoju veliku, i caruješ.
Otkrivenje 11,18 I neznabošci se prognjeviše, i dođe gnjev tvoj i vrijeme mrtvima da se sudi, i da se da plata slugama tvojima, prorocima i svetima, i onima koji se boje imena tvojega, malima i velikima, i da se pogube oni koji zemlju pogubiše. Otkrivenje 11,19 I otvori se crkva Božija na nebu, i pokaza se ćivot zavjeta njegova u crkvi njegovoj; i biše sijevanja munja, i glasovi, i gromovi, i tresenje zemlje, i grad veliki.

U sedmoj trubi imamo izlivanja 7 poslednjih zala i drugi Hristov dolazak kao sedmo zlo

U sedmoj trubi imamo armagedon, jer ce svet pokusati da unisti one koji se nisu pokorili zveri i primili njen zig.

Oni su pobedili zver.

Zato ce sotona koji u 7 trubi ima ceo svet u svojoj saci, osim simbolicih 1444000 koji su pobedili zver? pokusati da ih unisti.

To se zove Armagedon jer se simbolicki uzima slika brda megida, ar - brdo, mesto- megido.

Gde su neprijatelji nekadasnjeg Bozjeg naroda Izraila pokusavali da prodru da uniste Izraila.

Tako je Megido slika stalnih napada na Bozji narod.

Ovoga puta zadnji napad.

Tada Bog u samo odbrani svog naroda, prvo izliva 7 zala na svet.

I 7 zlo je Hristov dolazak kojo ih unistava jer bi oni unistili sve verne da se Bog ne umesa.

I Hristos uzima sve verne zive i vaskrsle k sebi.

U Otkrivenju imamo sedam crkava,sedam pecata, sedam truba i sedam zala.

Sedam zala se izlivaju na kraju posle perioda sedam crkava, sedam pecata i za vreme sedme trube.

Sedam zala su izraz bozjeg gneva, ali ne osvete u smsilu, sami ste to trazli.

Vec sedam zala se izlivaju na ovaj svet u smislu bozjeg punog gneva kao bozja zastita vernima posle nametanja ziga zveri, i klanjanja zveri i njenoj ikoni.

Da nije sedam zala, ili bi svi bili naterani da prihvate zig zveri ili bi svi bili pobijeni koji ene zele da prihvate.

Tako se sedam zala izlivaju kada su svi vec doneli konacnu odluku, jedni da prihvate zver i njen zig i njenu sliku.

A drugi koji su manjina, ali su sve to odbili.

I da se Bog ne umesa sa sedam zala, zver bi ih unistila.

Prizor sa sedam zala je ocigledna slika izbavljenja Izraela od Egipcana izlivanjem 10 zala koja je Bog poslao na Egipat i izbavio Izraila.

Da nisu bila deset zala na Egipat, Faraon nebi nikada pustio izrail i nikada nebi otisli u obecanu zemlju koja je slika prave obecane zemlje.

Kada su pustili izraila, Faraon se predomislio i posao je za Izrailcima u napad.

Tada su Izrailci prosli kroz crveno more a Faraon i njegova vojska je krenula u napad na Izraila, i u samoodbrani Izraila, Bog je ucinio da su Fraon i njegova vojska stradali u moru.

Tada je Mojsije sa Izrailom stajao pored mora i zapevao pesmu izbavlenja, zvanu kasnije pesmu Mojsijevu.

2. Mojsijeva 15,1 Tada zapjeva Mojsije i sinovi Izrailjevi ovu pjesmu Gospodu, i rekoše ovako: Pjevaću Gospodu, jer se slavno proslavi; konja i konjika vrže u more.

2. Mojsijeva 15,2 Sila je moja i pjesma moja Gospod, koji me izbavi; on je Bog moj, i slaviću ga; Boga oca mojega, i uzvišivaću ga.
2. Mojsijeva 15,3 Gospod je velik ratnik; ime mu je Gospod.

Istu sliku imamo sa sedam zala.

Da bi Bog izbavio svoj narod od zveri, i njene ikone, da ih nebi u potpunosti unistili i porobili, Gospod pusta sedam zala na citav svet koji je stao na stranu zveri, sto je slika Faraona i Egipcana koji je pokusao da spreci Izrail da ode u obecanu zemlju.

Posle izlivanja sedam zala imamo istu sliku kao kod izbavljenja izraila od Faraona i njegove vojske, izbavljeni u toj bozjoj bici posle sedam zala, stoje takodje na moru, u ovom slucaju staklenom moru i pevaju pesmu Mojsijevu, pesmu izbavlenja isto kao tada Izrailci sa Mojsijem kada ih je Bog izbavio od Faraona i njegove vojske.

Otkrivenje 15,2 I vidjeh kao STAKLENO MORE smiješano s ognjem, i one što pobijediše zvijer i ikonu njezinu, i žig njezin, i broj imena njezina, gdje stoje na MORU staklenome i imaju gusle Božije;

Otkrivenje 15,3 I pjevahu pjesmu Mojsija sluge Božijega, i pjesmu jagnjetovu, govoreći: velika su i divna djela tvoja, Gospode Bože svedržitelju, pravedni su i istiniti putovi tvoji, care svetijeh.

Otkrivenje 15,4 Ko se neće pobojati tebe, Gospode, i proslaviti ime tvoje? Jer si ti jedan svet; jer će svi neznabošci doći i pokloniti se pred tobom; jer se sudovi tvoji javiše.

Sesto zlo koje cemo videti kasnije, jeste u stvari slika kada je Faraon posle 10 zala pustio Izraila pa se pokajao i sakupio vojsku protiv Izraila i krenuo na izraila da ga napadne i da ga spreci da ode u obecanu zemlju, a izrail se vec nalazio pored mora, ali tada je Bog sprecio Faraona i njegovu vojsku unistivsi ih u moru.

Na kraju istorije sveta posle izlivanja prvih pet zala, u sestom zlu tri necista duha, imaju potpuni uticaj nad ljudima jer Isus vise ne posreduje za covecanstvo i Duh sveti se povuka sa zemlje.

Ta tri zla duha, u sestom zlu uticu na covecanstvo koje je kako cemo videti, besno zbog sedam zala, sprema se ponovo da ponovo napadnu verne, Bozji duhovni izrail i uniste ih.

Ali tada ce biti sami unisteni, posle sedam zala nastupa licni Hristov drugi dolazak, sto predpostavljam da je otvaranje sedmog pecata.

Sedam zala su i pretece njegovog dolaska, ili njegova najava.

Pa da pogledamo to:

Pre nego pocnemo sa sedam zala, da vidimo biblijski kada ona pocinju.

Otkrivenje 7,1 I potom vidjeh četiri anđela gdje stoje na četiri ugla zemlje, i drže četiri vjetra zemaljska, da ne duše vjetar na zemlju, ni na more, ni na ikako drvo.

Otkrivenje 7,2 I vidjeh drugoga anđela gdje se penje od istoka sunčanoga, koji imaše pečat Boga živoga; i povika glasom velikijem na četiri anđela kojima bješe dano da kvare zemlju i more, govoreći:

Otkrivenje 7,3 Ne kvarite ni zemlje, ni mora, ni drveta, dokle zapečatim sluge Boga našega na čelima njihovima.

Znaci izlivanje sedam zala ne moze da pocne dok se verni Bozji ne zapecate na celima a neverni prime zig zveri.

Znaci ne moze da pocne izlivanje sedam zala dok svako od ljudi u to vreme ne donese svoju konacnu odluku a situacija ce uciniti da dodje do toga.

Nece biti drugog izbora jer ce Zver iz Mora sa svojim pomagacima to forsirati.

Otkrivenje 10,5 I anđeo kojega vidjeh gdje stoji na moru i na zemlji, podiže ruku svoju k nebu,

Otkrivenje 10,6 I zakle se onijem koji živi va vijek vijeka, koji sazda nebo i što je na njemu, i zemlju i što je na njoj, i more i što je u njemu, da vremena već neće biti;

Otkrivenje 10,7 Nego u dane glasa sedmoga anđela kad zatrubi, onda će se svršiti tajna Božija, kao što javi svojijem slugama prorocima.
U dane sedmoga andjela ce se zavrsiti bozja tajna i u dane sedmoga andjela nece vise biti vremena kada on zatrubi.

Nema vise vremena promene strane.

Da pogledamo dane trubljenja sedmoga andjela.

Otkrivenje 11,15 I sedmi anđeo zatrubi i postaše veliki glasovi na nebesima govoreći: posta carstvo svijeta Gospoda našega i Hrista njegova, i carovaće va vijek vijeka.

Otkrivenje 11,16 I dvadeset i četiri starješine koje sjeđahu pred Bogom na prijestolima svojima, padoše na lica svoja i pokloniše se Bogu.

Otkrivenje 11,17 Govoreći: hvalimo te Gospode Bože svedržitelju, koji jesi, i bješe, i bićeš, što si primio silu svoju veliku, i caruješ.

Otkrivenje 11,18 I neznabošci se prognjeviše, i dođe gnjev tvoj i vrijeme mrtvima da se sudi, i da se da plata slugama tvojima, prorocima i svetima, i onima koji se boje imena tvojega, malima i velikima, i da se pogube oni koji zemlju pogubiše.

Otkrivenje 11,19 I otvori se crkva Božija na nebu, i pokaza se ćivot zavjeta njegova u crkvi njegovoj; i biše sijevanja munja, i glasovi, i gromovi, i tresenje zemlje, i grad veliki.

Do sedme trube je Hristos nas zastupnik u nebeskoj svetinji, od sedmog trubljenja andjela Isus preuzima celokupno carstvo na zemlji jer je zetva zavrsena, sudeonici tog casrtva su zapecaceni, odluceni.

Nema vise ko da pristaje uz bozje carstvo, od 15 do 17 stiha.

Od 18 stiha, imamo narode koji su se prognevili, njihov gnev je veliki na Boga i verne a gnev prouzrokuje napad gnevnih pa ce poceti da se izliva i BOZJI GNEV, sedam zala na neverne kako bi Bog zastitio verne.

Sedam zala potpuno pogadjaju neverne dok su verni zasticeni i oni samo povrsno osecaju uticaj sedam zala.

Oni su zasticeni tada kao Izrail od 10 zala.

Otkrivenje 15,1 nam potvrdjuje 18 stih iz otrkivenja 11,18 o bozjem gnevu.

Otkrivenje 15,1 I vidjeh drugi veliki znak na nebu i čudo: sedam anđela koji imahu sedam pošljednjijeh zala, jer se u njima savrši gnjev Božij.

Devetnaesti stih otrk 11.19.name kaze da se otvara crkva na nebu, pokazauje se kovecg sa 10 zapovesti i pocinju glasovi, gromovi, tresenje zemlje i grad sto su u stvari sedam zala.

Pogledajmo:

Otkrivenje 11,19 I otvori se crkva Božija na nebu, i pokaza se kovceg zavjeta njegova u crkvi njegovoj; i biše sijevanja munja, i glasovi, i gromovi, i tresenje zemlje, i grad veliki.

Otkrivenje 15,5 I poslije ovoga vidjeh, i gle, otvori se crkva skinije svjedočanstva na nebu,

Otkrivenje 15,6 I iziđoše sedam anđela iz crkve, koji imahu sedam zala, obučeni u čiste i bijele haljine od platna, i opasani po prsima pojasima zlatnijem;

Otkrivenje 15,7 I jedna od četiri životinje dade sedmorici anđela sedam čaša zlatnijeh napunjenijeh gnjeva Boga, koji živi va vijek vijeka.

Otkrivenje 15,8 I napuni se crkva dima od slave Božije i od sile njegove; i niko ne mogaše doći u crkvu, dok se ne svrši sedam zala sedmorice anđela.

Vidimo jasno da se sedam zala ilzivaju u sedmoj trubi.

Otvaranje crkve na nebu u sedmoj trubi i u 15 glavi kada krecu sedam andjela sa sedam zala i pokazivanje bozjeg kovcega sa 10 zapovesti, ukazuje u sedmoj trubi na to da pocinje izlivanje sedam zala i sedam andjela izlazi da izlije 7 zala.

Ocigledno je Bozji zakon 10 zapovesti, pravni akt na osnovu kojeg se izlivaju 7 zala ne pomesana sa miloscu na ovaj svet.

A u 15 glavi 8 stih nam dodatno pokazuje kada pocinju da se izlivaju sedam zala, tada kada Hristovo posredovanje u nebskoj svetinji zavrsava.

Jer punjenje dimom nebeske crkve, svetinje, pokazuje takodje da niko u njoj vise ne posreduje za ovaj svet i covecanstvo.

Imamo dva takva primera u Starom zavetu, prvi je kada se posvetio sator od sastanaka a drugi Solomunov Hram, tada je oblak bozje slave u oba slucaja ispunio i sator i hram da niko od svestenika nije mogao da udje da sluzi pred Bogom.

2 Moj 40,34,35.

1 car 8,10,11.

Mora da nam Biblija protumaci znaxenje ne ja ili ti ili bilo ko.

Evo bez uvoda iako je on jako vazan.

Prva truba

[td]Otkrivenje 8,7[/td][td]I prvi anđeo zatrubi, i posta grad i oganj, smiješani s krvlju, i padoše na zemlju; i trećina drva izgorje, i svaka trava zelena izgorje.[/td]

Prva truba pogadja gradom i ognjem smesani skrvlju koji padaju na zemlju, samo na drva i zelenu travu, ne ljude.
Sto je nemoguce da ne stradaju i ljudi.
I to nam pokazuje da je rec o simbolici.

U proslosti je Bog gradom i ognjem smesanim s krvlju kaznjavao neprijatelje njegovog naroda Izraila:
2 Moj 9 23-25.
Isaia 30,30.
Jezekija 38,32,33,

U Bibliji su trava i drvece simboli za verne, to jest tadasnji Izrail.
Pogledajmo:

[td]Jeremija 11,16[/td][td]Gospod te nazva maslinom zelenom, lijepom radi dobroga roda; ali s hukom velikoga vjetra raspali oganj oko nje, i grane joj se polomiše.[/td]

[td]2. Samuilova 23,3[/td]
[td]Reče Bog Izrailjev, kaza mi stijena Izrailjeva: koji vlada ljudima neka je pravedan, vladajući u strahu Božijem;[/td]
[td]2. Samuilova 23,4[/td][td]I biće kao svjetlost jutrenja, kad sunce izlazi jutrom bez oblaka, i kao trava koja raste iz zemlje od svjetlosti iza dažda.[/td]

[td]Jeremija 17,8[/td][td]On je kao drvo usađeno kraj vode, koje k potoku pruža korijenje svoje. Ono se ne treba ništa bojati, kada dođe žega. Lišće njegovo ostaje zeleno; u sušnoj godini nema nikakve potrebe. Ne prestaje donositi plod.[/td]

[td]Jezekilj 37,19[/td][td]Reci im: ovako veli Gospod Gospod: evo, ja ću uzeti drvo Josifovo, što je u Jefremovoj ruci, i plemena Izrailjevijeh, drugova njegovijeh, i sastaviću ga s drvetom Judinijem, i načiniću od njih jedno drvo, i biće jedno u mojoj ruci.[/td]

Kada se jovan krstitelj obraca Jevrejskim vodjama kaze sledece:

[td]Matej 3,10[/td][td]Već i sjekira kod korijena drvetu stoji; svako dakle drvo koje ne rađa dobra roda, siječe se i u oganj baca.[/td]

Isus kaze sledece:

[td]Matej 7,16[/td][td]Po rodovima njihovijem poznaćete ih. Eda li se bere s trnja grožđe, ili s čička smokve?[/td] [td]Matej 7,17[/td][td]Tako svako drvo dobro rodove dobre rađa, a zlo drvo rodove zle rađa.[/td] [td]Matej 7,18[/td][td]Ne može drvo dobro rodova zlijeh rađati, ni drvo zlo rodova dobrijeh rađati.[/td] [td]Matej 7,19[/td]
[td]Svako dakle drvo koje ne rađa roda dobra, sijeku i u oganj bacaju.[/td]

Isus govori za stanovnike Jerusalima :

[td]Luka 23,31[/td][td]Jer kad se ovako radi od sirova drveta, šta će biti od suha?[/td]

Isus govori onda sta ce biti sa suhim drvecem koje je bilo zeleno, stradace u unistenju jerusalima:

[td]Luka 21,20[/td][td]A kad vidite da Jerusalim opkoli vojska onda znajte da se približilo vrijeme da opusti.[/td]

Na taj nacin prva truba najavljuje Bozji sud nad onima iz Bozjeg naroda koji su bili ukljuceni u progonstvo Hrista i prve crkve.
Mnogi su prihvatili Hrista ali vecina ga je sa svojim vodjama odbacila i postali su protivnici Jevanjdelja.
Kao rezultat oni su sebe stavili van zastite ponudjene kroz zavet.
Sada su oni prvi da iskuse posledice odbacivanja zaveta.
Sud pocinje od kuce Bozje citamo u 1 Petrovoj 4,17.

I kao sto su grad i oganj u proslosti korisceni protiv neprijatelja Izraila, tako i zvuk prve trube ovom simbolikom najavljuje sud nad narodom Bozjim koji je odbacio zavet i okrenuo se da bude ugnjetavac i progonitelj Hristovih sledbenika.

Tako prva truba prikazuje propast Jevrejske nacije i razorenje Jerusalima od Rimljana 70 god. n.e.
ako je sve simbolički onda ja nemam predznanja da pokušam da tumačim Otkrivenje i prepoznajem znake...koliko vidim treba znati celu Bibliju u prste za tako nešto...svaka čast za ovo što si ispovezivao u ovom postu gore...

Back